• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

Started by Loni, 25-06-2010, 14:43:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 23-06-2023, 16:16:46
Kao i svi ostali??? Jer, kako rekog, samoidentifikacija je za doslovno svakog od nas temelj identiteta. Naravno da nije nevažno, u objektivnom smislu, kako nas vide i identifikuju drugi, ali uvek je u osnovi naše sopstveno identifikovanje samih sebe sa nečim.

Banalan primer: ti sebe možda pre vidiš kao Srbina a neko drugi te možda više vidi kao Bosanca. I jedno i drugo su, jelte, legitimne identifikacije, ali samo jedna od njih dve kod tebe ima prednost, dakle, ti odlučuješ da si pre svega Srbin a sekundarno Bosanac a što ne mora da se poklapa sa onim kako te vide drugi. Tako prosto funkcionišu identiteti...

U ovom izvodu, Meho, sve pogrešno. Pošto je to nedopustivo u edukativnom smislu, moraću da kažem koju.

Prvo, nije tačno to što si rekao. Delovanje ne zavisi od identifikacije. Samosvest je smetnja, ako ne u svim slučajevima, ono bar mnogim, od umetničkog kreiranja preko seksa do upražnjavanja tehnika borilačkih veština. Pa neće sad valjda neka filozofija nastala među zaludnim akademicima odvojenim od života ugroziti moj stav koji sam čitav život gradio znojem i krvlju? Ja se ne identifikujem kao heteroseksualac, jednostavno ću se tako ponašati kako ta reč opisuje... jer mi se može ili jer moram. Mnogi homoseksulaci mi kažu isto to za sebe. Skoro sve istočnjačke religije to znaju, i to znaju vrlo dobro.

Drugo, čak i da je tačno to što si rekao, ne bi bilo bitno za ovu raspravu. Šta se mene tiče kako neko vidi sebe, dok god mi ne postane pretnja? Ali stvari polako postaju preteće, jer se pojavljuju slučajevi da više nije dovoljno da puste nekog da zamišlja štagod, sada se cilja na priznavanje tuđih fantazija; dakle, neko mora da sruši svoj sistem vrednosti da bi priznao tuđ. Ne postoji tačna analogija tome osim u sferi religije. Tamo gde su vladari bili najtolerantniji, zajednice koje pripadaju različitim religijama su mogle da žive zajedno, na primer, kod Saladina ili kod Kublaj Kana. Ali sada se traži ne da ja priznam da je Meho musliman jer kaže da je musliman - šta me se to tiče, u suštini? - i ne da mu priznam pravo da veruje u šta hoće, nego da i sam priznam vrednosti njegovog Boga. Naravno, sve kroz osmeh i moralnu uzvišenost. Ko napadne Mehmetov stav, napao je njih, transrodne osobe. Idealan moralni štit. A oni su samo nesrećna gomila koja će na kraju biti žrtvovana na oltaru rata političkih ekstrema, samo opravdanje u dugačkoj borbi za oslobađanje od prepletenih niti vekovne opresije.

Lukavi ste vi intersekcionalisti, Meho Krljiću. Ali ja sam malo proučio tu materiju i niš mi se ne sviđa.

Naravno da prepoznajem i priznajem određenu vrstu morala i požrtvovanja, bilo da se radi o Martinu Luteru Kingu ili Gandiju. Ali baš zato što sam pratio i maltene proučavao religiozne pokrete i ekstremno ponašanje kroz istoriju, znam da ovaj novi pokret za pravdu nema baš mnogo pravednog u sebi. Postoje obrasci koji se ponavljaju kroz istoriju - Andrew Doyle ih vezuje za puritanizam XVII veka, ali ja vidim i konekciju sa prodorom hrišćanstva u Rimsko carstvo. Naravno, tu su i marksizam i radnička i nacionalistička previranja u XIX veku. Mobilni telefoni i Internet nisu izmenili čoveka u tom smislu, već su ga samo načinili podložnijim.

Meho, ono što si rekao o Walshu i na šta se vadiš od početka je prosto bezvezno, čak i bez nazivanja tog bućkuriša 'argumentacijom'. Evo anegdote, pa uporedite. Znam čoveka koji zna čoveka. Taj naš protagonista je crnac, gej je, i upražnjava judaizam. Odlučio je da pročita Hitlerovu knjigu Mein Kampf. Zaključio je da je knjiga vrlo loše napisana - ne u moralnom smislu, već u estetskom i intelektualnom. Pravi potomak Oskara Vajlda, taj čoek! I sad ja treba da poredim Mehovu "argumentaciju" sa njegovom? Ili, što sam ja onda čitao White Fragility od Robin DiAngelo? Ajde, što, ako bi moja reč imala istu težinu i da nisam?

Ali i to na stranu, postoji problem poverenja. Konzervativna struja ima moćnike koji truju iz senke, kaže Meho. Dobro. Al' nekako - ne znam kako -  liberalni moćnici koji često truju iz vrlo otvorene pozicije nisu u domenu ne samo vidljivog, nego ni mogućeg. U jednoj rečenici naš Meho proturi jednu teoriju zavere, i to u najčistijem obliku, a u sledećoj se podsmeva drugoj. WTF? Ok, ovo je samo retoričko iznenađenje, jer Meho je otvorena knjiga, iako kontradiktorna.

Dovoljno je videti par intervjua sa određenim političarima, poput bivše škotske premijerke Nicole Sturgeon, da bi se shvatilo u kom grmu leži transrodni zec. Na pitanje novinara Are transwomen women? ona se potpuno pogubila i nije znala šta da kaže. Pa jel to toliko teško pitanje? Naravno, znala je ona šta bi želela da kaže, ali se nije usudila. "Žena je ljudsko biće sa sposobnošću rađanja", mogao je da kaže svaki učesnik Walshovog filma, ali? Sad, da je on editovao film tako da izbaci iz njega sve ljude koji imaju pametne odgovore ili argumente, i da ostanu samo mentalni tutifrutiji, to bi bila jedna stvar, ali, koliko znam sa drugih strana, situacija zaista jeste žalosna. Ako se to otvoreno kaže, neko će biti uvređen i povređen, vrlo verovatno. Eto, o TOME je bila naša rasprava a ne da li transrodne osobe imaju pravo na zdravstvenu zaštitu ili im je ona uskraćena. Ako Meho priča jednu te istu priču, u svim mogućim kontekstima, nezavisno od toga o čemu ja pričam, onda imamo osnovni problem u komunikaciji.

Moj odgovor je lak: ako neko želi da se ubije zbog mog mišljenja, neka se ubije. I ručaću sa nesmanjenim zadovoljstvom svaki dan, pa makar se čitava nacija tako uništila. Jer takva nacija i treba da nestane. Ali priznaću da se ne usuđuje svako da zauzme takav stav. Lako je nama ovde na Balkanu da se zajebavamo, na Zapadu je ipak drugačije.

Ali kod nesigurnih političara to nema veze sa kajanjem, već sa osećajem ugroženosti po njihove karijere. Čega se boje, ako su moćnici na njihovoj strani? Sigurno ih zle korporacije neće napasti zato što kažu ono što ovi žele, ako je kako Meho kaže da jeste? Samo što poslednji put kada sam gledao, korporacije su bile više naklonjene drugoj strani. Robin DiAngelo je nastala u okviru američke poslovne elite - pa niste valjda mislili da je iz radničke klase?

