• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Ana

Eldriče, čista poezija.
I meni nedostaje Meho.

Ni ja ne znam razliku između viršli i safalade, i mislila sam da je veća od oblika. Dobila sam od drugarice ovo:

https://www.tescomaonline.com/en/ham_maker-420866.html

Upotrebila jednom, dobila sam nešto slično safaladi. Nisam stavljala te soli za roze boju, pa je bilo neprivlačne boje i viršlastog ukusa. Scalope, ako si za eksperimentisanje, rado ću proslediti  xcheers

scallop

Rekoh ti ja da Palmer ima poetski tekst koji me je podsetio na "Pijani brod" Save Šumanovića.
Kalup za oblikovanje neke mešavine je skupa alatka koja brzo dojadi. Podsetilo me je na keramičke kalupe za terine. Dovukao, upotrebio par puta i jedino znam ko zna gde smo ih turili. Ako hoćeš da probaš će ih nađem.
Nego, ako hoćeš od nečega da napraviš nešto, mogu da stavim recept za izvrsnu paštetu od pileće džigerice.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Ma ovo je kao trebalo da bude način za zdrave prerađevine, za sendviče bez aditiva i blabla. Meni je bilo i OK, ali ukućani... posebno ukućanin za čije je užine i bilo smišljeno, su pokazali nedovoljno oduševljenja.

Može recept za paštetu, volimo džigerice, hvala  xremyb

scallop

PAŠTETA OD PILEĆE DŽIGERICE

Možda sam i ranije to radio, ali ko će da se vraća u prošlost.
1/2 kg. pileće džigerice (bez srca);
2 srednje glavice luka (ne crveni) na listiće, krupno;
150-200 g. slanine, bolje slabo mesnate, na režnjeve;
so i biber po ukusu.

U pleh pek papir, malo ulja (ne maslinovog), da se ne lepi. Dole džigerica, gore slanina, luk između. Pokriti alufolijom i u zagrejanoj rerni, na 200oC, 20 minuta. Skinuti foliju i još 10 min.

U šerpu sa ravnim dnom sve istresi, dodati 75 g. putera (može i više) i štapnim mikserom ujednačiti u paštetu. Picajzle će izvaditi ako zaostane krupniji režanj luka ili će mu dodatno ubiti vidljivost. Premestiti u plastične kutije, pa u frižider. Garantovano je bolje od kupovne.

Da ne bi prošlo bez slike, obična boranija, sa "pivarskim kobasicama, dimljenim svinjskim rebrima sa roštilja i telećom potkolenicom".  xrofl xrofl xrofl

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Pardon, i "pekarskim" krompirom.

Ana

Hvala na receptu!

A na ovoj slici je samo boranija višak, što se mene tiče  :lol:

scallop

To sam znao. Ali, i sve ostalo ti je bilo višak.

Ana

Niiiije, kobasica mi je bila bas slana sve ostalo savrseno.

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Palmer

Uuu pileća džiga. Ja roštilj ne priznajem ako u njemu nema rolovane pileće džigerice. A ova pašteta je interesantna, probaću je. Volim i riblje paštete i home made sardine od jezerske (il' ako baš mora dunavske) upecane ribe. Nema se vremena za pecanje, ali samo od bandara, crvenookica i sitnih babuški može da se napravi vrhunska pašteta i sardina.

Petronije

Nikad nisam probao tu home made sardinu, odbija me sama pomisao na onoliko ulje. Jel može to sa maslinovim?

Palmer

Sardina bez ulja je kao...sardina u salamuri. Ide, red riba, red začina i ulja i tako se naslaže u lonac i krčka 15-ak sati na tihoj do umerenoj vatri. Nema dobre sardine bez ulja naravno, a za maslinovo, ja to ne bih probao, nisam siguran  koliko je dobro držati toliko dugo maslinovo ulje na vatri. I naravno, bolja je od kupovne.  Domaća pogača, domaća sardina i lukac iz bašte od arpadžika i da puca.

scallop

Ako ostane ribe za sutra, svejedno koje, uredno napravimo riblju paštetu. Obavezno sitno iseckan crni luk, propasiran ako treba. Drndanje zavisi od vrste ribe, ako ima kostiju obavezno povadim. Dodaci kako nam nadođe. Ionako svakoj ribi mora da dodamo nešto ukusa. Birajte između pasti (pavlaka, senf, kečap, soja) i sitno naseckanih belog luka, peršuna, pa i mleveni biber. Štapni mikser. Ne postoji propis po kome biste mogli da odgovarate pred prekršajnim sudom.

