• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

koji moj je ovaj pire sir, samo tvrdo, slano i u mješini

Dybuk

Mozda tip sremskog sira (svapskog!) ili mladi kajmak.

Uuu, dobro bi mi sad legao zlatiborski mladi kajmak. Yum!

tomat

Mladi kajmak zvuči ko neki oksimoron 8)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

tomat

Ima li drugi osim stari?

Šalim se, drag mi je i mladi, ali nema kajmaka do starog.

Edit: koji je stručan naziv za ono kada se prave činijice od kačamaka pa se pune kajmakom? Dok sam studirao, pravio jedan drugar iz Nove varoši, uz poparu jedno od omiljenih jela.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

U, kacamak!

Da nije cicvara?

Moja baba Crnogorka je pravila razliku izmedju 2 tipa kacamaka: obican (suvi) i 'smočani' taj je mastan, sa kajmakom (skorupom po cg). Uuu, smočani! Drool.

ed. vidi se da sam gladna, odoh da pravim kajganu. :lol:

tomat

Nije cicvara. Kačamak se umuti malo gušće, da može da se oblikuje.

Dybuk

Kacamak je po pravilu gust. Bar ova varijanta koju sam ja jela (jedina pravilna, sto se mene tice) :|

Albedo 0

tomat

Nisu zganjci. U suštini, to je običan kačamak, samo punjen kajmakom. Napravi se ćupić od kačamaka, napuni kajmakom, pa se zatvori poklopcem isto od kačamaka.

Dybuk

Pa eto, odgovorio si na svoje pitanje. Smočani, samo malo kreativnija prezentacija. 8-)

tomat

Sad sam proverio sa majstorom, kaže gucaljka ili gučica.

Karl Rosman

Djavoli jedni, evo ja upravo zgotovio zganjce. Dodao przenu slaninicu, fetu, i (medium) kajmak. Iz nekog razloga nepca mi zude za crnim suvim vinom...  xrotaeye
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Dybuk

Tek sad vidim sta su ti zganjci, to se pravi od palente. Not the same as kacamak.

Albedo 0

da je isto zvalo bi se kačamak, duh! 8-)

inače, može li proja da se pravi od palente?

Dybuk

Nesam školovala. Mada, rekla bih ne. Ja pravila samo neke projice i u njih stavljam nekoliko vrsta brasna, sve po soljicu. Ali samo od palente - ne.

scallop

Quote from: Pizzobatto on 22-11-2015, 15:51:40

Ne može. Ali može palenta od proje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

Nisam imao pri ruci aparat da slikam specijalitet sa intezivne u Dragiši Mišoviću: pire od šargarepe. To je ručak...

scallop

Šta fali pireu od šargarepe? Zdraviji je od krompir pirea.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

Meni si miksevi dobri, na primer krompir i šargarepa, ili krompir i kelj.

scallop

Sigurno da su dobri. Posebno volim krompir pire sa vlašcem. Šareno i drugačije je lepo. Aleksije ima potrebu da stalno zanoveta, pa bi i na šargarepire imao primedbu.

Albedo 0

Quote from: scallop on 22-11-2015, 17:11:38
Quote from: Pizzobatto on 22-11-2015, 15:51:40

Ne može. Ali može palenta od proje.

šta bi se desilo da napravim od palete?

Kimura

xrofl

Ti probaj, pa javi kako je ispalo.
Slikaj ako uspeš.

Kimura

Quote from: ALEKSIJE D. on 22-11-2015, 17:51:42
Nisam imao pri ruci aparat da slikam specijalitet sa intezivne u Dragiši Mišoviću: pire od šargarepe. To je ručak...

Bebe to često jedu. I ne bune se, sirote, samo mljackaju. Kasnije se obezobraze, više cene šnicle i odreske, pa šargarepu neće ni da pogledaju, kao kad kamilu teraš da jede pesak u pustinji, ružno im izgleda, gadno miriše, to jest, uopšte ne miriše i ukus nikakav nema, fuj!