Jel treba da naglasim da mene ne zanima da se petljam u ovo i išta propovedam? (Izuzimajući ovakve "pokušaje" na opskurnim sajtovima.) I da nemam nikakve koristi ni od jedne strane? Imam bitnijih stvari za raditi - za sada! Dok ne postane bitno u Srbiji.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Evo ga lajvblog na Danasu  koji prati pokušaj, jelte, puča u Rusiji:

https://www.danas.rs/svet/rusija-puc-drzavni-udar-pobuna-putin-prigozin-vagner-blog-uzivo/

Mislim, videćemo šta se ovde stvarno dešava ali nije sad neko veliko iznenađenje da kada ti je vojni oslonac privatna kompanija puna kriminalac a koju predvodi, jelte, nacista, na kraju ispadne malo sranje...

Aco Popara Zver

Malo sranje. Realno, počistiće se uskoro. Misim, ako ovo mož da uzdrma Rusiju i ne treba da postoji.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

Pa i ja sam sklon da to kažem. Opet, Wagner, ako sam dobro čuo ima više od 20.000 vojnika i to, čak i u onolikoj Rusiji, nije mali broj ljudi pod oružejm. Videćemo šta će dalje da bude ali ovo mi baš deluje kao faul za Putina...

Aco Popara Zver

naravno, kad bi se stvarno pokrljali. Više je to neka svađa među prijateljima. Kao Karadžić i Mladić koji su se kao htjeli poklati 1993. pa se dogovorili. Evo:

20:12 – Пригожин је прихватио предлог Лукашенка да заустави Вагнеров покрет у Русији и предузме даље кораке за деескалацију тензија, саопштила је прес-служба белоруског председника.

Meho Krljic

Da, možda je sve ovo bilo samo malo oštrenje ćune... Rusiji svakako ne treba još i građanski rat...

džin tonik

Zapaljen Kuran u Švedskoj, oglasio se Putin: "To je zločin"

QuoteRusija duboko poštuje Kuran i verska osećanja muslimana, nepoštovanje ove svete knjige u Rusiji je zločin, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ovo je svetinja za muslimane i za sve ostale je svetinja. Znamo da u drugim zemljama postupaju drugačije – ne poštuju verska osećanja ljudi i još govore da to nije zločin", istakao je šef države tokom posete džamiji Džuma u ​​Derbentu u Dagestanu. 

"U našoj zemlji to je zločin – i po Ustavu i po članu 282 Krivičnog zakonika Ruske Federacije. To je zločin – nepoštovanje i raspirivanje međuverske mržnje. Uvek ćemo se pridržavati ovih zakonskih pravila", uverio je on. 

U sredu je u glavnoj džamiji u Stokholmu jedan muškarac u znak protesta pocepao i zapalio Kuran. Oko 200 ljudi gledalo je ovu akciju: čovek je prvo iščupao stranice iz Kurana, njima obrisao cipele, zatim u knjigu stavio slaninu i zapalio je.

Policija je nakon toga uhapsila dve osobe – organizatora spaljivanja Kurana, koji je osumnjičen za podsticanje mržnje prema etničkim grupama i kršenje zabrane o paljenju vatre na otvorenom, dok je druga osoba privedena jer je pokušala da ga pogodi kamenom.

Švedske vlasti su, prethodno, dozvolile ovu akciju.

koji razvoj prilika u svedskoj. pa, ako si prihvatio tolike migrante iz islamskog svijeta ili drugih kultura, valjda si imao neku ideju sta zelis? prvo dovedes ljude, mislim, nema veze sto su ti to doveli razni korumpirani idioti, sto ne pazis, pa im sad palis njihovu svetu knjigu.

u ovom kontekstu bih se osvrnuo na jednu veliku propalicu iz svedske, karla bildta, koji je, izmedju ostalog, glumio i nekakvog "visokog predstavnika" ubosni, veliki prijatelj miloseviceve fasisticke srbije, koji u dzep strpao i dobro para po africi, neki kazu krvavih petrodolara, pa sad, naravno, nije u svedskoj da se bavi novim cinjenicama i uziva u novoj, novoj svedskoj, vec se nakotio u hrvatskoj na korculi; sve iscekujuci nekakvu jugoslaviju veliku srbiju skupa sa svojim vajnim pajdasima iz "hrvatske elite"... djubre, djubrence, kako je pametan. :lol:

a to "visoko predstavnistvo" ubosni valjda dodje kao neki lakmus; bas najvece bitange se zapatile tu. karl bildt, ona lopina svarc-siling, pa pedi asdaun, jao, koja je to tek bitanga, to bijese ono djubre sa "tudjmanovom salvetom", pa korumiprane austrijske komunisticke lopine.

džin tonik

dobro, austrijske komunisticke lopine je malo pretjerano, to je humor! austrija je propala drzava kojom, neovisno o formalnom politickom ili ideoloskom predznaku, vec godinama upravlja - kockarnica, novomatic.

jednom bi se moglo iz zajebacije pokrenuti i nekakvo skupljanje donacija naslovljeno "kupimo austrijskog ambasadora". mislim, ljudi placaju porez zakurac, pa zasto ne bi cunuli i koji cent pa da imaju i kakvu bitangu koja bi nesto realno zastupala. inace izadjes na izbore, biras, pa razne internacionalne bande ekspresno pokupuju izabrane sretnike, a ti se jebi sa svojim interesom, oso glas u vjetar. pa zasto ne bi i narod kupio kojeg, ako nista drugo, bar da svakom prilikom vice "ja nisam peder! imam i drugih briga od vaseg supka!". tek mozda prvo kakav upit ambasadama u zg-u, da se ima neki okvirni cjenik dok se ne stekne iskustva koliko ta telad od njihovih ekselencija realno vrijedi. :cry:

džin tonik

Ambasador Hil: Odnosi Srbije i SAD složeni, ali napreduju nikada brže

QuoteVažno je da SAD i Srbija pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako mogu zajedno napred. 

Ovo je večeras rekao američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

Naši bilateralni odnosi su složeni, ali nema sumnje da napreduju nikad brže. Želimo da vidimo kako idemo napred i kako radimo zajedno više nego ikada, rekao je Hil. 

Naše dve zemlje su ''kao dva prijatelja koja su se u nekom momentu malo razišla, ali koji su sada ponovo zajedno'', kazao je Hil u delu govora koji je održao na srpskom, na prijemu u rezidenciji povodom proslave američkog Dana nezavisnosti.

Hil je rekao da ''ponekad jedan prijatelj govori o prošlosti, a drugi o budućnosti i da to može'', ali da je važno da pri tom uvek pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako, kako je naveo, mogu zajedno napred.

''SAD i Srbija imaju mnogo sličnosti, na primer, košarka je i kod vas i kod nas nacionalna strast, a banana je samo voće'', rekao je on i zahvalio na strpljenju što su ga zvanice slušale na srpskom - i što ih je malo time mučio. 

