• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta čitamo 2010?

Started by Melkor, 06-01-2010, 14:56:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Melkor

Za ovakvu, kao i mnoge druge varijacije u fantastici potrebna je nova izdavacka kuca, a tek toga (sa takvim profiliom) nema na vidiku. Ne sto nema na vidiku nego ni u teoriji  :x
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

angel011

Nedavno pročitano:

Knjige Embera (ima ih 4 komada, autor je Džin Dupro), SF za decu, može da se čita, ali nije ništa posebno.

Soj, Giljermo del Toro, ja volim stvari na vampirsku temu, ovo može da se čita, ali, joj... Vampiri malčice podsećaju na onu posebnu vrstu iz "Blade 2", matori jevrejski lovac na vampire podseća na sličnog lika iz Simonsove Strvinarske utehe, radnja liči na Kingovo Salemovo, da ništa od navedenog nisam videla ni čitala bilo bi mi znatno zanimljivije. Ima tu i lik koji se zove Palmer Eldrič, lik koji liči na Merilina Mensona postaje vampir, ima nebuloza kao što je pomenuti lovac na vampire, preživeo Holokaust, tada se prvi put sreo sa vampirima i vampir mu je smrskao jednu šaku koja se nikad nije oporavila kako treba, kasnije dobio i artritis, a iz jednog zamaha odrubi vampiru glavu. I tako nekoliko puta. :roll:

Bespuće, Ijan Mekdonald, laka literatura za ljubitelje hard SF-a. Hard SF napisan stilom magijskog realizma, zabavno.

Dnevna straža, Lukjanjenko, stvar se lepo razvija, zanimljivo.
We're all mad here.

mac

Palmer Eldrič, od stigmate do vampir superstara.

angel011

Za sada nije vampir, al' bi hteo da bude...
We're all mad here.

zakk

Quote from: angel011 on 23-03-2010, 11:37:08Bespuće, Ijan Mekdonald, laka literatura za ljubitelje hard SF-a. Hard SF napisan stilom magijskog realizma, zabavno.
Što sad "laka literatura"? To je odličan roman...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

"Soj" je i za moj ukus bio previše derivativan. Mada još nema naznaka da će Del Toro snimati film po njemu (verovatno hoće da izbaci celu trilogiju, pa onda), roman je kao jedan veliki scenario, koji pokušava da se dotakne svih opštih mesta u istoriji popkulturnog vampirizma.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Sinoć sam odustao od novog Čadborna, pa se sad razmišljam da li da krenem s The Quiet War by Paul J. McAuley, The Windup Girl by Paolo Bacigalupi ili  Infoquake  by David Louis Edelman.
First 666

zakk

Probaj Bacigalupija. Čujem da je bulja, ali treba mi second opinion :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Će da probamo. Meni su ga nahvalili kao da mu je Dinkić agent. Odma' sam skeptičan.
First 666

angel011

Quote from: zakk on 23-03-2010, 11:56:00
Quote from: angel011 on 23-03-2010, 11:37:08Bespuće, Ijan Mekdonald, laka literatura za ljubitelje hard SF-a. Hard SF napisan stilom magijskog realizma, zabavno.
Što sad "laka literatura"? To je odličan roman...

"Laka literatura" u pozitivnom smislu. :)
We're all mad here.

stale

kupio sam pre par nedelja u Mamutu Jonathan Strange & Mr Norrell na engleskom (za 400din  :D)pa planiram da pocnem da citam danas.

Posto je dosta ljudi sigurno citalo interesuje me koliko cu cesto morati da posezem za recnikom?

Perin

Na koji način? Meni se roman svideo mnogo...Čitao sam ga relativno davno, i odličan je.

stale

Mislim koliko je recnik veran vremenu u kom se odvija radnja. Recimo Difference engine mi je bio prilicno naporan za citanje u pocetku, jer sam stalno trazio po netu neke reci sa kojima se do tad nisam bas susretao :)

Perin

Ja nisam imao problema sa čitanjem :) Koliko sećam, sve je bilo sasvim razumljivo i okej :)

zakk

Nije problem čitati, paze oni na to...

