• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Montevideo, Bog te video!

Started by SIMERIJANAC, 22-05-2010, 02:08:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 30-12-2010, 01:04:17
Quote from: Nightflier on 30-12-2010, 00:04:30
Quote from: namsey on 29-12-2010, 23:29:40
Samo mi nije jasno, ako drzava nije dala ni dinara, u sta nikako ne mogu da poverujem, kako onda se se baneri raznih ministarstava, medju kojima je i kulture, vrte na naslovnici sajta filma?

To već ne znam, ali sasvim sigurno znam da pare nisu dali.

Mda... A nas resto je sisalo tatu.

U preference vas resto glede sisanja ne bih ulazio.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

namsey

Quote from: crippled_avenger on 30-12-2010, 02:59:54
Pa čekaj, a šta fali ako je Ministarstvo dalo pare? Mislim, daju i davaće za razne gluposti. Ako je ova država finansirala Olega vala preživećemo kad plati i jedan lep film.

apsolutno nista ne fali, samo kazem da nije istina da drzava nije dala ni dinar ;)

Nightflier

Ne branim ti da veruješ ušta god hoćeš. Ja verujem u suprotno, pošto sam to čuo od nekoliko ljudi koji su više nego dobro povezani i u ministarstvu i van njega.
First 666

---

kakvo je sad to nagađanje, zar ne bi trebalo da su ti podaci javni i dostupni?
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Mica Milovanovic

Naravno da su javni. Pitanje je da li su dostupni u ovom trenutku.
Medjutim, lako mogu da postanu dostupni.
Bilo ko moze da pita ministarstvo i po zakonu ministarstvo je duzno da dostavi informaciju.
Mica

---

uh... onda ništa, kad se malo-malo onaj rodoljub šabić žali da su informacije nedostupne... dakle, da se vratimo nagađanju.

23. decembar 2009. 17:40    (Izvor: Tanjug)

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković primila je danas autore i deo ekipe multimedijalnog projekta "Montevideo, bog te video" i na taj način pružila podršku realizaciji tog projekta. "To je pozitivna priča koja zaslužuje punu podršku, jer afirmiše ideje i vrednosti koje su neprolazne. Ministarstvo na čijem sam čelu bezrezervno je stalo iza projekta i pomaže ga u okviru svojih mogućnosti zbog toga što smatramo da su autori našli temu koja je višestruko značajna za istoriju, kulturu i sport naše zemlje, rekla je Samardžić-Marković. Reditelj filma i TV serije Dragan Bjelogrlić upoznao je ministarku sa daljim tokom snimanja, a prijemu su prisustvovali i mladi glumci Viktor Savić, Petar Strugar, Miloš Biković, Tamara Dragičević i Nina Janković, kao i autor knjige po kojoj se snima film Vladimir Stanković.

SIMERIJANAC

Pretpostavljam da država ne želi da se javno objavljuju podaci o njenom učešću u finansiranju Montevidea dok ne čuje reakcije na film od strane Haga i nadležnih EU institucija zbog njegovog patriotskog stava, što je novinar Danasa definisao kao nacionalnu obojenost na granici prihvatljivosti. :)

---

važno je da država finansira, a to šta se javno priča o patriotizmu i šta novinari danasa tromole ne utiče ništa... :) gledali smo valjda "šišanje" - država je velika majka koja stoji iza svega, a radi za jačanje nacije. to je super, to svi želimo.

Mica Milovanovic

Aman, ljudi. Sva ministarstva su duzna da bilo kome ko nesto pita dostavi informaciju, osim ako ta informacija ne predstavlja sluzbenu tajnu. Pogotovu informaciju o trosenju drzavnog novca. Gotovo sam siguran da ako biste postavili pitanje nadleznom ministarstvu da biste dobili odgovor.
Mica

Nightflier

Quote from: Mica Milovanovic on 30-12-2010, 12:28:28
Aman, ljudi. Sva ministarstva su duzna da bilo kome ko nesto pita dostavi informaciju, osim ako ta informacija ne predstavlja sluzbenu tajnu. Pogotovu informaciju o trosenju drzavnog novca. Gotovo sam siguran da ako biste postavili pitanje nadleznom ministarstvu da biste dobili odgovor.

Ja sam postavio, premda nezvanično. Ministarstvo je obećali pet miliona dinara podrške filmu. Ni dinar nije uplaćen.
First 666

M.M

A da, slučanjno, na ovom topiku neko nije od roda Đokovića? :D
Nijedan poraz nije konačan.

pokojni Steva

Quote from: Mica Milovanovic on 30-12-2010, 12:28:28

Za početak, kako li se budžetski proknjižila predpremijera filma? I kom ministarstvu. Unutrašnjih poslova možda?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

crippled_avenger

Ministarstvo u principu pomaže svakom filmu u nekoj fazi, a za postprodukciju dobijaju svi filmovi. U skladu sa onim čime se bavi neki film ako ima veze sa nekim drugim oblastima, tipa sport i sl. dobije se pomoć za to. Moguće je da recimo premijeru na Kosovu pomogne Ministartvo za Kosovo ili ako ti treba pomoć policije da ti pomogne MUP. To je normalno, a u slučaju MONTEVIDEA ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi uradili.

