• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

To je problem s ovim jelom - unutra. Sad, problem kako kome. Moja majka obozava da glocka koscice, tako da uziva u tome da ih trazi po jelu. Me, not so much :) Naravno, ako se umesto ledja stavi belo meso ili bataci, krilca itd, nema trazenja kostiju.

Sent from Bigg Maggzzee

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Berserker

Pošto ovo jelo spremam maksimum 2-3 puta godišnje, setio sam se jednom i da ga uslikam pre nego što nestane. Juneći repovi, kuvani celo prepodne sa paškanatom, celerom, korenom peršuna i šargarepom uz nešto začina (ne preterujem, crni i beli luk, so, biber, lovor i peršun su dovoljni) dok ne počnu sami da otpadaju sa kosti, a zatim zapečeni u tepsiji povrh sitno nasečenog krompira (krompir je ispod, naliven supom od kuvanja, pa se ne vidi; zato se vidi ostalo povrće koje sam posle kuvanja takodje prebacio u tepsiju). Dovoljno je pola sata u rerni na 180 da se zapeče, ja ga puštam 45 min da mi meso malko zahrska pod zubima. Nažalost nisam stigao da ih slikam očišćene od kostiju u tanjiru, tada izgledaju još upečatljivije, ali prosto nije bilo vremena, ovih 4 kg repova su nestali za nekih pola sata.

image upload no compression

scallop

Volim juneće repove, ali su mnogo skupi.

Odlična kombinacija, ali ja bih krompir stavio odozgo. Bolje on da hrska nego siroto, već izmaltretirano povrće. Stavio bih i neka druga povrća, ali bi to bilo drugo jelo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Ja nikada nisam probala juneća rebra  :-? a baš ukusno sve izgleda.

scallop

Dybuk

Cula sam da je Tito voleo corbu od juneceg repa. nikad probala te repove.

a ovo gore izgleda malo ugljenisano, onestli :lol:

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Petronije

Quote from: Ana on 11-10-2016, 18:31:41
Ja nikada nisam probala juneća rebra  :-? a baš ukusno sve izgleda.
Kad smo već kod rebara, video sam jako lepa juneća rebra u mesari. Debela, mesnata, bilo i masti, ma milina. Ali nisam kupio jer numem da spremam. Ako neko (Scallop [emoji38]) ima neki recept za podeliti ovde, bio bih zahvalan. Ili ako neko planira da sprema, neka svrati ovde posle. Hvala.

Ana

Quote from: scallop on 11-10-2016, 18:38:58
Repove.

Bilo bi zanimljivo ispratiti moj mozak, mada i zastrašujuće  :-? Na repove sam mislila, mada mislim da ni rebra nisam jela. Ali pošto sam asocirala Petronija, manje se brinem za sebe, ono, kao, viša sila  :lol:

scallop

Ako neko misli da samo Srbi jedu juneće repove, grdno se vara. Zbog svoje strukture, juneći rep obiluje želatinom, pa je idealan za kuvana jela gde dodaje gustinu. U SAD, gde malo zaziru od otvorenih struktura kao što je osso bucco (srž ostaje otvorena tokom pripreme), rado odu u prodavnice meksičkih namirnica, gde uvek ima nasečenih junećih repova. Biće da ima u svetu više onih koji jedu nego onih koji izbegavaju.

Ako je reč o junećim rebrima, ogromna je razlika između grudnog dela rebara (mnogo masnoće, rskavice i svašta još), pa ih kupite ako ćete da pravite supu. Deo sa dugim rebrima kupujem za gulaš i taj tip jela. Još ako izmuntate neku šećernu ili sržnu kost, biće i supe. Znači, te kosti, rebra i deo masnoće koji vam se čini da je previše u supu. Ostalo naseći na kocke jedan kubni inč najmanje, pa delimičnim prženjem zatvoriti spolja. Desi se da to bude jedina masnoća koju koristim. Tek nakon toga startuje se gulaš.A o gulašu drugom prilikom ako bude potrebe.

lilit

Kad stigneš da pišeš o gulašu obradovaćeš bar jednu dušu. :)
Nikako da stignem da kupim ovog superkrčka kojeg je Ana preporučila.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Petronije

Eh, zar ne postoji neki srećniji kraj za ta rebra? Neka rerna ili dinstanje?

scallop

Junetina po definiciji nije za rerne. I ako neko misli da jeste, onda je priprema mesa duga i mukotrpna. S druge strane, ne razumem šta podrazumevaš pod dinstanjem. Ja tu uvek vidim i vodu, pa i gulaš....