Kler_Vojant

btw, ne znam da li starim ili sta, ali poslednja 3 sf klasika koja sam overio (Kapija, 1985., i Grad), su mi uzasni, pretenciozni, kvazi-naucni frlj pokušaji pisanja kvalitetne fikcije. Nisam neki sf-mrzitelj, volim Klarka, Asimova, Dika, Sterdzena, Covek Naopako i Pavane su mi u top 10 fiction knjiga svih vremena...ovo me stvarno nervira, prosto se plasim da pogledam neke druge knjizice koje sam propustao da procitam (Nocna Krila, Potopljeni Svet, Eon, Paklenu Pomorandzu, itd), i mislim da cu samo da bacim pogled na Hiperion, i da se vratim stvarima koje me doticu (Oster, DeLilo, Peljevin, Robert Anton Vilson, itd.)

Mica Milovanovic

Quotekupio sam pre par nedelja u Mamutu Jonathan Strange & Mr Norrell na engleskom (za 400din  )pa planiram da pocnem da citam danas.

A koja te muka tera da čitaš na engleskom, ako ga dobro ne znaš, kad je roman preveden kod nas?

Mica

Perin

Jes' preveden, ali je izdavač Narodna Knjiga, koja je propala a izdala je Strejndža u 2 knjige, koje ja ne mogu nigde naći...Doduše, ja ne živim u Bgu niti Srbiji nego u Banjaluci, tako da...Možda je ima u BG po nekim knjižarama. Znam da ima u Hrvatskoj u Profilu, njihov prevod, ali je cena preogromna, barem za moj budžet. Mislim da je oko 2000 dinara. 

Melkor

ed Jonathan Strahan - Eclipse Three (2009.)

The Pelican Bar, Karen Joy Fowler
A Practical Girl, Ellen Klages
Don't Mention Madagascar, Pat Cadigan
On the Road, Nnedi Okorafor
Swell, Elizabeth Bear
Useless Things, Maureen F. McHugh
The Coral Heart, Jeffrey Ford
It Takes Two, Nicola Griffith
Sleight of Hand, Peter S. Beagle
The Pretender's Tourney, Daniel Abraham
Yes We Have No Bananas, Paul Di Filippo
Mesopotamian Fire, Jane Yolen & Adam Stemple
The Visited Man, Molly Gloss
Galapagos, Caitlin R. Kiernan
Dolce Domum, Ellen Kushner

Nedostatak vremena i koncentracije uzrokovale su da ovu zbirku razvucem na dve nedelje citanja. Mislim da joj se nisam dovoljno posvetio te je necu rasclanjivati po pricama. U celini, na prvi pogled mi je delovala nesto slabije od prve dve, mada sam, vec posle nedelju dana, sklon da taj utisak dovedem u pitanje. Ako nekog zanima opsirniji review, takav se moze naci na Strange Horizons.

QuoteI would venture to say that, while Strahan has previously been accused of narrowness in his selection process, the net cast for this anthology might have been slightly too wide to appeal to any one reading demographic: Strahan assumes an audience equally interested in horror, high fantasy, traditional science fiction, and quasi-realist slipstream.
Ovakva koncepcija meni savrseno odgovara, ali verovatno nije svacija solja caja. Takodje, skrenuo bih paznju da se sve price pisu za ovu zbirku kao i na broj zena u ovom izdanju, jos malo pa who is who. Koga zanimaju trendovi u savremenoj fantastici na zapadu ne bi trebalo da propusti ovu ediciju.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

Quote from: Perin on 23-03-2010, 20:08:26
Jes' preveden, ali je izdavač Narodna Knjiga, koja je propala a izdala je Strejndža u 2 knjige, koje ja ne mogu nigde naći...

U 3 (tri) toma, ne u dva. Crni, beli i crveni.

Perin

Eto ti ga na :D Rekoh, ne znam ništa sem toga da se ne mogu naći više :(

Mica Milovanovic

Hvala, zakče, i ja sam živeo u ubeđenju da su izašla dva toma. Moraću da se bacim na traženje "belog".
Mica

zakk

Plus, preveo izvesni Predrag Urošević ;)

Nightflier

Mislio sam da imam Songs of the Dying Earth, ali ispade da nemam. Je li neko čitao?
First 666

angel011

Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija, Maks Bruks. Zabavno kao ideja, ok sprovedeno, ali ukupno uzev blago zamorno, prilično brzo se izliže kao ideja.
We're all mad here.

Melkor

Quote from: Nightflier on 24-03-2010, 17:31:57
Mislio sam da imam Songs of the Dying Earth, ali ispade da nemam. Je li neko čitao?

Imam ja, nisam jos citao. Mislio sam da ces uzeti onu sa Martinovim autogramom.

