• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Moram malo da cimnem vremeplov. Image Shack mi se ponovio, pa se pravi važan. Dok smo se upoznavali prođe Božić i štošta još. Ovo je laka salata sa Badnje večeri.

Nasečena salata od cvekle, narendana dajkon rotkva, ajvar iz Strumice i karfiol iz naše turšije.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Evo i baklave sa pistaćima.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Dajkon me je još onomad pazario, odličan salatni materijal. Htedoh da ga ubacim i u setveni plan, kad, pojaviše se neke informacije: te da se koristi za čišćenje zagađenog terena (Černobilj   :-? ) ali kao ne usvaja teške elemente, pa da se za čišćenje terena  koristi samo dugački dajkon dok je za klopu sasvim siguran onaj okrugliji... I ja čitam svašta po netu, to stoji, al' dok se ne razjasne finese, ja bi da ostanem na običnim rotkvama, onim na vezicu.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Sad znam šta će mi doći glave. Mislim da je i prljena kožurica podjednako opasna, a da ne pominjem pasulj kad ga se skuva za tri dana. Više ne čitam šta je dobro a šta loše za naše zdravlje. Već mi od čitanja bude dovoljno loše. xfrog

Barbarin

Posadiš onda jedne sezone samo dajkon da ti očisti baštu, to baciš negde daleko, i sledeće sezone posadiš opet, i jedeš, baciš malo zeolita i eto jedeš na miru.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

pokojni Steva

Pasulj, tek drugi dan. Dimljen papak sam, teškom mukom, ostavio kako bih se nečem radovao i sutra.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Nepravda je što se najukusnija jela moraju praviti u većoj količini. O pasulju ne bih raspravljao, ali mi je muka kad danima planiram kiso kupus sa svinjarijama, tragam za zdravo masnim svinjskim rebrima, kolenicama i papcima, pa onda parče govedine koje će da raspadnem u kupusu, nešto zgodno suvo, trgne mi oko i za ovčijim rebrima. Onda bar dve glavice svog kiselog kupusa... I gde to sve smestiti sa malo dinstanog crnog luka, dva lista lorbera i biberom u zrnu? Soliti ni pomena. Trebalo bi soli odvaditi. I suve ljute paprike moram da zaboravim; postoji nada da će neko od dece pristati da jede. O kupovini velike šerpe sam već pričao.

Problem nastaje kad to treba izesti. Meni apetit okraćao, žena bi al' "malkice", mlađi se naroguše, a prijatelji kao i svi drugi vršnjaci, ili venu il su uvenuli. Onda se skoro sve strpa u plastične kutije, nešto zamrzne, a nešto da čeka u frižideru. Jebeš kupuščinu kad se svede na tanjir kao kafanski! Eno, i jedan sjajan gulaš mi završio na isti način. Nakuvali, a ni liznuli.

Nema veze, ima supe i krutona za ručak. :(

Albedo 0

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Biki

Sad bas dok ovo kuckam przim palacinke :) :-|

scallop

Ovo je samo proba. Fotografija je "posna", sa morskim plodovima.

scallop

Scallop eats scallops. To su ona dva bela kruga. Ostalo je losos i salata.

scallop

Na pijacama već neko vreme možete da kupiti takozvane kraljevske šampinjone. Nešto su skuplje, počele su od 280 d/kg, ali to slabo prolazi kod onih koji konzumiraju gljive. Tako sa danas kupio za 200 d/kg. Ova sorta šampinjona sadrži manje vlage od običnog šampinjona, pa se sve svodi na isto. Međutim, ova sorta, u svetu poznatija kao cremini (crimini) šampinjon ima izrazito pozitivno zdravstveno dejstvo, pa je preporučujem. Naravno, najzdravija je sirova, nasečena u salate, ali i priprema kao lagano pržen prilog sa malo luka, aleve paprike (može tucana ljuta), mlevenog bibera,pa i turmerika (curcuma) može biti fini prilog. Više o tome na Guglu ili:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=97

scallop

Jedna od varijanti pripremanja kremini (kraljevskih) šampinjona.
300 g. kremini šampinjona;
100 g. slaninice;
1 crni luk;
3 češnja belog luka;
1 kašika paradajz pirea;
prstohvat soli, bibera i origana;
1 kašika soja sosa;
50 g sečenih prošlogodišnjih semafor* paprika;
pola pakovanja taljatela.

