• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

lilit

Quote from: scallop on 04-09-2016, 13:32:03
Eh, Lillit, teško je sa neznajućima. Internet im dao pravo na mišljenje, pa trabunjaju.

dobro, al boban je svestan  ko je neprevaziđeni maestro kad se radi o kuvanju kod kuće :)

a on nam otkriva zaboravljene kafane: nisam zaboravila na mućkalicu!  xcheers :lol:

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Petronije

Boban da banuje Stipana a onda da se samobanuje na 3 dana...Ne valja im junetina...[emoji85] [emoji85] [emoji85] ... još malko krvava a spolja zapečena...Skalope ti si ovde proglasio Bobana stručnjakom za hranu, eto ti ga sad. Ili beše samo za pasulj?

Nego, ja sam par puta pokušao da spremim junetinu sam sebi i svaki put je bila tvrda. Šta da joj radim pošto nemam konja da je stavljam pod sedlo? Pod sedište skutera pa na Dunav? Mada nisam neki majstor ni za biranje, moguće da tu leži problem. A mrkvu u slanini će probamo.

Stipan

Nedostajaće vam Boban i Stipan s tom vašom junetinom...

Petronije

scallop

Stipan nam ne nedostaje, a Bobana ćemo već da priučimo. Njih dvojica su notorne neznalice i ne samo za kuvanje.
Junetina je osnovni prehrambena namirnica u kulturi Zapada, svinjetina u kulturi Istoka, a ovčetina i jagnjetina u kulturi između  :lol: [size=78%].[/size]
Junetina se ili kuva do mučeništva, pa dobijemo gulaše, chile con carne, osso buco i ostale paprikaše ili ima prethodnu pripremu (dođe mu na isto), pa stigne na sto sa roštilja ili u Mc Donaldsu. Nema dobre junetine bez drndanja. Svinjetina je prijaznija, osnovna masnoća sprečava nejestivost, recimo, vrat je bolji od krmenadle. Miris ovčetine i jagnjetine je specifična kategorija i ko ih ne voli ima problem kulinarske percepcije. Nikada neću zaboraviti ukus arnia pentahronia (petogodišnja ovca) na roštilju posle tronedeljnog maltretiranja u marinadi.
Naš jelovnik je sjajan kad nema ograničenja. Sve rezerve su beznadežni gubitak.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Junetini sam doakala samo dugim dinstanjem, samo pržene juneće šnicle nikad nisam uspela da spremim. Evo, prilažem superkrčko lovačke šnicle:

lilit

superkrčko šnicle deluju fenomenalno!

za biftek ima ona fora da se stavi u zamrzivač sat vremena pre pečenja a generalno se peče na visokoj temperaturi da se površina sprži i ne dozvoli rasipanje mesnog safta. e sad, meni kod kuće meso bude mekano unutra al nikad mekano kao u restoranu.

Krsta Klatić Klaja

Уз опасност да и сам будем отјеран с топика, ја јунетину дрндам чекићем 8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

hidden

Dobre ove lovačke...nego ja silom prilika se bakćem sa patlidžanom, pravim razne musake...kako bre ljudi cedite vodu da bude suvo? Solio sam, cedio crnu vodicu, aman opet kad izvadim tepsiju bude vode...

a zalivao i sa jajima, da veže, džaba...onda kašiku uzmem pa udri...

scallop

Ne cediš. Kad iscediš patlidžan otvoriš prostor da pije zejtin. Pržiš brzo, to zatvara pore.
Bato, isto vaši i za junetinu. Kad je razbiješ, izbacio si tečnost koja je čuva od tvrdoće. Jedino jaka vatra čuva mekoću mesa.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: Ana on 04-09-2016, 15:08:50
Junetini sam doakala samo dugim dinstanjem, samo pržene juneće šnicle nikad nisam uspela da spremim. Evo, prilažem superkrčko lovačke šnicle:

Ana, juneći but se ne prži.