Melkor

Opet cu da se izvucem pa cu vas za

Robert Charles Wilson - Spin (2005.)

uputiti na odlican Milosev prikaz. Roman jeste odlican i pridruzujem se davanju preporuka.

Perin

ja sinoć završih, u pauzi od 2 dana od faksa i ispita, Shatterpoint od Stovera. Reč je o knjizi smetšenoj u Star Wars svet, i za razliku od nekih naslova koje sam u poslednje vreme čitao iz tog sveta (na primer Labyrinth of Evil) ovaj mi se svideo. Stover, za razliku od Lucena, ponekad da i pokoju prostoproširenu ili složenu rečenicu, a i priča je zanimljiva. Glavni protogonist je Mace Windu, i ima pomalo te SW filozofije u knjizi i preispitivanja glavniog lika. Onako, što se tiče SW knjiga, svakako preporuka, što se tiče kvaliteta ili tako nečeg - svakako ne, u najbolje slučaju mediocre.

Nightflier

Valjda je to ta što je imaju. Bio sam na sajtu. Poprilično košta, mada je jeftinija nego na Amazonu.
First 666

Melkor

Zahvaljujuci neocekivanoj reorganizaciji uspeo sam da u poslednjih para dana otmem dovoljno vremena za

Robert Charles Wilson - Axis (2007.)

Posle odusevljenja Spinom, Axisu sam pristupio opreznije, posto mi je najavljeno da je slabiji i da komotno mogu da prodjem i bez njega. Naravno da nisam poslusao dobronamerne savete (opsesivni kompletista kakav jesam) i, moram reci, drago mi je zbog toga.

Axis je drugaciji roman od Spina. Odlican balans karakterizacije i fantastike je i dalje tu, ali na drugi nacin. Dok je u Spinu Sf bio pozadina, ovde je mnogo integralniji u razvoju likova i to se vidi od prvog poglavlja. Ljudi su i dalje u fokusu i to uveliko pomaze da roman ne postane samo platforma za iznosenje Teze - koja je jako zanimljiva i zavodljiva ali sama ne bi opravdala postojanje celog romana.

Sto se kontinuiteta tice Axis pocinje 30-ak godina po okoncanju Spina i efektivno se samo jedan lik ponovo pojavljuje. Razmere dogadjanja su lokalnije i samo naizgled manje bitne za covecanstvo. Takvim pristupom Axis vara ocekivanje citaoca posle Spina, Wilson mudro spusta loptu i postize, iako ne Evro-, efektivan go.

U proceni Axisa trebalo bi imati u vidu da je to druga knjiga trilogije. Taj podatak nisam imao kada sam se latio citanja (ili sam ga zaboravio). Ne da je krucijalno bitan posto se Axis cak moze citati i kao stand-alone ili kao par uz Spin, ali mislim da ce svoje pravo mesto naci tek kada se sagleda i treca knjiga koja ce se zvati Vortex.

Perin

Kao što pomenuh u prethodnom postu, imam kratku pauzu kod obaveza na faksu, tako da sam napokon krenuo da isčitavam silne knjige koje sam kupio još u januaru. Nakon Shatterpointa, pročitao sam i Rogue Planet od Greg Bera. Knjiga isto spada u SW svet ,ali moram priznati da je mnogo lošija od Shatterpointa. Prvo, plot je prejednostavan. Drugo, iako je Greg dobitnik i Hugoa i Nebule, to se u ovoj knjizi ne vidi uopšte. Nisam nimalo zadovoljan ovim delom, ali nije frka, SW knjige se brzo čitaju. Sad ću verovatno pročitati Splinter of the mind's eye, od Alan Dean Fostera. Čitao sam je u ebook formatu, ali nije na odmet i obnoviti gradivo u paperback izdanju ;)

Eriops

Perine, pročitaj Kraljeve od Jakšića, odlični su.
Ja se uskoro bacam na Ministarstvo senki  :).

Nightflier

U poslednjoj isporuci knjiga kompletirao sam The Long Price Quartet (pa sad imam jednu knjigu viška  :)), pa sam rešio da ipak završim ovo sjajno četvoroknjižje pre nego što krenem s novim romanima. Nakon što sam ponovio prvu knjigu, sada čitam A Betrayal in Winter.