Petronije

Quote from: Palmer Eldrič on 26-09-2016, 22:53:34
Sardina bez ulja je kao...sardina u salamuri. Ide, red riba, red začina i ulja i tako se naslaže u lonac i krčka 15-ak sati na tihoj do umerenoj vatri. Nema dobre sardine bez ulja naravno, a za maslinovo, ja to ne bih probao, nisam siguran  koliko je dobro držati toliko dugo maslinovo ulje na vatri. I naravno, bolja je od kupovne.  Domaća pogača, domaća sardina i lukac iz bašte od arpadžika i da puca.
Ma znam kako se pravi ali ne volim ulje, pa zato pitam. A štapni mixer ću morati da pazarim.

džin tonik

danas pripremio najbolji kolach na svijetu!

scallop

Nešto čemu, nadam se, ni Meho ne bi našao manu:

Flekice s kupusom, pečene paprike i jastrebački mladi sir, 45% masnoće.

Meho Krljic

Flekice s kupusom su jedna od retkih varijanti kuvanog kupusa koje volim, tako da... u redu je  :lol:

Scordisk

Ma gde je kupus u tim flekicama? :D Moja stara majka to drugačije sprema!

Dybuk

Hahah, i kod mene je obicno vise kupusa nego flekica.  :lol:

Krsta Klatić Klaja

Ово зосково је шта? У сваком случају је хипнотишуће, а и јасно је да је сланна најбољи колач.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Dybuk on 27-09-2016, 16:49:30
Hahah, i kod mene je obicno vise kupusa nego flekica.  :lol:

Desi se ponekad da kupusa bude ko flekica, a flekica ko kupusa.  :lol:  Tu je negde, među šrafovima od testa. Moja krivica što sam nasekao pola glavice, a žena potrošila celu kesu testa. Ko će me oprati od zamene teza?

džin tonik

Quote from: Pizzobatto on 27-09-2016, 16:53:29
Ovo zoskovo je šta? U svakom slučaju je hipnotišuće, a i jasno je da je slanna najbolji kolač.

kolach od luka. :lol:
sad mu je sezona, t.j. nalazi ga se na svakom cosku vinogradarskih podrucja, po standovima gdje se nudi ni most, ni mlado vino, vec ono nesto izmedju. pojma nemam kako prevesti, federweißer, uz koji se to sluzi.

uzeo pakovanje "gotovog" tijesta, koje se uglavnom sastoji od brasna od krumpira. doda mu se brasno obicno od zita, jelte, jaje, razvuce i oblozi slaninom i crvenim lukom.

scallop

Da se iskobeljam iz SFašizma.

Da se razumemo, maslinovo ulje je za mene pomodno ulje. Negde u vreme kad je Commodore 64 bio aktuelan, razgovarao sam u Grčkoj sa Nemcima kojima nije bilo jasno što ja svaštanešto nosim kući. Rekoh im tada da ako ništa mogu da ponesu par litara maslinovog ulja, jer toga u Nemačkoj nema. Odgovor je bio odbijajući jer oni godišnje troše manje od litar maslinovog ulja. Danas severni deo EU troši više od pet litara godišnje.

Budući da je maslinovo ulje negde između viših i nižih masnih kiselina, pri prženju se raspada u masti. Dokaz je ako ga držite u frižideru, zgrušaće se i izgledaće kao mast. Bilo kakva upotreba maslinovog ulja na povišenim temperaturama je apsurdna. Bacanje para.

Neke druge vrste ulja, na primer od uljane repice (canola) ili palmino ulje, stekli su popularnost zbog pripreme u fritezama, odnosno zbog višestruke upotrebe. Bilo u kafani, bilo kod kuće, uvek postoji rizik da će imati težak miris zbog toga. Setite se afere u Španiji kad su mešali jestivo sa mašinskim uljem. Kupovna ulja su retko garantovano ono šta piše na deklaraciji.

Zbog svega toga, mast, posebno ako je domaća, je šampion i sve češće je to stav nutricionista. Jednpostavno, nisu je mogli marketinški poraziti.

Ukupno, upotreba ulja treba da opada sa temperaturom kojoj je izloženo. Maslinovo u salate i kratko kuvana jela. Ona druga za friteze ako ne možete bez nje. Ulja od kikirikija ili susama za varijante kineske hrane. Ostala za prženje ili pečenje, ali mast je prvak što je priprema jela konkretnija, odnosno, mesna.

Dybuk

Interesantno. hvala scallope.

nikad nisam przila na maslinovom ulju, ali ni na masti. uvek suncokretovo.

Petronije

Maslinovo ulje mi je super za prelivanje, na primer piletine pečene u rerni, pa kad se izvadi onako vruća. To obožavam. I naravno sa peršunom i belom lukom preko ribe, to smo već apsolvirali.