(...)

blatrabunjtruckblapovrac...

(...)

''Srbija kao oluja u sportu, osvaja svet kroz košarku, tenis, vaterpolo, i ko zna koje još sportove'', rekao je ambasador i istakao da će se svi složiti da je ''divno iskustvo'' biti diplomata u Beogradu. ''Prvi put sam ovde bio sa sedam godina, kada je moj otac služio u našoj ambasadi, u političkom sekrtoru, potom sa 25, kada sam ja pomagao oko nekih ekonomskih pitanja, a sada i po treći put, kao ambasador'', podsetio je...

(...)

blapovractrabunjbla...

(...)

...Srbija može da bude lider, treba da teži ka tome da bude još bolje mesto, da štiti svoje slabe i bude lider u nekim stvarima. Vreme je faktor, i zato hajde da zajedno idemo napred'', rekao je Hil. Na kraju obraćanja, održao je zdravicu.

''Za trajno prijateljstvo Srbije i svih njenih naroda sa SAD. Vi koji niste Srbi ili Amerikanci, takođe nazdravite sa nama, jer je poenta svega ovoga da budemo zajedno. Živeli'', rekao je američki ambasador.

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora Kristofera Hila, obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti. 

(...)

mnogi bi vjerojatno i nazdravili, ali su razduzili eksploziv...  xdrinka tipujem. sta je zdravica bez eksploziva, glupost.

uglavnom, sazeto, srbija da bude dobar lider koji pazi na svoje slabije (narode) - ovo je brilijantno - a koji da nazdrave sa ovim otpadom i europskom srbijom! sta jos necu procitati, nemojte mi kazti da ovaj gusla nesto kao minus slovenija, plus albanija.

usput, zasto njegova ekselencija u "zemlji neogranicenih mogucnosti" jadan mora ici stopom roditelja, muciti se kao diplomata, zar mu demokracija nije mogla otvoriti i kakav posten posao? lagerista, vozac autobusa, zidar? mislim, zar bas stvarno mora, zar mu se idiot od oca zato mucio i pretegao u diplomaciji da mora i dijete? cudna neka zemlja, kao neka naslijedna "aristrokracija". pa jadan. rodis se tako talentiran za zidariju, a moras u diplomaciju i ne mozes se ostvariti.

Meho Krljic

Dosta se ovih dana priča o umiranju štampanih medija, pa da podvučemod a je Wiener Zeitung, nesumnjivo Lilitin omiljeni dnevni list, do juče najstariji na svetu, prestao sa izlaženjem. Evo poslednje naslovne strane:

320 godina stvarno nije mala stvar.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

On 30 June 2023, it ceased its daily printing after 320 years. Wiener Zeitung intends to continue online with a monthly print run and an editorial staff of 20 employees.

Aco Popara Zver

Quote from: tomat on 01-07-2023, 10:49:42
Hehehe, wiener :lol:

haha ispade prema guglu da je stvarno kobaja dobila po tome ime

džin tonik

sto bi rekao truki, sve je, pa i kad mi to ne razumijemo, univerzalno povezano kosmickim nitima.
ne vidim smisao izlazenja beckih novina nakon sto nas napustio inoslav besker preselivsi se u bolji zivot.

Inoslav Bešker: Odlazak jednog od posljednjih jugoslavenskih medijskih ideologa koji je Stepinca nazvao 'zlom dušom'

plus, sve sto je becu potrebno bec ima i bez wienera 

a) srpski hepi tv
b) kuran na tiktoku

džin tonik

bas se sjetim: koji je kreten bio taj besker. ono kad se organizirano krenulo spamati po hrvatskoj wikipediji, mijenjati stvari u skladu jugokomunistickih i beogradskih izmisljotina, i besker je nesto skrabao po istoj. umjesto da je setao na svjezem zraku. mogao je da je setao na svjezem zraku i hranio golubove, hm, uzivati u starosti do stote. kao i ostala jugokomunistcka gamad poput manolica ili mesica. ali ne. umjesto da se drzao svjezeg zraka i povremenih okupljanja raznih propalica gdje se dobro zdere, u kumrovcu i sl., on drnda po wikipediji, idiot neopjevani.

edit: o mrtvima samo najbolje. ovo je najbolje o beskeru.

džin tonik

Putin Šveđanima: "Treba vama Petar Prvi"

QuotePredsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je Švedsku zbog akcije sa spaljivanjem Kurana. 

"U Švedskoj su opet spalili Kuran. Petar Prvi njima treba", rekao je predsednik tokom nedavne posete Dagestanu, podsetivši na pobedu ruske armije pod komandom cara Petra Prvog nad Šveđanima.

Putin je nakon posete džamiji Džuma u Derbenti dobio od muftijinog pomoćnika na poklon Kuran. Prošle nedelje je u glavnoj džamiji u Stokholmu jedan muškarac u znak protesta pocepao i zapalio Kuran.

U znak protesta: Neće poslati ambasadora

QuoteIran neće poslati novog ambasadora u Švedsku u znak protesta zbog paljenja Kurana ispred džamije u Stokholmu.

Francuska ključa, krajnja ljevica i islamski influenceri potiču nerede: 'Sve opcije su na stolu'

Nemiri u Francuskoj: Autom se zabili u kuću načelnika pariškog predgrađa pa zapalili vozilo

rekao bih da drugosrbijanci u medjuvremenu imaju veliko iskustvo sa zapadom; europska merkel i europski vucic usli su u legendu. :lol:
sad ostaje pitanje, koliko je rusija rusija?

a us-amerika: onako iz naknadne pameti moglo bi se cak i razna arapska proljeca svesti na plemenske obracune, pri cemu zombizirana us-amerika podmetnuta kao prividno samostalni akter preko raznih agentura. znaci neki veliki bogatuni islamskog svijeta sponzoriraju i usmjeravaju us-americke idiote da razvale konkurentsko pleme, irak, siriju, libiju, usput sto vise usmjere u europu, neka se nadju za kolonizaciju.
mislim, us-amerika, uz sve krasne price i blokbastere, cia i nsa i sto god, nikad nije bila narocito inteligentna. vidi sprdacine od podrske jugoslaviji za hladnog rata, pa preko vijetnama do afganistana; tu ulogu uglavnom igraju privatni interesi nekolicine poremecenih koruptnih likova. tako da se je ova opcija iskristalizirala kao najvjerojatnija.

zombizirana europa, zombizirana us-amerika, koliko je rusija rusija? koliki je udio rusije u rusoturskom svetu? (tursko = islamsko). a sta rusija tek ima u zaledju, sve pored kine? plus afganistan koji propala zombizirana us-amerika velikodusno opremila.
ja tu nigdje ne vidim ni trunke koristi za us-ameriku, eu ili rusiju i rekao bih da ce uskoro pored zombizirane us-amerike i zombizirane europe na red doci i zombizirana rusija.

džin tonik

Sramna izjava britanske poslanice: Optužila SPC da švercuje oružje

QuoteBritanska poslanica Ališa Kerns optužila je danas Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na tzv. Kosovo.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns je u današnjem govoru na zasedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

"Zato je bezbednosna slika tako surova. Predugo nismo uspevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje deluju na severu Kosova. U Vladi su svesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje", rekla je Kerns. 

