• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbi i Turci, poslednji krug

Started by varvarin, 11-06-2010, 12:26:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

slavko

Scallope,da li te ovo što si napisao podseća na situaciju koju sam ja opisao o Novom Pazaru 2010?

scallop

Ne. Ne znam šta si opisivao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

varvarin

O razlozima zašto je islam imao više uspeha u Bosni nego u Srbiji, dovoljno je rečeno u ISTORIJI SRPSKOG NARODA  Vladimira Ćorovića.

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/5_1_l.html

Poenta je u tome da za vreme uspona srpske države, pa onda za vreme despotovine - u Bosni traje neprekinuta serija građanskih ratova između najvećih feudalnih porodica. To koriste Mađari da se zaleću u Bosnu, da povrate svoju vlast i usput pokolju što više pravoslavnih... a pojedine porodice bosanskih velikaša pozivaju u pomoć Turke, ne bi li tako doakali onim drugim porodicama, i Mađarima.
Turci se rado odazivaju, i situacija je sve gora.
Dakle, dugotrajna nestabilnost, strepnja za goli život kod običnog sveta, i prelazak u neku drugu veru (prvo katoličku, ne bi li se umililo Mađarima, i sačuvalo imanje i privilegije...) Znači, i pre Turaka postoji navika da se menja vera, iz vrlo praktičnih razloga. Posebno kod onih koji imaju šta da izgube.
Najzad Bosna potpuno pada pod Turke.

"...Turci iz početka nisu mnogo nagonili naš svet da prima islam. Ostavljali su ljudima da se, s obzirom na prednosti koje daje nova vera, sami opredele. Za Ahmet-pašu Hercegovića i Skender-pašu Crnojevića nema nikakvih dokaza, da su silom primili islam; pre izgleda, da su to učinili iz prkosa i računa. Jedan naš pisar iz 1509. god. pošteno priznaje, kako "mnogi, nemučeni ni od kog, otstupiše od pravoslavlja i pristaše njihovoj veri... gledajući njihovo množenje i velikoslavlje." U XV-XVI veku tih je preveravanja bilo naročito mnogo u Bosni kod tamošnje vlastele, a i kod puka. Protivnici Mađara i politike naslanjanja na njih, koji su ih godinama gonili u ime vere, a stvarno radi svojih političkih interesa; vekovima naterivani da silom menjaju veru i da u njoj gledaju ne stvar uverenja, nego političku taktiku, mnogi ljudi u Bosni nisu u preveravanju gledali ništa neobično. Smatrali su to kao potrebu momenta i kao jednu vrstu političkog opredeljenja. U toliko više, što su ih i sami Turci podržavali donekle u tom uverenju, ostavljajući im njihove posede i pokazujući prema njima izvesna obzira. Kao ni prema jednoj drugoj oblasti Turci su prema Bosni vodili posebnu politiku, i to očevidno s namerom da u zemlji pojačaju opoziciju protiv Mađara i da u domaćem stanovništvu dobiju iskrene saradnike protiv njih. U Srbiji se većina nije mogla zadobiti za turkofilsku politiku; u Bosni, međutim, to se činilo moguće. S toga sultani i postavljaju u XV i početkom XVI veka za tamošnje namesnike sve naše ljude: Skender-bega Mihailovića, Sinan-pašu Borovinića, Mehmed-bega Obrenovića, Skender-bega Vraneševića, Mustafa-bega Borojevića i dr. Velik deo bosanskog plemstva primio je islam, a manji se deo iselio. U rogatičkom srezu postoji i danas muslimansko selo Brankovići, čiji je jedan predak, Mahmut Branković u XV veku poginuo "na boju despotovu" i bio sahranjen na Petrovu Polju. Na njegovom ćirilicom pisanom grobnom nišanu nalazi se lav u grbu, poznat i u pravoslavnoj liniji despotske kuće Brankovića. Ljubovići, Predojevići, Filipovići, Sokolovići, Sijerčići i dr. kazuju jasno imenom svoje poreklo. Mnoge od poislamljenih porodica znaju svoje porodične veze, kao n. pr. Opijači u Dubravama koji potiču od Miloradovića-Hrabrena, Bašagići od Vukomanovića, Rizvanbegovići od Vukasovića, ali poneki se hvale i onim što ne mogu dokazati, kao, na pr., Kulenovići koji tvrde da su od loze baš Kulina bana."

