• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

Started by Alexdelarge, 10-01-2010, 17:41:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

varvarin

Quote from: scallop on 28-12-2010, 14:37:08
Srbi su cvijet hrvatskog naroda.

Jače je od mene:  :mrgreen: U romanu PROVINCIJALAC, ako se ne varam,  Momo Kapor opisuje detinjstvo svog junaka u Sarajevu, pa i u vreme NDH.
Elem, ima urbana legenda - neki musliman voleo da gura ustašama prst u oko, ali onako, da ne pređe crtu... Pa tako jedno popodne, u kafansku baštu punu ustaša u crnom, ovaj momak uđe sa nekom saksijom pod rukom. (Imao je čaršijsku saglasnost da je lud, i da može da priča šta hoće!)
Podigne onu saksiju i kaže: "Evo, od kad je došla nova država - Hrvati su kao zid, kostur, kao ova saksija! Muslimani su cvijeće hrvatskog naroda - evo ovo cvijeće, a Srbi su... kao ova zemlja u saksiji - đubre!"
Aplauz prisutnih, na šta on ispusti saksiju i kaže - "UFF!!"
A onda, gledajući šta je ostalo na zemlji: "Eto. Puče okvir, polomi se cvijeće... osta samo đubre!"

džin tonik

Quote from: varvarin on 28-12-2010, 17:10:43Jače je od mene...

otvori dusu. tu smo da ti pomognemo.

varvarin

Meho Krljic

Kad smo već kod okruženja, ovo je pišanje:

Sven Alkalaj napao sekretara

QuoteSarajevo -- Agencija za istrage i zaštitu BiH pokrenula je postupak protiv trojice svojih pripadnika, jer nisu prijavili ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja.

Prema navodima, Alkalaj je u jednom sarajevskom kafe-baru podrugljivo napadao Bošnjake zaposlene u Ministarstvu, tvrdeći da je reč o Srbima.

Alkalaj je nakon novogodišnjeg prijema u Ministarstvu u kafe-baru "Bugati", na zaprepašćenje gostiju, verbalno napao sekretara Ministarstva Adnana Hadžikapetanovića koji, takođe, nije bio na prijemu.

"Srbine! Srbine! On je Srbin! Srbi su te nagovorili da ne dođeš na prijem", vikao je Alkalaj na Hadžikapetanovića. U međuvremenu, u kafe-bar je ušao i njegov savetnik, bivši radnik Obaveštajno-bezbednosne agencije Senad Bužimčić koji se sasvim normalno rukovao sa Hadžikapetanovićem, što je dodatno iziritiralo Alkalaja.

"Što se rukuješ sa Srbima?! On je Srbin! Idi operi sad ruke kad se rukuješ sa Srbima", galamio je Alkalaj. Sve ovo posmatrala su trojica pripadnika Sipe i sutradan nisu prijavili nadležnima skandal koji je izazvao ministar Alkalaj.

Postupak protiv njih pokrenut je nakon što se za ovaj nesvakidašnji izliv mržnje saznalo u institucijama BiH, navodi list, prenosi Srna.

xrofl xrofl xrofl xrofl Genijalno!!!

Meho Krljic

Istovremeno, Srbi polako kupuju Hrvatsku:

Највећа српска аквизиција у Хрватској

QuoteБеоградска компанија ,,НЦГ Инвестмент груп" (НЦА ИГ) купила је 51 одсто власништва у неколико фирми кћерки хрватске трговачке компаније ,,Магма", познате по бренду ,,Турбо лимач". Реализација целокупне трансакције у износу од 24,66 милиона евра биће завршена до краја фебруара идуће године.

Ова информација била је јуче прва вест на Загребачкој берзи, а обелодањена је после седнице Надзорног одбора ,,Магме" на којој се расправљало о понудама инвеститора заинтересованих за стратешко повезивање.

