• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Preminuo patrijarh Pavle

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 15-11-2009, 15:07:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

hm, najavljuju pola miliona ljudi na opelu i sarani.

a) pitam se, može li policija da garantuje bezbednost tolikom svetu?
-šta ako se satanisti, homosexualci, sektaši, ateisti i ostali dokazani neprijatelji našeg pravoslavnog bića ostrve na to stado poput vukova?
-zar ova parada hrišćanstva nije idealna prilika za atake koje gorepobrrojani ionako redovno sprovode – ali ovog puta large scale?

b) i može li IKO da im garantuje da se neće zaraziti u toj rulji i tako doprineti pošasti pandemije koju je dobri bog izvoleo na nas pustiti u okviru njegovih trejd-mark 'čudnih puteva gospodnjih'?

dakle, ovaj spektakl je
-bezbednosni rizik
-zdravstveni rizik
-ekonomski rizik (zbog masovnog odsustvovanja s posla zarad idolatrije zemnih ostataka jednog čoveka)
https://ljudska_splacina.com/

Son of Man

Ovo mi je vec 5-ti put da se suzdravam da napisem nesto. Sve krenem pa obrisem.  :|

Ghoul

Quote from: Son of Man on 17-11-2009, 20:56:03
Ovo mi je vec 5-ti put da se suzdravam da napisem nesto. Sve krenem pa obrisem.  :|

to te božja ruka zadržava!

džin tonik

samo se vi glupirajte! trebat ce vama preporuke za posao!
rekao bi sad drug precednik omladine... (on se vec ISplakao 8 puta)

stakmen

Patrijarh  je bio skroman covek to treba ceniti,umesto onih koji se skupim dzipovima voze on je iso trolejbusima ,bio je dobar lik,slava mu...

marlowe

Jednom, blizu kafane Znak Pitanja mu priđe neki alkos iz kafane i kaže "Vasa Svetosti vi i ja smo najbolji ljudi u Srbiji" a Pavle mu odgovori "Jesmo, al' kad popijemo ništa ne valjamo."
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

krema

Porediti sahranu Pavla sa gej paradom je... hm...besmisleno.
I ja sam ateista, ali manje - vise patrijarh je bio jedini covjek u SPC kojeg sam iskreno postovao...
Mada, kako Ghoul stalno pokrece i vaskrsava gej topike, pocinjem iskreno da se brinem za njega... ;)

Ghoul

ništa ja ne poredim, samo pitam - ima li bezbednosnog rizika ili ne?
može li se garantovati bezbednost TOLIKOM skupu?

pošto se stalno naklapa o neprijateljima pravoslavlja kao brojnim, opasnim i jedva-čekajućim da smrse konce Jedinoj Pravoj Veri, mislim da su moja pitanja logična: zar ovo nije najlogičnija, najidealnija prilika za sve te ateiste i ine ngo elemente da se opašu dinamitom i krenu među Prave Vernike i Svece, jednom rečju - Pravoslavne Džindžere?

...

Интересантно колика количина пакости, а ginger је лепо замолио...но, ценим покојног јер сам га лично виђао у 21кецу (уместо у еквиваленту папомобила), знам да су га гађали камењем кад је почињао на Косову, решио је мирно ону кордон на кордон ситуацију 97ме када је могло много крви да падне. Једино је требао да анатемише Милошевића много, много раније, али ок, то је моје мишљење.

За кабловском не жалим, бар се нећу нервирати три дана јер ионако свако поподне упалим ТВ и онда се нервирам како на свим каналима нема ништа а има их 50...
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Son of Man

No prisetimo se i toga da je Paja '91 sasvim lepo saradjivo sa Milosevicevim rezimom, ko ima malo bolje pamcenje setice se i kako ga je Sloba posle martovskih demonstracija poslo na Terazije da nalozi studentima da se razidju, naravno tad crkva jos nije bila tako jaka, studenti jos nisu bili zadojeni, tako da je komotno izvizdan i poteran sa Cesme. To je samo jedan u nizu ispada i dokaz da se crkva ponasala kako vetar duva, no dobro, davno bese.