Najpre se proprži slaninica, pa crni i beli luk. Zatim se, u istom tiganju, prodinstaju kremini šampinjoni, potom doda paradajz pire i soja sos i na kraju semafor paprike. Za to vreme se skuvaju taljatelje, ocede ofrlje i sve doda u tiganj. Posle posluženja se pospe struganim parmezanom. Ja sam nasekao i halapenjo paprike, ali vi možete bilo koju drugu ljutu papriku. Radmila je pila crno strumičko vino, a ja Zrenjaninsko pivo.

* Semafor parike ostavljam u jesen. Narežem po dve žute, zelene i crvene babure i ostavim u friz.

scallop

Još jedna varijanta od pre nekoliko dana. Pileća krilca u ljutom sosu sa kreminijem i graškom.

džin tonik

Najbolja gljiva.

scallop

Dok bude Zosko trolovao po svemu i svačemu na ZS, moraću i ja da preuzimam nešto za neutralizaciju.

Kasno proleće i početak leta su idealni za dobru kuhinju. Na pijaci ima svega i svačega i potrebno je malo dobre volje da kod kuće jedete dobro, zdravo i ukusno. A ima i zaostalog i pripremljenog u frizu, pa je muka samo sa gostima.

Kako stoje stvari, trenutno bismo mogli da otvorimo pravu malu kafanu. Ponuda nam je upravo toliko raznovrsna. Pogledajte samo:

Predjela

Izbor suhomesnatih proizvoda i sir sa začinima iz Kruševačke Avlije;
Beli sir negde s granice BiH i Crne Gore;
Makedonski Pecorino i ovčiji kačkavalj;
Ovčija stelja.

Jela

Domaće ćufte sa boranijom i mladim krompirićima;
Punjene loptaste tikvice;
Osso buco sa pirinčem i gremolatom;
Teleća glava u škembetu (iz rezervi);
Juneći rep u sosu od mirođije sa krompirićima,
Svinjski vrat na podvarku (iz rezervi);
Svinjski odrezak sa graškom;
Tatarski biftek.

Salate

Grčka salata;
Mešana zelena salata;
Salata od patlidžana sa pekan orasima;
Paradajz (iz Strumice) salata;
Krastavac salata;
Guacamole salata.

Slatkiši

Lenja pita sa višnjama;
Kesten u čokoladi;
Sladoled sa ribizlama.

Jebote, žena će mi zabraniti da idem na pijacu.

scallop

Malo sam bio frustriran u prošlom postu. Spreman si, a gostiju nema.

Svastika pravi sjajnu slanu pitu od paprika, pa se to postavilo kao izazov. Imali smo pečenih crvenih paprika od prošle godine u frizu, zelene sam kupio na pijaci jer se nisam uzdržao, pa smo odlučili da se okušamo. Nije idealno doba godine, ali smo već sve imali: pavlaku od 20% masnoće, suhomesnato, jaja, dobrog belog sira (400 g.) i kore od heljde.

Dakle, na tri kore od heljde, najpre zelene paprike, pa premaz od belog sira sa ulupanim belancima, potom red crvenih paprika, a po njima dobar tost narezak i nešto šunke iz kruševačke Avlije, preko toga ulupanu pavlaku sa žumancima, pa opet sve istim redom dok je trajalo. Za informaciju: ukupno tri jajeta. Da ne očekujemo da će i unuka da se omrsi, bilo bi i mlevenog bibera. Sve smo zapekli na 200oC pola sata. Dobro je izgledalo i ucelo, a pokazaću vam kako izgleda izrezano na komade.

scallop

Kiše su na pijace donele i kvalitetnije vrste pečuraka. Kupio sam pola kile za 250 dinara, ali teško da ćete vi dobiti za te pare. Odabrao sam tri vrganja i ostalo su lisičarke, a navukao sam se zbog jajčare, carice (amanita caesarea). U tiganju ili kao gulaš perfektne su. Recepata ima na guglu bezbroj.

