• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Watchmen - the movie

Started by Usul, 06-03-2009, 14:48:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Gomila sagitaša je večeras overila NADZIRAČE na gala pemijeri, pa verujem da će uskoro ovaj topik da se razbukta. (Cripp je već zapretio da će raščerečiti film pa, predostrožnosti radi, navucite kabanice.*)

Ja nisam ni preterano oduševljen, ni preterano razočaram. Zapravo, to nije tačno. Precrtaje to. Pravo stanje stvari je sledeće: istovremeno sam i oduševljen i razočaran.

*Što je, dok sam pisao svoj post, i učinio.
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Odavno se nisam ovako izbezumio zbog nekog filma...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Milosh

Quote from: "Kunac"Pravo stanje stvari je sledeće: istovremeno sam i oduševljen i razočaran.

Tako nešto otprilike i ja očekujem, a film ću pogledati sutra, prekosutra...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

DušMan

Ja bih mogao da potpišem ovo ovo što je Cripp napisao, samo da znam tako lepo da se izražavam.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Alex

Bogami, nekako mi zadnja 2 avengerova duža posta deluju sasvim razložno, logično i verovatno su tačni.

To, ipak, ne znači da bi za mene Watchmen bio loš film, jer ja smatram da film treba posmatrati nezavisno od dela po kome je rađen. Ako film posmatramo kao adaptaciju knjige, činimo nepravdu u odnosu na hiljade drugih filmova koji su po literarnom (ili stripskom) predlošku, a koje nikada nećemo posmatrati kao adaptacije, jer dela po kojima su snimana nikada nismo čitali i najverovatnije nikada i nećemo (jer su nebitna, jer ih je mnogo, jer nas ne zanimaju, jer ne možemo na vreme...), a uz to ne dajemo validno mišljenje najbrojnijoj publici koja knjigu nije čitala (ma koliko ona bila značajna) nego je samo zbunjujemo.

Ipak, verujem, da je kao adaptacija, film bar polu ili sasvim promašen. Ali bio je i Vendeta, pa nije loš film.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ghoul

budući da ja čak ni taj strip ne volim, a u svetlu svega ovoga, a naročito tog nehumanog TRAJANJA, počinjem ozbiljno da sumnjam da ću se u bližoj budućnosti podvrći patnjama zvanim VOČMEN.
uostalom, mislim da će se pridružiti žanru u koji meni spadaju tarsemov FALL, te SOUTHLAND TALES i B. BUTTON – neuhumano preduge smaračine i iživljavanja bez smisla i svrhe sem, možda, nekog aj kendija koji je ionako prezaslađen za moj ukus.
https://ljudska_splacina.com/

Boban

ja bih samo podsetio pučanstvo da je kripl nestvarno ispljuvao i Gospodar prstenova... hoću da kažem da se stvari mogu gledati i takvim očima, ali meni je film i dalje sasvim OK.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

crippled_avenger

Što se GOSPODARA tiče, ja sam ga ispljuvao, to je tačno, ali koliko vidim, niko se svih ovih godina baš nešto ne priseća tog filma kao nečeg bitnog niti ga pominje. Koliko vidim redovno se pominju mnogi filmovi iz proteklih godina, manje ili više, čak su se neki naslovi izdvojili kao klasici, a GOSPODARI su već zaboravljeni.

Čak ga ni oni koji su bili fanovi ne pominju. To je radilo posao u tom trenutku kao film po knjizi, ali van tog uskog kruga, taj film sam po sebi nije baš prešao rampu. Čak ni najnapaljeniji fan ne može da tvrdi da taj film ima ikakvog smisla nekome ko nije čitao knjigu i nije već iniciran pa mu služi kao slikovnica.

Evo, Boban možda može da nađe poslednji topik na kome je iko pomenuo GOSPODARE pa da nam ilustruje da je to neki, hm, zapamćen film.

Dočim, neki filmovi koje sam hvalio i danas svako malo bivaju pomenuti. Odoleli su zubu vremena i nametnuli se kao autohtona filmska dela.