A Betrayal in Winter by Daniel Abraham

QuoteSet 15 years after the events of 2006's A Shadow in Summer, Abraham's clever second novel follows the tribulations of Otah Machi, the sixth son of the Khai Machi. On the demise of the Khai, one son must dispose of all other contenders in order to become the new ruler. Exiled years ago for refusing to become a magic-wielding poet, Otah made his home far from Machi, changed his name to Itani, worked as a laborer and never interfered in affairs of state, hoping to escape the kill-or-be-killed tradition. Now the old Khai's death approaches, and Otah's oldest brother, Biitrah, has been smothered in his sleep. Whispered rumor—which may have been started by the Galts, an empire desperate to destroy the house of Machi—puts the blame for the murder on Otah. He returns to Machi, grimly acknowledging that he must kill his brothers to save himself. Mystery, love triangles and struggles with magical creatures called andat make for a slow-starting but well-rounded story.

Setting and characters in the second Long Price Quartet volume are different from those in A Shadow in Summer (2006). In Machi, the khai, or lord of the city, is dying. Tradition enjoins his sons to fight one another to the last man, who becomes khai. These sons are reluctant. When they start dying anyway, suspicion falls on Otah, who fled the court years ago and now, in a distant city, is feeling torn. He doesn't want to go home, but his father has ordered one of Otah's few known friends to get him back. Someone in the empire of the Galts is conspiring with someone in Machi to overthrow the latter's ruling house. The world Abraham has created, in which poets who control andats (magical beings composed of thought) constitute an elite in a once-great empire, remains fascinating, not least because there's more of the andats and more intrapolitical bickering here as well as a collection of characters who keep one turning pages.
First 666

Nightflier

...i pročitao. Bilo mi je potrebno tri dana, ali završio sam i drugi deo. Kada pročitam sva četiri, napisaću nešto.
First 666

Perin

Dovršio i "Splinter of a mind's eye." Opet knjigak oja spada u SW univerzum. Onako, na drugo čitanje mi nije bila nešto. Ali dobro :) Ovo je samo bila uvertira u ogromnu SW enciklopediju koju mi devojka donosi sutra  :|

Nightflier

Nisam mogao da se odlučim šta da čitam od one tri knjige, pa sam načeo četvrtu - i za sada sam jako zadovoljan. Jedan od retkih pisaca koji izgleda zaslužuje sve pohvale kojima su ga zasuli.

Dragon in Chains by Daniel Fox

QuoteFox captures the foggy mysteries of feudal China in exquisite style with this rich fantasy series opener. Pirate captain Li Ton needs a new ship's boy, having worn out the old one, so he captures apprentice scribe Han, who becomes infected with magic in a duel. When Li Ton kills the monks who forge links to the chain binding an ancient undersea dragon, he and Han are caught up in a multilayered tale of supernatural creatures, a deposed emperor on the run and jade that grants extraordinary powers. Fox's concisely elegant style mirrors the light brush strokes and deep colors of ancient Chinese paintings, finely balancing detail, emotion and action. Where many Western authors try and fail to capture the nuances of Chinese culture and mythology, this melodious tale quietly succeeds.

From award-winning author Daniel Fox comes a ravishingly written epic of revolution and romance set in a world where magic is found in stone and in water, in dragons and in men–and in the chains that bind them.

Deposed by a vicious usurper, a young emperor flees with his court to the small island of Taishu. There, with a dwindling army, a manipulative mother, and a resentful population–and his only friend a local fishergirl he takes as a concubine–he prepares for his last stand.

In the mountains of Taishu, a young miner finds a huge piece of jade, the potent mineral whose ingestion can gift the emperor with superhuman attributes. Setting out to deliver the stone to the embattled emperor, Yu Shan finds himself changing into something more than human, something forbidden.

Meanwhile, a great dragon lies beneath the strait that separates Taishu from the mainland, bound by chains that must be constantly renewed by the magic of a community of monks. When the monks are slaughtered by a willful pirate captain, a maimed slave assumes the terrible burden of keeping the dragon subdued. If he should fail, if she should rise free, the result will be slaughter on an unimaginable scale.

Now the prisoner beneath the sea and the men and women above it will shatter old bonds of loyalty and love and forge a common destiny from the ruins of an empire.
First 666

Melkor

Quote from: Nightflier on 31-03-2010, 00:22:48
From award-winning author Daniel Fox comes a ravishingly written epic of revolution and romance set in a world where magic is found in stone and in water, in dragons and in men–and in the chains that bind them.

