• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Slobodna Vojvodina

Started by pokojni Steva, 11-09-2010, 11:28:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Stipan

Ma ja ti Hobite Scallopa cenim više nego što to možeš da zamisliš.
Zato sam ponekad pogođen njegovim tvrdnjama više nego što bi to bilo normalno.

Hobit

Onda lepo ćaskajte, ne bih se mešao nadalje...
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

pokojni Steva

Ima rezona kazati da paori mnogo kukaju i voledu da idedu poderani sokakom. Čak da im je to i životna filozofija. Ali kad se kaže da naš paor nije mrdnuo ganglijom, odavno, i da zime provodi u osmišljavanju novih načina rezanja slaninskih kaiševa, možda je to tačno ali se ni ja sa tim ni izbliza neću složiti. U povrtarskom sam selu, ima više plastenika neg stanovnika. Potpuno planirana proizvodnja, plastenici nikad prazni. Jednom sam prisustvovao raspravi kad su se koplja krjala oko primene Ca i potrebe za njim a sve u vezi sa trenutnom razvijenošću sprovodnih snopića paradajza. Još hidroponike nema, al cenim da ima jedan majmun koji sam' što i to nije pokrenuo :-). A onda se desi da (standard) kutija od banana salate padne u danu sa 400 na 180din, i to u startu sezone. Taj manjak nije bio ukalkulisan u daljnju proizvodnju. I, odmah, manite me priče o 'fluktuacijama tržišta', ponudi i potražnji, ako godinama stoji ista cena (bez obzira na inflaciju i cene repro materijala u Evrima, što je već druga priča) pa se desi takvo šta, to veze nema sa paorom. Posebna je priča kad (kao pre par godina) je bilo jeftinije izvrnuti na deponiju sav rod luka (znam čoveka koji je sa njive, pravo na deponiju odvezao SEDAM VAGONA luka). Te godine se pojavio onaj Scallopov luk koji nemožeš seckati, sav se raspada na ljuspe.
Primer drugi, moji prijatelji, podno Sombora, već jači paori sa pedigrejom, reše se pa i krenu u farmu krava. Stotine hiljada skrjanih Evara u štale, opremu, krave (pozamašna cifra) samo uvoz iz Dojčlanda, sve ko iz apateke. I? Šta? Pa, pukli su da su sve ćifte letele! Niko ne plaća a krave bi da jedu. Ohoho, stop! Gumene rukavice i mleko jednoj 'pojavi' koja ima pretenzije da se nazove država nesme biti pod jednako. Naravno, dug je zao drug jer se zbog njega IDE U ZATVOR, u normalnom društvu htz oprema, kao i sve ostalo, mora da bude plaćena po isporuci, ali kad se sa hranom igra to je, malo, pa ajd nek bude perverzno.
Hoću kasti, poznajem samo jednog paora koji gangliju stamani čim gukne da mu se ovaplodila, 'moj stric na salašu', taj još nije čuo da se soja kod nas gaji, kamoli za gmo. Takvi relikti i treba da propadnu (reko, pa što ne radiš povrće, kaže poješće sve ćurak. Pa, zatvori ćurka, velim. Mal šamar nisam dobio, di si ti vido zatvorenog ćurka! Ajd de da smo od Ćurkovih, neg od Ljuštikinih, aja, ne ide), nego je problem što odosmo svi. Zašto EU isplaćuje te jebene subvencije? Pa zato što papuča i kukuruz nikad neće biti isto. Jedno natičeš da se ne nabodeš a ono drugo, pa valjda jedeš. Strategija, jebo taktiku izbegavanja rajsnedli.
Zgadio sam se više i Bogu i narodu, jelde? Odo.

