• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

Started by Alexdelarge, 10-01-2010, 17:41:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

mac

Pa jedna od naših teorija je da su originalni Hrvati ono što su sada Zagorci. I da je Čakavski originalni hrvatski jezik. A onda je došlo do mešanja i seoba, i Srbi su sa svojim jezikom došli da se tu mešaju, primili katoličanstvo da im bude lakše, usvojili da se zovu Hrvati, da ne zbunjuju Mađare i Austrijance, ali nametnuli svoj jezik, jer ih je prosto bilo više. Današnji Hrvati su zaboravili da su njihovi preci nekad bili Srbi. To je bar teorija.

Krsta Klatić Klaja

zaboravio si i da je Sveti Sava Hrvat
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truba on 29-07-2024, 09:27:19
svetoj pokatolicenoj srpskoj zemlji

"Ante Starčević rođen je 1823. godine u mjestu Veliki Žitnik kod Gospića. Otac mu je bio Jakov Starčević a majka Milica, udova Čorak, iz Široke Kule, pravoslavka koja je primila katoličku vjeru"

mac

S tim što se ovo o čemu ja pričam nije desilo u 19. veku, pa ni krajem 17. veka, nego ranije, ko zna kad, i ko zna koliko dugo je to trajalo. 11. vek recimo, ili pre, u vreme osnivanja Biograda.

dark horse

Samo sto se nikad nije desilo.

Srbi i Hrvati su nesto sto je izmisljeno kasnije, i pokusava da nakanadno objasni sve sto se desilo bez njih. U fazonu istoriju pisu pobednici. Zato i rupa koliko hoces, i sa srpske i hrvatske strane.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truba

u 11 veku kad je postojala zagrebacka biskupija i Trebinjska biskupija
a nije SPC
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dark horse

Nije vam nimalo sumnjivo sto su i Srbija i Hrvatska navodno nastale istovremeno, u 7 veku, na gotovo istom podrucju? Od tolikih mogucnosti, eto bas paralelno. Busit prica samo tako...

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dark horse

Bukvalno sve ukazuje da jedino bitno sto se tad desilo jeste raspad Vizantije, a ne dolazak nekih Iranaca ili druge nebulozne izmisljotine.

Znaci, sve je to postojalo i pre sedmog veka, samo sto Vizantije nema, pa je prisvojio ko je stigao...

mac

Čak i tako, hiljadu godina je dovoljno vremena da se jezici razdvoje, ali ovde se to nije desilo, jer su ljudi nastavili da se mešaju. Bili smo isto pre Vizantije i nastavili smo da budemo isto i posle Vizantije. I sada smo isto, bar što se jezika, mentaliteta, i genetike tiče. Vera je najbitnija stvar koja nas razlikuje.

Tako da kad ti Trubo kažeš "čudno nema Srba u hrvatskim izborima 1845." odgovor na osnovu ove teorije je "sve su to Hrvati srpskog porekla". Ili ajd da kažemo "Hrvati istog porekla kog su i Srbi". Samo su kajkavci i čakavci originalni "Hrvato-Hrvati".

Truba

Jesmo svi jedno
Ali u Kristu

dark horse

Jedinstveni u kojem Hristu, ima ih bar četiri: Hristu koji ne pruža otpor, pacifističkom Hristu, Hristu koji vodi pravednički rat ili Hristu koji vodi preventivni tj. Sveti rat?

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truba on 29-07-2024, 13:45:43
a nije SPC

Stefan Nemanja je bio katolik

što te muči?

Truba

Quote from: dark horse on 29-07-2024, 15:24:53
Jedinstveni u kojem Hristu, ima ih bar četiri: Hristu koji ne pruža otpor, pacifističkom Hristu, Hristu koji vodi pravednički rat ili Hristu koji vodi preventivni tj. Sveti rat?

Istocni raskolnici menjaju oblik Krista koji je uvjrk isti bio

dark horse

Quote from: Truba on 29-07-2024, 16:47:35

Jest, bas su istocni raskolnici pisali ovo:

Christianity and violence

Bukvalno su hriscani kasnije uradili sve ono sto su na pocetku pripisivali osvetoljubivom starozavetnom Bogu Jahveu.

