• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

Started by Alexdelarge, 10-01-2010, 17:41:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truman on 29-04-2017, 00:49:35
Не, државни интерес је изнад личне етике!
А немој ми сад само рећи да је од државног значаја да се ја учланим у СНС.

Spomenuo si samo jedan razlog za ulazak u Nato: visinu prosječne plate.

Dakle, već si državni interes izjednačio sa tvojim ličnim.

U slučaju Nato, to si učinio po cijenu masovne smrti nekog naroda u Aziji. Zarad prosječne plate u tvojoj zemlji.

Ovo je čisto etičko pitanje da čistije ne može biti. Stvar lične etike i ličnih principa.

U stvari, moralnije je biti član SNS no Nato.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

Не капираш. Нисам повезивао НАТО са висином плате. Само сам навео њихово повећање плате у прилог тези да знају који им је пут и то даје неке резултате док Србија не зна где јој је дупе а где глава.
А плате ће још расти кад уђу у ЕУ.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Anomander Rejk

Pa ajmo onda makar reći istinu, Trumane, bez mistifikovanja ni Zapada, kao što ne treba mistifikovati ni Ruse. U EU i NATO nećemo ići zato što volimo, nego zato što moramo, jer u suprotnom će nam rastočiti državu, okruženi smo NATO članovima koji će nam napraviti Veliku Albaniju na teritoriji ako to ne uradimo. Pošteno je reći istinu, da zato moramo, da faktički ne postoji sloboda izbora, a ne da pričamo bajke o standardu, redu, zakonu, pravilima, itd. Sve što njih ovde interesuje, je da se bude protiv Rusa, zaboli ih neka stvar za pravo i demokratiju ovde. Da nije tako, ne bi instalirali i tetošili na Balkanu nacional plemenske mafijaške kartele koji glume ,,demokratske vlasti''.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truman on 29-04-2017, 00:57:01
Очито да су нешто променили ( не знам тачно шта, рецимо увођење евра би могао бити један од разлога ) након изласка из заједнице због чега данас имају плато 200е већу него пре 11 година. Код нас је случај да је плата мања, и због пада динара и због лоше економске политике.
Мени нису јасни људи који пљују по другим држава из окружења. Јбт, погледајте где смо ми...

Eo ja nisam ekonomista a ti jesi, i praviš tako kardinalne greške s ovim ne toliko složenim stvarima.

Crna Gora ne može da kontroliše valutu, nema monetarnu politiku. Ti ne znaš koliko tih 500 evra vrijedi u CG a koliko vrijede u Srbiji.

Kako to možemo da provjerimo? Cijene različitih roba od leba do automobila. Koliko se sa prosječnim platama u Srbiji i CG može kupiti robe?

Ako se u CG može kupiti manje za veće pare, o čemu uopšte pričamo.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truman on 29-04-2017, 01:03:57
Не капираш. Нисам повезивао НАТО са висином плате.

Pa ja sam to i rekao. Ignorišeš etički problem da je visina plate u Nato zemljama povezana sa krvoprolićem.

Ignorisanjem može svako da nastavi da folira da je moralna osoba.

Ali samo da folira. Ograniči se prostor gdje je neko moralan, pa neki Amer pomogne babi da pređe ulicu, i tako čini dobro djelo kojim pokriva svoju pasivnost naspram genocida koji armija čini u njegovo ime.

Truman

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Serbia&country2=Montenegro&city1=Belgrade&city2=Podgorica&tracking=getDispatchComparison

Ево ти па пореди. Не правим кардиналну грешке. То што имају фиксну валуту му дође добра ствар, јер не могу да их пљачкају на курсу и инфлацији.

akhnaton

Quote from: Truman on 29-04-2017, 00:57:32
ср, мој коментар упао у цитат, ал снаћи ћете се ;)

