• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Аксентије Новаковић

Quote from: mac on 25-09-2017, 21:32:22
Neka cveta hiljadu cvetova...

Да би 1000 различитих цветова цветало - не можеш их стрпати на једно место.

Једина шанса за очување различитости је раздвојеност.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

mac

Otkud to? Baštovan može da uredi baštu sa hiljadu cvetova, i da svi cvetovi lepo cvetaju.

Аксентије Новаковић

Направи један експеримент.

Узми на једном мањем парчету земље у башти да засадиш купус, лук, боранију, пасуљ, бостан, диње, дулек, кукуруз, пшеницу, грашак, шаргарепу, кромпир.

Шта ћеш да добијеш?
Од свега набројаног, неће ништа да ти никне, јер ће се натрпане семенке поврћа и воћа уништити још пре него што никну из земље.
Ако нешто и буде никло - биће дегенерично и деформисано.

Тако ти је и са расама и са културама код људи.
Једиини функционални мултикулти је онај са раздвојеним расама и културама.

На крају, мултикулти није опстао ни у Јужној Африци, па неће опстати ни у Европи.
Паметнима је Јужна Африка била добар показатељ шта се може да се деси између различитих раса и култура.

mac

Mislim da mešaš prenaseljenost sa multikulturizmom. Prvo bih da kažem da multikulturizam ne može da uspe ako kulture pričaju različitim jezicima, i ako je neka kultura ekspanzionistička (korov). Ali da se vratimo na našu analogiju, bašta sa svime nabrojanim može lepo da uspe ako svaka biljka ima dovoljno mesta za razvoj. Ako nema dovoljno mesta onda ni monokultura ne može da uspe, i njoj će biti pretesno.

akhnaton

Uh, od ranog jutra moram da čitam branioce multi kulti ideologije. Šta li su vam stavili u drogu da mi je znati, pa da izbegavam tu kafanu. Multi etno može da uspe, multi kulti kao ideja narkomana koji povlađuju sve ostale kulture dok istovremeno jednoj nameću kolektivni osećaj krivice i oduzimaju joj prava da se ostale ne bi osećale uvređenim, NE MOŽE.  :x  Vodi u raspad društva. Uostalom šta je kohezija tog društva u kome je uspostavljen vlažni san japi "levičara"? Ideja? Novac? Vođa? Nema kohezije, osim ako multi kulti ne misle da iskoriste ideologiju i kult onog trgovca kamilama kao koheziju.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

scallop

Quote from: mac on 25-09-2017, 23:21:12
Prvo bih da kažem da multikulturizam ne može da uspe ako kulture pričaju različitim jezicima, i ako je neka kultura ekspanzionistička (korov).

Neozbiljne komparacije me ne uzbuđuju, ali me drmaju apsurdne izjave. Svašta sam pročitao na ZS, ali ova Macova izjava je vrh vrhova. Istovremeno je tupava do bola i mudra do beznađa. Ako kulture pričaju istim jezicima onda ne postoji multikulti. Hteo sam još svašta nešto da napišem, ali mi se ganglije upetljavaju u nerazmrsiv čvor.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Hm, pa da li je jezik jedino ili najvažnije obeležje kulture? Da li su Nigerija i Kanada zemlje za koje bismo rekli da dele isto kulturno nasleđe i vrednosti jer je u obe engleski zvanični jezik itd.?

scallop

Sad ćeš i ti da nešto pametuješ? Nije reč o jeziku nego o kulturnom diverzitetu. Da li je Crna Gora član EU ako je evro zvanična moneta itd.?

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Pa, ne, pitam, jer nisam siguran da sam razumeo tvoj komentar. Ako se u Alžiru i Belgiji priča isti jezik, imamo li među njima kulturni diverzitet ili ne, šta si zapravo smerao da kažeš?

scallop

Dobro je da si razumeo Maca. Ako si? Napisao je da multikulturizam uspeva ako se govori istim jezicima? Tako bar kod nas idu dvostruke negacije kojima ste tako skloni. Ili je bila reč o razumevanju a ne o govoru na šta pokušavaš da svedeš problem? Daj mi jedan primer uspešne multikulturalnosti, a da se ne upetljavaju etnosi, religije, teritorijalnost... Svaku kulturu određuje skup vrednosti, karakteristika koje određuju zajednicu. Kad ja mislim o kulturama, onda se meni upetlja bar pet hiljada godina istorije sveta u kome ljudi žive. Htonska božanstva su određivala male zajednice, božanski panteoni veće. Ne može tvoj bog da bude moj bog, ako ja nisam tvoj bog. Valjda ne misliš da je Vavilonska kula pala zato što su preglasno brbljali? Jugoslaviju su razbucali sa tri religije i nekoliko mitova o nekadašnjoj veličini. Sad izmišljamo nove jezike.