E, samo još da dodam :-), ako iko od ovde prisutnih ima sumanutu ideju da krene u plasteničarske odiseje, zamolio bih ga da se polije kantom extra ladne vode. Niko od nas više ne uračunava troškove ogreva u tekuće. Da mu se nesloši. Potukusmo se za prpu/trinu/piljevinu, bubnjare opet rules, Ok! Sam što fajt ne padne i sjeseni, kad opada bagremovo lišće. Nisam probo al kažu da se dobro nabija i gori ko ludo. Inače, i koga zanima, za grejanje 336 kvadrata plastenika potrebuje se 25 tona uglja i 5 meteri drva za potpalu.

Enjoy jor krmenadla :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

E, moj Stevo, nisi valjda mislio da će siroti službenik jal' asistent na fakultetu plaćati salatu onoliko kolko je tebe koštalo grejanje plastenika?

Lord Kufer

Seljaci su korumpirani kao i svi ostali, a šta ste vi mislili?

Stipan

Evo ga sad pa i ovaj!  :roll:

Lord Kufer

Šta? Šta? Kad sam im svojevremeno objašnjavao da se najviše isplati da gaje cveće u plastenicima i da ga izvoze, svi su mi se smejali. Posle došlo vreme kad su shvatili, ali su ih drugi već odavno pretekli.

I, šta sad? Jedite paradajz dok ima iz Makedonije. Jer kad stigne onaj srpski, to više nije to... ma koliko da košta. Kiseo, bezukusan, nejestiv.

Lord Kufer

I još nešto, evo najnovijeg primera:

http://www.cnn.com/2011/WORLD/europe/05/31/germany.e.coli/index.html?eref=mrss_igoogle_cnn

Navodno su krastavci krivi za epidemiju ešerihije koli. Malo sutra! Kladim se u šta oćete da su izvor epidemije - bankari  :evil:

QuoteThe industry in Spain expects weekly losses of about 200 million euros ($288 million), Fepex officials said.

Naplaćivanje najavljenog bailouta je već počelo, pre nego što se i desio.

Stipan

Lude krave, lude kokoške, ludi krastavci. Kako ko dospe do psihijatra.

Plut

Bankrotirala država, nema para, ljudi moji. Ali, da se razumemo, i da ih ima preusmerila bi ih drugde. Poljoprivreda nigde nije isplativa, to je valjda svima jasno, i zbog toga su subvencije neophodne. Mislite da ih EU daje jer ima para na bacanje? Poljoprivreda se mora dotirati inače ode u očin.
Ako ćemo pravo, i tih 14.000 dinara (kroz dizel i đubrivo) im i nije bogzna koliko pomoglo, al' ajd', daj šta daš. A kad para nema, da bi dao jednima, moraš da uzmeš od drugih i tako su oni lepo uzeli stočarima. Stočni fond sa nekih oko 900.000 grla pao na ispod 400.000. Nestašica mleka, skupo meso, nadigli se mlekari i to oni koji još imaju para i nekog uticaja. Nadigli se pa udri po vlasti.
"Aha!" misli se vlast, "ok, će smenimo ministra, dovučemo novog". Opa, kao nova 'strategija' razvijamo stočarstvo, biće krava, punomasnih, ligh, probiotika, kefira i ostalih mleka, srećnih farmera... U majku mu, nema para, ok, će prevalimo s oni' prvi'. Ringe, ringe raja, doš'o čika paja...

Uzmi ovima, daj onima, ko glasa, kad glasa, ko će gde, šta i kad, ups, zavrzlama. Dati poljoprivredi, znači uzeti od, od, od... penzionera? Uuuu mnogo kume, mnogo, puno je glasača. Zdravstvu? Ne, kačiš još više glasača. Daj pare! Nema para! Kako ćemo? Šta ćemo? Pojma nemam, smisli saopštenje, udri ne žali...

Postoji strategija razvoje poljoprivrede, ako se ne varam, usvojena davne 2004-5, al džaba, svaka vlast je pametnija od prethodne, pa strategija služi... niko ne zna čemu. I tako...

Lord Kufer

Šta njih briga za glasače. Oni će da montiraju izbore prema prognozama koje su naručene.
Problem je čime platiti naoružane bebe. Najverovatnije će da ih puste da sami naplaćuju. Tako je uvek bilo. U krajnoj liniji, uvek je tu neki rat da se stvari srede... Srbi su ponosan narod, neka im neko povredi ponos (recimo, uzmu im Kosovo), sve ostalo biće zaboravljeno. Lako je sa Srbima.