scallop

Odavno ništa napisano o srpskoj istoriji ne čitam bez rezerve. Svako pametovanje nužno izaziva kritiku i neželjene posledice. I priča da su u Bosni radije menjali veru nego u drugim krajevima pod Turcima danas je osnova za kombinacije o bogumilskoj autohtonosti i koješta drugo. Istina je daleko jednostavnija ako se bavimo sredinom u kojoj se živi i pojedincem u njoj. Tada će biti jasno da je austrougarski pritisak preko Beograda bio manje stimulativan za promenu vere, od sredina gde nije bilo tako. Sa druge strane, na bilo kom području Balkana samo prisustvo zavojevača i njegove religije bio je izazov za kompromise. Već sam napisao kad i kako se preverila Strumica u Makedoniji čisto da pokažem da to ne mora da bude Bosna. Trajanje ropstva je stimulativno za preveravanje. Nemojte da zaboravite da je pred krah bivše SFRJ u njoj bilo 3.000.000 članova SKJ. To nije ništa drugačije od promene vere u katoličku u regijama bliskim Mletačkom uticaju ili u islam u dugotrajnim turskim zonama. Evo i sada drugosrbijanaca k'o pleve, a neka se nešto malo dugoročnije promeni, evo nas u drugoj košulji. Navika preživljavanja je prilično genski utisnuta na Balkanu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

тзв. окретање ћурка наопако...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

varvarin

Quote from: scallop on 24-06-2010, 14:04:23
I priča da su u Bosni radije menjali veru nego u drugim krajevima pod Turcima danas je osnova za kombinacije o bogumilskoj autohtonosti i koješta drugo.
Ne sporim to što kažeš, ali Ćorović, još tamo početkom dvadesetog veka, u toj knjizi nudi solidan deo odgovora.
Jer dok se država Nemanjića nekako uzdiže, u Bosni se lome uticaji Ugarske (čak kroz mini-krstaške ratove), Mletaka, Srbije, pa zatim i Turske... Tek, praksa da pređeš malo u katoličanstvo, pa da se posle, ako treba, vratiš u pravoslavlje, postoji pre Turaka, u vladajućem sloju.
Despot Stefan Lazarević do kraja je ostao veran svojoj veri, ali to ga nije sprečilo da  bude najlojalniji saveznik sultanu Bajazitu, a ovaj mu je pogubio oca... i da to savezništvo s mačem u ruci potvrđuje kod Nikopolja (protiv hrišćana - Ugara i Francuza), i kod Angore (protiv Tatara).
U pitanju je bilo spasavanje Srbije.
Zakrvljeni feudalci u Bosni samo su birali lakši put -počeli su da prodaju veru za večeru.
Naravno, pravi kauboji  ostaju do kraja kauboji - pa tako pravoslavac Đerđ Kastrioti - Skenderbeg do smrti pruža otpor Turcima u opsednutoj Kroji, u Albaniji.
A raja? Njoj ostaju kulučenje i gusle...

INAČE- na sajtu RASTKO imaš odlične tekstove o bogumilstvu, kao istorijskom falsifikatu.

varvarin

Nije u direktnoj vezi sa temom, ali  da proširimo temu, što reče Kornelije.
Ove priče o promeni vere i identiteta - nekad  zarad sopstvenog dupeta, a nekad i zarad naroda kome si slučajno na čelu, a jači hoće da te satre... potsetiše me na priču o Gustavu Manerhajmu, finskom maršalu-diktatoru u vreme Drugog svetskog rata.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustaf_Emil_Mannerheim
Naravno, izvora ima još, koliko god hoćete.
POENTA - promenio je više puta  stranu, i poljubio svako dupe koje je trebalo, i svoju glavu položio na panj kad su Rusi dolazili, a nije pobegao iz zemlje - sa jednim ciljem: spasti Finsku.
Fašista koji valjda zaslužuje poštovanje.
Danas počiva u katedrali u Helsinkiju, i Finci mu na grob polažu vence. Znaju zašto.