Agota

jao lisicarke, mmmmmmmmmmmmmm...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Ima jedna varijanta punjenih paprika koju ćete na sto dobiti u Makedoniji. Pune se šilje, mleveno meso se standardno izdinsta (vaš ručak, vaši začini), ali u mešavini za punjenje ima dvostruko više pirinča nego u standardnim. Nalije se posoljenom vodom da ogrezne, pokrije alufolijom i peče na 200oC sat i po. Posle se skine folija i peče još desetak minuta da dobije boju. Meni su perfektne hladne iz frižidera.

scallop

U Grčkoj treba jesti morsku hranu i grčku salatu. U uzerijama cipuro i bezbroj raznih mezea u kojima je retko meso. Dakle, ribe, račići, školjke, povrće i razne vrste sira. Evo šta smo spremali u kući:

Barbuni su valjda jedina riba koja se isto naziva i na Jadranu i u Grčkoj.

Midia su dagnje. Ovde koštaju 1,5€ kilo. Evo kako ih mi spremamo. Najpre, moraju da budu žive sa "svojim morem" u ljušturi. Na dve kile dve kašike prezli na dno suve šerpe. Preko njih nasečenog peršuna i belog luka. Pola litre belog vina i u već zagrejanu šerpu dagnje. Preko svega još jedna kapika prezli i ostatak peršuna i belog luka. Poklopiti. Posle 4-5 minuta protresti poklopljenu šerpu i ponoviti posle još tri minuta. Otklopiti. Ako su počele da se otvaraju skloniti sa grejnog tela. Poslušiti. Ako preostane supa dobro ide uz zeleniš koji je spremljen kao prilog.

Cipures ili orade su nam ispekli sa krompirom u rerni. Što se tiče mog ukusa - nikada u rerni. U najgorem slučaju na tiganju, uvek na roštilju. Sa strane pripremiti smešu sečenog peršuna i belog luka u običnom zejtinu. Tom smešom se premazuje riba dok se roštilja. Gotova ribu prekriti istom smešom, samo ovog puta zameniti ulje sa maslinovim i nacediti ceo limun u šolju za smešu. Poklopiti nekoliko minuta pre nego što se iznese na sto. Fazon sa prešunom i belim lukom sam isprobao i na mreni. Riba na roštilju dobija na ukusu bez obzira koja je.

Kimura

I ja sam jela orade u Grčkoj (roštiljske). Ovo za peršun i beli luk je sušta istina, videla sam u restoranu odavno i sama isprobala. Dagnje nikad nisam spremala, baš kao ni male ribice zvane barbuni. Inače, meni je u Grčkoj sve ukusnije: voće, povrće, čak i obični hleb.
Ama, ove šiljate paprike ozgo su mi tako lepe da bih rado uskočila u fotku!
Moja majka je takve paprike spremala u tiganju, pa pri kraju prženja dodavala sir i pavlaku. I to je baš dobro.

saturnica

Dakle, arbuni ili barbuni, valjda je to isto. Ne mogu podnijetu tu ribu. Smrde po jodu za poluditi. A nije joj ni meso bog zna kakvo. Dagnje, fino izgledaju, mada, recept koji ste priložili, više odgovara načinu pripremanja prstaca (bijelo vino+mrvice). Dagnjama ne treba ništa osim maslinovog ulja, peršina i češnjaka. Da ne kažem kako su fine kad ih se stavi na gradele da se otvore bez ikakvih dodataka.
Orade u rerni pa s krumpirima. Kakva šteta... :cry: :cry: :cry:

scallop

Najpre, barbuni i arbuni nisu isto. Trlje i barbuni jesu. Ne mirišu na jod nego na krabice jer se njima hrane. Najbolje su kad imaju 300 g. ali to je okazion i ima ga samo po kafanama. Kod dagnji sam zaboravio da napomenem dve kašike maslinovog ulja u šerpu. Izvinjence za propust. Ovako smo ih pravili i na Zlarinu još 1973., a prstaca smo se manuli nekoliko godina kasnije kad je postalo zabranjeno vaditi ih.

saturnica

Da, sad vidim da su u pitanju trlje. I one daju na jod...:(

scallop

Daj, nemoj se brukat':

Trlja kamenjarka je omanja riba, ali je izrazito cijenjena oborita riba zbog svog jedinstvenog ukusa. Spominje se i opjevana je još od davnih antičkih vremena

saturnica

Quote from: scallop on 22-09-2014, 13:47:12
Daj, nemoj se brukat':