Nego, Aleksije, kako to da si upućen u meni na Intenzivnoj? Nadam se da nisi ti lično tamo zvan na ručak?

ALEKSIJE D.

Da. Zovnem sam sebe povremeno... Na smeđ sos u kom pliva tri zrna graška i dva krompirića. Neslano, naravno.

Albedo 0

Petronije

Evo kestenja, iz piljarnice, 250gr, pojeo sam jedno 2/3, niko ih osim mene ne voli :lol:

Petronije

Radilo se ovog vikenda, al se i krkalo...

Domaće sveže kobasice - nalijem malo vode u tiganj i kuvam ih poklopljene 10-15 minuta na laganoj temperaturi. Onda o'šrafim ringlu na 9 i pustim ih da se momački zapeku u masnoći koju su same ispustile, voda normalno ispari. Budu spolja hrskave i dobiju šmek na pečeno meso, kao i ceo stan :lol:

scallop

Vegetarijanski, po svaku cenu! Svaka čast! I čvarci. Mora da pokažem kćerki. Za kobasice mali dodatak. Izbodeš ih viljuškom da lakše puste sokove i da ne puknu, slučajno.

Petronije

Ovo nije "moj" svinjokolj ali je blizu srcu, tu sam svake godine. Čvarci su ispali vrh, ujna je stručnjak. Slani, dobro oceđeni, hrskavi, jedeš dok ti se ne smuče, onda red turšije pa red piva pa opet čvarci :lol: Inace nisam neki ljubitelj čvaraka, tj. nisu mi prvi na listi, najviše volim sveže dinstano meso, na predzadnjoj slici, ništa nema takav ukus, rebarca...mmmm...a posle kobaje.

tomat

pržio sam neke kobasice pre neki dan, celu kuhinju sam isprskao. je l ima neki savet kako to manje da prska, ili je jedina opcija poklopac?

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

tomat

znači da ne kupujem više i maksiju. ili da kupujem sušene.

Agota

ma kakav maksi,  moja mama kupuje na pijaci na vidikovacu u mesari  SLAVONAC, roštiljske kobasice
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

okej su i kranjske, imas ih u tempu u vakumu , krasove

Agota

dobar im je i kulen , taj krasov

tomat

Quote from: Agota on 02-12-2015, 01:07:02
ma kakav maksi,  moja mama kupuje na pijaci na vidikovacu u mesari  SLAVONAC, roštiljske kobasice

odlično, pošto živim na Vidikovcu :)

gde je ta mesara, na pijaci?

Albedo 0

sve prska kad odvrneš ringlu na najjače...

Agota

hihihi, nemam pojma, pa pitaj nekoga,  jedna jedina, baš u pijaci.

Agota

tomat

piše da na Vidikovcu imaju dva prodajna mesta, videću za vikend.

scallop

Quote from: tomat on 02-12-2015, 00:45:52
pržio sam neke kobasice pre neki dan, celu kuhinju sam isprskao. je l ima neki savet kako to manje da prska, ili je jedina opcija poklopac?

Agota je delom u pravu: voda isparava pre ulja, masti i sl. Ali, sve se da isključiti ili usporiti. Recimo, malo vode u tiganju će smanjiti temperaturu prženja. Viljuškom izbušena kobasica lakše oslobađa i vodu i višak masnoća. Poklopac je samo "puj, spas, sviju nas."

tomat

ne divljam sa temperaturom kada ih pržim, obično je to trojka ili četvorma (maksimum je 6). to su bile neke sveže kobasice, a čuo sam da svašta stavljaju u te prerađevine da bi bile teže (na primer, led).

