• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Faktor Milošević

Started by Albedo 0, 01-08-2010, 14:13:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Loni

Nightflier, ne čitaš me pažljivo.
Bezobrazno je posle mog posta o odnosu 1:1 da mi spočitavaš da mislim da od srba godih zločinaca nema. Ja to nigde ne kažem.

Međutim smatram da je najbolje za narod da se suoči sa vlastitim zločinima jer je potpuno je drugo kad se suočiš sa svojim greškama (to podrazumeva tvoju korekciju) a potpuno drugo kad ističeš tuđe (Onda umesto podrazumevanja tvoje korekcije i poboljšanja, preispitivanja sebe, dolazi do toga da se sebi sve prašta, a tuđinima sve više ne prašta. Dolazi do radikalizacije umesto pružanja ruke drugome).

Ja da sam Hrvat najviše bih govorio o hrvatskim zločinima i greškama jer jedino tako stavljham ekstremnim desničarima do znanja da greše. Tako utičem na formiranje boljih i humanijih naraštaja kroz primere kako ne treba.
U isticanju tuđih zločina nema koristi za sosptven narod. U tom slučaju kod naraštaja se čak podstiče mržnja prma drugome i nimalo korekcija sebe.

VARVARIN je ok ovo napisao međutim neki drugi ljudi bi došli do drugačijeg zaključka.
Upravo zbog slabog nataliteta kod Srba, a još više zbog iseljavanja srpske omladine, i povećanja nataliteta kosovskih Albanaca, mnogi zaključuju kako je mnogo bolej rastaviti Srbiju i Kosovo jer će u protivnim, u toj velikoj Srbiji, broj Srba i Albanaca do 2050 biti izjednačen.
Pošto Srbima ne odgovara da budemo manjina u sopstvenoj državi, bolje je da se separatišemo od teritorije u kojoj nas brojčano pobeđuju.

Interesantno je da je natalitet i Izraelaca i Palestinaca trenutno potpuno identičan. Tu već borba ima smisla.

Međutim što se mene tiče nacija i države nemaju mnogo smisla.
Da se pitam sve države treba ukinudi i umesto njih uvesti MREŽE.
Planeta Zemlja imala bi 12 mreža:
- Evropska Unija
- Arapska Liga
- Negrolend (Crna Afrika)
- Kina (sa Mongolijom)
- ASEAN (Federacija Tajlanda, Mjan. Vijetnama, Laosa, Indonezije, Filipina, Malezije, Japana, obe Koreje i Filipina)
- ARIA (Indija, Pakistan, Bangladeš i Nepal)
- NOVA PERSIJA (Iran, Avgtanistan i Tadžikistan)
- NOVA OTOMANIJA (Turska, Turkmenistan, Azerbejdžan, Kazahstan, Uzbek. Kirgiz.)
- RUB (Rusija, Ukrajina, Belorusija)
- AMEROKANADA (SAD sa Kanadom)
- LATINIJA(latino zemlje bez brazila)
- BRAZIL (dovoljno je veliki da bude sam)
i
- OKEANIJA (Australija, Novi Zeland, Papua i pacifička ostrva)

To je 12 budućih mreža i molim lepo.
To je i pravde jer jedino tako svih 12 su približno podjednake veličine i snage.
Nema toga da neko bude velesila a neko zemljica.

To bi po meni bio ravnopravniji svet, međutim i po ovoj verziji Srbija i Kosovo su deo iste mreže EU, prema tome reč je o nekakvoj unutrašnjoj administrativnoj granici, koja je manje bitna.

Međutim... znamo svi da nije glavni problem to. Već to što bi neki odavde da Srbija ne bude u mreži EU već u mreži RUB.
E u tom slučaju Srbija i Kosovo nisu deo iste mreže, dakle buduće države.
U tom slučaju smo različite civilizacije.

Dakle opet dolazimo do dileme: Evropejci ili Rusofili?
Za nas Evropejce nema problema oko Kosova. Svi ćemo biti ujedinjeni. To će biti bleda administrativna granica, a vrmeenom ćemo svi postato Evropljani sa mnogo važnijim engleskim jezikom.

- Jedino za rusofile koji hoće Srbiju sa Rusima to je problem. Moj nije.

Meho Krljic

QuoteTreća stvar: boli me kožna frula i za Kosovo i za Srebrenicu. Sasvim lepo noću spavam, ne mareći za mrtve ni Muslimane ni Srbe. Ali oće srčka da mi preskoči zbog skoka evra. To jeste. Dakle, man'te se jalovih priča.

