• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica kreativnog pisanja

Started by Josephine, 24-12-2010, 18:46:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Skini kacigu s tintare i spremi se od prvog januara na BSC bowl. To je pravi NCAA fudbal.

Miljane, nisi ćito šta sam piso. Sintetik je napisao ono što smo tražili (osim imena devojke), a dobiće i ono što nije tražio.

Šta pisca, Bobane? I ujku, tetku, brata i strica... Hej, samo je tetka - tetka! Šta je sa ostalom familijom? I njima može da se omakne da ispravljaju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Scallope. ovaj topic, ovu ideju, pretvarate u cirkus Colorado.

Boban i ti.
Juče sam napisao, potencirao, da je rok za objavu 24h.

Zadatak, 5000K, elementi koke koja se spušta stepeništem ka terminalu, vidi lika kako joj ispisuje sprejom na zidu ime, koje je jedinstveno, i to je to?
Isprva sam pomislio kako je to jebeno za odraditi. Izdruga sam se lupio u glavu, tupim udarcem dlanom o čelo i rekao sebi "Jesi pisac, konju? Piši!"
Onda sam zapalio cigar, podigao Word, i napisao... Zaista, napisao. Sa velikim N.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

I šta sada, hoćeš spomenik zbog toga?
Pa tebi je malopre izašla prva knjiga, pun si ponosa i adrenalina, mozak ti radi na maximumu, dopusti da neki manje sigurni u sebe traže koji dan više za sređivanje. Uostalom, prvobitno je predložen 14. januar, pogledaj malo topik od početka, a onda su se uključile galamdžije i pokušavaju da preprave sva pravila.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Evo, ja, na primer. Nisam pisao osamnaest godina. Sutra imam proslavu Instituta. Mogu da počnem da pišem tek preksutra.
Za 5000 karaktera računam da će biti dosta jedan dan. I jedan za rezervu - ako budem morao da se spremam za doček.
Što znači, 31. decembar. Budi čovek!
Mica

Mica Milovanovic

A onda kacigu na glavu. Mada, kako stvari stoje, sve češće kažnjavaju ljude zbog startova glava-glava.  :cry:
Mica

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 29-12-2010, 00:33:07
Scallope. ovaj topic, ovu ideju, pretvarate u cirkus Colorado.

Boban i ti.
Juče sam napisao, potencirao, da je rok za objavu 24h.

Zadatak, 5000K, elementi koke koja se spušta stepeništem ka terminalu, vidi lika kako joj ispisuje sprejom na zidu ime, koje je jedinstveno, i to je to?
Isprva sam pomislio kako je to jebeno za odraditi. Izdruga sam se lupio u glavu, tupim udarcem dlanom o čelo i rekao sebi "Jesi pisac, konju? Piši!"
Onda sam zapalio cigar, podigao Word, i napisao... Zaista, napisao. Sa velikim N.

Ako ćemo pravo, ja sam prva napisala priču. Pa ne dižem frku, strpljivo čekam dogovore. Meni je i baba ispravljala priču, ali to će joj dati posebnu zanimljivost, s obzirom da mi baba nije živa.

Niko od teme ne pravi cirkus. Očigledno je da ovde svako vuče na svoju stranu i treba vremena da se svi sete da samo (povremena) saradnja može da nas odvede zajedničkom cilju. A zajednički cilj imamo... zar ne?

Dakle, 31.12. u ponoć. Start.

SuperSynthetic

Quote from: Džek svih zanata on 29-12-2010, 00:14:42
Quote from: Boban on 29-12-2010, 00:01:50
pa mi ovde vežbamo da priču sredimo da bude što bolja, ne nadmećemo se ko može brže iz glave da istrese tekst.
Smisao književnosti je kvalitet, a proces nastanka se zaboravlja i zapravo je nevažan.

