• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

Started by Alexdelarge, 10-01-2010, 17:41:34

Previous topic - Next topic

Truba and 2 Guests are viewing this topic.

Scordisk

žalim slučaj, ovo je forum isključivo za horor

Accuphase

Quote from: Scordisk on 15-06-2020, 01:36:27
žalim slučaj, ovo je forum isključivo za horor

Meni više liči na sanatorijum.

Scordisk

horor sanatorijum, to je posve tačan opis sagite. dobrodošao!

scallop

Quote from: Accuphase on 15-06-2020, 01:33:24
A ja došao "ovde" s ciljem & namerom da "pričam" o SF-u, o astronomiji i astrofizici...

Što nisi? Dosađuješ se zbog neoliberalizma, kao u horor sanitarijumu. Mi jedva čekamo priču o SF i gastro doživljajuma. Prostačiš se umesto da ponudiš svoju delikatnu narav. :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

džin tonik

Večeras u Zagrebu premijera filma Jakova Sedlara 'Hrvatski anđeli rata' – o djeci stradaloj u Domovinskom ratu

QuotePremijera filma Hrvatski anđeli rata redatelja Jakova Sedlara održat će se u ponedjeljak, 15. lipnja u Kinu Studentskog centra u Zagrebu s početkom u 20:00. Ulaz je besplatan.

Dokumentarni film Hrvatski anđeli rata prvi je film o stradanju djece u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Kroz priče devetoro najbližih ubijene djece, saznajemo svu brutalnost i bešćutnost koja je izvršena na najneviniji dio hrvatskoga društva. U filmu sudjeluju i fra Jozo Zovko te mlada pjevačica Nika Pastuović.

Tekst je napisao Hrvoje Hitrec, a interpretiraju ga Sanja Marin i Dragan Despot. Redatelj je Jakov Sedlar.

Premijera potresnog dokumentarca redatelja Jakova Sedlara o djeci ubijenoj tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku, bit će u ponedjeljak, 15. lipnja, u 20:00 sati, u velikoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu.

Dan kasnije, film će premijerno biti prikazan u Slavonskom Brodu. Ulaz je slobodan. Nek' se vidi istina, koju su odbili financirati HAVC i ministarstvo Nine Obuljen..." – poručio je novinar Velimir Bujanec.

Aco Popara Zver

i ti radiš kampanju za Vučića

Aco Popara Zver

Truba

Bolje da 1000 ljudi bude pusteno
Nego da 1 nevini bude optuzen

A ovdje ih sve zive zazidase u rudniku zajedno sa zenskim clanovima obitelji
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

prvo siluješ i kolješ, poslije te živog zazidaju, story of ustaša life...

džin tonik

SDSS predao srbokomunističko-četničku listu za parlamentarne izbore

QuoteSamostalna demokratska srpska stranka na čelu s Miloradom Pupovcem u ponedjeljak je predala Državnom izbornom povjerenstvu izbornu listu za parlamentarne izbore, za XII. izbornu jedinicu za manjine.

Uz Milorada Pupovca, na listi će se naći potpredsjednica SDSS-a i dosadašnja saborska zastupnica Dragana Jeckov, dosadašnji saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević, a za zamjenike su predloženi Dejan Mihajlović inače član Udruge antifašista Općine Krnjak, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike od 2017. godine Mile Horvat i šibensko-kninska dožupanica iz manjinske srpske kvote Anja Šimpraga.

Inače izborne kandidate predstavio je u nedjelju predsjednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, a predsjedavajući Boro Rkman pročitao je pismo podrške koje je uputio u svoje osobno ime i ime članstva Demokratske stranke Srbije njen predsjednik Miloš Janković.

Nakon predaje liste Pupovac je komentirao izjavu Miroslava Škore u kojoj ga je nazvao etnobiznismenom te je kazao da tko god želi biti etnobiznismen na način na koji je to on, vrlo rado će im prepustiti svoju kožu i svoje poslove samo 24 sata.

"Oni koji su lansirali priču o etnobiznismenu na kraju su bili katapultirani iz hrvatske politike, a nadam se da će tako biti i s onima koji obnavljaju tu priču. Oni koji na etničkoj mržnji i predrasudama zarađuju političke poene, grade političku moć, obmanjuju narod. Oni druge nazivaju etnobiznismenima, a oni su zapravo ogledni primjer toga koji na etničkoj mržnji prave politički biznis, kako bi mogli nastaviti praviti svoj pravi, profiterski biznis. Sve što su do sada radili u politici je bilo profiterstvo, i onda kada su bježali od rata i onda kada su se vratili u zemlju nakon rata, sve je bilo u funkciji biznisa", ustvrdio je Pupovac komentirajući Škorine prozivke.