Ako je Sreten Lukić mogao da da specijalce da statiraju u sceni otkopavanja masovne grobnice u Beogradu za potrebe filma BUĐENJE IZ MRTVIH u kome se kasnije pominje transport leševa u hladnjačama i ubistvo dece od strane srpske policije, ne vidim zašto ne bi bio pomognut i MONTEVIDEO?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

SIMERIJANAC

Quote from: Miljan Markovic on 30-12-2010, 12:44:53
A da, slučanjno, na ovom topiku neko nije od roda Đokovića? :D

Šta ti je Miljane,pa Srki i njegov Femili uveliko spremaju kampanju za prevremene predsedničke izbore kako bi El grande Sergio preuzeo Tadićevo mesto,nema on vremena da se bavi marginalnim stvarima.

M.M

Quote from: SIMERIJANAC on 30-12-2010, 13:17:05
Quote from: Miljan Markovic on 30-12-2010, 12:44:53
A da, slučajno, na ovom topiku neko nije od roda Đokovića? :D

Šta ti je Miljane,pa Srki i njegov Femili uveliko spremaju kampanju za prevremene predsedničke izbore da dođe na Tadićevo mesto,nema on vremena da se bavi marginalnim stvarima.

Čim se to bude ostvarilo eto nama Evrope pred vratima :|.
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Sigurno, šta Tadić maše na finalu Dejvis kupa? To sme samo tata Đoković. Đokovića starijeg za predsednika!
Uzgred, najave da neko ministarstvo učestvuje u finansiranju filma su podstrek drugim potencijalnim sponzorima. To mu dođe kao hajp. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Quote from: crippled_avenger on 30-12-2010, 13:05:20

Ako je Sreten Lukić mogao da da specijalce da statiraju u sceni otkopavanja masovne grobnice u Beogradu za potrebe filma BUĐENJE IZ MRTVIH u kome se kasnije pominje transport leševa u hladnjačama i ubistvo dece od strane srpske policije, ne vidim zašto ne bi bio pomognut i MONTEVIDEO?

Baš tako! Ja razlike ne pravim, budžetski su MUPu pare dodeljene, zna se zašto, ne za e'skurzije u radno vreme. Zašto bi min. sporta pomagalo filmske šibicare kad postoje i talentovani sportisti koji se utreniravaju o svom trošku? Potpuno poremećena stvarnost. Pune narodne kuhinje na kontra tasu punih bioskopa a u ime jačanja patriotizma.  

SIMERIJANAC

Ministarstvo u principu pomaže svakom filmu u nekoj fazi, a za postprodukciju dobijaju svi filmovi. U skladu sa onim čime se bavi neki film ako ima veze sa nekim drugim oblastima, tipa sport i sl. dobije se pomoć za to. Moguće je da recimo premijeru na Kosovu pomogne Ministartvo za Kosovo ili ako ti treba pomoć policije da ti pomogne MUP. To je normalno, a u slučaju MONTEVIDEA ne vidim nijedan razlog zašto to ne bi uradili.

Pazi,ako se ovoliko pitanja u vezi državnog finansiranja Montevidea postavlja na samom forumu,kako li će tek da zapene plaćenički mediji kad ga njihovi novinari odgledaju.
Sigurno će već od nove godine krenuti specijal Insajdera koji Usrankica počinje pitanjem:
-Zašto je država Srbija finansirala film u kome se Srbija prikazuje u pozitivnom svetlu i ko će za to odgovarati?

U stvari mi baš na ovom primeru vidimo kolko je kod nas sve naopako-umesto da bude normalno da država pomogne filmu poput ovoga,pojedinci se nad tim zgražavaju a mi još moramo da im argumentujemo zašto tako nešto treba da bude pravilo kao i u svakoj normalnoj zemlji.
Naravno,niko od njih nije postavljao ista pitanja u vezi Aždahe,Turneje i ostalog antisrpskog smeća.

:shock:

Da ne živimo u Srbiji,pomislio bih da se zajebavaš.
A za šta su sve angažovali specijalce,ovo se sasvim uklapa-čuo sam da su ih potezali i za specijalne dočeke na beogradskom aerodromu nekim ruskim biznismenima koji vole počasni špalir i obezbeđenje u stilu američkih predsednika.

crippled_avenger

Ja samo čekam da izdajnici otvore pitanje finansiranja. U stvari, čudim se da do sada nisu našli nekog svog čoveka koji će da opljune film, ali im ne ide, pošto je film prilično dobar, a i reklo bi se da su zapostavili filmsku kritiku.