A je'l da?
Ja sam sa tom premisom krenuo, ono što sam napisao ovde u topic-u, da ću skontati priču dok ispušim cigaretu, i ispoštovao. Pre gašenja opuška u pepeljaru sam je imao u tintari, krenuo pisati, bilo jako kasno, kraj ostavio za sutra dan, požurio kući umesto u crkvu da se pričestim pivkanom... i koji je to jebeni zadatak ako daš entuzijastima fore da im ujak, tetka, brat i stric vrše ispravke? Skontaju priču?

Ma daj... ako će mi Sintetik bit konkurencija sa svojim ludilom, hvala i vozdra!

Moja priča, sve u 5000K je oblikovana, napisana, ima dramu, ima fantastiku, ima tvist i pančlajn, a ima i zaokružen kraj.

Ispripovedao sam je kako sam znao i umeo, "na prvu loptu."
Žalim da će ta "prva lopta" biti šutirana do kraja konkursa mnogo puta.
Prva lopta više govori o piscu negoli driblana mnogostruko puta.

Aferim!

...bas lepo da si objasnio kako ti je dobra prica...i kako dobro pises...kako bi inace glupi narod to znao?...ne bih cackao tamo gde smrdi ali ipak...pomenut sam...
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Džek

Quote from: Boban on 29-12-2010, 00:45:31
I šta sada, hoćeš spomenik zbog toga?
Pa tebi je malopre izašla prva knjiga, pun si ponosa i adrenalina, mozak ti radi na maximumu, dopusti da neki manje sigurni u sebe traže koji dan više za sređivanje. Uostalom, prvobitno je predložen 14. januar, pogledaj malo topik od početka, a onda su se uključile galamdžije i pokušavaju da preprave sva pravila.

Upravo tako. Adrenalin koristim za druge stvari, mozak za egzistenciju, a ponos... Jeste, ponosan sam što od prve otipkane reči do objavljivanja prođe samo 3 godine.
Jebote, ponosan sam na sebe, i to jako!

Spomenik ne, ne treba mi jer hvala bogu još nisam mrtav. Galamdžije neka galame a ne znam zašto galame kad je sve definisano.

Ja im nisam konkurencija, nisi ni ti. U ovom cirkusu, svi smo ravnopravni.
Novi pisci (ja) da se iskažu, a matori da spuste nos (opet Ja).

Neka igre počnu...

Džek

Quote from: SuperSynthetic on 29-12-2010, 01:01:15
Quote from: Džek svih zanata on 29-12-2010, 00:14:42
Quote from: Boban on 29-12-2010, 00:01:50
pa mi ovde vežbamo da priču sredimo da bude što bolja, ne nadmećemo se ko može brže iz glave da istrese tekst.
Smisao književnosti je kvalitet, a proces nastanka se zaboravlja i zapravo je nevažan.

A je'l da?
Ja sam sa tom premisom krenuo, ono što sam napisao ovde u topic-u, da ću skontati priču dok ispušim cigaretu, i ispoštovao. Pre gašenja opuška u pepeljaru sam je imao u tintari, krenuo pisati, bilo jako kasno, kraj ostavio za sutra dan, požurio kući umesto u crkvu da se pričestim pivkanom... i koji je to jebeni zadatak ako daš entuzijastima fore da im ujak, tetka, brat i stric vrše ispravke? Skontaju priču?

Ma daj... ako će mi Sintetik bit konkurencija sa svojim ludilom, hvala i vozdra!

Moja priča, sve u 5000K je oblikovana, napisana, ima dramu, ima fantastiku, ima tvist i pančlajn, a ima i zaokružen kraj.

Ispripovedao sam je kako sam znao i umeo, "na prvu loptu."
Žalim da će ta "prva lopta" biti šutirana do kraja konkursa mnogo puta.
Prva lopta više govori o piscu negoli driblana mnogostruko puta.

Aferim!

