• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

Started by Alexdelarge, 10-01-2010, 17:41:34

Previous topic - Next topic

Truba and 4 Guests are viewing this topic.

Stipan

Quote from: scallop on 29-11-2013, 12:44:35
Svakodnevno na ovom forumu imaš bezumno promovisanje svega i svačega i sad se pitaš kako ne znaju za Raosa!

Pa sad... Kakve veze promovisanje "svega i svačega" ima sa nepoznavanjem legendi?

scallop

Jebote, koliko drljate o svojim remek delima uskoro neće znati ni za Bobana i mene.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Pa hoćeš da drljam malo o "Nema mesta za svilene bube"? Upravo sam je pročitao...

Ali našla se iza Jakšićeve "Dubrave", opominjem te...

scallop

Opominjem i ja tebe. Ustvari, gori sam od Bobana jer ja čitam domaću fantastiku. A za Jakšića ne brinem. On je uvek pisao lepše od mene.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ja se izvinjavam što nisam bio upućen u Raosove političke stavove, zaista sam poslednji put nešto što je on napisao čitao jako davno, na primer u 151. broju Sirijusa, priča Škorpion na jeziku. Nije mi bio na radaru posle toga.

scallop

Si završio sa opomenama ili ćemo se još opominjati?

Usul

U principu Raosa bi trebalo da znaju svi koju su procitali bar 10-ak brojeva siriusa. To naravno implicira da mlada omladina nece imati pojma.
God created Arrakis to train the faithful.

Meho Krljic

Mislim da se Mića ovde šokirao što ne znamo koji su Raosovi politički pogledi, iako ga znamo kao pisca.

Usul

Iskren da budem ja i ne znam koji su njegovi politicki stavovi. Znam samo neke njegove zanrovske napise i to je sve.

Meho Krljic

Isto. A kao što rekoh, najsvežiji njegov rad koji sam čitao objavljen je 1989. godine i pojma nisam imao šta je radio, govorio, pisao u poslednjih četvrt veka. E, to verovatno Miću rastužuje.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 29-11-2013, 15:52:07
Mislim da se Mića ovde šokirao što ne znamo koji su Raosovi politički pogledi, iako ga znamo kao pisca.

Ni slučajno.

Meho Krljic

Pa zbog čega se onda čudio?? Svi smo manje-više čuli za Raosa.

scallop

Svi ste manje-manje čuli za Raosa. Sam si napisao da ti je poslednje iz 1989.

Usul

A jel ima kojekude digest onoga sto je napisao posle 1989?

Meho Krljic

Quote from: scallop on 29-11-2013, 16:23:54
Svi ste manje-manje čuli za Raosa. Sam si napisao da ti je poslednje iz 1989.
Pa jesam ali to ne znači da nisam čuo za njega, što je tvoj post implicirao. Istina je da ga nisam kasnije pratio, ali imao sam druge prioritete. Žao mi je ako sam nekog razočarao time  :cry:

scallop

Imaš rupu od 24 godine, šta misliš kako je sa drugima sa Sagite, koji smatraju da se druže sa fantastikom?

Meho Krljic

Dobro, ja to nikad nisam mogao da ustvrdim, ne pamtim kada sam poslednji put uzeo u ruke "pravu" fantastiku na čitanje.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Quote from: Meho Krljic on 29-11-2013, 16:39:57
Dobro, ja to nikad nisam mogao da ustvrdim, ne pamtim kada sam poslednji put uzeo u ruke "pravu" fantastiku na čitanje.

E, pa, sinoć mi je bilo u gostima jezgro srpske fantastike i vreme su proveli u priči o filmovima i mašući rukama iznad i-poda ili nečeg sličnog. Srpska fantastika i fandom su u komi.

Meho Krljic

Pa, dobro, jasno je da sa vremenom interesovanja moraju da pređu i u druge medije - koji su ionako prisutniji u svesti običnih ljudi a nekmoli gikova, nego što su nekad bili, ako su i postojali. Naravno da razumem žal za tim što se ljubav ka književnoj fantastici i uopšte književnosti povlači pred ljubavlju spram TV serija ili spram RPGova ili spram već nečeg trećeg, ali opet, to je socijalna evolucija na delu i tu nema nazad...

Stipan

Quote from: scallop on 29-11-2013, 15:26:25
Si završio sa opomenama ili ćemo se još opominjati?

Završio sam...

scallop

Mislio sam da ćeš, kao novi uirednik, da mi očitaš lekciju o pisanju, ali je bolje što si završio.

