• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbi i Turci, poslednji krug

Started by varvarin, 11-06-2010, 12:26:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Father Jape

Quote from: Nightflier on 15-01-2012, 12:41:29
Ovaaaj... Ti si valjda svestan da je Beograd upravo pod turskom upravom bio metropola? Drugi grad po veličini u carstvu, centar trgovine između istoka i zapada i - za divno čudo - primer etničke trpeljivosti? Kada je došao zapad, razjebao je pola Beograda, a kada su došli Srbi, razjebali su drugu polovinu.

Apsolutno. E sad bismo mogli da budemo to isto, samo nezavisno.  :lol: Tako da nema otimanja. Beograd bi bio što je Jugoslavija između dva bloka bila!
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Nightflier

Nisam guglao. A Beograd nije žrtva. Žrtve mogu da budu ljudi, ali gradovi i nacije ne mogu - pre svega zato što gradovi i nacije u ovom ili onom obliku preživljavaju, dok se ljudi pate i ginu. Ova priča jeste na nivou "Istanbul or Constantinopol", ali u njenom početku se pričalo u Srbima i Turcima. Samo sam želeo da napomenem da je u turskoj carevini Beograd bio drugi grad po veličini u, recimo, sedamnaestom veku. Od četiri službena jezika u carstvu, jedan je bio srpski. U vreme najvećeg uspona carstva, svi veliki veziri bili su Srbi. Dapače, carstvo je krenulo da propada tek kada su Sokoloviće zamenili Kipriliki.

Ne kažem da život nije bio težak za raju, ali život je uvek težak za raju. S druge strane, ista ta "raja" na zapadu je - po svemu sudeći - živela lošije od raje u Srbiji, pa još i kaurske.

Turci su Srbiju ojadili za razvoj arhitekture i sekularne umetnosti, a propustili smo i renesansu zahvaljujući njima - ali život prosečnog seljaka u turskoj Srbiji je bio lakši od života njegovog kolege na zapadu. A da ne pominjemo to da je Prvi srpski ustanak dignut ne protiv Stambola, nego protiv Beograda, odnosno dahija odmetnutih od centralne vlasti. Karađorđe i knezovi su čak slali pismo sultanu da mu objašnjavaju kako se ne bune protiv njega.

Džebiga, istorija je prljava rabota i ništa nije bilo kako u knjigama piše. Kao klinca zanimale su me bitke i koješta, a danas me više zanima kako su kopali rudu, orali njive i kako je običan svet živeo.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Quote from: Father Jape on 15-01-2012, 13:19:01
Apsolutno. E sad bismo mogli da budemo to isto, samo nezavisno.  :lol: Tako da nema otimanja. Beograd bi bio što je Jugoslavija između dva bloka bila!

Bure baruta koje jedva čeka da gazda umre, pa da eksplodira u kišu krvi?
First 666

Father Jape

Pa reko kad već fantaziramo.  :lol:

Quoteali život prosečnog seljaka u turskoj Srbiji je bio lakši od života njegovog kolege na zapadu.

Je l'?

scallop

To sa službenim jezicima je pod znakom pitanja. I u Austro-Ugarskoj je srpski bio jedan od zvaničnih jezika. Eno ti na novčanicama ćirilice. Pitanje kulturnog jaza je nepreskočivo. Eno ti na Belasici Juruka, žive na isti način kao i kad su se, sa Turcima, dotegli u ove krajeve. Nisu primetili ni kad je otišlo tursko, ni srpsko, ni bugarsko, ni makedonsko. Sede tamo na vr' planine i gaje koze koje nikad nisu bile bele sanske. :mrgreen:  Ali, pitaj ih gde im je kultura i neće znati ni prst na čelo da stave.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Quote from: scallop on 15-01-2012, 13:32:28
Eno ti na Belasici Juruka...

I posle kažu da je Tolkin izmišljao... :)

Ma u pravu si. Ali u AU premijeri nisu bili Srbi.

A i kultura je prolazna stvar. Misliš li da su današnji Poljaci baštinici srednjovekovne poljske kulture? Ili Česi? Kada sam gledao neke dokumentarce o njihovim seljacima, kao da sam gledao mog dedu. Raja je svuda ista.
First 666

scallop

Sve su to britanske literarne lopuže. Eno, na Radionici, misle da radioničke priče nisu potencijalni kapital za prodavce tuđih ideja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Quote from: Father Jape on 15-01-2012, 13:29:58
Pa reko kad već fantaziramo.  :lol:

Je l'?