Meho Krljic

I dalje nisam siguran šta tačno hoćeš da kažeš ali se plašim da će dalje objašnjavanje još više da me zbuni tako da... nemoj da se trudiš.  :lol: Nije problem u tebi, u meni je.

scallop

Eh, kad god se ne slažete onda "ne razumete". Hoću da kažem da je meni uvek dobro išla fizička hemija, pa razumem opšte zakone o dejstvu masa, akciji i reakciji, potencijalnoj i kinetičkoj energiji i niz drugih.  :lol:

Meho Krljic

Da, meni je taj ispit bio neprelazan na fakultetu pa sam odustao. Kako rekoh, problem je u meni.

mac

Scallop me kritikuje, Meho me kritikuje, a onda Scallop kritikuje Mehu što me je kritikovao, možda misleći da je njega kritikovao. A pritom obojica pričaju istim jezikom. Šta bi tek bilo da pričaju različitim jezicima...

Meho Krljic

Konfuzija je potpuna jer ja i nisam kritikovao tebe, već pitao Skalopa šta je tačno hteo da kaže rečenicom "Ako kulture pričaju istim jezicima onda ne postoji multikulti." Jer mi i dalje nije jasna.

mac

A dobro, ispada da sam ja jedini zaista zbunjen. Tako i treba da bude.

scallop

Razumem ja što tebi nije jasno, pomutilo ti se od silnog linkovanja. Ne razumem Maca, on bi trebalo da zna šta je napisao. Pre dva dana sam razgovarao sa jednim profesorom ETF. Devojčice na bile na rođendanu. Ohrabrio me je jer je njemu sve jasno.

akhnaton

Quote from: scallop on 26-09-2017, 11:00:51
Eh, kad god se ne slažete onda "ne razumete". Hoću da kažem da je meni uvek dobro išla fizička hemija, pa razumem opšte zakone o dejstvu masa, akciji i reakciji, potencijalnoj i kinetičkoj energiji i niz drugih.  :lol:

Isti zakoni važe i na društvenom nivou. Univerzalni su.

Quote from: Meho Krljic on 26-09-2017, 11:15:00
Konfuzija je potpuna jer ja i nisam kritikovao tebe, već pitao Skalopa šta je tačno hteo da kaže rečenicom "Ako kulture pričaju istim jezicima onda ne postoji multikulti." Jer mi i dalje nije jasna.

Jezik u ovom slučaju nije samo govorni jezik, iako on ima veliki uticaj. Tu je i jezik kulture, umetnosti, religije...   

Quote from: scallop on 26-09-2017, 11:26:59
Razumem ja što tebi nije jasno, pomutilo ti se od silnog linkovanja. Ne razumem Maca, on bi trebalo da zna šta je napisao. Pre dva dana sam razgovarao sa jednim profesorom ETF. Devojčice na bile na rođendanu. Ohrabrio me je jer je njemu sve jasno.

Pa ko drugi nego prirodnjak. Pametan čovek.
Da prenesem ovo na IT svet, zamislimo samo kompjuter u kome svaka od komponenti govori različitim jezikom, i u kome je u skladu sa "svetonazorom" ugrađen multikulti diverzitet. Ništa ne bi radilo i sistem bi, se vrteo u boot loop-u, jer bi recimo hard disk uralao za svoja prava, grafička bi tražila poštovanje, a CPU bi se skuvao i završio u večnim lovištima.

Meho Krljic

Ja sam ljubitelj prirodnih nauka i inženjerstva, naravno, ipak su me podigla i vospitala dva inženjera od kojih je jedan bio univerzitecki profesor, ali nisam siguran da se mogu povlačiti baš direktne paralele između arhitekture računara i uređenja društava i zajednica.

akhnaton

Quote from: Meho Krljic on 26-09-2017, 11:41:50
Ja sam ljubitelj prirodnih nauka i inženjerstva, naravno, ipak su me podigla i vospitala dva inženjera od kojih je jedan bio univerzitecki profesor, ali nisam siguran da se mogu povlačiti baš direktne paralele između arhitekture računara i uređenja društava i zajednica.

Probaj da pređeš na ljudsko telo, ili bilo koji drugi kompleksni organizam.  Raspad sistema ako bi svaki od organa tražio da se poštuje njegova različitost, ili nametao svoju dominaciju. Takav ishod se naziva kancerom, u kome se ne suočavamo sa stranim elementom, nego sopstvenim ćelijama koje antitela ne prepoznaju kao neprijatelje koje treba okružiti i eliminisati, nego ih propušta dok ne bude kasno i dolazi do exitus lethalis.

