• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mitologija kao izvorište inspiracije - Kosingas

Started by Kosingas, 18-11-2010, 14:19:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Lord Kufer

Koji "naši kritičari"?

Verovatno ima na tu temu dosta toga, samo je to spekulativna fikcija. No, "zvanična fikcija" traži konkretne dokaze, za šta mislim da su već pronađeni, ne znam ni da li su objavljeni - o vezama s Ilirima, koji takođe nisu mogli da ispare svi zajedno i odjednom u 6. veku.

scallop

Kad već niste čitali roman "Rašani", možda nije promakao Finžgar sa romanom "Pod slobodnim suncem". To je bila slatka knjiga o Istoku i Ireni, ali se i ona drži teze slovenskog doseljavanja u VI veku. Za starija vremena meni nije bitno jesu li se zvali Srbi (i na ovom forumu Srbe i Srbiju nazivaju različitim imenima) već to da su Balkan i Podunavlje bili kontinualno naseljeni poslednjih najmanje 30.000 godina, jer ih je zaobišla Postglacijalna revolucija. Nije mogla da se dogodi, jer ih nije zahvatilo ledeno doba. Ta Revolucija je gurnula niz populacija u različitim pravcima, tako da je neolit imao kretanja populacije i na sever, severozapad, pa i na jug. Čak su i postantičku Grčku punila plemena sa severa. Naravno, niko ne kaže dokle je dopirao taj sever. "Oklen ste došli?" pitali ih. Oni pokažu rukom ka severu, a Grci kažu: Aha, iz Hiperboreje." Ta vremena nisu imala stalna imena za grupe ljudi i prenosilo se onako kako je neko čuo. Lično, zbog sarme, voleo bih da su Srbi deo Sarmata, koji su skitali i bili deo Skita. Naravno, tu su se petljale i žene strelci, oko Themisa, koji ja vidim kao Tamiš, tu su negde i Kimeroi (kako je Hauard bio lukav sa Konanom!)... Danas se zna da je Bakarno doba (pre Bronzanog) pokrivalo deo Karpata i Balkan... Čudo za pisanje fantastike, ali ako se pomerimo za neki milenijum. Pre dve hiljade godina ime Srba je bilo tako retko, svi su koristili neko drugo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plottz

Pa kad nismo sarmu patentirali na vreme jbg!
subota 14

scallop

Ma, jesmo. Uh, ti Turci! Vid'li od nas, pa sad ispade - turcizam.

Sarma je pravinčanski ratnički izraz. Kad nas neki izazovu, mi im kažemo da ima da ih sameljemo, da ih zamešamo sa taj njihov pirinač, pa zamotamo u propali kupus i bacimo da se rode kiseli. Posle nek' ih jede ko hoće. Onda oni zbrišu i svuda pričaju kako tamo negde ima gadni Sarmati. I Skiti nisu skitali već su imali uzrečicu: "Ma, skini mi se s kite!" Arheološko-istorijske fantazije su tako pogrešne.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plottz

:!: :!:
Sad mi je kristalno jasno,prvo su im bili NaKiti,a posle jok.
subota 14

slavko

Eto,ovde je ovlaš nabačeno toliko činjenica i ideja.Boban je spomenuo knjige za decu,ja bih dodao i dečije filmove,tv emisije(igrane i animirane),dokumentarna i igrana filmska i tv dela,a zašto ne i igrice.
Ne mislim da sada pisci treba da napuštaju svoj rad kako bi se posvetili ovom žanru,ali ipak stoji pitanje zašto Kosingas stoji ,gotovo,usmljeno u sadašnjoj produkciji.Mora da postoji neki razlog .sem onih teškoća o kojima smo ranije govorili.

scallop

Ne znam, Slavko, šta da napišem, a da ti budeš zadovoljan.

Lord Kufer

Mi stojimo postojano, kano klisurine!

Treba znati, a pisci to uglavnom znaju, da je istorija koja se servira kao "zvanična" - 100% laž. Zato, kad pisci "izmišljaju" oni samo prave istoriju, važnu i bitnu kao što je i svaka druga. To se, međutim, zove - fikcija!