Snašo sam se, fala, Ne nisu u pitanju sankcije, niti uvođenje evra (takozvana dolarizacija-evroizacija) nego je pre svega u pitanju interes, a interes je hladne glave shvatiti da svi koji su se odvojili od srbije kako tako napreduju. Pitao  sam se zašto napreduju, a mi stagniramo, i odgovor se sam nameće: Rusofilstvo. U očima "zapada" mi smo ruski satelit, sputnjik, kako god. Mi bi smo hteli da nam zapad daje novac, čvrstu valutu, a da i dalje budemo sputnjik. Radi se o zaljubljenosti. Čak i da nije bilo bombardovanja, velika većina, ako ne i apsolutna većina srba bi i dalje bila protiv NATO-a, protiv zapada, i svakog ko bi se usudio da bude makar i malo naklonjen toj strani bi gledala kao na "izdajnika" dok bi istovremeno svoju nezavisnost sa zadovoljstvom predala matrjoški. Kao takvi osuđeni smo na večito propadanje. Možda bi se od te zaljubljenosti izlečili da nas Tito nije kako tako sačuvao od matrjokine čizme, a možda i ne.
Quote from: Anomander Rejk on 29-04-2017, 01:08:07
Pa ajmo onda makar reći istinu, Trumane, bez mistifikovanja ni Zapada, kao što ne treba mistifikovati ni Ruse. U EU i NATO nećemo ići zato što volimo, nego zato što moramo, jer u suprotnom će nam rastočiti državu, okruženi smo NATO članovima koji će nam napraviti Veliku Albaniju na teritoriji ako to ne uradimo. Pošteno je reći istinu, da zato moramo, da faktički ne postoji sloboda izbora, a ne da pričamo bajke o standardu, redu, zakonu, pravilima, itd. Sve što njih ovde interesuje, je da se bude protiv Rusa, zaboli ih neka stvar za pravo i demokratiju ovde. Da nije tako, ne bi instalirali i tetošili na Balkanu nacional plemenske mafijaške kartele koji glume ,,demokratske vlasti''.

Nisu oni nikoga instalirali, oni ih samo tetoše.
Quote from: Pizzobatto on 29-04-2017, 01:08:27
Quote from: Truman on 29-04-2017, 00:57:01
Очито да су нешто променили ( не знам тачно шта, рецимо увођење евра би могао бити један од разлога ) након изласка из заједнице због чега данас имају плато 200е већу него пре 11 година. Код нас је случај да је плата мања, и због пада динара и због лоше економске политике.
Мени нису јасни људи који пљују по другим држава из окружења. Јбт, погледајте где смо ми...

Eo ja nisam ekonomista a ti jesi, i praviš tako kardinalne greške s ovim ne toliko složenim stvarima.

Crna Gora ne može da kontroliše valutu, nema monetarnu politiku. Ti ne znaš koliko tih 500 evra vrijedi u CG a koliko vrijede u Srbiji.

Kako to možemo da provjerimo? Cijene različitih roba od leba do automobila. Koliko se sa prosječnim platama u Srbiji i CG može kupiti robe?

Ako se u CG može kupiti manje za veće pare, o čemu uopšte pričamo.

Mda, a srbija time što kao kontroliše svoju valutu postiže šta? Krivak postiže. Države čiji stanovnici obožavaju "hard currency" ne može da ima svoju valutu, ne može da ima nacionalnu banku, mora da ima monetarni odbor. Igranje kursom, nakaradna fiskalna politika, alavost celokupnog lanca privrede sve to srbiju čini ekonomski nestabilnom. Ne znam kolika je kupovna moć tih 500 eura u CG, ali znam da je u Srbiji manja nego što je to slučaj u zemljama koje nemaju Euro, ali zato imaju monetarne odbore i vode kakvu takvu normalnu ekonomsku politiku, o tome da tih 500 eura ima veću kupovnu moć u Nemačkoj nego u Srbiji dovoljno govori o našoj ekonomiji.
Quote from: Truman on 29-04-2017, 01:15:20
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Serbia&country2=Montenegro&city1=Belgrade&city2=Podgorica&tracking=getDispatchComparison

Ево ти па пореди. Не правим кардиналну грешке. То што имају фиксну валуту му дође добра ствар, јер не могу да их пљачкају на курсу и инфлацији.
Tačno tako, ali ne vredi to pričati, kada se odmah vadi argument etike. Kao u onom vicu gde amerikanac nadmudri rusa, a ovaj mu na kraju dobaci ali vi ste pobili indijance i maltretirate crnce....
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Krsta Klatić Klaja

Uz prosječnu platu u Beogradu 67.650 dinara.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=01&dd=26&nav_id=1224382

i skuplju Podgoricu, Crna Gora se jeftino prodala.

akhnaton

Quote from: Pizzobatto on 29-04-2017, 01:25:24
Uz prosječnu platu u Beogradu 67.650 dinara.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=01&dd=26&nav_id=1224382

i skuplju Podgoricu, Crna Gora se jeftino prodala.

