• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Petronije

Odlično je ispalo, zadovoljan sam. Da se razumemo, gospođa razvija, ja uglavnom jedem [emoji1]
Arm the Homeless

scallop

Svako jelo ima svoju priču. Ako je nema, onda je samo deo jelovnika.
Koliko god znamo da kuvamo, uvek postoji neko ko zna bolje. Zamislite da vam neko dođe u goste, pa vam umesto uobičajenih ponuda donese - mućkalicu! U kuću gde je kuvanje ritual, dika i ponos, zaštitni znak. To je ili bezumna hrabrost ili bezobrazluk. Gosti su otišli kad je dospelo vreme, a ja nisam odoleo. Mislio sam da ću uz buljenje u ekrane da probam i ostavim u frižider. Odjednom, pojeo sam sve. Bemti sunce, koliko je to bilo dobro!
Noćas mi je žena stigla se vitlanja po Toskani, pa sam odmah pokrenuo NAŠU mućkalicu, da smirim jed. Evo je, na slici, ali nisam našao utehu. Zaista vam kažem da neko uvek zna bolje.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Palmer

Urednik

Svaka priča ima svoju hranu. Ako je nema onda su to samo nizovi slova.

Koliko god znamo da pišemo, uvek ima nekog ko zna bolje. Zamislite da vam neko dođe u goste i umesto uobičajnih formi priča donese papazjaniju! U kuću, gde je pisanje ritual, dika, ponos! Zaštitni znak! To je ili bezumna hrabrost ili bezobrazluk. Gosta sam izbacio odmah, kad je i bilo vreme, a ja ipak nisam odoleo. Mislio sam da ću uz lenjo skrolanje redita da probam da se istegnem i da je odložim u obližnju kantu. Odjednom, pročitao sam sve! Leb' te jebo, koliko je bila dobra!

Jutros  mi je devojka stigla sa sa vinjaja po Bubanj Potoku gde je kupovala kradene parfeme na tezgi kod Kalkute ciganina, pa sam odmah dao i njoj da pročita, da smirim jed.

Tu je, u fascikli. Ima već dva čitaoca, ali nisam našao utehu. Ipak ću morati da je objavim.

scallop

Jebote! Jel' sam opet nešto prepisao?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Palmer

Ne, ali dobro bi bilo dokopati se recepta za tu mućkalicu. Zvuči. Meni je mućkalica uvek nekako bila kreativni haos u pripremi, ali haos, koji ako nema reda, prosto ne ispadne kako treba.

scallop

Ustvari, parafraza ti je dobra. Uvek, u svemu ima boljih. Poenta je biti svestan toga.
Sama mućkalica bi se dala opisati na isti način kao chile con carne. Kuvaš posebno pasulj i gulaš, u završnici sve spojiš. Mućkalica ti je roštiljano meso, obično krajevi roštiljanog svinjskog vrata. Sa druge strane kuvaš bećar paprikaš. Na kraju pomešaš i dovršiš priču. Recepti su obično složeniji, ali ja sam ti jednostavan čovek.

Palmer

Tako sam i ja spremao nekako, roštiljano meso i dodao u bećar ili sataraš, i malo protreso šerpu da se sjedine sokovi, ali me neko slagao da ide podosta senfa u sve to. Uz to sir sa Dubašnice i pola pogače domaće što me baba naučila da pravim. Ponekad  sam kao klinac imao običaj da jedem samo sataraš i domaću pogaču utapanjem hrskavih okrajaka pogače u sataraš, milina jedna.

Biki

Podvarak sa piletinom i dimljenom kolenicom. Spremio mi muž ❤️. Kad sam dosla s posla naručila sam se ko prase.

scallop

Muka mi je od politike.
Uopšte nismo primetili da je proleće zagazilo, ranije, da su pijace bogatije i da supe ustupaju pred čorbama.
Jutros mi nije palo na pamet da ugazim u zatvoreni pijačni prostor. Ukinuli podešavanje klime, piletina vonja do crkve Aleksandra Nevskog, a malo smo izgustirali i čureće supe. Uvek nam ostane mesa na čekanju. Samo na jednom mestu bilo goveđih šećernih kostiju, junetina izgledala gore od govedine. Odložio sam goveđu supu za neki dan, majstor Ljuba mi obećao poprečno izrezanu juneću potkolenicu, samo da naručim. Biće i osso buco, a biće i za supu.
Danas čorba od povrća, neću da je slikam. Zelen, tikvica, pola celera, šaka graška i kukuruza, tri lista zelja sečena na rezance. I, naravno, jeres, proprženi crni luk i slaninica. Keleraba mi bila skupa. Glavno jelo: spanać i jaja na oko.

