• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Boban Knežević: "Otisak zveri u pepelu" (2009)

Started by sivka, 19-10-2009, 02:23:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sivka

Boban Knežević, za sve ljubitelje fantastike poznato ime. Pisac, urednik, izdavač.
IP Tardis sa ponosom predstavlja zbirku OTISAK ZVERI U PEPELU !!!
Izabrane priče iz perioda od 1982. Do 2007. godine.

,,Dolina neupaljenih sveća", 1995, Reč 7
,,Bez obale", 2007, Gradina 19/2007
,,Naselje Sunca", 1988, Tamni vilajet 1
,,Valcer pored lepog plavog Dunava", 1990, neobjavljeno
,,Prosjak i kockar", 1994, Sveske 20
,,Lovac Grahus, možda", 1997, neobjavljeno
,,Negde u Srbiji bunar", 1996, Književna reč 481/482
,,Vučji", 1992, Znak sagite 8
,,Taar nepobedivi", 1982, neobjavljeno
,,Otisak zveri u pepelu", 1993, Tamni vilajet 3
,,Noć koja neće doći", 1982, Emitor 4, Vidici 2-3/1983
,,Vreme krpa", 1996, Reč 18

Boban Knežević je izuzetno maštovit pisac. Ne postoji tema niti izazov na koji on ne može da odgovori.
O Bobanu – piscu rečeno je dosta, mada ne dovoljno. Moje mišljenje je da je on u samom vrhu srpske fantastike.
Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

lilit

Ooo, lepo, lepo, ma dusa od coveka.  xrofl

Sivka, ne fali ga toliko, uobrazice se. Nego, nadam se da se knjiga nece rasprodati do decembra, nema teorije da se ranije pojavim tamo.

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Perin

Ghoul

hmmm... otisak zveri u pepelu poslednjeg srbina...

da li će naši umovi moći da izdrže ovoliki nalet vrhunske proze, odjednom?!

spremite se za nemoguće.

ljudi - svašta će biti!
https://ljudska_splacina.com/

sivka

Quote from: lilit_depp on 19-10-2009, 03:20:20
Ooo, lepo, lepo, ma dusa od coveka.  xrofl

Sivka, ne fali ga toliko, uobrazice se. Nego, nadam se da se knjiga nece rasprodati do decembra, nema teorije da se ranije pojavim tamo.

Draga, uvek postoji rešenje. Drugo izdanje, treće izdanje. :)

angel011

Quote from: Ghoul on 19-10-2009, 04:03:31
hmmm... otisak zveri u pepelu poslednjeg srbina...

da li će naši umovi moći da izdrže ovoliki nalet vrhunske proze, odjednom?!

spremite se za nemoguće.

ljudi - svašta će biti!

Da neko ovde nije ljubomoran što se njemu ne pojavljuju dve knjige za Sajam? xfrog
We're all mad here.

Boban

realno, tri... računajući i ćirilični "Crni cvet".
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Tripp

Ako me sjecanje dobro sluzi, "Valcer pored lepog plavog Dunava" je prilicno efektna prica, i tek sada vidim kada je otprilike prvi put zaokruzena; poodavno. Jedino mi nije jasno zbog cega nigdje do sada nije objavljena, mozda zbog autorovih predrasuda prema njoj; ko zna?

Vrlo je moguce, naravno, da je i moj ukus za citanje generalno poremecen, ali pamtim da mi se prvobitno dopalo kako je napisana i njena ravnoteza prema zbivanjima [literarnost bi trebala da bude krajnja osnova svake dobre price].

Na kraju je "Valcer" mogao biti mejnstrim isto koliko i fragmentarna distopija, i misljenja sam da nije trebao cekati ovoliko vremena na publikaciju. Isto tako, zasto da ne, prica je mogla malko biti i produzena za ovu zbirku. Ne bi stetilo njenom minimalizmu.   

Kako god bilo, mnogo srece sa zbirkom.     
'Hey now!'

Ghoul

Quote from: angel011 on 19-10-2009, 09:40:43Da neko ovde nije ljubomoran što se njemu ne pojavljuju dve knjige za Sajam?

ako je on bio ljubomoran kad su prošle godine meni izašle 3 (TRI) knjige, onda sam i ja sad 'ljubomoran'.
svašta.

naprotiv, radujem se tolikom ničim izazvanom niti zasluženom kvalitetu koji ima da nas zapljusne s ovim knjigama.

sivka

Quote from: Ghoul on 19-10-2009, 11:20:46
Quote from: angel011 on 19-10-2009, 09:40:43Da neko ovde nije ljubomoran što se njemu ne pojavljuju dve knjige za Sajam?
ako je on bio ljubomoran kad su prošle godine meni izašle 3 (TRI) knjige, onda sam i ja sad 'ljubomoran'.
svašta.
naprotiv, radujem se tolikom ničim izazvanom niti zasluženom kvalitetu koji ima da nas zapljusne s ovim knjigama.