Stipan

Ne pada mi na pamet. Ono je dobra priča. Ti si nekako pogrešno sklopio kockice, ali ne bih da raspravljam dalje o tome. Mnogo si bre uvredljiv.

scallop

Ja sam čuven po lošem sklapanju kockica. I sad sam, ali ću već naći način da uspostavim red.

mac

Ja sam mislio da si krupniji u struku. Gde ti je unutrašnja snaga?

džin tonik

stvar percepcije. kao i sve na ovoj slici. netko ce vidjeti ovo dvoje 'nacionalista', netko ovo dvoje 'provokatora', netko stotine dobro raspolozenih mladih, netko sve.

mac

Sve zavisi od toga koliko razumeju o ustašama. Ako znaju šta su ustaše radile onda su i oni ustaše. Ako ne znaju onda su hipsteri.

džin tonik

ma potpuno irelevantno. mogu jedino posluziti za koji nategnuti clanak i beskrajne zaludne diskusije. bez utjecaja na razvoj drustva.

Albedo 0

zosko, ja sam mislio da si neka matora džukela a ti si samo balavac

mac

Mislim da to nije Zosko, nego eventualno neki njegov poznanik. A možda ni to.

tomat

je l ovo sa koncerta Miroslava Ilića slika?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Kad smo već kod okruženja:

After boy mauled, Balkan animal cruelty in focus

BUCHAREST, Romania (AP) — A litter of puppies wrapped in a blanket and set on fire. A dog roaming the streets with its jaw hacked off. Cats found at the bottom of an apartment block, spines snapped.
It's part of a catalog of cruelty in recent months that has gone barely noticed in Romania.
The struggling EU country has seen a spate of brutal attacks against animals following the deadly mauling of a 4-year-old boy in August by one of Bucharest's tens of thousands of street dogs. Police and animal welfare officials say the attacks were fueled by relentless and "hysterical" media coverage of the case.
The Four Paws animal welfare group registered 15 cases of people savagely attacking animals in the six weeks after the boy's death, compared to six cases of similar cruelty in the previous nine months.
But animal cruelty has long been a problem in Romania — where animal protection laws are weak, people still grapple with the trauma of a brutal communist regime, and anger builds over economic misery and government incompetence.
"As social tensions grow this leads to aggression against animals, particularly as people are not afraid of the laws," said psychologist Florin Tudose. "When a dog kills a child, people think that animals should be punished."

Vladimir Manastireanu, chief of the state authority in charge of animal safety, supports a new law that requires stray dogs to be captured and — if not adopted within two weeks — euthanized.
"We need to take these dogs off the streets and stop these emotional reactions," he told The Associated Press.
Across Eastern Europe, where rural traditions are strong, there is little awareness of animal rights.
Even after Romania and Bulgaria joined the European Union in 2007 — committed to pledges to kill livestock humanely in line with EU norms — farmers still slit pigs' throats without anesthetic according to pre-Christmas traditions, welfare groups say.
"They think, 'you can't just put a pig to sleep,'" Tudose said, "'it has to know that it is having its throat slit.'"

Despite entrenched attitudes, animal cruelty is not universal — especially in Balkan capitals.
In Belgrade, Bucharest and Sofia, people publicly pamper their pooches and cosset their cats. Many people in these cities offer shelter and care for stray dogs.
Animal lovers vociferously protested in Bucharest after Parliament voted in favor of the stray dog euthanasia law.
"Not everyone is a scoundrel," said Kuki Barbuceanu, project manager of Four Paws. "The problem is the media influence which is manipulative and animal haters then have the courage to be cruel."
___
Associated Press writers Veselin Toshkov in Sofia, Bulgaria, and Jovana Gec in Belgrade, Serbia, contributed to this report.

Dakle, lepo je čuti da u Beogradu ipak ima ljudi koji neguju svoje životinje  :lol:

džin tonik

Quote from: tomat on 02-12-2013, 15:47:06
je l ovo sa koncerta Miroslava Ilića slika?

olivera dragojevica

džin tonik

Referendum će skupo koštati Zagreb - Agencija Blumberg ocenjuje da bi rezultati referenduma o definiciji braka u Hrvatskoj mogli da imaju pogubne rezultate po turizam u toj zemlji

morao bih djecu usmjeriti na povremeno citanje ovakvih clanaka; mislim da je nuzno unijeti u odgoj i malo antifasisticke krvolocnosti. cisto da prepoznaju profil kad ga sretnu.