E sad druga stvar, povodom pakosti, ja sam ubedjen da niko na ovom topiku ne bi ni rec reko da je kulturno proglasen jedan ili cak 2 dana zalosti kako i prilici, ali kad ti proglasis 4 dana a realno bilo ih je 5 (sa nedeljom) onda je logicno da se nepravoslavni deo stanovnistva Srbije pobuni, jer ovo je valjda sekularna drzava, dakle ja necu da zalim, necu da me neko maltretira 5 dana, ocu da gledam TV i zabavne emisije, samo o tome se radi.   

angel011

Možda da se otvori novi topik u kome gunđamo povodom svega što nas u ovom slučaju nervira, a ovaj topik da ostane onima koji bi da izraze žaljenje?
We're all mad here.

Son of Man

akhnaton

Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Son of Man

Evo ja se iskreno izvinjavam dzindzeru, bez zajebancije, i ako je ovo sto sam pisao na ovom topiku greh evo nek u paklu gorim, necu se buniti. Hvala na razumevanju.

Nightflier

Quote from: Son of Man on 19-11-2009, 13:13:41
Evo ja se iskreno izvinjavam dzindzeru, bez zajebancije, i ako je ovo sto sam pisao na ovom topiku greh evo nek u paklu gorim, necu se buniti. Hvala na razumevanju.

U pakao se ide zbog društva, a ne zbog klime.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Eriops

Ali x ljudi na ovom forumu je pisalo kako uopste ne gleda TV, ili gleda vrlo malo jer ih nerviraju idiotske emisije koje im serviraju. A sad ispade da ne mogu preziveti pet dana bez tog i takvog skrnavog tv-a  :).
Iskreno, mene to uopste nije pogodilo, jedino mi je bilo krivo sto nisam mogao gledati BIH-Portugal na HRT-u, ali umesto toga pratio sam Slovenija-Rusija na ruskoj tv  :).

DušMan

Mene je pogodilo to što ne mogu da gledam Midnight Hot na Fashion TVu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

angel011

Tihi, radi se o principu. Otimaju ti nešto za šta si platio. Ako odeš u pekaru i kupiš pet kila hleba (ne voliš taj hleb nešto posebno, ali to je tvoja stvar), da li misliš da neko sad ima prava da ti uđe u kuću, uzme ti taj hleb i kaže da je država odredila da zbog smrti tog-i-tog ne smeš da ga pojedeš?
We're all mad here.

Eriops

Ma slazem se ja ako je u pitanju princip, cetri dana zalosti jeste previse i ukidanje programa jeste glupost. Samo mi je bezveze da ljudi kukaju kako bez tv ne mogu, a istovremeno ili pre pisu kako su na tv-u ciste gluposti i debilne emisije.
Na razini principa, kritika stoji. Pustali su filmove s erotskim sadrzajem, a ukinuli
muzicke i zabavne emisije, neke utakmice i sl. Totalno nelogicno.

taurus-jor

Quote from: tiha voda on 19-11-2009, 14:55:59
Ali x ljudi na ovom forumu je pisalo kako uopste ne gleda TV, ili gleda vrlo malo jer ih nerviraju idiotske emisije koje im serviraju. A sad ispade da ne mogu preziveti pet dana bez tog i takvog skrnavog tv-a  :).

Iskreno, mene to uopste nije pogodilo, jedino mi je bilo krivo sto nisam mogao gledati BIH-Portugal na HRT-u, ali umesto toga pratio sam Slovenija-Rusija na ruskoj tv  :).

