• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

scallop

Taj pasulj "među redovi" više ne postoji. Redovi su tesni, pa ne može.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Quote from: lilit on 22-10-2016, 14:46:00
hoću reći, anina izjava gore je čista hiperbola :)

E pa hvala ti, stvarno sam se zabrinula za sebe. Ja izgleda mnogo olako shvatam 'tako se kaže'. Prosto je kraće i efektnije nego da pišem "Slatki kupus s ovčetinom bih izbegavala sve dok mi gola egzistencija ne bi bila dovedena u pitanje". Mnogo su bre strogi ovde.

Danas supa iz krčka (slikaću) i musaka.
Save

Ana

Za organsku hranu sam i ja veoma skeptična, čitala sam razne tvrdnje, tipa da u prečniku od 30km ne sme biti prskanja i bla bla truć.
Ja lično kupujem ono što zovu neprskanim jabukama, pošto moje dete najveću količinu istih godišnje pojede, računajući svo ostalo voće i povrće, a jabuke su na svim listama onoga što se najviše prska. Reče mi jedna koleginica da ni to što ima crva ne znači da nije prskana ikada, već samo da nije prskana kad je trebalo.
Ali, računam, ako je i umesto 16 puta prskana 8, na nekom sam dobitku.

lilit

Quote from: Ana on 22-10-2016, 16:05:02
E pa hvala ti, stvarno sam se zabrinula za sebe. Ja izgleda mnogo olako shvatam 'tako se kaže'. Prosto je kraće i efektnije nego da pišem "Slatki kupus s ovčetinom bih izbegavala sve dok mi gola egzistencija ne bi bila dovedena u pitanje". Mnogo su bre strogi ovde.

Danas supa iz krčka (slikaću) i musaka.
Save

jbg, kod mene se ta kraća forma podrazumeva, objasnjavanje me umara, al vidim da sam i sama počela da stokholmsindromišem i pišem tako da akcenat bacim na formu a ne na suštinu. al nevermore! :lol:
među prijateljima se ne traži dlaka u supi, a kad dođe do nesporazuma, računam da možemo da ga ispravimo tako što razgovaramo.

a evo i supa, odnosno, biber i ren uz supu kao prilog. :lol: :lol:

musaku čekam, to mi je definitivno jelo u top 10.

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

divča

Quote from: Ana on 22-10-2016, 16:07:29
Za organsku hranu sam i ja veoma skeptična
Ma naravno, i treba -- pričala mi žena, što se kaže od poverenja, sa 'konvencionalne' pijace u bloku 44 kako neki *sertifikovani* prodavci iz 'organskog' dela pijace od nje kupuju kajsije na gajbice i prodaju za pet puta veću cenu kao organske, i ko će to da spreči? Ali, vremenom, i među njima nađeš neku svoju baba Rumunku, kao što je gazda Lale.
:)
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Ana

Lilit  xremyb

Divčo, moja sestra živi u Holandiji (pre toga u Nemačkoj), i alergična je na sve i svašta. Ima sopstveni detektor pesticida & co u grlu, od peckanja, preko promuklosti do gubljenja glasa, privremenog. Kupuje samo organik, to je tamo još silno i bogznakako rešeno, od cena uši opadaju. Kaže da su joj iskustva šarolika, od nikakvih tegoba do srednje-jakih, nije ostajala bez glasa, ali sve ostale stupnjeve jeste imala povremeno. Polako upoznaje firme sa kojima joj se to ređe dešava, ali o 100% prirodnom ni tamo reči nema. Meni se čini da mi umirujemo savest, i ja sam svesno izabrala jabuke. Svima nama je nešto bitnije. Da mi ta razlika u ceni hrane ne predstavlja važnu stavku, verovatno bih umirivala savest širokom lepezom proizvoda, ovako... Najugroženije i na trpezi najzastupljenije je srećni dobitnik. Jabuke kod deda Miće sa Zemunske pijace.
Save

divča

Ma naravno, nisam ni ja nikakav fanatik, većinu stvari kupujem na regularnim pijacama, samo sam hteo da kažem da u načelu pozdravljam svaki pokušaj uvođenja reda u poljoprivredu, pa bilo i u smeru isfensiranog organik baštovanstva. a jasno mi je da i tu ima svega, kao i svugde, ali da ne izbacujemo onu proverbijalnu bebu sa prljavom vodom, itd.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Ana