Београдски НЦА ИГ је компанија у власништву бизнисмена Слободана Вучићевића који ће купити 51 одсто удела у ,,Магминим" фирмама кћеркама ,,Магма Интернационал д. о. о. Београд", ,,Магма Б д. о. о. Сарајево", ,,Козмолина д. о. о. Београд", ,,Адрија дизајн д. о. о. Загреб" и новог друштва НД д. о. о. из Загреба (које ће бити основано најкасније до 26. фебруара 2011.). О свему томе потписан је споразум о разумевању, наведено је у саопштењу објављеном преко Загребачке берзе. Уговорена купопродајна цена наведених удела износи 21,6 милиона евра.

После стицања наведених удела, НЦА ИГ и ,,Магма" докапитализоваће ,,Адрија дизајн" д. о. о. из Загреба са шест милиона евра уз задржавање истих односа удела.

Слободан Вучићевић није био доступан, а извор близак овом бизнисмену тврди да је он јуче у Загребу потписивао потребне ,,папире" за преузимање дела ,,Магме". Тај извор потврдио нам да нова заједничка компанија има амбицију да постане регионални лидер у производњи и продаји играчака, опреме и одеће за децу и да планира да 2011. године оствари промет 60–70 милиона евра.

А реализација целокупне трансакције у износу од 24,66 милиона евра биће обављена од 27. децембра до 28. фебруара 2011. године.

Вест да је београдски бизнисмен Слободан Вучићевић, бивши власник ,,Гранд кафе" и ,,Штарка", сувласник словеначке компаније ,,Дрога Колинска" и њен бивши председник управе, купио већински пакет акција од власника загребачке ,,Магме" Бисерке и Горанка Фижулића била је велико изненађење за познаваоце прилика на Загребачкој берзи. Јер, данима пре ове вести спекулисало се да ће пољска компанија NFI EMPiK MEDIA FASHION S. A. (ЕМФ) из Варшава бити сигуран стратешки партнер и већински власник ,,Магме".

ЕМФ је дистрибутер широке палете производа у средњој и источној Европи која укључује медије и забаву, одећу, обућу, козметику, играчке, опрему за децу и школе страних језика.

Чак се и Надзорни одбор хрватске компаније 16. новембра сагласио с уговором о основним условима и условној понуди за упис деоница с пољским ЕМФ-ом и одобрио почетак дубинског снимања ,,Магме" с правом ексклузивности до 31. децембра 2010. ,,Магма" је дан касније објавила да ће њен стратешки партнер пољски ЕМФ уписати приближно 50,09 одсто деоница кроз повећање основног капитала за око 5,2 милиона евра. Повећање основног капитала и упис деоница било је условљено дубинским снимањем ,,Магме" и одлукама њене скупштине да ЕМФ буде ослобођен од обавезе подношења понуде за преузимање.

Истовремено, да би умирила инвеституре на Берзи, ,,Магма" је откупила милион евра вредну траншу комерцијалних записа, чиме је исплатила све обавезе које доспевају 2010. године. И без помоћи стратешког улагача (како се тада очекивало) пољског ЕМФ-а, који још није обавио најављени процес докапитализације, ,,Магма" је исплатила своје повериоце за 2010. годину, а следећа већа исплата долази на ред 21. јануара 2011. године.

Месец и по дана касније Надзорни одбор ,,Магме" обавестио је 24. децембра хрватску јавност и берзанске инвеституре да је ,,пољско друштво NFI EMPiK MEDIA FASHION S. A., које је 16. новембра доставило иницијалну условну понуду, доставило нову условну понуду која је у финансијском и пословном смислу лошија од понуде НЦА ИГ из Београда".

Наглашавају како је НЦА ИГ стратешки инвеститор у делу асортимана намењеног деци, Надзорни одбор изразио је и очекивање да ће развој брендова (којима је ,,Магма" у протеклих 20 година осигурала лидерску позицију на тржиштима Хрватске, БиХ и Србије) добити нови замах.

– ,,Магма" ће после реализације наведене трансакције завршити процес започете консолидације целе групе и искористити нешто повољније трендове на тржишту за нови раст и развој у кључним сегментима свог пословања, закључује се у саопштењу са седнице Надзорног одбора ,,Магме", одржане 24. децембра.