scallop

Nevolja je što naši ljudi mahom poznaju našu nistoriju kroz narodne junačke pesme i ko zna šta još. Ti znaš da sam prilično preorao drugu polovinu XVI veka u Bosni, a i u Srbiji. Situacija nije baš onakva kakvom je vidimo.

varvarin

Zanimljiva vest:
Vlada Srbije smatra da bi usvajanje Rezolucije o osudi pogroma Jermena u Otomanskoj carevini (predlog poslanika SRS u Skupštini) bilo PROTIV SPOLJNOPOLITIČKIH INTERESA SRBIJE, i da bi se  "nepovoljno odrazilo na  bilateralne odnose sa Republikom Turskom, koja je važan faktor u regionu..."

scallop

Ko zna za šta je to dobro. Možda najzad shvatimo da nisu svi genocidi genocidi, da nisu svi masakri i pogromi, masakri i pogromi i da zlo nije uvek zlo ako si na pravoj strani.

Kler_Vojant

Jebem ti...
ovi su živi dokaz da je dno pomično. Odosmo u jebeni ambis, a oni razmišljaju o odnosima sa zemljom koju NIKADA neće primiti u uniju..., ali,   nikada neće ući, to jebote nije narod, to i Azija posmatra sa gađenjem. Jedina zemlja pored nas za koju stvarno ne možeš reći na čijoj je strani.
Ali, naravno, ovo je jalova tema, dobijamo status kandidata i ćao, Turci.

scallop

Pa, i ti razmišljaš o kandidaturi koja ništa ne znači. I nikom ništa. Pusti nas da se plašimo Turaka. Nemoj još da nas plašiš kandidaturom. :lol:

Kler_Vojant

Naravno da znaci, pare za poljoprivredu na koju niko ne misli, pre svega. mada je tu konkurentnost misaona imenica. Zelena revolucija, mi imamo istu psihologiju kao Meksiko, sta mislis o tome, izvodljivo ili ne?

varvarin

Quote from: scallop on 24-06-2010, 20:26:10
Ko zna za šta je to dobro. Možda najzad shvatimo da nisu svi genocidi genocidi, da nisu svi masakri i pogromi, masakri i pogromi i da zlo nije uvek zlo ako si na pravoj strani.
xcheers

džin tonik

turci ce biti primljeni u eu prije vas.

Kler_Vojant

džin tonik

prvo: da ih isprofiliramo na brzinu: sve sto dobrica zna naucio je od turaka. oni su vasi majstori.
drugo: logistika je uznapredovala, vrijednosti su se promijenile. na putu u europu nekad su im stajali hrvati i poljaci, sad, u doba aviona, oni su nas preletjeli i infiltriraju se u europu.
trece: postupaju promisljeno, koordinirano, tocno znaju sta hoce. i mnoze se.
cetvrto: bitni su amerikancima i uklapaju se u multi-kulti koncept.

scallop

Quote from: Kler_Vojant on 24-06-2010, 20:40:07
Naravno da znaci, pare za poljoprivredu na koju niko ne misli, pre svega. mada je tu konkurentnost misaona imenica. Zelena revolucija, mi imamo istu psihologiju kao Meksiko, sta mislis o tome, izvodljivo ili ne?

Svako pravo znači i obavezu, svako davanje znači i uzimanje. Svakako ne bi voleo da neki tvoj čiča izgubi pravo na pečenje domaće rakije? Da krastavce i paprike mere šublerom? Svakako da je konkurentnost misaona imenica - EU ne treba konkurenciju. Treba poslušnu proizvodnju hrane gde ćeš prasetinu jesti kad na vrbi rodi grožđe, a crevca i kukureč nikad. Jebote, dal' ti uopšte misliš šta se dešava posle te toliko priželjkivane kandidature? What's coming next? U Grčkoj je dobar giro redak kol'ko i u Beogradu. Ove godine sam video na seljačkoj pijaci paradajz sa nalepnicama! Na svakom paradajzu! Kad bilo koje pare počnu da stižu, odmah počinju i da odlaze. Sa profitom i kamatama za one koji daju pare. Ta kandidatura ti je tender za kiselo grožđe.

