• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

scallop

Lillit je negde stavila i istraživanje po kojem ogroman procenat istraživanja i referisanja spada u grupu NEREPRODUKTIVNIH. Brljaju da bi zapatili dobre reference i nije ih briga što će biti demantovani. Ovde je pitanje zašto ne pokušaš da demantuješ mene. Kad ne uspeš da bar Bata ne bude u pravu. Ovako jeste. Kolko para jedno prženje na maslinovom ulju (i da li je pravo ili zamešano sa neko đubre), a koliko na mas'? Ulje koje kupujem kod seljaka u Grčkoj je samo maslinovo ulje, jer nemaju čime da muljaju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Šta da demantujem? To da si mrzeo maslinovo ulje do dvadesete godine? Nismo se znali tada, pa ne mogu.

Ostalo - naravno da je moguće da studije lažu i da maslinovo ulje ima problem sa visokim temperaturama ali treba videti i studije koje to tvrde itd. Ja, kako već rekoh, samo iznimno pržim na njemu jer ima za to jeftinijih i zdravih ulja.

Ana

Quote from: Petronije on 16-10-2016, 00:35:01
Ne verujem da mesar hoće slaninu da reže, nisam to video dosad nigde. ili grešim?

Hoće da seče i jedna mesara na Palilulskoj pijaci, ne znam da li ti je dovoljno blizu, ili bliža od Kalenić za koje je scallop dao referencu.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 16-10-2016, 17:06:32
Šta da demantujem? To da si mrzeo maslinovo ulje do dvadesete godine? Nismo se znali tada, pa ne mogu.

Meho, nisi korektan sagovornik, pa zato više s tobom neću raspravljati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Bataci ispali odlično, prvo sam ih malo dinstala, u krčku, u supi (od kocke) pa prosula tečnost i zapekla u rerni:

Petronije

Quote from: Ana on 16-10-2016, 17:56:59
Quote from: Petronije on 16-10-2016, 00:35:01
Ne verujem da mesar hoće slaninu da reže, nisam to video dosad nigde. ili grešim?

Hoće da seče i jedna mesara na Palilulskoj pijaci, ne znam da li ti je dovoljno blizu, ili bliža od Kalenić za koje je scallop dao referencu.
Sve su mi daleko, ali hvala [emoji38] videću da li ovde kod mene seku.

scallop

Nema šta da vidiš. Kažeš svom mesaru da se u Beogradu hvale da svi profesionalni mesari seku. I, dodaj da foliranje sa tupim nožem mašine više ne prolazi.

hidden

Kad smo kod sečenja...u zgradi imam Univerexport. Dobijem nervni slom svaki put kada mi iseku 5 mm debele parčiće, pa još frljoknju kraj pre nego što i sam dođe, pod izgovorom da tako moraju. Sreća prestadoh da kupujem prerađevine. Slaninu dobavljam preko veze u Kovilju, kobasice kad nalete, ostalo me realno ne zanima.

E, a kad zataji preko veze onda lepo idem u mesaru Štrand u centru grada. Tu seku da tanje ne može, a nije problem da isto primene na sirac.

scallop

Od ovoga trenutka sa ZS komuniciram isključivo na ovom topiku. Dok me ne ispujdaju.

scallop

Specijalno za Petronija i Hiddena kao demonstracija sile. Jutros na Kalenić pijaci kupio novu turu nasečene slanine. Pola kile 30 narezaka,

scallop

Za izdajice. Sladak kupus sa ovčetinom.

hidden

Mrzim i volim. Ćale jednom prilikom naleteo na ovčetinu i pazario, opravio kupus. Jeo ja da sve puca, pa legao da spavam. I lepo skači, oće ovca napolje. Bila malo masnija. Kasnije je nailazio na posnije, bogougodnije komade pa nisam imao brige, ali ostade uspomena...
Ipak, poštujem...miriše lepo

Petronije

Moj šef obožava kupus sa ovčetinom, stalno priča o tome. Mogu dok je vruće, čim krene da se 'ladi i počne ovca da bleji iz šerpe, bataljujem. Ali nisam neki fan, onako. Slanina nema šta da se komentariše, tanka, tri crte, spremna za džigu.

hidden

Eh, slanina je remek delo...

Petronije

Odlično izgleda. Nemam iskustva sa kupovnim slaninama pa ne mogu ovako na daljinu da provalim da li je barena, špricana, ili šta im već rade, ali poznavajući Skalopa, verujem da je prava.

hidden

Nego, šta je pola kile...dve solidne užine...

