• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Agota

Uh, ta kineska mešavina  je nešto najodvratnije što sam probala. Jedan od sastojaka mi uzasno smrdi, valjda bambus, nemam pojma...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Nightflier

Ima specifičan miris kada se sprema, istina, koji povremeno i meni ume da bude neprijatan. Inače je ne koristim, ali jednom me je mrzelo da spremam krompire uz jagnjetinu, a ovo nam se zateklo u zamrzivaču - i ispalo je veoma lepo u kombinaciji.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Agota

mora da ima neka fora sa spremanjem...ja se vise ne bih usudila ...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Nightflier

Samo smo dinstali na veoma malo ulja. Mislim da ništa drugo nije rađeno.

Ali, pazi, slažem se da nije baš najbolje što može da se jede uz jagnjetinu. :) Poslednjih godina zbog dijabetesa jedem razne stvari koje ranije nisam, pa sam tako počeo i recimo karfiol i brokoli - i to samo obarene i prelivene već nekim dijetalnim umakom. U kombinaciji sa nekim jačim mesom bude izvanredno.
First 666

Agota

ja sam to mucenica kuvala,  pa da,  trebalo u voku da dinstam na lanenom ulju...pritom sam za par meseci unistila dva voka jedan delimano,  drugi metalac, oba sa keramickim premazom kvalitet NULA, teflonski traju po sto godina, a ovo...

Nightflier

Šta znam, nama prilično traje taj keramički. Mislim da ima neka fora oko pranja.
First 666

Agota

deterdzent je u redu,  ja sam agresivna! :)

Albedo 0

i meni delimano keramički traje godinama

propadne ako ga izgrebeš, dakle drveni pribor je preporučljiv ili da paziš kad obrćeš meso ili povrće

a pranje normalno, samo ne žicom

---

dakle, mlin za kafu može, odlično, sad će da se krka lan, hvala!

Nightflier

U potpisu ti je Anais Mičel, right?
First 666

pokojni Steva

Quote from: scallop on 26-12-2014, 20:53:22
Sačekaćemo i godži kod Steve Mtrvaka dogodine (zasadio ih je).

Nije zasadio, lenčuga. U saksijama su pa kao nije o glavu. Al' hoće, pre ovih snegova. Inače, kako prođem pored njih maznem po koju bobu. Pazario ih u "punom rodu", okićene k'o jelkice. Ukusno je, ništa raspamećujuće. Ne znam kako to izgleda kad se osuši - puno je semenki, tako da, hi hi hi, čuo sam da je rade iz sejanaca, hi hi hi, biće rasada!

Obožavam svoj keramički vok! Svašta sam u njemu spremao, ništa kinesko. Lako se i održava.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Petronije

Arm the Homeless

Meho Krljic

Oštra klima zahteva i oštar odgovor, da neprijatelj vidi da se ne šalimo. Prebranac tu d reskju:

scallop

Leba i pasulja? Ništa bez slaninice.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Proja, actually, sa sjeničkim sirom.

scallop

Nadam se da posetioci topika neće nasesti na podvalu. Vidim samo pasulj i neke kore za pitu.

Ja sam se za vikend rvao sa telećom glavom u škembetu (već ima o tom jelu na ovom topiku), a pripremio sam i rolat od šurenih telećih nogica. Za sada je sve u frižideru.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Nisam siguran šta na slici asocira na kore za pitu jer ih nema na njoj. Vide se, pored pasulja, flaša sa maslinovim uljem - skoro prazna - neka stajliš kutijica i na njoj rolna papirnog ubrusa, te flaša Prolom vode. Ali uveravam vas da je proja - koje nema na slici - indeed napravljena od strane moje supruge da ravnopravno bude poslužena uz moj prebranac. I bila je!!!!!!!!!!

scallop

Dakle, nema proje, ali ima praznih flaša i papirnih ubrusa. Ipak, kora ima na gornjoj fotografiji (I ona je tvoja?). Smatraj ovo kao lagani trening pred debatu sa ozbiljnijim forumašima. Ja nisam na tom nivou.

Meho Krljic

Prethodna fotografija je ipak stara mesec dana, ali je ti verovatno nisi do sada primetio. To je svakako moja gibanica, kako se nadima od ponosa u rerni.