...bas lepo da si objasnio kako ti je dobra prica...i kako dobro pises...kako bi inace glupi narod to znao?...ne bih cackao tamo gde smrdi ali ipak...pomenut sam...

Hašišaru, druže, ne trči pred rudu, jebte...
Tvoju kritiku očekujem kad pročitaš ono malo jada što opisah u 5000K.
Dotle...PSSST!
Važi? :)

SuperSynthetic

...nije posteno...promenili ste pravila da bi mene zajebali...

Džek

Nije tebe niko toliko zajebao koliko si ti sebe...

Idi rokni jedan "ajnšpric" u venu, možeš i ispod jezika a bogme i između nožnih prstiju.
I pozdravi onu svoju maloletnu devojčicu, ženu tvojih snova...

Josephine

Quote from: D. on 27-12-2010, 18:59:10
Quote from: Boban on 25-12-2010, 01:20:37
U svakom slučaju, nemoj da niko ništa kači unapred, nego ćemo dogovorenog dana sve da postavimo.

Zato što jedini sarađuje sa mnom. : )

Niko nije menjao pravila. Ona samo treba da se pročitaju. Nemojte da ružite temu. Osetljiva sam na to.

SuperSynthetic

Quote from: Džek svih zanata on 29-12-2010, 01:15:56
Nije tebe niko toliko zajebao koliko si ti sebe...

Idi rokni jedan "ajnšpric" u venu, možeš i ispod jezika a bogme i između nožnih prstiju.
I pozdravi onu svoju maloletnu devojčicu, ženu tvojih snova...

...manje onanisi...osusice ti se kicma...

Boban

Džek, ala si se ti raspištoljio...

SSynh... pravila nisu menjana, pročitaj pažljivo topik od početka, samo smo javno razmišljali o detaljima, a ti si odmah pljusnuo svoje delo. Nema veze, neka odleži dva dana, pa ga eventualno prepravi (radiš li to ikad?) i daj da je ubacimo u gomilu.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Džek

Quote from: Boban on 29-12-2010, 01:20:26

SSynh... pravila nisu menjana, pročitaj pažljivo topik od početka, samo smo javno razmišljali o detaljima, a ti si odmah pljusnuo svoje delo. Nema veze, neka odleži dva dana, pa ga eventualno prepravi (radiš li to ikad?) i daj da je ubacimo u gomilu.

Vidi Bobane, nisam još koliko mi duša išče...

Da rezimiram.
D. je dala lep predlog. Umesto da se koljemo u donjem parlamentu sa instant politikanerima, ajmo pisati!

Ti si dao jebena pravila, isto tako i izazovna.
Ja prihvatio. I mnogi.

Onda, ja pitam inteligentna pitanja, dobijam inteligentne odgovore.
Iskažem da sam spreman izazovu, da imam napisano, da jedva čekam kritike i da kritikujem...
I onda se pojavi haško, hašišar, okači svoje tripove, mene tu jebe, sve uz zastranjivanje teme i pravi se pametan.
Da jeste pametan, sačekao bi objavu radova, dogovornu, al' jok.

Boban

ma sve je to jasno, ne razumem samo što se toliko potresaš...

Džek

Evo moj predlog, mislim inteligentan.
Ko odnese prvo mesto, neka postavi sledeći zadatak.
Neka izmisli elemente koje moraju biti u priči, neka zada dužinu, rok, i sve ostalo što mu padne na um.

Može?

Džek

Quote from: Boban on 29-12-2010, 01:36:17
ma sve je to jasno, ne razumem samo što se toliko potresaš...

Impulsivan rođen, i ako bog da, impulsivan i da mandrknem, u dubokoj starosti... :)

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 29-12-2010, 01:39:45
Evo moj predlog, mislim inteligentan.
Ko odnese prvo mesto, neka postavi sledeći zadatak.
Neka izmisli elemente koje moraju biti u priči, neka zada dužinu, rok, i sve ostalo što mu padne na um.

Može?

