• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Tikvice, crni luk, šargarepa, paradajz, maslinke, madlinovo ulje, peršun, slatki kari, bosiljak, biber, sve to sa pirinčanim rezancima. Mediocre! Al ukusno..

lilit

oftopikuješ? :lol:
paprika, luk, paradajz, šargarepa i tikvica? ipak deluje ukusno!!! :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Pa... nije oftopik jer je leto i nije vreme da se krka svinja i druge teške stvari, nego baš da se jedu lagana i šarena povrća, maslinovo ulje, mirisno bilje u vidu začinskih dodataka itd. Plus, nema paprike, mrzelo me da je dodajem, ali, da, kad ovo spremam obično uleti i crvena paprika, plus plavi patlidžan. Ispostavilo se da su svi patlidžani na pijaci u pola pet popodne delovali nejestivo (quelle surprise!) pa sam odustao od istih. No, lepo je ovo. Slatki kari je majka. A, da, dodao sam i vlašac, to sam zaboravio da gore napišem. Plus, naravno, pirinčane testenine su bogotac. Nikada više nisam kupio "normalnu" testeninu nakon otkrića pirinčanih u obližnjem supermarketu.

lilit

ma, da, leto je :lol:

vlašac je majka, iseckam i trpam ga i gde treba i gde ne treba, obično na samom kraju kuvanja ili još bolje svež. hvala na ideji, danas kuham "mehov paprikaš".

Meho Krljic

Al onda ipak dodaj papriku u sve, da se deca ne zbune.  :lol: :lol: :lol: :lol:

"Majko, zar se paprikaš ne zove tako jer sadrži papriku?"

"Ćuti tu, bona, zube ću ti razbiti, jedi to i zahvaljuj se bogu što i toliko ima!"

Biki

Quote from: Meho Krljic on 14-07-2016, 09:18:37
Pa... nije oftopik jer je leto i nije vreme da se krka svinja i druge teške stvari, nego baš da se jedu lagana i šarena povrća, maslinovo ulje, mirisno bilje u vidu začinskih dodataka itd. Plus, nema paprike, mrzelo me da je dodajem, ali, da, kad ovo spremam obično uleti i crvena paprika, plus plavi patlidžan. Ispostavilo se da su svi patlidžani na pijaci u pola pet popodne delovali nejestivo (quelle surprise!) pa sam odustao od istih. No, lepo je ovo. Slatki kari je majka. A, da, dodao sam i vlašac, to sam zaboravio da gore napišem. Plus, naravno, pirinčane testenine su bogotac. Nikada više nisam kupio "normalnu" testeninu nakon otkrića pirinčanih u obližnjem supermarketu.

Od navedenih sastojaka moze da se napravi i dobar Ratatouille :) , kad je vec danas Bastille Day

Meho Krljic

Znamo šta je ratatuj, al pošto Francuzi i ja imamo pakt o nenapadanju onda sam danas spremio ovo.

Kuvan kukuruz, sirova rendana šargarepa, svež peršun grublje isečen, vlašac, bambus iz turšije, maslinke, jabukovo sirće, sirovo seme suncokreta i slatko-ljuti mango sos.

Pa, da vidimo.  :lol:

lilit

pa bogami mehmete, svaka čast :)

da dodam da danas preskočih mehov paprikaš jer sam, na nagovor, pravila onu "kvazi karfiol tortu". skoro pa vegetiram :lol:

lilit

Mica Milovanovic

Probaj opet da upotrebiš čarobnu reč "prebranac"?

Na primer, što bih volela da jedam urenbes s prebrancem... :)
Mica

Boban

Meho, to što ti spremaš deluje kao super prilog uz neko meso... zamisli svinjski vrat iseckan na kockice i zapržen na masti do granice izgorelosti, recimo kilo toga pa usuto u ove tvoje povrćke... savršenstvo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Ma, nek taj vrat dodaju drugi, meni kao vegetarijancu je ovo zaokružen obrok.  :lol:

Meho Krljic

Pošto je danas svežije, slane palačinke su okej.

lilit

daj recept za taj fil + da li ih pohuješ posle?

Meho Krljic

Ne, mnogo bi bilo da ih pohujem, debeo sam.  :lol:

Fil je crni luk i šampinjoni izdinstani na puteru sa neutralnom pavlakom, začinjeno peršunom, biberom, vlašcem, origanom i majčinom dušicom (+ samo malo slatkog karija) pa ću uz to i malo livanjskog sira da dodam.

lilit

lepo bogami :lol:

evo čiz kejk za posle  :)

Meho Krljic

A, ovo je stvarno ljudski. Naklon!!!!!!!!

