• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dve tačke i zatvorena zagrada

Started by boki77, 21-05-2010, 17:53:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

boki77

Quote from: scallop on 13-08-2010, 21:20:47
Nadam se da se Boki neće povesti za Eriosovim savetima. Nekako verujem da sam podrškom Savi, odnosno, pisanju iz te vizure, doprineo da epska fantastika u njegovom opusu ostane za neke bolje prilike.

Jesi. Za EF će mi trebati mnogo vremena. Ipak, razmišljam da okačim nešto što sam relativno skoro napisao. U pitanju je uvod u knjigu... Baciću pogled, pa ako ustanovim da je za ocenjivanje - okačiću je u novom topiku.

scallop

Ovo je poslednji put: da je Boki dobro napisao roman epske fantastike podržao bih taj roman. O Savi piše jako dobro i to podržavam. Prema tome, Melkore, ne radi se o predrasudi. Ako ne veruješ sedni pa čitaj Bokijev roman, on će biti srećan.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

boki77

Zato se i bavim Savom. Dok ne dođe vreme za EF (ili, kako Mića kaže - dobru književnost). Poređenja radi, pogledajte http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=9358.0

Eriops

Opet moram reagovati, jer je opet u pitanju pogrešno tumačenje onog što sam rekao. Nisam rekao da Boki treba da piše isključivo epsku fantastiku, niti da je treba pisati sada, da ne piše o Savi itd. Ovo što piše je dobro i naravno da treba da nastavi.
Samo sam hteo reći da mislim da može dobro pisati i EF, naravno kada on to bude želeo i kada se oseti spreman. Pošto sam pročitao dosta iste, i kvalitetne i nekvalitetne, mislim da većina sadrži određene šablone koje on može savladati. Nisam hteo da ga odvlačim od ovog što sad radi.
Nadam se da sam sad pojasnio.

RedSonja

Mislim da bi se priča o Savi svidela čak i mojoj kevi. Ona, inače, samo kuvar čita, a i to joj mrsko.

pokojni Steva

A komplimenta,do čušpajza...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Stipan

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Mica Milovanovic

Vidiš da je ovo bolje od epske fantastike...  :)

Iskrene čestitke!
Mica

Josephine

Lord Kufer

Quote from: scallop on 22-05-2010, 09:16:53
Ženski lik, a muški nick. Ko god da je navatavao (a mogao je i Melkor), navatao je. Ja sam bio zbunjen finoćom prijema. Sa druge strane, Sava, ako treba da opstane kao lik, suviše je složena za kratku priču. To najavljuju tri crtice iz njenog života. Žena od 39 godina (sic!) takvog ponašanja, u konzistentnoj priči izazvala bi reminiscencije na Belog Nosoroga. Sitne omaške za suvišnom upotrebom zamenica to potiskuju.

Beli nosorog - prva asocijacija  8-)

angel011

Sad tek vidim... Čestitke, nek' je sa srećom, i da nastaviš!  xcheers
We're all mad here.

Perin

Ygg

Jej!!! Svaka čast!
xcheers
Jedva čekam knjigu!!! :-| :-| :-|
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

boki77

Quote from: angel011 on 05-09-2012, 18:47:20
Sad tek vidim... Čestitke, nek' je sa srećom, i da nastaviš!  xcheers

Hvala, hoću... mada mislim da se Mići neće svideti žanr sledeće  :lol:

Perine, Yže:  xcheers

Mica Milovanovic

Ma, samo nek' se objavljuje!  xcheers

Može i EF... (ako baš mora... :( [size=78%]) [/size]
Mica

Mica Milovanovic

Ajde, ajde, sleti već jednom...  :)
Mica

Tex Murphy

Боки се зове Драган?! :shock:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Е још да се врну СуперСинтетик и Аналогдигит!  :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

boki77

Quote from: Harvester on 06-09-2012, 01:26:41
Боки се зове Драган?! :shock:

Морали да ставе неко име, а било им глупо да стоји Боки Јованов  :lol:

pokojni Steva

Amaterizam "Ptičurine" ogleda se u lošem vođenju priče, potpuno lišenom motivacije, u krajnje proizvoljnoj dramaturškoj organizaciji narativa koji bi mogao da ima smisla da je za trećinu kraći i da je kraj bolje pripremljen, u neujednačenom stilu koji se kreće od banalno budalastog do ponekad ingenioznih rešenja. Sve ovo ukazuje da se radi o amateru ne potpuno bez talenta koji povremeno, poput poslovične ćorave koke, ubode zrno smisla

http://www.e-novine.com/index.php?news=73826
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Savajat Erp

Ух, ал` га сасек`о...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

M.M

Ima tu jedan problem. Pitam se zašto autor ovog teksta nije prozvao i napljuvao mnogobrojne Lagunine pulene nego se smara sa Čarobnom Knjigom i Draganovim romanom.
Ako si frajer, udari na jakog, nemoj se iživljavati na slabijem.

Nijedan poraz nije konačan.

angel011

Taj tekst bi mogao da poboljša prodaju knjige. Zapitaju se ljudi da li je baš toliko loše.
We're all mad here.

scallop

Nisam vid'o ranije, ali i dalje sam dobar da je Sava izuzetan potencijal. Šta se kasnije dogodilo ne znam.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Blah, nikada nisam pronalazila motivaciju tamo gde svako može. Svako može danas da napiše i objavi roman. "Srpska književnost", što reče ovaj, jeste izgubila sve kriterijume, i amaterizam jeste njena najveća boljka. Više nije izazov napisati dobar roman jer, u gomili svega, neće biti primećen ili će, što je gore, nepročitan biti poistovećen sa masom.

Ovaj kritičar je, bar, pročitao roman o kojem piše, za razliku od one Trijićke, ili kako se već preziva. Za to mu odajem priznanje, kao i na argumentaciji "nesviđanja".

Sa druge strane, slažem se sa Miljanom - ako već vodi krstaški rat protiv "amaterizma", onda je trebalo da se usmeri na jače igrače - one koji kroje stanje u srpskoj književnosti. Očekivanje da anonimusov roman uzburka žabokrečinu je pretenciozno, kao i kritikovanje zasnovano na tom očekivanju.

Onako kako roman, po kritičarevim rečima, nije uspeo da razmuti književne vode, tako ni kritičareva reč, ovog puta, nije pogodila cilj. Sve zahvaljujući metu koju je odabrala. Uzaludnost je, zapravo, najveća boljka svega. I kukavičluk... Da, kukavičluk. Pitati Trijićku za razjašnjenje poslednjeg rečenog.

Stipan

Istina je da svako može danas da napiše roman, ali ne i da ga objavi.
Evo ovaj moj se potuca od izdavača do izdavača već dve godine i nikom ne treba, izuzev onih koji mi traže pare da bi ga objavili, ali to se u svakom slučaju ne računa.

Elem, šta sam ovime 'teo da kažem?

Radujem se da je neko od radioničara prošao, baš kao što se radujem svakom NAŠEM uspehu.
Bravo Boki!!!

Ili je možda došlo vreme da kažem bravo za Jovanova?

Anomander Rejk

Moguće da je roman slab, ali to ne mogu tvrditi niti ću ga pljuvati dok ga ne pročitam. Zanimljivo je kako su neki odmah poletili da opljunu. Ja ću ipak sačekati da pročitam, pošto tekstovima u e-novinama, verujem otprilike koliko i Kuriru, tj.nikako.
D, tvoja objektivna zapažanja su osmo čudo sveta. Kad kritikuju druge, to je ,,opravdana i argumentovana kritika '' ; kad kritikuju tebe, to je ,, kukavičluk i promašena meta ''. Veoma objektivno i nepristrasno, nema šta. I čemu tolika zluradost prema nekome ko je pisao i ovde, i dobijao pozitivne ocene ? Boki je ,,anonimus '' koliko i svi mi ostali ovde, sem stare garde. Anonimus si i ti.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Josephine

Ti, Anomanderu, dokazano prvo moraš da poradiš na svojim sposobnostima tumačenja napisanog, a onda da ulećeš u diskusije. Meni je teško da pričam sa nekim ko ne razume šta sam napisala ili šta su drugi napisali.