Eto, samo vreme treba da prodje, i sva lica i nalicja su normalna i dozvoljena.

Petronije

Diskutuješ sa likom koji bi te preklao nožem bez da trepne kad bi mu njegov pop to naredio.

dark horse

Pa dobro, nije on licno za to kriv. Valjda je jasno da su religija i politika uzok i koren sveopsteg zla.

Petronije

Pa jasno je svima osim upravo onima koji zlo čine zaslepljeni verom i politikom, a njima nikad neće biti jasno. Ali svaka čast na istrajnosti.

Truba

Quote from: Labudan on 29-07-2024, 15:53:28
Quote from: Truba on 29-07-2024, 13:45:43
a nije SPC

Stefan Nemanja je bio katolik

što te muči?

Ne znam tog covjrka
Nisam upoznat...da nije vjeru primio zbog materijalne koristi ili krune?

Truba

Quote from: dark horse on 29-07-2024, 17:03:27
Pa dobro, nije on licno za to kriv. Valjda je jasno da su religija i politika uzok i koren sveopsteg zla.

Upravo...na balkanu milosevic i SPC

Truba

Quote from: dark horse on 29-07-2024, 16:50:43

Bukvalno su hriscani kasnije uradili sve ono sto su na pocetku pripisivali osvetoljubivom starozavetnom Bogu Jahveu.

Nisam otvarao virusa se bojim

Moj je odgovor brkas grijeh covjeka i ideju

dark horse

Quote from: Truba on 29-07-2024, 17:20:58
Quote from: dark horse on 29-07-2024, 17:03:27

Upravo...na balkanu milosevic i SPC

Milišević je umro.

Dok je bio Milošević, tvrdili ste da je samo on za sve kriv i ubeđivali zapad da će ruže cvetati na balkanu samo ako se makne. Sad vam je kriv SPC, crkva jednog naroda. Nije li to malo neukusno? To je kao da bi mi krivili za sve Hvatsku Katoličku Crkvu.

dark horse

Quote from: Truba on 29-07-2024, 17:22:06
Quote from: dark horse on 29-07-2024, 16:50:43

Nisam otvarao virusa se bojim

Bojiš se jesi video url ili nisi ni pogledao? Otkud virusi na wikipediji?

Ikvizicija i krstaški pohodi nisu individuelni greh pojedinca već ideje koje je hrišćanstvo proizvelo.

džin tonik

Branitelji u šoku: U Kninu će 5. kolovoza nastupiti Maja Šuput

QuoteU Kninu će se 5. kolovoza svečano obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Ovaj grad će već tradicionalno pripremiti i bogat scenski program. Nastupit će Mate Bulić i Maja Šuput.

Međutim, jedno od dvoje izvođača nikako nije po ukusu predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UHBDR91.). Mladen Pavković s gostovanjem Mate Bulića nema nikakvih problema. No, nikako mu nije jasno da će jedna od glavnih zvijezda u Kninu biti Maja Šuput.

"Riječ je o pjevačici koja je najpoznatija po nastupima na svadbama, a organizatori je predstavljaju i kao poznatu pjevačicu na Balkanu. Ne sjećamo se ni jedne Majine pjesme na domoljubnu temu, a posebno ne u kojoj izgovara riječ 'Hrvatska'.

Također ne pamtimo gotovo ni jedan njezin humanitarni nastup za hrvatske branitelje i stradalnike hrvatskog obrambenog Domovinskog rata", kaže predsjednik ove udruge.

On dodaje kako će se u Kninu, umjesto pjesme o slobodi, domu i Bogu, oriti "vadi kume keš, keš, nema noćas 'oš, ne'š, nema noćas ima, nema, nikome se ne drijema".