Миша Бркић

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Čuj, takav nam je region. Sad sam gledao šta pričaju po crnogorskom parlamentu i ono je takođe urnebes. Da ne pominjem da je jedan od odbornika budvanske skupštine danas na sednici sedeo sa fantomkom na glavi, protestujući protiv načina na koji su uhapšeni Kuljača, Marović i drugi.

scallop

Mi još nismo počeli da apsimo naše. Očito kasnimo sa tranzicijom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Mada je Kertesu juče dosuđeno osam godina. U nekim stvarima smo ispred drugih.

scallop

To je iz alternativnog sveta. Ne važi se. Ja bih hapsio ove sadašnje. Ko će da čeka da promenimo vlast još jednom.

Meho Krljic

Doduše u pravu si. Baš sam malopre ženi rekao nešto u stilu "Kad će već jednom ovog Dinkića da uhapse?"

scallop

Šta je on mazno? Ranu za mačke?

Lord Kufer

Njega će za ubistvo Zokijevo da pričvrlje...

scallop

džin tonik

... i skoro pa svakodnevni hvalospjev vladinom ili vojske ili predsjednika zrakoplovstvu. koji su to dobrocinitelji. bilo bi steta da se hitni transporti bolesnika osiguraju kao u naprednim zemljama. kako bi ove dobricine dosle do izrazaja. o cemu bi novine pisale? koga bi babe hvalile?

"Zrakoplovom Vlade Republike Hrvatske sinoć je ponovno obavljen hitan medicinski prijevoz. ŽC 112 Dubrovnik je u 22:11 sati primio zahtjev iz Opće bolnice Dubrovnik za hitan prijevoz pacijentice (1962. g.) u KBC Zagreb.

Prijevoz helikopterom HRZ-a nije bio moguć zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta pa je zbog teškog stanja oboljele osobe uz odobrenje Vlade angažiran zrakoplov Vlade Republike Hrvatske, javlja DUZS.

Zrakoplov Vlade RH poletio je iz Zagreba u 1 sat, a u Dubrovnik je sletio u 1:50 sati, preuzeo pacijenticu te u 2:50 sati sletio na aerodrom Pleso gdje je prijevoz pacijentice do KBC-a Zagreb izvršila HMP Velika Gorica."
spam

mac

Hitni transporti, hm. A ko bi to platio? Moraš da imaš jedan brzi avion, koji uglavnom ne radi ništa osim što čeka, zatim hangar za njega, održavanje, rezervne delove, naravno i pilote koji dežuraju u tri smene, i uglavnom ne rade ništa osim što čekaju. Ovo sa helikopterima i vladinim avionom kao planom B vam je mnogo bolja varijanta.

džin tonik

glupost. beskrajna glupost. svi rade sve, samo ne ono za sta su tu. ne zelim citati te bedastoce, ne zelim gledati politicare koji nekoj bijedi cunu koju sitnicu za blagdane, ne zelim slusati sebicnjake koji si laskaju donacijama ljudima u nevolji.

zemlja mora biti protkana jedinicama za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim oboljenjima (slag, infarkt). znaci: ct, mrt, oprema za katetar + infrastruktura za hitne transporte.

socijalno mora osigurati dostojanstven zivot svim gradjanima. zabrana donacija te samopromocije politicara i ostalih glupandera koji se osjecaju "prozvani da pomognu".

Plut

Šta bismo mi svi bez tih jakih vladarskih aviona?!  :x

Anomander Rejk

Sutra je Dan Republike Srpske, pa onima koji slave ili je makar doživljavaju kao svoju,
čestitke  xcheers.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Джон Рейнольдс

Quote from: Anomander Rejk on 08-01-2011, 19:47:26
Sutra je Dan Republike Srpske, pa onima koji slave ili je makar doživljavaju kao svoju,
čestitke  xcheers.

Zašto si ovo stavio u "zemlje iz okruženja"?

Naravno, pridružujem se čestitkama.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

srbija i otvoreno preuzela legislativu nad hrvatskom. no cuje se malo kritike tu i tamo. sta i tim urlatorima ne cunete pemzije i po dva spila poker karata? i mir.