Meni je u toj priči najupečatljivije to sa prečnikom 20 ili 30km koje treba da bude 'čisto'. I mislim da je to najteže postići, i da ni 'pravi' organski proizvođači prosto ne mogu taj uslov da ispune. Što opet znači, i manje je bolje od mnogo nego ništa.

scallop

Lepo nije uvek dobro. Ovo je vreme bundeva, pečenih, u pitama i čorbe. Moj Bela voli pomešano: jagnjeće zaponjke, krompir i čorbu od budeve. Čovek da se zabezekne. Ako već kupujete bundevu za bilo šta, meni najviše odgovaraju muskatne bundeve, one oker i duguljaste. Slađe su.
No, da ne ostanem u digresiji, pošto čorba od bundeve već čeka, mnogo je lepo da se čorba pospe zrnima nara. Negde sam već stavljao sliku. E, pa, nisu najbolji najlepši narovi. Oni prugasti sa crvenim i ružičastim štraftama. Vuku na kiselo. Ja ih izbegavam, a moja Radmila ih kupi. Pošto mi je došao Boban, on kaže da Sandra ima recept za ljuštenje, a ja volim natenane. To mi je omiljeni ritam. Ovako izgleda pre nego što ih okrunim. Sutra, na čorbi.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Najlepši je Barski nar, i jednom je bio neki turski, u SuperVeru, ogroman, kilo svaki plod. On je bio sladak kao barski, a zrna 2x veća. Savršenstvo.

Evo musake:

A nešto sam razmišljala da bih mogla da napravim Pastirsku pitu, akka Sheppard's pie. Ima li neko omiljen i proveren recept? Tražeći, naletim na ovu varijaciju:

http://www.minjina-kuhinjica.com/glavna-jela/jela-sa-mesom/pastirska-pita/

I mislim da bi to bio divan način da se pojede gulaš kad svima dosadi. Scallope, želim želim savršen recept za gulaš iz tvoje kuhinje, pliz pliz pliz.

lilit

scallop

Najpre, nar. Žuto i rumeno je izbor. Može barski, a meni je najbolji valandovski. Imaju idealnu klimu.

Pastirska pita je dobra kombinacija. Uvek treba probati.

Gulaš je posebna priča. Ne kažu džabe da su najbolja jela: vojnički pasulj, domaća sarma i kafanski gulaš. Vojnički pasulj jer ga se pravi mnooogo, domaća sarma jer se cinculira iz sve snage, a kafanski gulaš jer se kuva duuugo.

Ideja dobrog gulaša počiva na na cilju da se svi sokovi iz junećeg mesa pretoče u sos gulaša. Oni koji vole da skuvaju brzo, ne vole da prave gulaš. Inače, recept je bizaran. Kol'ko mesa tolko i crnog luka. Meso na kocke, cirka kubni inč, lukac na sitno, ali ne u ono šta ga potpuno razbije. Izbor mesa je manje važan. Ja volim malo masnije, jer ne volim da dodajem masnoću. Prvo se proprži meso, skoro bez podmazivanja, da se zatvori od ceđenja sokova. Kad se izvadi, u istom tiganju se prži luk, do momenta kad počne da "braoni". Brauniranje je prženje da bi se podstakao proces transformacije u šećere. To je isto kao i dobra kora hleba. Potom se u tiganj vrati meso i nalije voda ili neka supa. Krčkanje dok se meso ne raspada pod viljušku. Mi dodamo malo paradajz pirea, obavezno turmeric (curcumu). Ljutinu ako gosti vole ljutinu, so i biber. Prilog pirinač, restovan krompir, pire ili testo. Ili bez toga. Ustvari, već sam otišao u varijante, a one su bezbrojne. Da sam pomenuo gremuladu na pirinču, otišao bih u osso bucco, da sam pomenuo ancho, arbol i neke druge paprike, kao i pasulj, otišao bih u chile con carne. Da sam umesto junetine pomenuo svinjetinu ili piletinu otišlo bi u paprikaše, da sam pomenuo teletinu imali bismo perkelt. Sa mnom ni popara ne bi bila jednostavna.