Još nešto. Ustav kaže da smo građanska država, to jest proklamuje načelo sekularnosti. Tu je i pravo na privatnost. Nije dobro puštati državu da gazi ustavna načela i prava. Zažmuriš jednom, dvaput, kao - meni nije smetalo što tokom ta tri-četiri dana nemam TV kanale - i sutra ti se može desiti da uopšte nemaš kanale, to jest da se na njima emituje samo ono što država hoće. Jedno je odavanje žalosti i poštovanje tuđeg prava da žali. Zloupotreba te žalosti je sasvim druga stvar, i o tome mora da se priča - bio neko vernik ili ateista.  
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Son of Man

Vala ja sam se vec poodavno izjasnio da redovno gledam i VB i Farmu i jos mnoge druge TV emisije, tako da me ova restrikcija zaista bacila u depresiju, jer kad takve programe redovno gledas jbga navuces se na to, i nedostatak toga automatski pravi bokadu lucenju serotonina u ovo malo mozga i ja se osecam jadno, padam u depresiju...evo tek sad mi je malo bolje kad sam cuo da je sahrana gotova...

Джон Рейнольдс

Jore, na kanalima se već dugo emituje samo ono što država hoće. Ne misliš valjda da iko emituje nešto što nije poželjno? Dakle, ne vidim u čemu je problem.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Lord Kufer

Tačno je, Pavle je razbio studentski protest u Kolarčevoj, koji Milošević nije mogao da razbije mesecima.

Ovim događajima je svima jasno stavljeno na znanje da je Srbija teokratija a ne demokratija. I predsednik Kluni je javno rekao da pre donošenje važnih odluka ide na konsultacije u Patrijaršiju.

Očekujem u najskorije vreme da se Kluni pobratimi s Ahmedinedžadom. Možda nam poklone neku atomsku bombicu kako bismo se branili od belosvetskih Satana...

(Kluni, izvini, al to ide na dušu Berluskoniju...)

Eriops

Ahmadinedzad nema atomskih bombica, bar zasad  :). Atomske bombe cemo lakse nabaviti od ovih kolevki demokratije, SAD i Britanije, oni toga imaju na bacanje.

David

Quote...Ali, vrhunac licemerja bio je sam ispraćaj. Žandari i gardisti oko kovčega trebali su da simbolizuju da se radi o državnoj sahrani. Međutim, potpuno tuđ običaj, preuzet iz Rusije, da se kroz čitav grad nosi otvoren kovčeg, uveo je u Srbiju nešto potpuno pagansko. To je valjda učinjeno da bi više ljudi došlo na ispraćaj na ulice Beograda. Da se pokaže da je ovaj ispraćaj veći i od Brozovog, i od Đinđićevog, i od svakog mogućeg. Da je ideja sekularne države za navek sahranjena, da srećno hrlimo u teokratiju, gde se predsednik države, po svom iskazu, "konsultuje" sa patrijarhom oko važnih pitanja.

Izgleda da je sahrana patrijarha Pavla postala i pokušaj sahrane modernog društva, koje se vekovima gradilo upravo odvajajući se od crkve. Podeljena i posvađana crkva nameće se tako kao model organizacije koja treba da vodi društvo. A inače lično skromni i gotovo asketski patrijarh - kao najpoželjniji politički lider.

I tako su država i crkva sve izneverili. Prva svoj sopstveni Ustav, a druga životni primer svog preminulog patrijarha, koji popularnost nije stekao baveći se politikom, već dajući primer stilom svog života.
Zarko Korac

http://www.e-novine.com/stav/32343-Poruka-otvorenog-kovega.html
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Джон Рейнольдс

Quoteuveo je u Srbiju nešto potpuno pagansko.

... što je, inače, problem? Pagansko u pežorativnom smislu. Šta je alternativa? Ah, da. I ja pitam gluposti, problem je što je to "preuzeto iz Rusije".

QuoteDa se pokaže da je ovaj ispraćaj veći i od Brozovog, i od Đinđićevog

Pavle, i pored svih svojih grešaka i propusta, a ovde su i navođeni, ipak je kad se sve sabere, veći od ova dva brabonjka.