"Na njezinom repertoaru je i pjesma 'Hej Balkano' u kojoj podiže goste na noge kad urliče 'Hej, hej, hej Balkano, mi samo uživamo. Brigu ne brini, sve je laganini. Daj mi da prošetam Dubai, Amsterdam, Atenu i Istanbul, al' ljubi me, ljubi tu. Na Kalemegdanu ili u Mostaru, Sarajevu ili Triglavu. Svjetsko je, a naše, a najbolje mi paše. Nemoj da se lažemo kad balkanski to radimo'.

(...)

procitali su vas. jbg. dugo je i trebalo. :cry:

dark horse

Mislim, nemoj pogrešno da me shvatiš, pa naravno da su srpska crkva i srpska vlast dva najveća zla za Hrvate. Pa rekao sam da su religija i politika najveća zla. Ali, upirati prstom u SPC je suludo jednako kao da ste uprli prstom u Vladu Srbije, tj. Tražili poništavanje državnosti ili direktno objavili rat Srbiji.

Zapravo, to je najpičkastiji potez mogući potez koji politika u Hrvatskoj radi, bez direktne objave rata. Pa, dokle više, gde su ta muda da narastu pa direktno da udarite?  :lol:

tomat

https://youtu.be/P8mH_yBCKRI?si=yLhDg-ZF_baplc2k
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mac

Quote from: Truba on 29-07-2024, 17:22:06

Ček, da li pričamo o hrišćanstvu ili o komunizmu?

Truba

O koriscenju osmanlija i komunista za sirenje hriscanstva na racun krscanstva

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truba on 29-07-2024, 17:20:28

Ne znam tog covjrka
Nisam upoznat...da nije vjeru primio zbog materijalne koristi ili krune?

ne znaš osnivača prejasne hrvatske dinastije Nemanjića?

Truba

ne znam iskreno a ne volim guglati i pravit se pametan

znao sam citavu kraljevsku lozu od bana kulina do stjepana tomaševića unaprijed i unazad
ti se nisu nemanjici spominjali

Truba

Quote from: mac on 29-07-2024, 14:40:36
Čak i tako, hiljadu godina je dovoljno vremena da se jezici razdvoje, ali ovde se to nije desilo, jer su ljudi nastavili da se mešaju. Bili smo isto pre Vizantije i nastavili smo da budemo isto i posle Vizantije. I sada smo isto, bar što se jezika, mentaliteta, i genetike tiče. Vera je najbitnija stvar koja nas razlikuje.

Tako da kad ti Trubo kažeš "čudno nema Srba u hrvatskim izborima 1845." odgovor na osnovu ove teorije je "sve su to Hrvati srpskog porekla". Ili ajd da kažemo "Hrvati istog porekla kog su i Srbi". Samo su kajkavci i čakavci originalni "Hrvato-Hrvati".

moram priznat imaš znanja i logike
ali moraš također shvatiti da je vrijeme kobasina prošlo
nije 1999
sve što trebaš reći probaj sastaviti u 2 3 rečenice

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truba on 30-07-2024, 10:07:33
ne znam iskreno a ne volim guglati i pravit se pametan

znao sam citavu kraljevsku lozu od bana kulina do stjepana tomaševića unaprijed i unazad
ti se nisu nemanjici spominjali

pa kad ne znaš elementarne stvari

Truba

dark horse

U Hrvatskoj Nemanjiće zovu Trpimirovići.

Svi Srbi i Hrvati poticu iz Dalmacije, gde su u 7 veku ziveli pod vlascu Heraklija I na vrlo uskom pojasu zemlje uz samu obalu.

Bar nam tako tvrdi zvanicna istorija.

dark horse

A odavde smo se mozda doselili (kopiram wiki stranu u celosti, da Truba ne bi strahovao od linka), ko veruje o teorije o seobi:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Avarski_kaganat

QuoteAvarski kaganat   

Avarski kaganat je naziv za državu koja je postojala u srednjoj Evropi između 6. i 8. veka. Osnovali su je Avari, narod turskog porekla, koji se doselio na te prostore 567. godine iz istočne Evrope. Prema nekim izvorima, Kaganat je bio avarsko-slavenska država, jer su u njoj, pored Avara, znatan deo stanovništva činili i Slaveni, u statusu pokorenog stanovništva i vojnih saveznika Avara.