Ana

Hvala! Zahvaljujući prethodnom postu na koji me je uputila lilit, sve sam shvatila oko brauniranja, i isprobavam prvom prilikom. Koliko vode stavljaš, samo da ogrezne? Ne znam kako da podesim da sos ne bude vodnjikav, a bez zaprške? Ili toliko luka tome služi? :idea:

scallop

Možeš da staviš koliko te je volja, ali gotovo je kad se svede na gustinu koju želiš, a meso postane formalnost. Pazi, volim praziluk, ali ne može da zameni crni luk u gulašu. Ima ih koji gustinu rešavaju zaprškom ili gustinom. To je foliranje. Gustinu sosa mora da obezbedi - meso.

Ana

Ja gulaš pravim u Krčku, a tu voda ne isparava, zato je od ključne važnosti da dobro procenim. Ili da, kad se meso raspadne, prebacim u običnu šerpu pa pustim da se zgusne. Svakako imam sjajne smernice, hvala još jednom  xremyb

Son of Man

Pošto sam vido da je Radmilo prijavio da je bio blokiran na fejsu, reko da i ja objavim da sam trenutno blokiran na 30 dana jer sam u JUNU napisao reč "peder". Ladno retroaktivno primenjuju nova pravila, ajda su me blokirali ako bi sad napisao "peder" nego u JUNU eeej, u JUNU.  :-x

scallop

Sine, pravda je spora ali dostižna. Ajde, nadrljaj još nešto, pa sa Bobanom i sa mnom u ćorku. Ti si iskusniji.

lilit

kao i svakog jutra ustala u 5:50, a umesto sagite kad išćeram decu iz kuće, morala se praviti hrana za rođendan najbolje koleginice na svetu.

salata od tunjevine + gibanica. nikako srbin da izađe iz mene, al uskoro stiže i taj egzorcizam.

Meho Krljic

Gibanica izgleda lepo ali... šta je ovo gore?  :shock:

lilit

hahah, to je izgleda neki talibanski tinypic napad na moju salatu od tunjevine!

administratori, reagujte!

Ana

zakk

Quote from: Ana on 22-10-2016, 20:00:58A nešto sam razmišljala da bih mogla da napravim Pastirsku pitu, akka Sheppard's pie. Ima li neko omiljen i proveren recept?

Ja gledam Keefa
http://www.keefcooks.com/shepherds-pie-recipe/

https://www.youtube.com/watch?v=1evYq4S-spM
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

lilit

Quote from: Ana on 25-10-2016, 10:54:46
Divno je biti koleginica ti

xremyb
ma one su sve divne. imamo jednog muškarca u grupi, sve ostalo su žene. 💚

Petronije

Malo zimskih čarolija. Ja ovo ne znam, gospođa je majstor.

Rol viršlice...

I sa kremom...

Ana

Savršeno, čestitke gospođi. :lol:

Ana

scallope, ako donesem dve porcije najboljeg perkleta ikada, kakve su sanse da se rekonstruise recept?

scallop

Ana

Restoran Abraham, Palic. A isporuka porcija za degustaciju i analizu sutra predvece, na kucnu adresu :)

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

scallop

Ana

Petronije

Kao u nekoj SF priči ili romanu, Skalop ima mašinu koju uperi u gulaš i ona izbaci papirić sa receptom.  :mrgreen: 

Ana

Quote from: Petronije on 19-11-2016, 20:41:52

Kao u nekoj SF priči ili romanu, Skalop ima mašinu koju uperi u gulaš i ona izbaci papirić sa receptom.  :mrgreen:

ja to tako nekako i zamisljam  8-)

