• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

scallop

Odstraniš ribu sa leda. Izmislili su neki novi sistem i sad u ribi ima preko 15% vode. Na nekim paketima i piše. Najgori je onaj pangasius, azijski som. Nego, i moja ćerka ovde kupila flounders, iverak, ribu list, pa zapekla i l mal' nismo dobili pleh bazen pun vode. Mogla riba u njemu da pliva. Neko vreme ću zaobilaziti smrznutu ribu i rerne. Što ne može na roštilj ne može ni u mene.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Tu bi, možda (?) pomogla mikrotalasna pećnica jer ona kuva "iznutra" pa bi led i voda u ribi isparili i skuvali je ravnomernije i brže. Al za tiganj to ne pomaže.

lilit

samo kad bi mi ovakav bio svaki dan

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 16-12-2015, 15:44:17
Tu bi, možda (?) pomogla mikrotalasna pećnica jer ona kuva "iznutra" pa bi led i voda u ribi isparili i skuvali je ravnomernije i brže. Al za tiganj to ne pomaže.

Možeš da je kuvaš kako 'oćeš, ali su ti i dalje ukrali 15% para. Petronije voli ribu, da je peca i da je jede. Ne mora zbog toga da sa pecanja ponese i pola Tamiša. Ili pola Indijskog okeana sa pangasiusom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

tako je i sa ćevapima, pljeskavicama, kobajama, ... narokaju nekog leda, pa te uštinu na vagi.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Nemoj, Tomat, kad ne znaš. Ko kupuje roštilj meso iz leda i treba da bude zeznut, zakinut, štagod. Meni je smešan i Petronije kad kupuje pastrmku iz leda. To je sramotno za jednog pecaroša. Međutim, neka srednja populacija u svetu poželi da na sto stavi i nešto što nije prirođeno okolini u kojoj živi. I, onda, ga sjebu sa gomilom leda u paketu sa ribom. I to, ne uz ribu, nego u ribi, kao da su svaki filet danima natapali u ledenoj vodi, ne bi li pokusala nešto i iznutra, a ne samo oblepila spolja. I još ti napišu da netto vrednost sadrži i 15% vode.

Petronije

Quote from: scallop on 16-12-2015, 18:01:59Meni je smešan i Petronije kad kupuje pastrmku iz leda. To je sramotno za jednog pecaroša.

Znao sam da će biti packi ali morao sam da pitam. Ali ovog puta grešiš. Isto bi bilo kada bi rekao za nekog u Srbiji : "Radi 12 sati svaki dan u firmi i nema para da hrani porodicu? Sramota!", ako me razumeš. Ovde više ne važe zakoni logike, da ne palamudim sad o muci svakog poštenog sportskog ribolovca i ljubitelja prirode, duga i tužna priča. Dete mi je tražilo da jede ribu, svratio u maxi (mogao sam i na pijacu ali neću iz principa, ima veze sa tužnom pričom od gore), vidim red ispred leda, čova tek otpakuje stiropor ambalažu, kalife lepe, mekane, nisu ukrućene, još na akciji pred Nikolu. Kontam, stigle direkt iz ribnjaka, ne stoje dugo, ali prc. Dakle, ima li rešenja za tu vodurinu? Da li bi vredelo da se cedi riba celu noć, jel probao neko? Ili da batalim ribu sa leda...

Petronije

Još jedna stvar, letos sam u Grčkoj kupovao ribu sa leda, nema veze sa ovom pričom. Ni kap vode nije pustila, očigledno je bila sveža.

Meho, nemam mikrotalasnu, ribu volim da spremam na teflonu ali ne na tiganju nego na "pica pekaču". Imaš slike gore, riba se peče, ne prži, bude kao sa roštilja ili iz restorana.

lilit

cedila zaleđeni bakalar celu noć u frižideru, ujutro prosula vodu, osušila ribu i pržila. malo se "pocepala" al bila ukusna.

Petronije

Pa da, mogla bi da pomogne varijanta "danas kupim, sutra jedem". Moraću da probam tako nešto, da se cedi celu noć.

Agota

ja to resavam jednostavno... kad je dobro ocedim, uvaljam je u krem supu od pecuraka i sibnem u rernu na najjace.
nikad se ne raspadne a ukus je fenomenalan.
isto tako kad spremam belo meso, samo obrnuto da ne bude suvo, isecem na snicle, uvaljam  u 4 vrste sira (takodje, neko cudo iz kesice ) prelijem sa 250 gr pavlake za kuvanje , pa u rernu...ludacki mirise a preukusno je. eto...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

...i jos jedna bitna stvar...prakticnije je spremati ribu u rerni, najbolje je sveza , ono, klasika, belo vino, maslinovo ulje, limun, sve po redu.... aspirator na trojku i evakuacija
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Da se manem "vode u ribi". Ne mogu da objašnjavam da nije isto kao "riba na ledu".
Dopala mi se Agotina verzija paniranja ribe u krem supi iz kesice. Nije mi se dobala tvrdnja o rerni. Riba u rerni nikad ne može da bude kao riba na rešetki, ploči ili u tiganju.