To je moje i tvoje pravo kao individua, da nas boli kuras za mrtve, opljačkane, ponižene i ine stradalnike, ali države nemaju taj luksuz ako žele da budu deo međunarodne zajednice, konkretnije UN i još konkretnije - u našem slučaju - EU. Primera radi, učlanjenje u EU podrazumeva i obeležavanje Dana Srebrenice. Dakle, naša država ne može da se postavi neutralno u odnosu na ovo pitanje (čak i da apstrahujemo da je osuđena u procesu koji se bavio Srebrenicom). Mi kao njeni građani ćemo time svakako biti pogađani na neki način. Slično i sa Kosovom i dobrosusedskim odnosima i regionalnom saradnjom itd. Do neke mere se možemo izlolovati i vikati da nas to ne zanima, ali nikada ne možemo biti POTPUNO razdvojeni od ovih problema. Pogotovo što će neki gad uvek da tvrdi da smo i mi delom individualno odgovorni za zločine koje je činio režim jer smo mu plaćali porez, nismo se na ulici bacali pred tenkove kad su kretali za Vukovar itd. Čemu možemo cinično da se smejemo, imamo puno pravo na to, ali je teško živeti sasvim odvojen život u odnosu na ove povijesne zbiljnosti.

---

postajemo društvo krivice, ali ako je neka uteha, i druga zapadna društva žive u tome. ako nisi kriv što se nisi bacio pod neki zli tenak, kriv si što držiš upaljeno svetlo bez potrebe, puštaš vodu da teče dok pereš zube, jedeš meso, uzimaš plastičnu kesu u supermarketu ili uživaš u džakuziju a ne protestuješ protiv genocida u darfuru. mi tek treba da dođemo do te krivice, i ona nam se predstavlja kao napredak. što možda i jeste.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Meho Krljic

To je dosta dobra opservacija. Kod njih su onda razvili mehanizme kojima se ta krivica (simbolički ili ekonomski) kompenzuje što je isto valjda neki napredak.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 05-08-2010, 15:30:52
Ama, statistika pokazuje da su kod nas količine civilnih žrtava bile zaista proporcionalno male u odnosu na količine municije. Da se razumemo, naravno da nema nikakvog opravdanja za ljude pobijene kasetnim bombama u Nišu ili bilo koga drugog koji je poginuo od NATO agresora, ni za vojsku ni za civile, ali čisto statistički je vildjiv napor da se žrtve svedu na minimum.

Mogao bi jednom da mi poveruješ. Statistike su ništa. Kad su morali da odluče da li da uđu ili da pređu na totalno nasilje, opredelili su se za nasilje. Tu se Milošević predao.

Quote from: Meho Krljic on 05-08-2010, 14:49:21Kako nisu??? Za šta onda Šljivančanin robija?

Za šta Šljivančanin robija? Zato što je nadrkana oficirčina? Ma, hajde, i ja bih tamo robijao samo da nekom to odgovara. Već bi mi nešto natovarili. Jesi li gledao "Garrow low"? To rade.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

(čak i da apstrahujemo da je osuđena u procesu koji se bavio Srebrenicom)
Nema šta da apstrahujemo, Srbija nije osuđena. Pominješ i "povijesne zbiljnosti". To nisu "zbiljnosti", a kamoli "povijesne". To ne možeš da nametneš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Eriops

Nešto me Lomljavina nikako ne uspeva ubediti u te svoje ideale.
Ta mreža, jedna evropska naddržava, EU, jedan jezik - Engleski.. nešto mi to sve vuče na totalitarizam, Veliko Jedno.. makar i fino upakovano, makar i davalo neki privid slobode.
Gde je tu mesto za različitost, za individuu ? Oće li tu biti zabranjeno reći ćevap, đe si ba, ili recimo šor, paor, itd ?

Loni

Pa današnja Indija tako funkcioniše.

Svaka indijska država ima svoj jezik, ali se međusobno sporazumevaju na engleskom.

Kad Bengalaca iz Koklate )bengalski jezik) pređe u Maharaštru, u grad Mumbaji (hindu jezik), u Radžastan (urdu jezik) ili u Tamin Nadu (tamilski) on se sporazumeva na engleskom.

Šta fali da u EU postoje svi jezici, ali da engleski bude nadjezik. Kad odeš u Ruimuniju i mađarsku da ne moraš da učiš njihove jezike već engleski.

Ovo ostalo ti je bezvezna diverzija...

Pa ako već hoćete veliku državu zašto vam smeta EU kao naddržava, mreža... zovi to kako hoćeš.

Kako nemate isti kriterijum za Rusiju koja je odvojila Abhaziju i Južnu Osetiju od Gruzije, a podržava separatizam Pridnjestrovlja.
Uz to drže i 15 republika u okviru RF, koje nisu ni bile Rusija pre njihovog kolonijalnog osvajanja carske Rusije. Plus su glavni grad Čečenije bombardovali do temelja, pa su nekad ratovali za Avgansitan, pa mešali se i postavljali režime u celoj istočnoj Evropi.

Ja bar priznajem i to i zapad, koji je radio isto, ali problem je što vi mane vidite samo zapadu.

Eriops

Pa Zapad ne priznaje. Oni kažu, može Kosovo, suverenitet Srbije nije neosporan, ali Aphazija ne može- suverenitet Gruzije je nedodirljiv.
Oni su ti koji su počeli sa duplim standardima, a spočitavaju nešto Rusiji.
Uza sve ratove koje je Rusija vodila od 45-e, to i dalje nije omer ni 1 : 10, u odnosu na broj ratova, pučeva, manjih ili većih intervencija koje je imala SAD.