Mislim da ćemo za pravo povraćanje po filmu morati da sačekamo nekog Hrvata ili Bosanca. Njima to neće ići teško. Setimo se da njima ni ORDINARY PEOPLE nije bio dovoljno antisrpski film.

Ali, ovo sa Sretenom je potpuno ludilo ako imamo u vidu šta je kasnije bilo sa njim. :) Samog je sebe pljunuo u filmu. Ali, tako je to kad u MUPu niko ni ne čita scenarije.

Inače, što se policije tiče, ja mislim da je njihov posao takav da je jako važno da budu prisutni u medijima, filmu i sl. Ako imamo u vidu da SAJ i slične jedinice u principu inače nemaju previše posla, mislim da je sasvim okej da učestvuju na snimanju.

---

ma čekajte, ljudi, ne može to tako ko u normalnoj zemlji. otkad smo mi normalna zemlja*? zato politika mora imati malo šahovskog umeća, da pretpostavimo šta protivnik misli, šta očekuje od nas, i da odigramo drugačiji potez.

zar nismo bili najjači kada smo puštali antidržavne filmove u svet i kad smo ih pomagali, malo se kao istresali na rediteljima, ništa strašno, a u stvari smo sve vreme radili za jugoslovenske interese, uključujući i likvidacije po inostranstvu? jesmo. zato što je film zabava i zajebancija, a zna se šta se računa - ekonomija i politička moć. to je prava odlika moćnog autoritarnog društva: kulturu treba shvatati kao simboličku pretnju poretku, a ne kao stvarnu, i pustiti je da malo tutnji i zamazuje oči.

tako je dobro a tako treba da je i sad, a ne da država finansira prodržavne filmove jer nas onda imperijalne sile vide kao nacionaliste u kulturi i jebavaju nas. naprotiv: država treba da daje lovu za antisrpske filmove kako bi se stekao utisak da se kritikujemo zbog nekadašnje imperijalističke, nacionalističke i retrogradne politike, ali da zapravo i dalje radi na toj politici.

zamislite da i u kulturi i u politici dominantno radimo na jačanju države? budibogsnama, pa nismo mi rusija da to si možemo dopustiti. to nije nimalo diplomatski mudro.

namsey

Pa ako su javni podaci zasto nisu lepo na konferenciji posle novinarske projekcije u "Takvudu" lepo odgovorili na pitanje, a ne svi odreda da se cheshkaju i da izbegnu odgovor.

Джон Рейнольдс

Quote from: SIMERIJANAC on 30-12-2010, 13:41:49
Pazi,ako se ovoliko pitanja u vezi državnog finansiranja Montevidea postavlja na samom forumu,kako li će tek da zapene plaćenički mediji kad ga njihovi novinari odgledaju.

Ma daj, čoveče. Ko poteže pitanje? Vošanac koji otkad se pojavio nije napisao ništa osim haiku budalaština i nekakav nam(sey)less asshole. Lepo ko ja, obojicu na ignore (Vošanac je tamo otkad sam video codename Voša), pa kad onda baciš pogled na forum ispadne da niko (bitan) ne poteže pitanje. 8-)

Da su film odgledali ili da su na temama o nekom (drugom?) filmskom đubretu lamentovali nad uludo protraćenim parama, pa još i da "argumentuješ". Ovako pustiš da psi laju jer vetar će to svakako da raznese.

Nego, dopada mi se Žikino američko razmišljanje. Ovamo kritikuješ pljačku po svetu i izglasaš Obamu, a onda lepo platiš porez i ta lova ode na novo oružje. Problem je, naravno, očigledan jer je srpska politika antisrpska koliko i filmovi iz budžeta. Jbt, Borhan se nađe pozvan da javno izjavi da je prosrpski orijentisan. Dnodna, zaista. Šta bi drugo mogao da bude? Mislim, precednik? Zato, a to sam već spominjao, pošto smo naopaka država, mi bi trebalo da radimo suprotno svakoj logici, pa i šahovskoj. Dakle, da snimimo srpskog Ramba i Prljavog Harija. Za početak. A onda, recimo, srpski Flight of the Intruder. Evo, Krip sigurno zna na koji incident mislim i možda u slobodno vreme počne da piskara scenario.  :)
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

SIMERIJANAC

Quote from: John Reynolds on 30-12-2010, 16:49:17
Ma daj, čoveče. Ko poteže pitanje? Vošanac koji otkad se pojavio nije napisao ništa osim haiku budalaština i nekakav nam(sey)less asshole. Lepo ko ja, obojicu na ignore
Ma pokušo sam ja na taj način da zaobiđem postove još nekih trolova još otkad je Boban uveo tu opciju,al mi ne fercera.

