• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Testirajmo Ghoulovo znanje matematike!

Started by Ygg, 17-10-2009, 14:29:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mouchette

http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Midoto

Evo ga (jedva sam ga iskopala), nije baš matematika, ali je zabavno za ljude koji vole mozgalice:

RB   Šifra                                  Odgovor   

0   24 S u D                      24 sata u danu                               Tačno

1   30 S u A   

2   7 D u N   

3   7 S Č   

4   12 Z u H

5   52 K u Š (B Dž)       

6   4 S na S G       

7   18 R na G I       

8   5 P na S       

9   90 S u P U       

10   32 je T u S F na kojoj V S       

11   15 I u R T       

12   3 T na T       

13   11 I u F T       

14   12 M u G       

15   29 D u F u P G       

16   365 D u G       

17   52 N u G       

18   9 Ž od M       

19   60 M u S       

20   23 P U  u  LJ T       

21   64 P na Š T       

Midoto

Zaboravila sam da dodam zaglavlje i 22. pitanje:

Moraš shvatiti šta znače slova. Pogledaj primer pod rednim brojem 0.
Prema MENSI ukoliko točno rešiš 19 ili više ti si "genije".
Samo dva člana MENSE uspela su rešiti tačno celi test.
Bodovi: 1 - 5 je prosek, 6 - 11 oko inteligentan, 12 - 18 stvarno inteligentan, 19 + Genije

Evo i poslednjeg:

22   100 G u V

mac

Pored inteligencije moraš biti i dobro informisan da bi sve ovo znao i zbog toga ne verujem da je ovo Mensin test.

Mouchette

Viđala sam ovaj test i ranije, nije u redu da sad glumim neku pamet. Mada, ne mogu da se setim šta bi moglo da bude  5P na S i ono 23 PU u LJT (u ljudskom telu, verovatno)

Midoto

I meni su ta dva predstavljala i problem. Sećam se da sam probala sa: 5 prstiju na shaci - no nije išlo. Ovo drugo nisam ni rešila, već su mi rekli šta treba da ide (prilično je bezveze, ali ako neko rešava, da mu ne kvarim zadovoljstvo).

Inače, ja sam ovo dobila od kumova kao poruku, sa tim podatkom da je Mensin test. A - da li je - ne znam.

Midoto

E, da, bio je i onaj: 4S na SG, ali sam se posle setila.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

0   24 S u D                      24 sata u danu                               Tačno

1   30 S u A   30 slova u azbuci

2   7 D u N   / dana u nedelji

3   7 S Č   7 svetskih čuda

4   12 Z u H  12 znakova u horoskopu

5   52 K u Š (B Dž)       52 karte u špilu (bez džokera)

6   4 S na S G       4 S na srpskom grbu

7   18 R na G I       18 rupa na golf igralištu

8   5 P na S       5 prstiju na šaci

9   90 S u P U       90 stepeni u pravom uglu

10   32 je T u S F na kojoj V S       32 je temperatura u stepenima farenhajta na kojoj voda smrzava

11   15 I u R T       15 igrača u ragbi timu

12   3 T na T       3 točka na trotinetu

13   11 I u F T       11 igrača u fudbalskom timu

14   12 M u G       12 meseci u godini

15   29 D u F u P G       29 dana u februaru u prestupnoj godini

16   365 D u G       365 dana u godini

17   52 N u G       52 nedelje u godini

18   9 Ž od M       9 života od mačke

19   60 M u S       60 minuta u satu

20   23 P U  u  LJ T       23 procenta ugljenika u ljudskom telu

21   64 P na Š T        64 polja na šahovskoj tabli
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Quote3 T na T       3 točka na trotinetu

18   9 Ž od M       9 života od mačke

20   23 P U  u  LJ T       23 procenta ugljenika u ljudskom telu

3NG u GT - tri najveće gluposti u glupavom testu.

zakk

Ovo ne može da bude nikakav Mensin test jer prevuše kulturološki uslovljen.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Josephine

Ma i star je kao biblija, napamet znam odgovore već.

Ta Mensa me mnogo nervira.

Milosh

Šta god da je, test inteligencije svakako nije; eventualno može visoko da korelira sa nekim testovima inteligencije, ali i to je pitanje...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Boban

Ovo nije mensin test, naravno, ali je zgodna zajebancija.