"Ima li Srbija pravni protektorat nad Republikom Hrvatskom?"

Anomander Rejk

Siroti branitelji...
Najače mi je ipak da je predsednik HSP čovek koji se zove Danijel Srb  :).

scallop

džin tonik

komentari se nizaju. sad napadaju meni dragog el prezidentea druga jovana. jos cekam osvrt na onu politicarku u hrvatskoj, ne mogu se sjetiti imena, uglavnom ima izrazeno stakorsko lice (pacovsko, vi bi rekli) u kontekstu.

"Došli smo i do toga. Da, Srbija uhićuje preko međunarodne tjeralice hrvatske branitelje. Država koja nije navodno ratovala s Hrvatskom, država koja nema veze s tisućama ubijenima i štetama u milijardama dolara u Hrvatskoj, država koja nije bila agresor na Hrvatsku, lovi po svijetu hrvatske državljane zbog navodnih ratnih zločina na hrvatskom teritoriju. Mora se zato odati priznanje prof. dr. Ivi Josipoviću da je projekt čija je on udarna pesnica u samo godinu dana doživio fenomenalni uspjeh."
druze jovane mi ti se kunemo

džin tonik

Quote from: Anomander Rejk on 09-01-2011, 19:08:42
Siroti branitelji...
Najače mi je ipak da je predsednik HSP čovek koji se zove Danijel Srb  :).

cuj, ako ti sad odgovorim hoces li

a) cendrati nadleznima na pp? (po obicaju)
ili
b) freneticno se zalagati za odstranjivanje neistomisljenika sa foruma u sljedecem pollu? (uz cicu skalopa)

Джон Рейнольдс

Pitam se zezaju li Danijela zbog prezimena? Prosto mi je neverovatno da se ne događa da ga neko bar pomalo džarne.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

c ) Oterati te kao i onomad, tamo odakle si se ispilio...
Zadovoljan odgovorom ?

džin tonik

o, djecarac se osokolio. da nisi stao na cep od piva?

mac

Srpske poternice su bar javne, a ne kao neki tajni spiskovi zbog kojih ni nevini Srbi ne smeju nazad u Hrvatsku.

džin tonik

Meho Krljic

Pali su kao žrtve ustaških pokolja?

džin tonik

pa dobro. kako objasnjavate cinjenicu da srbija raspisuje inter-potjernice za hrvatskim drzavljanima zbog mozebitnih radnji na hrvatskom tlu?
konkretno u gore navedenom slucaju, privodi covjeka koji nije vidio srbije, osim kad ste ga odvukli u logor nakon pada vukovara.
kao da sada hrvatska raspise potjernicu za mehom ako opljacka neku beogradsku banku. jednostavno nema smisla.

mac

Da li je opljačkana bila neka hrvatska banka sa hrvatskim osobljem, koje je pritom i pobijeno, i u stvari uopšte nije ni bila poenta u pljački nego u ubijanju hrvatskog osoblja?

džin tonik

mislim da se covjek samonapao.

Meho Krljic

Da se razumemo, i meni je to smešno.

džin tonik

"Spiegel tvrdi: Hrvatima u Njemačkoj još prijete - iz Zagreba
Josip Perković, Zdravko Mustać, Ivan Lasić, Boris Brneluić, Bruno Smokvina, Ivan Cetinić i Marin Modrić I dalje neometano žive u svojoj domovini, ističe se u tekstu Der Spiegela

Njemački tjednik Der Spiegel u najnovijem broju donosi tekst pod naslovom "Hrvatima u Njemačkoj prijeti se iz Zagreba". U članku se otkriva da su prijetnje upućene žrtvi jugoslavenske tajne policije Radi Bošnjaku, koji je početkom 70-ih preživio atentat Udbe. Bošnjak je nedavno pokrenuo pravni postupak te zatražio od njemačke države posmrtno oduzimanje najvišeg njemačkog odličja Josipu Brozu Titu, za kojega je navedeno da je naređivao i bio umiješan u ubojstva hrvatskih emigranata. Spiegel piše o telefonskim prijetnjama s kojima se suočava podnositelj tog zahtjeva Rade Bošnjak.