"A on, koliko sam čuo i vidio, za polemiku nije sposoban. Ako jeste, vrlo rado ću izaći na taj megdan, i s njim i sa svakim drugim, ali ne vjerujem da će ga prihvatiti jer znam da se boji. Boji se onoga što je bio, boji se onoga gdje je sve i kome je sve pjevao i svirao, i kod koga je i za koga je sve zarađivao da bi danas ulazio u osobne obračune sa mnom i od mene pravio neprijatelje ove zemlje", kazao je Pupovac te dodao da Škori najbliži "prave biznis u Srbiji i Beogradu dok on njega optužuje da netko s njim upravlja iz Beograda".

Pupovac je i upozorio da "bude li svirao kao do sada, i to će doći na glas", zato je bolje da se vrate onome što treba biti predmet ozbiljne kampanje.

"Ako budemo baš neophodni, možda se negdje javimo, ali nećemo se gurati jer nam je dosta optužbi iz različitih krugova kako mi vladamo Hrvatskom. To malo mrvica što nas pripuste državnim institucijama, sasvim sigurno nije vrijedno ponižavanja koje trpimo kao stranka i kao pojedinci", ocijenio je Pupovac odgovarajući na pitanje kome će se prikloniti.

džin tonik

Quote from: Black swan on 15-06-2020, 20:14:14
Bolje da 1000 ljudi bude pusteno
Nego da 1 nevini bude optuzen

A ovdje ih sve zive zazidase u rudniku zajedno sa zenskim clanovima obitelji

bespredmetno uopce raspravljati. pogledaj samo izvjestaje pretece lige naroda oko balkanskih ratova, sta je pashaluk tad etnicki ocistio, pa kako udesio crnogorce pri ww1, pa za prve juge velike srbije, pa etnicka ciscenja muslimana za ww2, pa etnicka ciscenja hrvatske u poracu, pa za druge juge velike srbije, pa isti mehanizmi i devedesetih. da ne nabrajam ozbiljnje izvjestaje politike kako vidi pashaluk.
upiranje prstom u bilo koga od strane beograda samo je urnebesno.

Truba

U minkenu kcerka dr.mengelea se bavi zubarskom praksom a u juzi ne samo da unistavaju domobrane nego i obitelji svojih srpskih bogatasa koji veze s ndh nemaju
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

šta te zanima, jesu li Helmut Šmit ili Helmut Kol ili Ludvig Erhard imali veze s nacistima? Guglaj.

interesantno je ovo što priča Pupovac, to bi se pokopilo i sa onim što su fašisti radili i tridesetih godina, prosto bili totalno internacionalni, sarađivali među sobom kao u dobra stara vremena, kad su devedesetih Srbi Hrvatima prodavali oružje a ovi njima naftu. Biznis cvjeta, etnobiznis.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Truba

varvarin

Gle dobre ideje!

https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2020&mm=06&dd=16&nav_id=1696213

RS razmatra gradnju odlagališta radioaktivnog otpada kod Dubrovnika

scallop

Čiji radioaktivni otpad? Ni Hrvatska ni Republika Srpska ga ne proizvode. Ideja je kulovska ko god da je smisli.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Uvoziće otpad ko Rumunija haha

Al koja ideja, epohalno!

scallop

Quote from: Labudan on 16-06-2020, 18:14:37

Al koja ideja, epohalno!

Iz koje si ti pripizdine kad ti je to "epohalna" ideja?

Aco Popara Zver

Iz koje si ti dimenzije kad ne pratiš fabulu i scenoslijed?

"Srpska gradnju ovakvog odlagališta vidi kao recipročnu meru na nameru Hrvatske da gradi takvo odlagalište na Trgovskoj gori, potvrdila je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić."

mac

Scallope, Hrvati su prvi počeli. Ako ne želiš da Hrvati prave radioaktivno skladište u tvom susedstvu šta su ti opcije? Kako da ih odvratiš od toga?

Accuphase

Quote from: scallop on 16-06-2020, 18:19:44
Quote from: Labudan on 16-06-2020, 18:14:37

Al koja ideja, epohalno!

Iz koje si ti pripizdine kad ti je to "epohalna" ideja?

Iz tzv. "republike smrdske" je.
To su ti oni debelovrati & guzati što bi da se ujedine sa maticom...