Hm, ovo je dobra ideja, ali već liči na menjanje pravila u hodu. Sada bi trebalo tražiti mišljenja ostalih, pa će opet neko da uleti sa svojom idejom, i tako u krug.

Čini mi se da je bolje da se držimo prvobitne (moje) ideje. Jedna priča (jedan autor) otpada po krugu. Boban daje zadatak u svakom krugu. Na kraju se dolazi do jedne priče, jednog/u pobednika/cu.

SuperSynthetic

Quote from: Džek svih zanata on 29-12-2010, 01:34:36
Quote from: Boban on 29-12-2010, 01:20:26

Vidi Bobane, nisam još koliko mi duša išče...

Da rezimiram.
D. je dala lep predlog. Umesto da se koljemo u donjem parlamentu sa instant politikanerima, ajmo pisati!

Ti si dao jebena pravila, isto tako i izazovna.
Ja prihvatio. I mnogi.

Onda, ja pitam inteligentna pitanja, dobijam inteligentne odgovore.
Iskažem da sam spreman izazovu, da imam napisano, da jedva čekam kritike i da kritikujem...
I onda se pojavi haško, hašišar, okači svoje tripove, mene tu jebe, sve uz zastranjivanje teme i pravi se pametan.
Da jeste pametan, sačekao bi objavu radova, dogovornu, al' jok.

...sad znamo da je i inteligentan...

Boban

Quote from: D. on 29-12-2010, 01:44:45
Čini mi se da je bolje da se držimo prvobitne (moje) ideje. Jedna priča (jedan autor) otpada po krugu. Boban daje zadatak u svakom krugu. Na kraju se dolazi do jedne priče, jednog/u pobednika/cu.

Ja se ovoga ne sećam. Ne sumnjam da si ovo imala kao ideju, ali da li si je podelila sa nama?

Josephine

Quote from: D. on 24-12-2010, 18:46:20
Ideja je da na ovom mestu organizujemo radionicu kreativnog pisanja (kratkih priča) koja će imati takmičarski karakter. Neko (administrator, urednik ili neko treći; možda više ljudi, možda različita osoba za svaki krug?) bi trebalo da je vodi tako što će u svakom krugu izmišljati/davati pravila/zadatke za pisanje kratkih priča učesnicima u tom krugu (na primer: o temi, žanru, obaveznom elementu priče, obaveznim vrstama opisa u priči, dužini priče itd. - što uvrnutija pravila, to zanimljivije priče).

Jedan od trenutaka slatkog nasmejavanja. : )

Pa, to sam dala kao prvu ideju u nizu. "Neko, administrator, urednik" - odnosi se na jednu osobu. Ti si se prvi javio. Posle sam dodala još par predloga, ali sa malo verovanja da će svaki naredni da bude uspešniji od prvog.

Mada, Džekova ideja je dobra. Ja sam ok, ako su ostali ok, samo da se ne gađaju masturbacijama i iglama prilikom izjašnjavanja...

Boban

Ajde da vidimo kako će da se završi ovaj krug, tj. da li će da se pojavi išta vredno pomena... pa ćemo lako da kombinujemo dalje.

Josephine

Džek

Ama, proleteri, 'alo, to je samo moj kont, ideja, kako da održimo ovo... jes' da još nije svanulo, al', ruku na srce, kad svane, šta onda?

Bilo bi lepo da ZS ima kontinuitet u pisanju kratkih formi, minijatura.
Grozio sam se istih (rekoh, postovao sam ) al' sad kontam šta je Grunf iz Alan Forda mislio iskazom "Tko leti, vredi!"

Da se ostvari kontinuitet ovoga, da uvek bude takmičenje, a pobednik istog da zada sledeći...

Josephine

O da... Kontam tvoj kont.

I ko pliva, vredi.