Meho Krljic

Da se razumemo, taj referendum je čista sprdnja, takva pitanja, koja se tiču prava manjina koje su, jelte, JAKO u manjini se ne rešavaju referendumom jer je tu unapred jasan rezultat. Isto tako bi se moglo referendumom izglasati da se Jevrejima oduzima imovina jer, jebiga, ko zna kako su je stekli a sigurno ne poštenim radom. Dakle, ovo je besmislena simulacija demokratskog odlučivanja.

PTY

Quote from: Meho Krljic on 02-12-2013, 19:29:22
Da se razumemo, taj referendum je čista sprdnja, takva pitanja, koja se tiču prava manjina koje su, jelte, JAKO u manjini se ne rešavaju referendumom jer je tu unapred jasan rezultat. Isto tako bi se moglo referendumom izglasati da se Jevrejima oduzima imovina jer, jebiga, ko zna kako su je stekli a sigurno ne poštenim radom. Dakle, ovo je besmislena simulacija demokratskog odlučivanja.

Ne vidim šta te to tačno sprečava da do kraja preciziraš tu liniju razmišljanja u nešto nalik ovome: Da se razumemo, demokratija je čista sprdnja, takva pitanja, koja se tiču prava manjina koje su, jelte, JAKO u manjini se ne rešavaju demokratijom, jer je tu unapred jasan rezultat. Isto tako bi se moglo demokratskim procesom izglasati da se Jevrejima oduzima imovina jer, jebiga, ko zna kako su je stekli a sigurno ne poštenim radom. Dakle, ovo je besmislena simulacija demokratskog sistema.

Dakle, u tom konkretno preciziranju bih se mogla složiti sa tobom, jer demokratija u svojoj suštini brine o pravima većine, to barem one većine koja se trudi da se njen glas čuje unutar samog sistema. U tom smislu, sistem koji podilazi osmorici nauštrb dvojice je dobar sistem.

A ako misliš da nije, onda ti nemaš probleme sa fenomenom referenduma per se, nego sa fenomenom same demokratije. A ako je tako, onda bi trebalo tako i da se izjasniš, makar da siroti referendm ne crveni bezveze, tako bezosećajno pribijen sa stub srama, jer eto, on tu ništa nije kriv, naprotiv i dapače, on je svoju funkciju savršeno ispunio. Referendum kao društveni i politički fenomen postoji samo da se njime sondira volja većine: rekla bih da je tvoj problem upravo u toj volji većine, a ne u sirotom referendumu, koji je samo glasnik kojeg svako (pa i ti ovde) voli da jeftino upuca, e da se ne bi morao da bakće sa suštinskijom istinom, a ta je da...  :evil: 

Anomander Rejk

Mene uopšte ne čudi ni ishod, ni sled događaja. Očekujem još gore stvari,kao što su referendum o smanjenju prava nacionalnih manjina. To je tinjalo odavno, a okidač su bile sramotne oslobađajuće presude iz Haga. Desnica i ustaše u Hrvatskoj su dobile prosto vetar u leđa ; zločini iz Oluje prošli su nekažnjeno, oni su dobili svojevrsnu ,,potvrdu'' da su u pravu, i da je sve što su radili-opravdano. Uživaju debele vojne penzije, imaju oreol ,,pobednika'' i smatraju da se oni, na ulici pitaju o društvu. Oni se pitaju, a ne Ustav i zakon. Teško mogu poverovati da će ih mlitavi i kilavi Dr.Ivo, koji kao da je brat blizanac Borisu Tadiću, i Vlada koju predvodi nedosledni i prevrtljivi Milanović, moći zaustaviti. A ove stvari u Hrvatskoj više nisu zajebancija, to što se fašizam pokušava uvesti (za sada) mirnim putem, referendumima i demonstracijama, i dalje ne menja činjenicu da je to-fašizam.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Anomander Rejk

Mislim da bi barem neke stvari bile drugačije da je Hag osudio onu dvojicu. Tada bi se ipak morala pokrenuti neka priča o odgovornosti u društvu. Ovako, kao da je neko namerno potpirio udesno. Ako je prošlo bez odgovornosti za mnogo teže stvari, kako će sad stati pred njih i reći ,,e ne može to što sad tražite, neće proći.''
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

Quote from: PTY on 02-12-2013, 20:15:09

Ne vidim šta te to tačno sprečava da do kraja preciziraš tu liniju razmišljanja u nešto nalik ovome: Da se razumemo, demokratija je čista sprdnja, takva pitanja, koja se tiču prava manjina koje su, jelte, JAKO u manjini se ne rešavaju demokratijom, jer je tu unapred jasan rezultat. Isto tako bi se moglo demokratskim procesom izglasati da se Jevrejima oduzima imovina jer, jebiga, ko zna kako su je stekli a sigurno ne poštenim radom. Dakle, ovo je besmislena simulacija demokratskog sistema.