Džek

A šta, Lomljavino, fali da nadjezik u toj tvojoj mrežnoj viziji EU, bude srbistanski?
Pa u juvropi samo jedna zemlja zbori timsiromašnim jezikom, ako računam anglijsko ostrvo pod jevropom...

A srbistanski govore bar dve zemlje u našem okruženju!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 05-08-2010, 17:59:21
Ama, statistika pokazuje da su kod nas količine civilnih žrtava bile zaista proporcionalno male u odnosu na količine municije. Da se razumemo, naravno da nema nikakvog opravdanja za ljude pobijene kasetnim bombama u Nišu ili bilo koga drugog koji je poginuo od NATO agresora, ni za vojsku ni za civile, ali čisto statistički je vildjiv napor da se žrtve svedu na minimum.

Mogao bi jednom da mi poveruješ. Statistike su ništa. Kad su morali da odluče da li da uđu ili da pređu na totalno nasilje, opredelili su se za nasilje. Tu se Milošević predao.

E, bre, Skalope, dakle, između statistike kao makar pokušaja objektivnosti i informacije iz izvora "sedi ta ti čiča kaže" treba da biram ovo drugo? Možemo i tako da se igramo, ali kog čiču onda da izaberem? Tebe? Henrija Kisindžera? Bila Klintona?

Quote from: scallop on 05-08-2010, 17:59:21
Quote from: Meho Krljic on 05-08-2010, 14:49:21Kako nisu??? Za šta onda Šljivančanin robija?

Za šta Šljivančanin robija? Zato što je nadrkana oficirčina? Ma, hajde, i ja bih tamo robijao samo da nekom to odgovara. Već bi mi nešto natovarili. Jesi li gledao "Garrow low"? To rade.

Pa, da, hadje da se pravimo da sud nije osudio Šljivančanina i Mrkšića za odgovornost za masakr na Ovčari. Ako već ne možemo da se pravimo, gurnimo tu presudu pod tepih u stilu "ma to je sve dogovoreno, nedužni su to ljudi, te ustaše uopšte niko nije ubio i u stvari sami su to tražili". Inače, Šljivančanin je oslobođen jer je odležao dužinu kazne u pritvoru ali mu je posle kazna produžena na 17 godina jer je dodatno dokazano da je odgovoran i za mučenja zarobljenika. Dakle, možda Šljivančanin i nije kriv ali najviša sudska instanca na svetu, sud koji sudi u ime Ujedinjenih Nacija se sa tim ne slaže. I naravno, nisam ja nešto lud za sudovima koji sude jednima a drugima ne i sve to, ali to je OPET, operativna istina u svetu u kome pokušavamo da živimo. Mi smo članica UN i priznajemo odluke suda dakle, Šljivančanin JESTE kriv za sistematsko mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika i to je učinio u svojstvu oficira JNA.

Quote from: scallop on 05-08-2010, 18:05:40
(čak i da apstrahujemo da je osuđena u procesu koji se bavio Srebrenicom)
Nema šta da apstrahujemo, Srbija nije osuđena. Pominješ i "povijesne zbiljnosti". To nisu "zbiljnosti", a kamoli "povijesne". To ne možeš da nametneš.

Kako misliš nije osuđena??? Evo ti ovde presuda:

http://www.icj-cij.org/presscom/index.php?pr=1897&pt=1&p1=6&p2=1

A evo ti i citati da se ne mučiš:

Quote(5) by twelve votes to three,

Finds that Serbia has violated the obligation to prevent genocide, under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, in respect of the genocide that occurred in Srebrenica in July 1995;

(6) by fourteen votes to one,

Finds that Serbia has violated its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide by having failed to transfer Ratko Mladić, indicted for genocide and complicity in genocide, for trial by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, and thus having failed fully to co-operate with that Tribunal;

(7) by thirteen votes to two,

Finds that Serbia has violated its obligation to comply with the provisional measures ordered by the Court on 8 April and 13 September 1993 in this case, inasmuch as it failed to take all measures within its power to prevent genocide in Srebrenica in July 1995;

8) by fourteen votes to one,

Decides that Serbia shall immediately take effective steps to ensure full compliance with its obligation under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide to punish acts of genocide as defined by Article II of the Convention, or any of the other acts proscribed by Article III of the Convention, and to transfer individuals accused of genocide or any of those other acts for trial by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, and to co-operate fully with that Tribunal;

Naravno da je Srbija osuđena. Ne za činjenje, već za nesprečavanje Genocida, u skladu sa međunarodnim pravom.

lilit

Quote from: scallop on 05-08-2010, 15:06:32
Quote from: Meho Krljic on 05-08-2010, 14:49:21
Plus, NATO intervencija je zvanično pokrenuta da se spreči veliko etničko čišćenje Kosova... zvanični UNHCRov izveštaj... veli da smo u beg poterali 900,000 ljudi i da je akcija bila preventivna...

To je falsifikat istine: NATO je počeo rat, bombardovanje, a onda su ljudi begali (ako su begali u toj meri).