Meho Krljic

Problem u bukvalnom shvatanju metafora je u tome što to vodi do ovako bizarnih rasprava  :lol:

Dakle, recimo, kad je čovek zdrav, želudac je kisela sredina, tanko crevo - kisela, koja prelazi u baznu, debelo crevo - bazna. Da li sad ovo dokazuje da multikulturalna društva zapravo savršeno funkcionišu?

Spojler: ne.

mac

U telu je moguće primiti tarnsfuziju tuđe krvi, i hirurški zameniti neki organ. Mi možemo da živimo u miroljubivoj koegzistenciji sa nečim što nismo mi, jer nas ništa ne sprečava u tome. Problem nastaje kad ja recimo uvidim da "mi" može u nekoj nedoglednoj budućnosti da nestane ili izgubi na značaju (davno pošto "ja" nestanem). Ako me to uplaši onda postajem ksenofob/šovinista/suprematista, i sve moje akcije u budućnosti se mogu pripisati tom strahu od nestajanja.

scallop

Eto, ja sam siguran. Mene su podigla dva šnajdera. Najbolji savet je bio da se ne vatam igle, jer igla je najteži alat. Poslušao sam. Ko zna šta su tebi savetovali.

Svet oko nas je sazdan od analogija. Jednostavni organizmi su podložniji evoluciji od složenih, zato se genetičari i dalje bave manje složenim strukturama. Promene u sistemu Zemlja su daleko sporije, pa komadić istorije nikad nije pouzdan, eksponencijalne krive se ne mogu ekstrapolisati na slobodnom vremenskom kraku. Neke grupe naučnika su zato nestrpljive da im se ime zapiše. Zato su oni prost organizam. Kada neko pretera sa insistiranjima, neminovno dolazi do reakcije. Uspeh Alternative za Nemačku nije uzrok nego posledica, Bader-Majnhof je posledica beznađa mladih u Evropi i svetu zbog pritiska kapitala na njihovu egzistenciju. Kad postoji društveni pritisak, do izražaja dolazi reakcija na taj pritisak. Zakon o dejstvu masa objašnjava seobe, Kain je ubio Avelja da se objasni prelaz iz hutergatherer u sedelački period. Zato i smrdi kad krave prde, gura tamo gde ga nema.

Moguće je da me Achnaton bolje razume, jer sam i ja neka vrsta anarhiste. Ja njegov anarhizam prihvatam kao signal, a način na koji pristupa reakciji ne. Metod eskalacije uvek vodi do pucanja. Balon se ne može napumpati koliko bismo želeli nego onoliko koliko fizikohemijska struktura materijala od koga je načinjen može da podnese.

дејан

узимање за пример насилно наметнутог робовласничког (или ПЦ језиком речено 'колонијалног' (нигерија-канада, алжир-белгија)) језика као аргумент за 'доказивање' да језик није(!!!!) једно од основних и најјачих обележја неке културе, је у најмању руку непристојно, да не пишем неке теже речи (нарочито ако узмемо у обзир скорашње балканске језичке баљезгарије).
без обзира што ја разумем која је мисао стајала иза тог 'аргумента', мени ово само показује колико је наша свест (белог човека), у суштини, огрезла у...нешто чему немам назив (а да будем пристојан) чак и код оних који себе доживљавају (или су амбициозни у том правцу) као присталице разноразних права на разноразне ствари
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Kolonijalizacija je svakako jedan od čestih vektora proširenja jezika. Irci i Velšani pričaju engleski kao službeni jezik jer su ih Englezi na to, jelte, naterali, a ja nisam siguran da li ovo govori u prilog ili kontra nekakve teze o multikulturalizmu koji ne postoji ako postoji zajednički jezik. I pitao sam.

дејан

да парафразирам познато аутошовнистичко ђубре...ако вам је ту све у реду, онда ништа
...barcode never lies
FLA

Aco Popara Zver

sve zavisi kako čitaš tu rečenicu. Svi mi imamo iste riječi. Ali različita značenja.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

akhnaton

Quote from: scallop on 26-09-2017, 12:08:24
Eto, ja sam siguran. Mene su podigla dva šnajdera. Najbolji savet je bio da se ne vatam igle, jer igla je najteži alat. Poslušao sam. Ko zna šta su tebi savetovali.