Ana

Quote from: scallop on 18-10-2016, 16:53:52

Tačno bih mogla od gladi da umrem  :cry:
Save
Save

scallop

Quote from: Ana on 19-10-2016, 08:22:46

[size=78%]Save[/size]

Netačno. Kao i pola kile slaninice za užinu. ZS je domen za preterivanje. Dajte mi polugu i ne bismo ostali bez metle.

Petronije

Jeste preterao Hidden, ne jede se slanina sama, ide lukac, sir, sad i ajvar, kuvano jaje...

scallop

I lebac. Inače prođe ko čikov gusku.

Petronije

Da lebac, to se podrazumeva.
Dobar primer sa čikovom [emoji38]

scallop

Dobar slogan za neku priču je:

AKO NEMATE BOLEST ZA SVOJ LEK, MI ĆEMO VAM JE NAPRAVITI.

scallop

Možda jedan zgodan dijalog:

"Nije bilo pada geostacionarnih orbita?"
"Nije. Trebalo nam je skretanje pažnje dok ne završimo pripreme da odemo."
"Zašto niste otišli?"
"Malo smo preterali, pa smo izgubili kontrolu..."
"Preko tri veka sranja na Zemlji?"
"Eh, šta je toliko vremena, ako smo našli gde su kontrolni uređaji."
"Sad ćeš da me upucaš, da uđeš u holo paket i - odoste?"
"Otprilike."
"Izazvali ste haos, a prevideli da je nepredvidiv?"

Tu ću da se zaustavim. Čekam radoznale.

scallop

Paranoja je čudo. Blokiran mi je Tinypic.
Hteo sam da pokažem kako izgleda krompir paprikaš sa ovčetinom, ali - jadac.

Meho Krljic

Nije samo tebi, neki je sistemski problem, možeš kao alternativu da isprobaš Imgur:

http://imgur.com/upload

scallop

Hvala, ali ne. Koristio sam već jedan takav i pogubio većinu slika sa ovog topika. Jesi li siguran da je "sistemski" problem? Paranoja je paranoja.

Dybuk

Ni meni ne radi tinypic, vec mesecima....

Petronije

Imgur koristim godinama, nikad ni jedan problem. Proveren hosting.
Proverio sam, member since january 2011.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 20-10-2016, 15:27:59
Hvala, ali ne. Koristio sam već jedan takav i pogubio većinu slika sa ovog topika. Jesi li siguran da je "sistemski" problem? Paranoja je paranoja.

Pa, "sistemski" je u smislu da meni danas nije radio ni putem vidžeta na ovom sajtu ni direktno na Tinypic sajtu...

Imgur je prilično pouzdan, ali naravno da ne garantujem za vječnost...

scallop

Hvala na pažnji. Ponekad je i toliko -  mnogo.

Palmer

Neko se prži na studije, neko na blogove, neko na zavere, a neko se prži da su sve zavere bez pokrića. Ajd da probamo da rešimo ovaj ''problem'' prženja na različitim vrstama ulja koji ste pokrenuli pre neki dan (a ja sad skupio strpljenje da se uključim), a da pritom ne napravimo još veći problem, jer ima onih koji se ''nezasićeno'' prže na diskusiju i kontriranje jer se prže na različite  motive.

Pođimo od fotografije, da se stekne predstavu o sastavu različitih masti.

Posmatrajmo uporedo ulje koje se najčešće upotrebljava u domaćinstvima suncokretovo ulje tj. zejtin i predmet diskusije maslinovo ulje.
Opšti princip je da nije dobro koristiti nezasićene masti za prženje, jer pri visokim temperaturama dolazi do izomerizacije dvogubih veza i nastanka štetnih trans-masnih kiselina.

Kao što vidimo na slici, maslinovo ulje sarži dominantno mononezasićene m.k., a suncokretovo omega-6 polinezasićene. Ulje suncokreta ima manje mononezasićenih masnih kiselina (dakle više dvogubih veza nego kod maslinovog ulja), ali kod oba postoji šansa da dođe do izomerizacije, naročito ako se jedna količina ulja koristi više puta za prženje. Dakle uz antioksidanse postoji šansa da će u nekom momentu doći do izomerizacije dvogube veze, jer je postojanje dvogube veze osnovni preduslov za izomerizaciju.
Svakako je malsinovo bolje od suncokretovog, ali i dalje mislim da nije pogodno za prženje, jer je mali sadržaj zasićenih masnih kiselina (oko 14%). pride još i antioksidansi...

Najmanja šansa da dođe do štetne izomerizacije je prilikom upotrebe zasićenih masti kao što su svinjska mast i maslac i kao što vidimo kokosovo ulje kao odličan izvor zasićenih masti.