Tako mi tvrdimo. Možda smo i u pravu. Ujedinjene nacije tvrde drugačije. Haški sud tvrdi drugačije. Možda smo mi i u pravu ali oni se sa tim ne slažu. Jednom moramo da prihvatimo da su neke istine možda i netačne ali da su operativna vrednost u svetu u kome (želimo da?) živimo.

Hm, ali ovo nije tacno, mislim, ovo sto skalop kaze. Jeste za Pristinu, ali nije za ruralne delove Kosova. Informacije koje imam poticu direktno od Srba s Kosova. Ajd sto su Albance ispracali za Albaniju vec su im na granici uzimali sve licne dokumente. I s tim se pocelo pre bombardovanja.

Quote from: Zika Kisobranac on 05-08-2010, 16:38:24
postajemo društvo krivice, ali ako je neka uteha, i druga zapadna društva žive u tome. ako nisi kriv što se nisi bacio pod neki zli tenak, kriv si što držiš upaljeno svetlo bez potrebe, puštaš vodu da teče dok pereš zube, jedeš meso, uzimaš plastičnu kesu u supermarketu ili uživaš u džakuziju a ne protestuješ protiv genocida u darfuru. mi tek treba da dođemo do te krivice, i ona nam se predstavlja kao napredak. što možda i jeste.

Heh, zato je Austrija carska drzava.   xuss Oni sebe vide ko najvece Nazi zrtve i solidan procenat stanovnistva se stvarno pali na tu pricu.  :mrgreen:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

Quote from: Lomljavina on 05-08-2010, 16:11:40
Nightflier, ne čitaš me pažljivo.

Ne čitam te uopšte. Ovo sam slučajno video, pošto je bilo na vrhu stranice. Niti sam tebi uputio bilo šta u svom postu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 05-08-2010, 16:15:36
QuoteTreća stvar: boli me kožna frula i za Kosovo i za Srebrenicu. Sasvim lepo noću spavam, ne mareći za mrtve ni Muslimane ni Srbe. Ali oće srčka da mi preskoči zbog skoka evra. To jeste. Dakle, man'te se jalovih priča.

To je moje i tvoje pravo kao individua, da nas boli kuras za mrtve, opljačkane, ponižene i ine stradalnike, ali države nemaju taj luksuz ako žele da budu deo međunarodne zajednice, konkretnije UN i još konkretnije - u našem slučaju - EU. Primera radi, učlanjenje u EU podrazumeva i obeležavanje Dana Srebrenice. Dakle, naša država ne može da se postavi neutralno u odnosu na ovo pitanje (čak i da apstrahujemo da je osuđena u procesu koji se bavio Srebrenicom). Mi kao njeni građani ćemo time svakako biti pogađani na neki način. Slično i sa Kosovom i dobrosusedskim odnosima i regionalnom saradnjom itd. Do neke mere se možemo izlolovati i vikati da nas to ne zanima, ali nikada ne možemo biti POTPUNO razdvojeni od ovih problema. Pogotovo što će neki gad uvek da tvrdi da smo i mi delom individualno odgovorni za zločine koje je činio režim jer smo mu plaćali porez, nismo se na ulici bacali pred tenkove kad su kretali za Vukovar itd. Čemu možemo cinično da se smejemo, imamo puno pravo na to, ali je teško živeti sasvim odvojen život u odnosu na ove povijesne zbiljnosti.

Nenenene. Državu i te kako može da boli koji god hoćeš organ. I tu opet dolazimo do percepcije. Niko od nas ni u jednom trenutku nije zatražio da se promenimo, da postanemo nešto manji šovinisti, nacionalisti ili šta god već hoćeš. Od nas se traži da se pretvaramo da smo postali manji šovinisti itd. E to glupi Srbi ne mogu da ukapiraju. Sve što treba da radimo jeste da seremo sve u šesnaest po stranom scenariju, mesto što šiškimo uz vetar, a onda da pametnijim sredstvima i načinima mesto rata pravimo Veliku Srbiju. Vaistinu, sreća te sam Vla'.
First 666

Meho Krljic

Pa, sad... Od nas se traži konkretno prihvatanje određenih dokumenata i delanje u skladu sa njima. Ne mogu da sad pričam u nekim apstrakcijama...

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 05-08-2010, 21:57:45
Pa, sad... Od nas se traži konkretno prihvatanje određenih dokumenata i delanje u skladu sa njima. Ne mogu da sad pričam u nekim apstrakcijama...

To je nešto drugo. O sprovođenju potpisanog u delo nema rasprave. Nismo Amerika, pa da ignorišemo svetski pravni poredak. S treće strane, takođe se traži gomila apstraktnih stvari. Istina, pomirenje, krivica (ili osećaj krivice) - sve su to apstraktne stvari koje se na sve strane prosipaju u izjavama stranih i domaćih glumaca u političkim predstavama.
First 666

Meho Krljic

Ja pričam o državi i njenim obavezama versus tvog proklamovanog sentimenta da ti je bitnije u se na se i poda se od preprđivanja ko je kriv za masakre civila itd. A kako smo građani države onda nas to dotiče u nekoj meri. To mu je sve.

scallop

Dakle, Srbija je kriva za nečinjenje (tačke 5 i 7). Isto tako je kriva i Litvanija, da ne pominjem Holandiju koju i danas trese gorušica zbog svog "činjenja". Po tački 6 smo krivi za Mladića. Šio mi ga Đura. Pa, i ja znam da čitam.