Odakle vadis ove blurbove? Koje je to nagrade dobio ovaj Fox?

Nightflier

Sa Amazona. Mislim da je dobio nešto za prvi roman, da li Nebulu... ma jok. Evo, sad sam našao. Ovo je pseudonim Čaza Brenčlija, koji me je smrtno smorio s onim Outremerom.
First 666

Melkor

Bilo mi je malo cudno, nikada nisam cuo za tog Foxa, pa pomislih: da ne lazu blurbovi  xfrog A kad ono, ipak ne lazu, jeste dobio jednu nagradu, Chaz, mislim, ne Daniel  :!:

Nightflier

A baš smo onomad pričali kako menjaju imena. On je očigledno promenio svoje zbog američkog tržišta. Tamo ga vole u vražju mater. Ja mislio novi pisac.  :x
First 666

zakk

To očigledno pali, pošto ti se Foxov roman dopao, a Brenčlijev ne! :D

Nightflier

E, vidiš... dopao mi se negde do trećine. A onda mi se dopadao i dalje... stil je lep, jezik, maštovito preslikana istočnjačka kultura u fentezi okruženje... i ništa se ne dešava... i ništa... i smara... i smara... Ma isto kao Outremer. Sve je super, kao Martina da ćitam, samo što beskrajno naklapaju i u nekom trenutku postane dosadno.
First 666

Nightflier

I evo učinka za prvi kvartal. Kako je počeo, nije se baš toliko loše završio...

januar

The Crown Conspiracy, Michael J. Sullivan
The Good, the Bad, and the Uncanny, Simon R Green

februar

Mission of Honor, David Weber
Bright of the Sky, Kay Kenyon
Covenants, Lorna Freeman
The King's Own, Lorna Freeman
Shadows Past, Lorna Freeman
The Devil You Know, Mike Carey
God Engines, John Scalzi
Much Fall of Blood, Mercedes Lackey, Erick Flint, Dave Freer

mart

Black Magic Sanction, Kim Harrison
The Hundred Thousand Kingdoms, K. J. Jemisin
The Myriad, R M Meluch
Oath of Fealty, Elizabeth Moon
Twelve, Jasper Kent
A Shadow in Summer, Daniel Abraham
A Betrayal in Winter, Daniel Abraham
Dragon in Chains, Daniel Fox
Silver Borne, Patricia Briggs
First 666

cutter

stao sam negde oko dvestote stranice METROa 2033. premisa stanica koje su, po ugledu na drugi svetski rat, mogle biti projektovane tako da služe kao skloništa, ali ne i tako da se mogu hermetički zatvoriti i biti samoodržive kako bi priličilo vaultovima koji treba da očuvaju stanovništvo dok se posledice nuklearnog holokausta na površini kako-tako ublaže, dakle premisa koja se bavi upravo njihovim pretvaranjem u splet nojevih barki povezanim železničkim tunelima je... primamljiva. prve glave obećavaju, ne samo što se pojašnjava ustrojstvo i manufaktura stanice sa koje potiče glavni junak, već se bave i ekonomijom (premda nisam kupio ulogu metka kao valute), a pripoveda se i određena politička istorija, koja je autoru očigledno bila posebno interesantna budući da se pozabavio detaljisanjem oko alternativnih naziva stanica pod kontrolom komunističke frakcije. i shodno tome, međusobnim odnosima među stanicama, čiju demografiju često određuje blizina važnih ustanova, pa tako imamo naučnike i studente na stanici blizu univerziteta, deo generalštaba i vojnika na nekoj trećoj... a pored komunizma razvio se i fašizam. spolja i unutra lurkuju raznorazna čudovišta, demoni i licimuri, a nagovešteno je i da sunčeva toplota više nije prijatna. za oči generacija rođenih u metrou sama dnevna svetlost može biti pogubna.

stalker, kao zanimanje, pojavljuje se čini mi se već u drugoj glavi, i uz često pominjanje kalibra 7.26 gotovo da može da se pomisli da je ukrajinski FPS imao bitan uticaj na gluhovskog, no knjiga je znatno ranijeg datuma. u svakom slučaju, zaplet je, bar dokle sam ga pratio, tipično kvestovanje – imamo glavnu liniju priče, odlazak na gotovo mitsko mesto gde će se valjda ponešto razjasniti, uz grananje koje dolazi nedaćama koje se stvaraju zbog peripetija u tunelima i na samim usputnim stanicama.