Agota

Quote from: scallop on 16-12-2015, 15:42:08
Što ne može na roštilj ne može ni u mene.

scallop opet poentira ...nije sto je djavo , nego sto je iskusan hihihihi

scallop

Ubih minus kod ćerke. Ja da joj prodam priču o paniranju ribe u krem supi od pečuraka, a ona meni da u SAD svi to rade. Ajde, Agota, priznaj da si foru pokupila negde odavde.

džin tonik

Quote from: Petronije on 16-12-2015, 21:41:22
Pa da, mogla bi da pomogne varijanta "danas kupim, sutra jedem". Moraću da probam tako nešto, da se cedi celu noć.

zaboravi, toj ribi su dodane tvari koje vezu vodu, nikakvo meso, neukusno. preskociti.
guglao sam jednom na tu temu kad se cudio sta kupio, iako rijetko jedem ribu.

Agota

@ scallop jok bre, to ove moje zenetine na poslu, samo calaprdaju o kuvanju ...tako da pitaj boga od koga sam  pokupila foru

Agota

...a skoro sam cula za neku foru sa krilcima koja se premazu medom, stave se na resetku pa to curi dole... ali nisam probala ..jos, ja mrzim med, al moram da probam, obozavam krilca

džin tonik

imao susret s tim pangasiusom, stvarno mogu svasta pojesti, dok to zavrsilo u smecu, a tu opisano; ubaci u google-translator:

Wasser im Gefrierfisch: Wie Hersteller beim Gewicht tricksen

Petronije

Da ne lomim prste i mozak na tapatalku sa multiquote, Zosko kaže ne, a vidim da kaže  i Skalop, usvojeno. I ovo za rernu potpisujem. Riba na plotnu, na roštilj, u tiganj ili tanjiraču, probao par puta iz rerne, jok, ne valja.

scallop

Priča o premazivanju živinskih delova smešom meda i senfa traje još od trenutka kad sam mislio da je to, u slučaju japanskih prepelica, jedinstveno dobar i uspešan savet. Posle sam shvatio da važi za svu živinu. Danas, ako me pitate za pileća krilca, mazanje POSLE kuvanja i pečenja na tiganju. Dakle, mi skuvamo krilca, posle mogu i da odstoje i budu zamrznuta. Da bi stigla na sto treba ih i ispržiti (ispeći u rerni). Začinska smeša se priprema posebno, pa se ispečena krilca stave u nju i dobro isprevrću da se vruća oblože. Ako ćete za stolom imati i one koji vole/ne vole ljuto, ponekad je rešenje da se pripremi više smeša za oblaganje krilaca. U lancu restorana Buffallo Wild Wings postoji mogućnost da se bira između 12-14 nivoa ljutine.

Agota

Quote from: Petronije on 16-12-2015, 22:41:18
Da ne lomim prste i mozak na tapatalku sa multiquote, Zosko kaže ne, a vidim da kaže  i Skalop, usvojeno. I ovo za rernu potpisujem. Riba na plotnu, na roštilj, u tiganj ili tanjiraču, probao par puta iz rerne, jok, ne valja.

zosko kaze, scalop kaze...ali... ja sam...vaznija  :lol:

Petronije

Quote from: Agota on 16-12-2015, 22:46:13
Quote from: Petronije on 16-12-2015, 22:41:18

zosko kaze, scalop kaze...ali... ja sam...vaznija  :lol:

Ne sporim, ali ne mogu ribu u rernu, nije sportski :lol:

Dybuk

Sto bre Petronije, ja spremala smrznutu skusu u rerni nekoliko puta, cist minimalizam, sto bi moj covek reko ko prasetina :lol:

Petronije

Otkud znam, probao par puta i nisam bio zadovoljan.

Dybuk

Ok, ali ova skusa trpi, samo na zamascen pleh, malo zacina, so, to je sve.

tomat

Quote from: Agota on 16-12-2015, 22:33:50
...a skoro sam cula za neku foru sa krilcima koja se premazu medom, stave se na resetku pa to curi dole... ali nisam probala ..jos, ja mrzim med, al moram da probam, obozavam krilca

ovo sam video kod Džejmija Olivera u 15to minutnim jelima. ne samo sa krilcima, nego sa svakom piletinom, a misli da je koristio i sa drugim mesom. kada je mesina skoro gotova, prelije se medom i bukvalno prži još pola minuta.