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 02-08-2016, 17:56:50
Ne, mnogo bi bilo da ih pohujem, debeo sam.  :lol:

Fil je crni luk i šampinjoni izdinstani na puteru sa neutralnom pavlakom, začinjeno peršunom, biberom, vlašcem, origanom i majčinom dušicom (+ samo malo slatkog karija) pa ću uz to i malo livanjskog sira da dodam.

Mesožderima preporučujem da Mehovom filu dodaju belo meso ili teletinu na kockice, pa proprženu na maslacu i onda sve po Mehovom receptu. Ja, doduše, u to dodam taljatele a ne filujem palačinke, ali nema tu šta loše da bude :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

džin tonik

moram priznati da ste me navukli sa poslasticama skinuti se sa dvije dnevne posjete restoranima (a i lijecnik kaze kako cu zivjeti tek 90 godina ako ne obratim paznju na ishranu).

elem, prelazim na skromne vecere. danas isprobavam slatko-ljuto u kombinaciji.
sljive normalne, sljive velike, okrugle crvenkaste bobice, povrce, "schwarzwurzel" nasjeckam i ubacim u 250 g jogurta od sretnih krava, sve zacinim sa tobaskom.
cetiri snite razenog kruha sa peruanskim sjemenkama i zobi oblozim przenim sampinjonima i jalapenjima (ovo bih jeo i uz cokoladu, zarazno).
sve uz vitaminski napitak.

lilit

nemoj samo slike iz restorana ovde, za to imamo odgovarajući topik  :lol:

meho, bujrum!

džin tonik

nema opasnosti. necu jesti u restoranu bar tri dana. istrajan sam ja... :roll:

usput, kruh je fantastican, odlicna preporuka. stvarno nije tek tako kategorija superfood. meni nekako ima aromu po valjankama, prija.

Kimura

Meho Krljiću, mesto ti je u džehenemu! Zbog tvog sam sosa u deset uveče palačinke jela! A danas i nije ''svežije''.

Dybuk

Ovde je uvek sveze!!!

ovaj sam Mehov sos (ili varijaciju, bez vlasca) koristila upravo za taljatele ili neku pastu, ali ovih dana (meseci) izbegavamo i pastu i palacinke!

zapravo, ne znam kad sam poslednji put jela palacinke..obicno to budu slatke. konzervativno :lol:

Džek

Mehin sos (da ga krstimo, taj sos, red je) koristim sa blagim modifikacijama uz šnicle, tj, već pečene naturke pustim da se poklopljene cvare u tom sosu izvesno vreme, da omekšaju i upiju koliko upiju.
U sos dodam kašiku senfa, ali ne koristim spomenute začine, i pripremam ga tako što šampinjone i luk dinstam na ulju u kojem su se pekle šnicle.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Nightflier

Inace, preporucujem vitaminske siroke rezance by Danubius kao zamenu za taljatele.

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Meho Krljic

Nego, da vidimo mi od čega se živi:

Hiperhik

Wow!

Lepo izgleda, baš..  xyxy

Ovaj, a šta su ovi belkasti platyhelminthes look-alike...s?

Meho Krljic

Sastav: kuvan kukuruz, sveža šargarepa, klice od pasulja (to je to belo), svež peršun i celer, maslinovo ulje, jabukovo sirće. Posle sam dodao još neko semenje.

lilit

ekstra izgleda. za koliko vremena ponovo budeš gladan?  :)

Meho Krljic

Ma, ja nisam bio gladan negde od 2002. tako da na to nemam odgovor  :oops:  Inače, pomenuo sam semenke: ja nisam neki kuvar/ gurman kalibra Skalopa, ali pored ukusa bitna mi je tekstura hrane. Zato sam šargarepu nasekao a ne narendao - da daje kontrast mekanom kukuruzu i klicama pasulja - a onda sam posle slikanja dodao jedno šaku semena lana, sirovog, koje se sjajno uklopi jer se onda hrana fino žvaće i hrska iako u njoj samo šargarepa treba "stvarno" da se žvaće.

džin tonik

u nedjelju kuhao juneci paprikas ciji recept se unutar obitelji prenosi s lakta na lakat vec 258 generacija. 12 litara. :lol:

a danas upravo pristavio najbolji rucak na svijetu. :lol:
sjetimo se cega je sezona! ne propustiti.

lilit

ništa ne verujem dok ne postaviš recept za paprikaš.

džin tonik

to su tajne koje se odaju nakon pet ginesa... :roll:

Meho Krljic

Dok ne počne hladnoća kasnije danas, evo još jedno letnje jelo  :lol:

Anotacije: Pošto sa jam kuvar-amater, dosta sam pod uticajem brojnih japanskih igara koje igram a u kojima se jela često opisuju kroz kompleksne narative pa i moja idu na tu neku stranu. Recimo, ideja kod ovog je bila ne samo da bude lagano i letnje nego da bude tako sklopljeno da svaki zalogaj ima potencijal da bude iznenađenje ali da se ipak nakon pojedenog tanjira osoba koja je jela oseća kao da je "shvatila" ovaj obrok.