O gulašu i varijantama sam pisao naširoko, pa ne znam da li ja da ponavljam gradivo. 

lilit

onda ću prvo da prodjem topikom, pa ako budem imala dodatnih pitanja, javljam se.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Petronije

Ne moraš, naći ću, ali ja sam za gulaš kao bata za seckanje. Lenj.  Dinstanje kod nas u Banatu je kad se meso krčka u vodi i začinima poklopljeno, pa se na kraju kad se skoro skroz raskuva,   pojača vatra i malo isprži u masti, da zamiriše i dobije lepu boju. To babe i mame često spremaju. Svinjska i jagnjeća rebra su fantastična, ali mora da se meso odvaja od kosti. Ne znam kako bi to išlo sa junetinom, mislio sam da si spremao.
Eh, sad videh da je i Lilit pitala za gulaš, dogovorite se vas dvoje šta i kako, ja volim da ga jedem ali da kuvam jok.

scallop

Pa, odvojilo bi se meso od kosti, ali ne bi znao šta je meso, a šta kost. Ima jedan deo junetine, zove se brisket, to je neka krtina sa potrbušine pod plećkom, koji se peče u rerni. Ali, taj brisket iznutra mora da bude poluživ inače bi prošao ko moja stara proteza na prošli Božić u Tulsi. To Boban sigurno ne bi jeo. Ili gulaš ili duboko mariniranje. I kvit.

scallop

Petronije

Hvala. Ako natrčim uzeću, mada ni gospođa moja ne voli poluživo.

Pročešljao sam malo, viđao sam slike spremljenih brisketa ranije, odlično to izgleda, da ti kažem.

scallop

Pronađi neki recept za brisket, pročitaj i ako ti se svidi kupi jedno četiri donja dela junećih rebara, ali ucelo, pa napred.

Petronije

Probaću ako uspem da kupim prava rebra. Recept mi se sigurno sviđa, ne moram ni da gledam : lol:

Ana

Lilit, molim linkove na postove s gulašom. Krčko mi je postigao raspadajuće meso, ukus sigurno može da se usavršava.

A od tih kuvanih mesa, mnogo mi se ovo dopalo, probala u Šamcu:

http://narodni.net/najpotpuniji-recept-za-slavonski-cobanac/

Neku varjantu ima ih milion. Donela sam i Podravkin začin za isti, ne prodaju ga na našem tržištu.

Ana

Šta da radim batacima da prilikom pečenja budu začinjeni i slani i u dubljim slojevima?

scallop

Izvadiš kosti i staviš u supu.

Ana

Tja, nadala sam se nekom lakšem rešenju. Kako kosti da vadim :cry:

scallop

Moraš da dođeš na kratak kurs. Ponesi celo pile sa sobom. Na kraju ćeš imati ne za pečenje nego za roštilj. Sve uvijeno u slaninicu. Neću, valjda, ovde da ti crtam?

Petronije

Baš sam hteo da napišem, valjda si klopala nekad otkošten batak na roštilju? Nije to neka nauka.

scallop

Šta mogu kad sam dobra duša. Evo, ovako izgledaju batak i karabatak kad se izvade kosti:

A ovako u tiganju sa slaninicom. Da ne bude zabune, ovo su komadi belog mesa sa paprikama i krompirom:

Ana

Ma videla sam batak bez kostiju, ali mi se ne sviđa ideja da ih sama opsecam i vadim.  :oops: Našla sam neki zanimljivozvučeći recept sa celim batacima i pivom, utisci u nedelju. A sledeći put ću nekog mesara da šarmiram da mi povadi kosti.

scallop

Kad se prevarite i kupite prelep hleb koji počne da se mrvi čim se ohladi postoji zgodno rešenje.
Jedan takav, Radmila jutros malo rasturila po tepsiji (tepsiju podmazala uljem), zamešala jaja, dobar sir, malo manje dobar sir, kajmak i pavlaku. Zalila da dobro upije. Odozgo posula susam. U rernu zagrejanu na 200oC, 15 minuta. Doručak sa jogurtom. Evo kako izgleda:

Ana

Divno rešenje za iskoristiti hleb. Mljac.