Dolazak u Panoniju
Kad su Avari došli u Evropu, brojili su oko 20.000 ratnika, a kad su im se pridružila hunska i prabugarska plemena, taj se broj povećao, tako da je krajem VI. st. iznosio otprilike 50.000. Ti nomadi predstavljaju savez plemena različitog porijekla.

Avarsko probijanje prema jugozapadu došlo je nešto kasnije i bilo je izazvano borbama između Gepida i Langobarda. Langobardi se obraćaju Avarima, i Bajan I, poglavica avarski, pristaje na savez. Gepidi su bili potučeni i u njihovu zemlju, u dolinu ušća Drave, sve do Fruške Gore, prodrli su Avari. Ušavši u gepidsko područje Avari se još više pomjeraju prema jugu i naročito prema zapadu. Kad su Langobardi 568 prešli u Italiju, zauzeše Avari i njihove zemlje. Tako su se krajem šezdesetih godina VI vijeka Avari raširili po svoj Panoniji od Fruške Gore do blizu ušća Dunava, izuzimajući jedino dvije carske tvrđave, Sirmij i Singidunum, i postali na tom području glavni faktor. Dolazeći kao pobjednici oni su tu zagospodarili i svim rasutim slavenskim naseljima, koja su se ovde zatekla od ranijih pohoda, ili su ih dovodili sa sobom, kad su prolazeći njihovim zemljama pomjerali slavenska staništa sve od doline Dnjestra, Dnjepra i dunavskog ušća.

Svjesni da je Sirmij vanredno važno strateško Avari ga osvajaju, 582. godine. Sa Sirmijem, pao je najvažniji mostovni branik za prelaz Save, i tim padom stvorena je prva rupa na bedemu Vizantije. Padom cara Mavrikija 602. napuštena je i njegova ofanzivna politika prema Avarima i Slavenima. On je bio poslednji car Istočne Imperije, koji je na dunavskoj liniji odbijao navale sjevernih i istočnih plemena.

Opsada Carigrada
U toku 626. god. Avari sa Slavenima neuspješno opsjedaju Carigrad. Poraz pred Carigradom stvorio je novu fazu u odnosima između njih. Slaveni shvataju da snaga gospodara nije tolika. Istovremeno je vizantiska pobjeda obustavila sva bogata financijska sredstva, koja su dotad jačala Avare i osiguravala im prevlast nad ostalim narodima s lijeve obale Dunava.

Prvi koji koriste poraz Avara kod Carigrada bili su Slaveni na krajnjem sjeverozapadu kaganata. Pod vodstvom franačkog trgovca Sama osnovali su svoju prvu slavensku državu koja je trajala preko 30 godina.

U borbi protiv uzdrmane avarske sile pojavljuju se Hrvati i Srbi koji napuštaju svoj dotadašnji zavičaj s one strane Karpata i uz pristanak cara Iraklija pojavljuju se na Balkanskom poluostrvu. U pobjedničkoj borbi protiv Avara Hrvati su utvrdili svoj položaj na sjeverozapadnom dijelu poluostrva. Susjedno jugoistočno područje zauzeli su Srbi. Istovremeno su i Bugari, po nagovoru Vizantije, napustili svoja područja na Donu i naselili se u delti Dunava.

Propast Avarskog kaganata
Propast avarske države desio se na samom kraju VIII stoljeća i predstavlao je istovremeno i nestanak ovog naroda sa istorijske scene.

Najveći franački car Karlo Veliki (Karl der Große, Carolus Magnus) (768 – 814) stalno je proširivao Franačko carstvo. Napadi na Avarski kaganat su otpočeli s nekoliko provokativnih diverzantskih pljački. Zvanično je franačko-avarski rat trajao od 791. do 796. godine. U prvoj kampanji invazije pređena je granica na rijeci In i osvojen je prostor današnjeg Beča. Mada nije bilo nikakvog protivnapada od strane Avara, ipak se franačka vojska vraća. Dotle je u avarskom ,,okrugu" 795. godine došlo do državnog udara, kad je poginuo tadašnji kagan, a potom dolazi do sukoba sličnih građanskom ratu oko prijestolja.