Trlja kamenjarka je omanja riba, ali je izrazito cijenjena oborita riba zbog svog jedinstvenog ukusa. Spominje se i opjevana je još od davnih antičkih vremena
nema tu nikakve bruke ni sramote. znam ja jako dobro što je trlja kamenjarka. smrdi malo manje nego ona trlja s pjeskovitog dna. a, i ne valja se s gurmanom natezati oko hrane. :)

Albedo 0

kad smo već kod krkanja, tek sad mi došlo iz dupeta u glavu da možeš da praviš čorbu s mljevenim mesom, umjesto da sjeckaš

rasturam se od čorbi sada

scallop

Sad ti je puna glava. Da ti dopunim: to se zove ragu. Možeš i u konzervi da kupiš, pa još manje da se mučiš.

Kimura

Teško ti je da seckaš! Da li si ti jedan od onih mesoždera što preziru povrće, crni Bato? Teško tvom stomaku, za glavu se manje brinem!

Petronije

Skalope imaš li neki koristan savet kako da ispečem npr. smuđa na roštilju a da mi se ne raspadne? Ili onog oslića/skušu smrznutu kad kupim u rinfuzu?
Arm the Homeless

scallop

Petronije, meni nije jasno kako uspeš da ti se raspadne. :-?  Tebi bi se i cipela raspala da je turiš na roštilj. Dakle, roštilj mora da bude vrlo vruć, da riba bude dobro podmazana i, brate, da čekaš dok još koža skoro izgori. E, tu ti treba kašika za cipele (cipele jok), da polako odvojiš sa svih strana i ispod, da bi je prevrnuo. Nemoj da zaboraviš da stalno podmazuješ i gornju stranu. Staro pravilo beše: kilo ribe se peče jedan sat, dve kile riba dva sata. Tvoji bandari, dva minuta sa svake strane. Isto važi i za ribu s leda, samo je pečenje kraće.

Petronije

Zahvaljujem, biće primenjeno u praksi, uskoro nadam se. Moji bandari će teško na roštilj, blago njima pored mene, valjda zato i dolaze, jer znaju da će odma' nazad :mrgreen:
Arm the Homeless

scallop

Bandari u Makedoniji, na Dojranu (tamo ih nazivaju perkije), sjajno idu prženi, uvaljani u brašno, sa puno vina u bocama i čašama.

Petronije

Kazu ljudi da je meso slicnog ukusa kao u smudja samo jos kvalitetnije. To je i logicno jer su obojica grgeci. Odavno planiram da donesem kuci jednu turu i spremim u tiganju ali nikako da nagazim malo krupnije, zao mi da ubijam ove malce. A desavalo se da ih nalomim i po 40-50 komada. Bice valjda ove jeseni/zime.
Arm the Homeless

scallop

Ostao sam dužan sliku dojranske perkije. Ova je iz kafane Graniko na Dojranu, porcija je 250 denara (oko 500 kinti). Kad sam pitao kolika je porcija rekli su mi da je manja od ove ribe (skoro pola kile). Kad sam ih jeo, nekada, bile su manje od ove, ali ih je bilo mnogo više. :lol:

Petronije

Hteo sam danas da idem u bandarlov ali sam otišao u štukolov koji se neslavno završio. Od nedelje ću ići pa ću i doneti desetak krupnijih da spremim u tiganju.
Arm the Homeless

scallop

Данас смо имали госте. Спремали смо поховане телеће ногице са карфиол пиринчем (cauliflower rice). Толико је било успешно да нисам стигао да сликам. Ипак, има заосталог па ћу сутра организовати неку фотографију.

Мало је компликовано набавити шурене телеће ногице, али ми се пре недељу дана посрећило па сам узео две. Изгледа као да неће бити довољно, али се испоставило да јесте. Кувати бар два сата са пола везе зелени. Пажљиво уклонити све кости и уролати остало да у фрижидеру задржи облик. Добро охлађене исећи као ролат и замрзнути ако се не спрема хитно.