Lord Kufer

Ja ovde vidim snažan uticaj Velikog Brata, Farme i Survivalizma... Bojim se da će stvar da izmakne kontroli i da nema ništa od KNJIŽEVNE radionice...

Džek

Quote from: Lord Kufer on 29-12-2010, 04:03:17
Ja ovde vidim snažan uticaj Velikog Brata, Farme i Survivalizma... Bojim se da će stvar da izmakne kontroli i da nema ništa od KNJIŽEVNE radionice...

Nema?

Josephine

S obzirom da sam je, zajedno sa svojom babom, upravo izmenila tako da je malo šta ostalo od prvobitne verzije, sada sam, verovatno, poslednja...

Josephine

Mašiš poentu. Ali dobro, nekoga mora i to da interesuje najviše... : )

Lord Kufer

Još me zanima ko će PRVI da otvori kladionicu, pošto je bilo predloga o turnirskom nadmetanju.
Vidiš, ima dosta izgleda da ovo ne bude književna radionica.

Josephine

Pa dobro, ovo je književna radionica za hrabre... Ili lude. Svejedno.

Mogli smo da dogovorimo i neispadanje, dok nije bilo kasno. Ali čemu ćutanje, ako se tek sada dovodi u pitanje radioničarski karakter radionice?

Ni jedan od učesnika to nije doveo u pitanje, valjda svima odgovara takmičarki karakter? Još nije kasno da ga menjamo...

A ja ću, verovatno, ispasti prva, da svima pokažem kako to nije ništa strašno. A glasaću za tebe. : )

Josephine

... a onda ću da sedim i da gledam kako drugi lepo pišu, gde su im greške (a možda, u intimi svoje sobe, da i ja pišem priče na zadate zadatke, iako ne učestvujem u narednim krugovima).

Da ne pravimo farsu. Ako nema drugih nagrada za motivaciju, neka to bude slava. Otud takmičenje...

Josephine

... a još sam i poslušala savet i brisala što sam pisala... ; )

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 27-12-2010, 19:01:28
Takmičarski duh kao motivacija, bez adekvatne negrade, neće funkcionisati. Pogotovo ne ovde gde svi cvikaju od kritike ;)

A gde je predlog šta ĆE funkcionisati?

Quote from: D. on 27-12-2010, 23:10:21
Istovremeno si mi i simpatičan, pa sam se razočarala...

Da se ne ponavljam. Dovoljno će biti i jednom. Sačuvaću neka razočaranja i za druge ljude.

Lord Kufer

Draga D, ja sam u gore navedenoj izjavi eliminisao takmičarski duh nao NEPOTREBNU nadogradnju naporu da se napiše dobra priča. Šta tu nije jasno?

Josephine

Ne mogu da se složim više, dragi Lorde.

Ali kada ste eliminisali takmičarski duh, istovremeno ste uveli pojam "adekvatne nagrade". Meni nije jasno šta ta nagrada podrazumeva, i ako bismo je nekako obezbedili - koji bi bili kriterijumi za njeno dodeljivanje? Ili i ta adekvatna nagrada podrazumeva ono što je eliminisala - takmičarski duh?

Lord Kufer

E, pa vidiš, to je pitanje na koje ti kao pisac i ličnost treba da sama daš odgovor. Inače, sve bi bilo samo sleđenje tuđih i spolja nametnutih pravila... i nagrada, i samo jedan od mnoštva bi bio nagrađen, a ostali - ništa, loosers, bezvredni, ništavni, ostala bi im samo mršava nada i jadikovke do nekog "sledećeg puta", ludilo i pijanstvo dok ubiju bol... Vidiš kuda to vodi.

Josephine

Ah, nemojte mi te fore molim Vas. Ja sam pitala Vas. Šta je za Vas, kao za pesnika i za ličnost adekvatna nagrada? Mene je pogrešno pitati takvo pitanje jer... pa, ja volim adrenalin, i umem da gubim.