Vojska kralja Karla Velikog u drugoj kampanji iz 796. godine osvojila je teritoriju Avarskog kaganata do rijeke Raba, koja se ulijeva u rukavac Dunava kod grada Đera (Győr), u današnjoj Mađarskoj.

Ono što je osvojeno do rijeke Rabe proglašeno je kao Awarenmark (Avarska krajina) i priključeno je Franačkom kraljevstvu. [1]

Avarski ustanci
Bilo je narednih godina više avarskih ustanaka na teritoriji koju su Franci prisvojili. Spominju se tri ustanka od kojih je treći bio najžeći i za Avare najpogubniji.

U prvom ustanku 797. godine Franačke trupe se bore protiv Avara u Panoniji.

Kad Avari odbijaju da plaćaju državne obaveze, opet dolazi do (drugog avarskog) ustanka u 799. godini. U tim borbama, koje se vode na mnogim mjestima duž istočnog Franačkog carstva i koje nisu povezana, već su manje ili više lokalnog karaktera, poginuo je krajinski grof Erich od Furlanije prilikom opsade tvrđave Trsat kod luke Tarsatika/ Tersatto (današnja Rijeka).

Borbe na teritoriji Avarskog kaganata se sve više intenziviraju. Prabugari (u društvu sa Slavenima) napadaju Avare na krajnjem istoku Panonske nizije. Godine 803. godine traže Avari pomoć od Franaka protiv Bugara, ali je ne dobijaju. Sad Avari dižu (treći) ustanak protiv Franaka, a isto tako pokušavaju da nadjačaju Prabugare. Avarska vojska, razvučena na dva fronta, nije ni imala ozbiljnih izgleda na uspjeh. Vojni zapovjednik Prabugara Krum 802. ili 803. godine zauzima glavni ,,okrug" Avara na Tisi i time prestaje istorija Avarskog kaganata. Do 805. godine zauzeo je kan Krum svu teritoriju Avarskog kaganata koja je ležala istočnije od Dunava u Panonskoj niziji i pripojio je Bugarskoj.

Struktura Avarskog kaganata
Kao avarsko-slavenska imperija, Avarski kaganat je imao više staleža ili društvenih klasa sličnih kastama.

Prvi ratni i upravni stalež činila je avarska ratna konjica, sastavljen samo od Avari.
Drugi sloj je činila ratna pješadija, uglavnom Slaveni, razdijeljena na odrede ratnika i radnih odjeljenja pri konjici.
Treći sloj je činilo pokoreno stanovništvo, uglavnom zemljoradnici.
Četvrti sloj su činili zarobljenici i dovedeno roblje. Klasičnih robova u Kaganatu nije bilo. Ni potčinjeno stanovništo niti dovedeno roblje nije imalo nikakvih prava.
Avari su bili brojčano mali stalež ratnika konjanika, ali su činili upravni i zapovjednički sloj u Avarskom kaganatu. Prvih pedesetak godina postojanja svoje države Avari su se uglavnom izdržavali profesionalnim ratovanjem i pljačkanjem,  te iznudama i ucjenom svojih susjeda, a naročito Bizantskog carstva.

Slaveni su bili ključni faktor pri kolonizaciji prostranstva kojeg je uspješno osvajala nesalomiva avarska konjica, te čuvari javnog reda i mira. Oni su bili kolonizaciona masa ljudstva, a sprovodili su strano zarobljeno stanovništvo do odredišta po naređenju kagana.

Iz trećeg i četvrtog sloja svako je mogao postati ,,Slaven", te ,,punopravno" ići u rat i pljačku, kad se ratnim plijenom mogao brzo obogatiti, ali i poginuti.