Lilit, jel' ti hoćeš da kažeš da su Srpski organi pokušavali da spreče odlazak Šiptara sa Kosova i Metohije? Na granici im uzimali dokumente? Pre bombardovanja?

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Jes'. Jel' ga i tebi šio?

Alexdelarge

ma jok, ne idem ti ja kod snajdera, nemam vremena za modne ludosti. danas imas ovih nekoliko velikih prodavnica i svi se oblacimo isto , sto ce reci uniformno.
nego bre, stvarno me zanima kako je nastao taj izraz :sio mi ga djura i ko je taj pomenuti krojac? xnerd
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

pokojni Steva

Porediti stepen 'nečinjenja' je krajnji oblik bezobrazluka.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Meho Krljic

E, bre Skalope sad si našo kasno uveče da selektivno čitaš. Dakle, Srbija je kriva koliko i Litvanija? Da vidimo šta kaže presuda:

QuoteFinds that Serbia has violated its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide by having failed to transfer Ratko Mladić, indicted for genocide and complicity in genocide, for trial by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, and thus having failed fully to co-operate with that Tribunal;

Au, vidi, ne pominju Litvaniju.

QuoteFinds that Serbia has violated its obligation to comply with the provisional measures ordered by the Court on 8 April and 13 September 1993 in this case, inasmuch as it failed to take all measures within its power to prevent genocide in Srebrenica in July 1995;

Dakle behu tu neki prethodni nalozi suda Srbiji (a ne Litvaniji) koje Srbija nije ispoštovala i zato je kriva jer, takođe, nije preduzela "sve mere u svojoj moći da spreči Genocid". Možda je gradiranje nečinjenja bezobrazno ali međunarodni sudovi se s tim ne slažu. Srbija je slobodna da osnuje druge međunarodne sudove ako može da ubedi ostatak sveta da su potrebni.

pokojni Steva

Serbistan se trenutno nalazi u donekle (uglavnom po nas koji nažalost živimo ovde) sličnoj poziciji kao i Nemačka,ali ne '45. neg '18.Ponižena,siromašna i krezuba ali ne i pobeđena.Serbistan je igrom slučaja bio na 'pravoj' strani u tri veća oružana sukoba pa onda oće krv udariti uglavu i ne primećujući da mesa manjka odavno,a slika šušti i sneži.Kaže se 'teško sinovima pobednika'.Ne,teško sinovima nepobeđenih!Svašta umišljaju i guše čist vazduh od života.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 06-08-2010, 00:23:04
Finds that Serbia... all measures within its power...

Jesmo krivi za Mladića, a izgleda da ćemo biti i dalje krivi. Malo me brine lapsus da ne bolduješ jedinu reč koja je bitna u drugom citatu - all. Ima u psihologiji neko zapažanje o omaškama. Proveri i šta tamo piše. Izgleda da smo propustili, mada je Milošević zatvorio granicu ka Bosni i prestao sa isporukom logistike, što je bio razlog slabljenja Karadžičeve Srpske (to je bio zahtev), da uđe sa trupama u zonu Srebrenice i obavi ono što Holanđani nisu. Umesto da se jebeš a da ti ne uđe, da uđeš a da ne jebeš. Ponekad nije dovoljno da znaš da čitaš i guglaš. Ne sporim ja da nas takvim dokumentima trte, ali nemoj da me ubeđuješ da je to iz ljubavi. Na nekom drugom sudu to je silovanje.

Jel' bolje ako je ujutro?

Meho Krljic

Sigurno da je bolje, moram i ja malo da odmorim, da se priberem.

I naravno da nas ne karaju iz ljubavi nego jer im se može, ali, jebiga, kad smo se natrtili, što i da nas ne karaju? Na primer, taj Mladić je u vreme srebreničkog masakra možda bio sasvim indipendent - mnogi tvrde da nije u tom momentu slušao ni Karadžića ni Miloševića, ali šta to vredi kad je posle do koje? 2003. godine primao penziju od NAS (Jugoslavije) i sedeo u Beogradu kao slobodan građanin slobodne države. Ubedi sad ti ljude ili, još bolje, sud da si učinio all measures within your power da sprečiš masakr, ako možeš.

Što je sve opet podložno ovakvim ili onakvim kontemplacijama, ali ja pričam o realnostima koje su, kako već rekoh, operativne. Teško je zamisliti da mi imamo snagu da te realnosti promenimo, pa možda nije zgoreg da se priviknemo na njih i krenemo da ih eksploatišemo kako najbolje umemo. Inaćenje jeste srpski brend, ali nije uvek najbolja nacionalna strategija.

Loni

Eriops, uopšte se ne slažem da Rusija nije ni 10.deo ratovala kao SAD.
Stvar je u tome što su Rusi imali drugačiju strategiju tokom 20.veka.
Strategija njih i Kineza bila je da postave svoje vlade iznutra. U male zemlje, dok je SAD radila i to, ali i češće napadala spolja.