Zašto bi neko bio luzer zato što je ispao? Nisam ovo zamišljala kao klasičnu radionicu gde svi treba da učimo osnove, gde će pisati tinejdžeri i mališani. Da Vi malo ne preterujete sa alkoholom i bolovima zbog ispadanja priče iz kruga?

Radionica može da ima takmičarski karakter, jer nije radionica za decu, već za (delimično) izgrađene ljude. Opet, Vi bolje poznajete psihološku strukturu ljudi na ovom forumu od mene (ja nisam znala ni Vaše pravo ime do juče). Ako bi se to zaista desilo, odustaćemo od takmičarskog karaktera radionice, i samo ćemo kritikovati postavljene priče. Zdravlje ljudi je najbitnije.

Lord Kufer

Kladim se da će ovde biti onih koji će se napiti do bola ako ne pobede.

Lord Kufer

Svrha književne radionice je da se sakupi iskustvo stvaranja književnog dela, što je adekvatno učenju.

Igrarija s takmičenjem daje lažnu motivaciju i prikriva pravu svrhu radionice. Po mom mišljenju, ima negativan efekat na napor da se nešto nauči.

Takmičarski princip uslovljava učesnike da se nadaju nagradi "od nekog drugog" - što ih, kao ličnosti, u potpunosti obezvređuje.

Eto, u tome je stvar. Uslovljavanje... Guglaj: Pavlov's dog

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 29-12-2010, 04:52:32
Još me zanima ko će PRVI da otvori kladionicu, pošto je bilo predloga o turnirskom nadmetanju.

Ipak ste Vi taj. Što u sumnju dovodi Vaše motive da noćas raspravljate sa mnom. Vi biste zaradili? : D

Opet, ne mogu više da se složim sa Vama. Držala sam radionice, učestvovala na mnogima. Nikada nije fer i pedagoški od dece praviti konkurente. Zato su i ocene izbačene iz najnižih razreda. Ipak, ovde ne pišu deca? Ili pišu?

A ne mislite da se kroz takmičarsku radionicu može nešto naučiti? Ne mislite da postoji zdrava kompetitivnost? Zašto Vam na um odmah pada uslovljavanje? Na svu sreću ne moram da guglam, polagala sam ispit iz psihologije, ali prejaka su Vam ta poređenja i tvrdnje...

Ja sam imala poverenja u one koji će kritikovati priče u radionici (između ostalih i u Vas) da neće stvarati atmosferu razapinjanja, čerečenja i surovih takmičenja na život i alkohol. Već zdravu atmosferu učenja i napredovanja kroz zabavu. Priznajem, pošla sam od sebe. Moguće je da samo meni ne smeta da ispadnem odmah, i da nastavim da pratim šta rade ostali i navijam za svog favorita, učim od Vas i njih i sl.

Opet, možda bismo Vas trebali poslušati...

Lord Kufer

Uvek može nešto da se nauči, samo treba znati učiti. Ako se čovek prepusti toku u koji upadne, onda - ne može.
Ja ciljam na to da se razume šta se zaista događa, jer jedna ideja može lako da u potpunosti zakloni drugu, kao ova o takmičenju - onu o učenju.
Ako se od radionice napravi masovni doživljaj, onda to, bojim se, umanjuje priliku da se ukaže na pravu stvar.
Ako imaš iskustvo iz pedagogije, znaš koliko je važno raditi s učenicima pojedinačno, ali ako je u učionici gužva, onda odnos s masom prevlada lični odnos. Tu onda nastupa društveno uslovljavanje i društveni odnos postane važniji i jači od odnosa prema sebi i ličnom napredovanju.

Moja poređenja su uvek prejaka, to je samo kontrast koji omogućuje da se vidi koliko daleko seže motivacija onih koji se uključe u određenu aktivnost. Nekima je ambicija neverovatno mala... Od takvih nikad neće biti dobar pisac ili bilo šta drugo, možda samo dobar simulant.