Što se Ilira tiče, treba znati samo jednu stvar o njima - jesu li jeli na groblju? Ako jesu, eto ti Srba! Ako su pritom jeli sarmu - eto, znači Srbi su Sarmati...

O Skitima je dovoljno znati ovo: kad je pred bitku s Persijancima između postrojenih vojski istrčao zec, Skiti se svi stušte za njim, a Kir (valjda) shvati da ga ovi ne jebavaju ni 3%, pa se okrene i vrati u Persiju... Ko su, dakle, bili Skiti, koji ne imahu gradova svojijeh?

Dragan R. Filipović se u svojim knjigama lepo poigravao s mitologijom ovdašnjom, ali to niko kao da ne primećuje, verovatno zbog toga što su ga žanrovski prekrstili i tako mu zapečatili sudbinu.

Jebi ga, tražite vi vile i vilenjake u fentezi izmišljotinama, a previđajte ih na drugim mestima... Kad se piše i čita žanr, mnogo toga ostane nedorečeno i nepročitano.

boki77

Au, Lk, ti i ja se verovatno nikada nećemo složiti, posebno ne oko Rasena i drugih (po meni glupost) stvari. Ne znam da li ti je Deretić (onaj matematičar, kvaziistoričar) izvor za Rasene, ali to su (za mene) potpuno neprihvatljive stvari, ako dovodiš u vezu Rašku i Rasene kao narod sa Apeninskog poluostrva.
Ako je zvanična istorija laž, onda se postavlaj pitanje autoriteta. Ti veruješ svojima, ja svojima, drugi drugima. Tu leži problem. Tu leži problem verovanja, naravno, uvek subjektivan, i odbojan prema logičnoj raspravi. Vaviloncima ili Egipćanima žito znači život, rodnu godinu itd.
Što se tiče Skita, to je vrlo opširan pojam, često upotrebljavan za stepske narode. Tako, neki istoričari su nazvali Tatare Skitima, ili Hune, ili Avare. Vrlo širok pojam.

Boban

U literaturi je loše kada pisac umesto da vodi priču nabraja šta sve zna, pa bila to mitologija, istorija, ustrojstvo nekih stranih civilizacija ili psihološka stanja, stoga literatura ne može poslužiti kao vodič kroz bilo šta pa tako ni mitologiju.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lord Kufer

I Srbi su vrlo širok pojam ;) Osim ovih naših Srba, poznati su još i Sorbi, Lužički Srbi, i mislim da ih ima još...

Raseni - pa to je verovatno generički naziv, poreklom stariji i od Etrušćana i Srba.

Lord Kufer

Jetruške, prema Pešiću ;) (Što je i dokaz da su bili Srbi).

Bobane, ko je, dakle, smislio mitologiju ako nisu pisci?

scallop

A Severni Sloveni, iliti Severjani, danas poznatiji kao Swerigen (Sverjen) su došli sa juga.

I da, Bobane, ko je pisao mitologije?

Boki, literatura nije bojno polje istorije. Posebno ako su istorije manje pouzdane od legendi. Pisci mite čitaoce svojom mitologijom. Na veliku muku, "Rašani" su upravo Etrurci, Raseni. Za moju priču je, nasuprot Kijevskom i Moskovskom Rusu, stajao Stari Ras (ups! zamalo da napišem Rus). Ili i Rusi kažu Ras? I Rasija? Šta znače uopšte samoglasnici ako su izmišljeni posle svih naroda koji postoje? Za Rašku su Latini pisali Rascia. Ne možeš da zamisliš koliko volim dvojstvo Rasija i Sibir, liči mi na Raška i Serbija. Uostalom, kad pisci ne bi maštali, šta bi ostalo od istine.

