• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Округли сто Политике - Шта чита Србија?

Started by crippled_avenger, 31-01-2010, 14:19:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

ОКРУГЛИ СТО - први део
Шта чита Србија
На разговору ,,Популарна књижевност, између тривијалног и елитног", 23. јануара у редакцији "Политике", учествовали су писци и критичари Исидора Бјелица, Светислав Басара, Марко Видојковић, књижевна теоретичарка Татјана Росић, Златко Паковић, наша уредница Весна Рогановић и новинар Станко Стаменковић. Најзанимљивије делове расправе преносимо у три наставка

http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/SHta-chita-Srbija.sr.html
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Eriops

Pročitah. Kakve briljantne rečenice Vidojkovića  :x.. i njegovu " umetnost " je pročitalo 20 000 ljudi ? Izvlači iz dupeta.. nevaspitan, nekulturan, bahat. Obraća se sagovornicima sa " brate " kao da su ispred nekog dragstora pa cirkaju pivu.. ima 4000 prijatelja na Fejsbuku s kojima komunicira.. o majko zemljo, otvori se.. jel dotle došlo da su ovakvi najčitaniji, Veliki Brat, Grand i Farma najgledaniji.. Stalno jedni te isti likovi na tv, čak i u književnosti, na b92 to su ovaj nesrećnik i Basara, ove ostale gledane televizije forsiraju Bjelicu, ima li još neko u ovoj zemlji da piše, i zna nešto reći, osim ovo troje ? Aman, dosta više.

Alexdelarge

Quote from: Eriops on 31-01-2010, 17:02:18
Stalno jedni te isti likovi na tv, čak i u književnosti, na b92 to su ovaj nesrećnik i Basara, ove ostale gledane televizije forsiraju Bjelicu, ima li još neko u ovoj zemlji da piše, i zna nešto reći, osim ovo troje ? Aman, dosta više.

a kad je to stalno basara na b92?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Boban

sada je vreme srpskog psiha, pisaca koji povlađuju nepismenim i primitivnim, društvu iz kraja... silom prilika bio sam prisutan na jednoj Vidojkovićevoj književnoj večeri i to je dno svega ljudskog, ali, s druge strane, četvrtina Srbije glasa za Radikale pa čemu se onda čudimo?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

Quote from: Boban on 31-01-2010, 18:37:02silom prilika bio sam prisutan na jednoj Vidojkovićevoj književnoj večeri i to je dno svega ljudskog

nemoj bre tako, vidojković je ortak i veliki uzor dexe pantalonskog!
https://ljudska_splacina.com/

Джон Рейнольдс

Bobane, ajde odgovori mi iskreno. Da li bi voleo da si čitaniji? Ne mislim samo zbog tiraža koji ti donosi neku lovu (doduše, nemam predstave kolika je, koji je to uopšte red veličine), nego da li bi ti voleo da te, da prostiš, gutaju drugosrbijanci i/ili radikali? Nećemo sad o maštarijama "kako bi bilo lepo da je narod prosvećeniji", jer su to, realno gledano, prazne priče. Nego, da li ti više znači da te čitaju oni koji to (te?) vole nego da si "in", pa da jednog dana i ti učestvuješ u ovakvim ispraznim okruglim stolovima gde ne samo da se ne kaže ništa epohalno, nego se samo koriste za ispoljavanje ličnih razmirica i koječega.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Mark

Neizmerno sam uzivao citajuci ovu raspravu. Najvise mi se svidela Bjelica jer je imala zdrav anything goes stav koji je bas pasovao pocetnim premisama rasprave da razvoj nacionalne knjizevnosti valja usmeravati i podsticati u jednom odredjenom pravcu...

Vidojkovic je trenutno zaista veoma popularan jer ga citaju i oni koji inace knjige ne citaju (a to je u Srbiji kljucno trziste ako zelis da zivis od pisanja) ali brzo ce to proci... Dobra mu je ona knjiga "Djavo je moj drug", ostalo je pomalo trivijalno. A zadnjih par nisam ni cit'o...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Boban

ko ne bi voleo da je čitaniji?
Biti IN je marketinška kategorija i uglavnom nema veze sa kvalitetom samog dela.
Pa i sam pojam "kvalitet" je vrlo relativan.