Ana

Scallope, shvatila i sama, posle nekoliko đonova dostojnih Čarlija Čaplina  :cry: Ja sam odustala od junetine u formi običnih šnicli, konzumiramo je samo u obliku ovih šnicli, i paprikašima koje si gore nabrojao (dobro, nekima od  :oops: ).

Hiddene, ja mislim da je tu jedini lek da se patlidžan prvo griluje/peče u rerni, da uvene, pa onda da se slaže u musaku. Jedina musaka koju ja pravim od tikvica je od pohovanih ili grilovanih, iz istog razloga. Patlidžan ne pohujem jer stvarno pije ulje kao sunđer.

Ili da povremeno, pre zalivanja jajima izvadiš i prospeš tečnost. Al' da se ne izgoriš i da ti se sve ne raspadne, što i nije najjednostavnije na svetu.
Save

hidden

hvala Scalope i Ana...nekako cu ga savladati :-)

scallop

Evo kako izgleda domaća musaka od plavih patlidžana:

Krsta Klatić Klaja

nije tvrdo poslije čekića, ne kudite čekić!!!

svakako da bi bilo najmekše kada bih ga dinstao 100 minuta, al meni je ok iščekićano

a i čemu vam služi čekić u kujni, za izložbu? Udri, narodna milicijo! 8-)

hidden

Quote from: scallop on 04-09-2016, 19:07:20
Evo kako izgleda domaća musaka od plavih patlidžana:

Pa lepo, znaci preprzio si ih...lepo se i odvaja sa strane, deluje kompaktno a ne ko ono moje...

Ana

Lepo izgleda. Mene zbunjuje posuda, je l' ovo bilo u rerni, ili je neka sklopiva sa skidajućom drškom?

scallop

Bravo. Titanijumski tiganj sa specijalnim poklopcem koji u tri tačke blokira otpuštanje viška pare. Skoro kao "pretis lonac". Tim sudovima nije potrebna rerna.

scallop

Evo kako izgleda. Prečnik 28 cm. Teže je zapaziti te tri staklene tačke kojima se poklopac oslanja na tiganj. Imamo i jedan od 16,5 l. ali taj je za sarme i teleću glavu u škembetu.

Ana

Sjajno! Nisam ni čula da postoji. Ima li kod nas? I kako se tačno traži ako ima?

scallop

Ima, ali je bezobrazno skupo. Imam i dalje pravo na popust na sledeću kupovinu. Lupo group, titanium extra quality.

Boban

verovatno je radmilo, dok je radio za vojsku, tajno izlivao ove tiganje za svoje potrebe...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Šta se ti mešaš ako ćemo Ana i ja da se volimo? Doći će mi u goste i sve ću joj pokazati. I knjige o kulinarstvu koje sam kupio dok sam verovao da si upotrebljiv.

Ana

Ah, ništa onda, u posuđe ulažem veće sume kad opet postanem domaćica, za neku deceniju. Gostovanje i kuvari može  xremyb

scallop

Quote from: Ana on 04-09-2016, 23:42:05
Ah, ništa onda, u posuđe ulažem veće sume kad opet postanem domaćica, za neku deceniju. Gostovanje i kuvari može  xremyb
Ma, naravno. I mi smo se obeznanili kad smo shvatili koliko smo platili. Ti sudovi ne idu ni u mašinu za sudove, ali idu u ostavštinu. Dogovori se sa ovim što se utronjao, pa navratite.

Ana

scallop

Dybuk

Ono sto ne mogu da spremim brzo ja i ne spremam..Dybuk hath spoketh. blasfemija, verovatno 8-)

Boban

ono što ne mogu da kupim spremljeno ja i ne jedem...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Da matični topik ne ostane prikraćen.