Petronije

Ovaj dan sam za ručak dobro krkao svežu pileću džigu, od tek ošurenih pilića. I to ne onu Skalopovu, sa slaninom i roštiljem, već lalinsku, što pliva u masti. Pa sam naseckao crnog luka, pa prelio mašću. I još sam lebac umakao u mast. Dvaput godišnje mogu sebi da dozvolim da se davim u masti, džigu  ne kupujem, jedem samo svežu. Nema slika, nisam ja ni spremao,  ali sam se tako dobro najeo da moram makar da se hvalim [emoji14]

Petronije

Znam da sam udavio sa mlevenim mesom ali ne znam ništa drugo da spremam :cry: Još sam danas pribavio malu mašinu za mlevenje, fantastična jedna sprava, te očekujte još gori teror u budućnosti.

Pošto je danas bio pileći dan, reših dok je meso sveže da isprobam mašinu. Samleo sam oko pola kile belog mesa, standardno začinio (malo prezli, jaje, biber, so, crni luk, malo belog, jako malo crvene paprike) ali sam odlučio da napravim nadev od kačkavalja i suvog mesa da ne budu previše suve. Da skratim, pošto je već bilo kasno, u žurbi sam zaboravio da ih premažem senfom (sledeći put ću ih napraviti ranije i ostaviti u frižideru sat dva da meso upije senf). Drugi propust je što je nestalo slanine, a svi znamo koliko su a piletina voli sočnu slaninicu. Sreća bilo je kobasica, koje jesu malo masnije, ali slanina je ipak nezamenjiva. Namučih se dok sam ih omalterisao, svinja je mnogo kompaktnija od pileta kad se samelje. Dok sam pekao prelivao sam ih maslinovim uljem, da budu sočnije, i uglavnom su bile poklopljene. Nemam iskustva sa piletom pa sam se plašio da ih ne presušim. Porodica je oduševljena, ja baš i nisam jer znam da može bolje. Evo par slika. Prihvatam sve savete i korekcije.

scallop

Bolje je bez piletine i maslinovog ulja.

Petronije

Malo ulja, nisam nalivao, tek tek. Ne možemo samo svinju da jedemo, a i dete obožava.

Hteo sam da te pitam za ovu slaninu, jel to kupuješ onako već isečenu, upakovanu? Ili imaš mesoreznicu? Ne verujem da mesar hoće slaninu da reže, nisam to video dosad nigde. ili grešim?

scallop

Džaba pričam. Ja da se maslinovo ulje ne prži, a dete voli.

Naravno da režu slaninu na listove. Meni na Kalenić pijaci, u MZ Slaviji pod Pančevačkim mostom i kojegde još.

scallop

Dok sam na ovom topiku bezbedan, da objavim da sam blokiran na Fejsbuku! Neko me je prijavio.

Meho Krljic

scallop

Hoćeš da raspravljamo o razlozima za demokratsku akciju protiv mene ili da me impresioniraš sa dvostrukim nezasićenim vezama maslinovog ulja?

Meho Krljic

Nijedno, ti si u hemiji daleko ispred mene... a i u fejsbuku :lol: Nego, nisam shvatio ko te je blokirao i zašto a o ulju bih da slušam argumentaciju.

scallop

Blokirao me je Fejsbuk po zahtevu (za sada) nepoznate osobe. Ne, nisam nikog psovao, terao u materinu ili ranio govnima što je na balkanskom FB uobičajeno. Zasmetali moji pogledi na funkcionisanje demokratije, recimo, nisam išao na proteste DJB ili "Ne davimo Beograd". Mislim da znam ko je, ali je svejedno.

Zaista želiš o pripremi jela na masnoćama?

Meho Krljic

Svašta se dešava na tom fejsbuku  :shock:

I, pa, da, želim. Ja samo ponekad pržim na maslinovom ulju, ali valja čuti stručnije od mene.

scallop

Budući da su me odblokirali čim sam reagovao, shvatiću kao upozorenje.

A, sad, poslednji put o masnoćama:

Nutricionistički linkovi su kao i sve ostalo gde se nešto kudi, da bi se ponudilo nešto drugo, goli marketing.
Sedamdesetih godina prošlog veka niko u Evropi severno od Mediterana ili u SAD nije trošio maslinovo ulje. Biznis ga je uzneo u visine na koje ima samo delimično pravo. Ja sam ga mrzeo do dvadesete godine, jer sam ga dobio u pasulju kad sam imao sedam godina.