No, ja bih voleo da se sad ova polemika ne širi na GOSPODARE, imamo mi štošta ovde da diskutujemo o WATCHMENu.

Inače, ko očekuje eye candy, neće dobiti ništa što već nije video, i to ne samo bolje urađeno nego što je još bitnije, urađeno u vreme kada je to bilo teško uraditi. Za današnje uslove, WATCHMEN ne donosi ništa spektakularno, osim količine efekata u smislu broja kadrova unapređenih i dorađenih efektima. Na parče, to je sve već viđeno. Možda je samo količina inovativna.

crippled_avenger

Da, još jedna stvar, nezavisno od knjige, WATCHMEN je slab film. To je film u kome imamo nekoliko origin storyja o nekim likovima koji neće biti franšiza. I mali zaplet o apokalipsi do koga dođemo usput kad se ti origin storyji privedu kraju, i kako već rekoh nemaju gotovo nikakvu konsekvencu na glavni zaplet.

Meni se čini da je WATCHMEN kao knjiga nudio solidan zaplet za film, u kome bi se žrtvovao sadržaj knjige na oltar filmske dramaturgije. Pa bi onda imali dobar film, na koji pizde ortodoksni fanovi knjige ali barem može da se gleda. Međutim, umesto toga, dobili smo film koji pokušava da poštuje nevažne detalje a istovremeno ne razume suštinu knjige, koji žrtvuje dramaturgiju filma poštovanju knjige a da njen sadržaj izlaže bez ikakvog cilja ili smisla.

I uz sve to je onoliko grozan i naporan kako sam već opisao.

VENDETTA je bila solidan film, koji je po meni imao probleme, nije sagledao sve aspekte knjige, ali je bio film, imao priču, mogao da se prepriča, sve što smo videli u njemu bilo je konsekventno i imalo je manje-više funkciju u priči. Nisam bio neki naročit fan, ali imam ga na DVDu, volim neke njegove aspekte.

Međutim, stvari koje gledamo u WATCHMENu nemaju funkciju u filmskoj priči, a akcentovane su kao da su važne što samo pokazuje da Snyder ne razdvaja važno od nevažnog što je najosnovnije znanje za reditelja. I ono je mnogo bitnije od toga da li on ume da snimi neki kadar ili ne.

A i što se umeća tiče, kad se na stranu ostave neki potpuno besmisleni farovi, gornji rakursi, slowmotioni, i slične egzibicije, u smislu, kamera izlazi kroz prozor i odlazi nekuda bez ikakvog razloga, jer imamo efekat, nacrtali smo grad pa kao što da ne,  Snyder je jedan zaista prosečan zanatlija. Nema tu čak ni neke naročite vizuelne kulture. Okej, dizajn i živahna režija ne uspevaju na istom setu, znamo to još od Burtona, ali nema Snyder čak ni taj šmek. Nema tu ni neke fore u glumi, niti ta scenografija zaista zaigra, kao ni kostim.

Čak ni Dr Manhattan nije ništa drugo do specijalni efekat. Oko njega čak nema ni neka fora kao u THE ABYSS koji je rađen u rudimentarnijim uslovima ali ona voda koja lebdi je neviđeno rešenje koje igra i dan danas jer je dobra ideja i ideja čini taj efekat upamćenim. To što ovde kaao ljudi glume sa specijalnim efektom plavog čoveka, pa big deal, to viđamo svaki drugi dan u reklami za deterdžent...

Ghoul

dobro sve to, nego jel taj roršah stvarno tolko dobar da bi mogo biti novi fredi?