Truba

Nisu poceli hrvati nego hrvatska
I nije mi jasno sto pored starog srpskog grada odlagati otpad

scallop

Apsolutno me se ne tiču scenosledi. Loše je loše, dobro je dobro. Ne čudim se Bati, uživeo se u svoj avatar, ali se čudim tebi jer znaš da ne znamo da odložimo ni plastiku i aluminijumske konzerve. Deponije nam se stvore preko noći, kad niko ne vidi. I, sad, Hrvati razmatraju kako da zarade neku kintu i ujedno nekom napakoste, zatrpaju u Lonjsko polje ili Jasenocvac ili bilo gde, a vetar duva preko granice, a RS će da dignu povrh Dubrovnika? Za osudu je, a ne za sprdnju.

džin tonik

lose je to u hrvatskoj predstavljeno, slicne projekte moralo bi se reklamirati u sklopu brige za ugrozene manjine, radna mjesta. u svako naselje po deponiju, cega god, jos ako dobro smrdi, idealno.

Aco Popara Zver

Quote from: scallop on 16-06-2020, 19:09:24
Za osudu je, a ne za sprdnju.

Ne kontam... nisu ništa ni izgradili još, a koliko vidim sve zavisi od Hrvatske. Ako oni izgrade prvi, šta misliš da bi trebalo da se radi?

Ovo je naravno samo virtuelna pat pozicija, ako je Hrvatska tolko glupa da napravi taj otpad na Trgovskoj gori, Bože moj, pohrbićemo Dubrovnik osiromašenim uranijumom.

Make Dubrovnik Great Again!

Debili iz Zagreba prvo godinama provociraju s tim, onda usred korone donese Vlada odluku, nema pametnija posla, tipa da pohvata zaražene, nego prije dva mjeseca donese uredbu o izgradnji odlagališta, kako ih ono ne mrzi da furaju ustaštvo dok im ljudi umiru na respiratorima fazon

pa najmanje košta da im kažeš da će uslijediti retalijacija, i da će da boli

niko nije rekao da će bilo što biti stvarno izgrađeno, al to zavisi prvenstveno od Hrvatske, debile poput Plenkovića teško da možeš zamoliti ili lijepo im reći, protofašist koji mlati migrante i skuplja radioaktivni otpad a usput oplakuje blajburg na misama, šta da mu kažeš, šta reći, koju posluku porati...

realno mu opališ dva šamara pa neka povlači odluku o otpadu

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Truba

E jesi nasao stranicu novosti
Ne idem ja ne te bljuvotine

Aco Popara Zver

Imaš gdje god hoćeš, mada ti je jedina krštena stranica.

Bolje tenis nego BBBovce da pratimo

džin tonik

21. lipnja 1941. Radojica Perišić – svećenik SPC-a postao četnički vojvoda, a zločinački ratni put završio na Lijevča Polju

QuoteRadojicu Perišića spominje Stjepan Lozo kao jednog od najvećih zločinaca II. svjetskog rata u NDH koji je potpuno nepoznat javnosti. Bio je svećenik Srpske pravoslavne crkve zadužen za propovijednje evanđelja i Božje ljubavi, ali je bio daleko od toga: u lipnju 1941. postaje četnički vojvoda, uzima oružje u ruke i postaje zapovjednik Gatačke četničke brigade koja je odmah počela s prvim pokoljima u NDH. I nije on jedini svećenik koji je umjesto Biblije uzeo nož i pušku, a neki su čak postali i sveci SPC-a kao Milorad Vukojičić Maca i Slobodan Šiljak.

Već u lipnju 1941. godine istočna Hercegovina, nakon uspostave Nezavisne Države Hrvatske, postaje područje prvih masovnih pobuna srpskih seljaka i naoružanih skupina. Jednu od glavnih uloga vodio je Radojica Perišić, svećenik Srpske pravoslavne crkve, poznat kao četnički oficir i jedan od glavnih vođa ustanka u NDH koji je počeo u lipnju 1941. u istočnoj Hercegovini tijekom Drugog svjetskog rata.

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je zapovjednik Gatačke četničke brigade koja je počinila velike zločine u istočnoj Hercegovini nad Hrvatima i muslimanima, i to u ranoj fazi rata već od lipnja 1941. u Gackom, Avtovcu i kasnije gotovo cijeloj istočnoj Hercegovini.

