• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Čovek bez lica, Andrea Baskin (2010)

Started by zakk, 13-09-2010, 17:06:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

angel011

Quote from: Džek svih zanata on 05-02-2011, 14:42:13
Zar za posednutost ne treba živ čovek? Mislim, samo živi se zaposedaju od strane duhova.
Tu sad dolazimo do paradoksa o samoposedanju sebe mrtvog.

Nije neophodan živ čovek. Može i neka stvar.
We're all mad here.

Hiperhik

Ja bih tu udenuo i Predatora. Posednutog.

Džek

Samo sam izneo način kako da se bajpasuje zabrana zaposedanja mrtvog tela.
Da nema te zabrane, duhovi bi zaposedali borbene avione, tenkove, bagere i kamione kao u Kingovom Maximum Overdrive-u i time bi se osigurali od egzorcizma i ostalih vidova prisilnog iseljenja. Da ne kažem koliko horora može napraviti zaposednut čovek, a koliko zaposednuta nuklearna podmornica...

Kako znaš da su turske sapunice u pitanju? :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Plut

Baš me zanima na šta bi ličilo kad bi duh Indiane Jones ušao u leš Lare Croft. Ili obratno.

angel011

Koja zabrana zaposedanja mrtvog tela?
We're all mad here.

Džek

scallop

Quote from: Džek svih zanata on 05-02-2011, 15:07:22
Kako znaš da su turske sapunice u pitanju? :)

Iz prve ruke. Čitajući tvoja izveštavanja o njima. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

A ne! To je moje istraživanje.

Srpske reči u turskom jeziku. Našao sam ih mali milion...  :!:

Sem toga, ne sećam se da sam izveštavao o hanumi Ferhunde i njenom Ševketu :)

scallop

Quote from: Džek svih zanata on 05-02-2011, 17:22:35
Srpske reči u turskom jeziku. Našao sam ih mali milion...  :!:

Nađi, bre, srpske reči u srpskom jeziku, tu si tanak.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

scallop

Ma, ajde, Plut. Prvo ne zna srpski zato što zna nemački, sad uči turski pa će na kraju govoriti bosanski, odakle je i pošao. U krug, u krug, u krug, igramo valcer ja i drug...

Plut

Džek

Mož' valcer sa hanumom Hermelinom Pačuli, i ona ide u krug i u krug i u krug... :)

Džek

Kunac

Hoće li neko uraditi recenziju "Čoveka bez lica"?
"zombi je mali žuti cvet"

Mme Chauchat

Misliš da bi se našla neka hrabra duša da se probije kroz čitavu knjigu?

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

Ako bi Kunac ovo celo pročitao, zbilja mu skidam kapu na istrajnosti - ja ne bih mogla. Možda za opkladu u neku tešku lovu, ali altruistički, nikad.

Boban

Pomislite na dovojče rođeno u Nemačkoj koje je svoj tok svesti sročilo u ovaj literarni oblik; zar niko nema samilosti da istraži kuda to zapravo vodi?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mme Chauchat

Čuj, Bobane, ja upravo čitam Poslednjeg Srbina, zar bi baš hteo da ga zamenim Čovekom bez lica?

Boban

pa ako bi bila u stanju da ostaviš knjigu na pola i baciš se na drugu, onda nije ni bila vredna čitanja...

Mme Chauchat

Ne znaš ti moje čitalačke navike...

scallop

Ma, baci tu knjižurinu, čekaće te iza ćoška.

Kunac

Kada bih dobio besplatan primerak  + 1200 dinara za recenziju - recenzirao bih.
xdrinka
"zombi je mali žuti cvet"

Agota

Alo bre, dokonasi, mante se corava posla .9 mart- riba u horoskopu –labilno je to.
Jos Subotica  a znate da tamo svako malo neko visi ,nije ona kriva –ohrabrena pozitivnom reakcijom prijatelja –i i i  I  eto ti rezultata.
Nemoj posle bude –pa sto nam nisi kazalaaaaaaaaaa.Pustite  sad to .Tuzna je to prica.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

zakk

Ajd nađite neku dobru knjigu na podforumu pa o njoj pričajte, kad ste već u naletu energije... znam da je ovako lakše, al...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Milosh

Ok, pošto je autorka na forumu i pošto je na drugim topicima opet krenula priča o ovom romanu, onda nije zgoreg da se eventualno i nastavi ovde. Ja roman nisam čitao i jedan od razloga je ovaj odlomak (za koji i sama autorka kaže da je loš), a ako je on reprezentativan za ostatak teksta, onda ga neću ni čitati, ali zanima me da li je neko pročitao roman u međuvremenu i ima li šta da kaže, ili da čekamo na Miću da se domogne romana i da svoj (strašni) sud....
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Stipan

Moja žena ga je pročitala. Kaže da su slova strašno sitna...