Albedo 0

ja još manju vatru držim, ali 'nareckam' kobaju

ovako http://www.salas011.rs/slike/web%20dimnjena%20kobasica%20Salas011.jpg

u suštini, ako ne žuriš negdje neće ni na dvojci kobaja pobjeć

Meho Krljic

Prekršiću protokol, pokazujući hranu koju nisam sam spremio, ali čisto da se zapljunem i potvrdim da ne treba izaći iz Belgije a da niste probali vafle. Pripremio i poslužio simpatični Severnoafrikanac, of kors.

Kimura

Bravo, Meho! Ti znaš put do ženskog i verovatno ne samo ženskog srca! A ja sam, grešna, pomislila da ćeš nam ovde postaviti sličicu nekakve kuvane trave.  :)

Meho Krljic

Trava je bila pre ovoga. Lazanja sa spanaćem, ali to nije bilo zanimljivo za slikanje (niti je karakteristično za Belgiju)  :lol:

hidden

Srca, bubrezi, jezici, dzigerice bele, dzigerice crne, od plecke prasece sitno jedno kilo...sve ukupno preko tri kile...evo lukac se dinsta, metem meso...turim belog luka, lovora...persun jos merkam, bojim se da ne bude tesko za varenje ako sa istim preteram...

Sent from my SM-G355H using Tapatalk

Meho Krljic

Da se malo iskupim za belgijsku vaflu od pre neki dan, evo nečega što jesam sam spremio i onda, jelte, "skrkao" sa zadovoljstvom.

U pitanju je jelo od meni omiljene žute boranije. Obećavam da je ukusnije nego što bi se reklo po slici, pošto sam ja stvarno loš fotograf i za nijansu bolji kuvar.

Dakle, obario sam kilo žute boranije (olovke, jelte), mada može ovo i sa zelenom, da ne bude da sam fašista or samtin. Petnaestak minuta, ne više, jer ne treba da se raspadne, treba da ostane malo hrskava. Na drugom mestu, na puteru (radi, jelte, boljeg sjedinjavanja sa budućim sastojcima) sam izdinstao glavicu crnog luka i vezu zeleni nasečene na kolutiće, začinio po želji (u mom slučaju so, biber, malo peršuna, a može i majčina dušica i sasvim malo mirođije) i pri kraju dinstanja dodao zrnevlje (ovo je opciono, ja ga često dodajem u jela da pojačam proteinski sastav, šta već imam pri ruci, kikiriki, bundevino seme, suncokret seme, lešnik badem, indijski orah itd. itd.) da se samo malo opali na vatri.

Onda sam pleh namazao maslinovim uljem (nemam trenutno neko fensi kokosovo or samtin), naslagao boraniju i zelen sa dodacima, nasekao Mocarela sir na tanke kolutove pa stavio odozgo i onda umutio tri jajeta i čašu mleka (sa dodatkom susama, opet opciono) i sve zalio, te pekao u rerni dvadesetak minuta. Pošto je povrće već uglavnom spremljeno, vreme pečenja se određuje na osnovu toga koliko čovek želi da mu sir bude reš. Ja volim rešiji, ali mislim da nije greška i da se izvadi čim se Mocarela rastopi.

Ja sam ga poslužio sa salatom od rukole i mladog spanaća, ali može sa bilo kakvom, jelte...

Petronije

Ima li načina ljuCki ocediti ribu kupljenu sa leda? Danas sam kupio u Maxiju kalifornijske pastrmke. Lepo su izgledale, ostavio sam ih usoljene da se cede na terasi par sati, na nekom poslužavniku, stavio sam i krpu da skuplja vodu. Kad sam ih bacio na plotnu pustile su baš dosta vode, naravno polu su se raspale (obrisao sam ih ubrusom pre pečenja) i ukus je bio onako, solidno je to ali se osećala voda u mesu, a i više su bile skuvane nego ispečene. Jasno mi je da ovo nije baš sveža riba ali nije ni duboko zaleđena, može li se nekako odstraniti vlaga pre pečenja ili da batalim?