Aha. To je bila tajna turskog osvajanja. Manji porezi, nije bilo kuluka - i zapravo stabilnija država, sa manje ratova i pičaka materina.
First 666

scallop

Quote from: Nightflier on 15-01-2012, 13:38:05
Aha. To je bila tajna turskog osvajanja. Manji porezi, nije bilo kuluka - i zapravo stabilnija država, sa manje ratova i pičaka materina.

Ponekad si čudo od čoveka! Pa, odakle reč - kuluk?

Nego, hteo sam da se vratim na opservaciju o Tolkinu. Šta je tu čudno? Čovek, Bojan Medić se zove, napisa ceo roman inspirisan tom stavkom, pazi ! - u 2011., a mi smo imali samo opasku da se "nije snašao". Po odnosu prema domaćoj fantastici mi smo najgora moguća sredina.

pokojni Steva

Šta je tu čudno, ovde narod sebi dodeljuje pogrešne redne brojeve pokojnih vladara a za nadimak, ne vide razliku između Tridesetogodišnjeg rata i onog za austrijsko nasleđe, kamen se razlaže za 10K godina, Hrvatska nije u obliku banane a Srbi su Balkanu podarili jezik da ne zamuckuje. Ko u crtanom filmu  :!:
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Hajde, keve ti, Stevo, nemoj da mi ideš na pičkin živac. Ja ti se ne mešam u tvoje vojvođanske idile, ostavi ti meni Srbiju.

pokojni Steva

Nightflier

Quote from: scallop on 15-01-2012, 13:48:27

Ponekad si čudo od čoveka! Pa, odakle reč - kuluk?

Nego, hteo sam da se vratim na opservaciju o Tolkinu. Šta je tu čudno? Čovek, Bojan Medić se zove, napisa ceo roman inspirisan tom stavkom, pazi ! - u 2011., a mi smo imali samo opasku da se "nije snašao". Po odnosu prema domaćoj fantastici mi smo najgora moguća sredina.

Naravno, u pravu si. Mislio sam na meropašku obavezu da dva dana nedeljno radi na vlastelinskom posedu - što nije kuluk. Kuluk jeste došao sa Turcima, ali je zapravo bio neka vrsta radne akcije i služio po potrebi za dradnju puteva, mostova, utvrđenja itd.

Uopšteno govoreći, seljačke obaveze kod Turaka bile su manje nego u feudalnoj Srbiji, a da ne spominjem to što seljaci više nisu bili vezani za zemlju. Takođe, koliko se sećam Nacionalne pravne istorije, porez u novcu koji je svaka kuća plaćala bio je manji, što je bila uobičajena turska taktika kada je reč o osvojenim hrišćanskim zemljama. Uglavnom je najebavalo plemstvo, dok je raja čak i bolje prolazila.
First 666

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 15-01-2012, 16:24:44
Šta je tu čudno, ovde narod sebi dodeljuje pogrešne redne brojeve pokojnih vladara a za nadimak, ne vide razliku između Tridesetogodišnjeg rata i onog za austrijsko nasleđe, kamen se razlaže za 10K godina, Hrvatska nije u obliku banane a Srbi su Balkanu podarili jezik da ne zamuckuje. Ko u crtanom filmu  :!:

Džebala te Austrija. Kada sam pogrešio, ispravio sam se dva posta kasnije i skrenuo pažnju na svoju grešku - a nisam primetio da je to česta odlika tzv. civilizovanih crnožutaća- Sem toga, sačekaj naredne izbore, pa će i Srbija da postane crno-žuta monarhija, sa sve Vojvodinom.
First 666

Father Jape

Quote from: Nightflier on 15-01-2012, 17:18:18
dok je raja čak i bolje prolazila.

Sve dok se, naravno, ne bi pobunila.  :lol:
Al' ko nam je kriv kad ne umemo da ćutimo kad treba. -.-

angel011

Quote from: Father Jape on 15-01-2012, 17:53:24
Sve dok se, naravno, ne bi pobunila.  :lol:
Al' ko nam je kriv kad ne umemo da ćutimo kad treba. -.-

Pa, nekih 150 godina od kad su Turci došli raja se i nije bunila, pošto su joj nameti pod Turcima bili manji nego oni pod srpskom vlastelom.
We're all mad here.