Temelj su naravno ti pirinčani rezanci. Obario sam jednu tikvicu, slabije, da može da se iseče na kockice bez raspadanja, narendao jednu veću svežu šargarepu, malo tvrdog slanog žutog livanjskog sira (ostao od onih palačinki još) i dodao ostatak klica pasulja od prekjuče. Time sam pokrio kolorni spektar kome sam težio: zeleno, žuto, narandžasto, belo. Onda sam išao na to da razvučem i spektar ukusa do ekstrema ali tako da ti ekstremi tvore zanimljive kontrapunkte ako ne u svakom a ono u svakom drugom-trećem zalogaju. Ja koji inače ne volim ljuto sam ovo dosta zaljutio crnim biberom (paprika nije za mene, definitivno), zatim naseckao sitno maslinke sa crvenom paprikom i dodao šaku slatkih, suvih brusnica. Na sve sam dodao još malo onog semena od lana, čisto teksture radi. Postignuti rezultat je zaista taj da preovlađuje pikantna nota bibera koju hlade svežina tikvica, šargarepe i klica, ali se onda naleće u svakom drugom-trećem zalogaju na džepove slanog i uljastog ukusa masline ili na eksplozije sočnog i slatkog od brusnica. Možda je to dobro samo za ljude kojima je dosadno da normalno jedu  :cry: :cry:  Ali mojoj ženi se dopalo a to je najvažnije.

Petronije

Ne deluje loše. Nisam nikad jeo pirinčane rezance, u čemu je stvar? Zdravi su jer nisu testo? Ili jesu? Ili nisu? Kakvog su ukusa?

Inače, danas je kolega alas rešio da nam sprema skušu na roštilju (električnom), za doručak. Nema neke filozofije, riba se čisti dok je smrznuta, ostavi se da se lepo otopi i ocedi, na rešetku mora da ide suva. Posle se zalije marinadom i tako se služi. Inače je kolega pored soli, ribu začinio i belim biberom, kaže da daje fantastičnu aromu na roštilju. Izašlo je 150din po čoveku, svako po dve ribe, poubijasmo se, evo još sam sit. Odlično je ispalo, riba je samo jednom okrenuta i to je to, ništa se nije zalepilo, niti raspalo.

Meho Krljic

Quote from: Petronije on 11-08-2016, 14:43:12
Nisam nikad jeo pirinčane rezance, u čemu je stvar? Zdravi su jer nisu testo? Ili jesu? Ili nisu? Kakvog su ukusa?

Pa, nemaju gluten, mada nije da mene gluten nešto u životu žulja, ali ne znam da li su inače zdraviji od običnih rezanaca, no po mom subjektivnom osećaju su lakši za varenje i prijaju mi više. Ukus je, hmmm... malo prozračniji nego kod normalnog testa.

Petronije

Moram da probam, u zadnje vreme je testo počelo da mi smeta. Mator sam valjda pa se organizam buni kad pojedem porciju za dvoje ipo odraslih ljudi [emoji38]

Meho Krljic

Možda da ga staviš na svoje mesto uvećavanjem porcije za 50%?

Šalim se, probaj pirinčane rezance, meni se veoma dopadaju; kako sam gore rekao, više uopšte ne kupujem normalne rezance, ovi su mi zadovoljili sve potrebe za testeninom.

Nightflier

Za Mehmeta - lagana pita od patlidzana

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Meho Krljic

Dybuk

Bogami, ne samo za Meha, to deluje fantasticno!!!! mljac!

hidden

Nightflier hajd podeli recept sa pučanstvom...postao sam ponosni vlasnik nekoliko patlidžana i ne znam šta da radim sa njima...mrzi me da pohujem (a i pazimo na liniju jbga), a ne prave mi se musake i te fore...

Nightflier

First 666

Ana

Za ekspres domaćice, najtoplija preporuka:

http://www.silbo.rs/proizvodi/sveze-testenine-i-kore/Lazanje/18158/stefano-toselli-lasagne-bolognese-1kg.html

Domaća kuhinja, budući da je neophodno rukovati rernom.

lilit