Bošnjaku je navodno prijetila osoba koja se predstavila kao "bivši suradnik jednog od optuženih časnika tajnih službi". Bošnjaka je upozorio da bi mu "mogao biti slomljen vrat". Spiegel piše i o tome kako su nekadašnji djelatnici tajnih službi zaštićeni unatoč tome što je Njemačka za njima raspisala međunarodne tjeralice.

Na tjeralici su redom Josip Perković, Zdravko Mustać, Ivan Lasić, Boris Brneluić, Bruno Smokvina, Ivan Cetinić i Marin Modrić. Oni i dalje neometano žive u svojoj domovini te su i dandanas u stanju utjerati strah u kosti Hrvatima koji žive u Njemačkoj, ističe se u tekstu Der Spiegela u kojem se još navodi i to kako je "utjecajni političar Andrija Hebrang zatražio od svoje vlade da podrži rad i zahtjeve Nijemaca"."
vl

džin tonik

Quote from: mac on 10-01-2011, 12:36:31
Da li je opljačkana bila neka hrvatska banka sa hrvatskim osobljem, koje je pritom i pobijeno, i u stvari uopšte nije ni bila poenta u pljački nego u ubijanju hrvatskog osoblja?

ne, cini se da je pruzio otpor srbima u pljackaskom pohodu:

"Razrješenje slučaja Tihomira Purde očekuje se u srijedu kad u Zagreb stiže srbijanska ministrica pravde Snežana Malović te predstavnici tužiteljstva, otkriva ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Na pitanje znači li to da će Srbija prepustiti Hrvatskoj procesuiranje tog slučaja, ministar kaže: "Vidjet ćemo." Srbijansko Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine objavilo je da je predmet ratnog zločina za koji se tereti Tihomir Purda u fazi istrage preuzet s Vojnog suda i da je prošao prvu fazu revizije te da u njemu ima dovoljno osnovane sumnje da je Purda počinio ratni zločin.

Međutim, uskoro će zajednička komisija Hrvatske i Srbije napraviti novu analizu i reviziju predmeta s beogradskog Vojnog suda. Srbijanski tužitelji ne otkrivaju konkretno o čemu je riječ, no prema drugim izvorima, riječ je o ratnoj akciji u Vukovaru 5. studenoga 1991. godine kojom je zapovijedao Petar Janjić Tromblon koji je, za razliku od Purde, još prije tri godine doznao da je osumnjičen za ratni zločin. Janjić kaže da je u Vinogradskoj ulici toga dana bila probijena hrvatska linija i da su prema hrvatskim snagama krenuli arkanovci, vojska i tenkovi.

– U toj akciji poginula su četiri branitelja, ali i više njihovih vojnika. Uništili smo im nekoliko tenkova i dva pontonska mosta. Kad smo ih odbili, krenuli smo u čišćenje ulice. Purda i ostali bili su meni samo osiguranje i imali su zadatak ulaziti u kuće dvije minute nakon mene – kazao je Janjić.

Dr. Njavro ga operirao

Kad je akcija završila, jedan neprijateljski vojnik bio je živ, ali teško ranjen. Imobilizirali smo mu ruke i noge, bio je ranjen i u trbuh, polegli smo ga u nosila i vozilom koje je na moj poziv poslao Ivan Kapular prebacili ga u vukovarsku bolnicu. Putem su na nas pucali sa svih strana, pa ispada da smo riskirali živote da vojnika JNA prebacimo u bolnicu. Dr. Juraj Njavro ga je operirao, poslije smo doznali da je to bio Boban Gačić, a ja sam ponudio i krv – ispričao je pukovnik Janjić. Kaže i da ga je Gačić putem držao za ruku i molio: "Tromblon, nemoj dati da me ustaše zakolju!"