Ana

Jao, hvala na ideji. Taaaako mi se jede spanać  :lol:

Petronije

Juče konačno nađem u Maxiju sweet potato, 250din kilo??? Pa jesu oni normalni? Vučič da poveća plate sirotinji pod hitno !
Bato obeć'o si !
Arm the Homeless

scallop

Malo o introspekciji u literaturi.

Sedim u kuhinji i seckam mladi luk za jagnjeću kapamu. Dobro je za prolećne praznike. Traje seckanje osam veza mladog luka skoro sat vremena, a dotle mozak prokuva nekoliko puta. Najpre se pitam da li bi trajalo manje da nisam bangav i da nemam manjak prstiju. Protutnje događaji od pre pedeset godina kada je sve počelo. Odjednom znam zašto žene ne mare jagnjetinu. Obmanjuju nas. Ne vole da seckaju mladi luk, a pečenje bi još i podnele. Druga je stvar kad muževi seckaju.

Potom pomislim kako se to nekada radilo, znali smo da to uradimo makazama. Štric-štric i gotovo. Mrzi me da tražim ćaletove stare krojačke, sakrio sam ih negde jer su danas skupe ko đavo. Pogledam u komplet noževa, pa odustanem jer tim makazama i rebra sečem, pa posumnjam u efikasnost. Navratim do fijoke za escajg, oštre makaze me tužno pogledaju, samo što ne mole da ih ne diram, male su. Jebiga, nemam rešenje i vratim se satarici.

Negde pred kraj stigla žena iz kupovine i odmah ima pitanja:

"Uvek seckaš i popreko, da se sve istopi u jelu..."
"Ova sorta je od onih klizavih, a ne bih da prekinem jer sam se posekao."

Izgleda da je gotovo, ali nema fajde.

"Ostavićeš nekoliko da stavim na sto i grickam uz jelo?"

Udvara mi se , ali sam nemilosrdan. Ko ne bi bio posle sat seckanja?

"Bila si sa mnom na pijaci. Što nisi rekla da kupim i dve veze za tvoje grickanje?"

Uto završim sa gricanjem, operem ruke i odmaglim u dnevnu sobu da se okrepim i zapalim cigaretu. Poslednja misao je: Sekcanje svega i svačega je dobro za odvikavanje od pušenja. Skoro kao i stomatolozi za dijetu.

scallop

Za praznike nikad kraja seckanju. Jutros sam dva sata seckao krompir, šunku, šargarepu i krastavčiće. Sve se svelo na shvatanje da ruska salata predstavlja mešavinu boja: belo, narandžasto i zeleno. Podjednako. Ima li neka zastava sa tim bojama, pa da promenimo ime? Osnovna napomena je da ako stavljate grašak svi komadići moraju da budu te veličine. Šunka i krastavčići se seckaju, krompir secka pa kuva, šargarepe se kuvaju pa seckaju. Ostalo po volji.

Introspekcija je bila svedena na !@#$%.

tomat

Irska salata? salata Obale slonovače?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Quote from: tomat on 14-04-2017, 22:07:06
Irska salata? salata Obale slonovače?

Eto. Irci su Kelti, a mi smo Ortodox Kelti. Znači srpsko-ruska salata.

Petronije

Bata da ide na praksu kod Skalopa, da vežba seckanje.

Inače se danas kvalitetno postilo. Ujutru tunjevina, pa prebranac, pa pita sa šampinjonima i prazilukom, pa 'ladan prebranac.
Arm the Homeless

Palmer

lele kod mene bilo dinamično. Fristajl od Šantića do praseta.

Dolazi praznik. Kandila nema jer kandila nema.
Sam sam. Sa kompa ćuti sat što ni godina nema, a ni otkucaja tananih.
Sekunde svejedno teku, valja misliti o prazničnoj hrani.

Ali, o prazniku na vreme mislilo se nije, nisam ja od te fele.
Ja sam samo tele što u službi  gazde bulji u nepomične  eksel tabele
Poziv ćala: Završi prase. Zovi ujku, nek' da preporuku.