Quote from: John Reynolds on 30-12-2010, 16:49:17
Zato, a to sam već spominjao, pošto smo naopaka država, mi bi trebalo da radimo suprotno svakoj logici, pa i šahovskoj. Dakle, da snimimo srpskog Ramba i Prljavog Harija. Za početak. A onda, recimo, srpski Flight of the Intruder. Evo, Krip sigurno zna na koji incident mislim i možda u slobodno vreme počne da piskara scenario.  :)

E upravo taj rad,zato je Montevideo dobar početak preko koga može da se nastavi sa čistokrvnim desničarskim akcijašem tipa srpski Rambo da bi se na kraju došlo do produkcijski impozantnog i umetnički vrednog imperijalnog srpskog filma,kao što je recimo ruski Admiral.
Zato sad treba Bjeli dok je još u milosti vlasti i patriotskom raspoloženju dati da radi jedan veliki film iz Prvog svetskog rata;sećam se da je bilo pre desetak godina priče da se ekranizuje Vreme smrti al je sve puklo.Pa možda se onda i ostali naši reditelji osokole i dohvate se velikih ljudi i događaja nacionalne istorije,ako ni zbog čeg drugog, a ono zato što će im to doneti pune džepove i popularnost. Možda tako ipak jednom dobijemo film o caru Dušanu,makar i u okviru strane koprodukcije.
A od toga je samo korak do poštenog i istinitog filma o srpskim ratovima devedesetih sa kojim će moći otvoreno da se izađe pred domaće i strane komesare filmske moralnopolitičke podobnosti i bez ikakvog pravdanja kaže:-Ovo je film koji verno prikazuje naše odbrambene ratove u bivšoj Jugoslaviji i snimljen je za srpsku publiku a ne za vaše jebene festivale i nagrade! 

E sad,znam ja da je suviše utopijski da reditelji svojim opredeljenjem ka ovakvoj vrsti filmova okrenu i ljude u Ministarstvu kulture i Filmskom centru koji treba da daju kintu i podršku takvim projektima,pogotovu u državi poput naše. 
Pravi i logičan put je da prvo država postane patriotska i imperijalna pa će onda i finansirati i promovisati takve filmove baš kao što to rade Rusi,ali pošto smo mi u svemu zemlja paradoksa,sasvim je moguće da i obrnut princip urodi plodom.
Uostalom,znamo svi koliko su filmovi Leni Rifenštal doprineli usponu i jačanju Hitlerove Nemačke i u kojoj meri je sovjetska kinematografija bila važan segment globalne  moći i uticaja SSSRa.
Da me ne shvatite pogrešno,ne poredim Bjelu sa Leni  :) (takav domaći reditelj tek treba da se pojavi),niti opravdavam zločine nacističke Nemačke,samo ilustrujem kolika je snaga filmske umetnosti i kako se uz njenu pomoć može menjati i svet a kamoli pomesti par domaćih filmskih aparatčika. 

pokojni Steva

Neverovatno je koliko  se samoproglašeni srpski patrioti upinju da diskredituju sam pojam i ideju o Srbiji kao pravnoj, uređenoj, poštenoj državi. Zaprepašćen sam količinom iščašenog razmišljanja. Zgrožen, tačnije. Neću vas više gnjaviti, barem ne na ovom žalosnom topiku, uživajte u svojim pacovskim rupama; presešće vam, što pre to bolje, Srbije zarad.

mac

Pa pratriote konstatuju da nije tako, u nameri da naprave da bude tako. Bolje da mislimo da nam država ne valja i da nismo u pravu, nego da mislimo da valja i da nismo u pravu.

Nešto drugo bih samo napomenuo. Pošto sam apsolutno protiv američkog imperijalizma ne mogu čista srca da budem za srpski imperijalizam. Imperijalizam podrazumeva nametanje neravnopravnog odnosa između dve grupe. Ali ako iz imperijalizma izostavimo politički i ekonomski element, a ostavimo kulturalni, onda je to imperijalizam ideja, a ne država, i o takvom imperijalizmu već može da se priča.

crippled_avenger

Žiko, to što ti pričaš bi moglo da funckioniše pod uslovom da srpski film svoju imperijalnost ostvaruje kroz filmove poput LEPIH SELA, kao što ju je američki ostvarivao kroz filmove poput APOCALYPSE NOW. Dakle, ni za LEPA SELA ni za APOCALYPSE ne možemo reći da su prodržavni filmovi na denotativnom nivou, zar ne, ali oba filma su u samoj svojoj suštini prodržavni jer zločin koji je tvoj narod počinio relativizuju kroz komplikovanje motiva i uvođenje jedne suptilne relativizacije kroz "balkanizaciju" problema, i na neki način kao pametno dete kad napravi nestašluk, dolaze prvi da kažu šta su napravili sa idejom da će njihova verzija biti bolje prihvaćena. To je sasvim okej, ali mi jako dugo nismo produkovali takav film.

Drugo, naša država nije jaka, nema svoju moć kao SFRJ tako da je jako važno da nas barem filmovi obodre kad već sama država ne može. Bolje bi bilo da je obrnuto ali nije. U SFRJ gde su stvari naizgled dobro išle, bilo je čak negde i u redu napadati pukotine u sistemu, ali danas, meni je potpuno deplasirano, neukusno, kretenski biti filmski reditelj koji oseća potrebu da se još i on izbljuje po ovom narodu po kome su se svi izbljuvali već po nekoliko puta.