Plut

Ide ponos oko tebe, pazi da te ne...

Джон Рейнольдс

Quote from: Plut on 31-05-2011, 21:10:28
Bankrotirala država

Jeste kad nazadni elementi nisu dali da se proda Telekom. Ali bolje se živi, nezahvalnici nijedni! Ne samo što ste SLOBODNI, nego možete kod poštenih bankara (rešili smo se onih državnih, lopovskih) da uzmete kredite za nove automobile, LCD televizore i mobilne telefone! I sad biste još... šta? Subvencije? A moj ste Beograd dolazili da rušite, stoko krezuba! Da imate gram mozga, platili biste da vam dođu menađeri da vam pokažu kako se po svim svetskim standardima upravlja resursima, a ne da tražite subvencije, da vas mi, kremdelakrem Srbije, trpimo da smrdite po našim pijacama! Pfuj! Dole smrdljive pijace!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Savajat Erp

Како банкротирала држава? Па, ту је стари, добри и увек добронамерни ММФ, а има још понешто што може да се прода...а после...ко ће још о томе да мисли? Ај, весели се, кућни домаћине... :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Lord Kufer

Ima tu još šta da se proda, recimo Republika Srpska  :evil:

scallop

Quote from: Stipan on 31-05-2011, 18:03:24
Quote from: scallop on 31-05-2011, 16:27:55
Nema potrebe za traganjem po francuskoj istoriji. Filozofija srpskog seljaka je da ako se ne žali neko će pomisliti da mu je dobro.
Možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem!
Znači seljaku je dobro samo eto on voli da kuka...

Ne znači. Stipane, opet muka u čitanju. Čitaj ono što je napisano.

Moram i da izjavim da paori sa ZS nisu pravi paori, nego fake paori koji su obučavani kod pravih paora u kukanju.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

E da, još jedna divna nebuloza. Država stimuliše razvoj organske proizvodnje, moliću lepo, ako niste znali. I tako, država će ovo, pa će ono i ti uletiš u konverziju, kreneš proizvodnju, ono kao, jeste skuplja, ali je i proizvod isplativiji. Kad opa, udario korov k'o nezdrav, jede ti usev, ti platiš jedno 100-200 sezonaca da kopaju. Kopaju oni ko ludi, ti sve više plaćaš, a korov sve bokorastiji, zdraviji i lepši. E, znaju naši ljudi da ima iza grane organskog đubriva i raznih špecija koje ubijaju korov, i lepo počnu dogovore o uvozu, ali avaj, tih stvari nema na spiskovima dozvoljenih sredstava u našoj miloj državi. Kažu, "pa dobro, dajte ko kod nas to proizvodi, kupićemo". Opet avaj, nema naših proizvođača.

Kolariću paniću...

Edit: Pitanje - kakvi su pravi paori?

pokojni Steva

Sad, ne znam dal je fake, al čuo sam da od sutra spanać ide na 500din. Deka... Kud to sve ide, ljudi moji...

Stipan

Pa sad, za Stevu i Plut ne znam kol'ko su fake paori, ali ja moram priznati da definitivno jesam.
Sve što poznajem iz tog vilajeta je pomaganje bratu na njegovoj zemlji i u njegovom svinjcu.
Ali i to mi je dovoljno da vidim koliko veselja ima u tome poslu.

scallop

Sad kad smo završili sa paorskim ujdurmama, pokušaću da završim priču za juni. Baš mi ne leži spejs opera u ovim godinama. :cry:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

'Bro jutro Scallope.

dylan_dog

Očigledno samo Steva, Stipan i Plut znaju šta se dešava u poljoprivredi...

Pozdrav deranima iz atara. :)

Stipan

Pozdrav i tebi derane!