i kada je sve to počelo da se zapliće, ja sam prestao da čitam. ključni detalj nije bilo klasično deus ex machina spašavanje sa dželatovog užeta, niti nemušte varijacije na anomalično dejstvo tunela – neka vrsta sirotinjskog bavljenja misticizmom i halucinacijama, već to što gluhovski čitaocu nudi vrlo neujednačen ton pripovedanja. u redu je dok priča istoriju moskovskog dela čovečanstva, pa i povremene pošalice za stražarskim vatrama, ali kada se pojave komunisti i fašisti reč je o najgoroj vrsti karikatura. istina je da se radi o ejpovanju ideološko-ratnog sukoba četrdesetih godina xx veka, ne od pisca već od samih pripadnika frakcija, ali reči koje im gluhovski stavlja u usta i (donekle namerno) parodičan prikaz sukoba čine nivo njegove priče toliko banalnim da počne da zvuči kao nemušta parodija velikog hjua loftinga. bez crteža. svaka sledeća stanica dodatno pojačava monotonost, budući da opisi počinju da se svode na merenje visine svoda, broj stubova i odrpanost stanovništva. nije džaba ovo besplatno okačio na net. samo za post-apoc ljubimce.

angel011

Drud, Den Simons.

Ajoj što je ovo sporo. Dikens preživi nesreću i tako upozna misterioznog i nakaznog Druda, zatim zajedno sa kolegom i prijateljem Kolinsom po katakombama ispod Londona krene da traži tog Druda, policijski inspektor Fild krene da ucenjuje Kolinsa da mu priča sve što sazna o Drudu - i to je razvučeno na prvih 170 strana. Od blizu 'iljadu.  :x

Pre toga pročitala:

Artemis Faul i izgubljena kolonija, Oin Kolfer, ok za ljubitelje ovog serijala;

Vukodav - Dijamantske gore, Marija Semjonova, zvanični kraj tetralogije koja je od dobrodošlog osveženja prešla u franšizu. Blago iritirajuće kad krene da se poziva na knjige iz tog sveta a od drugih autora;

Đavolji eliksiri, E.T.A. Hofman, znam da to spada u klasike i u principu je dobra knjiga, samo što ja ne volim romantizam pa mi deluje kao romantičarsko bulažnjenje (so shoot me :evil:);

Prolaz, Biljana Malešević, ima priču i ideju, pada na zanatskom delu (al' ok, to joj je prvi roman, a zanat se može naučiti);

Mister B. Gone, Clive Barker, simpatično i zabavno (pošto sam ja frik, nisu me nešto uzrujale scene koje bi trebalo da su gross out);

U odvajanju, Ilija Bakić, solidna mračna zbirka.
We're all mad here.

Nightflier

Krećem danas Changes.  :evil:
First 666

vilja

Quote from: angel011 on 02-04-2010, 19:43:07

Đavolji eliksiri, E.T.A. Hofman, znam da to spada u klasike i u principu je dobra knjiga, samo što ja ne volim romantizam pa mi deluje kao romantičarsko bulažnjenje (so shoot me :evil:);

xuss

Kad već tražiš... ;)

Kler_Vojant

meni je princeza brambila vrh fantastike ever.

Nightflier

Završio sam Changes. Utisci su mixed, blago rečeno. Prva polovina romana napisana je kao da je Bučer zaboravio sve što je naučio pišući poslednjih desetak knjiga, što će reći - loše. Od početka se vidi piščeva namera da sruši svet koji se izgradio kroz prethodnih 11 romana i pet-šest zbirki priča i ponegde je čak i pripovedanje tome podređeno. Druga polovina knjige je bolje napisana. Bučer je prilično vešto u jednu celinu ukomponovao sve što je u prethodnim knjigama slagao i sklapao, tako da je Changes mali podsetnik na proteklih desetak godina života našeg protagoniste. Samim tim, većina likova pominje se tek usputno i ima relativno male uloge u romanu, kao da je Bučer hteo da nam pokaže sve njih, pre nego što podvuče crtu. U suštini, za Harija Drezdena ovaj roman je ono što je Narcissus in Chains za Anitu Blejk - jedino što se završava užasnim klifhengerom.
First 666

Perin

Jebote, dođoh na net nakon par dana i...jel to hoćeš reć' da je izašao novi Drezden? Damn, čim cura ode, bacam se na čitanje  :| :| :| :|