Ova četnička brigada je počinila brojne zločine i na području Dalmacije, gdje je prebačena 1942. godine. Na područje Kninske krajine i južne Like prebačeno je oko 3.200 istočnohercegovačkih i istočnobosanskih četnika. To su bili četnici iz Trebinjskog i Nevesinjskog korpusa: Nevesinjska, Rogatička, Trebinjska, Ljubinjska, Bilećka, Gatačka i Stolačka brigada te samostalni Zlatiborski četnički odred Radomira Đekića.

Poratna komunistička historiografija zanemarivala je četnički ustanak iz lipnja 1941. u istočnoj Hercegovini jer bi to bilo u suprotnosti s komunističkom propagandom kako su komunisti bili jedini koji su vodili ustanak u NDH (Srb i Drvar) premda je i na tim mjestima u ustanku i genocidnim zločinima nad Hrvatima sudjelovao veliki broj četnika predvođeni vojvodom Branom Bogunovićem u Grahovu, vojvodom Manom Rokvićem u Drvaru i dr. Dapače, poznati povjesničar i znanstvenik dr. sc. Zlatko Begonja tvrdi da su četnici predvodili oružani ustanak u Srbu 1941. godine:

Istočnohercegovački četnici počinili s brojne zločine u istočnoj Hercegovini koja je već 1941. postala područje u NDH gdje su Hrvat i muslimani bili izloženi četničkim pokoljima s karakteristikama genocida.

Svećenik SPC-a i četnički vojvoda Radojica Perišić svoj zločinački put završio je 1945. godine u Lijevča Polju gdje je ubijen u najvećoj bitki II. svjetskog rata između vojske NDH i četnika. Na Lijevča Polju  su četnici potpuno uništeni, a ubijeni su i brojne četničke vođe iz istočne Hercegovine, istočne Bosne i Crne Gore od kojih su najpoznatiji krvoloci Radojica Perišić i Pavle Đurišić.

Povjesničar mr. sc. Stjepan Lozo tvrdi da uopće ne postoji djelo koje na sustavan način prikazuje četničke zločine u kojima su udio imali svećenici Srpske pravoslavne crkve. Lozo navodi primjer svećenika SPC-a Radojice Perišića: "Živio je kod Gackog, u Istočnoj Hercegovini. Stao je na čelo organizirane četničke horde i oni su na Vidovdan, 28. lipnja 1941. opkolili selo Avtovac i poklali 47 ljudi, staraca, žena i djece... Poklali su sve što su zatekli, a to isto vidjeli smo '91. u Škabrnji, Vukovaru i drugdje... To se ponavlja. Vođa tog pokolja bio je pravoslavni pop Radojica Perišić i o tome se ne govori".

Aco Popara Zver

džin tonik

osvrt hrvatskog manjinskog politicara iz srbije na "podrsku" jugokomunisticko-cetnicke koalicije plenkovic/bernardic/pupavka iz matice:

osvrt 1

osvrt 2

džin tonik

H. Hitrec: O krokodilima i žirafama

QuoteKišni prošli tjedan, Zagreb se svako malo strese ko mokri cucak. A ja tako volim taj grad, bio mokar ili suh, adventski svečan ili potresen, volio sam ga čak i onda kada je bio prašan i čađav u olovnim vremenima, zapušten i tjeskoban, što tek sada spoznajem a u ono doba bijah mlad i blesav pa mi se i takav činio privlačnim. Novca nismo imali, a kada je na vrhu socijalističke nakarade zvane zagrebačkim Neboderom otvoren noćni klub, nosili smo pod kaputom bocu pelinkovca, samo jedno piće bismo platili, a zatim dugo sjedili uvijek punih čaša iz rukava, sve dok nas nisu skužili i izbacili. Neki su skočili i sami, stariji ljudi sjećaju se pomodnih samoubojstava mladih koji su padali na Ilicu kao nedavno skulputure s pročelja donjogradskih –a i toga sam se dotaknuo u trilogiji ,,Kolarovi". Bila su to vremena davno prije Hrvatskog proljeća, i puno, puno prije ,,Zvečke".

Opet Zagreb izgleda tužno, iz drugih razloga, kažu da novaca za saniranje šteta treba koliko i za dvadeset i dva Pelješka mosta. Vjerojatno, ali kog će nam vraga toliko peljeških mostova, pa i ovaj jedan koji tek viri iz mora jedva jedvice se rađa već desetljećima, ne bi li spojio Hrvatsku s Hrvatskom. Je li se mogla izbjeći njegova gradnja? Jest, pa Neum je hrvatski grad po svemu i trebalo ga je mirno ili nemirno integrirati. Putin bi to riješio za jedno popodne.