Albedo 0

Quote from: Nightflier on 15-01-2012, 17:18:18
Uopšteno govoreći, seljačke obaveze kod Turaka bile su manje nego u feudalnoj Srbiji, a da ne spominjem to što seljaci više nisu bili vezani za zemlju. Takođe, koliko se sećam Nacionalne pravne istorije, porez u novcu koji je svaka kuća plaćala bio je manji, što je bila uobičajena turska taktika kada je reč o osvojenim hrišćanskim zemljama. Uglavnom je najebavalo plemstvo, dok je raja čak i bolje prolazila.

ako tako postavimo stvari onda postaje sasvim jasno zašto Srbija kaska u nekim stvarima u odnosu na razvijene zemlje u kojima su porezi gulili kožu sa seljačkih ruku, a to je ubrzavalo privredni rast, proizvodilo političke i socijalne revolucije, razvoj prirodnih i društvenih nauka itd...

Zapad svoj uspjeh duguje histeričnom maltretiranju raje. Čerečenju lopova i neplatiša. Komadanu tijela ubica i silovatelja. Spaljivanju vještica. Mi naš neuspjeh dugujemo tome što kada neko donese obavezujuću uredbu raja se skupi da se žali, podmeće, folira, radi što manje, zabušava, a i te neke pare koje zaradi potroši na grčkom primorju, i poslije se čudi što para u Srbiji ima sve manje, a sami su ih iznijeli iz zemlje.

A onda se nađu neki pročeda intelektualci da nam sole pamet kako je pod Turcima bilo prijatno, pa naravno, ako je bilo bolje nego pod srpskom vlastelom, to ''bolje'' se oličava u lezilebovićevstvu, odnosu vlasti i raje kao mamice i sinčića kome je dozvoljeno da se igra u pijesku, Srbiji kao vazalnoj zemlji Dembeliji Otomanske imperije, koja sanja da postane vazalna zemlja Dembelija Evropske unije.

To je ta gubitnička logika šupak meraklija. Kada se neko suprotstavi završi na turskom kocu ili na evropskom peščaniku.

Nightflier

Pazi, mene tako zabole krastavac i za jednu i za drugu Srbiju. Što se mene tiče, možete svi da se uhvatite za ruke i otplivate do Hondurasa. To prvo.

A ono drugo, starosrpska vlastela je bila omražena i "sirotinji raji" ("velikaši, proklete im duše, na komade razdrobiše carstvo..."), a i Nemanjićima - koji su uvozili italijanske i nemačke plaćenike, jer nisu mogli da se oslone na sopstvene vazale, onako umilne.

Treće, srednjovekovna - preturska - Srbija je bila barabar sa Evropom u većini stvari, sem u poljoprivredi, gde je bila nazadnija - pre svega zbog toga što značajan deo stanovništva nije bio vezan za zemlju.

Četvrto, koga zabole?
First 666

Albedo 0

odgovor na to koga zabole imaš u prethodnom postu

Суба

Quote from: angel011 on 15-01-2012, 18:07:00

Pa, nekih 150 godina od kad su Turci došli raja se i nije bunila, pošto su joj nameti pod Turcima bili manji nego oni pod srpskom vlastelom.

Откад су дошли? А кад су дошли? Који датум узимаш за њихов "долазак"? Не знам за осталу "рају" али Срби никад нису престајали да се буне. А то да су турски намети били мањи од намета српске властеле, зависи које властеле. Рудници српских земаља доносили су огромне приходе, велможе српске нису имале потребе да деру своје сељаке. Да, и данак у крви - још један сасвим благ намет.

Nightflier

Ma jok. Svi su bili umilni i pravili seljacima kolace, izmedju zidanja Skadra i Smedereva, sto su radili Kinezi i Liliputanci.
First 666

Суба

Quote from: Nightflier on 15-01-2012, 22:16:35
Ma jok. Svi su bili umilni i pravili seljacima kolace, izmedju zidanja Skadra i Smedereva, sto su radili Kinezi i Liliputanci.