Čekajte, šta ja bre ovo komentarišem... Gle, E-novine! Uobičajeno sranje. A autor... čika Žare!

Neću dalje habati tastaturu; ipak sam nevernik i bilo bi licemerno da se prema ovoj smrti postavim bilo kako osim onako kako i jeste - indiferentno. Naravno, vedetama tzv. "druge srbije" ne čini se licemerno da sad žvrlja o skromnosti i "životnom primeru" pokojnog patrijarha, a da do juče na tim istim E-novinama objavljuju stripove i foto montaže koje bude osećaj odvratnosti i nevernicima sa minimumom osnovnog vaspitanja.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Lord Kufer

Jel neko video Slobino telo? Jel sigurno da je on mrtav?

Son of Man

Izvedba najnovije predstave državnog vrha - patrijarhova smrt, pogodila je pravo u živac kolektivne histerije. U nedelju ujutru preneta je vest da je preminuo poglavar Srpske pravoslavne crkve. Iste večeri predsednik sekularne države Srbije Boris Tadić prisustvovao je zasedanju Svetog arhijerejskog sinoda, posle čega je proglašena trodnevna žalost. Četvrti dan od smrti patrijarha zakazana je sahrana. U ponedeljak uveče su kablovski operateri saopštili da će tokom ta četiri dana, bez novčane nadoknade, pretplatnicima biti ukinuto emitovanje dvadesetak kanala zabavnog sadržaja. Kablovski operateri su selekciju pravili odvojeno, ali svi su procenili da treba ukinuti oba hrvatska kanala. U utorak je država svojim zaposlenima podelila dnevnice za odlazak u Rakovicu na sahranu, oslobađajući ih radne obaveze. Nezaposlene, mlade i penzionere država nije posebno motivisala - valjda se računa na to da oni i onako nemaju pametnijeg posla nego da dođu na sahranu.

Kako na prosečnog građanina deluje ovakav odnos države prema crkvi i šta im mediji preporučuju kao društveno prihvatljiv oblik ponašanja? U utorak uveče, kolona građana koji su hteli da obiđu telo pokojnog patrijarha izloženo u Sabornoj crkvi protezala se preko Trga republike, duž cele Knez Mihailove, do ulice Kralja Petra i ulaza u crkveno zdanje. Opšti muk i prinudna tuga zavladali su glavnim gradom. Ljudi druge veroispovesti i ateisti su na par dana izbrisani sa spiska građana i postoje na nivou statističke greške.

Istraživanja javnog mnjenja iz godine u godinu pokazuju da građani Srbije najviše poverenja imaju u crkvu i u vojsku. To nije slučajno - te dve institucije su blisko sarađivale u ključnim trenucima naše novije istorije - tamo gde je uniforma vršila operacije, gazila je, pre ili kasnije, i neka od svetih nogu SPC. Zbog čijeg mrtvog tela građani satima stoje u redu?

Pokojni poglavar Srpske pravoslavne crkve je sa manjim prekidima podržavao režim Slobodana Miloševića sve do 1999. godine, da bi mu konačno okrenuo leđa nezadovoljan ratnim porazima. U Prebilovcima u Hercegovini u avgustu 1991. patrijarh je pred 30.000 ljudi rekao: "Ako je božja volja da vodimo rat, svaki Srbin se mora viteški i herojski boriti, veran istorijskom duhu srpskog naroda". Patrijarh nije imao ništa protiv toga da ga Željko Ražnjatović - Arkan zove svojim ,,vrhovnim komandatom", a u Sokolcu pored Sarajeva 2. jula 1995. blagosiljao je Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Opsadu Sarajeva nazvao je slučajem u kojem ,,Srbi samo malo granatiraju". Projekat stvaranja velike Srbije podržao je u Glasu Crkve iz 1991: "Novo, dopunjeno Načertanije mora postaviti jasne i nedvosmislene granice nove srpske države i mora odbraniti naš narod koji živi u drugim državama".