Dakle, u tom konkretno preciziranju bih se mogla složiti sa tobom, jer demokratija u svojoj suštini brine o pravima većine, to barem one većine koja se trudi da se njen glas čuje unutar samog sistema. U tom smislu, sistem koji podilazi osmorici nauštrb dvojice je dobar sistem.

A ako misliš da nije, onda ti nemaš probleme sa fenomenom referenduma per se, nego sa fenomenom same demokratije. A ako je tako, onda bi trebalo tako i da se izjasniš, makar da siroti referendm ne crveni bezveze, tako bezosećajno pribijen sa stub srama, jer eto, on tu ništa nije kriv, naprotiv i dapače, on je svoju funkciju savršeno ispunio. Referendum kao društveni i politički fenomen postoji samo da se njime sondira volja većine: rekla bih da je tvoj problem upravo u toj volji većine, a ne u sirotom referendumu, koji je samo glasnik kojeg svako (pa i ti ovde) voli da jeftino upuca, e da se ne bi morao da bakće sa suštinskijom istinom, a ta je da...  :evil: 

Pa, ne znam, nije demokratija baš čista volja većine, apgrejdovano je to baš da bi se ograničila moć većine nad manjinom itd.

Što se tiče referenduma o smanjenu prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj koji Anomander pominje, Josipović ne veruje da će njega biti, ali "sačekajte da vidimo koliko je skupljeno potpisa" .

No, da, činjenica je da se Hrvatska dosta ozbiljno podsmeva nekakvim utemeljenim demokratskim načelima koja kao važe u EU, ali EU nema način da reaguje...

Meho Krljic

Da dodamo ovaj editorijal koji pametnije priča nego što bih ja umeo:
Neugodna iznenađenja direktne demokratije
Hrvatski građani odlučili su na referendumu da će promeniti ustav na račun istopolnih brakova. Referendum se na kraju sveo na sukob urbanih elita i konzervativne, katoličke, delom zaista homofobne većine.

I takozvana direktna demokratija može ponekad da skrene u pogrešnom smeru. To je proteklog vikenda jasno dokazala najmlađa članica Evropske unije. Kako bi povećala izglede za svoj ulazak u Uniju, Hrvatska vlada je pre dve godine bila ublažila uslove za organizovanje referenduma u zemlji, tako da sada ne postoji odrednica o minimalnog odzivu učesnika niti ograničenja što se tiče teme referenduma.

Jedna građanska inicijativa sada je vladi u Zagrebu za taj, s dobrim namerama sastavljen, ali loše izveden zakon, uručila neugodan račun. Zabrana istopolnih brakova, iz čega proizlazi i diskriminacija homoseksualaca i lezbejki, sada bi trebalo da bude zapisana i u Ustavu. S obzirom na to da je na referendumu učestvovao mali broj građana, njih 38 odsto, manjini stanovništva stvarno je uspelo da većini nametne svoje mišljenje.
Nesigurno društvo
I referendum, baš kao i užarene i neprijateljski nastrojene rasprave pre samog održavanja, itekako su dokaz opšteraširene homofobije, manjka tolerancije kao i kulture sukoba koji vladaju u hrvatskom društvu. Jer o uvođenju homoseksualnih brakova pre referenduma niko i nije govorio. Klerikalno-konzervativna građanska inicijativa ,,U ime obitelji" u akciju je krenula iz čistog uverenja i ubrzo je pronašla više nego dovoljno pristalica koji su za svoja neprijateljska gledišta prema LGTB zajednici na kraju dobili podršku u javnosti.
Cela rasprava na kraju je pokazala u kojoj meri su mnogi Hrvati nesigurni, frustrirani i ogorčeni, i to nepunih pola godine nakon ulaska u Evropsku uniju. Ekonomski problemi, velika nezaposlenost, nedostatak perspektive i strah od gubitka nacionalnog identiteta – to su glavni problemi skoro pa bolesnog hrvatskog društva, društva bez iluzija.