Kroz tu fluidnost iz bespravnog nižeg staleža u prividno viši stalež pješadijskih ratnika Slavena vrišla se skoro sama od sebe takozvana Slavenizacija avarske države, a ne avarizacija. Taj proces ,,tihe i nevidljive revolucije" je nedovoljno objašnjen fenomen. Posljedica ovog fenomena je nastanak velike mase slaveniziranog ljudstva po istočnom dijelu Europe, što je dalo trajnu geopolitičku sliku kontinenta, na istoku Avari i ,,njihovi" Slaveni, na zapadu ostali. [1]

Truba

džin tonik

zasto? meni je to bas slatko kad se tako pise o povijesti, smijesno je. srbi i povijest, haha. o boze, sad cu se morati smijati do veceri. :cry:

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truba on 30-07-2024, 12:45:40
čudna neka povest

možda to da raspraviš sa Starčevićem čiji je citat?

Krsta Klatić Klaja

čudna neka povest

dark horse

Ma, imaju li Srbi uopste istoriju? Videli smo da nemaju teritoriju, da ih treba proterati, logicno da nemaju ni istoriju, jelte.  :shock: :( :cry:

džin tonik

30. srpnja 1995. – operacija 'Ljeto 95' i oslobođenje putova prema Kninu

QuoteFantastičnim vojnim pobjedama HV-a u periodu od 25.-30. srpnja 1995. pod nazivom ,,Ljeto 95" otvorena su vrata oslobođenju najzloglasnijeg četničkog uporišta u Hrvatskoj – Knina.

Te pobjede su bile zauzimanje strateških pozicija na prilazima Kninu, oslobođenje 1600 četvornih kilometara i osvajanje dvaju vrlo jakih srpskih uporišta – Bosanskog Grahova i Glamoča.

Knin je bio prvi grad u Hrvatskoj u kome je počela pobuna protiv hrvatske demokratski izabrane vlasti te prvo mjesto odakle su mnogi Hrvati protjerani iz svojih kuća i domova još na zimu 1990/1991. prije početka rata.

Knin ima dvostruko simboličko značenje za hrvatski narod: mjesto početka pobune četnika protiv Hrvatske i mjesto početka progona i etničkog čišćenja hrvatskog naroda u samom srcu njegove domovine. U Kninu se počela realizirati zloglasna ideja Velike Srbije. Tako je Knin za Hrvate postao sinonim za agresiju i Veliku Srbiju.

Što je ,,Ljeto 95"?

Cilj operacije ,,Ljeto 95" bio je zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, osloboditi gradove Bosansko Grahovo i Glamoč i stvoriti preduvjete za oslobođenje Knina i ostalog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici.

To su bili preduvjeti za oslobođenje cijele Hrvatske.

Operacija ,,Ljeto 95" događala se od 25. do 30. srpnja 1995. kojom je oslobođeno ukupno oko 1600 četvornih kilometara. Srbi su u sjevernoj Dalmaciji dovedeni u poluokruženje, sa samo dva moguća izlaska prema BiH, a odstupnica Knina i dalmatinskih četnika prema Drvaru i Banja Luci bila je odsječena.

,,Ljeto 95" je nastavak vojne ofenzive i nepobjedivosti Hrvatske vojske koja je počela akcijom ,,Zima 94", oslobađanjem Livanjskog polja i visova Dinare, a prije toga i grada Kupresa.

Sve te vojne pobjede utjerale su strah u kosti ,,nepobjedivoj srpskoj vojsci", koja je sada kada se je hrvatska strana naoružala i stvorila pravu vojsku pokazala svoje pravo lice: trpjela je poraz za porazom i u njenim redovima zavladala je prava panika i obezglavljenost.

Iako je srbijanska strana još uvijek bila superiorna u naoružanju i iako se godinama pripremala za otpor Hrvatima, moral i hrabrost Hrvatske vojske ,,otpuhao" je sve srpske snove o odcjepljenju hrvatskog teritorija etnički očišćene fašističke tvorevine SAO Krajine i pridruživanju Velikoj Srbiji.