M.M

Quote from: Stipan on 16-07-2011, 18:54:07
Moja žena ga je pročitala. Kaže da su slova strašno sitna...

Stipane, čini se da ti imaš više princeza? :!:
Nijedan poraz nije konačan.

Stipan

Zodiak je moja sugrađanka i ima mesto u mome srcu. Princeza je samo jedna...

Boban

zna Stipan znanje... umiljato jagnje dve majke sisa.

Mme Chauchat

Quote from: Milosh on 16-07-2011, 18:44:42
Ok, pošto je autorka na forumu i pošto je na drugim topicima opet krenula priča o ovom romanu,

Stvarno? Ovaj, ko i gde?

NdZodiac

KNJIŽEVNA RADIONICA - BATADOR FEST - DRUGA STRANICA...

Quote from: LiBeat on 16-07-2011, 14:04:25
Quote from: NdZodiac on 16-07-2011, 13:56:47
Quote from: LiBeat on 16-07-2011, 13:47:32
Quote from: NdZodiac on 16-07-2011, 13:32:22
Zar privatne poruke ne služe za to da se sačuva privatnost  :oops:?

pa ti mi to reci, dušo draga... jer kako onda neki... hm... uslovno humanoidi znaju koja to jeste a koja to ipak nije druga priča za koju sam glasala? Osim tebi lično, nisam nikome drugom to rekla.

Drugi i ne znaju... tj. do sada nisu znali :(

No dobro, neka bude i po tvome, ali svejedno, interensantna je podudarnost da su u privatno kontaktirani (skoro) svi članovi ovog foruma koji su priložili negativne komentare na topiku o tvom romanu... (Ono "skoro" držim u zagradi samo zbog zakka) ... pa mi sad iskreno reci da nisi imala iverčić na ramenčetu, i ja ću ti garant poverujem, jer mene se lako kupi, očigledno...  :)

NdZodiac

Quote from: Jevtropijevićka on 17-07-2011, 23:32:19
Jao! Hvala.

Nema na čemu :). Čisto da si u toku :). A upravo sam ovo htela da sprečim...

Midoto

Pročitala sam roman. Prvi utisak jeste da je to pisao neko veoma mlad i nevešt. Priča teče prebrzo, nižu se događaji toliko žurno, da ne možeš da ih sustigneš. Mnogo je likova koji nisu dovoljno opisani (ili nije jasno kakva im je funkcija u priči), u tom šarenilu se teško snalazi – sve manjkavosti ,,nepristojno mladih ljudi". Ima i nelogičnosti – grad nastanjuje do 6000 ljudi, a detektiv zaključuje da više od hiljadu nosi cipele broj 45. Čovek koji zaključuje da se smrtonosne zamke aktiviraju usled strujanja vazduha, odlučuje da zadrži dah i protrči kroz hodnik, ali tom prilikom nekako oseti i miris pokvarenih jaja koji je ispunio prostoriju.

Ono što je meni najviše zasmetalo, to su oni delovi strave i užasa:
,, ...na krevetu su ležali delovi gospođe Bening. Glava, sa koje je nedostajao skalp i iz koje se mozak razmazao po ćebetu, ležala je na jastuku. Iznutrice su joj bile razbacane po sobi, jedan deo creva je još uvek bio zalepljen za zid, klizila su prema podu..."
Sad, to što meni nije prijalo, obično znači da će upravo takvi pasusi imati veliki broj poštovaoca.

Jezik nije loš za devetnaestogodišnju devojku, ali obiluje i prečesto korišćenim poređenjima (sunce je veselo prosipalo svoje zlatne zrake; pokazala je dva niza biserno belih zuba; tuga je oštrim kandžama stezala Džejkovo razočarano srce...) Međutim, ima i poetike:

,,Svuda oko njih se prostiralo beskrajno more. Bili su kao bespomoćne muve koje su upale u ogromnu činiju supe. Noć se tiho spustila i na nebu je u svoj svojoj veličanstvenosti zasvetleo plavičasti mesec. Talasi su šuštali, svirajući tajanstvenu melodiju morskih dubina..."