I ne obraćaj pažnju na muiltiZoska. On tupi po difoltu - što gore to bolje.

džin tonik

da, ne obracaj paznju na mene, fokusiraj se na skalopa, on je detaljno izucio 16. stoljece.
sta ce ti rakija od koje ne oslijepis, meso bez trihinele i povrce bez plijesni.

Kler_Vojant

Quote from: scallop on 24-06-2010, 21:24:18
Quote from: Kler_Vojant on 24-06-2010, 20:40:07

Svako pravo znači i obavezu, svako davanje znači i uzimanje. Svakako ne bi voleo da neki tvoj čiča izgubi pravo na pečenje domaće rakije? Da krastavce i paprike mere šublerom? Svakako da je konkurentnost misaona imenica - EU ne treba konkurenciju. Treba poslušnu proizvodnju hrane gde ćeš prasetinu jesti kad na vrbi rodi grožđe, a crevca i kukureč nikad. Jebote, dal' ti uopšte misliš šta se dešava posle te toliko priželjkivane kandidature? What's coming next? U Grčkoj je dobar giro redak kol'ko i u Beogradu. Ove godine sam video na seljačkoj pijaci paradajz sa nalepnicama! Na svakom paradajzu! Kad bilo koje pare počnu da stižu, odmah počinju i da odlaze. Sa profitom i kamatama za one koji daju pare. Ta kandidatura ti je tender za kiselo grožđe.

I ne obraćaj pažnju na muiltiZoska. On tupi po difoltu - što gore to bolje.

Svako prica svoju pricu. Neka oblepe cele paradajze, boli me dupe, ocu da selo prosperira, a nema nista bez para, klete pare, svima trebaju a niko ne da. I evropa sad daje bespovratno, i tebi opet nesto smeta. Nemoj vise da mi dokazujes da si beznadezno zatucan u svoju kolotecinu. Istrgni se. Preokreni se. Dosta bre vise smaranja!

džin tonik

dobro, da ne ispadnem cudan, moram nesto i pohvaliti: bila bi steta da se ukine plansko-obvezan otkup onog otrova za stakore od kojeg se tako lijepo debljaju.

Kler_Vojant

džin tonik

Quote from: Kler_Vojant on 24-06-2010, 21:40:49odjebi vise.

vidis. turci su kulturniji od tebe. nema vas u europi ni za 50 godina.

pokojni Steva

Tvrdim da,priča je postavljena naglavu.Voleo bih da vidim interes,da nas naseljene ovde,ture pod svoj amrel,ovi levi il ovi desni,a da to nije buvljak pazar resto srebrenine za tepsiju manje riba il pazar po istoj ceni obradivog zemljišta?Konji za argat,pamet,lepota krajolika?Digod - svukud ima i jeftinije i lepse i bolje i pametnije.Toliko dugo smo učeni da smo Švica pa nam sad niko nemoze utuviti da smo stigli Lesoto (jel ono bi Maseru?).I to samo još dok diše generacija što se seća reklame za Eva sardine
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

...jer ovi što nadiru posle,pa to je uglavnom sve namerno zasakaćeno u školama.Nebi sad da opet potežem moj standard davež i 'Dositejev grob' epizodu,al ništa bolje biti neće dok decu truju glupostima.Našta sad Pol Zabavnik liči?E da,paor sam,ili barem srljam u isto,vidim,sevap paorima od kad su u Eu!Kad ćemo shvatiti,nema-džaba-para.Lažem,osim kad ih daju Norvežani i Japanci,al oni su svakako već u nirvani.Pamet uglavu,dupe uza zid,decu uškolu,i samo se glupavo smeškati.Pašće i njima gaće,kad tad.

Kler_Vojant

Quote from: Cognosnitum Vulgaris on 24-06-2010, 21:43:42
Quote from: Kler_Vojant on 24-06-2010, 21:40:49odjebi vise.

vidis. turci su kulturniji od tebe. nema vas u europi ni za 50 godina.

odjebi, majmune.
ovde ljudi pricaju.