Patrijarh je imao mišljenje i o ulozi žene u ratnim pohodima: "Mnoge majke koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece, da im ostanu kao uteha."

U beogradskom mimohodu (reč koja se poslednji put pominjala na Titovoj sahrani) hiljade žena čeka da uđe u Sabornu crkvu, pusti suzu i poljubi mrtvog patrijarha. Izvesno je da su neke od njih u menstrualnom ciklusu. Koliko njih je upoznato sa mišljenjem poglavara SPC iz njegove knjige Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere: "Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje". U istom delu, pokojni patrijarh poručuje ženama: "Pokrivanje glave je simbol pokornosti žene mužu i crkvi; to je znak vlasti muškaraca nad ženama, to je princip uzvišenosti i časti."

Patrijarh je mrtav. Bira se sledeći.

Dugo se govori o mogućnosti da mitropolit Amfilohije bude "patrijarh umesto patrijarha". U tom slučaju, na to mesto bi došao čovek o kojem oni koji o Pavlu govore kao o skromnom i poniznom čoveku, verovatno ne bi mogli da kažu ništa slično. Ipak, mitropolit crnogorsko-primorski se sa patrijarhom Pavlom slagao u mnogo čemu, naročito u vezi sa stradanjem Srba u bivšoj Jugoslaviji.

One koji su se, milom ili silom, našli na linijima fronta, Amfilohije je tešio rečima da je bolji rat uz crkvu nego mir bez nje: "Truli mir... upravo i jeste suština cjelokupnog novog svjetskog poretka, savremenog sekularizovanog usmjerenja evroameričke civilizacije. Takav mir u stvari nije mir već privid mira, zasnovan na otuđenju od izvora mira i pravde. Kao takav on će biti uvijek iznova uzrok stravičnih krvoprolića."

Mitropolit platonovski veruje da se ratnički zanos najbolje budi muzikom, pa je tako 1991. na dubrovačkom ratištu guslama hrabrio crnogorske rezerviste. 1992. je u sličnoj prilici citirao reči vladike Radeta, poznatijeg kao Njegoš: "Neka bude što biti ne može, nek' ad proždre, pokosi satana, na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje."

Amfilohije je poznat i po poređenju majke Radovana Karadžića sa majkom Jugovića, ali i po metalnoj crkvi koju je uz pomoć helikoptera vojske SCG prkosno postavio na vrh planine Rumije. Zapamćena je i njegova odbrana prava crkve da se bavi politikom: "To zamjeranje je nasleđe titoističko-brozovske ere. I tada je bila na snazi stroga zabrana crkvenim ljudima da se bave politikom. Crkvi, međutim, saglasno njenoj prirodi i svečovečanskoj misiji, ništa što je ljudsko nije tuđe."

Pre samo nekoliko meseci, baveći se smislenošću uključivanja Crne Gore u Evropsku uniju, Amfilohije je rekao: ,,Integrisati se u Evropu, koja je sve više Evropa bez Boga, Evropa protiv Boga, čiji ustav izbegava da zapiše da se ona temelji na hrišćanskim vrednostima, to znači gubiti svoj kompas, svoj mir duhovni, svoj smisao, znači odreći se svega onoga na čemu je sagrađeno sve što jesmo i što imamo kroz našu istoriju". I dalje: "Ako ulaskom u Evropu izgubimo osećanje za živo prisustvo Božje u svakidašnjem životu, u našim ljudskim delima, onda ni sami sebi ne trebamo, onda nam ne treba ni Evropa. Onda ćemo ličiti na slepce koji padaju u istu jamu."