Nakon svega nekoliko dana, 5. kolovoza 1995. uslijedio je novi veliki napad Hrvatske vojske na Knin koji je završio potpunom pobjedom naše vojske, oslobođenjem Knina, te sramotnom predajom i bijegom srpske vojske i četnika.

Truba

Quote from: Labudan on 30-07-2024, 15:38:11
čudna neka povest

i đavo citira bibliju kad mu odgovara
starčević
onaj antiklerik? što su ga ucmekali u skupćini općine

Truba

džin tonik

Zašto je bilo malo Hrvata u diplomaciji Jugoslavije?

QuoteHrvati su u Jugoslaviji bili narod koji je smetao jer se pozivao na svoje ,,povijesno i državno pravo". Opstanak Jugoslavije uvijek je ovisio samo o Hrvatima pa je Beograd koristio Srbe iz Hrvatske kao sredstvo vladanja nad Hrvatima. Jedna od glavnih poluga vladanja nad Hrvatima bila je diplomacija u kojoj je bilo vrlo malo Hrvata, a oni koji su bili su služili Beogradu. Jugoslavenska diplomacija bila je kamen temeljac širenja laži o hrvatskom narodu diljem svijeta, a ostaci toga vide se i danas.

Na današnji dan 1990. objavljen je podatak da je od 2.256 zaposlenih u Saveznom sekretarijatu za vanjske poslove samo 267 osoba (11,8) iz Hrvatske, a i od toga broja samo je nešto više od 50 posto Hrvata. Hrvati su činili 20 posto stanovništva Jugoslavije, a u diplomaciji ih gotovo nije bilo. Sve je bilo rezervirano za Srbe, kao i u drugim važnim područjima vojske, policije i financijskom sustavu.

(...)

zasto je bilo malo hrvata u diplomaciji za juge je poznatno, bolje pitanje bi bilo zasto ih nema ni danas.

4. kolovoza 1995. 'Oluja' – početak najveće vojne operacije u povijesti hrvatskoga naroda

QuoteNajsjajnija i najveća pobjeda Hrvatske vojske u povijesti nosi naziv ,,Oluja" – zato što je u bitci za oslobođenje Hrvatske pomela srpskog okupatora. To je najveća vojna operacija u povijesti hrvatskog naroda, a počela je 4. kolovoza 1995. godine.

Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnicu dugu više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja. U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna.

Kronologija akcije prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

(...)

izuzetni dani, nezaboravno kako su ljudi izlazili na ceste i plakali od srece kad se srboturska teroristicka gamad poslije stoljeca terora razbjezala, raspala pred hrvatskom vojskom kao govno na kisi.

velika pobjeda nad fasizmom. steta sto je fasisticki lobi u svijeta, uglavnom pod patronatom moskve i agentura lijevih i desnih, toliko jak da se tad nije razmontiralo i maticu, pa ce se ljudi opet morati baviti istim govnima. kao da su saveznici poslije iskrcavanja u normandiji stali u pola francuske i zapleli se u isprazne rasprave sa nekakvim hitlerovim seseljima, vucicima i mehanima, uglavnom steta.

Truba

To je bila srpska drzava
Zato su se i bunili kad se raspadala

džin tonik

EU prijeti kaznama Mađarskoj zbog olakšica za Ruse i Bjeloruse

QuoteMađarska je prošlog mjeseca proširila useljenički program "nacionalne iskaznice" kako bi, između ostalih, uključila Ruse i Bjeloruse. Nositelju takve iskaznice dopušteno je raditi u Mađarskoj bez sigurnosne provjere i može dovesti svoju obitelj u zemlju.

Taj je potez izazvao zabrinutost među dužnosnicima EU-a, koji su rekli da bi Rusija i njezin saveznik Bjelorusija mogle iskoristiti shemu za slanje sabotera i špijuna u schengensku zonu EU-a bez granica, dok Unija pokušava izolirati Moskvu zbog rata u Ukrajini.

"Rusija je sigurnosna prijetnja. Trebamo više, a ne manje opreza", rekla je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson u objavi na platformi X u četvrtak navečer.