(...)

bas sramota.
kako to tek "da sudjeluje u svercu"? valjda organizira?

Meho Krljic

Podsećanje da 3,3 milijarde ljudskih stanovnika Zemlje žive u državama koje više troše na servisiranje spoljnog duga nego na zdravstvo i obrazovanje:

https://www.aljazeera.com/news/2023/7/13/nations-where-3-3bn-live-spend-more-on-debt-than-health-schools

džin tonik

uvijek se glasno nasmijem kad vidim da medij naziva al jazeera ili prevedeno arapski poluotok "brine" o nekakvoj "svjetskoj pravdi".
jedno pitanje rusi i pretvara u pepeo svo brabonjanje arapskog poluotoka: zasto islamski narod svih vrsta i podvrsta masovno bjezi u sustave koje je stvorilo krscanstvo i prosi za milostinju u krscana?

mac

Milostinja je institucionalizovana u islamu. Obavezan si da je pružiš po njihovom zakonu. Evo ovaj Erdogan upropaštava svoj bankarski sistem, ali makar zbog pravedne stvari, jer islam zabranjuje da se novac pozajmljuje uz kamatu. Kada bi pozajmljivanje uz kamatu bilo zabranjeno na celoj Zemlji mislim da bi to privremeno dovelo do usporenja privrednog rasta, ali na dugi rok bi učinilo ekonomiju poštenijom. Mogli bismo ponešto i da usvojimo od njih, a ne samo da pljuckamo izdaleka.

Meho Krljic

Najjače je kad se neki, jelte, kršćanin, pita zašto ljudi iz zemalja kao što su Bangladeš ili Tunis ili Pakistan, koje su kršćani razarali i pljačkali decenijama i vekovima, sad odjednom dolaze u zemlje koje su ih razarale i pljačkale decenijama i vekovima da probaju da tamo rade pošto u svojm zemljama, razaranim i pljačkanim (od strane kršćana) decenijama i vekovima nema mnogo prilike da rade i od toga žive makar upola kvalitetno koliko oni (kršćani) koji su ih razarali i pljačkali decenijama i vekovima.

džin tonik

Quote from: mac on 14-07-2023, 14:44:32
Milostinja je institucionalizovana u islamu. Obavezan si da je pružiš po njihovom zakonu. Evo ovaj Erdogan upropaštava svoj bankarski sistem, ali makar zbog pravedne stvari, jer islam zabranjuje da se novac pozajmljuje uz kamatu. Kada bi pozajmljivanje uz kamatu bilo zabranjeno na celoj Zemlji mislim da bi to privremeno dovelo do usporenja privrednog rasta, ali na dugi rok bi učinilo ekonomiju poštenijom. Mogli bismo ponešto i da usvojimo od njih, a ne samo da pljuckamo izdaleka.

pa da, kazem: to tvrdi i medij muslimanskog bratstva, al jazeera ili prevedeno arapski poluotok, pri linku koji postavio mehmet. to je temelj vijesti ili misioniranja.

a ja sam pitao: ako je to tako, zasto islamski narod svih vrsta i podvrsta na buljuke bjezi ka i trazi milostinju u krscana?

ti si samo ponovio tezu arapskog poluotoka, pri cemu imas i nekoliko logicnih gresaka, t.j. promoviras stav koji sam pitanjem vec oborio. sta da usvojimo? jos jednom: oni bjeze k nama i prose milostinju u nas.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 14-07-2023, 15:05:46
Najjače je kad se neki, jelte, kršćanin, pita zašto ljudi iz zemalja kao što su Bangladeš ili Tunis ili Pakistan, koje su kršćani razarali i pljačkali decenijama i vekovima, sad odjednom dolaze u zemlje koje su ih razarale i pljačkale decenijama i vekovima da probaju da tamo rade pošto u svojm zemljama, razaranim i pljačkanim (od strane kršćana) decenijama i vekovima nema mnogo prilike da rade i od toga žive makar upola kvalitetno koliko oni (kršćani) koji su ih razarali i pljačkali decenijama i vekovima.

a? znaci ta trula kruzna misao polazi od toga da im je netko nesto duzan? da su kao pljackani i da kao postoji neki naslijedni dug? oni ne dolaze prositi milostinju vec "po svoje"?
zgodno.

mislim, ako cemo tako, ne da smo imali stoljeca i stoljeca islamske agresije, krvavi balkan, krvavi europski jug, pa rekonkvistu, jos smo nesto duzi raznoj teladi kojoj je neka izuzetna budala platila naftu i jebena mentalno kamenodopska plemena i al jazeeru uzdigla do svjetske moci?

Meho Krljic

Kakve veze imaju Osmanlije sa svojom agresijom na Balkan i Bangladešanci kojima su Englezi do posle Drugog svetskog rata sedeli u kući i iznosili sve što imaju? Nemojte da mešamo babe i žabe.

I naravno da ne pričam u nekim apstraktnim kategorijama naslednog duga, nego prosto, ljudi idu tamo gde se bolje živi i gde će da ih prime jer ti koji bolje žive od njih neće da rade poslove koje ovi hoće da rade za pare koje ti što neće smatraju premalim a ovi koji hoće prihvatljivijim od onog što imaju kod kuće koju su im, podsetimo, razarali i pljačkali preci ovih prvih...

Aco Popara Zver

Ma u pravu je zole, imali smo stoljeća islamske agresije, samo je problem što smo imali tisućljeća evropske agresije, počev od Aleksandra Makedonskog u Indiji pa nadalje.

Naravno, to što su Šveđani putovali u Bagdad u 10. stoljeću ili što su Mađari radili u Mogulskom carstvu u 16. stoljeću nije problem, ali kada neko iz Pakistana dođe u Evropu raditi to jeste problem.

Samo u glavama povjesnih revizionista i fašista.

džin tonik

ajd, ajd, ne dramite, znam ja da srbi vole sultana i doticnu kuturu; stoljeca su to, moc navike...

Aco Popara Zver

Pošto su Hrvati iz Irana ne znam što se žališ?

Meho Krljic

Pa, Iran je bio žrtva muslimanske, jelte, agresije i prisilno iz zoroastrizma preveden u islam, možda ga to žulja???

džin tonik

zgodno. bato kokarda i meho petokraka zdruzeno se bave skretnicarenjem i obranom misionarskog clanka medija muslimanskog bratstva iliti al jazeere iliti prevedeno arapskog poluotoka, medija koji je u pola svijeta na promatranju sluzbi za zastitu poretka ili prosto izbacen iz mreza. a koji je u nasoj regiji, recimo hr, pokupovao sve propalice koje bi si inace tepale novinarom, a koje nije kupilo srpsko nacisticko vijece.

dobro. recite, zasto vam je islam dobra religija, a katolicka losa? ja razumijem da katar i muslimansko bratstvo imaju puno para, rekoh, ili kako bi vi rekli: prljavih petrodolara, pokupovali su u al jazeeru i razne propalice u "nas", ali nije to valjda jedini kriterij?