Dobro, pustimo Putina, kako je, tako je, za mnogo toga su Turci zaslužni, pa se vraćam samo do covida koji je učen virus, čita i prati što se događa, pa kada vidi da se tamo neka Hrvatska navodno iščupala iz njegovih ralja, odmah se vrati da napravi reda. Možda je čuo da su ondje izbori za parlament koji se zove Hrvatski sabor a trebao bi se zvati Hrvatski državni sabor, ali se pingvini tresu od pridjeva državni i imenice država jer ih podsjeća da su svoju državu izgubili, a ovu našu nazivaju Republikom Hrvatskom, što joj i jest naziv, ali riječ država teško izgovaraju. Još da im je samo predmetnuti pridjev ,,socijalistička", bili bi posve zadovoljni, a imali bi i pravo jer se ništa bitno nije promijenilo. A da bi htjeli natrag, svjedoči friški slučaj s krokodilima. Ne u zagrebačkom Zoološkom vrtu, nego u Beogradu kamo su se bile zaputile zdrave istoričarske snage iz Zagreba, na čelu (navodno) s Jakovinom i Klasićem, praćene fanfarama snažne jugoslavenske utvrde na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Ako možda ne znate o kakvim je krokodilima riječ, objasnit ću: u njihovoj (to jest opisanih) prestolnici, je li, na Dunavu i Savi, gdje je hrvatski Zemun nestao pod neboderima Novog Beograda, u tom, znači u davnini bugarskom belom gradu rođena je udruga (ili što?) Krokodil. K. R. O. K. O. D. I. L. je kratica mnogo lepšeg i dužeg naziva" Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju". Što bi oni htjeli? Da im je dosadno, vjerojatno jest, ostali su bez društva ostalih republika i jedne pokrajine neprežaljene im crknute Jugoslavije. Postali letargični, ali se trgnuli i sada rade na krepanom integralizmu pod firmom regionalizma, a to ne može da se uradi bez Hrvata, oduvijek su to razumjeli u Srbiji, ne može da se sklepa ni istorija srpske književnosti u tih dugih deset vekova bez hrvatskih pisaca, to jest srpskih pisaca koji su pisali na narječju srpskog, koje se zove hrvatski. Zato valjda Krokodil ima na prvom mjestu riječi Književno (okupljanje), ali se barem za sada ne bavi toliko književnošću koliko jezikom i istorijom. Iz krokodilskih ralja proizašla je ona mrtvorođena Deklaracija o zajedničkom jeziku (a bratija ga zove velikim finalom!), koju je potpisala šaka jugoblesana iz ,,regiona", među njima se našlo i opet nekoliko Hrvata ili onih koji se tako nazivaju.

Elem, kada to nije uspjelo, a da ne bude dosadno i letargično, dohvatio se sada Krokodil istorije, historije ili povijesti pa priredio konferenciju infantilnoga naslova ,,Ko je prvi počeo?" (pitanje koje ravnatelj škole postavlja đacima privedenim u njegovu kancelariju poradi svađe i tučnjave, odnosno inačica one ,,Ko nas, bre, zavadi"). Podnaslov je ,,Istoričari protiv revizionizma", što je već prihvatljivije. Naravno da su istoričari protiv revizionizma, jer bi precizna revizija jugoistoričarske (velikosrpske) povijesti pokazala svu bijedu svoju (njihovu) i mogli bi završiti u zatvoru kao krivotvoritelji. Ipak su uspjeli okupiti neki broj idiota iz Slovenije, Hrvatske, Srbije naravno, BiH i Crne Gore. Makedonija, čak ni sjeverna, i Kosovo nisu se dali nasanjkati. Prvoga dana konferencije raspravljalo se o temi ,,Naš prvi i jedini zajednički vek – 100 godina od nastanka Jugoslavije" (i to je krivotvorina jer nismo imali celi zajednički vek, jer vek valjda traje sto a ne šezdeset osam godina, izračunajte).

O čemu se govorilo ne znam niti me zanima, vjerojatno o mnogo lepo zajedničkom životu koji je naprasno prekinut dvaput, drugi put zauvijek. Druga točka (tačka): ,,Živeo poraz – promena paradige u narativu o II. svjetskom ratu". Treća je tema zagonetna, "Idealni neprijatelj _ Jugoslavija", a četvrta vrlo aktualna ,, Tragična nasleđa ratova devedesetih", po svemu sudeći udarna tema. Iz svega toga kupusa nastat će, kažu, deklaracija slična onoj o zajedničkom jeziku, a doživjet će isti fijasko. Zašto mene nisu pozvali, ne znam, zadnji put sam bio u Beogradu sredinom 1990. u misiji razbucavanja JRT-a, vrlo uspješnoj s moje strane. I sa svih strana. Da su me sada pozvali, ja bih im objasnio i kako je to bilo, i tko je prvi počeo i kakva su ,,nasleđa".