Anomander Rejk

Počinjem i ja da žalim za prošlim vremenima. Nešto mi ipak nije jasno, jer sam živeo na selu 20 godina. Crnčilo se, ali je ta proizvedena hrana, povrćke bila ukusna i kvalitetna, i to na zemlji koja nije ni prineti vojvođanskoj, mačvanskoj ili šumadijskoj. Sada kad kupim na pijaci paradajz, salatu, krastavac, jagode- kao da jedem papir, nit mirisa ni ukusa. Krompir živa katastrofa. A cene paprene. Nešto tu ne štima.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Važan je samo vizuelan doživljaj. Moja Jelena godinama njuši voće ne bi li osetila i miris. Džaba, uspeli su i da inkorporiraju miris.

Stipan

Pa kad kupuješ uvoz iz NikomNeTrebaZarazno bašti širom sveta. Još si dobro prošao ako je samo papir!

Hobit

Kako gde...
Moja Jelena ga oseća
I miris kajsije, i trešnje, i breskve, i kruške i višnje
''Pravim'' ih sam, i berem... 36 kilometara od Beograda
U, scallope, zaboravih... pa ja i to znam   xyxy  
Ti?

Plut

Između ostalog, Epi, tada si sve to jeo kad je na njivi sazrevalo, ne pre vremena. Tada nije bilo toliko plastenika i uvoza. Sve što dođe iz plastenika samo super izgleda, sve ostalo je trava.
Bere se zeleno, da bi tokom transporta iz ko zna koje daleke zemlje, dozrelo a ne pokvarilo se. Odustala sam i od jabuka iz hladnjača, ne vredi, savršenog oblika i boje, a ukus nikakav.
Doduše, i sorte su sada drugačije. Seti se ranije kad zagrizeš paradajz, a on samo curi niz bradu, pun soka i semenki. A sad, k'o jabuku da jedeš, sve tvrdo i mesnato, uz to mu ukus i nije neki.

scallop

Tebi se Tito lepo odužio. A, meni? Meni je preostalo da sadim maline i jagode po Oklahomi.

Hobit

Daleko.... jebiga

''I posle Tita - Tito''

Vidiš, u mom slučaju je bilo - I pre Tita - Tito

Stipan

Jabuke iz hladnjača se zbog zadržavanja izgleda natapaju otrovima. Jedi jabuke onda kad zreju, a ne onda kada poželiš da izvršiš lagano samoubistvo.

I kakve Tito pobogu ima veze sa tim?

scallop

Lažeš ljude. Ti ne znaš šta je bilo pre Tita.

Stipane, ima jabuka i osim jabuka. Ovo sa Hobitom ti je ping-pong. On bi da meni prebaci lopticu, a znamo da je samo on od Tita pazario. Standardno foliranje, kao i vaše o seljačkim mukama.

Plut

Stipane, ne natapaju se otrovima već se čuvaju u komorama na određenoj temperaturi i bez kiseonika. To su ti te ULO hladnjače. Tako mogu da se u svežem stanju sačuvaju 6 meseci do oko godinu dana. Ali opet, ukus je problematican.

Hobit

Quote from: scallop on 01-06-2011, 13:54:45

Stipane, ima jabuka i osim jabuka. Ovo sa Hobitom ti je ping-pong. On bi da meni prebaci lopticu, a znamo da je samo on od Tita pazario. Standardno foliranje, kao i vaše o seljačkim mukama.

Ne znaš ni ti
Možemo samo da filozofiramo, uludo...

Stipan

Aaa... Pa dobro, ali ovde se foliramo o Vojvođanskim temama... Bar bi tako trebalo...

Plutice, dođi kod nas na Makovu Sedmicu u Fenješeve ostave, pa onda pričaj o ULO 'ladnjačama!

scallop

Quote from: Hobit on 01-06-2011, 13:57:32

Ne znaš ni ti

Znam. Mene je Tito oslobodio od Nemaca.