Meho Krljic

Pravo pitanje je pre kakve veze ima što je link na tekst iz Al Džazire kada je u njemu citiran generalni sekretar UN? Msliš da će se podaci magično promeniti kada istu vest prenesu Vjesnik ili Novosti?

džin tonik

pa sta sto je citiran gs un-a? clanak se moze graditi na cemu god, vijesti kojoj god, a svaki medij uglavnom ima svoje nagnuce. u ovom slucaju ne radi se o klasicnom mediju, klasicnom clanku, vec o katarsko-islamskom misioniranju.
sto je mac u startu nehotice razotkrio.

zasto bi netko u srbiji citao katarsko-islamsko misioniranje upakirano u vijest? ako zelis citati kuran ili filozofiju koju nudi, lijepo odes u dzamiju ili na kakva predavanja u tom smislu.

opet, ismijavalo se hrvatski medij, narod, pa pitam: zasto ti je islam dobra religija, a katolicka losa?

Meho Krljic

Dakle, imaš u samom tekstu zalepljen tvit Generalnog sekretara UN koji kaže upravo ovo što piše u naslovu vesti. Tako da je stvarno besmisleno praviti se da ovde Al Džazira naglašava nešto što nije, jelte, "suština" informacije.

Skoro jednako kao što je besmisleno da meni lepiš petokraku, a Bati kokardu, iako bi valjda neko ko je ovako dugo na forumu trebalo da zna da su njegovi bili partizani a moj deda je '41. zarobljen kao oficir vojske Kraljevine Jugoslavije...

džin tonik

sad kao jos moram tri puta crtati? jos jednom: vijest kao vijest, koja god. svaki medij prenosi vijest kroz nagnuce kojem sluzi. u tvom slucaju imamo medij drzave katar i muslimanskog bratstva koji uglavnom sluzi za misioniranje, a koji na promatranju sluzbi za zastitu pravnog poretka u mnogo zemalja, a u mnogima i prosto izbacen iz mreza.
sto je mac zabavno razotkrio u startu.

znaci, istu vijest imas obradjenu u svim donekle relevantnim mas-medijima. evo primjerice u srpskom mediju koji se tu oslanja na hrvatsku hinu:

Globalni dug rekordnih 92.000.000.000.000 dolara

Quote(...)

"Izgleda da tržištima to nije problem, ali ljudima jeste", rekao je novinarima generalni sekretar UN Antonio Gutereš. "Neke od najsiromašnijih zemalja sveta prisiljene su da biraju između servisiranja duga i služenja narodu", objasnio je on, prenosi Hina. 

(...)

mogu i preformulirati pitanje: koju to dodatnu vrijednost dobijamo ako nam vijest prenosi katarsko-islamski medij za misioniranje?
mislim, ova nasa regija, to nije arapski poluotok. zasto da ja otvorim vijest u tvog linka, a ne u hrvatskog ili srpskog medija?

džin tonik

mislim na ovaj katar:

Skandal u EP: Smijenjena potpredsjednica

QuoteKaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četiri osobe uhićene i optužene u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da ih je Katar podmićivao kako bi utjecao na donošenje odluka parlamenta.

(...)

mislim na katar koji osim kupovine propalica u nasoj regiji u medij za misioniranje, znaci al jazeeru, sa, sto bi rekli komunisti, krvavim petrodolarima kupuje i politicare koje ja biram da bi uveli reda, recimo - na granici. a oni uzmu katarske pare i rade pizdarije.

koju dodatnu vrijednost spram hrvatskog ili srpskog medija ima tvoj link na vijest u islamistickom mediju koji je u vlasnistvu i pod palicom drzave koja korumpira moje politicare da rade pizdarije?

Aco Popara Zver

zašto Turska jeste problem a Iran nije?

džin tonik

"Glavni cilj – eliminisati Rusiju i Kinu"

QuoteNATO pokušava da stvori negativnu sliku o Kini u kako bi građani zapadnih zemlja u Pekingu videli pretnju. 

Ovo je rekla danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

(...)

i sad kao nato ratuje protiv rusije... :roll:

kome jos nije jasno da su u savezu komunizam i islam, t.j. kao perjanice doticnih kina i arapski poluotok, tome nema pomoci.
udruzeni komunizam i islam, sve uz podrsku satelita i agentura koje su stvarali desetljecima u zapada. primjerice us-americkog kapitala kojem kao dzankiju stavili na raspolaganje roblje, od gejtsa do sorosa. i u rusije.
pa imas zombizirani zapad i zombiziranu rusiju.

sad samo jos treba dodati najvaznije pravilo u sahu, neovisno bilo kojoj teoriji: uvijek moras potezati malo lijevo, pa malo desno, pa malo lijevo, pa malo desno.
i to je ono sto rade. potegnu zombiziranu usa, znaci us-telad, na kakvo konkurentsko pleme, pa, da ne bi rusija u miru i suradnji sa europom previse ojacala, povuku zombiziranu usa da se oporavlja, a potegnu zombiziranu rusiju. i tako u krug.

nisu specijalnu operaciju pokrenuli ni nato ni rusi. kao ni irak, ni selektivno "arapsko proljece". kao ni vajnu pandemiju ili vajne migracije, precizno: kolonizaciju. to je sve samo dio drndanja.

sta ce reci ova jadnica o kini kad zrtve toliko oslabe da komunizam i islam mogu otvoreno istupiti i nastupiti, vec prema podjeli koju dogovorili? hoce li sa sibirom u kinu ili ostatkom u rusoturski svet pokloniti se sultanu i seiku?

na ukrajinu navaliti, imati sve, ojacati u europi, pa navaliti na ukrajinu da se svi razbjeze od rusije. ono, to ni srbi ne bi uspjeli izvesti. sta je nekoliko desetaka milijuna nepomirljivog naroda na kojeg si nasrnuo kao tele bez pameti i bez smisla. to se zaboravi, stotinjak godina vise, manje... :cry: slavenska braca kinezi i slavenska braca turci znaju cijeniti, a svidja se i slavenskoj braci madjarima, osjetili zov stepe, rodnog kraja.

džin tonik

'Suspendirani' voditelj s BBC-a iz homoseksualnog skandala i dalje će primati visoku plaću dok traje policijska istraga

mentalni bolesnici svih zemalja i ostali transpederi, ujedinite se pod okriljem partije u svemu od medija do politike, da ne bi narod stvarno izabrao i kojeg normalnog, sa integritetom.

džin tonik

Kina buši još jednu rupu: Biće duboka više od 10 kilometara

QuoteU kineskoj pokrajini Sečuan počelo je bušenje rupe "Šendi Čuanke" duboke više od 10.000 metara, prenela je agencija Sinhua.

Ovaj projekat dolazi nakon sličnog poduhvata Kineske nacionale korporacije, koja je počela bušenje rupe u pokrajini Sinđijang u maju, što će biti najdublje iskopana rupa u Kini ikada. Ta rupa biće duboka 11.100 metara.

To, međutim, neće biti najdublja rupa koju je čovek iskopao.

