• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Kimura

Dobra strana ovog jela je to što će svako umeti da ga spremi. Loša je što će ga pojesti i uspešno svariti samo najjači. Mene je prilog dotuko!

hidden

Quote from: kimura on 31-07-2015, 20:47:50
Dobra strana ovog jela je to što će svako umeti da ga spremi. Loša je što će ga pojesti i uspešno svariti samo najjači. Mene je prilog dotuko!

Bio sam mlad kada sam ih osmislio, sada ih pravim sve ređe. Ukus malo više vuče na jajca, pa mi smeta. :-D

tomat

holesterol 'iljadu!

ali lepo izgleda.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Petronije

Svezi brancin iz ribare jutros, kad vec ne umem da ga upecam onda placam 12e kilo.

scallop

Evo i mojih rođendanskih riba.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

hidden

Ja ili poludeh, ili mi se na prvoj slici prividjaju i skampi i kozice...

A pod persunom jal je orada, jal ne znam sta je...

scallop

Izvinjavam se. Na prvoj slici su barbuni/trlje i kozice (skoro bi se moglo reći - koze). Nema škampa. Na drugoj su zubaci.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

Čitam da je varaličarenje zubaca ili (zubatice?) vrhunski užitak, kao i da je jako ukusan. Jesu li ovi spremani na moru ili ih ima i ovde za kupiti?

Da ne bude oftopik, evo par orada sa sitonije, kupljene.

Skalope srećan rođendan :lol:

scallop

Eh, kad mi je bio rođendan.... Tek sam sad skinuo slike. Zubaca (zubatac) sam lovio mrežom (zagonica), pre oko 50 godina. Ova dva sam ulovio na Paliluskoj pijaci.

Petronije

Moracu da isterorisem tetku da mi kupi, tu je blizu. Nema toga u Pancevu. Kol'ko para kilo?

scallop

Mislim da sam ove platio po 1300. Barbuni (oko 200 g. komad) su bili 890. i to je okazion. Obično su sitni i loši za prženje.
Mogu i ja da ti budem tetka. Znaš cenu. Prava sitnica.

Petronije

Pa nije skupo, na moru sam placao 10-12 evra oradu i brancina, jedino ako zubatac nije u klasi sa njima, mada iz price ne bih rekao. Hvala na ponudi, iscimacu tetku, lakse mi je jer ona vikendom cesto dolazi ovde a obilazi pijace, nema potrebe da te gnjavim. Jel ga przis tako celog u tiganju ili ga peces ne nekoj plotni?
Rekao bih da je isprzen zbog repova...

Dybuk

Dobro izgledaju te ribe! Njam. Sad mi se bas prijela riba a imam samo spagete, smrc. :cry:

Petronije

Quote from: scallop on 05-10-2015, 21:50:08
Znaš cenu. Prava sitnica.

Ovo sam tek sad skontao, nećemo tako, rekao sam ti da pilad častim, tj. trampim za korisne informacije koje nesebično deliš :lol:  (ako si na to uopšte mislio)

džin tonik

moram prijaviti da sam se neki dan i ja usrecio; dijelili u dm-u luksuzne bombone, ono, skroz gratis, bez primisli. i tako, pravo vrijeme, pravo mjesto, jedva stigoh zabiljeziti, slika nije nesto, suzdrzao se jos taj tren pa njam. :lol:

scallop

Dybuk, imao sam dobru volju da izređam ribe izedene ove sezone, ali se Tinypic uzjogunio. Možda sutra ili kasnije večeras, ako ga prođe ljutnja.

Petronije, svakako da se šalim, ali sam uvek spreman da pomognem. Nisam siguran da tvoja tetka ima iste performanse kao ja kad su u pitanju ribe. Ja ih iscickam i kad ih kriju po frižiderima.

Kad smo kod riba, savetovao bih te da budeš pažljiv kad kupuješ orade i brancine na pijaci. Porcijaši su uglavnom iz uzgajališta. Nije to loše, ali kvalitet je uvek ispod ribolovnog. Moji zubaci su bili iz ribarenja. Inače, spremamo se za SAD i planiram da u nekoj tamošnjoj ribarnici odvalim komad halubuta (ogromne ribe list od 50 i više kila).