– Krv nisam mogao dati jer sam morao natrag u borbu, a kad sam se vratio u Vinogradsku, zvao sam motorolom kapetana JNA i rekao mu da dođe kaminom, bijelim stijegom i vojnicima u bijelom i bez oružja pokupiti mrtve koje sam poslagao. I tako je bilo. Zbog Gačića sam dobio strašne batine u logoru – kazuje Janjić, koji ne napušta Hrvatsku otkad je doznao da je osumnjičen, ali je, kaže, spreman odazvati se na poziv pravosuđa.

Purdu srbijanski tužitelji terete za namjerno ubijanje i nehumano postupanje s ranjenicima i bolesnicima. Njegova supruga Slobodanka kaže da je on znao da je protiv Janjića podignuta optužnica.

– I sada se pitam zašto onda i njega netko nije obavijestio i rekao da se pripazi i ne putuje nigdje jer bi mu se moglo dogoditi da ga uhite – pita se Slobodanka.

Generalna konzulica RH u Sarajevu Marijana Mikulić posjetila je Purdu kako bi provjerila kakav ima tretman u pritvoru. Donijeli su mu odjeću i higijenski pribor te su mu prenijeli poruke obitelji. Purda se razveselio, a glavna briga mu je kako se osjeća trudna supruga. Supruga pak kaže i da je Tihomir bolje jer se digla cijela Hrvatska pa se, kaže, nada da će mu i to na neki način pomoći. Čula se i s odvjetnikom koji je dodijeljen Tihomiru. Poslala mu je potvrdu o vremenu koje je taj vukovarski branitelj proveo u logorima Stajićevo i Begejci.

Potvrda o logorima

– Strašno je sve to, ne znam više koga zvati i tražiti pomoć. Samo da Tihomir izađe iz pritvora i vrati se djeci i meni – kaže. Purda je bio ispitivan o događajima u Vukovaru kad je bio zatočenik logora. Trebao je zapravo imati status ratnog zarobljenika, a njih se, upozorava prof. Berislav Pavišić, može pitati samo kako se zovu, kojoj jedinici pripadaju i koji čin imaju, a sve više od toga predstavlja kršenje konvencija. Zoran Šangut, koji je i sam bio zatočenik, kaže da su ih tukli i ispitivali tko je uništavao i tenkove ili sudjelovao u akcijama u kojima je bilo poginulih s druge strane."
vl

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

džin tonik

tako su valjda i nijemci 1954. trazili od izraela da im izruci zidove clanove pokreta otpora iz okupirane poljske.

pokojni Steva

One sa špacir štapom Jahve und Juden?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

džin tonik

kako god. zanimljivo je pratiti napore regionalnog parazita - srbije, da destabilizira susjeda koji je pred ulaskom u eu. bit ce tu jos zanimljivih zbivanja.
ako hrvatska uskoro udje u eu, odzvonilo je srbskim pretenzijama i hrvatskim kvislinzima.

edit: tipfeler

M.M

Daj mi pojasni:
1. Šta je to "reginalni parazit"?, ako je to, u stvari, regionalni parazit, zamolio bih te da mi objasniš:
2. Kako je to Srbija "regionalni parazit"?
Nijedan poraz nije konačan.

M.M

U je, pa ti si baš neki mislilac :??
Nijedan poraz nije konačan.

džin tonik

nadam sam kako sam ti pomogao.

Anomander Rejk

Lebac ti. Ovo je kao iz nekih sf romana- hrvatski supervojnik. Roka tenkove, nosi zarobljenog neprijatelja kome daje krv, slaže mrtve i brine se za njihov transport, daje intervjue... fali još samo neka sisata dragana, i ono ,, živeli su sretno do kraja života '',
odlazak u daljinu pri zalasku sunca, držeći se za ruke...

Джон Рейнольдс

xrofl

Miljan je još mlad, pokušao je da ozbiljno popriča sa Zoskom.

Nego, moram da ponovim da sam za to da Hrvatska što pre uđe u EU, pošto će to ubrzati krah Unije. Istorija je učiteljica, a ona lepo kaže - čega god je Hvatska bila deo, to se raspalo.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

Jes vala- Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, SFRJ..
Ali ovaj Tromblon, to je u maniru najveće propagande HTV iz devedesetih.
Silvester Stalone-Tromblon  :idea:.