• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

scallop

Quote from: tomat on 27-05-2015, 12:06:34
iscrpan odgovor, hvala!

koji način spremanja predlažeš? gril? rerna? ...

Budući da je meni ukus ribe slabija stavka, najbolja dopuna je mešavina peršuna, belog luka, maslinovog ulja i limuna kao preliv. Ti sam jednom uspeo da prebrišem i bezličnost mrene. Naravno, to znači da je moj izbor uvek roštilj ili gril tiganj. Muka je što to mrze žene jer zna da miriše sledećih 48 sati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: tomat on 27-05-2015, 12:10:41
Quote from: Meho Krljic on 26-05-2015, 20:50:15
Tofu sa pečurkama, raznim povrćem, crvenim karijem i pirinčanim rezancima. Nema mesa ali Skalop će prepoznati da je ovo fina hrana  :lol:

Meho, di si ovo klopao?

U tržnom centru u Sofiji. Lep restoran azijske hrane koga drže azijski vlasnici. Ima svašta, kinesko, tajlandsko, japansko...

scallop

Uvalio si falšaru na ovaj topik?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Naravno. Ima topik GDE smo dobro krkali, a i topik za vegetarijance.

Kimura

Meho je podvojena ličnost: u restoranu traži tofu, a kod kuće pravi gibanicu.  :lol:

scallop

Meho Krljic

Ja se izvinjavam. Topik se ne zove "šta sam spremio ovih dana, sam, s ovih deset prstiju i ova dva crna oka, a zatim u slast pojeo" pa sam greškom na njega okačio sliku obroka koji nisam spravio. Trudiću se da se ne ponovi.

Ne izvinjavam se, naravno, što je obrok bezmesan, to bi bilo glupo.

Kimura

Auh! Teško je prihvatiti da je nešto onako lepo (gibanica na prethodnoj strani) načinjeno od nečeg tako neukusnog kao što je tofu!  :(

Meho Krljic

Ma, Skalop se šalio, naravno da u gibanicu stavljam pravi sir. Nije tofu dovoljno sočan za takvu pitu.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 29-05-2015, 12:33:05
Ja se izvinjavam. Topik se ne zove "šta sam spremio ovih dana, sam, s ovih deset prstiju i ova dva crna oka, a zatim u slast pojeo" pa sam greškom na njega okačio sliku obroka koji nisam spravio. Trudiću se da se ne ponovi.

Ne izvinjavam se, naravno, što je obrok bezmesan, to bi bilo glupo.

Možeš ti da objašnjavaš do preksutra:

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=11726.0

tomat

osećam se delimično odgovornim zbog ovog napada na Meha.

čovek je lepo stavio ŠTA je dobro krkao ovih dana, a ja sam ga pitao GDE je dobro krkao.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Ovo nije napad na Mehu. Molio bih da se na ovom forumu glagoli i pridevi biraju malo odmerenije.

Meho Krljic

Da, bude jasno, ja jesam originalno odgovorio na pitanje iz naslova topika, a tek na podpitanje i jeste došao odgovor na pitanje gde sam pojeo ukusni kari sa tofuom i raznim povrćkama i pirinčanim rezancima. No naknadno shvatam da je topik ipak isključivo za lično pripremljene obroke, pa se ponovno izvinjavam zbog odstupanja od pravila.

scallop

Ma, Meho, svi smo po rezancima znali da nisi mogao da ih nabaviš u Beogradu. Onda ja zvocnem, a neko to proglasi napadom. To treba izbegavati. A klopa mora lepo da izgleda da bismo joj pristupili onako kako zaslužuje.  :lol:

Meho Krljic

Pa, lepo je izgledala.  :-|

A ja stalno jedem pirinčane rezance koje kupujem u Beogradu, jedino što nisu crni kao ovi, to je istina  :lol:

tomat

Ima pirinčanih rezanaca u maksiju.

Zar nisu crni od soja sosa?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Meho Krljic

Al je crnkast. Mislim, da bude jasno, ovo je ipak slikano mojim krš tabletom, ko zna kakva je boja rezanaca bila u prirodi  :lol:

Dybuk

Soja sos izgleda crn dok je u boci, ali kad se sipa/razlije boja je braon. Ili cak pribliznije, tamno karamel.

tomat

Quote from: scallop on 29-05-2015, 20:05:57
Soja sos nije crn.

nisu ni pirinčane nudle, ali valjda znamo o čemu pričamo.

scallop

Mileva

Hrskavi biskviti sa slaninom , recept Zlog praseta  :|

Hvala Zlom prasetu gde culo i ne culo, plus sam u Oboru Zlog praseta procitala o Vojnicevom rukopisu. Sad su mi i tiba i dusa site :)

Barbarin

a i nisu boju dobili rezanci od soja sosa, bar mi se tako čini, jeo sam nešto slično.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

zakk

http://foodtimeline.org/

ovo bi zapravo valjalo staviti i u građu za pisce ef
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Sigurno bi valjalo. Pa, zašto je nisi stavio u Teoriju i praksu? Pasovalo bi kao pomoćna građa. Te, formalno sitnice, značajno doprinose uverljivosti bilo kojeg literarnog dela.