Konačno, ako poredimo ove današnje antisrpske filmove to su sve delca lokalnih dometa. Retko koji od njih poput ORDINARY PEOPLE uopšte dobaci do ozbiljnog festivala. ŠIŠANJE je recimo potpuno lokalni film samo za nerviranje naroda i teško išta drugo.

Stoga, ja mislim da treba udariti po patriotskom filmu baš sada dok je gvožđe vruće.

Ako John misli na akciju FLIGHT OF THE INTRUDER tipa izvdenu 1999. o tome sam, koliko god suludo zvučalo pisao scenario davne 2002. godine, istraživao sa pilotima RV ali od toga nije bilo ništa. Mislim da smo o toj akciji negde na ovom forumu pisali varvarin i ja.

crippled_avenger

Pošto MONTEVIDEO još nije spreman za TV, Kimster je umirio nestrpljivu publiku jednim drugim fudbalskim filmom! Mada, kad u tekstu kaže," "Igraj kao Bekam" je film koji se bavi fudbalom, omiljenim sportom među Severnokorejancima, ali dotiče i neke tabu teme za Severnu Koreju, poput međurasnih odnosa, homoseksualnosti i religije" možda je moglo da prođe i ŠIŠANJE :)

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/226852/U-Severnoj-Koreji-prikazan-prvi-zapadnjacki-film

SIMERIJANAC

Quote from: crippled_avenger on 30-12-2010, 20:17:34
Ako John misli na akciju FLIGHT OF THE INTRUDER tipa izvdenu 1999. o tome sam, koliko god suludo zvučalo pisao scenario davne 2002. godine, istraživao sa pilotima RV ali od toga nije bilo ništa. Mislim da smo o toj akciji negde na ovom forumu pisali varvarin i ja.
Pa to je zaista previše lepo i previše SF zvučalo da bi bilo istinito,
al sećam se da je čak i Lazanja pre neku godinu napisao ozbiljan članak na tu temu.
Al evo jedan sličan američki tekst koji je bio popularan među narodom tih dana.
Od toga bi bez mnogo para mogla lako da se snimi neka verzija srpskog Ramba.

The Only Serb Raid Into Albania
By Dave Bundy

http://www.countryjoe.com/secret.htm

Bajdvej,baš juče bila domaća tv premijera Admirala na Sinemaniji.
:)

crippled_avenger

Jedini problem sa tom pričom je u tome što se nije dogodila. :(

To je na kraju bio rezultat istraživanja koje smo sproveli. To je jedna od vešto plasiranih glasina iz vremena rata. Srećom, i sama vojska je poverovala u nju. Doduše, verovatno su oni koji su u nju verovali sada u penziji.

---

nema veze da li se dogodila nego da li narod veruje u nju. :)

cutter

ali zato su tokom rata zarobljena ona tri američka komandosa u Makedoniji, i to su naši očigledno goloruki išli na cev da bi došli do mesa, tako da istorijske građe za film ima.

crippled_avenger

Naravno da ima. Ima bitka na Košarama, to je bila ludnica.

Ima Veličković iz RV i PVO. To je isto sjajna priča.

Ali, sad sam potaknut Sinmerijančevom prijavom našao taj scenario koji sam pisao. Vrlo je naivan, na tragu PARTIZANSKE ESKADRILE :) S tim što sad ima animacija s kojima bi mogao lakše da se snimi.

A što se prilče sa napadom na Tiranu tiče, to je potpuno filmska priča, ima čak i krajnje logičnu motivaciju pilota, ne samo logičnu već FILMIČNU, i sve. Neverovatno je zapravo kako može da se poveruje u priču koja je do te mere logična da mora biti fikcija. :)

cutter

German Sniper in Kosova War
mogla bi da se na osnovu ovoga napravi domaća verzija duela iz Enemy at the Gates, recimo Biković da glumi srpskog snajpera.

crippled_avenger

Može, mada znamo da su snajperisti ipak bosanski specijalitet. No, uludo su protraćeni u onom glupom filmu, kako se zvaše SHOT THROUGH THE HEART ili tako nešto?

U svakom slučaju, kako bh oprao obraz, poslao sam Johnu Reynoldsu srpskog INTRUDERa kao materijalni dokaz. :)

cutter

nisam gledao taj ali pretpostavljam da se radi o urbanom setingu dok bi ovo bila više ruralna varijanta sa izdašnim korišćenjem ghillie suitova da se kapitalizuje na popularnosti ikonografije iz Modern Warfareova.

crippled_avenger

Teško je reći za bilo šta u Bosni da je urbani setting. :)

SIMERIJANAC

Quote from: crippled_avenger on 31-12-2010, 12:54:47
Naravno da ima. Ima bitka na Košarama, to je bila ludnica.