Boban

Roršah je skinut potpuno, i po duhu stripa i odrađen filmski sjajno.
maltene bi mogao da nosi film, da je urađen samo iz njegovog ugla. Tvorci filma nisu imali muda za takvu pretumbaciju ali to bi možda čak dalo kompaktnost celoj stvari... no, Nadzirači su i kao strip razbijena količina raznih stvari koje polako tkaju konačan zaplet i razrešenje.
Ako ništa drugo, Roršah zaslužuje da se zbog njega film pogleda.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Goran Skrobonja

Pričajte vi šta god hoćete, ali ja sam uživao. To možda dokazuje da nemam ukusa, ali šta ću - istina je istina.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Kunac

Jackie Earle Haley je 80% filma pod maskom, čujemo samo njegov voice-over. Glas mu je hrapav, stamen ali sa blagom dozom melanholije, baš onakav kakav sam i mislio da će biti. I zaista, bez obzira na to što je pod maskom (ili možda baš zbog toga) JEH je ostvario najupečatljiviju ulogu u filmu, Rorschach je apsolutni favorit. Ima jedna scena, fascinantno verno adaptirana iz stripa, kada Rorschach pokušava da pronađe kidnapovanu devojčicu i odlazi u kuću mogućeg kidnapera. Tamo ga sačekuje iznenađenje, između ostalog gaćice u furuni i krvavi useci na dasci za sečenje mesa. Uz to, psi nešto razvlače u dvorištu. Kapirate, pretpostavljam šta se dogodilo sa malenom... Ova scena mi je imala jak Freddy vibe, pa iako JEH u njoj glumi spasioce a ne ubicu, može da posluži kao lepa trivia kada se bude dopunjavao istorijat ANoES-a.

A Cripp, po običaju preteruje. NADZIRAČI su daleko od savršenog, ali ako neko insistira da ovaj film nazove promašajem, onda bi morao da jednačini pridoda epitet veličanstveni. Znači, imamo posla sa veličanstvenim promašajem, a oni su retka zverka.
"zombi je mali žuti cvet"

Meho Krljic

Meni se Crippovi postovi toliko sviđaju da mislim da ću da ih odštampam, uramim i okačim na zid.

Meho Krljic

A glede franšizacije, pošto je film muški flopnuo na domaćem terenu, možda je zbilja i ne bude, međutim, nije da za to nije urađena artiljerijska priprema. Igra Watchmen The End is Nigh je prequel za film i mogu da sasvim uredno zamislim još takvih poduhvata u domenu televizijskih serija, da li crtanih ili igranih. Čak, da je film bio uspeliji, ne bi mi bilo nezamislivo da DC uradi nekakav tie in u stripu... Čak mi ne bi bilo nezamislivo da Dave Gibbons pristane da bude attachovan za to, makar da radi naslovne strane...

crippled_avenger

Što se mene tiče, ja moram da kažem, radujem se što se nekome film sviđa. Pa film je i pravljen da se nekome dopadne, a ne da se o njemu polemiše i da se analizira.

Ja samo ne mogu da dokučim kako nekome ovaj film može da se dopadne. Ali, najiskrenije, i ja bih bio srećniji da sam mogao da uživam ta dva i po sata,

Goran Skrobonja

Quote from: "crippled_avenger"Što se mene tiče, ja moram da kažem, radujem se što se nekome film sviđa. Pa film je i pravljen da se nekome dopadne, a ne da se o njemu polemiše i da se analizira.

Ja samo ne mogu da dokučim kako nekome ovaj film može da se dopadne. Ali, najiskrenije, i ja bih bio srećniji da sam mogao da uživam ta dva i po sata,

Priznajem da mi je ugođaj kvarila samo tvrda stolica (Doma sindikata). Rado ću kupiti ovaj film na DVD-u, a voleo bih da vidim i izdanje prošireno pričom o Crnom teretnjaku...

Meho Krljic

Mislim da to ide u regularni DVD paket, dakle, raduj se.

shrike

Quote from: "Goran Skrobonja"a voleo bih da vidim i izdanje prošireno pričom o Crnom teretnjaku...
ako si mislio na
Watchmen: Tales Of The Black Freighter
includes Hollis Mason's tell-all: Under The Hood
već ima da se nađe i na najjadnijim trackerima.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Goran Skrobonja

Quote from: "shrike"
Quote from: "Goran Skrobonja"a voleo bih da vidim i izdanje prošireno pričom o Crnom teretnjaku...
ako si mislio na
Watchmen: Tales Of The Black Freighter
includes Hollis Mason's tell-all: Under The Hood
već ima da se nađe i na najjadnijim trackerima.