Petronije

Quote from: scallop on 05-10-2015, 22:39:43
Petronije, svakako da se šalim, ali sam uvek spreman da pomognem. Nisam siguran da tvoja tetka ima iste performanse kao ja kad su u pitanju ribe. Ja ih iscickam i kad ih kriju po frižiderima.

Kad smo kod riba, savetovao bih te da budeš pažljiv kad kupuješ orade i brancine na pijaci. Porcijaši su uglavnom iz uzgajališta. Nije to loše, ali kvalitet je uvek ispod ribolovnog. Moji zubaci su bili iz ribarenja. Inače, spremamo se za SAD i planiram da u nekoj tamošnjoj ribarnici odvalim komad halubuta (ogromne ribe list od 50 i više kila).
Morsku ribu sam kupovao i spremao u Grčkoj, u lokalnoj ribari, navodno je gazda alas koji noću ribari pa ujutru donosi. Ovde nikad nisam kupovao morsku ribu sa leda, uglavnom deep frozen osliće. Čekam slike i ja, ako ne radi tynipic probaj nekad imgur, ja ga koristim uspešno godinama.

Petronije

Ovaj malisa je sigurno upecan, iz prve ruke znam :lol:

hidden

ovaj topic ne valja gledati pre spavanja...

varvarin

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2015&mm=10&nav_id=1054606

SZO će kobasice, slaninu i šnicle proglasiti kancerogenim?

Svetska zdravstvena organizacija navodno planira da proglasi slaninu, kobasice i druge mesne prerađevine kancerogenim namirnicama
...Očekuje se da će SZO u ponedeljak saopštiti da prerađevine stavlja u istu kategoriju kao cigarete, alkohol i azbest. :-x :cry: 

Petronije

Izem ti slaninu bez luka, i luk na spisak. I kiseli kupus sa crvenom paprikom. A može i sir, i on mi je sumnjiv. A svinjsku mast koga u'vate da prodaje, da robija kao za heroin, pa da vidiš!!!

Petronije

Radnicka klasa je oduvek jela losu hranu. Ne znam samo sta zso kaze za domaci ajvar, paprika je pecena na smederevcu.

scallop

Neradnička klasa oduvek jede još goru.

scallop

Opet smo pravili osso buco. Meksikanci imaju lepo nasečenu potkolenicu u samoposluzi, pa nije muka tražiti ko će da iseče. Izbio je mali konflikt oko belog vina koje se dodaje. Pobedila je frakcija da u jelo dodajemo ono vino koje bismo i u čašu nalili. Drugi konflikt je bio oko gremolate. Tu smo izgubili. Domaći su insistirali na limunu i inćunima uz peršun, pa smo se povukli sa belim lukom i lajmom. Eh, ni u gostima ne možeš uvek da budeš u pravu.

Petronije

Mešate crveno meso i morsku ribu?

scallop

Quote from: Petronije on 14-11-2015, 16:45:19
Mešate crveno meso i morsku ribu?

Misliš na inćune? Jedna polovina uz nastruganu limunovu koru i seckan peršun? Vidiš li ga uopšte uz dve kile juneće potkolenice?

Jedno june na jednog inćuna - dobra mešavina. xrofl

Petronije

Ma ne vidim naravno, ali mi je bilo čudno, nisam do sad kombinovao ribu i meso. Dobro izgleda, ima i da se moča.

scallop

Inćun praktično i nije riba. Služi kao začin, recimo, Caesar salad. Meni ne smeta, ali bih ih radije pojeo s parče leba.

tomat

Inćun se dezntegriše, ali da neki fin šmek.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

Pekao sam kestenje pre neki dan, odlični su ispali. Na pijaci je dosta dobra ponuda,  fin krupan. Ima i u prodavnici, ali je sitan i preskup.

Dybuk

Kestenje, njam! Moracu da nabavim.