Ма да, кад већ спомену, КУЛУК је чисто српска реч.

pokojni Steva

Суба

Да су Турци били ОК, не би ти био Љуштикин. xdrinka

pokojni Steva

Eto, vidiš da i ti umeš da kažeš štogođ pametno  :lol:

Nightflier

Zaboravio sam kako se zvao srpski izraz za obavezan rad na vlastelinskom posedu, naci cu. No, narod nije opevao "prokletu Zuleiku", vec prokletu Jerinu. No, dzabe ja tupim zube. Nazalost, nasa istorija hvali ratnike i bratoubice/oceubice, dok obicne golje zapostavlja - tako da vi slobodno uzivajte u holivudskoj viziji srednjeg veka i feudalne Jevrope. Vise vam necu smetati.
First 666

scallop

Nightflier

Quote from: scallop on 16-01-2012, 00:31:04
Dirinčenje?

Nije. Ne znam gde su mi knjige. Sad nemam mira dok se ne setim tog pojma.
First 666

pokojni Steva

Sad ja nešto babrao, interesantno koliko sveta koristi varijacije reči "argat" za prilično slične stvari.

scallop

pokojni Steva

E, ova biće nije, da jebe jež ježa :!:

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Mme Chauchat

Quote from: Nightflier on 16-01-2012, 00:48:02
Nije. Ne znam gde su mi knjige. Sad nemam mira dok se ne setim tog pojma.
Rabota?

Nightflier

Quote from: Savajat Erp on 16-01-2012, 01:36:08
А рак рака? :)

I ti si imao isti predmet, nesrećo! Ajde, pomozi kolezi!
First 666

Nightflier

Quote from: Jevtropijevićka on 16-01-2012, 01:48:09
Rabota?

Nije. :(

Zapravo, sad se setih - imam prijatelja koji bi uskoro trebalo da doktorira na ekonomiji u srednjovekovnoj Srbiji. Pitaću njega. :)

Svojevremeno mi je poslao omanji spisak srednjovekovnih pojmova za potrebe nečega što pišem. Ovo me je podsetilo da podelim sa grupom. Možda nekome zatreba:

Quoteдомостројитељ- економиста
двородржица- stuart (енгл); ишли су испред владаревог двора (пошто се он стално кретао) и припремали све што је потребно двору за пут, односно за функционисање кад се задржи негде
град- тврђава
јестаственије- биологија
хитрец- стручњак у неком послу (занатлија, мајстор)
кефалија- краљев управник града
градоначелник- командант тврђаве (града, како је тврђава називана у средњем веку); до четрнаестог века су краљеви управници градова, после их смењују кефалије.
битније село- трг
трговачки део града- подграђе
заточник, клетвеник- краљу заклет човек (или каквом велможи, свеједно. Обично нижи феудалац)
владика- властелинова жена
држава, државина- феудални домен
земља- велика област, састоји се из жупа; нпр, данашња источна Херцеговина била је земља Травунија; западна Херцеговина беше земља Хум; земља Кучево и Браничево обухватала је данашње округе Браничевски и Подунаски.
пехарник- племић који је одговоран за краљево вино
ставилац- племић који је одговоран за стављање хране на сто пред краља; пехарник и ставилац су увек били људи од највећег краљевог поверења, пошто су га штитли од евентуалног тровања.
придворица, удворица- послуга при двору; углавном млади племићи на дворској обуци, који су истовремено били и слуге
отрок- у старом језику, дете; касније је означавао и слугу, неку врсту кућног роба; али су владаревим отроцима називани и велможе које владар шаље у мисију да га лично представљају као упрвници, или преговоарачи; дакле људи које ће говорити ,,краљвим гласом"
поклисар- гласник
жупа- област земљорадника; обично котлина, или долина; временом, управна јединица
планина: означавала је област сточара
гора- планина под шумом
власт- територијална јединица државе од 15. века. Њоме је управљао један војвода, а центар јој је био у тврђави.
-хутман рударски инжењер
-урбурар- старао се о сталном раду рудника и нплати царине на руду
-урбура- царина на руду
-рупар- рудар
-валтурц- топионичар
-плакаоничар- испиралац руде
-плакаоница- постројење за испирање руде
-коло- витло, посторијење које енергију воде претвара у кинетичку (као на млиновима, нпра, али је то у средњем веку имало разноврснију примену)
- цревље- чизме
-цревљар- чизмар
-соће- основни порез
-крамер- човек који иде испред каравана и проналази проходне путеве (није вођа каравана)
First 666

Savajat Erp

Quote from: Nightflier on 16-01-2012, 02:09:27

А, мајку му, знаш ли кад је то било?! Мислиш да нисам напрегао вијуге? Безуспешно... :cry:  :)

Mme Chauchat

Quote68. О закону:
Меропсима закон по свој земљи: У недељи да работају два
дана пронијару, и да му даје у години перперу цареву, и заманицом да му коси
сена дан један, и виноград дан један, а ко нема винограда, а они да му работају
друге работе дан један, и што уработа меропах, то све да држи, а друго ништа,
против закона, да му се не узме.
hm.

Суба

Quote from: Nightflier on 16-01-2012, 02:09:27

Имао си градозиданије, законски регулисано.

scallop

Rabota ima germanski koren - arbeit.

džin tonik

frondienst, pa si prevedi.

džin tonik

Quote from: scallop on 16-01-2012, 10:12:02

da tvoji preci nisu bili i njemacki kmetovi?

Father Jape

Quote from: scallop on 16-01-2012, 10:12:02

Ne. Rabota je praslovenska reč, i u nekom vidu se nalazi u večini slovenksih jezika, a slično arbeit, tj. njen predak je pragermanska reč i njeni potomci se nalaze u većini germanskih jezika. Nemački etimološki rečnik veli da je pod znakom pitanja da li su dve forme ikako povezane, a srpski etimološki rečnik je skloniji da veruje da imaju zajednički koren u praindoevropskom.

varvarin

http://www.standard.rs/emil-vlajki-zasto-sam-za-srpsko-hrvatski-pakt-u-bosni-i-hercegovini.html

EMIL VLAJKI:
ZAŠTO SAM ZA SRPSKO-HRVATSKI PAKT U BOSNI I HERCEGOVINI

utorak, 31 januar 2012 13:56
Nastaće islamski blok, u koji će ući Turska, Albanija, Kosovo, pola Makedonije, deo Crne Gore, Sandžak i veći dio Federacije BiH

Bosna i Hercegovina je zasigurno najmračniji dio zapadne civilizacije. S jedne strane, ona je najveći planetarni laboratorij gdje svoje umijeće političkog mešetaranja nastoje opravdati sve regionalne i svjetske sile. S druge strane, na ovom malom prostoru se sukobljava nekoliko religija s najčešće krvavim scenarijem. U posljednjih dvadeset godina zbivaju se fundamentalni procesi ne samo u BiH već i na području čitave eks-Jugoslavije. Posebno se uništava Srbija kao mogući partner Rusije, protiv koje Zapad pokreće novi hladni rat. U samoj BiH favorizira se, posebice od SAD, politički islam a na štetu dva kršćanska naroda – Hrvata i Srba. Ovo posljednje neminovno dovodi do tenzija među tri konstitutivna naroda s mogućnošću sukoba različitog intenziteta.
NAJVEĆI  STRAH BOŠNJAKA U javnosti je skoro nezapaženo prošla nedavna izjava Sulejmana Tihića, koji je u svom obraćanju medijima rekao: ,,Mnogo je važnije za BiH da postane dio NATO pakta nego da uđe u Europsku uniju!"
Ova nevjerojatna izjava je rezultat promijenjenih snaga na terenu s tri faze: 
– Dok je, makar teorijski, prevladavala muslimansko-hrvatska koalicija uperena protiv Srba, za Bošnjake je sve bilo u redu.
– Kada su, zahvaljujući skandaloznom Inckovom dekretu, Bošnjaci preuzeli vlast u Federaciji, digli su viku protiv Hrvata, kojima se takvo stanje nije dopalo i koji su tražili svoju autonomnu jedinicu, entitet i slično. Pošto se Hrvati još uvijek nisu istinski vezivali za RS, onda su Bošnjaci/muslimani neprekidno prijetili Hrvatima nasiljem i ratom (,,Ako pokušate da se autonomno organizirate, Tripoli će biti Diznilend u odnosu na ono što će se vama desiti", rekao je Lagumdžija).
– Treća faza koja se sada odvija na izvjestan način je izazvala bojazan, ako ne i strah, kod Bošnjaka, strah da će im izmaći planirana kontrola ne samo nad cijelom BiH već i u samoj Federaciji. Naime, na dan proslave 20 godina RS, u Banju Luku je stiglo cijelo rukovodstvo dvije najveće hrvatske stranke uključujući i novog predsjednika Vlade BiH Bevandu. Vrag je dakle odnio šalu jer ovaj dolazak nije se mogao desiti bez odobrenja Zagreba. Drugim riječima, novi politički vrh Zagreba je jasno pokazao da će, čim uđe u Europu, povesti intenzivnu brigu o hrvatskim građanima u BiH. Tu ne treba zaboraviti ni hrvatskog katoličkog poglavara u BiH Puljića, koji u posljednje vrijeme otvoreno napada islamizaciju ovih prostora, a ni biskupa Komaricu, koji je primio najviši orden RS. Ili, bolje rečeno, BiH muslimani su sada dobili za neprijatelje RS, Hrvate u Federaciji, Zagreb i Beograd. Povrh svega, ni Lagumdžija im nije previše siguran jer je on osoba koja uvijek može okrenuti ćurak. U svijesti muslimana – da se vratimo na skandaloznu Tihićevu izjavu – njihovo neodmjereno insistiranje na NATO znači sigurnost. U NATO su SAD glavne a to bi trebalo značiti i zaštitu Bošnjaka/muslimana protiv Hrvata i Srba a sve u cilju ostvarivanja njihovog glavnog cilja – islamizacije onih prostora gdje su oni u većini sa budućim spajanjem sa Sandžakom i ostalim već (potencijalno) islamiziranim dijelovima Balkana.
PROTIV HRVATSKO-SRPSKE ALIJANSE U ovom času Bošnjaci/muslimani se trude da ostvare, uz pomoć par hrvatskih ikebana-partijica, kontrolu nad teritorijem Federacije. Ali stvari za njih ne idu najbolje:
– U svijetu raste svijest da proklamirani srebrenički genocid ipak nije bio genocid. Bošnjačke lobi grupe u inozemstvu se protiv toga bore, ali, što su bučnije, sve više izazivaju otpor i sumnju.
– Genocid tadašnjih vojnih snaga Turske nad Armenima (milijun i pol žrtava) – a Bošnjaci Tursku smatraju svojom duhovnom majkom – znatno umanjuje značaj srebreničke tragedije.
– U mnogim zemljama Europe s velikim islamskim zajednicama raste otpor naroda i institucija protiv političkog islama.
– U medijskom ratu koji se odvija sve se više koriste Internet portali. Neki bošnjački portali se sve više kamufliraju u hrvatske, pa i srpske, nastojeći stvoriti pomutnju među Hrvatima i Srbima.
– Preko svih vrsta (pro)bošnjačkih medija, vrijeđaju se istaknuti hrvatski intelektualci, prijeti se fizičkom eliminacijom srpskih kadrova koji se i inače konstantno demoniziraju kao nacisti.
– Posebno Bošnjaci/muslimani vrijeđaju cijeli srpski narod. Tako ,,Dnevni Avaz" (27/01/12, str. 5) prenosi izjavu Mustafe Cerića, koji besramno govori o ,,srpskom genocidu nad Bošnjačkim žtrvama". A dobro se zna da je odgovornost za ratna zlodjela po međunarodnom pravu individualizirana.
U istom tekstu iznose se laži o istinskoj žrtvi genocida Jevreju Ariju Livneu (savetnik Milorada Dodika; prim. NS) a i negira mu se sposobnost osobnog rasuđivanja.
– Nažalost, između Hrvata i Srba postoji izvjestan broj povijesnih konflikata s velikim brojem žrtava, što neprekidno dovodi u pitanje početke njihove sadašnje alijanse.
IMPERATIVI I NADANJA Osnove za islamizaciju, koje će se vremenom u potpunosti ostvariti na Balkanu, već su gotova stvar.Nastat će kompaktan islamski blok, u koji će ući Turska, Albanija, Kosovo, pola Makedonije, dio Crne Gore, Sandžak i veći dio Federacije BiH. Sadašnji gospodari svijeta su to odavno isplanirali skupa sa ,,Arapskim proljećem", gdje su mnogi laički režimi postali islamizirani. Na njih se oslanja postojeći islamistički blok u Federaciji koji, imajući protiv sebe hrvatsko-srpsku koaliciju koja će se i formalno formirati, radije se oslanjaju na NATO nego da ratuju protiv Hrvata i Srba.
Naravno, ako se BiH raspadne na dva dijela, a sve vodi prema tome, islamska Bosna nikada neće postati dio Europe. Tihić je bio apsolutno svjestan toga kada je rekao da je za BiH važniji NATO nego Europska zajednica. Na sjeveru Zapadnog Balkana naći će se dakle objektivno dva kršćanska naroda – Hrvati i Srbi. Što prije budu došli do mudrosti da u ovim krucijalnim, odlučujućim trenucima moraju prevladati svoje bolne povijesne kontroverze, lakše i prije će spasiti Hrvate u centralnoj Bosni i zadržati taj dio teritorija kao hrvatski.
Unutar ovih jasnih i istinitih premisa vođstvo RS mora naći dovoljno mudrosti a i odlučnosti da ne dozvoli cijepanje Republike Srpske na dva dijela.
Isto tako, vođstvo RS mora hitno stvoriti specijalne i paralelne veze sa Hrvatskom te sa Srbijom formirati ekonomsko-politički blok tako da može voditi što samostalniju regionalnu politiku. Za nadati se da će se prilikom stvaranja ova dva bloka– islamskog i kršćanskog– stvari odvijati na miroljubljiv način.

džin tonik

autorovo sanjarenje. u islamski blok ulazi i srbija, mozda ne kao sastvani dio, ali u najmanju ruku vezana i priklonjena. tu joj je i mjesto.
hrvatska samo mora paziti da ne prihvaca srbske politicke i ekonomske izbjeglice. bjezite u rusiju i svima dobro. kakve alijanse. fuj.

Meho Krljic

Od Turaka valja učiti:

Vitni nije za veličanje, islam je spas
Izvor: Tanjug
Turci ne treba da veličaju Vitni Hjuston, jer je bila dekadentna i nemoralna ličnost, već treba da budu postojani islamisti i da neguju svoje vrednosti, saopštila je tamošnja fundamentalistička Partija blaženstva.

U saopštenju direkcije te stranke u Istanbulu, povodom smrti čuvene americke pevačice, ističe se da je ona "umrla usamljena u ćošku", kao i mnoge druge ličnosti koje su na Zapadu slavljene kao društveni modeli za ugled.

"Kao i Merlin Monro, Elvis Prisli, Majkl Džekson i Ejmi Vajnjhaus i Hjustonova se ugušila u komi od alkohola i narkotika", ističu u toj partiji koja se u svom programui zalaže za povratak Turske u šerijatsko pravo.

Turci treba - ističe se ovim povodom - da štite svoju veru i vrednosti naše civilizacije, koje su jedino rešenje da se obezbede mir i blagostanje u svetu i put da uzdignemo našu blistavu istoriju.

To je način da se svet spasi od depresije i propasti, ističe se u ovoj stranci koju je osnovao poznati fundamentalista Nedžmetin Erbakan, bivši premijer, koji je umro prošle godine.

scallop

Jebem ti dan kad će oni biti primer šta raditi. :-x

Суба

Мехо, не замери што питам, али да ли си ти муслиман или wannabe муслиман?  :mrgreen:

Ugly MF

Quote from: scallop on 19-02-2012, 17:32:52
Jebem ti dan kad će oni biti primer šta raditi. :-x

E, da , pravo receno...
Mada;
Ima u Islamu nekih stvari sto se i meni svidjaju...
Baklave , Trbusne plesacice i ....ah, da! ..pustinjske oaze!

Savajat Erp

Quote from: Суба on 21-02-2012, 09:32:37
Мехо, не замери што питам, али да ли си ти муслиман или wannabe муслиман?  :mrgreen:

Муслиман онолико колико један У.С. може бити.  :mrgreen:

scallop

Quote from: Savajat Erp on 21-02-2012, 19:02:43
Quote from: Суба on 21-02-2012, 09:32:37

Муслиман онолико колико један У.С. може бити.  :mrgreen:

Kao što sam ja školjka, a Savajat Indijanac iz porodice Erpova.