Ja se radujem jer se još neko raduje objavljivanjem dela srpske fantastike koja su važna, vredna i neophodna. Dakle, mi se radujemo zajedno. I to je dobro.
xcheers
Ne bih volela da je ovo sarkazam. Svi koji volimo fantastiku zaslužujemo da imamo objavljene kvalitetna dela domaćih pisaca. I ti pripadaš i jednoj i drugoj grupi, i čitaš fantastiku i pišeš...
:lol:

Boban

Quote from: Tripp on 19-10-2009, 10:19:56

Ako me sjecanje dobro sluzi, "Valcer pored lepog plavog Dunava" je prilicno efektna prica, i tek sada vidim kada je otprilike prvi put zaokruzena; poodavno. Jedino mi nije jasno zbog cega nigdje do sada nije objavljena, mozda zbog autorovih predrasuda prema njoj; ko zna?

autor je silno želeo da završi i objavi svoj novi roman i sve ostalo je zanemario.

Što se tiče Valcera, to je prvo poglavlje romana o podeljenom Beogradu nakon raspada Jugoslavije napisano zaista pre 19 godina (u istom je "svemiru" kao "Naselje Sunca" iz 1988. kada je sve osmišljeno), ali su se onda istorijski događaji ubrzali i pregazili ga. Sada sam samo promenio dva sporedna lika u postojeće osobe (obe vrlo poznata u srpskom SF fandomu), mada se uz neke minimalne pretumbacije taj roman može privesti kraju i verujem da ću to uraditi za godinu-dve. Sada su mi u planu druge stvari.

scallop

Quote from: sivka on 19-10-2009, 13:20:09
I ti pripadaš i jednoj i drugoj grupi, i čitaš fantastiku i pišeš... :lol:

Ni jedno ni drugo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 19-10-2009, 14:11:44
Quote from: sivka on 19-10-2009, 13:20:09
I ti pripadaš i jednoj i drugoj grupi, i čitaš fantastiku i pišeš... :lol:

Ni jedno ni drugo.

Možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem.

Alex

Kakve su to golišave ženske na naslovnoj? Moraćemo da kupujemo krišom.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

meni to liče na lutke; možda one na naduvavanje koje se koriste po zatvorima... nisam znao da se neko ovde pali na njih.

Ghoul

ma to su neke fensi-šmenserke: boban se dodvorava ženskoj publici pošto mu je marketing saopštio da žene, navodno, više čitaju - a u svakom slučaju, više čitaju šund, pa je shvatio koja mu je prava ciljna publika.

Alex

Ja nisam znao da te lutke koriste po zatvorima. Zato se valjda, često i bune, kad se lutka probuši, da se zanovi.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Boban

nemaš ti pojam, alex, o realnom životu... a nema ni gul.
mogu da vam sredim po šest meseci u padinjaku da se ispunite senzacijama.

Ghoul

siguran sam da pola sagite da se kupi zajedno nema tolko iskustva sa pajkanima, zakonom i zatvorima kao boban.

najsmešnije je što se on time ponosi.

Джон Рейнольдс

Quote from: Ghoul on 20-10-2009, 17:43:15
siguran sam da pola sagite da se kupi zajedno nema tolko iskustva sa pajkanima, zakonom i zatvorima kao boban.

Da, ako Sin i ja ostanemo u neuračunatoj polovini. :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

sivka

Quote from: John Reynolds on 20-10-2009, 17:52:43
Quote from: Ghoul on 20-10-2009, 17:43:15

Da, ako Sin i ja ostanemo u neuračunatoj polovini. :lol:

Pridružujem se.

Boban

hm... zakk editovao sivkin post satima pošto je nastao.
Šta li je kompromitujuće tu stajalo što je uklonjeno na ovako brutalan način?

Ghoul

fotka načinjena bezbednjačkom kamerom, u zatvoru: na njoj si ti, i lutka na naduvavanje...

sivka

Quote from: Boban on 21-10-2009, 02:01:18

Samo priznanje da smo u istoj grupi...

scallop

Quote from: Boban on 21-10-2009, 02:01:18

Teorija zavere. "Pridružujem se" je smotala u "quote", pa su ga izvadili.

A, ono: "da vam sredim", može i preko ministarstva policije. :|
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Milosh

Upravo čitam Bobanovu zbirku, većinu priča nisam ranije čitao (samo četiri, čini mi se), pa sam tako sad po prvi put pročitao priču Negde u Srbiji bunar koja je fenomenalna...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

sivka

Quote from: Milosh on 03-11-2009, 03:13:25
Upravo čitam Bobanovu zbirku, većinu priča nisam ranije čitao (samo četiri, čini mi se), pa sam tako sad po prvi put pročitao priču Negde u Srbiji bunar koja je fenomenalna...
Ako si juče bio kod "bunara" danas završavaš sa čitanjem? Baš me zanima šta ćeš da napišeš...