zakk

Слободно проследи где треба.
Ево додајем и http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi/marcipan Оспростићете понеко š у тексту... што се прелива у http://www.artiscenter.com/

Занимљиви моменти:
- јагњетина са љутим зељем у млеку
- реч 'сложенац' која изгледа није нераспрострањена, а ја први пут чујем (мора се више читати и јести!)
- "кашике за које су постојале посебне торбице. Луксузни модели са задње стране имали су каније за мали нож којим су сецкали воће и колаче."
- сииииииииииииииииииииииииииир

Meho Krljic

Pošto su ljetne vreline, krkanje se danas sadrži u kombinaciji razne zelene i crvene salate (mlađahna rukola, batavia, matovilac, bebasti spanać, crvena blitva...) i čeri paradajza sa malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta. Odgovorno!

tomat

Meho Krljic

Bilo bi mi prejako na ovu jaru.

tomat

čime nadomešćuješ proteine životinjskog porekla, nikako da te pitam?

Meho Krljic

Pa, ja pijem mleko, jedem sir i jaja. Osim toga, naravno soja, tofu, boranija, pasulj, grašak, koštunjavo voće, tempeh, suncokret, susam, sejtan... ako ne mrziš ukus sočiva kao ja, onda i sočivo.

Father Jape

Sočivo je iz raja izašlo. A i leblebije!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

tomat

hlebhlebije slabo ovako solo, ali humus i falafel derem.

sočivo i ne baš.

ovaj sejtan mi deluje zanimljivo, jel ga sam spravljaš ili kupuješ gotov? daj neki recept, šta mogu s tim da uradim, vidim da ima tonu proterina. je l skupo to?

edit: pre nekog vremena sam pravio humus, ali bez one susam paste koja je bezobrazno skupa, fino je to ispalo.

Meho Krljic

Pa, poskup je sejtan, kao i svi ti ne mnogo ukusni ali hranljivi proizvodi od biljaka koje pošten svet baca svinjama da se zanimaju. Ja sejtan recimo dodajem u boraniju kada je kuvam, malo ga ispržim na luku i posle zamešam sa boranijom i milina.

Meho Krljic

Nismo još krkali ali evo nekih pripremljenih obroka za ovu vrućinu...

Šargarepa, paškanat, kupus, razne mahunarke, bambus, crni luk, kikiriki, indijski orah, izdinstano pa izmešano sa pirinčem dugog zrna (onim što se ne lepi).

Tikvice obarene, paprike ispečene, maslinovo ulje, jabukovo sirće, mirođija, peršun i voda, rashlađeno na temperaturu pogodnu za jedenje po toplom vremenu:

Slike su preružne jer je moj tablet krš PLUS sam ja lenj čovek da obezbedim optimalnije snimateljske uvjete.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Father Jape

I, kako ide utanačeni recept za marinadu? :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Nightflier

jednake mere soli, bionačina, kajenske paprike, bilo koje kombinacije začina za crveno meso, belog luka u granulama i dvostruka mera čili sosa i ulja. Marinirati što duže to bolje, pa peći na pek papiru 40+50 minuta, uz obavezno okretanje na pola pečenja i povremeno prelivanje puštenim sokom :D
First 666

Stipan

Beli luk u GRANULAMA?! Daj bre, kupi par čena, pa naseckaj. Jebale te granule!

Nightflier

Quote from: Stipan on 19-07-2015, 20:47:45
Beli luk u GRANULAMA?! Daj bre, kupi par čena, pa naseckaj. Jebale te granule!

Misliš, par čenova?

Elem, mogao bih kada bih hteo da dobijem gorak ukus u mesu. Zbog načina pečenja komadići belog luka bi zagoreli i dobili gorčinu, koja bi lako moguće nadvladala ostale ukuse - što meni nije bila ideja.
First 666

Stipan

Nightflier

First 666

Stipan

džin tonik

Nightflier

Cesanj je inace rec koju vise volim, ali cen I cesanj su sinonimi izvedeni iz reci cest, odnosno "deo". :)
First 666

džin tonik

hm, sad ni ja nisam siguran je li stipan mislio na dvije lukovice luka ili dva luka.

Nightflier

Verujem da je mislio na dva cesnja, naspram dve glavice, odnosno lukovice. :)
First 666

džin tonik

da, moguce, uvijek je bio skroman. :cry:

hidden

Hiddenove moče (prženice) sa jajima

Poznata je činjenica da su moče ili prženice brza i omiljena poslastica svakog istinskog sladokusca. U ovom receptu, opisuje se priprema koja dodatno ističe njihovu aromu i omogućuje da postignu za nijansu intenzivniji ukus.

Potrebni sastojci:

2 kriške hleba, po mogućnosti od juče.
4 jajeta

Priprema (za jednu osobu)

2 jajeta solidno ulupati, pa namočiti kriške hleba i ispeći klasične moče.

Uzeti jedno jaje i ispržiti ga "na oko", a potom fino položiti na moču. Ako se probije opna od žumanceta ne paničiti - upravo to će doprineti prožimanju ukusa.

Nakon što je jaje postavljeno na moču, preklopite ga drugom močom.

Moču sa jajetom servirajte toplu, uz prilog od kuvanog jajeta.