Petronije

Može prebranac da bude ukusan i bez mesa, samo treba propisno da se začini. Ne kažem da je bolji, nedaj bože, al' može da valja. Na badnje veče na primer.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Ja nemam običaj da hvalim svoj prebranac pošto nije ni prineti onom koji sprema moja tašta, ali ovaj konkretan, prikazan na ovoj slici je ispao prilično ukusno.

Petronije

Meho, pa mi imamo istu taštu  :mrgreen:
Arm the Homeless

scallop

Dajkon rotkve su perfektne za salatu kao meze. Ova je malo iščašena, ali, dešava se. xrofl

Petronije

Obožavam rotkve. Ove mislim da nikad nisam jeo ali one crvene, prolećne, iz bašte uništavam. U stanju sam po ceo dan da ih grickam, još ako su ljute...mmm...

Obožavam i zimu...

Arm the Homeless

scallop

Specijalno za mog prijatelja pokojnog Stevu slika kako izgleda teleća glava u škembetu u mojoj šerpi. Moguće da je i poslednja, jer ko će nabrati mušterije za toliku količinu.

pokojni Steva

Šta smo rekli - to posle razliješ u tepsije pa u frižider k'o pihtije?
Video pre neki dan, ima opet da se nađe svežih svinjskih glava, možda organizujem nešto slično ali s tim i papcima, bubrezima...sve svinjsko, ipak sam Laloš  :wink:

Nego, krkanje u futuru, špargle mi krenule. Još su mlade, prva zima napolju, dogodine ćemo ih brstiti.

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Divota. Radmila crkava za šparglama na roštilju.

džin tonik

danas bi jednostavnije bilo navesti sta nismo... :lol:

Meho Krljic

Gibanica 2.0

Ipak, posle rehabilitacije Dragoslava Mihailovića, treba tražiti pravdu i za moje gibanice. Kragujevačke kore, relativno mlad sir, prilično solidno ispala.

džin tonik

dokaz je vec nestao, ali danas dosao do vanrednog otkrica na kulinarskom planu: palacinke pp. mislim da je recept svima poznat, ali znate i ono problematicno okretanje... e pa, izmislio sam prakticnu palacinku; elipticne forme ca. 6x4 cm.
lako se okrece, ne lijepi se, ne trga, i jednostavna je za konzum.
slika sljedi prilikom, mozda za nekih 6 mjeseci, kad naidje blagdansko raspolozenje.

scallop

Srećno ti obrtanje. Jesi li ustanovio da tvojih palačinkica ide 10 u 1? Samus ti može izračunati koliko ćeš dobiti u mišićima.

džin tonik

PP inovativne su u sve 3 dimenzije: t = 5-6 mm

džin tonik

ugledah zenu u sport kako grcevito zamahuje stapovima bez da i dodiruju zemlju, kokosh stajl, elem, sad mi za pp64 (tm) samo jos treba marketinski genije koji je ovima prodao te stapove za skijanje. :lol:

džin tonik

malo ih optimirao, ne svidja mi se previse elipticna forma, uglavnom, skoro perfekcija. :lol:

scallop

Eh, tugo moja, ovo je nekad bio topik za finu hranu.

džin tonik

ne vrijedjaj tradicionalnu kuhinju. hrvatske prakticne palacinke hpp6.5 sa sladoledom od cokolade uzivao je i kralj tvrtko drugi.
hrana nije samo ovca na raznju.

Mileva

Zole meni ovo vise lici na neke mrsave pancakes nego na palacinke. Ali nema veze, pusti skallopa, nego cime si ih mazao? Mozda su zaista fine. Nista finije od palacinke sa pekmezom od sljiva +hladno mlekce pride. Kakva nutella , kakve palacinke u satou i ostali bakraci.

scallop

Šta je ovo? Osvajanje poslednjeg bastiona finih topika na ZS? Ma, šta, jeo Tvrtko drugi? Jeo i kralj Tomislav sa krenberijem.

Mileva

Scallope jedini nacin da spases ovo fino mesto je da postiras fini skembic, muskaku od plavog patlidzana, neku finu ribicu u sosu ili tome slicno. Slaba valjda od kuknjave.