Statistika koja kaže da iz uzorka od 1000 ljudi 999 jede kupus, a onaj jedan jede meso, pa kada se to podeli ispada da svi prosečno jedu sarmu. A to što je Podogorica - Titograd - Podgorica skuplja na papiru od Beograda za to se treba zahvaliti dvema činiocima: Rusima koji su pokupovali šta se moglo pokupovati, i "turističkom" statusu CG.

Scordisk

Inače, ako vas je zanimalo zašto je jedan od ovih što upadaju u vladine zgrade nosio HOS'ovu majicu, predstavljam vam makedonskog ustašu:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-je-makedonski-ustasa-ljubitelj-hosa-koji-mlati-muslimane-da-bi-zastitio-cirilcu/966561.aspx

:D:D

akhnaton

Quote from: Scordisk on 29-04-2017, 02:58:42
Inače, ako vas je zanimalo zašto je jedan od ovih što upadaju u vladine zgrade nosio HOS'ovu majicu, predstavljam vam makedonskog ustašu:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-je-makedonski-ustasa-ljubitelj-hosa-koji-mlati-muslimane-da-bi-zastitio-cirilcu/966561.aspx

:D:D

ahahahahahahahahahahaha da nas sa ovih prostora nema, trebalo bi nas izmisliti.... :D

Anomander Rejk

Novi predsednik parlamenta Makedonije. Ah, te nestašne fotke iz mladosti... :idea:

https://pbs.twimg.com/media/C-ddX28XUAA5xWs.jpg

Truman

akhnaton, у праву си за русофилство. Има и тога, али и до наше лоше економске политике.

Бато, реална плата у Београду је мања. Ово је лажна статистика заснована на селективном узорку где ти зовеш само људе који раде боље плаћене послове и онда извучеш да је просек скоро 600е. Нек зову раднике са трафика или из максија.

Meho Krljic

Quote from: Anomander Rejk on 29-04-2017, 12:05:49
Novi predsednik parlamenta Makedonije. Ah, te nestašne fotke iz mladosti... :idea:

https://pbs.twimg.com/media/C-ddX28XUAA5xWs.jpg

Pa, dobro, nije da se, kao, ne zna ko je & šta je Džafari. Mislim, 2001. godine je iz makedonske vojske gde je bio oficir dezertirao i pridružio se pobunjenicima, tj. Oslobodilačkoj nacionalnoj armiji koja je ratovala protiv makedonskih regularnih snaga. Kad je 2012. godine postao ministar odbrane javno je proklamovano (na fejsbuk stranici njegove partije) da je ONA sada na čelu vojske... To solidno jasno pokazuje do koje je mere makedonska država bila spremna na kompromise, koji se na kraju ovako isplaćuju  :(

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truman on 29-04-2017, 13:12:31
akhnaton, у праву си за русофилство. Има и тога, али и до наше лоше економске политике.

Бато, реална плата у Београду је мања. Ово је лажна статистика заснована на селективном узорку где ти зовеш само људе који раде боље плаћене послове и онда извучеш да је просек скоро 600е. Нек зову раднике са трафика или из максија.
Trumane, realna plata u Podgorici je ista, mojne se zezamo s dvostrukim aršinima.

Truman

Бато, реална плата у Подгорици је била мања пре отцепљења.

scallop

Meni je jasno ko šta na ZS zastupa, ali mi je neverovatna mogućnosti da ne znaju šta pišu na forumu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Truman on 29-04-2017, 13:19:47
Бато, реална плата у Подгорици је била мања пре отцепљења.
Trumane, kupovna moć ne znaš kakva je bila, niti da li vrijedni Crnogorci pitaju po trafikama zaposlene kakva im je plata.

Oćemo još u krug?

akhnaton

Quote from: scallop on 29-04-2017, 13:26:08
Meni je jasno ko šta na ZS zastupa, ali mi je neverovatna mogućnosti da ne znaju šta pišu na forumu.

Digitalna revolucija, jedno mislim, drugo radim, treće pišem, četvrto gledam, peto slušam, šesto čitam...