Trenutno rekord drži Koljska ultraduboka rupa iz 1979. godine. U pitanju je sovjetska rupa u blizini ruske granice s Norveškom, a rupa je duboka 12.262 metra.

džin tonik

Mario Stefanov: Islamističke revolucije namjerno se sele u Europu, a to je velika prijetnja za jude

QuoteRevolucije zla, poznate i kao revolucije tzv. arapskog proljeća, a u svojoj biti revolucije islamističkog ekstremizma sele se u Europu. Zbivanja u Francuskoj i neredi pokrenuti u povodu stradanja maloljetnika alžirskoga porijekla nisu slučajna, nego su odraz procesa koji se ispod površine odvijaju, piše Mario Stefanov.

Poraz islamista u arapskom svijetu – imigrantska invazija na EU

Nakon poraza u arapskom svijetu islamistički ekstremisti svoje revolucije i djelovanje postupno prebacuju tamo gdje mogu djelovati – u Europu. Na Bliskom istoku i u muslimanskom svijetu odavno su raskrinkani kao instrument američke i europske politike "demokratskog intervencionizma", koja je gotovo uništila regiju MENA-e (Bliski istok i sjeverna Afrika) i sada za njih ondje ima sve manje kisika.

Stoga svoje djelovanje holding islamističkog terora prenosi onima koji su ga politički, obavještajno i vojno podržavali za vrijeme tobožnje demokratizacije Bliskog istoka – europskim silama i na europsko tlo.

Usporedno, nastavlja se i imigrantska invazija na Europu kao druga strana iste medalje propale agende američke i europske revolucionarne transformacije arapskog svijeta. Ona nije uspjela u svome proklamiranom cilju i razotkrila se kao vođena pobuna najekstremnijih dijelova islamističkog terorizma. Arapski svijet ju je odbacio nakon teških materijalnih i ljudskih gubitaka koje je pretrpio, ali ona nastavlja proizvoditi programirane učinke prema Europi u cilju pokretanja stanovništva s Bliskog istoka prema europskim odredištima.

Teror se prenosi u Europu

Iako je agenda tobožnje demokratske transformacije Bliskog istoka doživjela krah, to ne znači da se od nje odustalo. U pogodnom trenutku ponovno će se aktivirati i ponovno pokušati njezina realizacija na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

No za to vrijeme europske sile koje su vodile transformaciju Bliskog istoka uz pomoć revolucija koje su se iskazale kao  revolucije ekstremnih islamista u vidu povratnog učinka na svoje tlo u Europu dobivaju islamističke ekstremiste iz arapskog svijeta, koji se u skladu s provedenom "obukom" i po stečenom uvjetnom refleksu pozivaju na – demokraciju.

Stoga izvršitelji nereda na francuskim ulicama ovih dana na terenu uzvikuju islamističke poklike, a u medijima se pozivaju na demokraciju i potrebu zakonitog ponašanja francuske policije. Tu strategiju otvorenog iskazivanja islamističkog nasilja i istovremenog pozivanja na demokraciju koristit će sve češće u budućnosti jer im ona donosi veće učinke nego goli iskazi nasilja. Svojim pričama o demokraciji i potrebi demokratske kontrole postupanja francuske policije uz traženje veće inkluzivnosti i policije i društva u cjelini privlače liberalni i naivni dio francuske javnosti, koji potom iskazuje solidarnost s njihovim navodnim lošim položajem u francuskom društvu. A već same činjenice govore da im je uključenost u francusko društvo zajamčena.

Tko stanovništvu arapskog porijekla brani da se prijavi u redove francuske policije, vojske ili žandarmerije?

Nitko!

Štoviše, primili bi ih raširenih ruku između ostaloga i iz potrebe političke korektnosti i tzv. pozitivne diskriminacije. Ali to, dakako, većini koja je pod sve većim utjecajem islamističkih ekstremista ne pada na pamet jednostavno zato što kao stanovnici već formiranih ekstremističkih teritorijalnih enklava u Francuskoj preziru državu u kojoj žive i u kojoj su mnogi od njih rođeni.

Revolucija zla došle u Europu – što nas čeka?

U ovom trenutku vodeće europske sile na razne načine pokušavaju postići raspoređivanje pristiglih imigranata s Bliskog istoka u države članice Europske unije koje nemaju nikakve veze s onim što su one radile pokušavajući ih koristiti kao bazene iz kojih bi se probirala potrebna radna snaga. Tako je konačni učinak revolucija zla koje su se provodile na Bliskom istoku doseljavanje islamističkih ekstremista svojim mentorima u Europi i nastavak nesmiljene imigrantske navale na europske prostore.

Uza sve zlo koje je počinila američka i europska agenda demokratske transformacije Bliskog istoka kroz revolucije tzv. arapskog proljeća, ona je poslužila i Rusima kao preludij za njihovu agresiju na Ukrajinu. Zato su i podržali rezoluciju kojom je agenda pokrenuta na summitu G8 i prešutno pristali na pokretanje kaosa od američke i europske politike, a u zamjenu su tada dobili bianco suglasnost Zapada za obračun s Čečenijom. Nakon toga su se ugurali i u ratna razračunavanja tih bliskoistočnih revolucija svojom vojnom intervencijom u Siriji, a potom su sve to iskoristili kao opravdanje svoje agresije na Ukrajinu.

Ono što se ovih dana zbiva u Francuskoj rezultat je oholosti europske politike, odnosno politike vodećih europskih sila, prije svega Francuske i Njemačke koje su još uvjerene da mogu organizirati i kontrolirati islamističke revolucije na Bliskom istoku pod krinkom nametanja demokracije, a da im se to ne obije o glavu. Upravo suprotno, islamistički ekstremizam potaknut tim demokratskim revolucijama, a sada razjaren gubitkom pozicija u arapskom svijetu, svoje novo polje djelovanja vidi u Europi. Njihove baze postaju otprije provjerena uporišta holdinga islamističkog terora u odmetnutim enklavama u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj s doseljenicima iz arapskog svijeta u kojima se praktički ne priznaje zakonodavstvo tih država i u koje policija može ulaziti samo u specijalno organiziranim operacijama, nerijetko samo uz uporabu specijalnih postrojbi.

'Ekstremni centar' uništio tradicionalnu europsku politiku desnice i ljevice

Očito, neizbježan je trend jačanja islamističkog ekstremizma na tlu Europe u svojim sve perfidnijim oblicima djelovanja, redovito uz pozivanja na demokratske vrijednosti država čije zakonodavstvo i državni ustroj zapravo prezire.

Takvom razvoju zbivanja pogoduje vizija potpuno liberaliziranog gospodarstva i posljedično ekstremno liberalnog društva na samoj granici dezintegracije socijalne strukture i materijalnog uništenja sve većeg kruga građana, uz zatiranje svih moralnih, kulturoloških i vjerskih vrijednosti zajednice i na kraju uništenja same nacionalne države.

U toj viziji ljudi su samo brojevi iz financijskih bilanci koje ne razlikuju nacije i vjere. I baš zbog toga, upravo suprotno od onoga što propovijedaju liberalni apostoli, takve vizije gospodarstava i društva izvor su nacionalnih i vjerskih sukoba i ratova. Jednostavno zato što se primjerice u Njemačkoj njemačkog radnika od Sirijca razlikuje samo po tome što se Sirijcu za isti rad može platiti manje i time ga se na tržištu rada staviti u povlašteni položaj prema njemačkom radniku, kojemu će na kraju cijenu njegova rada prilagoditi onoj postignutoj na imigrantskom radniku.