Agota

Nije samo problem sta cita Srbija,vec I sta citaju ljudi koji prodaju knjige i sta preporucujeu,to je po meni jos veci problem,mislim da bi pisci kao jedan od vidova reklame trebalo pod obavezno da uvedu I flajere .
Evo jedan bizaran slucaj '98 dobijem knjigu Agote Kristof  ,,VELIKA SVESKA'' kasnije kupim sama Dokaz,pa Trecu laz i to mi postane fetis svima koje poznajem za raznorazne prilike kupujem iste knjige vec 12 godina i jos uvek bilo gde u gradu ako udjete i trazite ,,Agotu Kristof,,svi me redovno ispravljaju mislite na Agatu Kristi ,ili ako promenim taktitu pa trazim ,,Veliku svesku,,mozda ce nekom biti poznatije ,krece ocekivani odgovor ne prodajemo sveske samo knjige.I Tako 12 godina  znaci veliki problem je I u tim prodavcima koji ne citaju knjige I preporucuju pisce koji se medijski eksponiraju, ili eventualno ako iza dela stoji neka nagrada,ili su prosto oni izdavaci istih,neki su toliko iritantni da me razbesne I najbolje da ih nista ne pitate ,pogotovo ako je u pitanju neka knjizara koju volite,ima jedna Deretina knjizara u koju vise  ne ulazim a tu je na Brdu te prodavacice su toliko dosadne,meni je kupovina intimni cin,volim da predjem prstima po knjizi ,da je pomirisem ,procitam kritiku s poslednje strane, I NEMOJ DA MI SE OBRACAS AKO TE NISTA NE PITAM ali ne ove su neumoljive biserne I zlatne,ja ne trazim da nestanu,al zasto mi to rade???
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

crippled_avenger

Najbitnije je mobilisati publiku koja ne čita, i to ne onu koju čitanje ne zanima, nego onu koja misli da nema šta da čita. Mislim da su to ciljne grupe kojima se treba obratiti. Tako je sa svim domenima kulture, ne samo sa književnošću, čak je tako i sa televizijom. Mi imamo jedan zbir bioskopskih gledalaca koji ide sa filma na film i uglavnom se ne širi, imamo skup čitalaca koji je stalno isti, ili slušalaca muzike.

Ja poznajem dosta ljudi koji čitaju, ali strane knjige ne kupuju kod nas jer misle da su prevodi loši nego ih naručuju sa neta, a domaće ne čitaju jer tu misle da nema ništa što ih zanima. Ja mislim da nije baš tako a pretpostavljam i dosta pisaca. Takvim ljudima se treba obratiti. Oni znaju šta je knjiga, znaju šta je dobro, ali su odavno digli ruke od onoga što se nudi u Srbiji i ne registrujemo ih u statistikama. A u međuvremenu su se okolnosti izmenile i nije više onako kako je bilo kad su oni dizali ruke od svega.

Tu eventualno mogu da se bolje pozicioniraju pisci poput Oltvanjija koji iza sebe ima B92 i onda izdajnici po automatimu misle da je to nešto sa etiketom B92 automatski zanimljivo, da ima neki nivo i stav. Ugled izdavača se jako srozao, to takođe treba imati na umu. Štaviše, rekao bih da nema većeg izdavača koji na neki način nije ozbiljno posrnuo, a realno samo B92 ima taj kapacitet za indoktrinaciju i monopolističko ponašanje da svoja posrnuća pokrije.

Vampirella

Agota, ja bih voljela da ti mene poznajes, pa da mi mozes kupovati darove za raznorazne prigode. Pogotovo ako vase izdanje Velike sveske (biljeznice) ima bolji uvez nego hrvatsko (Feralovo)... ;)

Imala sam i ja svakakvih iskustava s prodavacicama u knjizarama i bibliotekarima. Zaposlenica na informacijama u Gradskoj knjiznici u Zagrebu misli da je Aleksandar Grin americki knjizevnik, dok pak druga misli da je Macka i mis Guntera Grassa knjiga za djecu... :shock:
Satan my master.

scallop

To je pazar kapitalizma. Ne znaju ništa osim da pitaju: My I help to find something for you, today? Treba im postaviti par pitanja i odmah pobegnu. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

crippled_avenger

Ella, nemoj da se žališ, stanje u Hrvatskoj je mnogo povoljnije nego u Srbiji, jedino su knjige dosta skuplje.