Quote from: Truman on 29-04-2017, 13:12:31

Ima, ima, nije da nema, a to što je naša ekonomska politika loša je samo dokaz da mi ne umemo bolje. Kalemimo šta god da je u ekonomiji ranije korišćeno samo da bi se nahranili alavci u vlasti, realni sektor je alav da alaviji ne može biti (mada kad se radi o brojevima  nema dna), balans izvoza i uvoza ne umemo da napravimo, visoko uvozno zavisna privreda, pa tako ne može da se koristi kursna politika za pospešivanje izvoza a da se ne napravi udar na domaće cene i opet u krug.  Carine se koriste ne kao vid zaštite, nego kao vid poreza, pdv im je nedovoljan, a akcize taj debilni izum francuske revolucionarne vlade gura cene gore, i tako opet u krug. Kursna politika  nam je takva da se nismo makli dalje od ekonomista iz vremena SFRJ, pa imamo kurs na ulici (menjačnice, banke) i kurs po kome presipači iz šupljeg u prazno formiraju svoje cene, državi dobro jer dobija više za poreze i akcize, a nama cene više. Realan kurs je nemoguće postići baš iz tog razloga (da sada ne davim forumolm za izračunavanje realnog kursa).

džin tonik

rusi ce tesko prezaliti lex agrocor, ali ostaje im srbija. :evil:

Truman

http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/prosecna-plata-u-srpskoj-za-vecinu-samo-pusti-san/jlrm5w7

Не разумем се у ове конвертибилне марке, Бато преводи!

Krsta Klatić Klaja

1.94 km = 1€

Sve u tekstu odokativno tačno

Čak ima opština koje pola primanja drže u sivoj zoni, a tek privatnici...

Truman

Па то је онда отприлике к'о у Србији. Ти рече да је у РС горе? Јесу ли можда цене више?

Krsta Klatić Klaja

Sem goriva ne znam šta je jeftinije u Srpskoj.

Drastična razlika je npr.  zdravstvo, bar koliko čujem plaćaju se neke minimalne participacije i većina lijekova dobija na recept.

A npr znam osobu čiji lijekovi koštaju 80 a preko eodbine u Srbiji kupi za 30 km. 50 uzme Mile :)

Zato mi je smijepno kad se neko žali na zdravstvo u Srbiji, al možda pogrešne informacije imam.

Ali ima tu i drugih stvari, ipak su to plate za koje se diže kredit i ide u javni dug, kao kod Tadića, i to ne može dovijeka, a tek izbjeglice...

tomat

Quote from: Pizzobatto on 06-05-2017, 00:36:27
A npr znam osobu čiji lijekovi koštaju 80 a preko eodbine u Srbiji kupi za 30 km. 50 uzme Mile :)

ja znam obrnute slučajeve, da su lekovi uBosni jeftiniji nego u Srbiji, a srpski proizvođač. ili ih u Srbiji nema a uBosni ima, takođe ih proizvodi srpska farmaceutska firma.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

Ako ima negdje ima a negdje nema to se poručuje na godišnjem nivou vjerovatno, pa gdje se prvo potroši.

Al baš da je neki jeftiniji lijek ne vjerujem. Da ne znaš koji je u pitanju?

tomat

jebemliga kako se zove, znam da ga je trebao kada je imao problema sa centrom za ravnotežu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

Ovdje je klasična otimačina. Država nema tender no veledrogerije nabavljaju, ugrađuju se, baš strukturno bi čudo bilo da nešto bude jeftinije od Srbije, jer je ortački kriminalno razbucano zdravstvo. Al možda postoji neki izuzetak, ko će ga znati.

akhnaton

Quote from: Truman on 06-05-2017, 00:01:23
Па то је онда отприлике к'о у Србији. Ти рече да је у РС горе? Јесу ли можда цене више?

Nisu, šarene su. Neke su iste, neke manje, a onih koje su veće ima tek toliko da opravdaju svoje postojanje.  Isto je samo to što je i u Bosni (da to je Bosna, ma koliko se tamošnji pravoslavci, naslednici Bogumila trudili da joj oduzmu istorijsko ime, a njega svojatali bogumili prešli u išljam) na vlasti nakaradna lopovska družina, ispljuvak sojuza Titine (bolje reći Lekine i krcunove) UDB-e i KGB-a preimenovanog u FSB. Ona što je upropastila pola sveta je tu na njenom omiljenom poslu distribucije raznoraznih supstanci za promenu svesti ili svijesti, kako god.