Evo još nekih slatkih:

66 P ima B
1 V ima K
1 S ima Z
13 Z u K

Midoto

8. Netačno.

Nemam pojma da li je Mensin test. Kuma je član Mense, verujem da je računala da ne može da joj odmogne, pa je otišla i prošla. (Od kumova sam i dobila pre nekoliko godina). Znam da mi je bilo zabavno, mada su i mene nervirali "životi od mačke").
Boban ima pogrešan odgovor na 8. pitanju, jer nije šaka u pitanju, no - stopalo.
A o testovima inteligencije uopšte, imam stav da su prilagođeni zapadnjačkom vrednovanju pameti. Negde sam pročitala da su Indijanci po tim merilima vidno gluplji, a ja se, naravno, uopšte ne slažem sa tim.

Midoto

Padaju mi na pamet samo dva: (1 vime ima krava; 13 znakova u kartama).
Ćerka dodaje: 1 Sunce ima Zemlja, ali nemamo asocijaciju na broj 66.

Midoto

66 poglavlja ima Biblija?
I - da li je Sunce ili satelit?
A ne verujem ni da je rešenje sa kravom valjano.

Moram kratko i brzo da šaljem, u više navrata, jer računar ima katatonični običaj da se zamrzne.

M.M

Quote from: Midoto on 01-11-2011, 21:43:49
Moram kratko i brzo da šaljem, u više navrata, jer računar ima katatonični običaj da se zamrzne.

Reinstaliraj operativni sistem, molim te. Ti upravljaš mašinom, ne ona tobom.
Nijedan poraz nije konačan.

mac

1 S ima Z - 1 sekiru ima Zagor!!1

Truman

"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Midoto

Truman

Midoto

Naravno. Zamisli da te je neko pitao, pre voditeljevog otvaranja prazne kutije - želiš li svoju kutiju da zameniš za one dve. Praktično se svodi na to.

mac

Wow, vrlo elegantno i jasno objašnjenje. Upravo si mi preuzela vođstvo u sažetosti, dato od Jevtropijevićke na radionici.

Midoto

Hvala. Ali i dalje mislim da bi na radionici mogao malo da se razmašeš u davanju komentara.

Boban

verovatnoća je čudo.
Ima onaj čuveni zadatak: koliko ljudi je potrebno na gomili da bi dvoje po zakonu verovatnoće imali rođendan istog dana?

Agota

Quote from: Boban on 23-12-2011, 16:18:09
verovatnoća je čudo.
Ima onaj čuveni zadatak: koliko ljudi je potrebno na gomili da bi dvoje po zakonu verovatnoće imali rođendan istog dana?
.....a da nisu blizanci ,pa koliko?
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Truman

Quote from: Boban on 23-12-2011, 16:18:09
verovatnoća je čudo.

znam da smo ovaj zadatak radili na faksu iz matematike u prvoj godini i asistent se opkladio s nekim u pice da ce da pogodi da je u grupi dovoljno ljudi sa istim datumom. Znaci nije neki preveliki broj...

Truman

probajte ovo:
Marija je prvi utorak provela u Beogradu, a prvi utorak posle prvog ponedeljka u mesecu provela je u Novom Sadu. Sledeceg meseca Marija je prvu sredu provela u Nisu, a prvu sredu posle prvog utorka u mesecu provela je na Zlatiboru. Gde je Marija te godine provela 8. mart?

mac

Prvi mesec je počeo u utorak, a sledeći u sredu. To je moguće samo ako je prvi mesec prestupni februar. To znači da je prvog februara bio utorak, prvog marta bila je sreda, kao što je bila i osmog marta. 8. mart je proveden na Zlatiboru.

scallop

Ja imam drugi rezultat, jer nisam baratao sa brojevima. Prvi utorak ne mora da bude prvog u mesecu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

Quote from: mac on 13-04-2012, 20:23:00
Prvi mesec je počeo u utorak, a sledeći u sredu. To je moguće samo ako je prvi mesec prestupni februar. To znači da je prvog februara bio utorak, prvog marta bila je sreda, kao što je bila i osmog marta. 8. mart je proveden na Zlatiboru.

:|

tomat

Quote from: scallop on 13-04-2012, 20:32:39
Ja imam drugi rezultat, jer nisam baratao sa brojevima. Prvi utorak ne mora da bude prvog u mesecu.

prvi utorak posle prvog ponedeljka je nastupio nedelju dana nakon prvog utorka, a prvom utorku nije prethodio prvi ponedeljak, što znači da je utorak zaista prvi dan u mesecu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Izvinjavam se. I ja sam dobio Zlatibor, ali mi nije bilo potrebno da otkrivam prestupni mesec. Beograd, Novi Sad i Niš ne mogu da budu osmog u mesecu pod zadatim uslovima. Zlatibor jedini može. 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

evo jedna zadaća koja spada u domen lateralnog razmišljanja: There are six eggs in the basket. Six people each take one of the eggs. How can it be that one egg is left in the basket?

mac

Poslednja osoba je uzela jaje zajedno sa košarom.