U rukavu ujke čuči Svinjar Žika. Ponos i dika smederevskog tucanika.
Nož u prase, crevo u jagnje. Ogroman svinjac, nemalterisana kuća
Nigde kompresora, škrtari Žika, može mu se, ima jaka pluća

Dođe i praznik. Veliki petak i kratki post.
Blender.  Secko. Čija. Brašno i oklagija.
I eto doručka za pola čuke.
A za ručak pre i posle branac, 
kad farbam jaja, uvek ofarbam ruke
A onda mi utehu pruži Belan ili Vranac

Samo posno.  Brzinske pripreme za nedeljni šlog.
Ako se pak omrsim, i uvo prasetu zalomim, će oprosti Bog

Uu prošlo 12!!!

Father Jape

Scallope, kako se kaže 'scallop' na srpskom?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Nemamo školjku, pa nemamo ni reč. Na hrvatskom je - jakovka. Na francuskom kokij sen žak (da ne gledam kako se piše). To znači da nemaju ni oni, ali se bolje prilagođavaju.

scallop

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Od bogorađenja seckanja zaboravio sam da postavim naseckanu rusku salatu. Glavna je dobra mešavina boja.

Ana

Quote from: scallop on 13-04-2017, 13:15:27
Potom pomislim kako se to nekada radilo, znali smo da to uradimo makazama. Štric-štric i gotovo.

Da naručimo ovo!

https://www.aliexpress.com/popular/chop-green-onions.html

scallop

SELEN

Najbolji dodatak za supu. Tek kad iskuvate struk selena u njoj imaćete je. Imali smo sreće na pijaci. Ova količina je dovoljna do proleća. Svaki struk u foliju, pa u friz.

Petronije

Moj još nije ovoliki, da 'prostiš. Malo smo okasnili jer smo čekali seme, moralo da se poruči.
Arm the Homeless

scallop

Quote from: Petronije on 30-04-2017, 18:37:01
Moj još nije ovoliki, da 'prostiš. Malo smo okasnili jer smo čekali seme, moralo da se poruči.

Nema važno. Toliko je dobro izgledao da sam morao da kupim.

scallop

Evo kako izgledaju blitva i bareni krompirići sa brancinom.

Dobro je uz belo vino, ali to je već opšte mesto.

scallop

Jagnjeća sarma je prošla kroz iskušenja. Najpre joj je nedostajala maramica, ali smo sve rešili.

Ispala je malo više ljuta iako Radmila tvrdi da je samo malo stavila. Vino: Prohaskin cabernet sauvignon. Paše dobro.

Petronije

Bolje brancin. Mi smo samo roštiljali danas, ima dosta malih beba pa smo preskočili ipak komplikovanu organizaciju prvomajskog jagnjeta na ražnju, što je bila tradicija godinama u nazad.
Arm the Homeless

Agota

...i mi smo roštiljali danas.  :)  Roštilj majstor - zna se, moj kum!

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Biki

Crvene mesnate paprike, pecene, pa oljustene, pa onda proprzene na malcice ulja, posute feta sirom I razmucenim jajima tek toliko da se sir pocne topi a jaja isprze. E to onda sa talijanskim takozvanim fuccaca hlebom sa ruzmarinom i poneka maslinka pride.

hidden

Nije baš za instagram ali ponosan sam na ovaj maleni podvig! Tu negde oko dve kile mesa, i dva paketa kora. Plan je da naučim da razvijem domaće, ali nemam oklagiju a mrzi me da tražim po ovoj sparini, mada kontam da ima kod kineza...

Dybuk

O, lepo izgleda!

bogami, muski deo sagite sije zenski, kad se radi o kuvanju :lol:

Petronije

Arm the Homeless

hidden

Pa blizu, a otislo je i dva paketa kora. Mi familijarno imamo taj problem sa količinama, moglo je ovo i sa manje mesa da se razumemo. Ali ima neke draži u tome kada jedete i ovakav...kao da čitate kratku priču a nema nikakvih filera suvišnih, nema škart prideva i baljezganja - od korice do sredine samo pančlajn, pančlajn, pančlajn...
Šalim se malo.
E a kod slaganja mi je tek bilo zabavno posto (osim spoljnih) nisam slagao ravno kore već ih kidao na parčiće i pokrivao slojeve mesa tako...cirkus :-)

Petronije

Trebao si slikati presek, al' sad je gotovo. Ako ste pojeli znaci da je bilo dobro. [emoji4] [emoji106]

Pokušaj što pre da naučiš da razvijaš kore, vredi truda.
Arm the Homeless

saturnica

Quote from: Гражданка Шульц on 03-06-2017, 22:42:43
O, lepo izgleda!

to je točno. ali, ovo je ionako muški forum, tek tu i tamo proviri kakvo žensko čeljade...:)

Dybuk

Quote from: saturnica on 07-07-2017, 13:37:33
O, lepo izgleda!

to je točno. ali, ovo je ionako muški forum, tek tu i tamo proviri kakvo žensko čeljade...:)

Da...proviri cesce, saturnice ;)

saturnica

Quote from: Гражданка Шульц on 07-07-2017, 13:39:02
Quote from: saturnica on 07-07-2017, 13:37:33
O, lepo izgleda!