U principu, što ulje ima više dvogubih veza to je lošiji izbor za prženje.

U moru blogova, evo i jednog finog (sa sličnom tabelicom ovoj koju sam okačio) i objašnenjima. Dakle preporuka za čitanje:

http://vitkigurman.com/koje-ulje-da-kupim/

scallop

Zgodno. Još jedan izvor za razmišljanje. Bez "prženja". Još kad bi se ukomponovale i cene masnoća, znali bismo gde jesmo.

Palmer

Otprilike, loše se hranimo jer je sve što je dobro, skupo, zato se sve više i preoporučuju probiotici pre ručka koji su, opet, skupi. Za onog ko ima osetljiv stomak zaista je nezgodno.

Nauka ume da razmazi ljude, stare navike su ponekad sasvim dovoljne, ali valja barem znati da je to što radimo loše. U pojedinim zemljama se radi fortifikacija hrane (npr. folna kiselina stavlja se u so, valjda se u SFRJ radilo to 50-ih godina), počeće i sa vitaminom D zbog epidemije hipovitaminoze (manjak sunca, loša ishrana) i s tim u vezi kategorija proizvoda sa D vitaminom raste enormno. Takođe fortifikacija gvožđem kroz hleb jer je hleb uzorčnik anemije itd.

scallop

Ne znam za folnu kiselinu, ali se so u SFRJ - jodirala. Nisam znao ni za "fortifikaciju". Čime se, zapravo, baviš?
Ja sam samo hteo da ukažem da su neke namirnice postale preterano moderne. Recimo, kad imam ribu na roštilju, nasečem peršun i beli luk u običan zejtin, pa peruškom fajtam dok se roštilja. Tako potrošim zejtin, pa na kraju, stavim maslinovo ulje u ostatak peršuna i belog luka i nanesem na gotovu ribu. Tako imam i jedno i drugo.

Meho Krljic

Folnom kiselinom se obično fortifikuje brašno. Ne znam da li je to u SFRJ rađeno (kako Skalop kaže, kod nas se jodirala so) ali sad se ne radi i ima organizacija civilnog društva koje pokušavaju da utiču da se ovo uvede .

scallop

Danas radi.

Krompir paprikaš, opet sa ovčetinom. Ovčetina je problem što je teško kupiti samo za jedno jelo.
Krompir paprikaš sadrži krompir i paprike (i paradajz), što ga izdvaja iz grupe gulaša. Petejto fortifikejšn.

lilit

dobro jutro, radni narod se ubija od posla malo ulenjio i ne stiže da da doprinos, al evo sagita i doručak. izrezano u običnoj prodavnici.   :lol:

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Palmer

Jodirala se so zapravo u SFRJ-u, što je super i pokazatelj da je svest o ishrani bila viša nego danas.  Npr. u današnje vreme svaka godina fortifikacije brašna gvožđem smanjuje prevalencu anemije za 2,4%.

Mada je meni interesantniji trend fortifikacije vitaminom D, krajem 19. veka kako je krenula ubrzana industrijalizacija tako je krenula hipovitaminoza, ljudi sve manje na sunčevoj svetlosti, rahitis koji je zahvatio preko 80% dece u Evropi i Severnoj Americi, a negde ako se ne varam između devedesetih i dvehiljaditih još izraženiji pad nivoa vitamina D. Britanci su npr. zabranili fortifikaciju vit. D zbog navode hiperkalcemije izazvane fortifikacijom.

Bavim se čime stignem, rukovodim nabavkom u prizvodnji suplemenata i medicinskih sredstava. Ako kažem afrička šljiva sve sam rekao.  :lol:

scallop

U toj SFRJ je D vitamin nadoknađivan još od kraja WWII sa ribljim uljem na kašičicu. Fuj! Srećniji smo posali kad su se pojavile "perlice", pa gutneš i gotovo. Meni je manje smešna afrička šljiva od fortifikacije. Koj' to izmisli?
Znam neke vlasnike tih proizvodnji suplemenata i medicinskih sredstava.

Palmer

Smešno ili ne, alternativa fortifikaciji naravno ima ali nekako uvek idu u smeru novca i lečenju posledica a ne uzroka (kao i sama fortif.).  Mana fortifikacije je naravno neprecizno doziranje po pojedinačnom slučaju. 

Zemljište nažalost jeste neplodno zbog raznih pesticida i gluposti, hranom se, prostim rešnikom teško i sve teže unosi sve što organizmu treba.