Ovih dana prisustvujemo najvećem zbližavanju države sa crkvom u poslednjih nekoliko godina. Ubrzo ćemo videti da li to znači da je vlast promenila svoje prioritete i na neko vreme odložila evropske integracije ispod mantije Srpske pravoslavne crkve.

Snežana Čongradin / Matja Stojanović

Peščanik.net, 19.11.2009.

Eriops

Nisam ni sumnjao da ce sveznajuci mozgovi iz Pescanika popljuvati mrtvog Patrijarha.
To i lici na njih. Cisto poredjenja radi, padose mi na pamet njihovi histericni ispadi kada neko nesto lose kaze o politici pokojnog Djindjica. Onda se naslusamo tirada kako se mrtvi premijer " ponovo ubija ". No, ako je u pitanju patrijarh SPC, onda je valjda dozvoljeno pljuvanje iako nije cestito ni ukopan. Moralno, nema sta.
Zaboravili su napomenuti da je Patrijarh u vreme izgona srpskog naroda s Kosova, pozivao na mir i suzivot, da je cak rekao da je " bolje da nestanemo nego da budemo neljudi ". Da je pozivao na ljubav i toleranciju i prema nasim neprijateljima. Naravno, to u Pescaniku necete cuti. Kako to da pokazu ? Pravoslavni Srbin, pa poziva na mir i ljubav ? Ne uklapa se to u semu emisije o losim momcima.

Politicari su prolazni. Tita, Slobe, Kostunice, Djindjica, Tadica, za 50, 100 godina niko se nece ni secati. Crkva i vera su nesto sto traje vekovima, i opstaje uprkos svemu. Prisustvo velikog broja ljudi na sahrani, pokazuje da ljudi zele duhovnost, neke trajnije vrednosti, a ne jeftino politikanstvo.

A prica oko drzavnih odluka, koje se donese uz blagoslov Patrijarsije.. aha, kako da ne  :idea:. Sigurno je Tadic progurao Statut Vojvodine uz blagoslov Patrijarsije.

Sreca pa malo ljudi veruje u ovu histericnu propagandu Pescanika, protiv SPC.

krema

Ovo sto su pisale ove dvije iz Pescanika ne vrijedi ni komentarisati.
Ja ne mogu a da se ne osvrnem na lik i "djelo" Dodika, koji je prije desetak godina otvoreno pricao kako je ateista i kako je protiv mijesanja Crkve u politiku. Naravno, tada je Crkva bila otvoreno na strani SDS-a, pa mu nije odgovaralo. A sada nema problema da mu najbolji jaran bude vladika koji je poznatiji kao fudbaler Grigorinjo i inkvizitor, kao i covjek koji je grdne pare zaradio "poslovanjem" crkvenom zemljom. A Dodiku sada nije strano ici i na Patrijarhovu sahranu i krstiti se, izgleda da je postao veliki vjernik...

marlowe

Jedinu histeriju primecujem kod ovih drugosrba...
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Ghoul

"histerična propaganda"?
"pljuvanje?"

molio bih prvosrbe, tj velikosrbe, tj provaslavne džindžere i tihe svete vode da citiraju deo iz gornjeg texta koji nije tačan, i tako pomognu nama, neosveštanima, da vidimo šta su ovog puta ovi drugosrbijanci slagali!

prosvetlite nas!

mac

Mene su u vojsci učili da se selektivan prikaz fenomena korišćenjem istinitih izjava zove bela propaganda.

Son of Man

Tihi nije vernik al' samo da kaze da je cenio Paju zbog skromnosti  xnerd

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 20-11-2009, 11:52:19
"histerična propaganda"?
"pljuvanje?"

molio bih prvosrbe, tj velikosrbe, tj provaslavne džindžere i tihe svete vode da citiraju deo iz gornjeg texta koji nije tačan, i tako pomognu nama, neosveštanima, da vidimo šta su ovog puta ovi drugosrbijanci slagali!

prosvetlite nas!