Svet oko nas je sazdan od analogija. Jednostavni organizmi su podložniji evoluciji od složenih, zato se genetičari i dalje bave manje složenim strukturama. Promene u sistemu Zemlja su daleko sporije, pa komadić istorije nikad nije pouzdan, eksponencijalne krive se ne mogu ekstrapolisati na slobodnom vremenskom kraku. Neke grupe naučnika su zato nestrpljive da im se ime zapiše. Zato su oni prost organizam. Kada neko pretera sa insistiranjima, neminovno dolazi do reakcije. Uspeh Alternative za Nemačku nije uzrok nego posledica, Bader-Majnhof je posledica beznađa mladih u Evropi i svetu zbog pritiska kapitala na njihovu egzistenciju. Kad postoji društveni pritisak, do izražaja dolazi reakcija na taj pritisak. Zakon o dejstvu masa objašnjava seobe, Kain je ubio Avelja da se objasni prelaz iz hutergatherer u sedelački period. Zato i smrdi kad krave prde, gura tamo gde ga nema.

Moguće je da me Achnaton bolje razume, jer sam i ja neka vrsta anarhiste. Ja njegov anarhizam prihvatam kao signal, a način na koji pristupa reakciji ne. Metod eskalacije uvek vodi do pucanja. Balon se ne može napumpati koliko bismo želeli nego onoliko koliko fizikohemijska struktura materijala od koga je načinjen može da podnese.

Možda je moj pristup reakciji pogrešan, ne znam. Pitam se samo koja reakcija je moguća na pritisak akcije koja dehumanizuje sve koji ne misle kao socijalni inžinjeri izašli iz orgije marksizma Frankfurtske škole i Fridmanove renesanse protestantskog kapitalizma? Koja, a da ne dovede do pucanja balona, ili ako ćemo medicinski do kolapsa organizma i smrti? Ekonomija nije rešenje, jer uz nju moderni "programeri" ljudskog uma traže i da se poštuje diverzitet? Prihvatiti nekoga kao čoveka, a zatim davati istom pravo da se nameće, jer to je kao njegova kultura? Povlačiti se jer smo "večito krivi"? Bojim se da se ovo neće dobro završtiti. isuviše je pritisak jak, a reakcija na taj pritisak neće biti nimalo naivna. Ko je uzrok tome? Programeri ljudskih umova, eto ko. Libertijanska elita, akademci, kapital, mediji. Svi oni. Hoćemo li biti svedoci lančane reakcije? Bojim se da hoćemo.

Аксентије Новаковић

Quote from: mac on 25-09-2017, 23:21:12
Ali da se vratimo na našu analogiju, bašta sa svime nabrojanim može lepo da uspe ako svaka biljka ima dovoljno mesta za razvoj.

Преведено на расе и континенте - Европа Европљанима, Азија Азијатима, Африка Африканцима.
И једино тако можемо да сачувамо недирнуте расе и недирнуте аутохтоне културе, без мешања, јер снага се налази у чистоти расе и чистоти културе.

mac

Možeš da živiš i rasteš u svom stanu iako su ti komšije crnac, lezbejka, i ateista. Niko ti zaista ne smeta, niti oni moraju da se iseljavaju da bi ti mogao da živiš i rasteš.

Snaga se ne nalazi u čistoti rase jer rase ne postoje zaista u prirodi. Postoje pojedinci koji liče jedni na druge, pa se ljudima pričinjava da tu postoje neke rase, ali to im se samo pričinjava. Pošto rase ne postoje onda ne postoji ni snaga rase. Zašto bi se i krio iza "rase"? Šta je "rasa" učinila za tebe i čime te je zadužila? Snaga se nalazi u karakteru pojedinaca koji čine grupu, u pisanim i nepisanim pravilima grupe, i u osećaju pripadnosti grupi. To nema veze s tamo nekim "rasama".

Ako osećaš da ne pripadaš grupi "Srbija" zato što ima Cigana koji se osećaju pripadnicima te grupe, onda si ti taj koji oslabljuje grupu "Srbija", a ne Cigani. Tvoj san je da pripadaš grupi "Srbija bez Cigana", ali ta grupa ne postoji, i ne može da postoji (nema pravnog i čestitog načina da je napraviš), i svo tvoje delovanje samo slabi postojeći grupu "Srbija" bez ikakavog drugog efekta.

Аксентије Новаковић

Прво, волео бих да направиш експеримент и докажеш своје лупетање, тако што своје рођено дете ставиш да одраста у стану са црнцима, педерима и лезбејкама.

Значи, практикуј то шта паламудиш.

Можеш и стан да поклониш неком црнцу, што да не, а ти са женом и дететом иди на улицу и клошари.
Свашта можеш да урадиш, испробај.

Друго, лупеташ - педери и лезбејке не припадају никаквој посебној култури.