Na isti način su prokažene masti (svinjska, loj).

Činjenica je da su masti egzistencijalne za sve severnije populacije od kada smo počeli da jedemo. Daleko najbolje, upravo zato što su više masne kiseline, trpe povišenu temperaturu. I bezbedne su za ponovljeno korišćenje. Nezasićene masne kiseline se na povišenoj temperaturi delimično raspadaju, što znaju svi koji su jeli nešto iz restoranskih friteza. Ona srednja ulja, polizasićenih masnih kiselina, su pokušaj da se ostane van masti.

To je zaludno jer, na primer, Golfski deo SAD, Mississipi, Louisiane i Alabama ne mogu da zamisle dobar obrok bez svinjske masti. Idilu upotpunjuju gumbo čorbe (Radmila Karaklajić pevala južnjački meni), kojima je osnov - klasična zaprška, mas' i brašno. U poslednje vreme i agitovanje protiv masti slabi, pa se sve češće ističu njene prednosti. Prva i najvažnija je da su ČISTE, te se ne mogu brljati sa sve i svašta kao ulja.

Zaključak:
Mast za jela pripremana na visokoj temperaturi;
Maslinovo ulje za prelivanje pripremljenih jela, za kuvanje na nižim temperaturama i salate;
Ostala ulja za kuvanje i salate po ukusu.

Kanola je ulje iz uljane repice, najniža klasa. I cena mu je takva. Palmino ulje je nova moda. Na susamovom, sojinom ili kikiriki ulju svoja jela spremaju istočni narodi, svoja specifična jela, pa ko voli. Pasulj nećemo kuvati tako.

Petronije

Nisam pržio i bila je lagana vatra, al' dobro.

scallop

Da li držiš maslinovo ulje u frižideru? Ako držiš, da li si primetio da se zgruša? Bre, trošim više maslinovog ulja od bilo kog na ovom topiku. Samo razbijam iluziju. Ipak, mast košta tri puta manje od maslinovog ulja. Zašto bi neko bacao pare?

Meho Krljic

Da, pa ja sam ove argument sve čuo ranije - i od tebe - zato sam i linovao ovog koji objašnjava kako:

Olive oil contains mostly monounsaturated fatty acids, which are actually pretty resistant to heating. Damage-prone polyunsaturated fats make up only about 11% of olive oil.

Plus, naravno:

The only olive oil I recommend is extra virgin olive oil.

Olive oil contains Vitamin E and many powerful antioxidants. These substances protect the oil from damage during high heat cooking.

Many studies have exposed olive oil to high heat for long periods of time. Even under such extreme conditions, the olive oil does not form significant amounts of harmful compounds.

Itd....

scallop

Meho, jedan savet: Kad u linkovima naiđeš na gomilu prideva, odmah posumnjaj u marifetluk. Pravi naučni radovi ne poznaju prideve. Miriše na novinarstvo i književnost. Ili jeste ili nije Lav. "Mostly", "pretty", many poverfull" su samo neki. What the fuck znači "significant amounts"?

Meho Krljic

Pa ima tekst i cifre, sa referencama:

Olive oil, for example, is 73% monounsaturated, 11% polyunsaturated and 14% saturated (7).

One study deep fried several different types of olive oil for 24 hours and noted that it was highly resistant to oxidation. Extra virgin olive oil, which is higher in antioxidants, did the best (12).
Other studies agree with this... olive oil does not oxidize much when used for cooking, while vegetable oils like sunflower oil do oxidize and form harmful compounds (13).

It is also a myth that heating olive oil leads to the formation of trans fats. In one study, frying olive oil 8 times in a row only increased the trans fat content from 0.045% to 0.082%, still a negligible amount (15).

Ovaj drugi citat je ono što je sažeto u "significant amount". Sad, naravno, to su neke studije, ne treba ih uzimati kao vječnu i neporecivu istinu, ali jesu zanimljive za pogledati...

Krsta Klatić Klaja

fine su studije, a ima li koje istraživanje koliko maslinovog ulja ima u flaši s etiketom maslinovog ulja, to je veoma važno pitanje!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Za to služe postojeće inspekcije, ali koliko kvalitetno rade, to naravno ne mogu da garantujem.