Nisu, jer znaju s kim imaju posla. Ja bih inzistirao da u deklaraciju uđu neoborivi fakti, a to su: hrvatski nacionalisti, to jest ustaše, ispraćeni iz Zagreba hrvatskim dakle ustaškim zastavama, cvijećem i pljeskom, krenuli su prema Beogradu, ali do njega nisu stigli. U bijesu i srdžbi upali su zato u Šumadiju i okupirali trećinu Srbije, ubijali, klali i silovali, usput vriskali ,,Ovo je Hrvatska". I tako dalje, Srbijanci su se ipak nekako snašli , uzvratili, oslobodili Šumadiju i onda pevali pesme u gostioni ,,Kod žirafu, vanevropsku zverku".

S velikom radošću očekujem deklaraciju koja će biti napisana, kažu vijesti, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a vjerojatno predstavljena na otvorenom prostoru (covid) u amfiteatru pred Muzejom Jugoslavije. Da, da, takav postoji, ipak su spremili Jugoslaviju u muzej. I još nešto, nimalo slučajno: komična konferencija održana je dva dana uoči 20. lipnja, datuma atentata u beogradskoj Skupštini, valjda kao svojevrsna priprema i kultura sjećanja na stare radikale (opet na vlasti) i Punišu koji je voleo da kolje Arnaute i puca u Hrvate.

Za to vrijeme u Zagrebu

Dan prije beogradskog cirkusa okupili se u Zagrebu doista hrvatski povjesničari i nešto politike u prelijepoj Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva, pod jednim od remek-djela Vlahe Bukovca. Razlog: petnaesta obljetnica Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra (ravnatelj Ante Nazor) koji prikuplja dokumente iz prve polovice devedesetih, a ti materijali govore istinu o onom što se doista događalo, pa se znanstveno može parirati budaletinama i nitkovima. Predstavljene su tom prilikom dvije knjige, obje posvećene Hrvatima Herceg-Bosne u ratu. ,,Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u BiH 1991.-1995." detaljno, zorno i opsežno, svjedočanstvima potkrijepljeno donosi strašnu sliku koju su hrvatski mediji izbjegavali vidjeti, uglavnom namjerno, a na toj su slici mrtva tijela 3.500 ubijenih civila i zarobljenih hrvatskih vojnika – njihovi su krvnici u većem broju Srbi, u nešto manjem muslimani-Bošnjaci.

Govornici iz Herceg-Bosne točno rekoše da su u Hrvatskoj vrlo poznati Ahmići i Stupni Dol, ali sjećanja na zločine nad Hrvatima kao da više i ne postoje. Te su rečeni govornici nabrajali sva mjesta gdje su stradali Hrvati, ovdje šezdeset, ondje četrdeset , pa toliko ili nešto manje u još tridesetak sela i gradova, i tamo gdje ratnih akcija zapravo i nije bilo, kao u sjeverozapadnoj Bosni. U srednjoj Bosni istaknuli su se mudžahedini ritualnim odsijecanjem glava. Druga knjiga posvećena je (i) ubijenim vojnicima HVO-a, to jest zbirnom popisu vojnika i civila. Po prirodi stvari, uz sudjelovanje govornika iz Herceg-Bosne, obljetnica Memorijalnog centra koji ima usporednicu i u BiH ,,skrenula" je gotovo u cijelosti prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini i njihovim tragedijama koje su se nastavile poslije ratova - u Haagu izmišljenim zajedničkim zločinačkim pothvatom u koji je voljom političkih sila i silnica u optužnici ali i presudi umiješana i Hrvatska.

Zajednički pothvat? Zašto? Pa zato jer se pojedinačno nije moglo nikomu ništa dokazati, te su ,,zajedno" politički i vojni zapovjednici dobili grozomorno visoke vremenske kazne, a general Praljak koji na to nije htio pristati, ispio bočicu otrova. U toj bočici je uz cijankalij bilo i pakosnih sastojaka iz dijela politike u Hrvatskoj ali i iz velikog dijela medija koji su uživali i tada i prije kada je nestala republika Herceg-Bosna, a nije trebala i nije smjela nestati, niti će u Bosni biti mira, niti će hrvatsko pitanje u Bosni biti riješeno bez BiH s tri entiteta, tri republike. Ako se to u dogledno vrijeme ne riješi, ne će biti ni te umjetne tvorevine BiH.