Kako god to političko čudovište vođeno globalizacijskim procesima nazivali, neoliberalizmom, korporativnom diktaturom ili vladavinom ekstremnog centra, koji je uništio tradicionalnu europsku ljevicu i desnicu, potpuno je sigurno da će, nastavi li svoj sumanuti pohod, udaviti Europu i na prijelazu političkih epoha ugurati je u civilizacijske sukobe i ratove. Jer tako postavljen sustav u neprestanoj je eksternoj potrazi za novom, još jeftinijom radnom snagom i novim tržištima za svoje financijske usluge i robu po mjeri u kojoj domaća populacija, pritisnuta obaranjem prihoda i socijalne sigurnosti, ima sve manju potrošačku sposobnost.

Organizirani transfer stanovništva u Hrvatsku i Europu

Osvajanje novih tržišta i jeftine radne snage osigurava se mekim nastupom zavođenja obećanim bogatstvom i vezanjem zaduživanjem ili pak, tvrdim pristupom – liberalnim revolucijama, ratovima i razaranjima država, jer samo iz upropaštenih državnih tvorevina može se pribaviti radna snaga koja neće pitati za cijenu rada i samo na njihovim zgarištima može se osigurati neometan i nereguliran ulazak svog kapitala uz potiskivanje drugih konkurentskih aktera. To je uz osiguranje energenata i pravaca njihove dopreme sekundarni cilj svih bliskoistočnih ratova proteklih desetljeća.

Islamistički ekstremizam koji se dočepao Europe šalje poruku: "Mi smo ovdje, dovela nas je politika koja nas treba i koja će nas stoga i štititi." U međuvremenu je razrađen i sustav "skladištenja" imigranata po svim državama članicama EU-a pod maskom borbe protiv imigrantske krize koja ne postoji jer je zapravo riječ o organiziranom transferu stanovništva s bliskoistočnih i afričkih prostora u Europu. Imigrantsko nasilje u vlastitim državama danas je teško prikrivati uskraćivanjem podataka o porijeklu počinitelja, ali se sada pokušavaju prikriti motivi počinitelja pa se prikazuje da je riječ o mladenačkom iživljavanju ili postupcima psihički nestabilnih osoba. Uglavnom, motivi počinitelja sada su po policijskim izvješćima u najvećem broju slučajeva nepoznati.

Nakon divljačkih napada četvorice bliskoistočnih migranata na građane njemačkog Amberga u siječnju 2019. njihovi motivi su također ostali nepoznati. Ovih dana je Francuska ponovno gorjela zbog stradanja maloljetnika alžirsko-marokanskog porijekla za trajanja policijske kontrole.

No, prisjetimo se, bliskoistočni imigranti su jednako tako divljali Francuskom i za Svjetskog nogometnog prvenstva krajem prošle godine.

Izlika za divljanje

Nakon divljanja po Parizu, Montpellieru i drugim francuskim i belgijskim gradovima u povodu pobjede ili poraza marokanske reprezentacije krajem 2022., bliskoistočni imigranti upriličili su potom u novogodišnjoj noći masovne fizičke napade razbijanja i paljevine po njemačkim gradovima. Njemački gradovi doslovno su gorjeli u pokazivanju moći bliskoistočnih doseljenika i ekstremnog islamizma koji prakticiraju. Poslana je poruka njemačkim građanima tko su pravi gospodari njemačkih gradova. Kao i obično, njemačka policija, politički zastrašena, reagirala je suzdržano i praktički dopuštala nasilje do određene razine. Povod, čini se, uopće nije bitan. Važno ga je samo pronaći i iskoristiti za iskazivanje nasilja i vlastite moći u društvu.

Islamistički ekstremisti koji se skrivaju iza tobože spontanih izljeva nezadovoljstva po uzoru na revolucije "arapskog proljeća" osjećaju se stoga kao kod kuće dok se europskim gradovima šire neredi, ulično nasilje i palež, pokrenuti raznolikim i nerijetko nebitnim ili čak potpuno neadekvatnim povodima kao što je proslava uspjeha marokanske nogometne reprezentacije ili pak proslava Nove godine.

Islamističke revolucije sele se u Europu

Islamističke revolucije sele se u Europu, a pritisak terora islamističkih esktremista sada se širi i po opsegu i ne zadovoljava se više povremenim akcijama bombaša samoubojica ili smrtonosnim napadima na policiju i građane, nego se islamističko i imigrantsko nasilje pokušava instalirati  kao dio svakodnevnog života europskih građana na koje se oni jednostavno moraju naviknuti i prihvatiti ga kao novu stvarnost, kao novo normalno nakon kojega više nema povratka na staro.

Tako se cijela europska socijalna struktura nasilno, ali suptilno pokušava integrirati u islamističku sliku svijeta. To je prava pozadina naizgled spontanih nereda na ulicama europskih, prije svih francuskih i njemačkih gradova. Nikakve spontanosti tu nema, nego samo vrhunske organizacije.

Kada bliskoistočni migranti, tobože slaveći nogometne pobjede Maroka na Svjetskom prvenstvu, u prosincu pokrenu orgije nasilja i paleža u Montpellieru i na ulicama Pariza ili tobože slaveći Novu godinu, tuku, demoliraju i pale po njemačkim gradovima, tada je poruka holdinga islamističkog terora – na ovo se morate naviknuti, više niste samo vi gospodari ove zemlje, a mi vas integriramo u svoj svijet.

Ništa nije slučajno – u Europu su uvozi bliskoistočni kaos

Stradanje maloljetnog prekršitelja francuskih zakona alžirskog porijekla pri intervenciji francuske policije bilo je povod koji islamistički ekstremisti jednostavno nisu mogli propustiti. Pritom oni koji naivno opravdavaju reakcije na policijsko postupanje koje je završilo smrću prijestupnika zaboravljaju da su identični neredi pokretani i svega pola godine ranije u prigodama proslave pobjeda reprezentacija arapskih država na Svjetskom prvenstvu ili proslave Nove godine.

Širenje islamističkog nasilja islamistički terorizam u svom pohodu na Europu i u očitom pokušaju destabilizacije europskih država i njihove integracijske strukture Europske unije posljednjim napadima pokazao je kako može istodobno udarati smrtonosnim terorističkim udarima, ali i masovnim kapilarnim nasiljem nižeg intenziteta preko ljudi, i to jednako putem terorista ubačenih u Europu imigrantskim rutama kao i preko državljana napadnutih država.

Ništa nije slučajno.

Takvim hibridnim terorističkim pritiskom u biti se želi postići stvaranje Europe na sliku i priliku bliskoistočnog kaosa, dok Europa s druge strane, zahvaljujući monstruoznim vizijama strateški projektirane migracije bliskoistočnog stanovništva na europske prostore i geopolitičkim procesima koji se oko takve neprirodne imigracije odvijaju, postupno postaje dio bliskoistočne socijalne, etničke, vjerske i sektaške patologije.

Odgovor može biti samo integracija sigurnosnih sustava članica Europske unije u cilju efikasne reakcije na hibridne udare islamističkoga ekstremizma.