Треће, лупеташ, са човеком који је толико слеп код очију да не види да постоје различите расе - немам шта да причам.
Нисам заиста толико моћан па да слепцима враћам вид.

mac

Ti očigledno imaš neki problem sa čitanjem. Ja napišem da su komšije, a ti čitaš da su cimeri. Tu nisu čista posla, i na tvom mestu ja bih potražio lekarsku pomoć.

mac

A što se tiče (ne)postojanja rasa u biologiji, to je svakom biologu jasno. Piše na internetu, proguglaj recimo "do races exist", pa se obrazuj. Ono o čemu ti pričaš su etničke grupe, a ne rase.

scallop

Аксентије Новаковић

Едитовао си пост накнадно.
Оћеш ја тебе мало да пошаљем код лекара?

Ти се образујеш на интернету?
И ниси за боље.
На овом форуму се свашта може видети.
Памет прикупљена са интернета или из серија попут доктор Хаус.

Какве бре етничке групе?

Бела, црна, и жута раса.
То ти је то.

mac

Po kom osnovu bi me poslao kod lekara? Hoćeš da me biješ?

Аксентије Новаковић

По истом основу по коме би ти мене слао код лекара.
Ни мање, ни више, него по истом том основу.

mac

Ja već nosim naočare, i imam peticu iz čitanja teksta. Meni bi taj lekar rekao da mi ništa ne fali. Ali za tebe se već brinem...

Аксентије Новаковић

Quote from: mac on 26-09-2017, 16:00:54
Ja već nosim naočare, i imam peticu iz čitanja teksta. Meni bi taj lekar rekao da mi ništa ne fali. Ali za tebe se već brinem...

Имаш и петицу из едитовања.
Лако је након мог уписа едитовати текст, цимере претворити у комшије и онда поштен и здрав свет слати код лекара.
Али нећемо се тако играти, зар не Мац?

mac

Pa ja ništa nisam ni editovao u tom postu sa komšijama. One su tu bile od početka. Od rođenja takoreći. Editovao sam u sledećem mom postu reč "potržio", koji sam ispravio u "potražio", ako se dobro sećam. Prvi put kad si mi spočitavao editovanje ja sam mislio da na to misliš, i još se pitam šta je sad bitno što sam dodao jedno slovo. A ti u stvari paranoišeš na višem nivou. Loš ti je taj alat za špijuniranje koji koristiš.

Аксентије Новаковић

Едитовао си након мог поста.
Мењао си цимере у комшије.
Након тога си баљезгао о лекарима.
Твоја ствар.

Али пре баљезгања о лекарима си баљезгао да расе не постоје.
Ниси одговорио ни на питање о етничким групама.
Изволте, докажи своје баљезгарије, појасни како у оквиру једне врсте не постоје расе (и то свуда у природи како кажеш), а затим појасни како етничке групе моги и смеју да се називају расама (и то ни више ни мање него свуда у природи, како се може закључити аналогијом из твог баљегања да расе не постоје нигде у природи).

mac

Nisam editovao komšije. Poenta posta je bila da svako ima mesta za sebe. Ako ne želiš crnca cimera to mogu da razumem, i to možeš da kontrolišeš. Ali ne možeš da ne želiš komšiju crnca. Taj crnac ne bi trebalo da te se tiče. Dakle, ni u jednom trenutku nisam imao u vidu cimere, nego komšije, i nisam editovao taj post. Nešto se tu tebi definitivno pričinilo.

Što se tiče nepostojanja rasa proguglaj "do races exist", i sve ti lepo piše, pa ne moram ja da kopi-pejstujem. Apsolutno sve lepo piše, naravno ako znaš engleski.

Šta je tačno pitanje o etničkim grupama?

Uzgred, opet si nešto brkao, kao ja rekao da "etničke grupe mogu da se nazivaju rasama". Ne znam u kom paralelnom univerzumu sam ja to rekao, ali u ovom nisam. Stalno nešto brkaš. Brinem se.

Аксентије Новаковић

Breivik planned meticulously for his attack, pulled it off, and since then has offered remarkably consistent and logical rationales for his actions.
Not only this, but he selected his victims because they were either part of the Norwegian globalist elite or were being groomed to be, in the case of the Worker's Youth League.
According to Vox Day's sources, about fifty percent of the next generation of the Norwegian Labor Party's leadership was wiped out in one fell swoop, and the Norwegian Left has still not recovered.

