• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

lilit

nije mehane bajildi već baildi, od glagola baildisati. :lol:
jedini draži mi je glagol ohafizati. jutros nikako. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Na turskom se to piše İmam bayıldı, dakle, najpribližnija transkripcija na naš bi bila imam baj'ld'. Ali kod nas su ta njihova "i" bez tačke često prešla u obično i, iako se u savremenom turskom i dalje izgovaraju kao onaj samoglasnik koji mi zvanično nemamo a negde je najsličniji onome kako se "u" izgovara u engleskoj reči "turn" ili prvo "e" reči "perfect". Mi kažemo "rakija", Turci kažu rak' itd.

lilit

ne znam koji je taj vaš al na našem bosanskom je baildisati i tačka!  :lol:

nego, ima li neko dobar i isproban recept za tufahije?

scallop

Ne mogu ja tek tako da potrošim sve zalihe tolerancije.

Meho, jesi li nekad jeo ovo jelo? Jesi li ga pravio? Jesi li kao mali slušao priču kako je nastalo? Jesi li izučio kako je kod nas nastao glagol baldisati? Jesi li ikada baldisao od krkanja? E, pa, jednom davno bio imam na gozbi i neumorno jeo sve što bi pred njega izneli. Odjednom mu je glava pala u poluprazan tanjir. Rastrčale se njegove sluge i pitaju: "Šta se dogodilo? Šta je to pojeo?" A, domaćin slegne ramenima i kaže: "Imam bajaldi." I tako dobi ime ovo divno jelo sa kojim obrok treba početi i završiti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Father Jape

Želim i ja recept za ono s poslednje skalopove slike!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Vedro nebo

I ja i ja.  xrofl

@Boban: kao zakleti mesožder, odgovorno tvrdim da zlatarska pita od heljde ruši sve predrasude :)

scallop

Imam balajdi je malo precenjeno jelo. Budući da sam sklon pojednostavljavanju, ovo jelo spada u letnja jela od povrća, kao sataraš, bećar paprikaš ili letnji đuveč. Postupak je praktično isti. Crni luk, beli luk, paradajz, paprike, patlidžan... So i biber. Dinstanje dok se ne ujednači. Ono šta se razlikuje je da ide više patlidžana. Polutke patlidžana se izdube, doda u ostalo, pa ga tako ima u višku. Kako je orijentalnog porekla, pa spada i u dolme, nezaobilazne su i bamnje. Nemo' da me neko ispravlja, u moj kraj se vikaju bamnje. Znači, ono što bismo greškom mogli da pojedemo i kao bećar paprikaš, završava u polutkama patlidžana. Nevegetarijanci će u osnovnoj masi prodinstati i oko 100g. mlevenog mesa. Peče se u rerni oko pola sata. Šmekeri će naliti i bešamel sos, hedonisti će nastrugati parmezan ili neki drugi tvrdi kačkavalj. Peći još deset minuta. Ovaj naš je bez izmotavanja.
Izbegavati tikvice, one sadrže previše vode. Ko bi to ispekao?
Uz imam balajdi samo pivo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Da, parmezan mi deluje kao dobar dodatak osnovnom jelu. Bešamel bi već bio previše, mislim.  :lol: Obradovaću ženu ovih dana.

Ana

Setih se da sam ovih dana naletela na drugačiju verziju, vege i orijentalniju:

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=9755.msg292885#msg292885

Meni je scallopova bliža  :)

scallop

Ana

Ja najviše volim beli patlidžan, blažeg je ukusa od plavog. Ali ga je par godina i bilo moguće prilično lako naći, sad opet jedva, odustali od sadnje, rekla bih  :cry:

Agota

e, jel probao neko zutu lubenicu?
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Krsta Klatić Klaja

скалоп крајем 19. вијека 8-)
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

lilit

Quote from: Ana on 24-08-2016, 23:39:48
Ja najviše volim beli patlidžan, blažeg je ukusa od plavog. Ali ga je par godina i bilo moguće prilično lako naći, sad opet jedva, odustali od sadnje, rekla bih  :cry:

i meni je plavi generalno prejak (ne smem dalje u elaboraciju da me skalop ne bi utepao :lol: ).

ko ne zna šta će, on pristavi lazanju, pa tako i ja danas. eno je u rerni.
vino koje služi da se sam proces kuhanja lakše podnese je odlično. preporuka.

Dybuk

Mmm, odlicno izgleda, sos je vrh!

nikad nisam probala beli patlidzan, plavi obicno przim ali "popije" bas puno ulja, probala da ga solim i cedim prethodno, medjutim ne pravi neku razliku.

Ana

Quote from: lilit on 24-08-2016, 10:39:35
nego, ima li neko dobar i isproban recept za tufahije?