Put je još dug
Homoseksualci i lezbejke su žrtveni jarci i kolateralna šteta oštrog sukoba između liberalnih urbanih elita i konzervativne, katolički nastrojene i delimično zaista homofobne većine. Takav razvoj događaja predstavalja ozbiljnu opasnost po demokratski razvoj Hrvatske. Danas su na dnevnom redu homoseksualci i lezbejke, a sutra bi cilj besa naroda mogle da budu nacionalne manjine, jer već je u toku jedna nova građanska inicijativa, koja vredno prikuplja potpise za referendum o ograničavanju prava srpske manjine.
Zato Hrvatska vlada, koja se inače sasvim jasno izjasnila protiv upravo održanog referenduma, mora što je pre moguće da promeni zakon i za buduće referendume odrediti jasne uslove, kao što je na primer minimalni odziv birača od 50 odsto kao i norme o kakvim sadržajima na referendumu može da se glasa. To je neophodno da bi se sprečili referendumi diskriminatorskog karaktera. I pre samog referenduma bilo je jasno da je Hrvatska pred sobom, u smislu demokratskom razvoja, dugačak put, uprkos ulasku u Evropsku uniju. To je sada još jednom potvrđeno i zato ne iznenađuje to što su u žustrim raspravama uoči referenduma čak i neki građani smatrali da Hrvati još nisu spremni za ,,neograničenu demokratiju referenduma".
Komentar: Benjamin Pargan / sk
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

PTY

Quote from: Meho Krljic on 02-12-2013, 20:28:51
Pa, ne znam, nije demokratija baš čista volja većine, apgrejdovano je to baš da bi se ograničila moć većine nad manjinom itd.

Apgrejdi su zakonodavni ili ustavni, što znači da referendumi nemaju veze sa njima.

Što dalje znači da na referendume ne treba peniti.
Što je bio i moj point.

Petronije

Malo sporta.

sport.blic.rs/Fudbal/Evropski-fudbal/244008/Dezulovic-drzao-cas-Torcidi-o-ustastvu-Neko-vas-je-zajeao-Hajduk-nije-vas-klub

tt4
Arm the Homeless

džin tonik

meho, anomander me ne cudi, vidi crno i zapjeni, nadogradi i evo ga u bangladesu... ali iznenadjuje me tvoje nepoznavanje najelementarnijih principa demokracije. pamfleti ovog tipa uvijek me podsjete na krilaticu za koju smatram da bi je vecina neo-antifasista (oni stariji od 25, takoreci beznadezni) mogla potpisati: imat' cemo glasove koji nam pripadaju makar potekla krv!

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 02-12-2013, 20:32:57
Da dodamo ovaj editorijal koji pametnije priča nego što bih ja umeo:

tko? pargan? sinonim za 'ljigavstinu'. parganovi osvrti na, recimo, bilo koje presude glede ratnih zlocina idu po sljedecoj shemi:
presuda je ta i ta, pozitivna strana, negativna strana, pozitivna strana, zakljucak da je presuda dobro odmjerena, potpuno u skladu sa zeljenim ucinkom, cestitka.
onako, bitno je donijeti presudu ne u skladu sa zlocinom, vec zeljenim ucinkom. taj me bas nece uciti demokraciji. :)

Meho Krljic

Dakle, da ponovim: referendum je legitimno sredstvo ali ne uvek i ne za svaku temu. Savremene demokratije imaju suptilnije alate od proste pobede većine nad manjinom jer im cilj nije ugađanje većini nego dostizanje pravednih rešenja za čitavo društvo. U tom smislu referendum kojim ogromna većina "prirodno" glasa protiv izrazite manjine ne može biti pravedan nikako sem u smislu da je pravedno ono što odluči preovlađujuća sila. A moderne demokratije su taj princip sile nazivno prevazišle.

PTY

ma naravno da je to tacno, niko to ne spori. uostalom, kad bi se ovakav referendum raspisao cak i u zemljama koje su ta konkretno manjinska prava vec legalizovale, bilo bi i tu podosta iznenadjenja. samo smatram da se oko rezultata referendum ne treba bas toliko ostrasceno zgrazati, bas zato sto referendum nije niti najpodesnija a svakako ne samo jedina alatka za postizanje cilja. recimo da su zakonski presedani efikasniji, pogotovo u domenu sticajnog prava, recimo, posto taj segment zakona ionako vec prepoznaje koncepte neformalnog partnerstva.

Meho Krljic

Pa, dobro, nije da sam ja odjurio da ispred hrvackog parlamenta zapalim sopstvene dlake na prsima u znak protesta, samo ukazujem da ovo nije u skladu sa nekakvom demokratskom kulturom koja se nominalno uzgaja u EU. Što se tiče zakonskog presedana nemam pojma da li je u našem pravu njegov institut tako presudan kao u anglosaksonskom pa ne bih umeo da komentarišem.  :oops:

džin tonik