Cornelius

Ma, globalno gledajuci, prilike su iste u svim zemljama. Jedna moja prijateljica koja drzi papirnicu knjizaru na pariskoj periferiji, kaze da bi morala da prekine sa knjizarom kada ne bi nudila vecinu govana koju narod trosi za peglanje mozga. Kvalitetna dela se ne prodaju dobro. Dobro se prodaje samo djubre ili izreklamirane knjige. Na pr. izadje u Frnacuskoj 600 knjiga u septembru i oktobru, pa se iz toga regrutuju dobitnici znacajnih knjizevnih nagrada. Onda izadje knjiga u tirazu od 2500, kupi je hiljadu citalaca i to je sve. Ali, ako dobije Gonkura, onda se dostampa jos 300 hiljada, pa mali izdavaci od toga mogu da zive pet godina.

Kao sto smo vec svi znali - govna pasuju narodu vise nego kvalitetna literatura (naravno ima i drugih slucajeva, ali ovo je najcesci), a izdavacima je, od svog stampanog materijala, najdrazi onaj koji izlazi iz drzavne stamparije novca.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Джон Рейнольдс

Quote from: agota on 31-01-2010, 20:13:59
najbolje da ih nista ne pitate ,pogotovo ako je u pitanju neka knjizara koju volite,ima jedna Deretina knjizara u koju vise  ne ulazim a tu je na Brdu te prodavacice su toliko dosadne

He, he. Pre neki dan sam bio u Dereti i znam šta pričaš. Kupio sam Grofa nulu i Monalizin natpogon, te normalno pitam imaju li i Neuromansera iz iste edicije jerbo je em bilo jeftino em ide zajedno. Ijao!

A, inače, nisu sve prodavačice na Brdu dosadne. Ima jedna zanimljiva, crna, mršava, nosi naočare i radi u Delfiju.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Vampirella

Quote from: crippled_avenger on 31-01-2010, 20:43:08
Ella, nemoj da se žališ, stanje u Hrvatskoj je mnogo povoljnije nego u Srbiji, jedino su knjige dosta skuplje.

Zaboga, kako je povoljnije ako je skuplje?  :shock:
Satan my master.

angel011

@JR: Svojevremeno (stariji razredi osnovne) sam prodavačicu iz knjižare u Kosovskoj (ne onoj sa udžbenicima) morala da odvedem do izloga da joj pokažem knjigu koju hoću da kupim, bila je to Donaldsonova "Ranjena Domaja".
We're all mad here.

Alexdelarge

Quote from: crippled_avenger on 31-01-2010, 20:38:39
Najbitnije je mobilisati publiku koja ne čita, i to ne onu koju čitanje ne zanima, nego onu koja misli da nema šta da čita. Mislim da su to ciljne grupe kojima se treba obratiti.

na stranu to sto mislim da nikoga ne treba mobilisati za bilo sta, a pogotovo ne za citanje, sasvim se lepo moze ziveti i bez citanja, valjda je to jasno, nesumnjivo je jasno da se precenjuje znacaj citanja knjiga, tako stoje stvari, ostaje pitanje koji su to ljudi koji ne citaju jer misle da za njih nema nista sto bi citali, iako ih citanje zanima i gde ti ljudi zive?

crippled_avenger

Ella, jesu knjige skuplje ali je stanje bolje. Prvo pišu se bolje knjige, zatim izdaju se raznovrsniji naslovi. Ja u principu poslednjih godina dosta stvari kupujem u Hrvatskoj, zapravo maltene podjednako novca trošim u srpskim i hrvatskim knjižarama. Problem je u tome što obično time opteretim nekoga ko tamo putuje pa mi donese hrpu knjiga odande ali isto tako voleo bih da sam češće na licu mesta pa da ispratim i neke stvari koj mi i ne bi pale na pamet.

Alex

Quote from: John Reynolds on 31-01-2010, 20:55:59
He, he. Pre neki dan sam bio u Dereti i znam šta pričaš. Kupio sam Grofa nulu i Monalizin natpogon, te normalno pitam imaju li i Neuromansera iz iste edicije jerbo je em bilo jeftino em ide zajedno. Ijao!

Ej, ko je izdao Grofa nulu koga sad ima po knjižarama?