Boban

realno, ovo je vrlo šarenolik izbor iz ogromnog vremenskog raspona, a priče objedinjuje nekakva lokalna srpska tematika u vrlo širokom smislu te reči, tako da ako svako pronađe po jednu priču koja će ga prijatno iznenaditi, ja sam zadovoljan... dve - prezadovoljan.

Perin

Ja sam upravo na pomenutoj priči, to jest, 'naslovnoj' priči :D Ovako...za razliku od Nešića, ova zbirka mi nije nešto preterano legla (zasad). Izdvojio bih kao pun pogodak i odličnu priču "Prosjak i Kockar", koja mi je baš ali baš legla i kao što rekoh, odlična je. Ima dobrih stvari, tu je i "Taar Nepobedivi," koji mi se sviđa.

sivka

@Perin, bilo bi mi interesantno da napišeš koje su ti se priče zaista dopala, pa makar to bila samo jedna ili dve...

Milosh

Pročitao sam Zver... Ostajem pri tome da je "Negde u Srbiji bunar" najbolja priča. Ovo je sjajan primer žanrovske priče sa tezom i obrtom koja savršeno funkcioniše na svim nivoima. Od ovih kraćih izdvojio bih i priču "Prosjak i kockar". Inače, preferiram one nešto duže Bobanove priče, pošto mislim da mu ta forma bolje leži. Osim Bunara druga dva favorita su mi "Naselje sunca" i "Valcer pored lepog plavog Dunava". Zanimljiv mi je svet u kojima se ove priče odvijaju a rekao bih i da se Boban sasvim lepo tu snalazi, i nadam se da će u nekom trenutku uobličiti roman na ovu temu. Inače, u pitanju je nešto što bi se ukratko moglo opisati kao srpska verzija Bekstva iz Njujorka, samo što je ovde reč o Novom Beogradu. Od ostalih priča izdvojio bih "Bez obale" za koju mi je žao što nije malo duža, već se završava naglim obrtom. Tematski malo podseća na Bakićeve priče samo što nije tako mračna. "Taar nepobedivi" je solidna priča koja postaje odlična u trenutku kada gl. junak kroči u crnu pustinju (uvod mi je bio malo dosadnjikav), ali sam očekivao efektniji kraj, a Taar tematski pomalo štrči među ostalim "srpskim" pričama. Prva i poslednja priča su mi zanimljive pre svega na nivou forme - tok svesti junaka u bitnom trenutku u životu - i u tom smislu su to dobre priče da otvore odnosno zatvore zbirku, simetrija i tako to... Kad je reč o naslovnoj priči ona je pitka i zabavna (inače, Boban pripoveda tako da niti jednog trenutka ne gnjavi čitaoca, a njegov stil pripovedanja naročito dolazi do izražaja u dužim delima), ali rekao bih da je naslov ipak bolji od same priče. Sve u svemu, više nego solidna zbirka koja jeste nešto slabija od Nešićeve, Saletove i Bakićeve, ali je svakako vedna čitanja i siguran sam da će svako pronaći bar jednu (verovatno i više) priču po svom ukusu.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Boban

Da, preterana raznolikost stilova, pristupa, koncepcija i žanrova, te vremenski raspon nastanka priča (1982-2007) i ograničenost izbora na one koje se dešavaju u domaćem okruženju čine od ove zbirke baš ovo što je Miloš ispisao... ali kamo sreće da je bilo prilike od početka da svako ko može dobije zbirku svakih nekoliko godina, biografije bi nam bile mnogo bogatije, samopouzdanje prisutnije, a i upoznatost publike sa našim radom bitno drugačija.
Takođe, vrlo je važno što je mnogo knjiga izašlo na jednom mestu, jer to dodatno doprinosi opštoj popularnosti i lakoj nalazljivosti, pa u tom smislu podržavam Tardisovu akciju da otvori knjižaru koja će sakupljati sve "naše" na jednom mestu jer u sadašnje vreme haosa i jurnjave malo ko ima prilike da traga po raznim opskurnim mestima za zbirkama i romanima izdatim u nekoliko stotina primeraka. Zamislite tu lepotu, jedan kvadratni metar izloga natrpan RAZLIČITIM domaćim knjigama...

Perin

Prosjak i Kockar ostaje moj favorit iz ove zbirke. Zašto? Evo, pojasniću. Prvo, u baš baš baš kraćoj formi, nisam dobar. Prosjak i Kockar je sve što jedna kraća priča treba da ima: zanimljiva je; nema nekog viška, sve je na svom mestu; priča, fabula je odlična; naravoučenije takođe. Stil pisanja, jezika, ideja....to je sve što me je privuklo ovoj priči i zbog koje bih je izdvojio kao jednu od najboljih u zbirci. Ali kraj, auh...ideja....ne znam, meni je i kad čitam i kad gledam nešto važna priča, a priča, barem po meni, u Prosjak i Kockar je odlična.