Ja imam ovo, kao i svih majstor'ca, sve otprilike i odokativno. Nisam pravila, otkrila sam Fofu  :oops:

Nema recept, nema odnosa :D trazim uvijek manje jabuke, kiselkaste - 10ak komada
procjenim koliko mi treba oraha, negdje oko 100 g; Skuham ih u vodi sa oko 200 g secera i korama od jabuka i jednim vanilin secerom; u orahe nekad dodam bjelance jedno, vecinom ne. vecinom pomjesam orahe sa tom vodicom slatkom i sakom grozdjica.
punim jabuke i samo ih zalijem agdom koja ostane; ali ih zalijem tek toliko da oko svake ostane malo vodice da upiju dok stoje.Ne volim kad su preslatke
...sta ce ti tacne mjere? probas, vidis. ako ti je slatko, sledeci put manje secera. ako ti nije slatko dodaj malo vodice
ako ne volis grozdjice, ne stavljaj ih. moze i neko drugo voce osuseno. a i ne mora
Save

Ana

Quote from: Agota on 25-08-2016, 00:54:19
e, jel probao neko zutu lubenicu?

Ja nisam, a baš bih volela.

Boban

Žuta lubenica je bila redovna pojava kad sam ja bio mali.
Crvena kada je slatka, slađa je od žute; one su bile nekako žilavije.
Sećam se da sam se više radovao crvenim nego žutim...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

fala dybuk, tajna dobrog bešamela je u nutmegu! :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Nutmeg

fala ana, o-bo-ža-vam tufahije, moraću da pristupim pravljenju, fofa mi je predaleko. nažalost.  :lol:

Meho Krljic

Dakle, pošto je danas Subota, iskoristio sam priliku da isprobam jelo iz recepta koji je Ana gore ponudila, a koje je pržena zelena boranija sa bademima.

Naravno, pošto sam ja megaloman, nisam odoleo da receptu ne dodam neke svoje ideje. Tako da, evo otprilike kako je to išlo:

Maslinovo ulje, dobro zagrejano, pa malo crnog luka naseckanog na njemu, proprženo, pa dodata zelena boranija. Još uvek smrznuta i to u vruće ulje, ideja je da bude donekle hrskava, dakle ne da se toliko dinsta koliko da se, jelte, prži/ pirja (stir fry, što bi rekli na britanskom). Začini su uključili so, crni biber, beli luk, bosiljak, svež peršun, samo malo karija (jer su u mojoj glavi mediteranska i južnoazijska jela rodbina), svi dodati tokom pirjanja. Odvojeno je ispržen badem (vrlo pažljivo jer lako zagori, dakle, stati čim počne da tamni) i onda, pošto sam eksperimentator, sam ispržio i malo semenki golice. Naravno, njima treba još kraće vreme, ovo seme i puca & skače kada je u vrelom ulju, pa se setite da ga poklopite i pirjate ne duže od minut u tom istom vrelom ulju. Onda sam svo to seme izmešao sa boranijom i poslužio, kao što se vidi, sa kombinovanim zelenim salatama sa maslinoviim uljem & jabukovim sirćetom. I nekim beskvasnim hlebom because reasons.

Meni je vrlo prijalo a žena jebila prijatno iznenađena. Bademi i golica daju svemu hrskavost koju sam želeo, a boranija je bila dovoljno čvrsta mada mislim da ću sledeći put probati da ovo spremim sa kokosovim uljem jer ono ima višu tačku ključanja i možda će boranija ispasti još hrskavija u njemu.

Pa eto.

Ana

E pa baš se radujem što ti se dopalo. Mislim da bi ti najbrže efekte u domenu hrskavosti dao odnos manje boranije u tolikoj posudi, da praktično bude u jednom sloju, ali to jeste smaranje kad se pravi veća količina.

I ja sam nameravala da kuvam za vikend po Scallopovom receptu, čak sam i beli patlidžan kupila, ali ne stižem od skitnje.

Kupila sam večeras ovo, to je turšija iz Telaviv hummus house, i sastoji se od usoljenog limuna u maslinovom ulju, i malo šargarepe. Ja bih se zaklela da su mi rekli da ima i paprike, ali je ja nisam identifikovala. Imam ogromnu teglu usoljenog limuna, koji mi se dopada kao salata, ali ovim tempom ću je jesti do proleća. Nađoh da je usoljeni limun čest začin marokanske kuhinje, ali me to nije mnogo utešilo.

Je l' jeo neko od vas, u nekom jelu, kako da odobrovoljim ukućane i potrošim u razumnom vremenskom roku?

Meho Krljic

Quote from: Ana on 27-08-2016, 23:52:37
Mislim da bi ti najbrže efekte u domenu hrskavosti dao odnos manje boranije u tolikoj posudi, da praktično bude u jednom sloju, ali to jeste smaranje kad se pravi veća količina.

Da, imam par širokih a plitkih tiganja od granita koje ću sledeći put uposliti na ovom jelu pa ćemo da vidimo  :-| :-|

Meho Krljic

Moje devičansko putovanje tiganjem palminog ulja prošlo je iznenađujuće dobro. Izvesni malezijski lekar mi je pre desetak dana održao detaljno predavanje o tome zašto je palmino ulje fiziološki najpogodnije za čoveka pa sam mu dao šansu i zadovoljan sam.