Vidi se da je devojka, pre svega – pesnikinja. Uz to, Andrea zaista ima puno mašte. Deluje mi da je hrpu materijala smestila u jednu knjigu. Verujem da bi sa izbrušenijim stilom, a na više prostora, ovo moglo da preraste u – nekoliko popularnih romana.

Agota

Quote from: Agota on 06-02-2011, 14:39:27
Alo bre, dokonasi, mante se corava posla .9 mart- riba u horoskopu –labilno je to.
Jos Subotica  a znate da tamo svako malo neko visi ,nije ona kriva –ohrabrena pozitivnom reakcijom prijatelja –i i i  I  eto ti rezultata.
Nemoj posle bude –pa sto nam nisi kazalaaaaaaaaaa.Pustite  sad to .Tuzna je to prica.

:oops:
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Boban

Nestrpljenje mladih ljudi, a ima takvih podosta okolo, žurba da što pre overe javnost svojim romanom krije strašnu zamku; da dobiju status početničkog piskaranja i nikada ne zavrede pravu šansu.

Pisanje je na nivou osnovnoškolskih devojičica-vukovaca kakve je volela moja nastavnica srpskog i njima udeljivala petice a meni trojke i četvorke; na kraju, sve one zajedno nemaju do dana današnjeg jednu suvislu rečenicu vrednu pomena.

Ovde je dodatni problem što ona ima i nastavak koji uskoro izlazi, a verovatno je na sličnom poetskom nivou.

Agota

Andrea je talentovana,bar sam ja to zakljucila na osnovu prica iz radionica ,zaista  to mislim.

Josephine

Quote from: Boban on 26-11-2011, 22:43:21
Pisanje je na nivou osnovnoškolskih devojičica-vukovaca kakve je volela moja nastavnica srpskog i njima udeljivala petice a meni trojke i četvorke; na kraju, sve one zajedno nemaju do dana današnjeg jednu suvislu rečenicu vrednu pomena.

Možda je samo tvoje pisanje u osnovnoj školi zavređivalo trojke, a devojčice koje su prolazile bolje poudavale su se i nisu imale vremena za pisanje od silnih obaveza koje su pale na njihova pleća...

Agota

da ,da obaveza.......clubbing, clubbing - zezanje do bola u klubu ces me naci samo ispod stola... 

NdZodiac

Quote from: Boban on 26-11-2011, 22:43:21
Ovde je dodatni problem što ona ima i nastavak koji uskoro izlazi, a verovatno je na sličnom poetskom nivou.

Ne znam odakle ti ova informacija, ali izgleda da znaš više od mene onda.
Planiran je nastavak, jeste, ali nema reči o uskorom izlasku, jer sam već i sa ovim skoro zažalila što sam uopšte napisala. Tome su između ostalog doprineli komentari ovde. Nikada nisam tvrdila da sam dobar pisac, niti sam tražila priznanje ili šansu. Roman je izašao jer se dopao upravnom odboru "Fokus"-a koji se sastoji od tri člana, dopada se ciljnoj grupi koja su srednjoškolci i ja sam sa tim zadovoljna.
Volim da pišem, to je sve... i drago mi je što ima ljudi koji vole da pročitaju ono što napišem.

Sem toga, pre nego što izađe bilo kakav nastavak, želim da prepravim ovaj roman, jer mi je više puta rečeno da ima potencijala, a mislim da posle 10 godina mogu to bolje da odradim...

@Agota - hvala  :lol:

scallop

Čitajući tvoje čitanje razveselile su me neke "činjenice". To je uobičajeno kad se zna manje, a postoji želja da se pokaže više.

1. Ako zanemarimo ergonomske vrednosti koje neće potvrditi pamet detektiva o 16% cipela broj 45, ostaje činjenica da je strujanje vazduha strujanje vazduha i ne nastaje samo zbog disanja, nego i zbog trčanja. Radi informacije, čovek koji ulazi u sklonište kroz zatrovanu sredinu uneće sa sobom u sklonište tačno onoliko vazduha koliko zaprema njegovo telo. Ja merio. Zato u slkoništima postoje pretkomore.