Dybuk

I obavezno limun u taj dresing za ribu. ja cak prelijem obican kuvan krompir mesavinom maslinovog, persuna, belog luka i limunovog soka. uz konzervu tunjevine :lol:

Petronije

Uz rizik da budem proteran sa ovog topika, izjavljujem da mrzim ukus limuna u bilo kojoj kombinaciji sa mesom, prejak mi je. Kad vidim da neko natapa ribu limunovim sokom, muka mi pripadne. :cry:

Krsta Klatić Klaja

Лимун и мож да прође, ал димљену рибу...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Petronije

Dobro, ne volis, to je ledzit. ja sam nekad mislila da ljudi koji ne vole zacinske biljke poput mirodjije ili persuna izvode besne gliste, te da je to nemoguce mrzeti...a onda sam probala jelo zacinjeno listovima korijandera. malne se nisam izbljuvala. ne podnosim :(

lilit

meni riba bez marinade nije riba :mrgreen:

skalope,
meni je grejp sid oil majka za salatu. uz koji mililitar maslinovog. a i kod sirća izvoljevam. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Još ćemo se ćerati.
Ja pamtim prednosti bučinog ulja najmanje dvadeset godina. Koliko ti pamtiš ulje od semenki grožđa? Od malo juče ili od malo sutra?

Nightflier

Ja ponekad koristim maslinovo ulje za prženje, ali to samo kada hoću da dodam primesu tog ukusa nekoj pasti, na primer. Moja draga pravi preliv za ribu od maslinovog ulja, belog luka, peršuna i limuna - ali ja ribu jedem bez ikakvog preliva, tako da ne mogu da sudim o tome :)
First 666

Ana

Mene od prženja na masti odbija miris koji se širi toplim domom. U tom smislu, najviše volim palmino ulje, ono ubedljivo najmanje miriše.

Nightflier

Mene upravo suprotno :) Mast me asocira na mirise doma, naročito zimi.
First 666

scallop

Jutros mi Radmila "učinila" i kupila kapak umesto mene. Do kraja tranžiranja nisam utvrdio šta je kupila. Kapak je deo buta (svinjskog ili junećeg ili nekog drugog) koji leži preko karlice i sadrži prokrvljenije meso skinuto sa same karlice, a meso koje ga pokriva je svetlije i izuzetno za pohovanje onima kojima smeta višak masnoće. Tako i spremamo jelo: tamniji i masniji delovi odu u mućkalicu ili neko drugo dinstanje, sam kapak, karakterističan po dve "V" tetive koje uklonim, odu u pohovanje. Ne brinite, na Krfu, naš profesionalni mesar nije znao šta je kapak. I ovdašnji mesari sve manje znaju.

scallop

Danas zabrljali. U nekom šarenom dodatku sam video zanimljivu fotografiju i naslov. Pomešao i mislio da su paprike punjene krompirom i pečurkama. Sad i nije važno. Važno je da je poslednje vreme za punjene paprike u sezoni.

Posle dugog biranja kupili dovoljno male, petnaest komada u kilo i nešto. Ko puni velike, može i ćufte da pravi. Šta će mu paprike? Nekako usput zaboravio da kupim pečurke. Kupio mleveno meso, uspeo da se posvađam u Maxiju, mesar me ubeđivao da sam rekao da samelje dva puta. Kupio u Ideji, i taj me je ubeđivao u "dva puta", ali se nisam dao. Ne znam kako su uvrteli u glavu da svi traže tako. Oni koji traže tako mogu i paštetu da stave. Ili mortadelu.

Dakle, ispraznio sam paprike. Ko jednom vidi kako, nikad ih neće puniti. Imam poseban alat za vađenje peteljke, poseban alat za vađenje semenki i žilica, psujem kad mi vrcne neka semenka ustranu ili na pod, vrhom noža iscimam i onaj crni ostatak cveta. Za to vreme, Radmila iseče slaninicu na sitno, glavicu crnog luka, 400 g. mešanog mlevenog mesa i izdinsta. Ni slučajno jaje, jer to rade neuki da im se ulepi. Ovoga puta, narendana dva krompira i na tiganju proprženo kao Karapandža roešti. Zamešano zajedno.

Napunio sam paprike, opet specijalnom kašičicom, zatvorio svaku komadom paradajza. Ponosan što mi nikad ništa ne preostane. Radmila poređala paprike u tiganj, stane taman. Između paprika naseče paradajza, odozgo svežeg celerovog lista.