Krsta Klatić Klaja

Anomander Rejk

akhnaton

Quote from: Anomander Rejk on 11-05-2017, 01:14:04
Algoritam puko, izgleda je u Hrvatskoj gora situacija s knjigama nego kod nas : https://www.vecernji.hr/kultura/agonija-usla-u-novu-fazu-algoritam-zatvorio-knjizare-1168933

Cene, tupavi milenijarci i opšta vladavina gluposti, sve to dovodi do toga da se knjižare gase. Uskoro će i pismenost biti ugašena, a informacije ćemo prenosti putem youtube kanala, naravno uz plaćanje i cenzuru...

Meho Krljic

Британски писац: Хрватска мала и небитна

"Хрватска је добар пример шта може да се догоди када си мала земља која никоме није битна. Сви који у Шкотској траже независност морали би да посете Хрватску или Босну. Можда ће им се свидети да буду тамо, али у тамошњим продавницама нема ничега", изјавио је Кер, који је рођен у главном шкотском граду Единбургу.

Truman

Нешто ми је сумњив овај писац...како то нема ништа у тамношњим продавницама? И како му је то ужасно било у Загребу? Мислим да је и то спомињао...

Dybuk

Kakav alarm, jadan, to je pozeljno.

Scordisk

A čuj, jadan, šta se oni brinu, pa sada će NATO da im pomogne da očuvaju svoj dukljanski integritet :D Ili će možda i dalje nositi krst Jovana Vladimira, samo da prvo prođu pasošku kontrolu  :idea:

Meho Krljic

Trump pushes aside Montenegro leader _ who calls it natural 

President Donald Trump's push to get in front of the pack at a NATO summit generated indignation in the Balkans and garnered attention on social media — but the man he shoved aside took it in stride.
At Thursday's gathering in Brussels, Trump put his right hand on the right arm of Montenegro Prime Minister Dusko Markovic and pushed himself ahead as NATO leaders walked inside the alliance's new headquarters and prepared for a group photo.
Trump then stood near Markovic and spoke to Lithuanian President Dalia Grybauskaite.
Video of the incident spread on social networks in multiple languages.
"It seems Donald Trump did not want that anyone overshadows his presence at the summit," said the Montenegro newspaper Vijesti.
Other Balkan websites ran headlines such as "America First" and "Where do you think you are going?"
Markovic himself, however, shrugged off the slight.
"It didn't really register. I just saw reactions about it on social networks. It is simply a harmless situation," he told reporters after the summit.
Instead of being insulted, he took the opportunity to thank Trump for supporting Montenegro's membership in NATO. The small former Yugoslav republic is slated to become NATO's 29th member next month.
And in any case, Markovic said, "it is natural that the president of the United States is in the front row."

Krsta Klatić Klaja

J.K. Rowling
@ jk_rowling
15 h
You tiny, tiny, tiny little man.

Hahahaha

Dybuk

Eto, bar su sad svi culi za Montenegro, ukljucujuci Rowling.

Truman

Ја верујем да су сви већ чули за Црну Гору!

Dybuk

Ne, svi su culi za Hrvatsku, tek poneko za Srbiju i niko za CG. Do sada. :lol:

Truman

Krsta Klatić Klaja

Montenegro Africa fazon :)

Inače, pod tim imenom je međunarodni subjekt bila i prije trista godina, što znači duže od Srbije i Hrvatske, ali ko to pamti.

Truman

Неки људи у Америци имају презиме Montenegro по држави. Имам и једног на фејсбуку.

ridiculus

To je špansko prezime, mada ne vrlo često. I ne znam mu pravo poreklo.
Dok ima smrti, ima i nade.

Scordisk

A dobro, malo li je crnih planina po kojima se može dobiti ime :D

Anomander Rejk

A ne znam šta su digli toliku frku oko toga.
Kao da svima nije jasno ko je u prvoj, a ko u zadnjoj klupi...ko je za katedrom...samo je kao problem ako se to
i jasno ( u ovom slučaju fizički) pokaže?

akhnaton

Quote from: Anomander Rejk on 27-05-2017, 13:25:17
A ne znam šta su digli toliku frku oko toga.
Kao da svima nije jasno ko je u prvoj, a ko u zadnjoj klupi...ko je za katedrom...samo je kao problem ako se to
i jasno ( u ovom slučaju fizički) pokaže?

Pa nije PC, to je problem, a Trumpa, Trampa, ili kako ga ja zovem Denis napast treba napadati na svkom ćošku, iza ugla, da se pokaže kako su oni, liberalni "progresivisti" na strani "maleckog čoeka". Što to nije istina, e to je druga stvar....