2. Ako nešto smrdi na pokvarena jaja to će skoro uvek biti ugljendisulfid, a njega ćemo obilno osetiti u okolini fabrika hartije, jer je u procesu obrade drveta. Da mu je zavonjalo na travu nekoliko dana posle košenja, onda bi to mogao biti fozgen, koji jeste otrovan, ali ga smatramo benignim jer ga namirišemo u bezazlenim koncentracijama.

3. Skalp je samo deo kože sa glave i ne izaziva razmazivanje mozga. (tu je i defekt u pisanju, jer deo rečenice o glavi vodi ka zaključku da su creva iz glave. :mrgreen:  )

Nevolja sa početnicima je što pišu bez pripreme, a na osnovu nečega što je čitano, ali ne može da bude dobro uputstvo kako pisati.

angel011

@scallop: koliko shvatam, pitanje koje Midoto postavlja u vezi sa mirisom na pokvarena jaja jeste kako čovek koji zadržava dah (to jest ne diše) može da oseti ikakav miris.
We're all mad here.

scallop

Angel, može da oseti i bez disanja, jer je unutrašnjost nosa vrlo vlažna sredina bogata receptorima za miris, a difuzija je čudo.

Midoto

Kad neko ima 19 godina, normalno da se pojavljuju ozbiljne greške i jasne nelogičnosti (čoveka koji trči, ali zadržava dah da ne bi uskomešao vazduh + oseća mirise). Ali, deset godina docnije, takve stvari mora da sredi.

Mislim da današnji klinci (i malo stariji klinci) jako vole horor scene, koje sam namerno, starinski nazvala - stravom i užasom. Sada knjigu čita moja ćerka. Njoj nije nikakav problem pomenuta scena, već reč - iznutrice. Zaključila je i da čudno veliki broj ljudi ima velika stopala, a ja sam objasnila - optimizam mladosti :)

scallop

Bre, NDZodiac, a tajiš pola godine? Ma, nema veze, sve ćemo da popravimo. Sad znaš da i netačnosti spopliću čitaoca. Zapitaćeš se, kako se, onda, pripremiti kad toliko toga ne znamo? Vremenom saznajemo, a ono u šta nismo baš sasvim sigurni možemo da proverimo. Bar danas se sve može proveriti. Ustvari, postoji jedan trik: pišeš o onome šta najbolje poznaješ. Radnju ćeš smestiti tamo gde si već bila, likove montiraš od osobina ljudi koje poznaješ, kad tako radiš sve manje ostaje nepoznatog što se mora proveriti. A, sad, nešto na šta će se Boban odmah namrštiti: kad sam se odlučivao u koji vremenski period da smestim "Rašane" tragao sam za periodom koji je najmanje poznat većini. I u "Grbovnik"-u sam svoje likove skrenuo od granica na Savi. Tamo se događalo toliko toga u to vreme, da bih načisto propao. O američkom miljeu sam se usudio da pišem tek kad sam tamo proveo četiri godine. Znači, priprema je manje obimna ako paziš gde gaziš. :)

NdZodiac

Quote from: scallop on 26-11-2011, 23:41:04
Bre, NDZodiac, a tajiš pola godine? Ma, nema veze, sve ćemo da popravimo. Sad znaš da i netačnosti spopliću čitaoca. Zapitaćeš se, kako se, onda, pripremiti kad toliko toga ne znamo? Vremenom saznajemo, a ono u šta nismo baš sasvim sigurni možemo da proverimo. Bar danas se sve može proveriti. Ustvari, postoji jedan trik: pišeš o onome šta najbolje poznaješ. Radnju ćeš smestiti tamo gde si već bila, likove montiraš od osobina ljudi koje poznaješ, kad tako radiš sve manje ostaje nepoznatog što se mora proveriti. A, sad, nešto na šta će se Boban odmah namrštiti: kad sam se odlučivao u koji vremenski period da smestim "Rašane" tragao sam za periodom koji je najmanje poznat većini. I u "Grbovnik"-u sam svoje likove skrenuo od granica na Savi. Tamo se događalo toliko toga u to vreme, da bih načisto propao. O američkom miljeu sam se usudio da pišem tek kad sam tamo proveo četiri godine. Znači, priprema je manje obimna ako paziš gde gaziš. :)

Tajim, jer ne volim frku :). Hvala na savetima :)

Boban

Karl Maj je ispisao silne romane o osvajanju Divljeg Zapada a nikada nije bio u Americi.

Ghoul

kafka je napisao (genijalnu) AMERIKU a da u istu ni kročio nije.
https://ljudska_splacina.com/