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Još da saznamo šta je to Bata Pežo jelo.

scallop

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Quote from: Petronije on 19-11-2016, 20:41:52

Ustvari, imamo 3D replikator i tamno skeniranje. Recept je recept, a dve porcije "najboljeg perkelta ikada" su dve porcije. Još ako stigne komplet ZS22 i ZS23, da kupim umesto onog koji sam prodao, sve ću kompenzovati piletinom u slanini na roštilju, Cezar salatom, gvakamolom i drugim ljutim i manje ljutim prilozima. Crno vino, amber i crno pivo, Zero Coca cola. Dezert samo za ženski svet. Ne zove se ovo Kopernikanska kuhinja preko dvadeset godina.

Petronije

Piletina u slanini na roštilju, ljuti začini, pivo...moglo bi to malo i da se poslika, za nas kraj malih ekrana [emoji14]

scallop

Eh, Petronije, kod Skallopa nema laži, nema prevare.

Petronije

Hvala lepa. Nisam ja mislio na fotke kao dokaz, taman posla. Nego fotke spremljene klope, da znamo i mi kad spremamo kako i šta. [emoji6]

Petronije

A piletina je belo meso ili batkovi? I začini, jel se to pravi u kućnoj radinosti ili se švercuje iz Amerike ( znam da su oni specijalisti za hot čiken). Kaži slobodno ako sam dosadan.

scallop

Ovo su batkovi (na dva dela) i karabatkovi (na tri dela). kod začina i jedno (sa leve strane skoč bone i Louisine) i drugo (sa desne strane vrlo ljuti sos koji pravi naš Jason bez Argonauta sa ortakom i paradajz koji sušimo Radmila i ja). Hot čiken su uvek krilca. Da li te zanima kako?

Petronije

scallop

Pileća krilca su u SAD skuplja od piletine. Volim da odem u Buffalo Wild Wings. Imaju tuce nivoa ljutine. Držim se sredine, jer od najljućih izbija znoj koji nikakvo pivo ne može da umilostivi. Volim kombinaciju med i ljuto.

Kad spremamo kod kuće, krilce se seče na tri dela. Vršak u supu. U začinjenoj vodi (so i po volji) se delimično skuvaju. Prže se na roštilju. Pripremi se dva tri sosa različite ljutine. Roštiljana krilca se obanjaju u tim začinima pre nego što se iznesu na sto ili se začinske mešavine iznesu na sto, pa kupa kako ko voli. Jasno?

Petronije

[emoji106] [emoji122]

Sve jasno, kad pribavim ljute sosove probam. Hvala još jedared.

scallop

Stigao perkelt sa Palića. Sutra ćemo ga na 3D replikator. Sada, samo naš prilog.

Ana

Ja ću samo reći da je scallopova kuhinja najukusnija privatna u kojoj sam ikada obedovala, a bolja je i od mnooooogih profesionalno-kafanskih. Iskreni
Ja volim da kuvam, i smatram se (a i smatraju me ) za solidnu kuvaricu, al kod scallopa i gospođe samo vadim papir na male linije i marljivo zapisujem.

hidden

Quote from: scallop on 20-11-2016, 14:06:29

Kad spremamo kod kuće, krilce se seče na tri dela. Vršak u supu. U začinjenoj vodi (so i po volji) se delimično skuvaju. Prže se na roštilju. Pripremi se dva tri sosa različite ljutine. Roštiljana krilca se obanjaju u tim začinima pre nego što se iznesu na sto ili se začinske mešavine iznesu na sto, pa kupa kako ko voli. Jasno?

E pa fala bogu. Ovogodisnji prvi maj zamalo da me spale na lomaci. Kupili nekoliko kila krilaca, bilo tu sveta, i onda satro majstori re pecenja uvaljali krilca u neke satro marinade/zacine...

I lepo sve to izgori na rostilju, jebes krilce posle...a mislim i ta krilca, to je da se jede uz supe sosa i mesa...

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...