Dobro krkanje je uvek raznovrsnost. Ko ima ograničenu kuhinju nikada nema priliku za krkanje.
Ovoga puta skuše na roštilju. Uvek kad vam dojadi sve drugo.
Dođe vas stotka komad, a svi prilozi najviše tri banke.
Dakle, skuše na roštilju, prilog krompir salata sa barenim jajima, potrudite se da nađete nešto zeleno. Idealno je motovilac. Zgodno mi došle pečene kurtovke (florina), pa je bilo šareno. Vino belo, a inadžije mogu i merlot.
Višak ribe, a obavezno ga bude, u paštetu. Recept ne naplaćujemo.

Petronije

Kačio sam ih i ja nekoliko strana u nazad. Mi ih i na poslu spremamo. Otkad mi je prijatelj i kolega ribolovac jednom davno spremio na kampovanju, skuše na roštilju su mi jedno od omiljenih jela. A cena je stvarno smešna, mada ja bez 2 komada ne sedam za sto, a ako su sitnije može i više [emoji4]

Krsta Klatić Klaja

Што јес јес, скуша је мени испред извиканих орада и лососа

Petronije

Mislim da nije uporedivo, osim što su različite ribe (skuša valjda spada u plave morske ribe, orada mislim ne, losos je opet potpuno nešto drugo, Skalop ovo sigurno zna) mi jedemo ko zna otkad i odakle duboko zaleđenu ribu. Ne verujem baš da je sveže upecana skuša ukusnija od sveže upecanog lososa, plus je bitno u kojoj je losos fazi, nije mu uvek isto meso, zavisi od mresta (tako je i kod drugih riba ali kod njega je ovo baš izraženo, bar tako kažu). Orade sam letos spremao, sa leda, ali iz ribare, relativno sveže, bile su izvrsne. Opet, nisu mogle da se porede sa  brancinom koga sam ulovio i istog dana spremio. Skuši skidam kapu jer ima jako meso.

scallop

Petronije, skuše spadaju u plavu ribu, od baltičkog šprotija do tune. Energetski jače i intenzivnijeg ukusa. Izbegavam jedino vrstu srednje veličine, bonite ili tonine. Dobre su za mamac, ali ne i za tanjir. Plemenita morska bela riba, za razliku od rečne bele ribe, ne može da promaši tanjir. I dobru cenu. Naravno, gajena u bazenima ne postiže kvalitet ulovljene. Zato ti se više svidela ona koju si ulovio. Losos je PASTRMKA. Prednost je manjak kostiju koje mogu da se zaglave u grlo. Nažalost, i ona se gaji u bazenima, pa se sa divljim ne poredi, a o sezoni razmnožavanja da ne govorimo. Meni su atlantske bolje od pacifičkih. Narandžaste impresivnije od belih, koje su siromašne proteinima. Dijetalne. Da li si znao da na Ohridu postoji 52. vrste pastrmki? Samo tri su narandžaste.

Petronije

Nisam znao ovo za narandžaste i bele pastrmke, kao ni za 52 vrste. A kakve su ove naše potočare, bele ili oranž?

scallop

Pojma nemam. Nit lovio, nit jeo.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Petronije on 09-09-2016, 10:37:03
Mislim da nije uporedivo, osim što su različite ribe

Упоредиво је можда колико и пилетина и говедина, па коме дајем предност.

Мени је орада прецијењена, прије бих шкарпину или ајкулу

Meho Krljic

Pre neki dan smo ručali u restoranu Marukoši na Dorćolu a koji promiče japansku kuhinju u domaćoj izvedbi. Ja sam jeo Udon, koji je bio odličan, pa sam danas spremao svoju varijaciju na isti  :lol:

Naravno, ovo što sam spremio je samo inspirisano time. Na palminom ulju sam propržio malo krupnije sečen crni luk, pa onda seckanu šarenu boraniju, jednu narendanu tikvicu, narendanu šargarepu, pola veoma male glavice kupusa, takođe narendanog. Začini za mene uobičajeni: malo više crnog bibera da bude malko pikantno, dosta vlašca, malo majčine dušice i bosiljka i dosta svežeg peršuna. So po ukusu. Na kraju sam dodao po šaku lanenog i semena suncokreta da bude hrskavije.