Eh da, nemam slike ko s instagrama (nemam ni instagram) da to i dokazem, ali smo krkali foie gras, s prepecen dvopek i maslac, lovacke snicle (junetina), pirinaca i iceberg/radic/bejbi paradajz salatu s pripadajucim dresingom. Plus polu-slatko belo vino. :)

Agota

obožavam kestenje! jedem samo pečeni i to na ulici kod onih sto prodaju, sva se  zacrnim, ali neka.

probala sam jednom i sama da ga spremim, preselo mi je. kad je to krenulo da puca, sunce ti, reko, gotovo...sad  će pa mi pune staklo na rerni ,otvorim je i pobegnem iz kuhinje dok ne prodje.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Dybuk

Meni se prepekli prvi put, malko se zarezu i kratko peku. Al je ipak smor, bolje kupiti kod majstora :D

Petronije

Tomat & Dybuk kako ste pekli kestenje, tj. gde? Ide li neka priprema? Baš mi se sad jede.

Dybuk

Petronije, zaseces sa strane, moze i obe (E/W), pekla u rerni na 200 ako se dobro secam. Moze i malo slabija temperatura. 15tak min, mozda dvaes', kad se kora pocne odvajati i onaj ogoljeni (zaseceni deo potamni - pozuti) valjda su gotovi.

tomat

Quote from: Petronije on 17-11-2015, 23:35:40
Tomat & Dybuk kako ste pekli kestenje, tj. gde? Ide li neka priprema? Baš mi se sad jede.

ko što reče Dybuk, prvo zasečeš. treba ti oštar nož, ja koristim skalper, pa napravim X na ravnoj strani kestena (možeš na bilo kojoj). zagreješ rernu na 200, pa pola sata pečeš. ljuštiš dok je vruće i jedeš 8)

Petronije

Hvala, to mora da dimi i smrdi onako ljuCki? Nešto mi govori da ću ih spremati za vikend na selu, ono, vatra, neki lim, napolju...

Dybuk

Petronije

Možda mu crk'o grejač a da ni ne zna :lol:

tomat

Quote from: Petronije on 17-11-2015, 23:44:52
Hvala, to mora da dimi i smrdi onako ljuCki? Nešto mi govori da ću ih spremati za vikend na selu, ono, vatra, neki lim, napolju...

ne dimi i ne crni, lepo miriše dok se peče.

glede vremena, u tri rerne sam spremao, svuda po pola sata. to sam video u nekom receptu negde na internetu, pa se držim toga, pošto dobro ispadne. pretpostavljam da zavisi i od veličine kestena, ali bolje je kad je veći, lakše se ljušti, a i kad se oljušti ima šta da se pojede.

vatra i lim su verovatno bolja varijanta, bude ko na ulici, ali kada nema dobra je i rerna 8)

Agota

Quote from: Petronije on 17-11-2015, 23:44:52
e,  i ja bih mogla opet da probam, kad budem išla u meljačinu, samo nemam lim, nego klasični rostilj, i trebace mi krupniji kesten, da mi ne propada kroz one rešetke...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Petronije

Ne znam kako kestenje podnosi "živu" vatru, vidim da ga svi peku na limu/plotni.

Agota

e ovako izgleda to moje sokoćalo, s tim sto sam ga ja platila 5.500, bio na popustu pre dve godine u JYSK-u

Barbarin

pa rupičaste su te plotne i limovi, video sam odličan tiganj koji ima rušice baš za pečenje kestenja na plinu ili vatri u Plodinama.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

džin tonik

prvi put cujem da netko pece kestenje u rerni... svasta. zarezemo, u tavu, ostavimo da se zagriju, protresemo, ostavimo, protresemo... dok ne pomislimo da gotovi, probamo, pecemo jos malo, probamo, jos malo, probamo, gotovo.

džin tonik

ne mora uvijek biti rucak/vecera, nesto posebno. dobar posni dorucak. :lol:

Dybuk

Quote from: Dybuk on 17-11-2015, 23:45:34
Cek bre tomat, pola sata?  :lol:

Pola sata :lol: Dakle, potvrdjujem ono sto tomat rece.

tomat

Ja sam samo radio onako kako su mi rekli :-)

Dybuk

Potvrdjujem ono sto je tomat radio jer su mu tako rekli 8-)