Da...proviri cesce, saturnice ;)
Bi ja, ali uočavam anomalije na sebi nakon duljeg boravka u sagita okruženju. :)

Petronije

Velike vrućine, nemam volje ništa da krkam. Evo da ne bude da je tema potpuno mrtva, ovo je (moja) večera, sveže pečen, hladi se pod klimom, onako pucketa. Normalno, uz hladno pivo.

Sent from my TCL S 720 using Tapatalk

Arm the Homeless

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

Pre neki dan ili malo više, dok sam čekao da mi električari dovrše auto, na ulazu u Surčin, ogladnim i vidim neku kafanu koja mi je ulivala poverenje.
Unutra, naravno, kockasti musavi stoljnjaci... Naručim čobanac, tri vrste mesa... dakle, ne pamtim kad sam jeo bolji paprikaš/gulaš ili šta je već.
Raspamećujuće, čak nisam uspeo da izedem celu porciju.
Onda otkrijem da spremaju i za poneti; dok sam jeo, bar troje ljudi je došlo i odnelo lonac nečega. Očigledno se sprema na veliko, neki Bosanci su, rekao bih, stara bosanska receptura...

Lilit, taj čobanac nam je cilj sledeći put kad ogladniš u Beogradu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Petronije

Pa ono, brzinska večera, stim što ovako sveže pečen kikiriki po ukusu prevazilazi sve druge varijante. Pogotovo što ga zapečem po svom ukusu, malo jače. Nije baš slanina, ali može da prođe na ovu vrućinu.

Arm the Homeless

Petronije

Jebiga Bobane, sad mi se ni ne jede kikiriki.

[emoji25]

Arm the Homeless

lilit

Quote from: Boban on 03-08-2017, 22:05:34
Pre neki dan ili malo više, dok sam čekao da mi električari dovrše auto, na ulazu u Surčin, ogladnim i vidim neku kafanu koja mi je ulivala poverenje.
Unutra, naravno, kockasti musavi stoljnjaci... Naručim čobanac, tri vrste mesa... dakle, ne pamtim kad sam jeo bolji paprikaš/gulaš ili šta je već.
Raspamećujuće, čak nisam uspeo da izedem celu porciju.
Onda otkrijem da spremaju i za poneti; dok sam jeo, bar troje ljudi je došlo i odnelo lonac nečega. Očigledno se sprema na veliko, neki Bosanci su, rekao bih, stara bosanska receptura...

Lilit, taj čobanac nam je cilj sledeći put kad ogladniš u Beogradu.

već sam gladna samo nakon čitanja, a realizovaćemo u prvoj trećini septembra. samo još da vidimo da li je i mića zaslužio te bahanalije. nisam sigurna. :lol:

Boban

Najgore u svemu je što je bila sumanuta vrućina. Čekao sam dva sata da mi električari završe alnaser, nisu umeli da ga skinu, a posle nisu umeli da ga nameste. Sve vreme vrućina, napolju prži kao u rerni, kafana ima klimu, ali onda ždereš vruć gulaš, porcija nepojedljiva ni u kakvoj varijanti i posle izađeš napolje na vrućinu i samo osetiš kako ti znoj natapa celo telo, od temena do čarapa. Ali osećaj zadovoljenja čula ukusa je jači od svega.
Zapravo, čekam da ipak malo vrućina prođe pa da ih posetim opet.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

lilit

Agota

Ja sam prosle sedmice bila u Relax centru u Kovačici . Gulaš boles. Ako vas navede put... Zlo, koliko je bio dobar. Mislim, to je nekih četrdesetak minuta od Beograda. Posle izađeš napolje na vrućinu i bućneš se u bazen.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Petronije

Arm the Homeless

Petronije

Nesto mi edit brljavi...pancerote na slici deluju nekako jadno ali su savrseno mekane i tope se u ustima. Pecene su u rerni, nisu iz tiganja, a testo namerno nije ostavljeno da naraste. Sunka, kackavalj, pecurke, pavlaka, origano, kecap, masline.
Arm the Homeless