Scordisk

ono što zovemo rase je skup zajedničkih fizičkih odlika neke skupine. Mi onda zapažamo te varijacije, i pošto volimo na sve da turimo akcizu, markicu i jasno da razgraničimo, onda određeni skup odlika nazovemo rasom. etnička grupa je isto to, samo što se pride na to dodaju određene kulturološke i lingvističke specifičnosti. fizička i jezička pojavnost je tu ali sve zavisi od tumačenja: ima studija antropološka koja pokazuje da u brazilu imaju jednu definicjju belca (iako je imao crne i indijanske i kojegod pretke), dok si u americi donedavno bio crnac čak i ako su ti svi "beli" osim nekog pradede. Ili, primera radi, Šopi su nekada bili zasebno pleme sa svojim dijalektom, a danas se pola Šopa smatra Bugarima, drugi se smatraju Makedoncima, treći Srbima, zavisi s koje strane planine su se njihovi preci naselili.  Rasa, nacija, to su samo oruđa političke argumentacije i, ako oćeš, kontrole. Kako bi inače mobilisao ljude da idu za džabe u rat, ako ih ne pozoveš na boga, rasu i otadžbinu? i kao svako političko oruđe, i ti konstrukti se mogu lako pomeriti levo ili desno, po potrebi. i bošnjaci muslimani  su postali počasni arijevci kada je pukao istočni front

Аксентије Новаковић

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:24:37
Što se tiče nepostojanja rasa proguglaj "do races exist", i sve ti lepo piše, pa ne moram ja da kopi-pejstujem. Apsolutno sve lepo piše, naravno ako znaš engleski.

Рекао си следеће:

rase ne postoje zaista u prirodi.

Нећу да гуглам, нити ћеш ти да копипејстујеш, јер ме не занимају поруке голуба писмоноше који шире туђе будалаштине.
Оно што ћеш ти да урадиш је да објасниш и мени и свима који нас читају како у природи не постоје толике расе паса, толике расе говеда итд, и како у природи не постоје три људске расе.
Твојим речима, а не туђим поштапалицама.

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:24:37Šta je tačno pitanje o etničkim grupama?

Ono o čemu ti pričaš su etničke grupe, a ne rase.

Изволи објасни, како то не постоје расе , али место њих постоје етничке групе, и како ја то  кад причам о три расе заправп причам о три етничке групе.
Изгледа да не знаш добро енглески, па лоше преводиш.
Користиш гугл транслатор, попут Мехе?

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:24:37Uzgred, opet si nešto brkao, kao ja rekao da "etničke grupe mogu da se nazivaju rasama". Ne znam u kom paralelnom univerzumu sam ja to rekao, ali u ovom nisam. Stalno nešto brkaš. Brinem se.

Рекао си следеће:
Ono o čemu ti pričaš su etničke grupe, a ne rase.

Опет ти кажем, објасни како то расе могу и смеју да се називају етничким групама.

scallop

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:24:37

Šta je tačno pitanje o etničkim grupama?

Ja sam imao nameru da priču povedem u jasnijem pravcu, ali sam se zagušio u peni koju je izbacio Aksentije. Hteo sam da pokažem da smo u verbalnom pogubili suštinsko. Sve te ljudske odrednice nestaju u biologiji.

Ed. Eto, Scordisk je malo bliže. Ja sam hteo o šljivama, ali nema veze.

mac

Etničkih grupa ima mali milion, pa ne mogu rase da se nazivaju etničkim grupama, jer nije dovoljno precizno. Bantu i Zulu ne pripadaju istim etničkim grupama.

Neću da ti objašnjavam ništa, jer ćeš onda da mi trošiš vreme svojim kontra-"argumentima", koji nisu argumenti nego sve osim argumenata. Svojim dosadašnjim postupcima nisi zavredio da ja trošim vreme na tebe. Izvoli Gugl u ruke i edukuj se. "do races exist". Prosto je ako znaš engleski.

Аксентије Новаковић

Биологија је јасна ствар, и Дарвин говори о расама.

Друга прича је негирање природе, и гурање социјалних конструкција у први план.

И није проблем моја пена скалопе, већ је проблем културални марксизам који се овде промовише мимо сваке природне логике и мимо сваког природног закона.

Rasna istraživanja nisu ekstremizam i nisu egzotika. U razvijenim zemljama izučavanjem uzajamnih veza genotipova sa naslednim karakteristikama čoveka bave se naučni instititi, kako građanskih tako i vojnih namena.

Istraživanja pokazuju da ljudi različitih rasa nemaju samo drugačiju boju kose, kože i očiju. Oni razmišljaju, govore, pišu, hodaju, vole, pa čak i mirišu drugačije. A od obima, težine i strukture ljudskog mozga zavise bukvalno sve osobine ličnosti Može se reći da između mlade lepotice sa severa i brzog mužjaka sa juga leži rasna propast. Faktički to su dva različita biolška tipa ljudi.