Čekam regularno izdanje. Čemu žurba?

shrike

potpuno identično izdanje se može naručiti na Amazonu.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Milosh

Ja sam u filmu uživao i pored svih problema i mana (a ima ih) i nisam ni osetio tih skoro pa tri sata. Možda je donekle i stvar u tome što sam se već unapred pripremio za onaj razočaravajući deo. Napisaću opširnije na forumu šta, kako i zašto, pošto trenutno stvarno nemam ni snage ni vremena, a ovaj film je, bar što se mene tiče, teško sumirati u par rečenica.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Milosh

Samo bih dodao da sam u filmu uživao uprkos Zeku Snajderu (iako se donekle zauzdao u odnosu na 300 i ovde ima viška stilizacije) i mislim da bi neki drugi reditelj sa ovim istim budžetom, scenarijem i glumcima snimio bolji film, ali s druge strane, pitanje je da li bi taj hipotetički drugi uspeo da se izbori (tj. da li bi mu bilo baš toliko stalo do toga) za taj budžet, scenario i glumce koji nisu zvezde (kao i trajanje od skoro tri sata i R rejting), pa je verovatno i bespredmetno o tome diskutovati...

Meho Krljic

Da, ni mene film nije iznervirao što mu ubrajam u velike pobede. Možda zato što sam zbilja bio spreman na najgore... Ovako, imam užasnu količinu zamerki, mislim da je mnogo toga nedopustivo, ali mu moram priznati makar napor da istraje u nekoj viziji... Opširnije iduće nedelje na UPPS-u.

Meho Krljic

A, da, prevod je bio, blago rečeno skandalozan. Mislim, ja nisam neki Englez, ali ova devojčica što je prevodila ne naročito zahtevni jezik ovog filma je uspela da ne prepozna apsolutno ni jedan idiom, ni jednu frazu. Prosto neverovatno za šta ljudi dobijaju novac.

crippled_avenger

Najsmešnije što je prevod na kraju potpisan kao da je kosultovao prevod stripa odnosno po kom prevodu su citirana književna dela. Maltene samo što još nije stavljala fusnote u titlove a neke najjednostavnije stvari ne zna.

Goran Skrobonja

Quote from: "crippled_avenger"Najsmešnije što je prevod na kraju potpisan kao da je kosultovao prevod stripa odnosno po kom prevodu su citirana književna dela. Maltene samo što još nije stavljala fusnote u titlove a neke najjednostavnije stvari ne zna.

Porazgovarao sam s lektorkom oko transkripcije imena Veidt (koje sam ja transkribovao kao "Vejt", a ona potvrdila prilikom lekture), pošto u filmu glumci to ime jasno izgovaraju kao "Vajt." Lektorka mi je rekla da je transkripcija urađena sasvim u skladu sa važećim pravilima u srpskom jeziku (vidi: Tvrtko Prčić) te da mi pišemo, recimo, "Peking" iako se izgovara "Bejđing" i tsl.

Mislim da se to "konsultovanje" prevoda grafičke novele odnosi isključivo na imena likova, jer tu najčešće dolazi do, što bi se srpski reklo, diskprepancija...

Father Jape

Ja mislim da ti lektorka nije u pravu. Preciznije, da bi ti Herr Prćić sasvim sigurno rekao da transkribujes kao Vajt.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Goran Skrobonja

Quote from: "Father Jape"Ja mislim da ti lektorka nije u pravu. Preciznije, da bi ti Herr Prćić sasvim sigurno rekao da transkribujes kao Vajt.

Tja. Svako radi svoj posao...

Meho Krljic

Ma, imena je prepisala od Skrobonje, to je OK, više se bunm oko nepoznavanja najosnovnije idiomatike. Ono, kad lik u filmu upotrebi neku frazu, a ti prevedeš reč po reč. I to ne pričam o nekim 'zajebanim' frazama poput 'no skin of my tooth' ili nešto što zahteva malčice pismenijeg prevodioca, nego o banalnim tipa 'no harm done'.

cutter

Najgore je bilo na početku, kada je po direktivi puštena muzika iz filma Ranjeni orao, pa još i kadrovi. A i Abramsov Star Trek trejler.