AVGANISTAN - Napale ga i Rusija, a kasnije i Amerika

VIJETNAM - Rusija i Kina pomagali Severne Vijetnamce (komuniste), a Amerika pomagala Južne Vijetnamce (demokrate). Razlika je samo u tome što su u momentu kad je sever bio jači, Ameri pozvali i kopnene trupe.
Međutim u ovaj rat svi su umešani.

KOREJA - Kina i Rusija zajednički pomagali komunistički sever, a SAD demokratski jug. Umešani i jedni i drugi. Ovde je rezultat bio izjenačen pa se Koreja podelila na dva dela za razliku od Vijetnama, u kom je pobedio sever.

Pa malo o imperijalizmu:
- Rusija u okviru sopstvene države ima 15 republika, u kojima su rusi manjina. Svih 15 zajedno imaju oko 30-tak miliona stanovnika.
- Pored tih 15 država Rusija je zahvaljujući formi SSSR obuhvatila još 14 velikih država (zajedno imaju oko 120 miliona ljudi), koje nisu baš svojom voljom želele da žive pod Moskvom.
- Poredi tih 14 država, Rusija direktno vladala još nad 5 država, preko Varšavskog pakta: Poljskom, Mađarskom, Rumujiom, Bugarskom i Čehoslovačkom (tada bila jedna država).
- Pored njih Rusi u okviru samoupravne Jugoslavije imali jak uticaj u delovima SFRJ - Crnoj Gori i Srbiji. Međutim, zahvaljujući glasovima KP Hrvatske, Titoisti su prevladali u odnosu na staljiniste. Rusofili ponovo dobijaju dominaciju u SRB i CG tek posle 8.sednice 1987.godine kad bivaju poraženi naslednici Titoista (Stambolić), a na vlast dolazi struja, koja je naslednica staljinista (Milošević).
- Plus je Rusija bila u tesnoj povezanosti sa Kubom, DR Kongom, Angolom i još nekim komunističkim zemljama van Evroazije.

Kad bi se neko pobunio i pokušao svojim putem kao Česi i Mađari dobijali bi tenkove ili pučeve.
Dakle nema neke naročite razlike u moći i mešanju.

No to ti znaš i sam, ali pošto si rusofil ne vidiš problem u tome.

RAZLIKE su u stvari dve.
1) Rusa je ipak više nego duplo manje od Amera, pa im se ne može. Kao što ni Srbija ne mož biti ko Nemačka. Rusija ima 141, US Amerika 310 miliona ljudi.

1) Kolonije pod Rusijom i Kinom su redom bile propale države: Vijetnam, Severna Koreja, Srbija 90-tih. Njihova svrha bila je da oslabe zapad tako što će kao istureni delovi direktnije udarati od matica: Rusije i Kine. Međutim u ove zemlje nije se ulagalo. Nisu postigle nikakav ekonomski ni tehnološki uspeh.
Za razliku od njih tzv ,,kolonije SAD'': Japan, Južna Koreja i zapadno-evropske zemlje doživljavaju veliki procvat.

scallop

Iz moje perspektive priča o "operativnim realnostima" je podjednako destruktivna kao i niz nesuvislih postova sa kojima se ovde suočavamo. Naime, dok mi ovde trtljamo koješta, negde sa strane se postovi uredno prikupljaju i analiziraju sa svrhom da se reemituju sa stavom "eto, i oni to sami govore". Citati su jako pogodni da se recitiraju. Bez delova koji nisu "zanimljivi", kao što i ja prekratim tvoje citate. Iz iste krčme stižu i Zoskovi postovi koji treba da preimenuju istoriju prema tekućim potrebama Velikog Brata. No, kako ni Orvel nikada ne bi napisao roman "1984" da se redovno ne događa Vinston i u ovoj situaciji je Vinston neophodan da roman "1990-2010" ne bi izostao.

Ako ne želiš da u daljoj raspravi povučem znak jednakosti između tvojih poruka i Lomljavine, a ja to ne želim, bilo bi jako zgodno da se, umesto ovde, suočimo u temama okrenutim više kulturnoj politici, a manje real politici. Koliko god je tvoja pažnja kratka toliko je moje saznanje dugo i tu nećemo naći zgodnu sredinu.

Možda manje važno, ali je značajno sa aspekta komunikacije, osećam potrebu da konačno zaradim svoje pivo od Varvarina, što me obavezuje da budem na njegovoj strani. Mi prevaziđeni inženjeri imamo neku crtu za realniju procenu real politike od onih koji je citiraju. xcheers 

Meho Krljic

Vi ste barem prevaziđeni inženjeri, ja nikad inženjerom nisam postao a zanosio sam se time.