Fundamentalisti ne žele raditi – Poljska je uzor politike prema imigrantima

Potvrđuju se riječi iz kontroverznog intervjua koji je 9. rujna prošle godine dao australski samoproglašeni imam, Mohammad Tawhidi, kada je na pitanje jesu li ekstremisti postali jači ili je Zapad postao slabiji odgovorio: "Ja tvrdim da je na djelu jedno i drugo. Kažem da ste u krizi. Išli ste u muslimanske zemlje kako biste uvodili demokraciju, a uvozili ste smeće koje su muslimanske zemlje htjele strpati u zatvor i izolirati od društva. Otišli ste, a uvezli ste ih kao jeftinu radnu snagu. No ti islamistički ekstremisti ne žele raditi. Oni žele besplatnu socijalnu pomoć pa nemaju vremena raditi. Pogledajte stoga Poljsku koja nema problema s islamističkim ekstremizmom. Ni jedan teroristički napad nije zabilježen u Poljskoj. U trenutku kada osjete da problem postoji, odmah ga eliminiraju."

Islamisti osjećaju prezir prema nama

Čelnik njemačkog policijskog sindikata DPolG (Deutsche Polizeigewerkschaft) Rainer Wendt poručio je: "Glasnogovornik savezne vlade mora razjasniti ovaj slučaj. Uvijek se govori – motivi počinitelja su nepoznati. Dopustite mi izreći njihov motiv. To je duboki prezir prema našoj državi i ljudima koji žive u njoj. Motivi počinitelja u ovom slučaju moraju biti razjašnjeni, oni ne smiju biti pušteni nego protjerani u svoje države."

Događa se zapravo upravo suprotno od onoga o čemu govori europska politička elita.

Nijemci, Francuzi i ostali europski građani se polako, ali sigurno navikavaju na islamističko nasilje koje demonstrativno eskalira kada gospodari migracije stanovništva s područja Bliskog istoka prema Europi i njihovi suradnici iz svijeta islamističkog ekstremizma odluče da Nijemcima ili Francuzima treba pokazati kako oni više nisu jedini gospodari svojih država i kakvom se načinu života u budućnosti u vlastitim zemljama moraju prilagoditi i na koncu ga prihvatiti kao svoj. Tako se ne provodi tobožnja integracija migranata u europska društva nego su se ona prisiljena prilagođavati njima.

solidne misli, sto promasene, sto vrlo precizne. mislim da najvise grijesi pri nekakvom ucitavanju zapadu da se radi o bas, bas suverenom (i homogenom) subjektu koji je koristio islamiste, dok zapad zapravo ima veliki problem sa korupcijom i vecina struja cesto sluzi nekakvim medjusobnim razmiricama raznih novobogatih kozojeba sa blistog istoka. isto vrijedi i za rusiju. vecina zapadnjackih opcija tu je korumpirana i zombizirana te u sluzbi bogatijih kozojeba kontra slabijih kozojeba koje bogatiji kozojebi tako em eliminiraju iz svog bliskog okruzenja, em koriste za islamizaciju zapada. to analisti izmice, tu je previse konvencionalan, dok su ostale umotvorine vrlo solidne.

jest da se zapad pomalo i budi, sto se vidi promjenom odnosa spram turcadijskog otpada izbosne i onog neopjevanog islamistickog klevetnickog djubreta koje nedavno izgubilo izbore ubosni kao najgadljivije i najljigavije manifestacije tog drndanja, no moglo bi to i malo brze.

Meho Krljic

https://apnews.com/article/sinead-oconnor-itamar-bengvir-jerusalem-concert-e08c0903f413e8fb56663cf2adb0c0ef

QuoteDeath threats forced Irish pop singer Sinead O'Connor to call off a peace concert in Jerusalem in the summer of 1997. At the time, a young man named Itamar Ben-Gvir took credit for the campaign against her. Today, he is Israel's national security minister.
The transformation of Ben-Gvir from a fringe Israeli extremist trying to take down O'Connor's coexistence-themed concert to a powerful minster overseeing the Israeli police force reflects the dramatic rise of Israel's far-right.

Meho Krljic

Rusija se ozbiljno trudi oko Afrike, podržavajući (možda i podstičućo, naravno) vojne udare u nekoliko zemalja. Na ruku im ide naravno, to što solidan deo građana smatra da će ovako biti bolje zaštićeni od pretnji ekstremista koji haraju regionom već godinama:

Some of Niger's neighbors defend the coup there, even hinting at war. It's a warning for Africa

Why Many Nigeriens Want Russia in and the West Out

džin tonik

Soros se povlači iz Europske unije

QuoteKonzorcij zaklada "Otvoreno društvo" američko-mađarskog poduzetnika Georgea Sorosa reducira svoje aktivnosti u Europi i gotovo se u potpunosti povlači iz Europske unije.

Kako je javio Radio slobodna Europa, Sorosevo "Otvoreno društvo" obavijestio je svoje ogranke u Mađarskoj da se najvećim dijelom povlači iz Europske unije kako bi se usredotočilo na druge dijelove svijeta.

Taj se potez objašnjava tvrdnjom kako EU i njezine članice same ulažu velike novčane iznose u "socijalna područja" poput ljudskih prava, slobode i raznolikosti.
Glasnogovornik mađarskog saveza osoba različitih spolnih sklonosti rekao je u razgovoru za Euronews kako je obrazloženje "Otvorenog društva" proturječno.

Korisnici se žale i potez im nije jasan

"S jedne strane, u Europskoj uniji postoje različita držanja, s druge pak strane to je pitanje provedbe", požalio se Peter Hanzli, na stanje prava osoba sličnih sebi u Mađarskoj ali i cijeloj Uniji.

Zaklada će novac koji je bio predviđen za projekte u EU od iduće godine preusmjeriti u druge dijelove svijeta, stoga ostaje nejasno iz kojih će se izvora finacirati već planirani projekti u EU.

Nekoliko mađarskih nevladinih organizacija potvrdilo je za Radio slobodna Europa primitak dopisa od 11. kolovoza, u kojemu ih Zaklada izvješćuje o toj radikalnoj promjeni smjera.

George Soros potvrdio je početkom lipnja da kontrolu nad svojim 25 milijardi dolara vrijednim carstvom predaje sinu Alexu.

hm. a sta sad?

Onaj stari Sendmen

Soroš, koji sad puni 94 godine, se verovatno povlači sa planete. Sigurno će posle njega biti potop. A šta drugo?
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

džin tonik

to nije dobro. prvo dodje i 20 godina ulaze milijarde u negativnu selekciju, zasere ljudima sustav od vrha do dna, unisti iole normalan zivot, instalira na tisuce maloumnika koji planetarno dovuku jos nekoliko milijuna maloumnika iz svih vukojebina redom, pa samo tako, ode? a oni koji ostaju? to sad ljudi da ciste? dodje, posere se, ode? ni vodu pustio nije.

Meho Krljic

Njujorker o Ilonu Masku u vrlo detaljnom tekstu koji se bavi Maskovom ulogom u aktuelnim geopolitičkim procesima:

Elon Musk's Shadow Rule