"Rašani" su izdanje Everest-a (Boban), a nalaze se i u zbirci "Sva vučja deca" (BMG Beograd).

boki77

Onda su se ovde pomešala polja istorije i mitologije. Za pisca, sve može da posluži, to je u redu. Ja sam se obratio onom delu da je zvanična istorija 100% laž. To ne stoji.
Ras, Rasija, Sibir i Srbija jesu zanimljiva poklapanja, lepo polje za pisca.
Mislim da Rusi kažu Rosija.

Plottz

@ boki
Probaj malo "POPA DUKLJANINA" i ne zameri što neku ljudi istinu jednostavno osećaju.
subota 14

Plut

Quote from: Lord Kufer on 21-11-2010, 19:08:24
Najviše volim ono: Južni Sloveni su došli sa Severa ;)

Jakako, ako ima dole, onda ima i gore. U stvari, a jesu li svi došli? Ima li i Severnih?   :!:

Šta su oni koju su se zaustavili na po puta?

Ups, vidim Scallop već odgovorio.  :x Ostaje mi onda ovo drugo pitanje.

Plut

scallop

Malo je preterao. Zvanična istorija je samo 50% laž. :lol:

Sa vokalima je veliko zezanje. Što si zapeo za Rosija, kad i Ameri lepo kažu - Raša. Svi, bre, su za A samo si ti za O (ako već ne može U). Ti si neki prgav čovek, samo da ne budu Etrurdžije.  :lol:

Sa vokalima stoji ovako (kad su već nepouzdani): A, E, I, O i U se razlikuju po tome gde se formiraju. Najpozadi je A (to je dok su se ljudi još stideli da vokalizuju). Kako su krenuli da se krevelje, vokal se pomerao unapred, E pa još malo - I, a O i U samo što nam ne spadnu sa labrnje (kako bi kazao Plottz). Ustvari samo naši jezikoslovci insistiraju na čistini vokala, svi ostali ih mandrljaju po ustima kako im se dopadne. xcheers

Ako nema Popa Dukljanina ima Johnny Walker. xdrinka

Mica Milovanovic

A Sibir izgovaraju Sajbir, što dokazuje da su prvi kompjuteri nastali u Gulazima...
Mica

scallop

Sajbir izgovaraju samo jekavci. Ma, napisao sam za A! Kad su severno onda im je vokal odpozadi, da im se ne smrzne.

Mo

Quote from: boki77 on 21-11-2010, 18:00:46
Ne znam da li ti je Deretić (onaj matematičar, kvaziistoričar)
zar nije on pored ostalog zavrsio istoriju u francuskoj?

boki77

Ne; ima dva Jovana Deretića. Prvi je istoričar knjoževnosti, sjajan poznavalac svoje struke. Drugi (Jovan I. Deretić) je studirao istoriju u francuskoj, ali je nije završio. Završio je valjda tehnički fakultet. Nigde ne kaže da je završio istoriju (u jednom intervjuu i on sam kaže da nije hteo da je završi), samo je studirao u Lionu. Vidi ovo:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%98._%D0%94%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%9B

boki77

Evo kod Deretića (onog drugog) zanimljivih podataka za jedan roman, hm? ;)

Lord Kufer

Rusi još znači Crveni, kao kod nas Žuti, Žuće Žolti, Geli, Gali, Gialli, Gelb, (to su Kelti, ne?), ali su kod Engleza takođe Crveni (red, rot, rđa, rdeči, čreveni).
Plavi i blondi su takože žuti, po jednačenju nebo=sunce.
Etimologija je čudo! Setimo se samo kako je kod Nušića petao = kokoška ;)

scallop

Za razliku od Gibsona, Soženjicin je izmislio sajbirpank.

Meho Krljic

Quote from: Lord Kufer on 22-11-2010, 00:15:38
Rusi još znači Crveni

Ali na ruskom, crveno se kaže krasnoe. Ko bi se tu snašo?

Lord Kufer

Često su ime jednog naroda nadenuli drugi. Nije li to normalno?
Zar Nemci zovu sebe Nemci?
Rus može da bude isto što i Rust, ali i Ras(en). A možda je i ta reč "rasa" samo oznaka za "crvenokose" - koji su oni "pravi", a ostali su untermenshc (unterzieger).

boki77

Aj se vrnemo na temu - Zaboravljena gora od Milisava Popovića. Da li ste čitali i da li je tu odrađena neka vrsta sistematizacije mitologije?