Quote from: Petronije on 16-12-2015, 23:04:32
Otkud znam, probao par puta i nisam bio zadovoljan.

meni je drugar pekao lososa u rerni, odličan ispao, posle sam i ja probao. on svako parče začini, a onda ga umota u alu-foliju, ali onako labavo, da bude kao u nekoj kesici, ne švrsto umotano. riba se onda malo peče, malo kuva, odlično ispadne.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

scallop

Petronije, kupio sam komad halibuta. Ovo u hladnjaku je ceo, a ispred njega je sea bass. Još da nađem dobar recept i rešili smo Badnje veče.

Petronije

Odlično, očekujemo slike spremljene ribe. :lol:

Ygg

Izvinjavam se Scallop-u na oftopiku. Šta je tačno ovaj "sweetbread"? Jede li se to u našim krajevima? I da li je ukusno kao što izgleda u ovom videu?

http://youtu.be/RO9QPQ4ZKvk

Mada, meni sve što priprema sjajna Felicitas Pizarro izgleda veoma primamljivo. Ne znam da li je to do njenih recepata ili do nje. :lol:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

scallop

Mal' nisam počeo da orem po guglu, ali sam se setio. Siguran sam, brate Yggiću, da si jeo sweetbread. To su ti brizle, pa reci da nisi.

Ygg

Znam za brizle, ali ih nisam nikad jeo.  :oops: Kao mali bio sam veoma izbirljiv, pogotovo kad je meso u pitanju. Moji su to spremali i jeli, ali meni je tada djelovalo odbojno. Sad bih volio da probam, samo ne znam ima li toga kod nas u mesnicama. Potražiću.

Hvala na informaciji! :)
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

tomat

vele da su brizle dobre u Staroj Hercegovini. ja nisam probao jer nisam ljubitelj, ali verujem ljudima koji su mi pričali.

scallop

Quote from: tomat on 22-12-2015, 23:53:13
vele da su brizle dobre u Staroj Hercegovini. ja nisam probao jer nisam ljubitelj, ali verujem ljudima koji su mi pričali.

Problem sa Starom Hercegovinom i drugim kafanama, kad su u pitanju brizle, je da kafana kupi i mušterijama praktično ponudi sve. To znači i ivice brizli, koje ostaju malo žilave i posle roštilja. Kad ja kupim brizle, a sad je sezona kad ih ima, kupujem samo dobre delove. Zato neki prijatelji, koji obožavaju brizle, ne jedu ih više po kafanama. Čekaju da ja nađem dobre.

ed. Da dodam za ove američke. Jelenin svekar ima neki ranč u Texasu, pa su ovi naši, jednom godišnje, umesto svinčeta, dobijali june. Ja upozoravao da se brizle ne zametnu usput (tako sam i saznao kako se zovu), ali tu nema pomoći. I kasapi znaju šta je dobro, pa je sweetbread uvek uspešno nestao.

lilit

malo piletinice sa belo_vino_rižotom, količina za fotkanje :lol:

lilit

još ću ispasti kuvarica u nedostatku ostalih na topiku :lol:
pre tafelšpica:

Petronije

lilit

ko franc jozef :lol: , i ja sam veliki obožavalac tafelspitza, da ne kažem - kuvane junetine (posebno parče! :lol:) sa prilozima.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tafelspitz

Petronije

Odlično :lol: Obožavam kuvanu junetinu. Uvek je klopam 9.1. za babinu slavu, samo što ona drugačije sprema, komadi budu dosta debeli, ali sočni i ukusni.

scallop

Još me bole zubi od jučerašnjeg tafelšpica. Prija ubila meso sa tri sata rerne. Mrzim rerne. To im je protiv mirisa na kuhinju. Izem ti rindflajš bez rena. Jel ti to ren u posebnom tanjiru?

scallop

scallop

Prihvaćena i kritika.
Evo šta smo imali za Badnje veče:

Pečene paprike punjene sa crab kejkom.
Pak choi kao prilog

Dinstane šitake (dobili sveže ubrane od prijatelja)

lilit

Otprilike tako, osim što je supa išla posebno a meso kasnije sa nekoliko priloga, ren najvažniji naravno :lol:

scallop

Naravno, ne može bez našeg prebranca. Naš dodatak je ljutenica.

Slaninicu oko šrimpa smo prošvercovali. Ne znaju oni za naše običaje.

Ovako je izgledalo u mom tanjiru. Malo načeto, ali, to je to.

lilit

majko mila, prebranac! izgleda fenomenalno. taman da znam šta ću sutra da večeram :lol:

scallop

Pasulj - grčki gigantes i crni luk, pola-pola. Plus pola tegle ljutenice. Usvojeno kod nas pre dvadesetak godina.

Petronije

Prebranac je majka svih pasulja i jela uopšte.

scallop

Ostao sam dužan Petroniju halibuta. Evo kako izgleda dok su ga nasecali. Posle su ga prošvercovali u rernu, pa o tome ne bih od stida. Ipak, sinoć smo preostali deo prometnuli preko tiganja. Da rečem: sjajno, kompaktno meso, ali preskupo za moj ukus. Preostali halibuti će morati bez moje pažnje.

klem