Snajder je napravio bukvalistički prenos stripa na ekran, površan, filovan kičom i sloumoušnom, sa R rejtingom, u trajanju od skoro tri sata, opterećen parama, bez velikih imena, uspeo da ne bude dosadan, i da bude interesantan.
To jeste na prvu loptu, kočoperna estetika rep spotova, snimci likova koje treba da prepoznamo ili se najpre dovoljno sa njima upoznamo u važnim pozama sa naglašenim kvalitetima...credom. Ali funkcioniše, za razliku od Trista. A kao 300, njegove akcione scene imaju nešto što je u današnjim CGI opterećenim filmovima retko – ono što se dešava može i da se vidi i da se poveže, nije orgija besmisla kao Transformersi, npr. Ako ništa, slomo ima tu prednost.
Mislim da prikazi istorije/flešbekovi pojedinačnih junaka dobro funkcionišu, i kvalitetnim odabirom pozerskih kadrova drže pažnju. Uz to, takve sekvence u ovaj okvir dosta dobro prenose bitne delove i ideje stripa. S druge strane, ono što nešto slabije funkcioniše – upotreba pesama, seksa, golotinja, i uopšte naizgled nenamerna komika kao pri prvom pojavljivanju plavog penisa – jeste bitan sastojak koji podseća da ovde ipak mora da bude i popkorna, i rekao bih da sa te strane, i kao kontrast, uspeva. Meni je najslabiji deo identičan sa najslabijim delom stripa – dijalog na Marsu. Glumci, ma koliko bili polirani, dosta dobro nose svoje uloge, sem Ozimandijasa koji je previše tipičan, pre svega njegovo "35 minuta" deliverovanje, i glas i mimika. S tim u vezi i scena u Komedijaševom stanu, koja je uz sav bukvalistički trud malko previše jasna.
Kada nemate velika očekivanja, lakše je podneti loš film, ali ne mislim da je ovaj film loš. Pretovarenost novcem ne treba zanemariti, ma koliko režiser ne opravdavao titulu vizionara, i ma koliko onaj ludak znojavih zuba (copyright Društvo mrtvih pesnika) kletvi bacio na adaptaciju. Koja u svom kvadrat po kvadrat prenosu katkad ne zna da izbaci nepotrebne stvari, čak i u takvoj interpretaciji (Bubastis, recimo).
Iako može delovati kao potrošna roba, mislim da će ovaj zbir solidno, često i dobro povezanih lakiranih scena reklamnog prizvuka uspeti da bude zanimljiv u budućnosti, čak i onima koji su ga već gledali. Ovo je najbolji superherojski film u ovoj deceniji, ako ne računam Inkrediblse.
4-/5

crippled_avenger

Vala, Mehmete, lepo si napisao...

Meho Krljic

Nisam baš lepo. Ali jesam mnogo. Nepovezano, nekoherentno, bez poente, ali... mnogo.

Ghoul

Quote from: "Meho Krljic"Evo mog nekontrolisanog mišljenja o filmu Watchmen.

uveren sam da u filmu, kad se jednom nateram na gledanje, neću uživati koliko u ovom mehovom textu - ali iskren da budem, ni text nisam izdržao do kraja. uspeo je da na mene prenese dosadu doživljenu gledanjem filma, kao i couldn't care less emociju.

Meho Krljic

Milosh

skemamen

Da li neko ima informaciju gde bi se mogao naci prevod za film, ali za blu ray format...?
Skapirao sam da mi ne vredi da skidam neki sugavi Divx a u bioskope ne idem vec nekoliko godina zbog "kulturne" publike, talentovane da sa grickanjem, komentarima i kleberenjem mogu da upropaste i najbolji film...

Father Jape

Ne znam sta mi je trbalo da gledam film. Valjda sam mislio da se necu iznervirati. Ali ono... kao da je Snajder dosao i posrao se po Alanu Moru.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Milosh

Uskoro će se pojaviti i director's cut od oko tri sata. Evo spiska izmena i dodatnih scena:

I was luckily enough to get to see the 3 hour director's cut of Watchmen yesterday and I want to give you short review with a list of changes I noticed.