Josephine

Quote from: Stipan on 05-11-2012, 04:01:29
Istina je da svako može danas da napiše roman, ali ne i da ga objavi.
Evo ovaj moj se potuca od izdavača do izdavača već dve godine i nikom ne treba, izuzev onih koji mi traže pare da bi ga objavili, ali to se u svakom slučaju ne računa.

Nije uspeh objaviti roman. Uspeh je objaviti dobar roman.

Stipan

Slažem se D. i to u potpunosti.
Tu negde verovatno leži uzrok tome što još uvek nemam svoju knjigu.

saturnica

Quote from: Stipan on 05-11-2012, 09:15:14
Slažem se D. i to u potpunosti.
Tu negde verovatno leži uzrok tome što još uvek nemam svoju knjigu.
Nije ni Kafka za života... :)

Stipan

Je, neću ni ja doveka živeti.

boki77

Pročitao sam tekst juče. Zanimljivo.
Ne znam kako je naišao na "Ptičurinu", dobro je što jeste. Antireklama se često percipira kao reklama.
Arsenić ima pravo na mišljenje. Svaki čitalac je kritičar, samo nema jednakog prostora u medijima. Od onih koji imaju, opet, treba birati šta uzeti za nauk. Ako išta.
Sa Arseinćem se nisam složio ni u čemu. Ne zato što kritikuje - dobijao sam kritike i na Sagiti, koje sam prihvatao, ali su tada ljudi bili konkretniji. Njegov prvi problem je sa naslovom. Između ostalog, poprilično je pogodio ciljnu grupu. Naslov je sasvim odgovarajući sa Savom kao likom. Lično sam ga izabrao i poprilično mi se sviđa.
Ne slažem se ni sa njegovim mišljenjem o motivaciji lika, ali da ne ulazim sad u kritiku kritičara. Kao što rekoh - ima puno pravo da kaže šta misli. I mnogo veće od mene su kritikovali mnogo oštrije. I mnogo veće od mene sam i ja oštrije kritikovao. Ok je to. Tačka gledišta.
Činjenica je da bi mi više značilo mišljenje onih koji su na ovom topiku učestvovali dok je delo nastajalo. Zanimljivo bi bilo videti šta su ljudi očekivali, a šta su dobili, kako im se to čini itd.

Stipan

Vreme je da počneš sa poklanjanjem primeraka svog romana...

Karl Rosman

Quote from: boki77 on 05-11-2012, 12:45:10
Ispoklanjao što sam imao.  :-?

Dodjavola! Sacekacemo da kupi neko inspirisan losom kritikom, pa nek' prosledi dalje kad procita?  :idea:
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Lord Kufer

Trebalo je da bude "Dvotačka i zatvorena zagrada".

saturnica

Quote from: Lord Kufer on 05-11-2012, 12:49:04

: ( )

boki77

Quote from: Karl Rosman on 05-11-2012, 12:47:57
Quote from: boki77 on 05-11-2012, 12:45:10
Ispoklanjao što sam imao.  :-?

Dodjavola! Sacekacemo da kupi neko inspirisan losom kritikom, pa nek' prosledi dalje kad procita?  :idea:

xrofl Čemu služi loša kritika ako ne tome?

boki77

Quote from: Lord Kufer on 05-11-2012, 12:49:04

To je bila prva zamisao, ali nije im se svidelo. Šta znam, meni je imalo značenje, tako je i počeo topik...