Meho Krljic

Quote from: Lord Kufer on 22-11-2010, 14:29:01
Često su ime jednog naroda nadenuli drugi. Nije li to normalno?
Zar Nemci zovu sebe Nemci?

:lol: :lol: Pa, ne, ali Rusi sebe zovi Rusi (to jest ruskije ili tako nekako). Dakle, ova logika ne važi.

Lord Kufer

Otkud znaš? I mnogi ljudi sebe zovu imenom i nadimkom koji su im drugi dali. I tebi su roditelji nadenuli ime.

Meho Krljic

Samo ukazujem da analogija sa Nemcima nije dobra.

Boban

mlatite praznu slamu; svi smo mi potomci nekoliko žena iz jednog plemena pre 100000 godina.

scallop

Quote from: Boban on 22-11-2010, 16:51:35
mlatite praznu slamu; svi smo mi potomci nekoliko žena iz jednog plemena pre 100000 godina.

Ispravka> jedne žene iz nekoliko plemena.

Alexdelarge

Quote from: Boban on 22-11-2010, 16:51:35

cek bre, a totem i tabu, zazor od incesta itd. ?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

slavko

Mislim da je potpuno jalov i besmislen pokušaj jurcanja za nekom "etničkom čistotom"mitologija.Još veća je besmislica tražiti striktnu faktografiju u fantastičnoj literaturi,tim pre što je takva faktografija prilično nesigurna i u istorijskoj i arheloškoj nauci.Da li su Amazonke grčke zato što se pominju u grčkoj mitologiji?

scallop

Bravo, Slavko, što si još tu. Mislio sam da su nas Meho i Alexdelarge ukotvili svojim "razumnim" komentarima.

Naravno da Amazonke nisu grčke. Ni čistota nije važna. Važno je da postoji kopča, nagoveštaj da je mitski segment povezan sa nama. Znači, nije važno šta nego koliko. Preterivanje, pozicioniranje (ovo je naša mitologija, majke mi), a posebno fatanje za elfove i koješta, automatski degradira domaću epsku fantastiku. A, veruj mi, načitao sam se tih pokušaja i nijedan nije bio konzistentan.

Sa druge strane, najviše ti je u oku ono što si ti uradio. Fipa je sjajan motivator, ali kad se zaustavimo na njemu i Kosingasu, onda se pitam š'a sam ja to radio?

Lord Kufer

U svoj tvojoj i mojoj fikciji, jedino što je realno je ono mitsko. To je ono što uvek inspiriše jer su to metafizički generatori iz kojih energija neprestano izvire. A ovaj "realizam" koji uvek teži da ima poslednju reč i da sve zaustavi, u pravoj književnosti može da bude jedino ismevan zbog svog gušiteljskog uticaja.

Plottz

subota 14

slavko

Pa vidiš da je glavni istoriografski tok još uvek zaokuplen stereotipima i ideološkim postavkama i kad se radi o istoriji modernog doba,a kamoli da može da dovodi u pitanje staze nemačke istoriografije od pre dva veka.Srećom to za literaturu i umetnost uopšte nije bitno.

Lord Kufer

Istorija nije izvor mitologije, ha ha ha. To su statističari i ništa više od toga. Hvala im za to.

Boban

Nemci su 500 godina proganjali Slovene i otimali im zemlju u centralnoj Evropi, pa su onda seli i napisali "istoriju" srednjeg veka u kojoj su Sloveni dođoši na ove prostore. Sloveni možda jesu došli u Centralnu Evropu i na Balkan (prostor uz Dunav, plus današnja Poljska i pola nemačke) ali ne pre 13 vekova nego 50 ili 100 vekova ranije.

Plottz

Ljubomorni što im izedosmo mamute i evropskog bufala ;)
subota 14