E kakva bi filmčina od toga mogla da se napravi.
Ne znam da li mi uopšte imamo reditelja koji bi bio sposoban da snimi uverljivo takve akcione scene ali bi odličan uzor za dramski deo koji bi prikazivao individualne sudbine tih junaka bilo ono što je Dragojević maestralno uradio u tunelu u Lepim selima.

A tek Bitka na Čokešini,srpski Termopile, kakav je to sjajan filmski materijal koji bi samo tako oduvao pozerski holivudski 300.
Herojstvo 312 srpska hajduka,klanica sa Turcima do poslednjeg,drama,svađe i razjedinjenost ustaničkih vođa kao metafora za prokletu srpsku neslogu,manastir ispred koga su se borili kao poslednje duhovno uporište(nisu hteli da se brane iza manastirskih zidina da ne bi oskrnavili njegovu svetinju pa su busiju napravili na brdu Džajevac),aktuelan komentar o pobedama koje smo uvek skupo plaćali(svojom herojskom odbranom hajduci su omogućili ustanicima da zauzmu Šabac tako što su sprečili Turke da stignu u pomoć svojoj opsednutoj vojsci)...

Ali džaba sve ovo pišemo kad je snimanje ovakvih filmova u Srbiji SF kao i akcija Flight of the intruder.

---

eh, ta prokleta srpska nesloga... to se i u montevideu potencira, "svi ko jedan", ali ne kaže se koji je taj Jedan...

crippled_avenger

Srpski STRANGE DAYS ili Zaboravljena veština snimanja filmova o Beogradu za ljude koji nisu iz Beograda :)

Petar Bozovic u filmu "Crni Bombarder"

Джон Рейнольдс

Evo samo da se zapljunem i kažem da sam na pola srpskog Intrudera. Prvo, vidi se da je istraživanje urađeno. Drugo, inspiracija Intruderom je najočiglednija posle obaranja jednog od srpskih pilota, kad neko prokomentariše kako je sve ovo "besmisleno". To je skoro pa direktan citat Milijusa, ali ne u smislu uobičajene tlapenje o besmislenosti borbe već kao turning point ka preuzimanju stvari u svoje ruke. Ovo ja sad nagađam jer sam tek na pola. Dakle, Krip je napisao potrebne scenarije, još samo da se neko isprsi za lovu i imaćemo čemu da aplaudiramo i glasno navijamo po bioskopima.

Uzgred, nisam za zaletanje na temu WWI. Prelazak preko Albanije trebalo bi uraditi zaista ozbiljno i svakako neću sad komentarisati činjenicu da tako nešto dosad nije snimljeno. Aždaha je pouka da mora još mnogo kiše da padne i mnogo spiranja da se dogodi do tog trenutka.

Uzgred, Shot Through the Heart je CHEX materijal koji sam mislio da repriziram, ali ne postizavam. Kroz maglu se sećam da Visent Perez drži sjajan govor snajperisitma o taktici.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Васа С. Тајчић

Ово сам чуо од многих: негдје у априлу 1999. два (елисна?!) авиона узлетјела су са аеродрома у Подгорици под врло необичним углом и упутила се у правцу Скадра. Те ноћи, НАТО авијација је извршила један од ријетких напада на аеродром у Голубовцима. Кажу да је био као дан од запаљеног бензина. Можда ова два догађаја нису повезана.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

crippled_avenger

Pa fora je bila kao da su ovu tokom prvog napada na Golubovce uništili avione "Letećih Zvezda" koje su držali u kaponiru u Podgorici i onda je to kao bio motiv.

Fora je bila u tome da je navodno postojalo naređenje da svakog jutra uzleti po jedan G-4, leti dok ga ne osvetli radar i NATO ne pošalje lovce i onda se vrati na aerodrom. I onda su smislili plan da kad je već sve postalo rutina, uzlete dva jedan blizu drugog jer je G-4 mali avion i kad lete blizu u formaciji daje jedan odraz. Onda bi se jedan vratio na aerodrom a drugi bi se spustio na visinu ispod radarske vidljiviosti što je sa G-4 izvodljivo, naročito ako ga vozi "Leteća Zvezda", i da dođe do Tirane.

Na Skadarskom jezeru let iznad vode takođe daje specifičnu radarsku sliku, pa G-4 na maloj visini igleda kao klimatska promena i sl.

E sad, ima raznih teorija o odmazdi. Jedna je da je recimo kasetna bomba u Nišu bila odmazda.

Джон Рейнольдс

Fakat je da su "apače" najavljivali na sva zvona, pa su prdnuli u čabar.