(...)

proshirila madjarija useljenicki program koji ima za srbe i na rusiju i bjelorusiju, pa vec krece i prica o vracanju granicnih kontrola i izolaciji madjarske.
negdje fascinira da se madjari ne mogu rijesiti ovih analnih alpinista poput orbana. cak su i nijemci obuzdali ruske agenture, bar donekle svrgli i izolirali merkel i kompaniju, cak je i katolicka crkva navodnog papu svela na puku formalnu pojavu dok jos bas mora, priroda ne odradi svoje, a madjarija nikako, sve vise se uplice u rusoturski u velikom i srboturski svet u malom.

mislim, koji je to razvoj. jos jucer je madjarija podigla zilet zicu spram srbije koja je preko nepostojeceg viznog rezima zaseravala okruzenje migrantima, a danas je ista vec toliko skuhana da se ukljucila u uvoz. jos jucer je pritiskala srbiju da ukine vizne olaksice nekim zemljama i prestane ju zaseravati, a danas je vec toliko zombizirana da sluzi agresoru. kao i crna gora koja je nedavno od beograda, koji dospio u fokus, preuzela uvoz migranata.

džin tonik

Njemačka od Mađarske traži kontrole na granicama

QuoteBERLIN - Njemački političari zahtijevaju sankcije za Budimpeštu zbog liberalizacije viznog sustava za Rusiju, a od mađarskih susjeda, među kojima je i Hrvatska, traže uvođenje kontrola na granicama s Mađarskom

(...)

jedno se mora priznati onom zombiziranom jugo-hdz-u: bar u ovu zamku nisu upali. sad bi hr bila na mjestu madjarije da je prije nekoliko godina pristala na vucicevo navaljivanje za "povezivanjem infrastrukture" u korist privredne razmjene i "priblizavanja srbije eu". kad je vucic poslije odbijenice cendrao da ce morati preko madjarske. eto usrecise se madjarija. :cry:

maltene bi preventivno trebalo izolirati svakog idiota poput orbana cim ucini prvi korak u beograd. prosto moras prvo razviti mozak, pa ici u beograd, ne ta telad.

džin tonik

Točno u 5 sati počela legendarna operacija

QuoteObljetnica Oluje svake se godine obilježava 5. kolovoza, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin, glavni grad samoproglašene paradržave Republike Srpske Krajine (RSK).

(...)

džin tonik

Operacija Oluja: Pogledajte ulazak hrvatske vojske u Knin

S Olujom je završila mučna epizoda duga četiri godine

QuoteNa operaciju Oluja možemo gledati minimalno iz dvije perspektive, jedna je u kontekstu Domovinskog rata. To je operacija kojom je rat u Hrvatskoj praktično priveden kraju, a i rat zapadno od Drine, kako ja to volim reći, također je skoro priveden kraju. Bile su još nakon toga dvije-tri operacije koje su slijedile nakon toga, ali ipak u drukčijim strategijskim okolnostima. U širem kontekstu, u kontekstu 20. stoljeća, Oluju možemo gledati kao na dio srpsko-hrvatskih odnosa i s njom je završeno jedno stoljeće teških odnosa koje je počelo 1902. s člankom koji se zove ''Srbi i Hrvati'', koji je napisao Nikola Stojanović, a koji je izazvao reakcije u Zagrebu. Znači 1902. objavite u Zagrebu članak kojim poručujete Hrvatima da ćete ih istrijebiti – doslovno.

Temeljno obilježje modernog političkog srpstva jest neprihvaćanje samostalne hrvatske države, negiranje hrvatstva. U tom kontekstu Oluja je stavila točku na tim odnosima. Zato je ona uvijek kontroverzna kod Srba i na to se ne treba previše osvrtati - objasnio je kontekst operacije Oluja povjesničar Davor Marijan.

(...)

džin tonik

Dubrovnik: Tradicionalni koncert za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

QuoteGrad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Muzejom Domovinskog rata Dubrovnik, Kazalištem Marina Držića i Dubrovačkim ljetnim igrama organizirao je dvodnevni program proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

(...)