No, paranoja na stranu ("sve to neko prikuplja i citiraće u trenutku kad može da napravi najviše štete"), mislim da se ovde naprosto radi o tome da sam ja pragmatičan, ti romantičan i to je sve. Niko ne može da kaže šta je od ta dva bolje, ali dozvoliću ti da se, iako sam ja možda u pravu, ti sa time ne složiš.

scallop

Hvala na dozvoli. Ne slažem se.

varvarin

Ovo je do sad po formatu neviđen pokušaj da se od govana napravi pita, ali zadržaću se samo na jednom detalju:

Quote from: Lomljavina on 06-08-2010, 12:50:44
Međutim, zahvaljujući glasovima KP Hrvatske, Titoisti su prevladali u odnosu na staljiniste.

Sine, dal si ikad čuo za Acu Rankovića?
E, kurac bi pobedili titoisti, da Tito nije imao tri jahača prstena  iz OZNE - Rankovića, Krcuna i Ćeću Stefanovića. Koji su svi SRBI.
I koji su lomili kičmu i Srbima i Hrvatima, u Titovo ime, da pobedi TITOIZAM.
I uradili to JAKO uspešno.
A što se glasova tiče - Andrija Hebrang, prvi čovek KP Hrvatske, glasao je za Ruse!
I ne zaboravi da je ono govno, Jovo Kapičić, komandant Golog otoka -Srbin!
Molim te, malo pažljivije mi tumači istoriju!!!

Loni

Scallop romantičan?
To se vidi gde?

Romantičan je valjda neko ko idealizuje drugog.
A kad neko idealizuje sebe i svoju grupu, svoj narod, svoju ideologiju to se malo drugačije zove.

varvarin

Quote from: scallop on 06-08-2010, 13:22:23
Možda manje važno, ali je značajno sa aspekta komunikacije, osećam potrebu da konačno zaradim svoje pivo od Varvarina, što me obavezuje da budem na njegovoj strani.   

Pozdravljam romantičnog druga!  xyxy
(A Lomi, sasvim sigurno, nije čitao SVU VUČIJU DECU...Mogao bi.)

Meho Krljic

Nisam siguran da se tako definiše romantika. Mislim da je Skalop romantičan (u ovom kontekstu) jer mu je draža istina i pravda u jednom apstraktnijem smislu od onoga što u konkretnom slučaju važi za pravdu i istinu. Ekstrapolacijom dolazimo i do toga da bi možda radije branio "svoju" istinu nauštrb svega ostalog nego radio u okvirima "tuđe" istine a za moguće praktične benefite. Možda griješim, naravno.

varvarin

Postoje apstraktna istina i praktična istina?
Pa to je više nego u RAŠOMONU!!!  :evil:

Meho Krljic

Moramo ići napred u odnosu na naše prethodnike. Čak i u odnosu na Rašomona. No, jasno je šta sam hteo da kažem. Skalopova uzrečica o tome ko je možda u pravu i ko se sa tim ne slaže daje dosta osnova za ovo što pričam.

varvarin

Quote from: Meho Krljic on 06-08-2010, 14:01:33
Moramo ići napred u odnosu na naše prethodnike. Čak i u odnosu na Rašomona.

TOOOO !!!!!!  Još veći Rašomon!!!!!

Loni

Pored ostalog i romantiku gledam kao na nešto nalik nošenju ružičastih naočara.
Kod tipova, sličnih Scallopu reč je o samozaljubljensosti pri čemu JA nije samo personalno JA već i grupa, nacija, država itd.

Meni je filozofija po kome su ,,teorije zavere'' istinite, a ,,statističke činjenice'' namešetaljka pravi hit.

varvarin

Ja bih se vratio na modernistička tumačenja  srpske istorije...

pokojni Steva

Crvene crte,crvene linije.

scallop

Molim da se ne smetne s uma moja krvna grupa: 50% Makedonac, 25% Hrvat, 25% Srbin - 100% Balkanska životinja. Istina uber alles!

varvarin

Quote from: wg on 06-08-2010, 14:23:41
Crvene crte,crvene linije.

Pišeš  haiku poeziju?

pokojni Steva

Ništa haiku,čitam pa se prisećam Torisovih reminscencija na časove istorije.

lilit

Quote from: scallop on 05-08-2010, 23:20:42

Lilit, jel' ti hoćeš da kažeš da su Srpski organi pokušavali da spreče odlazak Šiptara sa Kosova i Metohije? Na granici im uzimali dokumente? Pre bombardovanja?

Ne, hocu da kazem da sam od Srba s Kosova cula da su se Albancima koji su krenuli put Albanije, ne zbog bombardovanja vec nekoliko nedelja pre, na granici oduzimali svi identifikacioni dokumenti.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

A onda su puštani u Albaniju. Ideja je bila da se oteža njihov povratak pod radnom pretpostavkom da se posle možemo praviti ludi i tvrditi da to nisu naši građani.

scallop

Kad su pa Albanicma trebali dokumenti da se docimaju preko granice? Samo se skotrljaju sa Prokletija. Takva nam je sudbina, uvek se vrati više nego što odu. :cry:

Džek

Služio sam armiju u Prizreniu 1989. Na granici.
Ko je god bio onomad, zna.Kasarna Boro i Ramiz. Pola vojske, pola saveznog SUP-a. Ko je god bio tamo , onda, ima osnove za diskusiju. Ko nije, neka i dalje vrši svoje pretpostake...