Evo, npr:

QuoteLjudi druge veroispovesti i ateisti su na par dana izbrisani sa spiska građana i postoje na nivou statističke greške.

Na koji način su ateisti i ini "izbrisani" sa spiska građana i postoje na nivou statističke greške? Šta to zapravo znači?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

krema

Ja jos uvijek ne vidim razlog za bilo kakvo komentarisanje tog teksta...

Eriops

Znaci po analogiji, ako je u Kanadi 25.decembra sve okiceno zbog Bozica, koji tamo praznuje vecina, po autorkama Pescanika, kanadski gradjani pravoslavci, ateisti, i neki drugi, su diskriminisani i izbrisani sa spiska gradjana tog dana, jer se, zamislite tiranije, vecina usudila da obiljezi nesto SVOJE ?

Son of Man

Leba ti, dal ti mozes da uocis razliku izmedju 5 dana zalosti i slavlja ?

JasonBezArgonauta

Kolko je trajalo slavlje?
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Eriops

Son, ne pravi se glup, kad nisi. Nebitno je da li je u pitanju zalost ili slavlje, radi se o tome da u svakoj drzavi na svetu postoji vecina, a ta vecina po Pescaniku svaki put kad nesto zali ili slavi, treba valjda da pita za dozvolu pet pripadnika Crkve Galakticke Centrale, ili bilo koju drugu manjinu. O tome se radi. Niko ne spori da je ukidanje programa i trodnevna zalost previse, ali da je bio i jedan dan zalosti, u Pescaniku bi opet kukali kako se taj dan ne moze preziveti.

Ghoul

Quote from: tiha voda on 20-11-2009, 16:35:45
Son, ne pravi se glup, kad nisi. Nebitno je da li je u pitanju zalost ili slavlje, radi se o tome da u svakoj drzavi na svetu postoji vecina,

dobro, pusti to, nego da čujemo gde si ti gore video 'pljuvanje', i šta je istina a šta 'propaganda' (histerična!!!!!!!) u onome textu iz peščanika.

to bih voleo znati.

scallop

Nije sve bilo pljuvanje. Evo, ova rečenica nije:

Četvrti dan od smrti patrijarha zakazana je sahrana.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 20-11-2009, 17:29:30
Nije sve bilo pljuvanje. Evo, ova rečenica nije:

Četvrti dan od smrti patrijarha zakazana je sahrana.

ovo je baš tendenciozno i histerično.

Eriops

Lazi je toliko, da bi mi trebalo par sati da ih sve detaljno analiziram.
Kaze se da je Patrijarh Pavle okrenuo ledja Milosevicu 1999, zavrsetkom ratnih poraza. Pa evo jedne izjave Patrijarha, od 3.februara 1997 :
"Uzdam se u Boga, da ce ovim vlastima otvoriti oci da ovaj namuceni narod prestanu
zlostavljati".
Dakle, kratko receno, autorke-lazu.
O projektu Velike Srbije, Patrijarh je kazao sledece :
" Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zlocina, pristao bih DA NESTANE NE SAMO VELIKA, NEGO I MALA SRBIJA I SVI SRBI SA NJOM, a ne bih pristao na neljudstvo i necovestvo ". Treba li sta jasnije od ovoga ? Molim te, Ghoule, obavesti me jeli ovo spada u mracne planove " pravoslavnih dzindzera ".
Sto se tice izjave o ratu, Patrijarh nije pozivao na rat, nego je rekao ako se rat desi, tj.apelovao na Srbe da postupaju s junastvom i cojstvom, da ne cine zlocine, da ne ruse tudje bogomolje.. sto ga pojedini nisu slusali, to valjda nije njegova krivica ?
O lazi kako su pripadnici druge veroispovesti i ateisti diskriminisani, vec sam pisao u analogiji s Kanadom. Ako je pravoslavlje RELIGIJA VECINE u jednoj drzavi, normalno je da vecina ima pravo da obiljezava bilo zalost, bilo slavlje, u vezi svoje religije.
Termin kolektivna histerija, i prinudni muk su takodje ciste gluposti. Niko nikoga nije mogao naterati da ode i oda pocast Pavlu. Ko je zeleo, dosao je sam.