Čitao sam skoro jedan alternativni sistem gajenja organske hrane koji razvijaju Rusi gde sade na istom prostoru različite vrste biljaka sa, 'ajd da kažem,  komplementarnim potrebama, gde vrsta koja odaje štetne materije može u istom okruženju da se razvija sa drugim biljkama koje te iste materije koriste. itd.. Okačiću na drugoj temi..

A vlasnici ko vlasnici, sve je to jedna majka rodila.. :)

scallop

Jajari me odrednica - fortifikacija. Utvrđivanje! "Organska hrana" je fikcija. Na primer, bar sto godina znamo da se spanać gaji, jer tako kompenzujemo sadržaj azota u tlu. Uz krompir se sadi, naokolo, bagrem da bi ptice imale gde da nabadaju krompirovu zlaticu. Priroda je nenadjebiva, samo je potcetnjujemo.

Ana

Quote from: scallop on 19-10-2016, 09:32:22
Quote from: Ana on 19-10-2016, 08:22:46

[size=78%]Save[/size]

Netačno. Kao i pola kile slaninice za užinu. ZS je domen za preterivanje. Dajte mi polugu i ne bismo ostali bez metle.

Ne podnosim ni ovcu ni kuvani kupus. Slan'na može. Hleb i ajvar ili paradajz ne bi škodili.
Save

Palmer

Obogaćivanje. Neke namuđene termine ni ja organski ne podnosim ali mi ''organska hrana'' ne smeta naročito.

Ovu ženu pratim i poštujem:

https://www.youtube.com/watch?v=YiW1ARJS54w

scallop

"Organska hrana" je floskula. Od pileta do krastavca. Da ponovim. U Kalaforniji postoji ranč sa organskim ćurkama. Navodno ih ganjaju planinski lavovi i koštaju do deset puta skuplje. Ja ne znam da neko ima pile od kokoške i jajeta do supe. Jednostavno, ne postoje sorte koje mogu da odrastu bez startera i finišera. I ti pilići bi bili jestivi kao danas kokoške. Sa druge strane, ne postoji zemljište, bašta i bilo šta drugo gde bar nešto nije već popilo popilo dozu podešavanja. Nemam ja ništa protiv deklaracija, ali imam protiv naivnosti. Nešto je bolje kad nabavljate kod onih koje znate da imaju SVOJE bašte. Toliko. Spanać kupim kod babe Rumunke, znam da radi pripremu za nešto drugo. Kupus kod Ivane, jeste "melezan", ali je njen.

Sa druge strane, svi kupusi nadimaju, sve ovčetine "mirišu". Ne voleti je prihvatljivo. Ali, tvrditi da bi radije umrli od gladi je apsurd. Čarli Čaplin je pojeo svoju cipelu, pa i vi biste uživali u kupusu sa ovčetinom da je cipela alternativa. Jednom mi je rečeno da bi se u tatarskom bifteku moglo uživati beskonačno, ali je i to van pameti. Voleo bih takve da vidim da ga jedu SVAKI DAN. Raznovrsnost je ključ krkanluka. Desilo mi se da, u raznim prilikama, osam puta u dvadeset dana spremam tatar biftek. Poslednji, osmi put, nisam mogao da ga prepoznam po ukusu. I pasulj je sranje kad vam je u tanjiru svaki dan.

lilit

da moram da biram jedno jelo do kraja života, bila bi to sarma il svadbarski kupus.

scallop

Ni to, po život, ne pije vodu. Ogadilo bi se posle dve nedelje.

lilit

pa to za situaciju da me aliens nateraju da se odlučim.

a da nema šta drugo, naravno da bih jela i kupus s ovčetinom. :)

scallop

To je poenta. Ništa nije na odmet kad su Čarlijeve cipele alternativa. Isto tako, najomiljenije jelo je odvratno kad se popne na vr' glave. Disperzitet je zakon.

lilit

naravno.
al valjda svi imamo svest o tome.
s druge strane, nešto jedemo češće (šnenokle npr. :lol:), nešto izbegavamo dok ne krene haos, a kad je haos desi se i da margarin "dobro jutro" mažemo na lice da nas koža više ne boli.
hoću reći, anina izjava gore je čista hiperbola :)

divča

Quote from: scallop on 22-10-2016, 12:31:55
"Organska hrana" je floskula.
Možda, ali meni -- koji nisam semantički hipersenzitivan -- znači da kad kupujem kukuruzno brašno za dete znam da je u taj kukuruz malo radila i motika , a ne samo Nikosav or some such shit. I da se sadio pasulj među redovi :)
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.