• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

Zbigniew Brzezinski, američki politikolog poljskog porekla, objavio je čuvenu knjigu Grand Chessboard 1997. godine.  Ovo je centralna teza knjige:
"Ukraine, a new and important space on the Eurasian chessboard, is a geopolitical pivot because its very existence as an independent country helps to transform Russia. Without Ukraine, Russia ceases to be a Eurasian empire. Russia without Ukraine can still strive for imperial status, but it would then become a predominantly Asian imperial state.
Ukraine's loss of independence would have immediate consequences for Central Europe, transforming Poland into the geopolitical pivot on the eastern frontier of a united Europe.
That Ukraine will eventually somehow be "reintegrated" remains an article of faith among many members of the Russian political elite."
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Krsta Klatić Klaja

Ukraine Crisis: Russian spokeman's fiery response to Sky News question

https://youtu.be/KnHEk1VAyjk

džin tonik

H. Hitrec: Putin krši autorska prava

QuoteHladno, vjetrovito ,orkanski udari, zašutjele ptice pa i rugalice, osobito one koje su se rugale "paničarima" i tumačile da rata u Europi ne će biti jer je ovo 21. stoljeće. A po čemu je to stoljeće tako iznimno, plemenito i humano da u njemu ne može biti rata? Jesu li se ljudi promijenili, jesu li postali mudri, miroljubivi i neskloni nasilju? I to u samo dvadeset godina, je li, ovoga dirljivoga stoljeća nasuprot krvavom dvadesetom. Nisu, i bilo bi čudo Božje da jesu, prekinula bi se tradicija divljaštva, terora i suludih diktatora, pa ako neke zemlje zastanu u opisanom razvoju čovječanstva, nađu se druge privržene ratnoj baštini i nametanju moći manje moćnim susjedima. Za početak. Ako uspiju, idemo dalje, prema susjedima već poraženih susjeda.

Invazivna je Rusija prekršila sve moguće međunarodne krhke norme, ali i zakon o autorskim pravima. Slobodan Milošević je doduše mrtav, ali će Putin prije ili poslije platiti masnu kaznu za kršenje autorskih prava makar i Miloševićevim nasljednicima, bilo biološkim, bilo ideološkim (Vučić), jer ovo što se događa u Ukrajini od stavke do stavke, od riječi do riječi i slike do slike, čisti je plagijat, uključujući i takve detalje kao što je gaženje osobnoga vozila tenkom. Da ne govorimo o cjelini, o dvije proruske SAO krajine kojima u mirnodopskom pohodu stiže pomoć iz Beograda, oprostite iz Moskve, a zatim združene snage srpskoga sveta, ispričavam se, ruskoga sveta, razaraju gradove po vasceloj Hrvatskoj, hoću reći Ukrajini. Razlozi su mnogi, od težnje za opstankom Jugoslavije (velike Srbije) no da, SSSR-a ili barem ruskoga carstva, to jest Dušanova carstva, ako je moguće i malo šire. Protivnici, znači žrtve agresije nazivaju se istim, prežvakanim imenima, poput nacionalista, antisemita, hunte, kukaca, nacista, bandita, genocidnih tipova koji bi htjeli nad odmetnutima "obaviti Oluju". U Moskvi sjedi čovjek beskrupulozan kao i Slobodan, tipičan diktator načeta uma i krivih procjena. Za razliku od srbijanskoga Rusija (ipak neka razlika) vlasnik je ključeva za pokretanje nuklearnoga rata, što situaciju čini kompleksnijom i Zapad ne može pomoći Ukrajini koliko bi htio, kao što je recimo zdušno pomagao Hrvatskoj putem prodavača sladoleda i slanja lijekova kojima je istekao rok. Ima, međutim, jedna povoljna vijest za Ukrajinu – ona ne treba međunarodno priznanje, jer je već priznata, ali joj ni to ne pomaže. Ima i nešto više ljudi od Hrvatske, premda samo četrdeset milijuna naprama naših četiri, s tim da smo se mi borili iznad svoje razine, što bi rekao Jamogu ( u drukčijem kontekstu) pa se činilo da nas ima barem dvadeset milijuna. Ili se barem Srbijancima tako činilo.

Ne može se reći da Putin nije imao sličnu pripremnu, poviješću potkovanu fazu u ideji Svi Rusi u jednoj državi, pa makar i nisu Rusi, razdoblje teorijskoga promišljanja, ha, prije praktične agresije, znači krivotvorenje historije pri čemu se Kijevska Rus predstavlja kao središte ruske države, što Vikinzi nikako nisu potvrdili, a ni Slaveni kojima su zavladali, ne bi ni Volodomir Veliki ni Jaroslav Mudri, pa ni nadalje u novomu vijeku kozački hetman Hmeljnicki koji je ipak učinio kobnu pogrešku Perejaslavskim ugovorom na koji se sada (između ostaloga) pozivaju u Moskvi, i tada su počeli problemi ukrajinskoga naroda prozvanim potom maloruskom sastavnicom velikorusa i velikoruske države, uz bjeloruse kao treće oko. Ovih dana možemo gledati nizanku o Katarini Velikoj, koja je navodno žderala muškarce, ali sigurno i susjede, pa je Ukrajina izgubila i autonomiju, a stotinu godina poslije i jezik, zabranjen 1781. Što se događalo u dvadesetom stoljeću, znate i sami. Putin rado govori da ova 2022. nije 1917. kada se raspala carska Rusija, a uspravila Ukrajinska republika, nego je ove godine baš obratno, misli on. Da ne budem dosadan, povijest je zamorna i kada nije krivotvorena, ma baš su boljševici opet uskrsnuli Ukrajinu, tumači Putin, i u tom uskrsnuću umorili glađu milijune Ukrajinaca. Od toga su trenutka preživjeli Ukrajinci ljubitelji sestrinske Rusije, a ako sada stvari pođu po zlu, a pošle su, opet će zavladati glad u Ukrajini, a tajnik UN držati besmislene i dvosmislene govore kao nekidan. Kako god, stradat će i ukrajinski i ruski narod, a kada stradanja i jednih i drugih prijeđu granicu – Putin bi mogao završiti kao Ceausescu (ili Milošević), što će razumjeti u zadnjim minutama života koji je mogao i drukčije završiti da sitni tajni agent nije počeo patiti od neronovskoga sindroma. Ma tko bi odolio kada mu se otvaraju velika zlatna vrata, a on ulazi trijumfalno na pozornicu, praćen pljeskom građana pokornih i njegovom milošću postavljenih na položaje s kojih se može štošta prigrabiti. Tko bi odolio kada sjedi kao učitelj za katedrom, u razmaku znatno većem od capakovskoga, i sarkastično pogledava ruske oligarhe, ne bi li vidio da mu koji od njih oponira, a podređeni mucaju u strahu da ne završe s metkom u glavi. Znaju s kim imaju posla: drčni kagebeovac, inteligentniji od svoje fizionomije, razumio je bio u trenutku rasapa SSSR-a da je jedina vitalna i uglavnom sačuvana organizacija upravo KGB, te se nakon Jeljcina prirodno naslonio na nju i svoje drugove koji su nastavili djelovati kako su već bili naučili, s tim da je neke od njih, sklonije gospodarskim trikovima, poslao u poslovne vode i omogućio im da se bogate, što su novi boljari dobro iskoristili, ali i čuvali glavu znajući gdje su granice i gdje je njihov mentor kojemu treba neki sitni postotak.

Pojavili su se i oligarsi nezavisno od Putina, ali nisu dugo trajali. Pojavila se i opozicija, ali je uhićena ili zastrašivanjem umirena ili umorena. Tako je učinjeno i s vojskom, obavljeno u tišini. Tako i sa "stranačkim prijateljima", kojima je dano do znanja da će Putin biti doživotan, a ako im je do života neka to imaju na umu.

Zastrašivanje kao sustav i dogma, vraćanje u doba prije Hruščova, prema Lenjinu i Staljinu. Oni nisu imali televiziju, Putin ju ima (kao i sve značajne medije, odnosno doslovce sve) i zato voli osobno zastrašivati, što ni Milošević nije činio nego puštao tipove poput Blagoja Adžića koji su Hrvatskoj najavili uništenje. To mu osobno godi, godi njegovoj taštini. S Miloševićem ga ipak povezuje sklonost prema laži, za stolom razgovor, ispod stola pištolj. I ruski i srpski političari su đaci iste škole, bizantske.

Verbalno zastrašivanje prelazi u oružano, konvencionalno, ne zastrašuje se samo prva žrtva nego i sljedeće već označene, baltičke, a velik korak je zastrašivanje Finske (koju ionako ljubitelj i gojenac SSSR-a ima na piku zbog uspješnog otpora Finske, svojedobno), te Švedske koja je živjela u iluziji i blagostanju. I na kraju Putinova zapovijest da budu pripremna nuklearna oružja, što bi značilo ne samo treći svjetski rat nego i svršetak života na Zemlji i povratak rijetkih preživjelih u Krapinu.

Dobro. Ma nije dobro, ali jest kako jest. Svijet se ujedinio u osudi Putina i rata protiv Ukrajine, pale su teške osude, oštre, još oštrije, superoštre. I uvedene sankcije Rusiji. Kao i u vrijeme našega Domovinskog rata, kada nam je uveden embargo na uvoz oružja, zalaganjem Bude i budista. Nije isto, nešto sam pomiješao, ali nisam se mogao suzdržati. Ima i kolateralnih žrtava, recimo Čajkovski, ali zašto je potegnut Swift – ne mogu se dosjetiti, ipak je on bio irski novinar i književnik. Zagrebački ZKM je izveo Dostojevskog pod Tolstojevim motom, ali da se zavara javnost puštena je na ekrane scena u kojoj jedan od Karamazova iz neba u rebra viče: Mrzim Rusiju i Ruse. E, vidite, to se zove licemjerje, a i zašto sve Ruse, prosim vas (valjda i one uhićene protuputinovske), ma tek toliko da frljići i slični protuhrvatski tipovi nesmetano i nadalje djeluju, kao: eto mi smo i proturuski. Još nešto: na ekranu se, u središnjem Dnevniku, pojavilo priopćenje ZKM-a, tako munjevito pojavilo i munjevito odjavilo da publikum nije mogao pročitati što kažu lumeni, valjda je režija dobila mig da tako postupi.

Elem, vraćam se na Hrvatsku, ostajući u temi. Spomenuo sam davnu zabranu ukrajinskoga jezika (pol. 19. st.), koja je očito s vremenom učinila svoje i velik broj Ukrajinaca doista počeo govoriti i pisati ruskim jezikom, pa je tako u velikoj mjeri donedavno i ostalo, što je velika povijesna pobjeda Rusije i izaziva analogije, s tim što je baš u isto vrijeme, drugom polovicom devetnaestoga stoljeća u pravcu Hrvatske i hrvatskoga jezika krenula agresija, u etapama, nametanje srpskoga jezika koje nikada nije uspjelo, ali je uzročilo mnoge nevolje i tužne sudbine hrvatskih patriota.

Hrvatski se odhrvao i onda kada Hrvati nisu smjeli službeno nazivati jezik svojim, narodnim imenom. Sada smiju, ali labradori rade i nadalje. Knjigu "Jezik i nacionalizam" u kojoj se bezočno tvrdi da Hrvati nemaju pravo nazivati svoj jezik hrvatskim, financiralo je svojedobno Ministarstvo kulture RH, a kada sam ja, u ime HKV-a, otišao na DORH kao obični zviždač i tražio da se pokrene postupak protiv odgovornih osoba u ministarstvu, rekoše mi da ne će ništa poduzimati. Ne će, pa ne će. Potežem tu dragu uspomenu da bih vam predočio kako se, malo-pomalo, jednom knjigom naizgled i jednom "deklaracijom" o zajedničkom jeziku, na mala vrata otvara put još jednoj ne samo jezičnoj nego, povijest prisnažuje, i oružanoj agresiji na Hrvatsku. Hoću reći (hoću da kažem, jeste) da mi moramo, mi Hrvati, sasjeći u korijenu svaku makar i sitnu ujdurmu koja bi, da prelazimo preko nje šutke, od punoglavca mogla izrasti u veliku, otrovnu žabu. A da je žaba već sjela na hrvatski lopoč dokaz je i državna (?) protimba donošenju zakona o hrvatskom jeziku. Pušem na hladno? Je li ? Od jezika sve počinje, nastavlja se iracionalnim hodom uz dlaku posvjedočenim, stalnim i bezočnim pogodovanjima srpskoj stranci kojoj je Beograd glavni grad, znači Moskva, a ne Kijev, s kreativnijim namjerama nego što je samo etnobiznis, s položajima u hrvatskoj vlasti na kojima se štošta može doznati i o stanju hrvatske vojske, a ako ne daj Bože Putin uspije makar i privremeno, stare i nedavne navade komšija iz pakla mogle bi se razulariti te, za razliku od početka devedesetih, imati djelotvornu potporu putinovske Rusije, čiji je jedan od mokrih snova i kupanje u toplom moru.

Za sada, svijet se ujedinio protiv putinizma, ujedinio u strahu, stisnuo kao krdo bivola oko kojega obilazi tigar koji nastoji izolirati jednu žrtvu, raskomadati ju i pojesti. Misli on, a događa se suprotno – tigar biva izoliranim, začuđen što je krdo tako jedinstveno da se i samo čudi, te zvijer obilazi, reži i prijeti, oklijeva pred rogovima onih koje je držao rogovima u vreći. Ironično, ali kao da je upravo stvorena nova i efikasnija organizacija ujedinjenih naroda, koja treba zamijeniti staru, ofucanu beamtersku družbu.

Posljedice ove globalne krize mogle bi biti loše po Putina, ali dobre za ruski narod, jer će tzv. Zapad ubuduće triput razmisliti kada mu padne na pamet nadmoćno i s izvjesnim prijezirom odnositi se prema ruskom medvjedu, ne ponoviti pogrješke iz vremena nakon rasapa SSSR-a kada je mogao s više takta i mudrosti posve gospodski pružiti ruku i dobiti više-manje pouzdanog partnera, čak i s ustupcima naizgled na svoju štetu. Ali nije. A nije sada ni vrijeme za slične analize, sada je vrijeme za svakovrsnu pomoć Ukrajini, pa i pošiljkama oružja, što se već i događa. Nije vrijeme ni za posebne interese zapadnih oligarha koji su pogođeni sankcijama kao i ruski. Vrijeme je ratno, tko nije s Ukrajinom, taj je za Putina, i nema tu sivih zona, što je shvatio i Milanović, a i Trump se pojavio na bojištu. U slučaju sretnoga ishoda, koji ovisi prije svega o ukrajinskoj volji za otporom i pobjedom, iz cijele ove opake i opasne, krvave afere, profitirat će najviše – Njemačka. Gospodarski odavno snažna, u ovoj situaciji prešutno dobiva placet i kao vojna sila, nakon sedamdesetak godina (zasluženo) provedenih u nadziranom stanju. Osim toga, Njemačka će profitirati i u dobivanju nove "radne snage" koja joj nedostaje. Nema naznaka da bi se ondje pojavio novi Hitler. On se doduše već pojavio, ali u Moskvi, u kombinaciji sa Staljinom. Slava Ukrajini.

džin tonik

Quote from: ALEKSIJE D. on 28-02-2022, 19:03:54
Zosko, Hrvati se prijavljuju u dobrovoljce za Ukrajnu. Pohitaj, šta čekaš?

da se vratim na ovu tvoju zabavnu opasku. gle, ja imam previse iskustva i, sto bi rekao trukoje, osjecaja za kozmicke vibracije i zrake, da ne bih osjetio teski zadah bizanta.

ta prica sa dobrovoljcima je fenomenalno i ekspresno organizirana, medijski jako eksponirana, popracena, sustavno presutno blagoslovljena od kvazi-hrvatskog rezima, a sto predstavlja veliku anomaliju u aktualnoj hrvatskoj zbilji koja se sastoji od svega, samo ne hrvatskih interesa. znaci, ja u toj prici vidim samo zrtvenu janjad medju kojom je bar 10% beogradskih agenata, a koju se navlaci u interesu nekih buducih koraka rusko-srpskog sveta protiv hr.

u jednu ruku imam "hrvatsku" vlast koja je odavno odstranila sve hrvatsko, sastoji se od 90% jugofila, orjune, kos-a i pupavkinih agentura, koja godinama provodi tiho unistavanje svega zamislivog, pravi se beskrajno disfuncionalnom kad se radi o bilo kakvom hr-interesu, evo, sitan primjer, upravo je peder-parader na vlasti u zg-u otkazao prostorije hrvatskom slovu, dok istovremeno "ministrica kulture" (ona blago zbunjeno-preplasenog pogleda, kao neandertalac kad ugleda vatru) ukinula financije, unistili list, a u drugu imam savrsenu organizaciju dobrovoljaca i price oko ukrajine. sve to dok putinator najavljuje "obracun"sa, jelte, "nacistima" kako braca srbi hrvatima vole tepati. to je anomalija, znaci bizant. da je u hrvatskom interesu i bez funkcije u bizantskom planu, ova ekipa to ne bi postavila na noge i blagoslovila ni za 6 mjeseci, vec bi opstruirala.

hrvatima, preostalima, sirotinji i bijedi, mogu samo reci: ne braniti stakore. tko zadnja dva desetljeca zivi na hrvatskom proracunu, taj ima da brani (samo za upucene: ha!). jer, rusi i srbi jest' da su kroz agenture podrzavali, uvlacili i postavljali te korisne budale ili svjesne ljubitelje uvlacenja u bg-supak da razaraju hr, ali nema ni trunke sanse da ih kad isluze nece pretvoriti u humus. kvalitetan humus. tek tad hrvati trebaju razmisljati o borbi, sve u sklopu zapadne podrske, tad stvarne. znaci prvo da se istutnje srbi i rusi, posteno poharaju, pa tek onda mozemo pricati. a ako stignete do rima i ekumenizirate i papu, castim. ukrajinaca mi je zao u toj prici, tek ce steci hrvatsko iskustvo.

Krsta Klatić Klaja

džin tonik

:) bato, u hr-povijesti ne postoji (diverzantska) borbena grupa poput ove via ukrajine koju nije organizirao, suorganizirao ili infiltrirao beograd. jos u opisanim okolnostima, boze sacuvaj. ne znam gdje je panj kao mjerna jedinica gluposti da ponudi sud...

Krsta Klatić Klaja

pričati u 21. stoljeću da je hrvatska vlast odstranila sve hrvatsko može samo budaletina

džin tonik

ma jasno da ti to ne razumijes, sta mislis kako je nastala ona "blejati kao tele u sharena vrata"?

elem, sad se vise ne bih kladio da nuklearni udar nije vec iza nas, te presli u neku dimenziju 2.0:

Moskva: "Amerika da vrati svoje nuklearno oružje kući"

Quote(...)

Krajnje je vreme da se američko nuklearno oružje vrati kući, a infrastruktura u Evropi koje je povezana s njim, potpuno demontira.

dark horse

Quote from: Labudan on 01-03-2022, 10:35:31
pričati u 21. stoljeću da je hrvatska vlast odstranila sve hrvatsko može samo budaletina

Ista pateticna prica kao u doba SFRJ, bu kme, srbi odstranili sve hrvatsko, a predsednik hrvat razbio Srbiju za 300 narednih godina, dok Hrvatskoj prisvojio sto nikad nisu imali ni trazili. Čerupaj i kradi tuđe princip.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truba

Ko je hrvat?
Mozda vama je hrvat
Nama nije
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dark horse

Pa, ako nije hrvat, i ako niste komunjare i nije vam bila dobra nijedna Jugoslavija, što se lepo ne odreknete Avnojevskih granica i vratite, recimo, na granice Hrvatske iz 1867?

Ne valja sad, nije valjalo ni pre 50 godina, ni pre 100, ajmo onda kako je bilo pre 150 godina.

Palmer

Зато што немају срама.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Black swan on 01-03-2022, 16:20:31
Ko je hrvat?
Mozda vama je hrvat
Nama nije

ah bre komi, prežvakali smo ovu temu tisuću puta, al telezoletu ne idu u vugla, a ni tebi

naime, niko nije kriv Hrvatima što prvo kažu da su Iliri, pa Starčević kaže da nisu ni Sloveni al je Miloš Obilić hrvatski vitez, pa onda ispadna da ipak jesu Sloveni i da su Hrvati i Srbi jedan narod, pa onda nisu jedan narod jer Jugosloveni su izmišljotina, pa su malo Hrvati u stvari Goti, pa potiču iz Irana, pa su neka zapizdinska prezimena Šenoa, Šuflaj i Frank Hrvati, pa broje krvna zrnca i rade genetska testiranja devedesetih dok kasnije nisu otkrili da su isti genetski kurac ko Srbi, i naravno sad kad Srba ni nema jopet postoje neki ne-Hrvati, db-Hrvati, Hrvati koji se zoletu dojčeru ne sviđaju...

pa što se ne izjasnite da ste seljačka mlada, nećkanjerosi sranjerosi i ono sigurno bi uspjelo ovaj put :)

Zamisli tog ludila očišćena Hrvatska etnički a i dalje nije Hrvatska, nešto joj stalno fali, roba s greškom, stalno felerična, stalno dlake na onoj stvari posred bicikla :)

Truba

A sta naprica
Ako ne mozes pricati u 2 reda ne pocinji
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

Truba

Zao mi je sto ovdje ne radi brzi upload slika
S moba...ukuco sam byzantine map 990
Sjo kolika je hrvatska tada bila...ogromna ko bih hrvatska i jos okolo ponesto sve skupa...a srbija pod mikroskopom

Krsta Klatić Klaja

možel ova mapa?  :!:

to je zapravo rješenje: Hrvati su... Mađari!

Krsta Klatić Klaja

džin tonik

Melitopolj

danas u nj jedan od dva korumpirana bivsa kanclera (schröder, merkel) u slobodnom padu, kompletno okretanje ledja suradnika i izopcenje iz civiliziranog svijeta na svim razinama. ovo je i pocetak raspada beogradskih agentura za sijanje fekalija u nj.

Büromitarbeiter von Altkanzler Gerhard Schröder kündigen

džin tonik

Quote from: Labudan on 01-03-2022, 17:51:48
telezoletu ne idu u vugla...

telebato, mojne se praviti veci idiot no sto jesi. od "revolucije" 2000. u hr ekspresno je "ociscena" sva hr-uprava od hrvata. stvarnih hrvatskih demokrata. mislim, ne da je to nesto cudno, mi pricamo o okviru u kojem je zavladalo sv. trojstvo kgb-stasi-udba, tek pod blagim premazom izigrane demokracije. tu su korumpirani cak dva njemacka kanclera, pa americki zuti idiot i sl., ne da ne bi jedna hr sa politicki polupismenom glasackom bazom.
svi mi u centralno-(jugo-)istocnoj europi vec 20 godina zivimo pod drndanjem doticnog sv. trojstva, u huliganskom sustavu, kleptokraciji feuda kgb-stasi-udba, koja je bujala kao proljev na kishi do neki dan. i nemoj misliti da je to za vas dobro, tu vam je stradao i djindjic, te na budalastinama opet odgojena jos jedna generacija za slanje na klanje.

dark horse

Quote from: džin tonik on 02-03-2022, 07:17:23
od "revolucije" 2000. u hr ekspresno je "ociscena" sva hr-uprava od hrvata. stvarnih hrvatskih demokrata.

Quote from: džin tonik on 02-03-2022, 07:17:23
svi mi u centralno-(jugo-)istocnoj europi vec 20 godina zivimo pod drndanjem doticnog sv. trojstva, u huliganskom sustavu, kleptokraciji feuda kgb-stasi-udba, koja je bujala kao proljev na kishi do neki dan. i nemoj misliti da je to za vas dobro, tu vam je stradao i djindjic, te na budalastinama opet odgojena jos jedna generacija za slanje na klanje.

Tvojoj teoriji zavere izmiče da je 10 godina je neki fizički limit bilo koje vlasti, bilo gde, 20 godina je već davna istorija, kad je svim akterima istekao radni vek, sa 30 se može praviti reunion izlapele šačiče preživelih penzosa na Mirogoju. Jednostavno, vreme melje. To je usud čoveka.

Ti želiš reći da ti tvoji "stvarno demokratski hrvati" nisu iskoristili potencijal, kao što nije ni Đinđić, što je verovatno tačno, ali pogledaj i suprotnu stranu, ako tako gledaš verovatno niko na zemlji ne ostvari sve što je mogao i zamislio. Eto, i Putinu se približava fizički kraj, pa rešio čovek da pred smrt počisti fašističku bandu, što je svakako prilično ambiciozan poduhvat za realno jednog starca, skoro pa na samrti.

Krsta Klatić Klaja

ajde more patološki lažove, ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je i dalje puno ustašije iz dijaspore, i to je ustašija a ne "hrvatski demokrati". Koji demokrati ne poštuju sopstveni ustav, načela konsensualne demokratije, multikulturalističke političke principe, čak krše i oduzimaju ljudska prava, etnički čiste, dovršavaju genocid, ajde more prijavi se na neku kliniku i liječi tu bolest malo :)

džin tonik

Trener Sheriffa bori se za Ukrajinu: 'Koga da se bojim?!'

QuoteTrener moldavskog prvaka Sheriffa, Jurij Vernidub, priključio se ukrajinskoj vojsci prije nekoliko dana.

Ovaj Ukrajinac fotografirao se u uniformi ukrajinske vojske s još dva suborca.

"Imam 56 godina. Koga da se bojim?! Ja sam već odživio svoj život... Borim se za djecu, unuke, suprugu i svu svoju obitelj", rekao je Vernidub.

"Putin je kopija Adolfa Hitlera. On je kreten i nakaza. U pravu su svi oni koji ga šalju u pakao. Nemam prave riječi za njega, imam samo poruku: Putine, odje*i!"

(...)

džin tonik

"Treći svetski rat biće nuklearni"

QuoteTreći svetski rat biće nuklearni, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je upozorio i da bi takav sukob bio razoran.

"Ruska specijalna operacija u Ukrajini je bila pokrenuta s ciljem da se razoruža aktuelni režim u Kijevu i spreči da nabavi nuklearno oružje", izjavio je Lavrov u intervjuu za Al Džaziru, a prenosi ruska agencija Tas.

(...)

jel ovaj huligan samo meni vec dosadan? puno se ponavlja. :cry:

džin tonik

primjer znacaja pada kgb-stasi-udba mreze u njemackoj:
do kratko prije agresije pokusavalo se je priljubiti hr uz dodika, pri cemu je stakor koji glumi hrvatskog predsjednika, milanovic, izjavljivao ljubav dodiku, a novinar u njemackoj (sa dugim stazom u beogradu) provlacio teze kako sankcije protiv dodikove retorike i planova nisu moguce, jer dodika brani eu-clanica hrvatska koja zeli razbiti bih. kao, ne srbija, srbija postiva integritet bih i zeli cjelovitu bih, vec hr podrzava dodika pri razbijanju bih, podriva bih.
taj clanak, objavljen kratko prije agresije, od danas se cita ovako:

(hopla, u slijepoj ste ulici. ovaj clanak na zalost (vise) ne postoji.)

Krsta Klatić Klaja

džin tonik

Bivši šef Formule 1 Ecclestone ne okreće leđa prijatelju Putinu

Quote(...)

"Volio bih vidjeti Putina kako upravlja Europom"

Daleko od toga da je Ecclestone prvi put branio Putina. U intervjuu za Times 2019. rekao je da bi volio vidjeti ruskog čelnika kako "upravlja Europom".

Čak je jednom otišao toliko daleko da je rekao da će dati svoj život da spasi Putinov ako treba.

"Da netko ima mitraljez i spreman je pucati u Putina, stao bih ispred njega", dodao je. "Zato što je dobar momak."

Bernie Ecclestone poznat je i po tome da je priznao da vjeruje u diktaturu kao idealan politički sistem te je godinama uvjeravao da će Putin biti veliki lider u Europi.

91 godina, 3 milijarde...

Joe Biden still living in Iran era: Putin will never gain hearts & souls of Iranian people

ajd, budite pametni... jel neki putujuci cirkus? nije. frikshow? nije. neki gusteri u orbiti? nemamo dokaza. neke zrake, kosmicko zracenje? ne pogadja sve.

12

Rusija će prestati da isporučuje Sjedinjenim Državama raketne motore, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin, javlja Sputnjik na engleskom

"Neka lete u kosmos na metlama", dodao je prvi čovek Roskosmosa.

Krsta Klatić Klaja

džin tonik

fenomenoloski je zanimljivo koliko se svijet i dalje sto pravi, sto stvarno ne razumije, da ima posla sa "antifasizmom".
kljucno pitanje: hoce li sad ispraviti greske iz 1945. ili ce opet kupiti malo slobode genocidom nad narodima (jugo-)istocne europe.

ne da ih krivim previse, sve je to prilicno maloumno vodstvo koje ne razumije bit bizantizma. njemacki nacionalsocijalizam, nacizam, bijese jednostavna stvar, vidljiv. dok je rusko-srpski nacionalsocijalizam, nacizam, bizantski skriven pod stotinjak premaza, primjerice pod terminom "antifasizam", "internacionalni socijalizam", itd. skriven i osiguran mnogim pricuvnim polozajima kao sotonistickom pravoslavnom crkvom ili titoizmom u koje ce pobjeci i zapadu ostati "prihvatljiv" ako se narushi vidljiva staljinisticka linija, te nastaviti infekciju i podrivanje, nove pripreme za otvoreno bujanje.

kad vidim koliko je taj bizantski nacionalsocijalizam uspjesan, rekao bih probudite me za 100 godina. jako tesko ce naivna zapadnjacka drustva sagledati sve dimenzije podvala. siguran sam da bi cak i jedan bato brzinom i varijacijom umnih fekalija srusio pola zapadnjackih "lidera" brze no kakav gatling pleme bika koji sjedi... gdje tek ozbiljni satanisti, neki spc-pop ili komesar, demoni u ragu vucica ili pak zavodljivi zenski.

Truba

Krsta Klatić Klaja

Čitam i tebe :D

Kake veze odakle je link

Truba

Krsta Klatić Klaja

džin tonik

Rusi naglo emigriraju iz Rusije: Letovi za Erevan, Istanbul i Beograd potpuno su rasprodani

QuoteDok neki Rusi prosvjeduju protiv rata u Ukrajini, drugi su se odlučili otputovati iz Rusije u strahu od sankcija, ekonomske i političke nesigurnosti.

"Moja budućnost mi je oduzeta, ova zemlja više nikad neće biti ista," rekao je Aleksej Trubetski, voditelj škole engleskog jezika u Moskvi za The Guardian. Kartu za Šri Lanku kupio je istog dana kad je Vladimir Putin napao Ukrajinu. Trubetski je dodao kako se nada da će se vratiti u zemlju koju voli, ali potpuno je nejasno što će sljedeće dogoditi.

Odlaze Ikea, Apple i Nike

Ruska valuta i financijska tržišta drastično su pala ovaj tjedan nakon što je Zapad uveo sankcije. Iz Moskve masovno odlaze zapadne kompanije, uključujući Ikeu, Apple i Nike.

Google analitika pokazuje da Rusi od prošlog tjedna sve češće u tražilicu upisuju riječ ,,emigracija", a otvoreni su i brojni Telegram kanali na kojima zabrinuti građani raspravljaju o načinima kako napustiti zemlju.

Andrei Kolešnikov, viši suradnik na Carnegie Endowment think-tanku, kaže da je ovakav egzodus ,,kvalitetne radne snage" očekivan, jer oni osjećaju da ,,nemaju budućnost u Rusiji."

"Egzodus znači propadanje nacije"

,,Ovaj egzodus značit će propadanje nacije. Zemlja nema veliki bazen talentiranih ljudi. Bez njih, Rusija se ne može razvijati," rekao je Kolešnikov.

Masovnu emigraciju pojačavaju glasine da bi vlasti mogle proglasiti izvanredno stanje već ovog petka, kada bi Vijeće federacije, gornji dom ruskog parlamenta, trebao održati izvanredni sastanak.

Takav potez bio bi bez presedana u modernoj ruskoj povijesti i mogao bi uključivati masovnu mobilizaciju muške populacije, kao i zatvaranje granica, prema službenom dokumentu koji opisuje ovaj zakon.

Priča se o izvanrednom stanju

,,Okupio sam obitelj nakon što mi je prijatelj 'na vrhu' rekao o izvanrednom stanju. Rezervirali smo prvi avion za utorak i otišli u prvu zemlju u kojoj nikad prije nisam bio," rekao je Anton, viši menadžer u velikoj ruskoj kompaniji za plin i naftu. ,,Ne planiram se boriti u ovom ratu koji ionako nije bio moja odluka."

Tatiana Stanovaja, poznata ruska politička analitičarka, napisala je na Twitteru u srijedu da bi proglašavanje izvanrednog stanja bio ,,logičan scenarij."

,,Uvođenje izvanrednog stanja dat će ovlasti vlastima da uvedu vojnu cenzuru i povećaju tajnost aktivnosti države i lokalnih tijela."

"U ratu smo, vidjet ćemo"

Posljednji put je vijeće održalo izvanredni sastanak 22. veljače, kada je tijelo potvrdilo zahtjev Vladimira Putina za korištenje vojne sile izvan granica države, dva dana prije invazije na Ukrajinu. Vijeće je izjavilo da se službeno sastaju da rasprave paket kriznih mjera kao odgovor na zapadne sankcije.

Tijekom brifinga s reporterima u utorak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je spekulacije o uvođenju izvanrednog stanja. Visoki izvor iz jedne od tri velike zračne luke u Moskvi također je rekao da ne vjeruje da je zatvaranje granica vjerojatno.

,,Nitko nas nije informirao ni o čemu. Mislim da to nije vjerojatno. Istovremeno, u ratu smo, vidjet ćemo," rekao je izvor.

Ali, kako su se glasine širile, u Moskvi se u četvrtak mogla osjetiti panika.

Zatvoreni zračni prostori

Oni koji su željeli otići suočili su se s ozbiljnom oskudicom letova nakon što su zapadne zemlje zatvorile svoje zračne prostore ruskim aviokompanijama. Moskva je odgovorila zatvaranjem svog zračnog prostora većini Zapada.

Letovi za Erevan, Istanbul i Beograd potpuno su rasprodani za sljedećih nekoliko dana, a jednosmjerna karta za Dubai sada stoji nešto više od 4.000 dolara – u usporedbi s 334 dolara u normalnim okolnostima – vidi se iz podataka Skyscannera. Karte za vlak iz Sankt Petersburga za Helsinki su također rasprodane za četvrtak i petak.

Neki muškarci koji su otišli ranije ovog tjedna govore kako su prošli intenzivno ispitivanje na ruskim granicama.

Intenzivno ispitivanje na ruskim granicama

Andrej, direktor kina iz Moskve, rekao je da je bio zadržan u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo, odakle je htio sjesti na let za Baku.

Pretražena mu je prtljaga, a službenik zračne luke pregledao je sve privatne razgovore u aplikacijama na njegovom mobitelu.

,,Uzeo mi je telefon i dobrih sat vremena sve pregledavao. Na svu sreću, izbrisao sam sve razgovore u kojima sam izražavao svoje kritike na ovaj rat," rekao je Andrej. ,,Pitali su me volim li 'zaista' svoju zemlju ako sam protiv rata, zašto želim 'bježati' i zašto sam čitao nezavisne medije kao što je Meduza."

IT sektor

,,To je bio jedan od najstrašnijih trenutaka u mom životu," dodaje Andrej, koji je ipak dobio dozvolu za let.

I dok nesigurnost raste, čelnica centralne banke Elvira Nabiulina, traži Ruse da ostanu mirni.

,,Definitivno ćemo izdržati sve ovo... prijatelji, moramo zapamtiti, mnogo toga ovisi o nama, moramo zaboraviti svoje nesuglasice i pomoći svojim kolegama," rekla je Nabiulina u jednom od rijetkih pojavljivanja na ruskoj državnoj televiziji.

Ranije ovog tjedna, Rusija je također uvela nove zakone s ciljem da stimulira IT sektor. Mnogo Rusa koji rade u tom sektoru gledat će kako napustiti zemlju, znajući da će se njihove vještine cijeniti u inozemstvu.

Navodno visoki ruski dužnosnici evakuiraju obitelji

Ali uz sve mjere koje poduzimaju dužnosnici da uvjere narod da je zemlja stabilna, neki na samom vrhu ruske vlade su i sami evakuirali svoje obitelji.

,,Cijela obitelj je ranije ovog tjedna odletjela u zemlju južno od Rusije. Rečeno nam je da idemo što je prije moguće," izjavila je kći jednog od najvažnijih ruskih dužnosnika bliskog Putinu. ,,Ovdje ćemo čekati dok sve završi."

džin tonik

ti si, petronije, najnemastovitiji sagitas. nemoj nikad nista pisati, roman, prica, trilogija, nista, ni u pokusaju. covjek ti prosto ne moze odgovoriti bez da se sroza na dosadu. mozda da ti nacrtam brkove?

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 02-03-2022, 19:30:57
Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska agresija protiv Ukrajine 

Vođa trenutno na TV objašnjava zašto je moralo.

eo Krstić kod Đuke podsjeća da su Rusi Srbiji uveli sankcije devedesetih
https://www.youtube.com/watch?v=NlTmYRjTxX0

iliti polako se pripajamo američkim kolonijama, evropskim vrijednostima i tako to

Krsta Klatić Klaja

Petronije

Quote from: džin tonik on 05-03-2022, 10:29:15
ti si, petronije, najnemastovitiji sagitas. nemoj nikad nista pisati, roman, prica, trilogija, nista, ni u pokusaju. covjek ti prosto ne moze odgovoriti bez da se sroza na dosadu. mozda da ti nacrtam brkove?
Uopšte ne poštuješ vreme koje sam izdvojio da ovu fotografiju editujem u fotošopu.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

džin tonik

kako ne, vidis da sam te primijetio.
znas, tako mi je jednom neki lik koji godinama bez ucesca prati topike poslao nekakvu privatnu poruku. ne sjecam se vise, zanimao ga neki link ili tako nesto. a ja ga pitam, pa zaboga, zasto pp, zasto se ne oglasis na forumu? kaze covjek: iskreno, bojim se da bih ispao glup.
pazi razmisljanja. ne zeli ispasti glup.
pa reko, ne boj se, ne mozes ispasti glup. ti jesi glup, to je normalno, prirodno stanje. ako pokusas, mozes samo povremeno nekim slucajom ispasti pametan. znaci mozes samo dobiti.
tako da cijenim pokusaje i vrijeme koje si izdvojio, etc.
nastavi.

Krsta Klatić Klaja

Zole, drago mi je da neko cijeni tvoj rad, makar na pp.

dark horse

Uje, šta bi bilo tek da te je na pp kontaktirala neka riba i tražila dete da joj napraviš?

Pa, verovatno ne bi mogli da živimo od tebe.

Upps, korekcija: to nam je redovno stanje već godinama. xrofl

Krsta Klatić Klaja

Krsta Klatić Klaja

Alexandr Dugin

This is not a war with Ukraine. It is a confrontation with globalism as an integral planetary phenomenon. It is a confrontation on all levels - geopolitical and ideological. Russia rejects everything in globalism - unipolarity, Atlantism, on the one hand, and liberalism, anti-tradition, technocracy, Great Reset in one word, on the other. It is clear that all European leaders are part of the Atlanticist liberal elite.

And we are at war with exactly that. Hence their legitimate reaction. Russia is now being excluded from the globalist networks. It no longer has a choice: either build its world or disappear. Russia has set a course to build its world, its civilization. And now the first step is being taken. But sovereign in the face of globalism can only be a large space, a continent-state, a civilization-state. No country can withstand complete disconnection for a long time.

Russia is now creating a field of global resistance. Its victory would be a victory for all alternative forces, both right-wing and left-wing, and for all peoples. We are, as always, starting the most difficult and dangerous processes.

But when we win, everyone takes advantage of them. That is the way it is meant to be. We are now creating the preconditions for real multipolarity. And those who are ready to kill us now will be the first to take advantage of our feat tomorrow.

I almost always write things that later come true. This will also come true.