First thing is first not all the changes are directly from the comic. A few extensions of scenes are entirely made up. A few of the new scenes are just same situation and location but different dialouge (good though and true to the spirit of the scene from the comic book and to the characters themselves.) Most of the changes bring it dead on with comic. Added monolouge and dialouge here and there.

I would rate the theatrical cut an 8 and this 3hr cut a 10

Here's a list of changes that I noticed:

1. At the end of Rorschach's search of the comedian's apartment. Two cops enter, he knocks one of the cops out and jumps out the window as the other cop is firing his gun at him.

2. Rorschach has more comic book monolouge, throughout the movie. Though I'm only going to mention it once. (nothing but the good stuff too.)

3. Dan and Holis's visit is extended by seeing roschrach on TV. Hollis comments "It didn't stop him." (refering to the keane act.)

4. More scenes from the comic such as:

-- Before they walk into the alley we are introduced to the scene by the news vendor talking to Seymour delivering his papers.

-- When Jon says "leave me alone" everyone in the room disappears. Leaving him alone.

-- Cut back to Laurie and Dan at the end of the fight.

-- Laurie decides to go back to the military base and Dan meets with Hollis; they watch TV and learn of Jon's departure. Dan says laurie doesn't know. Cut to Jon on Mars and his story.

--The only major difference in this scene that I can remember is Jon talks about his symbol, slightly varied from the comic he says,"The boys in marketing wanted me to have a symbol. I said if I should have a symbol it shall be one I respect."

--Next scene is Laurie getting interrogated at the military base. They discover that Jon is on Mars and Laurie escapes and decides to go stay with Dan.

5. Rorschach has more dialogue from the comic with Dr. Malcom. Also in his story of the girl, the murder is shown as in the comic - walking outside, asking his dogs to bark, when they don't he draws his gun and enters the building.

6. Rorschach and Laurie argue on the rooftop of the jail; Rorschach more or less calls Laurie a whore. They escape.

7. Jon and Laurie begin their conversation as they did in the comic: "You're going to tell me you have been having an affair with Dan".

8. A few more interesting changes, happen.

9. Oh and Hollis talks on the phone with Sally, only to be interrupted by knocks at the door. He has a great montage death scene. They also explain why the knot heads go there at an earlier point.

10. In the bar, Dan sees the news of Hollis's death by knot heads and beats up one in the bar (knocks out like all of his front teeth. pretty brutal).

mac

U fino, znao sam da postoji neki razlog što nisam hteo ovo da gledam do sad.

Alex

Quote from: cutter on 21-04-2009, 12:42:58

Snajder je napravio bukvalistički prenos stripa na ekran, površan, filovan kičom i sloumoušnom, sa R rejtingom, u trajanju od skoro tri sata, opterećen parama, bez velikih imena, uspeo da ne bude dosadan, i da bude interesantan.

Iako može delovati kao potrošna roba, mislim da će ovaj zbir solidno, često i dobro povezanih lakiranih scena reklamnog prizvuka uspeti da bude zanimljiv u budućnosti, čak i onima koji su ga već gledali. Ovo je najbolji superherojski film u ovoj deceniji, ako ne računam Inkrediblse.
4-/5

Cutterov citat je polazna tačka za moj stav, sa njim se slažem, premda i kod drugih provejava pozitivan stav, on je to fino izložio.

Cripple je izneo negativnosti, koje su možda tačne, ali ja im ne pridajem toliku težinu, a Mehov prikaz nisam ni čitao, kao i obično, jer je predugačak, ali sam ga preleteo i rekao bih da on (očekivano) posmatra film isključivo kroz poređenje sa stripom, što je po meni pogrešno (vidi moj post gore).

Pošto sam i ja bio spreman na najgore, film me je prijatno iznenadio. Kvalitetnija (a verna, ne labava) adaptacija mogla je da nastane samo kao tv serija (ili serija filmova, kao LOTR), gde bi se imalo vreme, da se posveti svim aspektima grafičke novele, bez pretrčavanja, dajdžestiranja i preskakanja na štetu naracije i razumljivosti.