Kolika je i dan-danas mržnja prema Hrvatima u BIH u dijelu zagrebačkih tiskovina, vidljivo je iz jednoga ispada prije tjedan dana. Pogani neslužbeni medijski govornik CK KPH upravo staljinistički se obrušio na povjesničara Ivu Lučića, koji se upustio u politiku, pa je zato valjda došlo vrijeme za obračun. Lučić je nazvan špijunom, a njegovo djelovanjem u ratnoj Herceg-Bosni prikazano je u mračnom svjetlu, kao i Hrvati ondje općenito. A što je radio ,,špijun"? Bio je čelna osoba protuobavještajne službe dobro ustrojene hrvatske republike, službe bez koje takav organizam ne može opstati. Organizam koji je (prvi, drugi i treći put) spasio tu BiH, kakva god bila, organizam bez kojega bi danas cijela ,,bih" bila u granicama velike Srbije. Za takvim raspletom koji je na sreću nije dogodio, žali i kuka rečeni novinar kojemu ne želim spominjati ime jer se smećem bave komunalne službe.

Hrvatski anđeli

Koliko je hrvatske djece pobijeno u BiH tijekom srpske agresije i muslimansko-hrvatskoga sukoba (još) ne znam jer knjige nisam proučio, a hoću. Koliko je djece ubijeno u Hrvatskoj, sada je više-manje poznato: 402, da, četiri stotine i dvoje djece. Ranjeno ih je 1260, šezdeset i osmero njih ostali su trajni invalidi. Najviše je djece stradalo u Slavonskom Brodu, gdje im je u sjećanje podignut spomenik.

Elem, toliko se godina čekalo da o toj strašnoj temi bude snimljen barem dokumentarni film. Kadli, u prošlom tjednu prikazana su javnosti čak dva, film Jakova Sedlara ,,Hrvatski anđeli rata" (moj scenarij kao okosnica koja daje kontekst) i dokumentarac Slavice Šnur ,,Otkrhnuti". Ne ću uspoređivati jer sam u prvi projekt involviran, ali čast filmašima koji su, slučajno ili ne, istodobno predočili zaboravljivima ili neinformiranima slike užasa pobijenih mališana i svjedočenja preživjelih roditelja. Najintrigantnije je da su oba projekta snimljena takoreći privatno, da, znači, nisu umiješane ustanove koje financira hrvatska država, to jest proračun. I tu je naša recentna bijeda. Zar se u svim tim silnim godinama od rata i pogibije djece nije našao ministar kulture pod čijom kapom je i hrvatski film, pa da kaže ,,Dobro, dečki i cure, zašto ne snimite film o hrvatskim anđelima rata?", nego puštate da se jedan (jedini) kriminalni čin ,,s hrvatske strane" podigne na razinu simbola hrvatskoga zločinstva, da se o njemu rade kazališne predstave, možda sprema i film, a o četiri stotine mrtve hrvatske djece ni jedan kadar, ni glasa. Zašto? Jer je hrvatska država u većem dijelu bila prepustila kinematografiju nehrvatskim i protuhrvatskim kadrovima koji su skladali priče poput ,,15 minuta- Dvor na Uni" i slične. To je istina. A sada se postavlja kao ključno, valjda, pitanje zašto je Sedlar na špici naglasio da film nije snimljen sredstvima ili uz potporu Ministarstva kulture. Kažu da ih nije ni tražio. Možda i nije, ali je za mnoge projekte tražio i nije ništa dobio, pa kog bi se vraga ponižavao. Uskočili su hrvatski iseljenici.

Još nešto, osobno: kada sam se u listopadu 1991. zaputio na istok Slavonije s dijelom Satnije hrvatskih umjetnika, zaustavili smo se u Našicama. Posjetio sam ranjenike u bolnici: velika prostorija s tridesetak kreveta, u jednom preslatka malena djevojčica ranjenih ruku, uplakana. Dugo sam s njom razgovarao, teško da sam ju utješio. Ta mi je slika i dan-danas u očima. Ni oprostiti ni zaboraviti! Nego stalno podsjećati, fotografiju petogodišnje djevojčice koju su u kući upucali u glavu, fotografiju viđenu u filmu ,,Hrvatski anđeli rata", treba imati svaki školski udžbenik.