Anomander Rejk

Quote from: Plut on 01-06-2011, 13:45:09
Između ostalog, Epi, tada si sve to jeo kad je na njivi sazrevalo, ne pre vremena. Tada nije bilo toliko plastenika i uvoza. Sve što dođe iz plastenika samo super izgleda, sve ostalo je trava.
Bere se zeleno, da bi tokom transporta iz ko zna koje daleke zemlje, dozrelo a ne pokvarilo se. Odustala sam i od jabuka iz hladnjača, ne vredi, savršenog oblika i boje, a ukus nikakav.
Doduše, i sorte su sada drugačije. Seti se ranije kad zagrizeš paradajz, a on samo curi niz bradu, pun soka i semenki. A sad, k'o jabuku da jedeš, sve tvrdo i mesnato, uz to mu ukus i nije neki.
Jeste Plut, što kažeš nekada se sav ubrljaš sa paradajzom, a sad se crveni ko jabuka al ukusa nema.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Hobit

Quote from: scallop on 01-06-2011, 14:14:18
Quote from: Hobit on 01-06-2011, 13:57:32

Ne znaš ni ti

Znam. Mene je Tito oslobodio od Nemaca.

I za to su te slagali

Суба

Ѕcallop се изнервирао, осећам. Не би нас иначе без доказа оптуживао за фолирање.  :?

scallop

Kako bez dokaza? Pa, priznali su. :shock:

Hobit

Plut

Ne znam za vas, ali mene scallop nije optužio, ama baš za ništa. :mrgreen:

Hobit

Mene jeste
Za Tita
Bez dokaza
Znači - nervozan je   xrofl

dylan_dog

Što se tiče paradajza, naravno da je najbolji onaj koji sazri kada mu je vreme. Takođe bih skrenuo pažnju na to da se danas, uglavnom, gaje hibridi paradajza (ne znam kakva je situacija sa GMO). Sećam se kada sam bio klinac, da smo ostavljali seme paradajza 'novosadske trinajstice' za dogodine. Tako je bilo i sa ostalim kulturama. Ne znam da li neko u selu još ima tog semena i da li uspeva da gaji te stare sorte, jer postoji rizik da se ukrsti sa hibridom, a posle toga ne možeš ostaviti seme a plod je u većini slučajeva, odvratan. Hibridi su potisnuli autohtone sorte, jer kupci žele na oko divan, savršeno okrugao paradajz koji može da se gaji u različitim uslovima a i proizvođači semena su odigrali svoju ulogu. Samo čekam da Monsanto uleti i da napravi haos.

Plut

On je tu, ali tvrdi da je dobar.

Stipan

Svašta ova Plutica znade.

dylan_dog

Jes' vala, zaboravio sam da Kole sarađuje sa njima.

Stipan

E, da. Sada ostavljamo pasulj za sejanje dogodine. A celer sam baci seme.

pokojni Steva

Seme 's tavana' je prava stvar (dobro, kod pšenice je malo drugše)! Tako se i radilo u ta vremena, kojih se prisećamo, kad je piletina imala ukus piletine (hi hi hi). Samo, treba se potruditi. Svaki hibrid se vremenom 'raspadne' na linije, pa onda biraš šta ti najviše odgovara. Da je sortno, slabo se sad šta može naći (sem Gložanske babure), ali srećom hibrid nije postojan. Potomstvo je skoro po pravilu ukusnije. Ne sve, bude i đubreta, al za dogodine, da poseješ, dosta je i jedna stabljika (paradajz).

pokojni Steva

Pijace sada, su čisto zlo. Baška 'spora smrt' što reče Stipan (karenca, šta je to?), svi su u hibridima do guše, i svi gledaju samo da je 'kabasto'. Pa ti serviraju krompir Kondor i Kleopatra, industrijsko đubre dobro samo za pire i čips, a Dezirea ni od korova mada se kunu da je to baš to. A ustvari, to je baš to Scallopovo paorsko foliranje. Da ne pominjem kako se pune džakovi paprike i krompira 'na kanalizacionu cev', i zašto june pred 'kantar' najviše vole da doručkuje soli ;-)