Uzgred, ove godine sam razgovarao s čovekom koji je završio vojnu akademiju, radio pri avijaciji i za vreme agresije bio u Batajnici. On se kune da je istina da je postojao udar na Tuzlu, kao i na Tiranu.  8-)

#Τζούτσε

crippled_avenger

Pa normalno. :)

Ja sam proveo mesece baveći se time, pričao čak i sa nastavnikom letenja koji je išao na godišnjicu mature baš te generacije pilota i obećao da će se raspitati i rekao je da od toga nije bilo ništa. :(

Međutim, ono što je činjenica jesta da su Ameri najavljivali Apače a da su onda nestali bez traga, premda bio je onaj kao neki pad u Makedoniji i činjenica je da su piloti pizdeli na Apače. Taj pad je bio zvanično pripisan tehničkom kvaru. E sad, šta je tu bilo po sredi, trebalo bi proučiti.

Ipak, na kraju nam je taj nastavnik osmislio ceo plan kako bi se izveo napad i uputio nas generalno u doktrine odbrane.

SIMERIJANAC

Quote from: crippled_avenger on 01-01-2011, 01:19:55
Međutim, ono što je činjenica jesta da su Ameri najavljivali Apače a da su onda nestali bez traga, premda bio je onaj kao neki pad u Makedoniji i činjenica je da su piloti pizdeli na Apače. Taj pad je bio zvanično pripisan tehničkom kvaru. E sad, šta je tu bilo po sredi, trebalo bi proučiti.

То су ова два.
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=5367.msg240372#msg240372
Сећам се да су Радикали у својој тв емисији Радикалски таласи која је ишла преко Микијеве Палме вртели видео обарања једног од ова два Апача за који су тврдили да је аутентичан.Тај снимак се није нигде више појавио,нисам га видео ни на нету.

Quote from: John Reynolds on 31-12-2010, 18:09:59
Uzgred, Shot Through the Heart je CHEX materijal koji sam mislio da repriziram, ali ne postizavam. Kroz maglu se sećam da Visent Perez drži sjajan govor snajperisitma o taktici.

То је једно од јачих остварења овог жанра,већ на почетку је снимак Караџићевог говора којим је упозорио Алију да не гура свој народ у рат,али је у филму тако интерпретиран и исечен да звучи као претња којом се неуком страном гледаоцу одмах ставља до знања ко су главни зликовци и кривци за босанску трагедију.
Могао би кад га одгледаш да напишеш и приказ за CHEX;екипа нам се после пролећног дела првенства улењила па су нам квалитетна појачања за наставак успешне сезоне више него добродошла.

SIMERIJANAC

Овај пост је чисто да најновија позитивна критика Монтевидеа не буде објављена под тренутним бројем мојих постова.

SIMERIJANAC

пише: Слободан Вујановић Вујке

Можда сам наиван. Али почетна и коначна позиција наивних људи је бољи и лепши свет. Једини бедак је што тај пут наивни ретко пређу. Али понекад је сам пут битнији од циља.

Идемо редом. Да сам ја Борис Нејаки Тадић ја бих окупио филмске раднике, још 2001. године, и рекао им- краљеви, ја разумем и ценим уметничке слободе, али у овом тренутку нашој држави и нашем народу треба један филм који ће му пре свега подићи морал, који ће га подсетити на нашу славну прошлост и, ако је икако могуће, њен мирнодопскији део. Филм који ће свакоме ко га одгледа испунити срце надом и вером да ова, никада баш велика и перспективна земља, има наде да у будућности буде таква. Треба нам филм који ће на прави начин афирмисати људске, а не само српске вредности. Који ће проговорити о части и поштењу, јединству, патриотизму и тим, у нашој земљи и нашем народу жешће похабаним појмовима, на начин који ће деловати уверљиво и искрено, племенито и не превише патетично. Треба нам филм довољно моћан да рестаурира овај наш морал, да дуне у једра овим нашим напорима да од ове земље направимо нешто. Филм довољно моћан да истера цинизам и бес из срца наших људи. Да улије мало вере у темеље онога што осећамо као добро и здраво друштво, а ти темељи, краљеви, само што се нису срушили.

Наравно, Нејаки Тадић (користим га симболично као преживело име ДС-а тј власти) није се тога сетио.

Сетио се Бјела. Сам. Или му је неко шапнуо. Немам информација.

Монтевидео, бог те видео је филм који се допада Србима зато што он приказује једну давну Србију у којој би они данас желели да живе. У тој Србији, комшије које навијају за различите тимове (у сваком смислу) су пријатељи. То је Србија ситних трговаца, а не крупних монополиста. То је Србија у којој ксенофобији нема места, а Јевреји су нам прве и драге комшије. То је Србија у којој зли момци (којих је у филму само један, а у данашњој се од њих и буквално не може живети) најебу баш како треба (неправда за њих). То је Србија у којој је полиција неваспитана баш као и ова наша, али зна кога треба тући, а кога (само) за уши вући. У тој Србији неке жене уживају у слободама у којима и Саманта из Секс и град, а неке друге ценњене су због своје чедности. Оно што је битно јесте да су српски мушкарци тог доба у стању да се носе и са једним и са другима. Без употребе корективне хирургије у комуникацији. То је Србија у којој се персирање подразумевало колико и ношење шешира. То је Србија у којој се фудбал играо са циљем да са терена изађеш и као победник и као човек. И да парафразирам патријарха Павла, то је била Србија различитих људи, али у којој је сваки од њих морао да буде човек.