Пиринач од карфиола је на ТВ и на Интернет увео Џејми Оливер. Ослобођен од листова и дебљих дршки карфиол се опере, добро осуши и у блендеру иситни до величине пиринча. У микроталасној пећи, покривен, остави се седам минута. У скуван "пиринач" се умеша шака скуваног кукуруза и грашка (ради декорације), исецкан першун (ако нема листова коријандера), кашика маслиновог уља, сок једне лимете (lime), морска со и бибер.

Ролне телећих ногица се похују стандардно, ми смо само у умућено јаје додали пола кашичице сенфа и сецканог першуна. Уз поховане ногице се служи тартар сос. У мешавину мајонеза и павлаке се дода ситно насецканог киселог краставца и капара, мало соли и бибера.

Уз јело иде неготинско црно вино.

scallop

Остао сам дужан фотографију. Додатак су купус салата (сезона купуса и штета је без њега) и салата од дајкон репе, шаргарепе и празилука. Дресинг уз ову салату, која боље иде као мезе уз жестоко пиће, су маслиново уље, лимун, со и мало бибера.

Albedo 0

ajd da ne otvaram novi topik bezveze

Može li mlin za kafu da melje sjeme lana?

scallop

Može, ali bi bilo zgodno da ga prvo tucneš u avanče. Sitne su pa mora da budeš siguran da si ih razbio. Zar nema mlevenog po radnjama zdrave hrane? Ima i jedno mišljenje da je mleveni lan manje zdrava varijanta za upotrebu. Ako sam pripremaš svoj musli sa jogurtom, sevap je da zamešaš uveče, a jedeš ujutro. Dotle i semenke lana dovoljno omeknu, da ih usput grickaš. Ako te zanima naš kućni izbor i to ćemo da podelimo. Ovsene pahuljice nikako termički obrađene, one su zdrave samo ako su prirodno mlevene i presovane. Volimo unutra malo suvog grožđa i brusnica (dolaze u obzir i sve moderne suve bobice, aronja i slični). Sačekaćemo i godži kod Steve Mtrvaka dogodine (zasadio ih je). Mešavina do jutra popije jogurt, pa dodaš još malo, uzmeš kašičicu i na pregled foruma.

Albedo 0

možda i ima mljeveni lan da se kupi, al ko zna šta podmeću u ta čuda, samelju nešto bezveze

htio bih sam da meljem, al nema u prodavnici ništa sem mlina za kafu i mlina za biber

meni neće u jogurtu preko noći da se smekša, bem li ga...

Nightflier

Ručak od onomad. Jagnjeći bubrežnjak preliven pivom, sa prilozima od mešavine kineskog povrća i šampinjona u pavlaci.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Bato, dok Najtfrajer bezočno krka ovaj divni bubrežnjak :-x , da se vratimo mlevenom lanu. Moja žena ga samelje u električnom mlinu za kafu (Gorenje 180W). Par sekundi i gotovo. Tek sad mi je priznala. Ko zna šta grickam u mom musliju. :shock:  Mogu da pitam i prijateljicu nutricionistu koja drži lanac zdrave hrane, pa da javim. Ona kupuje samo garantovano ispravnu robu.

Nightflier

Bubrežnjak je skrkan. Pojedosmo ga Maja i ja na ravne časti. Inače, veoma sam se iznenadio koliko kineska mešavina, samo malo prodinstana, lepo ide uz jagnjetinu. Naravno, moču od bubrežnjaka (i tuborga) sačuvao sam, pa za vikend da se peku krompiri :D
First 666

scallop

Stavi i kašiku vustera ili soja sosa.

Nightflier

Hteo sam, ali Maja je htela da bude što je više moguće nezačinjeno, da bi davalo kontrast jagnjetini. U načelu, nas dvoje imamo sporazum da ja njoj ne diram povrće a ona meni ne dira meso (hm, ovo je ispalo malo nesrećno rečeno...)
First 666

scallop

Ma, stavi u moču za krompir.

Nightflier

To će biti sutra na repertoaru. Noćas ću staviti supu da se kuva. Imam jednu manju kokošku, pa ću je kuvati celu. Onda ćemo verovatno da skinemo meso sa nje, pa da sameljemo i od toga napravimo ćufte, koje inače ispadaju veoma lepo kada se peku u rerni umesto da se prže u ulju.
First 666