Opet u specijalnom tiganju, 45 minuta na laganoj vatri. Pola će izedemo ili će da odnesu haračlije, nešto će da završi u frizu. Izgleda ovako:

So i biber po volji. 8)

Ana

Obožavam  xrotaeye
Ja bih se tako rado pretplatila na topli obrok u tvojoj/vašoj kuhinji, kupim bonove i da uživam.

Nightflier

Ljubitelji punjenih paprika mogu da probaju da ih podglave krompirom, krupnije secenim - na cetvrtine ili sestine. Krompir upije masnocu i ukuse paprike i mesa i bude prilicno poseban.

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

hidden

Bog čuva one koji prave punjene paprike, pa tako obično ništa ne pretekne, ni od fila, ni od paprike. Bude knap. Meso meljem dva puta, zelen, dinstanje, pirinač.
Malo sam i slagao sad, jer jednom mi ostade pešes paprika, pa sam napunio krompirom i tikvicom. I to bilo dobro.

scallop

Kad pomislite da su neka nova jela i neke nove kombinacije krkanje, pomislite na neka jela bez kojih ne možete da se zamislite.

Današnje ćufte u paradajz sosu sa restovanim krompirom su moj inat i ljubomora. Kad joj sin zatraži, trka kao na hipordromu, a on izede i odnese ili obratno. Nije primetila da sam potajno kupio višak mlevenog mesa i da su punjene paprike odnele jedva više od pola. Jutros me pita šta ćemo sa ostalim mlevenim mesom, a ja zavapim: "Ćufte u paradajz sosu sa restovanim krompirom." Ona pita: "Jel' mora danas?", a to me dovede do belog usijanja. Za njega mora odma', a ja bih mogao i da sačekam?

Pobedio sam i na stolu su moji snovi od detinjstva do danas. Prijatno!

Petronije

Dete me već 2 dana juri da spremim njegovu omiljenu večeru, pljeskavice. Pošto par dana ne mogu da navatam u pekari odgovarajuće lepinje, gospođa je rešila da napravi sama, i u startu se zeznula, od sad će morati stalno da pravi.

O pljeskama sam pisao, a i nije neka mudrost, lepinje je našla na netu, ako baš nekoga zanima pitaću, neke valjda bosanske, tako se zovu.

Prijatno. Preko svega ide 'ladan zaječarac u staklu, nema slike, zna se kako zaječarac izgleda.

scallop

Izvrsno. Podsetio si me na jedan davni kćerkin rođendan. Jedini problem je što ih ne možeš napraviti dovoljno.

Petronije

Pa da, i mi smažemo sve pa posle kukamo.
Nikad dosta.

Ana

Diiiiivno.

Jesi ih pekao u onom kao pizza pekaču? Ja sam ga dobila, nijednom nisam upotrebila, uopšte nemam ideju šta u njemu da spremam a da pizza nije? Vidim da je vaš izanđan od upotrebe, šta sve spremate?

Petronije

Izanđala ga tašta, pekla paprike u njemu. :mrgreen: Ja koristim drvene alate i hvataljke ali svakako izgori lim oko grejača posle intenzivne upotrebe. Za par crvenih ne možeš ni očekivati bog zna šta, ovaj je sebe otplatio odavno. Spremam najviše ribu i pljeskavice, imaš na ovoj temi negde oko kraja avgusta 2015 kako izgledaju brancini i orade u njemu. Ako voliš više da pržiš, nije baš zgodan jer treba puno masti/ulja, a i ne razvija temperaturu da recimo spržiš girice ili sitnu ribu onako kako treba, da hrskaju. Možda može kad se zatvori ali nije to to, onda se kuva unutra i ne vidi se ništa.
Za pečenje bilo koje vrste mesa je izmišljen, samo tanak film masti preko teflona i milina, velika je površina i stane dosta mesa i ribe. Moja majka dinsta piletinu ili krmenadle, odlično ispadne. E da, i palačinke su fantastične, možeš one velike da praviš. Ma sve može, osim možda pizze : mrgeen:

Ana

Hvala! Izraz sam pogresno upotrebila, bas sam mislila na vidi se da se puno koristi. Isprobacu uskoro bas si me inspirisao, hvala!

Petronije

Ma razumeli smo se. Dobio sam ga oguljenog, a kasnije je izgoreo. Svaki izgori na kraju, znam jer sam ih u mladosti prodavao [emoji38] Javi utiske kad isprobaš.

Ana

Obavezno, hvala  xremyb

Napokon, napokon, imam šta da pokažem!

Dinstani svinjski file.

lilit

svaka čast, savršeno izgleda!

kod mene danas ćuftice, mleveno meso nije meso :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

Pileca ledja s paprikom i crnim lukom...

Sent from Bigg Maggzzee

First 666