Džek

Hobit

Quote from: Albedo 0 on 01-08-2010, 14:13:55
Čisto me zanima jedna stvar, budući da se Milošević okrivljuje za početak rata i raspad Jugoslavije - šta je to Milošević činio što je uzrokovalo raspad?

Mislim konkretno, po čemu se njegovi potezi razlikuju od poteza Josipa Broza, osim razlike da je jedan Hrvat a drugi Srbin (ili Crnogorac)?

Jer na kraju krajeva ja ne vidim nijedan razlog, da je Milošević postao npr doživotni predsjednik SFRJ stvarno ne vidim šta bi to promijenilo u životu nekog stanovnika Splita ili Ljubljane, što ih je natjeralo da razbiju državu.

Ono što želim da kažem jeste da faktor Milošević nije nikakav faktor, samo maska za nešto sasvim drugo.

Kad se već svi nešto pitaju ja se pitam šta je to Milošević učinio do 1991. godine što bi uzrokovalo raspad države.

Naravno, Pingvinov odgovor o avangardi već imamo i on dokazuje da faktor milošević nije bio nikakav faktor.

Ovo beše prvi post!

A dokle se doguralo???

Ovaj topic je otišao u offtopic, reših da ga ''vratim na pravi put''
...i, da dosolim malo...
...naravno...
...Inače, ne bih bio Hobit...

Dakle
...
Pomislih, da li da postavm novi topic i anketu, ali... može i ovde ...

Imadosmo desetogodišnju vladavinu bračnog para Milošević, sa pripadujućem (debilnim) potomstvom.
Rezultat - ojađena i osiromašena, dakle, potpuno opljačkana država.
OK, imali smo i nekoliko ratova u ''kojima nismo učestvovali'', a svima je poznato da su ratovi jako skupe zajebancije, svaki metkić košta evrić, pa vi sad računajte...
Ipak, preteklo je tu par (desetina) miliončića koji su se zavukli u džepove gorepomenute porodice...

I  - bi šta bi!

Glava porodice je završila u ''Haškom kazamatu'', ostatak se razbežao - uglavnom u bratsku Rusiju. Zašto tamo?
Zbog toga što je to jedina zemlja u kojoj je mafija jača od Države, a, dovoljno jaka i ''ozbiljna'' da ne može da je naguzi ko kako hoće (ili bar ostavlja takav utisak)
U bratskoj Rusiji, ako imaš dovoljno para, mafija te čuva, ako treba, i dva života da imaš...

E, sad.... vratimo se u Haški brlog
Tamo tek ima mafijaša pun kurac (sa ovim će se složiti i rusofili... i njihovi zamenici, siguran sam...)
Sve to korumpirano i ucenjeno, ne može čovek da razluči gde su veća govna - sa ''ove'' ili ''one'' strane rešetaka...
Dalje....
Zabavljali se Cobe i razne sudije i tužioci... par godina...
Dosadilo svima...
Došlo vreme da se komedija završi
Kakav kraj je najelegantniji? Šta mislite gospodo pisci?
Meni je nekako najdraži onaj kada glavni lik umire...
I...
Umro je
Ujutru ga našao stražar
Lekar konstatovao smrt
...
Došao sin iz Rusije, identifikacija završena...vratio se u Rusiju
Plastična kesa... sanduk... gotovo
Transport u Srbiju...
Sanduka...
Doček.
Ucveljeni drugovi...i drugarice...
Ukopavanje sanduka u dvorištu porodične kuće u Požarevcu... pod okriljem mraka
Kraj priče.

Da li je...?

Ne treba da zaboravimo to da je novac iz ove zemlje džakovima iznošen iz zemlje, devedesetih

Mnogo novca... kojim se može kupiti puno toga... U Rusiji.... Zašto ne i u Hagu...?

I, na kraju, one million question

Šta je u sanduku zakopanom u dvorištu porodične kuće u Požarevcu?
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Loni

Scallop, nema veze ko je šta po stablu, već mentalno.

Nacije ionako ne postoje van mentalne patrice.
Ne postoji krv određene nacije, ni geni.

Sve je stvar apstraktne igre, na koju će neko prikačiti mozak ili neće.

2003. godine jedna žena iz Subotice je plakala kad je Ceca otišla u zatvor na sred radnog mesta.
Nije mogla da podnese da tako divna žena, čije ona sve pesme na pamet zna i doživljava katarzu tokom slušanja na njih, završi u zatvoru.

Patila je, patila, ali paradoksalno je bilo što je pomenuta žena stoprocentna HRVATICA !

Dakle manimo i krv i naciju. Ljudi se grupišu po mentalnoj sličnosti.

Ja ne samo da sam protiv nacionalizma već ne vidim poentu ni u rođačkim linijama. Koliko sam puta odlazio na slave kod bliskih rođaka i ukapirao da nemam nikakve sličnosti s njima, a pre neko vreme odem u klub ateista u rektoratu kod filozofskog. Prvi put vidim ljude, al' kapiram se s par njih, kao da ih znam sto godina?

Tu tek vidim besmislenost forsiranja nacije, familije itd.