EDIT: Plato, rekao bih. Ali kažu da je rasprodato.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Cornelius

Quote from: Alexdelarge on 31-01-2010, 21:53:05
sasvim se lepo moze ziveti i bez citanja, valjda je to jasno, nesumnjivo je jasno da se precenjuje znacaj citanja knjiga

Apsolutno tačno. Čitanje književnih dela nije od vitalnog značaja za život. Da jeste, svi bi čitali...

Nedavno sam pročitao tezu jednog sociologa da je vitalno za preživljavanje čitati, razgovarati i razmenjivati tračeve o životima moćnih i popularnih. On smatra da je ta aktivnost stara koliko i civilizacija, da je proširena u svim slojevima društva i da postoji i danas, što je stavlja u rang vitalnih elemenata za naše društvo. Ima tu nečeg.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

---

dopada mi se teza tog sociologa. pošto sam mnogo boravio po raznoraznim bolnicama, banjama i čekaonicama z alečenje bolesti nervnog sistema, nekako mi se uvek činilo da je previše ljudi kojima je mozak zakrečio i trefile su ih kojekakve boleštine jer nisu mnogo čitali, razgovarali i razmenjivali tračeve o životima moćnih i popularnih.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

mac

Ne zanimaju nas tračevi tih ljudi zato što su "moćni i popularni" nego zato što su nam u svesti. Podsvest (ili koji god već deo mozga) ne razlikuje ljude sa televizije od komšije iz ulice. Ako 2D i 3D osobu srećemo podjednako često onda su one podsvesti podjednako interesantne.

Lord Kufer

Slažem se u potpunosti (ali nije u pitanju podsvest, nego je to smišljeno uslovljavanje, pranje mozga). Uporedite s detaljem iz "Medeje" ono što se danas dešava (Veliki brat)...

Reality Show

Робови су одувек гледали
И саучествовали у представи
,,Великог брата" својих господара.

Из ,,Медеје":

ГЛАСНИК
Кад оно твоја оба сина уђоше,
са оцем још, у невестине одаје,
тад и нас, робље, с вашег зла што патисмо,
обузе радост, једно другом шаптасмо
да ти и муж твој раздор прекидосте свој;

crippled_avenger

Jel ovo "Reality Show" napisao neki učesnik "Velikog brata"?

Lord Kufer

Svi smo mi učesnici Velikog brata  :twisted:

Ovo je odlomak iz "Crne kutije", eto je na mom blogu. Imaš link u profilu...

crippled_avenger

crippled_avenger

Pa deluje kao neki banalan stih sa estrade, nešto što bi Bora Čorba čitao iz svoje beležnice na televiziji.

Lord Kufer

Evripid je banalan, napisao je tragediju s temom "emocionalna inteligencija" (Medeja).
U stvari, sve je isto kao i danas: Veliki brat ili Farma, a Brian Aldiss je napisao trotomni roman i remek-delo "Helikonija", na istu temu...

Da još malo pojasnim: hoće se reći da je ljudsko društvo organizovano na principu sapunice - robovi zaista s pažnjom prate šta rade njihovi gospodari. TV predstave tipa Velikog brata samo imitiraju "politički diskurs" koji se odvija u javnim glasilima, a naročito u javnom glasilu zvanom "istorija".

To je veoma banalna istina, ali malo ko je posmatra na tom nivou. Pitanje je - zbog čega? Zašto to izaziva čuđenje?

Lord Kufer

Šekspir u "Hamletu" postavlja "duplu" predstavu - Hamlet pokušava da pozorišnom predstavom, koja imitira stvarnost, animira (koga?) kako bi se stvar sprečila. Al, šipak! To je samo jedno fraktalno podvajanje i minimalizacija stvarnosti...

Alexdelarge

Mica Milovanovic

Pa pošto ne znam gde da ovo stavim... Može i ovde, pošto se očito veoma čita!

UZVODNI BLUZ - Daniel Kovač

Danilo Lučić

One koji su od novog romana Daniela Kovača očekivali nastavak sage o Danielu Danlikovu i Bilbo Blahu, junacima pređašnja dva romana, čeka razočaranje. Oni koji od njega očekuju avanturističku i pustolovnu priču sa mnoštvom upečatljivih likova i događaja, u Kovačevom maniru za koji već možemo reći da je prepoznatljiv, dobiće svoje zadovoljenje.

...