Meho Krljic

Tofu sa pečurkama, raznim povrćem, crvenim karijem i pirinčanim rezancima. Nema mesa ali Skalop će prepoznati da je ovo fina hrana  :lol:

džin tonik

Quote from: Mileva on 26-05-2015, 20:27:18
Zole meni ovo vise lici na neke mrsave pancakes nego na palacinke. Ali nema veze, pusti skallopa, nego cime si ih mazao? Mozda su zaista fine. Nista finije od palacinke sa pekmezom od sljiva +hladno mlekce pride. Kakva nutella , kakve palacinke u satou i ostali bakraci.

prave palacinke, evo i recepta:

uzmemo nesto brasna, mlijeka, jaja, vode, secera, soli... postepeno dodajemo u posudu i mijesamo mikserom dok nam se ne cini ok. onako, ni previse vodeno, ni previse tvrdo.

onda lijevamo po malo u vrucu tavu u koju smo prije toga dodali kap ulja. kad se pocne dimiti, okrenemo da porumeni i druga strana.

seviramo sa sladoledom od cokolade, slagom i jagodom tako sto slazemo sloj palacinki, pa sladoled, pa opet sloj palacinki, pa slag i voce.

Mileva

Zole pa to slaganje palacinki sa sladoledom od cokolade, jagodama i slagom je pravo cudoredje.

Kod nas se krkalo lepo sledece:
Cufte u sosu od paradajza, sa dosta zelene salate i hlebom namazanim puterom i belim lukom pa zapeceno u rerni ( tzv garlic bread) . Za dezert kolacic sa visnjama. Super lako se pravi. Jedina komplikovana stvar ako nemate vadilicu za kostice je upravo to vadjenje kostica iz visnje, sve ostalo je boza. Evo ga ovde video kako da se napravi

http://allrecipes.com/video/3076/fresh-cherry-cobbler/detail.aspx?prop24=RR_RelatedVideo

Mileva

Quote from: Meho Krljic on 17-05-2015, 20:59:44
Gibanica 2.0

Ipak, posle rehabilitacije Dragoslava Mihailovića, treba tražiti pravdu i za moje gibanice. Kragujevačke kore, relativno mlad sir, prilično solidno ispala.

Injaoooo gibaaaa! :o

Meho Krljic

Eh, bilo, prošlo, pojelo se...

tomat

el probo ko tilapiju? gde ima i koko košta? negde pročitah da je dobra riba a i da nije skupa (bar u americi, kažu košta kolko i pile) jerbo su počeli da je uzgajaju u poslednje vreme.

fali mi ribe u ishrani, pa tražim neku alternativu koja nije skupa, a može da se nađe u filetima, jer me mrzo da trebim kosti.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Mileva

Nije losa talapija, onako prosecna riba ;)

scallop

Mogao bih ja, ali slaba fajda. Mislim da u Srbiji nema tilapije. U SAD se uzgaja i jeo sam je. Ima zanimljivo, kompaktno meso, tako da nema šanse da se olindra i opusti dok se sprema za jelo. Filetirana praktično nema kostiju, a cela ima sve one kosti koje ribe imaju. Kod nas, manje kostiju imaju smuđ i som, ali one su skupe. Pastrmka je OK, ali ja je ne cenim jer praktično nema ukusa. Dobra je kečiga, ali ona ima previše ukusa. Jednom sam ih nabavio previše pa su mi se domučile. Ostala riba IMA I SITNE KOSTI. Bela riba obavezno, a štuka ima dobar ukus, Francuzi je vole, ali kosti mogu da se podnesu ako je ispod pola kile ili preko kilo i po. Jednom mi je bio zanimljiv tolstolobik, ali taj je imao deset kila, pa su mu i koščice bile velike. I, njegovo meso bi bilo najpribližnije tilapiji. Od filetirane ribe list, pa oslić. Kosti praktično nema. Izbegavaj pangasijusa (azijski som), nema kosti ali, dok se sprema izgubi pola mase. Mnogo vode je u tom filetu. Ne znam da li te zanimaju ostali "morski plodovi", ali izbegavaj "surimi" proizvode. To nije ono na šta liči, nego presovani ostaci oslića i drugih riba u fabrikama za preradu.

tomat

iscrpan odgovor, hvala!

koji način spremanja predlažeš? gril? rerna? ...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

Quote from: Meho Krljic on 26-05-2015, 20:50:15
Tofu sa pečurkama, raznim povrćem, crvenim karijem i pirinčanim rezancima. Nema mesa ali Skalop će prepoznati da je ovo fina hrana  :lol:

Meho, di si ovo klopao?