Kler_Vojant

Quote from: wg on 24-06-2010, 22:52:10
...jer ovi što nadiru posle,pa to je uglavnom sve namerno zasakaćeno u školama.Nebi sad da opet potežem moj standard davež i 'Dositejev grob' epizodu,al ništa bolje biti neće dok decu truju glupostima.Našta sad Pol Zabavnik liči?E da,paor sam,ili barem srljam u isto,vidim,sevap paorima od kad su u Eu!Kad ćemo shvatiti,nema-džaba-para.Lažem,osim kad ih daju Norvežani i Japanci,al oni su svakako već u nirvani.Pamet uglavu,dupe uza zid,decu uškolu,i samo se glupavo smeškati.Pašće i njima gaće,kad tad.

Da. Samo nek se oni navuku na nasu rakiju, pa cemo posle da dignemo cenu.

scallop

Nemam ja ništa protiv da vam Evropa da i 300 milijardi dolara kredita. Evo Grka oni će vas posavetovati kako se iz toga izlazi. Ili se raspitajte po Irskoj, Portugalu, Španiji. Razumem ja da Kler nema pojma o posledicama po selo svih "bespovratnih kredita", ali mi nije jasan Peđa sa svojim lupetanjem po mobilnom. Jel' se sprema da izvozi muškatle u Evropu? E, to će kad uzgoji grožđe na vrbi. I mogao bi da bude manje zloban jer i ja umem da budem zloban. Kad hoću. A, trenutno, još neću.

Eto zašto - ni sam ne zna šta ukucava. Sad je napisao obratno. Sa čim mogu da se složim. Naročito onim o "dupetu uza zid".

Kler_Vojant

Da da da, svi bi da jebu, i jos da im platis.

Kler_Vojant

Inače, ja sam Ilija, Klervojant je u pitanju, ali to mi je prastari nick.

džin tonik

pokojni Steva

A bre drčni čičo,langzam!Vrlo dobro ja znam kako izgleda ta pomoć Eu bilo paorima bilo državi.Nevidim gde se kurije oko poturilo?Ako je dotle došlo,da otvaram novo pivsko porodično pakovanje pa da divanimo?Eu mi se gadila i kad je to bio školski primer zatucanosti a kamoli sad.O draškanju čmarića Rusima,Kinezima i ostalim Turcima nebi dok deca ne odu u krpe.

pokojni Steva

I dalje tvrdim da je ovaj narod uglavnom sam sebi kriv što resto belosvetskih lopurdi neće sa njim da se igra žmurki pa da ne kaže 100 a odbroji samo do 10.

scallop

Varvarine, ne znaš šta radi wg. Sedi uz muškatle da mu ne pobegnu i čuka u mobilni. Ni sam ne zna šta napiše. Sav je gola energija i treba ga uključiti u sistem napajanja. Da svetli.

Ne, wg, nije kriv narod što je naivan. Laže ga svako govno koje mu se natovari na vrat, pa i sam pokušava da bude lukav. A, ne može svako da bude kvaran.

pokojni Steva

A onda se uvatimo u 'jedinstvo suprotnosti' petlju,pa dok se odgonetne dal je krivlji narod il (hi,hi,hi!) demokratija,odoše nam životi na 'fala je Bogu da smo živi!'.Vazda biram muškatlu nad razmatranjem dal 'Mali Rim' il 'Novi Carigrad'.Mada,i muškatle sve lošije idu...

Kler_Vojant

Ti si genije. Treba te uramiti.
Muškatlama treba naravno, nalepnica. Javi da ti je dizajniram, neću ti ništa uzeti.

scallop

Ovo će biti početak jednog velikog prijateljstva. Samo wguu da nađemo novi nik. Mogao bi Klervojant da mu dizajnira jedan. Za to vreme predlažem da se preselimo na vest koja me je uznemirila više od od naziva "Mali Rim" ili "Novi Carigrad" (ma koliko simbolično zvučali), a to je da je glavni kandidat za novog Guvernera Milka Sforcan. Mislio sam da će forum ZS biti jako uznemiren dok stignem, a mi opet o Turskoj.