Itd, itd, mogu pet dana pisati o ovome. Ja znam da ljudima u Pescaniku skace pritisak sto su stotine hiljada gradjana odali pocast Pavlu, pa eto nisu mogli da sacekaju ni da ga cestito ukopaju, vec su poceli pljuvati. Za njih je " velikosrbin " i
" pravoslavni dzindzer " svako ko bar pet puta dnevno ne popljuje Srbe, Srbiju, SPC, ne spomene Srebrenicu, itd.

Eto , sad znas.

Ghoul

T.V., nije da sumnjam u tvoje reči – podjednako sumnjam i u tvoje, i u peščanikove, i u bilo čije, dok ne pretresem sve ZA i PROTIV dokaze; ali, baš zato, reci mi GDE se mogu naći izjave koje si u gornjem postu pripisao patrijarhu, ima li ih onlajn ili si ih prepisao iz nekog štampanog medija?

takođe, da li je ili nije p. pavle kazao stvari koje mu 'histerici' iz peščanika gore pripisaše, o ženama, menstruaciji, ratnicima, majkama i sinovima za u rat i utehu?

Alex

Ko bre čita/sluša/gleda(?) taj Peščanik? 99,95% ljudi ne znaju ni da ta emisija/časopis/tribina/show/sajt(?) postoji. Njegov uticaj jednak je nuli među narodom. Postoju samo među minornim političkim partijama i nevladinim organizacijama.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Eriops

Treba ti video zapis, Ghoule ? Toliko ne verujes. Izjave se mogu naci svuda, i onlajn, i u medijima, i u crkvenoj arhivi, a i postoje neki zivi ljudi koji su te izjave culi.
Izmedju ostalog, 7.maja 95, nekoliko dana nakon etnickog ciscenja Zapadne Slavonije, Patrijarh se obratio u svojoj poslanici, tako sto je rekao da " trebamo moliti i za neprijatelje nase ". Uporedi recimo tu izjavu, sa nadbiskupom koji je posetio Jasenovac, a onda pola sata pricao o stradanju  u Blajburgu  :(.
Sve to neces naci u Pescaniku, jer je tamo cilj predstaviti Pavla kao cudoviste, monstruoznog arhitektu Velike Srbije. Od tebe kao obrazovanog coveka, ipak sam ocekivao da ne prihvatis tek tako jedan ocigledno jednostran tekst; da pokusas cuti i drugu stranu.

Lord Kufer

Pavle je izjavio da nikad ne ide da glasa, ali je toplo preporučivao drugima da to čine. E, baš licemerno...

Ghoul

Quote from: tiha voda on 20-11-2009, 18:27:33Od tebe kao obrazovanog coveka, ipak sam ocekivao da ne prihvatis tek tako jedan ocigledno jednostran tekst; da pokusas cuti i drugu stranu.

ništa ja nisam prihvatio: ni onaj text gore, a ni tvoj 'demanti', jer nijedan ne navode svoje izvore. zato i pitam gde to što se 'citira' može da se proveri.
ti si verujući čovek, tiha vodo, izgleda. tebi je možda dovoljno da ti neko kaže: 'dana 06.06.2006. patrijarh pavle je kazao da je roman NAŽIVO dejana ognjanovića izvanredno štivo koje treba da se nađe kraj uzglavlja svakog verujućeg hrišćanina, i da se neprestano iščitava,' pa da poveruješ.

meni, pak, kao obrazovanom pa stoga neverujućem čoveku, treba malo više od datuma i (navodnog) citata pa da poverujem.

znači, izvori za to što 'navodiš' pa ću onda, kad ih proverim, da to tvoje prihvatim.