Taar Nepobedivi...isto kao i Milošu, i meni je bila dosadna ispočetka - ali kasnije, kad krene ono ganjanje po pustinji...odlično! Da, slažem se sa njim da bi kraj mogao biti drugačiji, ali isto bih rekao da bi se od ove priče mogao napraviti jedan dobar EF roman ;)

Otisak zveri u pepelu mi je isto bio okej, i isti komentari kao i za Taara - da se nastavi, odličan roman bi od ovoga mogao biti :)

Miloš me je podsetio na Negde u Srbiji Bunar.....da, odlična priča, zaista. Sviđa mi se deo kad pokušavaju da izmene prošlost, mada sam naslutio kakav će kraj biti u priči, što mi je pomalo pokvarilo utisak ;)

Bilja

Procitala Dolinu Neupaljenih sveca i Bez obale, zasad (sporo ide kad citam nekoliko knjiga odjednom... ne mogu da se odlucim) i opisi su vizuelno i po senzibilitetu apsolutno fenomenalni. Ako smem da primetim, price teku lako i bez zapinjanja, moram da priznam da se primeti spisateljsko iskustvo i razvijen smisao za predstavljanje atmosfere price. Vrlo neobicne ideje. Videcu jos kad prodjem kroz sve price.
Bilja
----------------------------------------@

sivka

U prodaji u Knjižari Tardis, Kneza Miloša 2.

angel011

Čitam... Zanimljiva je ovo zbirka, prilično šarolika. Neke priče deluju kao da ih je autor pisao za sebe, vrlo lično, neke kao da se samo poigrao nekom idejom (potpuno legitimno, naravno), a ima ih i zaokruženih.

Nije verovatno da bi se nekom dopale sve priče iz ove zbirke, ali jeste verovatno da bi se mnogima dopala bar neka.

Za sada mi je najbolja "Negde u Srbiji bunar".
We're all mad here.

angel011

Završila sa čitanjem. I dalje mi je najbolja "Negde u Srbiji bunar". Ima ih još zanimljivih, zabavili su me slikar Bob i Ratko Crnogorac u priči "Valcer pored lepog plavog Dunava". :!:
We're all mad here.

Boban

Bob je bio i u prvobitno napisanoj verziji, a Ratka sam reimenovao radi lepote...

Boban

Pošto izdavač lenčari negde, pisci sami moraju da se snalaze:

Alexdelarge

da, procitao sam ovo jos jutros u politikinom kulturnom dodatku.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

angel011

Boban nešto komentariše o izdavačima koji lenčare...

Valjda po onome "It takes one to know one"? :evil:
We're all mad here.

Boban

i opet u e-verziji nema teksta o nišlijskim piscima.

Alexdelarge

Quote from: Boban on 05-12-2009, 18:46:57
i opet u e-verziji nema teksta o nišlijskim piscima.

ima, okacio sam tekst, koji sprat nize (KULTURA...)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

aha; onda samo bojkotuju gulove tekstove.

sivka

Žao mi je što ne lenčarim. Žarko bi vozdigao tekst danas. Nema uslova u knjižari, još nismo dovukli kompjuter.

sivka

Mica Milovanovic

QuoteSve u svemu, "Otisak zveri u pepelu" je zanimljiva zbirka od 12 priča nastalih tokom 25 godina, zbirka u kojoj neće sve priče biti po nečijem ukusu, ali bar poneka hoće i, uz to, zbirka bez loših priča, tako da je zadovoljstvo prilikom čitanja verovatno

Kako kaže Ghoul: Ko zna - znaće, ko ne zna - nek' mu je Bog u pomoći...
Mica

Ghoul

smeta mi što se anđelija toliko napadno bavi 'verovatnoćama' i gatanjima i proricanjem u ovom textu.
tim pre što su ti rezoni malo trapavo izneseni, i neko sklon cepidlačenju, a sa viškom slobodnog vremena, mogao bi se zabavljati preispitujući njene tvrdnje.

angel011

We're all mad here.

Boban

a i priče su mogle biti bolje, takođe... no, šta je tu je.

Otkriću ovde jednu bizarnost; pričica "Vreme krpa" koja tematski ne pripada ovoj zbirci, a uvrštena je na Spomenkino insistiranje, zapravo nije autobiografska, kako možda izgleda, već svojevrsni omaž Predragu Markoviću, tadašnjem uredniku u "Vremenu knjige", koji je imao nekoliko bisernih odluka neposredno pre toga.