I na kraju: ni u jednom ni u drugom filmu nema video-snimaka iz Klaićeve bolnice u Zagrebu, 1991. Na žalost, autori filmova nisu znali da te snimke postoje. Poslije projekcije ,,Anđela" saznajem za njih od kirurga koji je u to strašno vrijeme operirao ranjenu djecu.

...

tocno se vidi, nakon dva desetljeca jugokomunisticko-cetnickog i globalistickog drndanja oko stvaranja nove, nove "nase regije", svih jugogovana tipa mesica, frakcija partije raznih, beogradskih agentura, podvala, smaranja, pupavki, kako ce hrvatima kliknuti.

Aco Popara Zver

Sve je počelo zbog prejasne hrvatske dinastije Nemanjića, a i toga što je Hrvat Kobilić ubio turskog sultana na Kosovu.

scallop

Taj Hrboje Hitrec se jako dobro snalazio i sa jugokomunistima i sa ustašama. Treba mu bezrezervno verovati.

Aco Popara Zver

Stjepan Mesić je obična ustašina.

Aco Popara Zver

Truba

imamo primjer iz venecuele kako ide nacionalizacij
također možeš ti zaposliti 300000 ljudi u firmi kojoj treba 3000

medjutim balkanski neradnik ne može biti produktivan ni kad ih je 3 000 000 u firmi

samo privatizacija
država je najgori vlasnik

scallop

Quote from: Black swan on 23-06-2020, 11:20:06

samo privatizacija

Evo ti, Bato, definicija neoliberalizma. Neoliberalizmu je država suvišna, jer mora da brine o narodu. Narod je roba sa ograničenim trajanjem.

Truba

sjećate se mog prvog nika da sam bio komunista socijalista
Bogu hvala pravo mlad sam se zaposlio u 21. godini u relativno ozbiljnoj firmi gdje sam bio najmlađi ( prvi radni dan prenosio klavir s 3. na 1. kat nosao ćevape i jogurt ljudima)
ljudi su ljenčine neradničke koje ne žele da rade... to je tako,

odsijeci mi jedan prst koji želi raditi kod nas je na selu poslovica

moj komšija u državnom poduzeću ( u dugu oko 120 milijuna maraka, samo 5 milijuna kamata na kamate i hipoteke)
2 mjeseca korone kući = puna plaća
sad je na bolovanju = odbijaju prijevoz i topli obrok
pa će poslije na godišnji

kaže njegova žena ( nevjenčana udovica rata, da ne izgubi državnu mirovinu) NEK RADE MLAĐI

ne znam ko je gori govnar gazda ili njegov radnik... obojica smo GOVNARI i ljenčine
sve ono što sam shvatio kao veoma mlad jer sam se odmah zaposlio moji drugovi iz socijaaldemokratske partije još nisu skontali jer imaju 40 godina ni dana staža... još vjeruju u revoluciju...nedavno su prosvjedovali protiv mise  :| dok roditelji umirovljenici plaćaju da žive kao podstanari s curama

mac

Ako nema države, onda nešto drugo dođe na mesto te države i preuzme prava i obaveze države. I onda to nešto drugo stekne monopol, postane glomazno, i izgubi potrebu za efikasnošću, baš kao i država. I postane država u svemu, osim u imenu.

džin tonik

Quote from: Black swan on 23-06-2020, 11:49:29
...
sve ono što sam shvatio kao veoma mlad jer sam se odmah zaposlio moji drugovi iz socijaaldemokratske partije još nisu skontali jer imaju 40 godina ni dana staža... još vjeruju u revoluciju...nedavno su prosvjedovali protiv mise  :| dok roditelji umirovljenici plaćaju da žive kao podstanari s curama

e ovo je vise nego karakteristicno. kad god mi se, u dvadesetak godina forumisanja raznog, zakacila neka teska dijareja, bas onako sa naskakivanjem i epitetima, uvijek je i bez iznimke iza velikog revolucionara srednjih godina stajala mama koja placa racune. (u rijetkim slucajevima propali sustav koji isparazitirali, to kod onih trece zivotne dobi)

scallop

Quote from: mac on 23-06-2020, 12:11:02
Ako nema države, onda nešto drugo dođe na mesto te države i preuzme prava i obaveze države.

Razmisli još jednom šta si napisao. Kad shvatiš koliko je nerazumno, napiši ponovo. Privatno uzima prava, ali ne i obaveze.