Ygg

Manite se tih problemčića za osnovce, evo nešto ozbiljnije:

"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

mac

Jel' ova linija iznad broja beše znači da je to ispod linije jedan broj?

Ygg

Quote from: mac on 18-04-2012, 16:05:32
Jel' ova linija iznad broja beše znači da je to ispod linije jedan broj?

Da. Dvadesetocifren broj čije neke cifre nisu poznate.

Treba valjda iskoristiti da taj broj mora biti djeljiv sa 23, 3 i 37 (111=3*37), pa na osnovu toga odrediti zbir nepoznatih cifara.

E sad, ne mogu da skontam kako. Nema nekih zgodnih kriterijuma za određivanje da li je broj djeljiv sa 23 ili 37. Pogotovo nema za 23. Za 37 bi se možda moglo iskoristiti da je 1000 = 1 (mod 37), pa ako mu cifre izdjelimo na grupe od po tri, počev od cifre jedinica, dobijemo da je broj djeljiv sa 37 akko je zbir tih trocifrenih brojeva iz grupa djeljiv sa 37. Npr., broj 12345678 daje isti ostatak pri dijeljenju sa 37 kao i broj 12+345+678.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Dr00d

A da rastaviš broj u vidu a*10^19 + a*10^18 + b*10^17... pa onda da grupišeš ovo sa a, b, c, d i da se preračunaju i saberu ove poznate cifre, pa se dobija u vidu zbira brojeva zavisnih od a,b,c,d i jedan poznat broj i onda dalje da se mulja sa deljivošću 3, 23, 27...
Ja sam počeo nešto ovako, al me smorilo da rastavljam na 20 činilaca pa sam batalio  :)
There's no saint like a reformed sinner.

Mouchette

Poslednja cifra b može biti 3, 9, 7 ili 1 (zbog množenja 23 i 111).  Takođe zbir cifara ovog broja mora biti deljiv sa 3, a on iznosi 50+2(a+b+c+d)+b, pa bi možda trebalo iskoristiti ovo i ono što kaže Ygg  :idea:

Truman

Quote from: Ygg on 18-04-2012, 14:00:20
Manite se tih problemčića za osnovce, evo nešto ozbiljnije:

Ne zanimaju me matematički problemi s formulama.

tomat

sada videh da je ovo zadatak za prvi razred srednje škole  :cry:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dr00d

Quote from: Mouchette on 18-04-2012, 20:56:33
Poslednja cifra b može biti 3, 9, 7 ili 1 (zbog množenja 23 i 111).  Takođe zbir cifara ovog broja mora biti deljiv sa 3, a on iznosi 50+2(a+b+c+d)+b, pa bi možda trebalo iskoristiti ovo i ono što kaže Ygg  :idea:

50 il 48?

Ako je za prvi srednje onda stvarno sramota  :)

Mouchette

Ygg

Da, zadatak je za prvi srednje. Državno takmičenje u Srbiji. Zato mislim da rješenje ne bi trebalo biti previše komplikovano.

Inače,

23^11 * 111^2 = 11739569027257494567,

i to je valjda jedina mogućnost, pa je

a=1
b=7
c=5
d=9

što znači da je a + b + c + d = 22.

To je rješenje koje se treba dobiti. Ali pretpostavljam da nisu očekivali da učenici rješe zadatak isprobavanjem raznih kombinacija i računanjem sa ovim ogromnim brojevima. :)

Dr00d

Otkud znaš da su ga na taj način rešili, mislim isprobavanjem?

tomat

mislim da je Ygg došao do rešenja tako, zar ne?

Ygg

Da, ja sam tako došao do rješenja koristeći kalkulator. Ali to je varanje.  :mrgreen:

Koristeći kongruencije i ovo što je napisala Mouchette, dobijem:

a, b, c, d su cifre (0-9), s tim da je a različito od nule;

b je 1, 3, 7 ili 9;

a + c + d = 0 (mod3);

7a + 15b + 3c + 11 = 0 (mod23)     ili, ekvivalentno tome    7a - 8b +3c +11 = 0 (mod23);

11a + 28b + 36c + 11d +32 = 0 (mod 37)    ili    11a - 9b - c + 11d - 5 = 0 (mod37).

Kako rješiti ovaj sistem kongruencija? Nadam se da se ne koristi kineska teorema o ostacima ili tako neka teška artiljerija, jer sam to zaboravio.

tomat

Quote from: Ygg on 18-04-2012, 23:18:17
Da, ja sam tako došao do rješenja koristeći kalkulator. Ali to je varanje.  :mrgreen:

to se zove potpuno pretraživanje  :lol: