• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

lilit

joj D.
stavicu te na ignor, majke mi. pokusavam da se ohafizam, a ove price o lecenju raka ishranom mi nikako ne pomazu u tome.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Lord Kufer

Rak nije bolest, pa ne može ni da se leči. Može samo da se uništava.

Josephine

pa dobro, lilit, znam ja da ti moraš da braniš svoju profesiju, koja kod da je :lol: , nego ja sam medicinu i napustila (delom) jer nije po mom senzibilitetu. lečiti telo, a ne videti čoveka... ima tu nečega fundamentalno pogrešnog u medicini koja je postavljena kao humana nauka.

ne branim homeopatiju, kažem da je lep uvod u razvoj medicine

a što, pa ima ljudi koji su rak uništili  :lol:  ishranom?

mac

Mislim da mešaš sveopštu medicinu i korporativnu kulturu. Ne može medicina biti bezosećajna, nego su to korporacije. Takođe pomešala si šta je bitno od uzroka i simptoma. Cilj je upravo pronaći i rešiti uzrok, a simptomi nas dovode do toga. Imaš li bar dokaze za tu mantru, da današnja medicina leči simptome, a ne uzroke?

Džek

Izleče se i otrovima a procenat izlečenih ishranom (Brojsovom metodom, npr.) nije stopostotan. Uspesi alternativnog lečenja se prikazuju, bombastično, a neuspesi se prikrivaju, tj, ne obznanjuju.

U jednom postu veliš da trad med leči simptom, u drugom kažeš - uzrok.
Možda želiš da nam saopštiš da leči i uzrok i simptom, što bi bilo najpribližnije činjeničnom stanju? :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

lilit

imati na umu da moja profesija nije medicina.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 07-09-2012, 12:40:07
Možda želiš da nam saopštiš da leči i uzrok i simptom, što bi bilo najpribližnije činjeničnom stanju? :)

jel? to je zato što mi se spava... simptom, simptom.

@mac

jes, mešam, nakon što sam bila u srcu (medicine).  :lol:

imaš li ti dokaze da leči uzrok, a ne simptom? toliko analgetika na svetu, a on kaže da leči uzrok...

Imati na umu (što kaže lilit) da sam se ogradila, ne čitati sve crno ili belo.

"lep uvod" je nešto sasvim drugo u odnosu na "homeopatija leči" ili "tradicionalna medicina je neuspešna".

Lord Kufer

Kaže se da alopatska medicina izvodi čitav organizam iz zdravog stanja da bi ga dovela u ravnotežu s bolesnim delom.
Kod homeopatske medicije deluje se samo na bolesni deo organizma.
To bi bila suštinska razlika.

Josephine

homeopatija ima holistički pristup, koliko znam...

da se razumemo, vodila je mene, skeptičnu, drugarica na jedan homeopatski tretman. dobih te lekiće od neke šarlatanke. nije to homeopatija, to je njena zloupotreba. nažalost, prešla u opšte shvatanje koncepta homeopatije.

Lord Kufer

Obično leče kuglicama od voska i svetom vodicom  8)

Homeopatska medicina je takođe bizmis.

Ja sam bio jednom. Čovek mi je lečio spondilozu tako što mi je reko da izujem cipele i čarape i stiso me za mali prst na nozi. Držao tako pet minuta. Onda mi je dao bičice s nekim čajevima, male bočice, svaka po 250 din. U svakoj je bio, po mojoj proceni, različit čaj - što znači da košta bočica najviše 5 din sa sve ambalažom.

Nisam ja platio nego čovek koji me je doveo...

Bilo je par Cigana u čekaonici. Oni su svašta pričali. Onda su neki Cigani uveli jednu stariju ženu koja je jedva hodala, kao žena je s Kosova, doživela saobraćajnu nesreću. Odveli je u ordinaciju. Posle 20 minuta, gle čuda, izlazi žena sama, ide ko nova.

Ovakva vrsta prevare zahteva veliku organizaciju i mora da bude u sprezi s vlastima.

Ovo je jedan tip iz Ovče.

Da bi fascinirao pacijente, priča im neku tužnu priču, kako je on bio beba za vreme rata, pa je spasavan od ustaša u nekom džaku s dokumentama. Velika i tužna priča, ali mislim da je to priča koju sam negde davno negde pročitao.

Gangsteraj obični.

Josephine

mac

Početni iskaz je "medicina leči simptom, a ne uzrok". Suprotan iskaz je "nije tačno da medicina leči simptom, a ne uzrok". Suprotan iskaz nije "medicina leči uzrok, a ne simptom". Medicina je nauka, i ništa ona ne leči. Leče nas postupci i lekovi. Potrebno je za svaki lek ponaosob utvrditi da li važi iskaz "X leči simptom, a ne uzrok". Mogli bismo da počnemo od članka na vikipediji o lekovima, pa makar za svaku vrstu lekova, ako ne svaki lek ponaosob, da utvrdimo da li je iskaz tačan.

Početni tvoj iskaz, na koji sam ja reagovao je "u homeopatiju se ne veruje". Ja smatram da to nije tačno, jer dovoljno je istraživanja obavljeno da se ustanovi da homeopatija ne proizvodi rezultate bolje od placeba, i da je na nivou nadrilekarstva, ili na engleskom "quackery". Videti poslednju rečenicu u prvom pasusu na vikipedijinom članku o homeopatiji.

Džek

analgetici ne leče uzrok glavobolje ili zubobolje, nego pružaju trenutno olakšanje i svako normalan je toga svestan i svaka individua (normalna, ima nas svakakvih) će se obratiti zubaru da mu otkloni uzrok bola, a za učestale glavobolje će se (normalna) osoba takođe obratiti lekaru.
Povremene glavobolje se smatraju normalnom pojavom, jer medicina nije egzaktna nauka, naročito grana koja se bavi tintarom. Po stepenu dostignuća, medicima je još uvek vrlo mlada nauka i ima mnogo toga da spozna pre konačnog cilja, a to je otklanjanjem uzroka pre nego što se i pojave.

ALEKSIJE D.

D. ti, izgleda, na svoju sreću, nisi nikad bila ozbiljno bolesna?
Svako ko je imao ili ima neku tešku bolest u porodici vrlo dobro zna kako će, u očaju, posegnuti za svim mogućim i nemogućim metodama sredstvima i sličnim stvarčicama za koje se tvrdi kako leče baš tu boleštinu.
Uključujući i šuljeve.
U tom smislu toplo preporučujem štivo:
13 pojava koje nemaju smislaMajkl BruksČovek je, inače, kvanti fizičar ali ima tu i o homeopatiji i druim sitnicama (placebo efekat na primer).

Dzimi Gitara

Ok D, pošto braniš "alternativne" metode lečenja, da ti postavim jedno pitanje. Kada bi sutra saznala da imaš rak (fali smajli koji pljuje tri puta protiv uroka), što se meni dogodilo jednog dana pre desetak godina, šta bi uradila? Šanse za izlečenje su ti statistički poprilične, doduše istina, invazivnim metodama, ako se odlučiš za tradicionalnu medicinu. A sa druge strane imaš haos od ćiribu-ćiriba metoda i nikakvu statistiku. Lepo je verovati da mirisanje cveća leči teške bolesti, ali kada ta bolest dođe, hoćeš li sebe staviti na kocku?

Ja sam odlučio da se ne zezam, prihvatio sam hemioterapiju i preživeo. Jeste da mi je trebalo nekoliko godina da se dovedem u pređašje stanje

Znam za jednu osobu iz relativno bliskog okruženja, koja je odlučila da se leči promenom ishrane, čajevima itd. Rak zavara, ponekad se razvija prilično dugo i čovek se sa nekim promenama načina života oseti bolje i snažnije. Ali bolest nije izlečena. Nažalost kada je ta osoba to shvatila šanse za izlečenje više nije bilo.

Ja lično mislim da su gotovo svi homeopati, vračevi i ostali iscelitelji koji nas ubeđuju u štetnost tradicionalne medicine ili ludaci koji veruju da imaju posebne sposobnosti ili (mnogo češće) hohštapleri koji vrebaju priliku da od ljudi u golemoj nevolji iscede novac. Čovek ugrožen bolešću je lak plen i poverovaće u bilo šta da bi kupio nadu.

Što se mene tiče, to je gora sorta zlikovaca od one za koje se osnivaju specijalni sudovi.

Naravno, često se u tim "alternativnim" (stavljam pod navodnike, jer pričam o bolestima u kojima ne postoji aternativa tradicionalnoj medicini), nađe ponešto vredno daljeg istraživanja, a to su najčešće ostaci narodne medicine (lečenje biljkama i sl.), koji po pravilu pomažu samo u ublažavanju nuspojava konvencionalnog lečenja ili ojačavanju imuniteta i mogu se koristiti samo kao dodatak. Ali i tu treba biti oprezan i konsultovati školovane lekare, jer može doći do kontraefekata u lečenju.

Svi bi mi voleli da postoji čarobni štapić, pogotovo kad nas snađe bolest, ali budimo realni barem kad zagusti, jer tada je reč o glavi.

Sa jednom od iznetih činjenica bih se svakako složio, a to je loša raspodela resursa u sistemu lečenja (i medicina i farmacija). Koliko ja znam statistike govore o gigantskoj nesrazmeri novca koji se iz budžeta razvijenih država ulaže u razvoj lekova, spram onog novca koji se ulaže u iskorenjivanja bolesti. Po tom pitanju stojim na strani konspirologa, pa nek me ko zna više razuveri.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Josephine

ne bih opet ponavljala da nisam protiv tradicionalne medicine, a za homeopatiju,. :) ja sam više za evoluciju tradicionalne medicine, infuzijom homeopatije i drugih alternativnih metoda. može i obrnuto.

Džek

Tradicionalna medicina evoluira iz dana u dan i kao svaka evolucija kompleksnog sistema je jako spora. Toliko spora da ti i slični tebi to ne vide.

Ipak, setimo se medicine pre sto godina pa pre pedeset i sada. Na osnovu toga lako je projektovati dostignuća medicine u narednih stotinjak godina. Dakle, evolucija ide, dešava se, samo za naše kratke živote -sporo.

Mandragorin primer dovoljno kazuje.
Kada te zaboli zub, je l' žvačeš travuljine kao krava- šarulja a koje ti je prodao neki Šaban Skener ili drmneš kafetin pa odeš zubaru?

mac

Vikipedija kaže da je tradicionalna medicina nešto drugo od onog što se ovde koristi. Preporučio bih termin "moderna medicina".

Džek

Žrtva sam D.-ine zablude, olako sam prihvatio njene termine.

Father Jape

Čudi me što ste ovoliko postova razmenili a niko još nije citirao Tima Minchina.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Dzimi Gitara

Quote from: Džek svih zanata on 07-09-2012, 15:04:01
Žrtva sam D.-ine zablude, olako sam prihvatio njene termine.

Istina, Mac je u pravu, drvimo a pravimo ovakve lapsuse. Mada mi je paralo uši, nisam proveravao, jer sam pretpostavljao da je moderna/zvanična medicina dovoljno dugo nauka da bi se mogla tretirati tradicionalnom.

Meho Krljic

Ma stvari su dosta proste ako se vratimo na ono što je mac originalno napisao a to je da su uspesi homeopatije na nivou statističkog šuma. Uspesi "zvanične" medicine ipak daju statistički bolju sliku. Hajde da kažemo da je delom tu kriv bias sistema koji je prirodno naklonjeniji "svojoj" disciplini, no, i pored toga se vidi ogromna disproporcija u uspešnosti. Pristupi homeopatije i obične medicine su radikalno različiti i tiču se u velikoj meri i potpuno različitih životnih stilova. Možda bi da preovlađuje drugačiji životni stil homeopatija bila uspešnija statistički, ali... ne preovlađuje niti će preovlađivati izmenama u britanskom zdravstvu.

pokojni Steva

...Queen Victoria herself did not use homeopathy at all, though many of her relatives did. Sir John Weir, was apparently homeopathic doctor to 6 monarchs: King of Norway, King Edward the VII, George V, Edward VIII, George VI and Queen Elizabeth II...

http://www.homeoint.org/morrell/british/royalty.htm
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Dzimi Gitara

Quote from: Meho Krljic on 07-09-2012, 17:19:24
Ma stvari su dosta proste ako se vratimo na ono što je mac originalno napisao a to je da su uspesi homeopatije na nivou statističkog šuma. Uspesi "zvanične" medicine ipak daju statistički bolju sliku. Hajde da kažemo da je delom tu kriv bias sistema koji je prirodno naklonjeniji "svojoj" disciplini, no, i pored toga se vidi ogromna disproporcija u uspešnosti. Pristupi homeopatije i obične medicine su radikalno različiti i tiču se u velikoj meri i potpuno različitih životnih stilova. Možda bi da preovlađuje drugačiji životni stil homeopatija bila uspešnija statistički, ali... ne preovlađuje niti će preovlađivati izmenama u britanskom zdravstvu.

To! Potrebna nam je Stranka za unapređenje ljudskog mozga. Zar nije neka takva operisala u stranačkom životu 90-ih.

Josephine

pa, meho, ja upravo i rekoh da je potrebna nekakva fuzija svega... ovi ostali što ne čitaju, na njihove komentare nemam odgovor

mac

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 07-09-2012, 17:19:24
Možda bi da preovlađuje drugačiji životni stil homeopatija bila uspešnija statistički, ali... ne preovlađuje niti će preovlađivati izmenama u britanskom zdravstvu.

problem sa merenjem uspešnog je što uvek proističe iz karakteristika sistema u kojem se meri

Meho Krljic

To svakako. Ali s druge strane, karakteristike sistema u kojem se meri su one na koje je podešena ne samo medicina koju imamo nego i naš generalni životni stil. Grubo rečeno, da svake noći spojim osam sati spavanja, ujutro ustanem i popijem malo kozijeg mleka, protrčim deset kilometara i posle radim u zdravo, dobro provetrenoj prostoriji uz pauze za ustajanje od stola svakih sat vremena po pet minuta, pa posle dođem kući, pojedem lagan obrok pa uveče odem na bazen, moje zdravlje bi bilo daleko bolje i tu bi (možda) homeopatija mene bolje lečila. Ali dostizanje tako nečeg zahteva mnogo više od zamene klasičnog medicinskog tretmana homeopatskim.

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 07-09-2012, 14:04:30
ne bih opet ponavljala da nisam protiv tradicionalne medicine, a za homeopatiju,. :) ja sam više za evoluciju tradicionalne medicine, infuzijom homeopatije i drugih alternativnih metoda. može i obrnuto.

Како ће "традиционална" медицина (ово је, претпостављам, народна медицина, чајеви, облоге, итд) еволуирати инфузијом хомеопатије итд итд итд, а може и обрнуто?

xrofl
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

http://www.examiner.com/article/dollar-no-longer-primary-oil-currency-as-china-begins-to-sell-oil-using-yuan

QuoteOn Sept. 11, Pastor Lindsey Williams, former minister to the global oil companies during the building of the Alaskan pipeline, announced the most significant event to affect the U.S. dollar since its inception as a currency. For the first time since the 1970's, when Henry Kissenger forged a trade agreement with the Royal house of Saud to sell oil using only U.S. dollars, China announced its intention to bypass the dollar for global oil customers and began selling the commodity using their own currency.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

raindelay

Japan's Finance Minister Commits Suicide on Suicide Prevention Day  xrotaeye

Tadahiro Matsushita, the Minister of Financial Services, was found dead today, on World Suicide Prevention Day in what police are investigating as a suicide. He allegedly hung himself in his own home. He would not be he first Japanese government minister to kill himself and he won't be the last. It was reported that he was struggling with the pressures of his job.

http://news.yahoo.com/japans-finance-minister-commits-suicide-suicide-prevention-day-234317711.html
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

džin tonik

6 Chinese ships enter Japanese territorial waters near Senkakus
QuoteSix Chinese surveillance ships entered Japan's territorial waters Friday near the disputed Senkaku Islands, the Japan Coast Guard said, prompting the government to set up task forces at the crisis management center within the prime minister's office and at the National Police Agency.

It was the first intrusion by Chinese vessels into Japan's territorial waters since the Japanese government nationalized the Japanese-controlled islets in the East China Sea, claimed also by China and Taiwan, on Tuesday. The islands are known as Diaoyu in China and Tiaoyutai in Taiwan.

The coast guard said it was the largest group of Chinese surveillance ships entering Japanese waters near the Senkakus at one time.

Meho Krljic

Biti novinar u Pakistanu je nezahvalan posao:

Pakistan journalists' choice: Face death, or jail   
QuoteQUETTA, Pakistan (AP) — The telephone call to local journalists generally comes in the late evening. The voice on the other end is harsh. He has a statement he wants printed, and he prefaces it with a terse order: "Report our messages without making any changes or we will kill you."
The messages they deliver warn of upcoming violence or assassinations, sometimes naming an intended victim, or claim responsibility for atrocities already committed. The calls come from Sunni militants notorious for violence against minority Shiites or members of secessionist groups that routinely blow up police stations and attack government facilities in the southwestern Pakistani province of Baluchistan.
But the late-night calls put the journalists in a bind. If they don't print the messages, they could be killed. If they do print them, they could face three years in prison under Pakistan's anti-terrorism laws. It's no surprise which risk they'd rather run. At least 20 journalists have been killed in Baluchistan the past six years, their bullet-ridden bodies sometimes found stuffed into sacks.
"If you are a journalist here in Baluchistan you have a choice: Either a bullet in the head or a jail sentence," said Ashiq Butt, a stocky bureau chief with the News Network International (NNI), a Pakistani news agency that feeds its reports to newspapers.
But authorities are putting pressure from their side as well, trying to stem spiraling violence in the province.
Last month, the Baluchistan provincial government for the first time charged 21 news organizations, their owners and several journalists under the anti-terrorist law, which provides for three years in jail if convicted of carrying messages, reports or information supplied by outlawed militant groups. The charge sheet filed by the government accused the news organizations of "spreading panic."
Pakistan is one of the most dangerous places in the world to work as a journalist, according to the U.S.-based Committee to Protect Journalists. In the last six years 41 journalists have died violently in Pakistan, although 12 of those deaths are still under investigation to determine whether their deaths were linked to their jobs as journalists, according to the CPJ site.
Many of the multiple militant groups and armed factions in Pakistan — such as Lashkar-e-Janghvi, behind many slayings of Shiites — operate with impunity, with police too weak to take much direct action against them. So they are only emboldened to threaten journalists into being their mouthpieces.
"If I want to live in this city I have to write what they say," Butt said.
The statements can often be cruel and explicit, detailing those who have been killed, he said. Sunni militants' messages are laced with vitriolic attacks against the minority Shiite Muslims they revile as heretics.
Just last week, he was called by a member of the violent Baluchistan Liberation Army, a self-declared secessionist group fighting for an independent state for ethnic Baluchis against what they see as domination from ethnic Punjabis. The group has already claimed responsibility for the deaths of three journalists. The caller had a message and added, use it verbatim or die.
Butt did exactly that, publishing the statement, "The Punjabis have captured our lands and we will kill the Frontier Corps and Police . . . We will continue our struggle until Baluchistan is liberated from Pakistan."
Aryan Khan, another journalist in the Baluchistan capital Quetta, said Lashkar-e-Janghvi militants even dictate the language newspapers and broadcasters should use in their normal news reports whenever they report on the death of a Shiite, whether in an attack or from natural causes.
Rather than the respectful, euphemistic terms usually used by Urdu-language press for a person's death, "they say we should use the same word we use if an animal dies," he said.
In recent years Pakistan's Baluchistan province has been shattered by relentless bloodletting by the separatists and by Sunni militant killings and suicide bombings against Shiites. Human rights activists and international aid workers operating in Baluchistan have also been attacked. The international Red Cross suspended its operations in May after one of its workers was killed in Quetta.
"For us Baluchistan has become a source of great concern," said Bob Dietz, Asia Program Coordinator for the Committee to Protect Journalists. "The situation in Baluchistan looks set to continue for a long time — the issues are deep seated and don't lend themselves to easy solutions. For media support groups, the region has emerged as a new front line."
Escalating violence is making vast parts of Baluchistan inaccessible, said Dietz.
That, he contended, seems to suit the government.
"The government seems to be quite happy that there is little or no independent monitoring of the situation," he said. He also criticized the Baluchistan provincial government for laying charges against journalists and news organizations covering both sides in the conflicts ravaging the region.
In an interview in Quetta, provincial police chief Omar Ibne Khitab justified the charges, saying the anti-terror law was clear. He also said his force does not have the equipment to trace the threatening telephone calls to journalists and locate the culprits.
The Human Rights Commission of Pakistan issued a report last month criticizing the government for inaction on what? as well as national media outlets for neglecting coverage of events in Baluchistan. The report said local journalists feel threatened from all sides and neglected by the government.
"Journalists in the field felt threatened from the security forces, militants and insurgents," said the report released Aug. 30. "If they said one thing they were traitors to one side and if they did not they were traitors to the other side.
From within the HRCP's heavily guarded office, Shamsul Mulk said rights workers risked their lives investigating the killings of journalists as well as the circumstances surrounding the disappearance of scores of people, many linked to the separatist movement. Many rights workers have left the organization out of fear for their lives.
"I wouldn't be here if there wasn't a guard outside the door," he said. "People are afraid. They are not even attending our meetings anymore."
____
Kathy Gannon is The AP Special Regional Correspondent for Pakistan and Afghanistan. She can be followed on www.twitter.com/kathygannon