Не знам да ли би баш та Србија описана у Монтевидеу била Србија у којој желим да живим, али ако бих морао да ову данас заменим за ту, учинио бих то без размишљања. Чак и упркос чињеници да би уместо Нејаког Тадића имали неко самозвано аристократско ђубре (у филму подједнако неспособно да осети и спроведе осећање свога народа).

Бјелин филм, у најбољим моментима изгледа као нека реплика неореалистичких остварења из средине прошлог века. Можда би било боље да се он елементима тог жанра користио постмодерно кујући сопствену естетику, него што је подилазио јефтиним шотријанским навикама своје публике или што су она огледало његових пионирских редитељских корака. У осталом, више треба кривити Драгојевића, јер он на свом терену (сценаристе) нуди материјал који, у контексту његових ранијих радова и капацитета, делује неискрено, на моменте препатетично и омогућује Бјели да направи све побројане грешке. На крају- на све то дошли су ,,наши млади и лепи" глумци од којих се већина пред камером понаша попут јебене дрвене марије уз понекад срамно беживотно декламовање реплика. Е, за то треба кривити Бјелу, јер он би као глумац-редитељ требало да их открави и из њих извуче максимум. Баш као што и Драгојевића треба кривити за све беспотребне и, к'о што неко рече, на сваких петнаест минута педантно распоређене псовке. Циљ овога филма не оправдава тако бедна средства. Приказани Београд иако скромно дочаран делује лепо и буџетска довијања треба похвалити.

Али, као што рекох, саборност која се на крају филма ,,спонтано" деси је оно што је битно. Препознавање циља који не значи ништа сваком од нас појединачно, али значи пуно (ако не и све) свима нама заједно. То је филм на на крају кога можете да се ругате идеји да сви ми (као) заједно (као) станемо у ред испред чистача ципела и (као) оставимо му паре које (као) нашу репрезентацију треба да пошаљу на Светско првенство у Монтевидео, јер божемој, није то наш посао, шта нас заболе и за Србију и за репрезентацију... Али, не можете да кажете да ту, баш ту у филму приказану репрезентацију не бисте подржали, да баш том народу не бисте желели да припадате, да баш ту част и баш то поштење не бисте желели и да поседујете и да имате са ким да поделите. Макар као прву могућу подношљиву опцију (?).

Свега онога што у тој Србији има, у овој нашој нема. И због тога смо ми такви, и због тога је она таква. Зачарани круг из кога треба да нас изведе неко ко нас воли више од себе и ко је бољи од свих нас. Има ли таквог?

И, као што рекох, можда сам ја наиван. Али Монтевидео, бог те видео је, због разлога који немају везе са филмском уметношћу и због разлога који највише имају везе са његовим комерцијалним (гледалачким) потенцијалом најбитнији српски филм од распада СФРфакинЈуа наовамо. Али из разлога који имају везе са филмском уметношћу, боље ће проћи они који његову племениту поруку прихвате или подебљају без гледања истог.

http://mislitemojomglavom.com/?p=1670

Albedo 0

Quote from: crippled_avenger on 31-12-2010, 12:21:15
Jedini problem sa tom pričom je u tome što se nije dogodila. :(

evo još jedan oftopik: Srbi nisu upali ni u Bosnu ni u Albaniju, ali su Albaniju gađali zemlja-zemlja. Nije bilo ulazaka, bar ne dublje, moguće je to do Skadra, do Tirane sigurno ne.

Nije moglo tu biti nekih ''bravura'' kao u ratu u BiH. Naš Rambo zove se Peša :)

crippled_avenger

Albanci su učestvovali ne samo kao podrška teroristima već su se uključivale i njihove regularne vojne formacije. To se često prenebregava. Reklo bi se da su neredi u Albaniji koji su prethodili zapravo pomogli OVK jer je dosta oružja prešlo iz magacina regularne vojske kod terorista, a o bezakonju na teritoriji Albanije da i ne govorimo. U tom smislu, naša vojska je morala da napadne njihovu teritoriju čak ne u smislu odmazde već naprosto radi samoodbrane u zoni kontakta.

Albedo 0

Naravno, Albanija jeste pomagala OVK, sasvim opravdana intervencija, i tu ima materijala za istraživanje, samo rekoh da nekih Rambo akcija nije bilo, ma šta pričali vojnici. Gruvalo se raketama zemlja-zemlja.

Jedini ''junak'' u bombardovanju je u stvari onaj pilot, ali to je druga priča...

Naravno, najzanimljivije su priče o tome kako su ''popravljali'' autoput preko noći i tome slično, tipična srpska posla.