Za dvoje to je bilo otprilike ovo: glavica crnog luka, dve veće šargarepe i jedna tikvica su se dinstale na palminom ulju, dodati začini (so, biber, kari, timijan, bosiljak, peršun), pa pri kraju seme lana i golice. Skinuto sa vatre i izmešano sa klicama pasulja. Posluženo toplo, naišlo na solidan prijem  :lol:

lilit

meho nam je baš vredan (sve izgleda hiper ukusno čak i ta boranija koju baš i ne jedem al ću probati ovaj recept), a anini saveti su ekstra  xremyb

mene stigao neki deadline al nadam se da će me ova gibanica, koju sad izvlačim iz rerne, izvući. danas samo patriotski!

Meho Krljic

Scordisk

Dobro, der, treba mi hitan odgovor, barem do sutra ujutru. na internetu sam našao nekoliko predloga, ali me interesuje mišljenje profesionalaca.

Kada spremam patlidžan, kako da ga napravim da ne bude gorak ko đavo? Da li je bolje posloti i ostaviti da otstoji ili ga ispeći u rerni jednom, pre pripreme?

lilit

isečem patlidžan na kriške, uvalim ih u krupnu so na jedno pola sata (može i sitnu ako nemaš krupnu al pazi da patlidžan ne upije previše), izvadim (u posudi ostane braon voda i ostatak soli), isperem pod mlazom vode i osušim kuhinjskim papirom. posle ovog maltretmana ne bude više gorak.

Scordisk

E, hvala, taj maltretman me je interesovao :D

Ana

Varijacija na ovo:
http://www.soibiberblog.com/kako-da-dobijete-savrseno-ispecen-plavi-patlidzan/

Meni se veoma dopalo, ukućanima smeta što ne pruža otpor pri žvakanju

Krsta Klatić Klaja

Мрква и патлиџан на теми о кркању. Да нема ове гибанице помислио бих да сам залутао!

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 04-09-2016, 01:30:23

Да нема ове гибанице помислио бих да сам залутао!

Služimo narodu!!!!

Mada je svakako ideja nešto u stilu "Come for gibanitsa, stay for aubergine!"

Boban

Kako ste uspeli da jedan divan topik o krkanluku pretvorite u izložbu travojedstva?

scallop

Boban

scallop

Onda kod Mehe na povrće namrtvo.

Boban

Kakva je lepota jesti krvavo meso?
Zar nismo evolutivno odmakli od ishrane pračoveka i stabilizovali se u okvirima koji daju najbolje rezultate?

Krsta Klatić Klaja

Такое, мрква само са стране мало, ако добро видим, паметно умотана сланиницом!

Boban

Što se mene tiče moglo je i bez mrkve...

Kimura

Ne mogu da prebacim sliku ovde, ali pokušajte (iako ovo baš i nije tema za maštanje) da zamislite jednu reš pečenu oradu, limun i malo zečeniša, naravno.

scallop

Problem je što neko zna, a neko ne zna. Sa prepečenom junetinom pendžetimo cipele. Čak su i Tatari evolutivno napredovali jašući na njoj nedeljama pre nego što je pojedu. Odrednice kao rear i seignant su nedohvatljive za Bobana. Kladim se da ne bi dva puta zagrizao pet sati drndani brisket na koji sam, u beznadežnosti jednog Božićnog ručka, sjebao fiksnu protezu, pa i danas trpim posledice. Jedino je Bata pravilno zebeležio da je svežanj šargarepe bezbedno imobilisan slaninicom.

Ni ovaj divan T-bone steak od 700 g. nije dovoljno rear. Ne znaju u Beogradu da to "izjašu" koliko treba. Kad je krkanje u pitanju slušajte onoga ko zna, i učite dok ste još u prilici.

scallop

Quote from: Kimura on 04-09-2016, 12:38:22
Može i ovako:

https://www.facebook.com/photo.php?
fbid=697061990440303&set=a.697056233774212.1073741847.100004095263443&type=3&size=2048%2C1536

Ne može.

Kimura

scallop

Ovaj topik je nastao kad nisam mogao da objasnim jednom članu ZS da pravo na moderaciju nije ništa u poređenju sa sposobnošću da se jedna tema nosi. Poetika krkanja je zato ovde moj legat.

Boban

Možda bi trebalo da preformulišem primedbu... zašto pored svinjetine neko uopšte pomišlja da jede tvrdu, odurnu i neukusnu junetinu?

lilit

kako zašto?
i još protestuješ protiv živog mesa? imaš nešto i protiv tartar bifteka? blasfemija.

kimura,
ajde please probaj da prebaciš fotku, orada zvuči vrlo primamljivo :)

Stipan

scallop

Eh, Lillit, teško je sa neznajućima. Internet im dao pravo na mišljenje, pa trabunjaju.

scallop

Quote from: Stipan on 04-09-2016, 13:28:01
Junetina?! FUJ!!!

Fuj, tebe! Pojma nemaš, a misliš da fališ na ovom topiku.