Hobit

Quote from: scallop on 25-06-2010, 08:48:48
Ovo će biti početak jednog velikog prijateljstva. Samo wguu da nađemo novi nik. Mogao bi Klervojant da mu dizajnira jedan. Za to vreme predlažem da se preselimo na vest koja me je uznemirila više od od naziva "Mali Rim" ili "Novi Carigrad" (ma koliko simbolično zvučali), a to je da je glavni kandidat za novog Guvernera Milka Sforcan. Mislio sam da će forum ZS biti jako uznemiren dok stignem, a mi opet o Turskoj.

Zašto?
Bar je dobra pička.
Oni u Evropskoj banci za obnovu i razvoj ima da zabalave
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

scallop

Hej, oporavio si se!

Problem je u tome što i muške pičke misle da su automatski sposobne da vode ovu državu ili bar fudbalsku reprezentaciju. Čekaj dok Narodna Banka počne da vodi Delta finansijsku politiku.

Hobit

Šta ima da čekam? To je ''dočekano''
Mišković to radi godinama...
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

pokojni Steva

Milka Sforca?Muke mi jež've,znači sledeći korak je Robokap mesto narodne Milicije...

Meho Krljic

Er, samo za slučaj da nije u pitanju neka interna šala koju ja naivno ne kapiram: žena se zove Milka Forcan. Mislim ako neko hoće da gugluje i proveri njene menadžerske kvalitete putem fotografija.

pokojni Steva

Jesul barem kakve?Mislim slike.Da netrošim Mbs na lake note.

Loni

Čuo sam da su negde pronađene srpske epske pesme od pre 2 veka, u kojima su Turci opisivani kao srpski prijatelji i saveznici, a Ugari kao dušmani.
   U tim pesmama Marko Kraljević hrabro ratuje protiv Mađara, a sa Turcima.

Po teoriji našeg dramskog pisca Siniše Kovačevića, sve epske pesme imaju dosta sličnosti sa srpskim medijima tokom 90-tih.
   Dođe urednička vlast i naredi medijima kako treba da se ponašaju.

U prevodu na jezik minulih vremena to znači da je recimo Jevrosima naredila svim guslarima da pevaju opevavaju njenog sina u superlativu ako im je glava uopšte mila.

Zato epske pesme u stvari i nisu reper puzdanih podataka.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 25-06-2010, 13:50:15
Er, samo za slučaj da nije u pitanju neka interna šala koju ja naivno ne kapiram: žena se zove Milka Forcan. Mislim ako neko hoće da gugluje i proveri njene menadžerske kvalitete putem fotografija.

Idi, bre, Meho! Ja to SF-a.

Meho Krljic

Ispravno!!! No, neko mora da misli i na usamljene ljude sa zapuštenim erekcijama.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 25-06-2010, 15:08:30
Ispravno!!! No, neko mora da misli i na usamljene ljude sa zapuštenim erekcijama.

Bolje nego da misliš na zapuštene ljude sa usamljenim erekcijama. :lol:

Boban

Sve je to mnogo jednostavnije, naime, neki bankar iz EU je bacio oku na Milku i ovi naši ne mogu sada da joj kažu ajde popuši mu pa ćemo da dobijemo kredit, nego je nameste na neko važno mesto, da ona misli da je to zbog njenih sposobnosti, onda je pošalju na pregovore sa dotičnim NEGDE, na Mauricijus npr. i onda bude šta bude. Njoj predoče da mora da dobije kredit, a ona u nekom trenutku shvati šta se isprečilo između uspeha i neuspeha i onda je dilema mnogo lakša.
Na kraju, uvek može da kaže: "Pa ko je od vas pušio nekome za milijardu evra..."
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

I dalje mi ajasna veza erotskog i Sforcanke?!Pa to plevi Mr. Burns,ta sad da nekom pljune u bunar oma mu pocrka sva živina...Sakagija od aspide nije samo sakagija.Pogled skretati,jeste,mante se tog rizika.