Samo shvatanje lepote menja se u zavisnosti od rase, arhetipa, složenog sistema vrednosti. Lepo i moderno odelo može obući čak i gradsko strašilo, ali svoju sortu ne može ni ulepšati ni sakriti. Više od toga zdrava rasa u oblačenju stremi ka jednostavnom i klasičnom stilu a poremećena, bolesna i izopačena, šarenilu, dekoraciji i maskiranju. U ovoj činjenici skriva se između ostalog paradoksalna situacija Rusa, jer socijalne razlike preovlađuju a rasne su jedva vidljive, siromašni mogu postati bogati, ali crni nikada ne mogu postati Beli.

Najrasprostranjenije shvatanje rasa svodi sve različite vrtste ljudi na četri osnovna tipa: belci, crnci, žuti i crveni, mada je ovo shvatanje uprošćeno.

U savremenoj nauci postoje najrazličitije podele i tipologije rasa.

U skladu sa nekim shvatanjima, rasa i njihovih podtipova ima na desetine. Samo u Evropi postoje takve rase kao što su: nordijska, istočno pribaltička, alpinska, dinarska, mediteranska, uralska itd. Čak i kod najokorelijih rasista Trećeg Rajha nikada nije bilo težnji da se sve prirodne različitosti svedu kao suprotnosti dve ili tri rase kako to pokušavaju da predstave kritičari rasizma. Npr. Hans Ginter je u svojim radovima upozoravao da će ,,blondinomanija" ubiti Nemačku. Tako je i bilo. Kada je započeo totatalnu ofanzivu na istok Hitler se tamo sudario sa genetski vrednim narodom, bogatim plavokosim lepoticama ružičastih obraza. Za njih komunistička ideologija je bila samo površna odlika društvenih svatanja a rodna zemlja i istorijske svetinje osnovni smisao života.

Potpuno je jasno da unutar jedne rase postoje razni narodi sa svojom genetskom svešću, vekovnim tradicijama, sistemom vrednosti. Ovde je neophodno objasniti metod podele ljudi na antropološke tipove, u skladu sa rastom, formom lobanje, oblikom nosa itd. Navedeni metod je sinhroničan. On uzima u obzir samo one karakteristike koje su vidljive oku specijaliste i medicinskim priborom. Takav način se rodio u epohi novog vremena u nedrima empirijskih nauka. On je preovladavajući u shvatanju engleske, američke i nemačke rasologije, zasnovane na strukturno funkcionalnoj analizi.

Drugo shvatanje rase ima utočište u vedskoj tradiciji.

Ovde nema mesta površnom šematizmu, nego dubokom shvatanju mnogomernosti bića gde se genetske strukture javljaju kao spremišta bioloških predstava kosmičkih ravni. Sam princip genetske svesti ne svodi se (samo) na svet čoveka, on je antropocentričan. Zato u vedskim istočnicima shvatanje rasa je primenljivo takođe i prema životnim vegetativnim produktima svesti.

Rasa označava narod kvalitativnost uopšte. Rasno punovredni svet to je svet zdravlja i procvata gde vladaju rodni bogovi, principi prirodne hijerarhije i prirodnog odabira. Rod kod slaveno-Rusa, Arijevaca a šire kod svih indoevropljana nije samo porodična zajednica, on je pre svega vaseljenski princip rađanja života i plodnosti. U zemaljskoj dimenziji rod (rudra) simboliše se falusom a u kosmičkoj drvetom, ili osom sveta. Refleksijom tog nebeskog principa na zemaljskim carstvima nastao je simbol država (vadžr, bulav) koje na titularnim portretima drže carevi, kneževi i ketmani.

Rod ta druga dimenzija rase, njegova genetska, kosmogonijska osnova bez koje ne može biti nikakvog rođenja. Rod ne negira rasu nego je predpostavlja. Rasa ne opisuje rod u vidu porodičnog društva ili pojedinačnih individua. Zato mi netrebamo suprotstavljati rasni princip narodnom nego ih objediniti u jednu celinu.

Široko je poznato da se Nemci ponose svojom rasnom pripadnošću tj. porodicom. Isto tako sa istorijske tačke gledišta Nemci a tačnije evropski Germani minimum polovina sastoje se od potomaka severozapadnih slovena: Ljutića, Bodrića, lužičkih Srba, Rugova, Poljaka, Čeha, Retijaca i drugih plemena, koje su Nemci ranije nazivali jednim imenom Vendi. Zato ako bi služba Himlera pisala genetski pasoš za poslednja četiri pokolenja (otprilike jedan vek) ili za deset porodičnih kolena, ona bi otkrila pored Nemaca i nešto Jevreja, lako prepoznatljivih po svojoj spoljašnjosti i mnoštva germanizovanih Slovena, antropološki bliskih čistokrvnim normanima.