Ovaj film je blizu maksimuma koji je moguće izvući u samo jednom filmu, a apsolutni maksimum koji može da izvuče reditelj, koji nije vanserijski talenat i genijalac, kao autor stripa Alan Mur.

Dakle, on je uzeo neke bitne scene, lepo ih filmovao i nanizao jednu na drugu, do kraja filma (uz nešto proširene akcije, kao nekakav komercijalni ustupak). Tu se izgubilo nešto u raznim segmentima  - na jasnoći priče (lako je nama koji smo čitali), na karakterizaciji, na specifičnoj atmosferi nadolazećeg armagedona (koja je ostvarena delimično) i dr.

Međutim mnoge stvari su, bar u izvesnoj meri ostale, a najvažniji kvalitet (sem solidne zanatske izvedbe u raznim segmentima) jesu upravo te scene prebačene iz stripa koje su i ovde sasvim dobre, zanimljive i pamtljive tj upečatljive. Makar labavije vezane u celinu, koja ionako ima mozaičnu strukturu u originalu, koja se doduše čvršće drži jer je jako vezana osnovnom niti.

Ocena 8-/10
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Da, pa imao sam ja i neke zamerke koje nisu nužno vezane za strip, ali ne bih sad da gnjavarim sa njima, pročitaj kad te ne bude mrzelo pa vidi...

Alex

Dodao bih da je Snajder hrabro i uspešno realizovao jedan projekat koji je delovao kao nemoguća misija. Lako je po završenom/ odgledanom filmu pomisliti kao to i nije bilo naročito teško i kako je moglo i bolje.

Muzika u filmu je funkcionalna, tj svaki song je tu sa razlogom, kao reprezent epohe ili tematike, uključujući i Neninu (koja se izgovara Nina) 99 luft baloons, koja je em tipična za 80-e u kojima se radnja dešava, em govori o hladnom i nuklearnom ratu. Vrhunac je Koenova First we take Manhattan, koja je možda trebala da se nađe na početku odjavne špice, a ne kasnije.

Alex

(opet štamparska greška)

VlaD

Pogledao sam film a i prelistao strip. Film mi je ok, ništa posebno, mada ne bih bio preoštar u kritici. Jedna od mojih najvećih zamerki je na promenjen kraj... ali da ne puštam spoilere zbog onih koji možda još nisu gledali...
Iskreno, mnogo više sam uživao (a i dalje uživam) u Watchmen motion comic-u koji je odradjen u 12 epizoda i, po mom skromnom mišljenju, pruža mnogo više od samog filma.
Dark Side - that s where the energy is, the passion. People are afraid of it because it contains stuff they are busy denying...

Meho Krljic

Videh pre neki dan u Parizu da se pojavio Tales of the Black freighter kao poseban DVD.

VlaD

Quote from: Meho Krljic on 30-09-2009, 11:33:42
Videh pre neki dan u Parizu da se pojavio Tales of the Black freighter kao poseban DVD.

Pogledaj ako nisi, ima i divx verzija... Meni se dopalo
Dark Side - that s where the energy is, the passion. People are afraid of it because it contains stuff they are busy denying...

Tex Murphy

Pogledo sam VOČMEN!!!!1 Dobar je Vočmen. Doduše, mene nije teško zadovoljiti, ali ipak mislim da je indikativno da mi tokom ovako nehumano dugog filma nijednom nije bilo dosadno. Roršah je car, ima dosta krvi i lijepih specijalnih efekata, fenomenalna muzika (iako ne znam koliko joj je mjesto u ovakvom filmu) itd. Moje zamjerke idu na to što je Dr. Menhetn nudista i što je moja ljubimica Carla Gugino potrošena na savršeno imbecilnu ulogu.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: Harvester on 26-03-2010, 21:46:21Dobar je Vočmen. Doduše, mene nije teško zadovoljiti...

ok, znači da ipak ne gledam.
dvoumio sam se, ali sad si prelomio.
nema šanse da je to čudo vredno 3 sata života ili kolko li to čudo već traje u realnom vremenu.