Uz ovo su išli okrugli pirinčani rezanci prečnika 2 mm - dakle ne baš udon (koji je pšeničan) i ispalo je vrloodobro, moja žena ga je pohvalila iako je kući došla sita.  :lol:

lilit

pozdravi ženu i kaži joj da je srećnica :)

Meho Krljic

Eno je, presađuje neku palmu a sigurno bi se gorko nasmejala da čuje da je smatraju srećnicom  :lol:

Ana

Quote from: lilit on 13-09-2016, 19:55:25
pozdravi ženu i kaži joj da je srećnica :)

Ovo 'tedoh da napišem.
Sad nek se nasmeje 2x jer je dve smatraju istom  :cry:
I hvala na info o restoranu  xremyb
Save

Nightflier

Samo za Lilit :)

Daklem, potrebne su pečene paprike, marke "slonovo uvo". Napune se nadevom od jačeg sira i žumanaca (belanca previše razrede nadev), pa se uvaljaju u smesu za pohovanje i pohuju samo kratko. Da bi se potrošilo manje ulja, može da se uzme manji tiganj i pohuje paprika po paprika. Odmah po kratkom pohovanju s obe strane, paprike se prebacuju u pleh prekriven pek papirom i kada se pleh napuni, to se sve zapeče u rerni na 200 stepeni, 15-2o minuta.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Meho Krljic

Jebote, kakva brutalna holesterolska infuzija.

Mada đavaoski ukusna, to je jasno  :-| :-| :-| :-| :-| :-|

lilit

hvala najti! božanstveno izgledaju, u ekran bih da uđem, 100 kg da dostignem!  :)

Petronije

Htela žena da mi pravi ove paprike pre neki dan ali se izjalovilo. Sad joj nema spasa, samo me zanima koji tačno sir ide, neka slana feta ili ...?

Nightflier

Evo preseka :)

Što se sira tiče, mislim da bi feta bila premeka za ovako nešto.

Ja volim stare, provrele bele sireve. Ovde je ušao punomasni kravlji sir, pošto sam otkrio jednu ženu u mom rodnom mestu koja ima savršen kravlji sir, kakav je nekada moja baba pravila. U nedostatku tog sira, kupujem sjenički ovčji - isključivo na Zemunskoj pijaci. Ali za ovo može da prođe i sjenički iz Maxija. Otprilike je negde u nivou kravljeg kojeg smo sada koristili.

Zaboravio sam da dodam da je u nadev ušao beli luk i peršun, a komotno bi moglo i malo sitno seckane ljute papričice.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Petronije

Meho Krljic

Pošto od sutra najavljuju sve hladnije vreme plus kiše, današnji dan, radnu nedelju i leto smo ispratili ovim kvazimediteranskim fastfudom:

Prostota!! Uzmu se parčad hleba (u ovom slučaju mešan, sa ražanim brašnom i mekinjama) i na njih se stave tanko narezani listići livanjskog sira pa tanke kriške mocarela sira (uvek bufalo). Onda na to dođe izrezani čeri paradajz, listovi bejbi spanaća (uobičajeni impuls da stavim rukolu sam potisnuo, ona je previše suva da ide u vatru, bejbi spanać je sočniji i bolje se ponaša u rerni), naseckane crne maslinke. Od začina sam dodao bosiljak i origano, prelio maslinovim uljem i pekao u rerni 20 minuta. Ocena od strane moje napaćene supruge je bila iznenađeno pozitivna.

scallop

Što bi rekao Boban, ovom topiku fali meso. MESOOOO!

Nightflier je skroman. Homoljski sirevi su pravi izbor, ko može da kupi. Ovčiji bolji od kravljih. To je još praistorijski čovek izdumao.

Ana

Bruskete, mljac!
Ja ću za vikend koristiti mleveno meso u par opcija, slikaću, ako se to računa u meso, biće, biće!