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Angel of Ten

Siroti Škoti. Nemaju baš neke šanse ako budu dolazili posle nas   :(
Come to the dark side, we have cookies.

Ghoul

Quote from: Angel of Ten on 19-09-2012, 20:40:32
Siroti Škoti. Nemaju baš neke šanse ako budu dolazili posle nas   :(

zar se nismo već složili - u EU, posle hrvata, potop?!
https://ljudska_splacina.com/

mac

Normalna brzina za Škotsku je supersonična za nas. Zapravo, pošto mi nećemo da uđemo bez Kosova sve su šanse da nećemo nikad ni ući. I to je okej.

scallop

Ima da zvone zvona na Notr Damu u Parizu kad dobiju aber da smo opet pobedili na Kosovu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

I used to be a respectable priest, but then I took a tongue in the knee.

raindelay

I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Lord Kufer

Još jedna kapitalistička zemlja pred sunovratom

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19712203

Spanish congress braces for protest against austerity

Riot police have ringed the Spanish parliament in Madrid as protesters gather for a march against austerity tagged "Occupy Congress".

Metal barriers have been placed around the building to block access from every possible direction, correspondents say.

Indignants, as the protesters are known, say they are protesting at the "kidnapping" of democracy.

Spain's provinces have piled pressure on the government with a possible new bailout request and an early election.

scallop

UEBS - United Europian Bancrupt States, unija sa budućnošću.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Od jutros sam zabrinut. Najavljena je nestašica slaninice iduće godine zbog skupe praseće krme. Sad osim zejtina treba da napravim i zalihe ove dragocene namirnice.

http://news.yahoo.com/blogs/sideshow/world-bacon-shortage-unavoidable-223157784.html