Za razliku od prva dva Kovačeva romana, Uzvodni bluz je lišen magijskog i fantastičnog. Ovaj roman označava prekretnicu u smeru naratološki uspelog romana koji otkriva potpuno Kovača kao novog, ali dosledno kvalitetnog pisca. I mada koketira sa žanrovskim odrednicama iz avanturističkog, pustolovnog i krimi štiva, ovaj roman najbolje imenuje sam autor kada o njemu govori kao o lakrdijaškom pripovedanju.

Ima li nekog da je čitao prethodna dva "magijska i fantastična" romana?

Mica

Melkor

Quote from: Mica Milovanovic on 06-02-2010, 00:30:24

lišen magijskog i fantastičnog ...prekretnicu u smeru uspelog romana koji otkriva potpuno Kovača kao novog, ali dosledno kvalitetnog pisca. I mada koketira sa žanrovskim odrednicama iz avanturističkog, pustolovnog i krimi štiva, ovaj roman najbolje imenuje sam autor kada o njemu govori kao o lakrdijaškom pripovedanju.

:x
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

Morate shvatiti da većina novinara pokušava o svemu da zna po nešto pa na kraju ispadne da ni o čemu ne znaju ništa, već pokušavaju da zapišu ono što govorite i da ga komentarišu kako su zapamtili. Izvlače delove rečenica bez konteksta i vrlo često to budu najmanje bitne stvari ili čak pogrešno shvaćene. Novinari su užasno zlo savremene civilizacije.

mac

Lični profit je to zlo, a novinari kojima je sve drugo prioritetnije od tačnosti su samo jedna od posledica.

Alexdelarge

Mica Milovanovic

Da su na našem forumu a ne u Politici, već bi odavno bili na deponiji...  :)
Mica

Alexdelarge

zakk

A da stvarno pozovemo IB u LK povodom tih njenih SF romana? :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Msilim, iz cele priče nekako su mi ona i Basara jedini svesni lakrdije u kojoj su i koju prave...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Quote from: zakk on 13-02-2010, 14:28:24

Ne, mislim da treba da pozoveš onu PR damu iz Niš. To bi dovelo publiku.

Ili da proveriš šta znači ovo:

Da se podsetimo - u toku je serija predavanja o naučnoj fantastici u organizaciji astronomskog društva  "Ruđer Bošković".
Predavanja se odvijaju u Narodnoj opservatoriji na Kalemegdanu.
Za subotu 13.2. o.g. u 19:30 (večeras) najavljena je tema "Istorijat američkog sf-a I deo".
Najave predavanja možete pronaći na adresi http://www.astronomija.co.rs/sf.html .

Kako da ništa o tome nisam našao na ZS?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

1 SF roman.

Bilo bi zabavno. :D
We're all mad here.

zakk

Quote from: scallop on 13-02-2010, 16:10:58

Ne, mislim da treba da pozoveš onu PR damu iz Niš. To bi dovelo publiku.

Što baš ona? OK, nama jako treba PR, tj neko da piše najave i šalje ih okolo, al ...

Quote from: scallop on 13-02-2010, 16:10:58
Da se podsetimo - u toku je serija predavanja o naučnoj fantastici u organizaciji astronomskog društva  "Ruđer Bošković".
Predavanja se odvijaju u Narodnoj opservatoriji na Kalemegdanu.
Za subotu 13.2. o.g. u 19:30 (večeras) najavljena je tema "Istorijat američkog sf-a I deo".
Najave predavanja možete pronaći na adresi http://www.astronomija.co.rs/sf.html .

Kako da ništa o tome nisam našao na ZS?

Pa verovatno ih mrzi da jave ikome - isto kao i što našeg programa nema na drugim forumima...

Quote from: angel011 on 13-02-2010, 18:15:25

1 SF roman.

Bilo bi zabavno. :D

Pa makar toliko... malo li je...

angel011

Moguće je da bi bilo posetilaca samo zbog nje, a i nama bi bilo zabavno.
We're all mad here.

Boban

ajde da to prvo neko pročita pa da se posle oduševljavamo.

angel011

We're all mad here.

Father Jape

Koga ovo zanima, nek obavezno procita i komentare na Politikinom sajtu. Bas lepo zaokruzuju... polemiku.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Boban

angel011

Čitala ja. I ginger je pominjao da je čitao, ako se dobro sećam.

Ok je. Nekog može da ne zanima cela ta priča, ali knjiga je ok.
We're all mad here.