Sloveni kao iskonsko (autohtono) stanovništvo Evrope i značajan deo savremenih Evrpoljana predstavljaju sa genetske tačke gledišta zlatni fond Bele rase. To odlično znaju stratezi koji formiraju geopolitičku arhitekturu sveta, demografsku i imigracionu politiku.

Jastrebovi NATO-a koji su uticali na raspad Varšavskog pakta, SSSR, Jugoslavije i Čehoslovačke, koji streme tome da bez obzira na cenu razdele slovenski svet na onaj način kako bi najrazvijeniji deo na zapadu ušao u zonu Evropskog saveza (faktički u sferu germanskih interesa) a istočni odvojen od Rusije obrazovao bi ,,neutralnu" ili tzv. ,,bufernu" zonu. Rusija naprotiv nije zainteresovana za odvajanje njenih iskonskih zemalja, drevne Rusije, pošto pri takvom scenariju mi gubimo ne samo ogromne teritorije, nego i na desetine miliona slovenskog a posebno ruskog porekla. Zato slaveno-rusko geopolitičko prostranstvo, nova Rusija, predstavlja najbolju, najveću i najrazumniju alternativu zapadno-evropskom savezu a vojnopolitički savez slovenskih država koje imaju moćnu pozadinu u evroaziji dostojnu protivtežu NATO-u.

Raskol evropskog sveta i njegovo usitnjavanje na odvojene države kao što su: Belorusija, Ukrajina, Češka, Slovačka, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, sa jedne strane i pojavanovih panslavenskih ili pseudo slovenskih organizacija, sa druge strane, dovode do neophodnosti da se preosmisli sam fenomen slovenstva. Sloveni kao i Germani nisu rasa, nego super etnos, tj. etnokulturna zajednica naroda. Pri njihovoj indentifikaciji, sučtinski značaj imaju opšti narodni koreni, sličnih antropoloških predznaka, slični jezici, religiozne tradicije, način života. Budući da je Bela rasa šire biološko društvo, sami Sloveni se dele na mnoštvo brojnih antropoloških tipova, plemenskih grupa i naroda, kadkada različitih samo po dijalektu i teritoriji gde žive. Tako i Sloveni, Slovenci i Slovaci budući da su bliski narodi umesto da teže ka super etnosu i rasnom tipu, oni teže dijalektu i teritoriji. Državne i političke granice, sada imaju samo administrativnu ulogu, i nikako ne utiču na ljudske rase.

Аксентије Новаковић

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:45:34
Etničkih grupa ima mali milion, pa ne mogu rase da se nazivaju etničkim grupama, jer nije dovoljno precizno. Bantu i Zulu ne pripadaju istim etničkim grupama.

Аха, па како онда кад причам о расама (белој, жутој и црној) заправо причам о мали милион етничких група???
Ако је и од тебе, који овде словиш за једног од већих глупана - много је.

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:45:34Neću da ti objašnjavam ništa, jer ćeš onda da mi trošiš vreme svojim kontra-"argumentima", koji nisu argumenti nego sve osim argumenata. Svojim dosadašnjim postupcima nisi zavredio da ja trošim vreme na tebe. Izvoli Gugl u ruke i edukuj se. "do races exist". Prosto je ako znaš engleski.

Тако сам и мислио, ниси способан да објасниш оно о чему желиш да причаш.
То значи да уопште и не схваташ културално-марксистичке бесмислице и глупости које читаш по интернету.

Да ниси толики тупан, схватио би сву бесмисао своје тврдње:

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:45:34rase ne postoje zaista u prirodi.

само на примерима великог броја раса паса, или великог броја раса говеда.

За почетак, Дарвина у шаке, па се информиши о расама, макар се нећеш више срамотити са оваквим изјавама:

Quote from: mac on 26-09-2017, 18:45:34rase ne postoje zaista u prirodi.

mac

Pa ja ne znam kako na drugi način da kažem "pogledaj na Guglu". Nije to toliko teško. Sve drugo što si kopipejstovao ovde si našao preko interneta, pa možeš i tu novu informaciju o tome da li rase zaista postoje.

EDIT: Darvin je stara škola. U to vreme su ljudi bili na nivou na kom si izgleda ti sad. Vidim crnca i belca, to mora da je suštinski različito, jer je očigledno, i to ću nazvati rasama.