• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica kreativnog pisanja

Started by Josephine, 24-12-2010, 18:46:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Opet ću da kažem: računala sam na činjenicu da će u radionici učestvovati relativno izgrađeni i psihološki stabilni ljudi.

Računala sam na činjenicu i da će teško biti motivisati one koji su već (bar delom) ostvareni na spisateljskom polju za učestvovanje u radionici koja samo i isključivo uči pisanju.

Ako ste mislili da sam nepromišljeno otvorila temu, prevarili ste se. Zato ne mora da se otkriva "šta se zaista događa". E, sad, moguće je da sam donela pogrešnu procenu, i tu sam Vam zahvalna na ovim zapažanjima.

Takođe, ne radi se ovde masovno. Upravo će se i raditi sa pojedincima? Svako će dobiti zasebno kritike, a i malo je učesnika. Sa druge strane, forum će da živne, dobije inekciju energije, ljudi će se zabaviti.

Mnogo ste mi mračni, ali ne tvrdim da to nije sa pravom. Ostavljam rezerve jer... pa da je drugačije, do naše rasprave noćas ne bi ni došlo.

Prispavalo mi se odavno...

Lord Kufer

Mislim da je topik uspešan i da će biti još uspešniji kad se svi lepo naspavaju i najedu Džekovog podvarka ;)

Josephine

Pa da... Ja sam taman htela da pitam što je ovaj topik toliko zagušen raspravama? Smorismo se svi redom...

Dajte da pišemo, pošaljemo priče do kraja godine, i vidimo šta će biti. Ako se i napijemo, bar ćemo svi zajedno u kafanu.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

Dubok naklon! To sa YT još nisam savladao, dovoljno mobilno dosađujem i ovoliko.

Lord Kufer

Dobar stari, ali zanemaren bend, možda suviše dobar.

pokojni Steva

Štono kažu, poslednji, ako ne i prvi kvalitetan HM bend. Upravo pojačavam, da ih serviram kroz zid komšijama u poljoapoteci :-)

scallop

Bože, čime ste se vi majali noćas! Da ste pisali već bi sve bilo gotovo. Ipak, najviše me zabavila D.

Quote from: D. on 29-12-2010, 06:15:50
Opet ću da kažem: računala sam na činjenicu da će u radionici učestvovati relativno izgrađeni i psihološki stabilni ljudi.

A, Mića skinuo kopačke? To spada pod boldovano? Eh, setio se da smo to isto radili pre 25 godina (pa i pravo na postavljanje sledeće teme) i odma' oštri plajvaz.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Entuzijazmu nikad kraja... Ali, kad bolje pogledaš, kako bi svet napredovao kad bi ga vodili uravnoteženi i stabilni ljudi.
Mica

scallop

Malo bi zastao i dobro pogledao u provaliju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Strme stepenice koje vode nadole, a negde na pola puta neko ti ispisuje ime.
Mica

scallop

angel011

Na ovom forumu? Gde, gde?  xrofl
We're all mad here.

scallop

Pa eto, ja sam bio izgrađen i stabilan, a sad sam ruševan i labilan. :cry:

M.M

Quote from: scallop on 29-12-2010, 09:53:10

Bože, čime ste se vi majali noćas!

Voleo bih da je bar jedan od njih jutros imao obavezu da se pojavi na poslu :D.
Nijedan poraz nije konačan.

Svevid

Quote from: Lord Kufer on 29-12-2010, 06:06:41
Uvek može nešto da se nauči, samo treba znati učiti. Ako se čovek prepusti toku u koji upadne, onda - ne može.
Ja ciljam na to da se razume šta se zaista događa, jer jedna ideja može lako da u potpunosti zakloni drugu, kao ova o takmičenju - onu o učenju.
Ako se od radionice napravi masovni doživljaj, onda to, bojim se, umanjuje priliku da se ukaže na pravu stvar.
Ako imaš iskustvo iz pedagogije, znaš koliko je važno raditi s učenicima pojedinačno, ali ako je u učionici gužva, onda odnos s masom prevlada lični odnos. Tu onda nastupa društveno uslovljavanje i društveni odnos postane važniji i jači od odnosa prema sebi i ličnom napredovanju.

Moja poređenja su uvek prejaka, to je samo kontrast koji omogućuje da se vidi koliko daleko seže motivacija onih koji se uključe u određenu aktivnost. Nekima je ambicija neverovatno mala... Od takvih nikad neće biti dobar pisac ili bilo šta drugo, možda samo dobar simulant.

Quote from: Lord Kufer on 29-12-2010, 04:52:32
Vidiš, ima dosta izgleda da ovo ne bude književna radionica.

Колико видим, сви нешто предлажу, појашњавају, раде, ти једини негодујеш. Је л можеш да пишеш нешто а да то није, оно као, хемингвејски ведро?

Тема 2 за радионицу - Устајеш рано, укључујеш рачунар, улогујеш се на ЗС и затичеш позитиван коментар Куфера. Наравно, прича мора бити фантастика.
Не волим југословене.

Svevid

Quote from: Boban on 28-12-2010, 13:07:05
Jedinog keca ikada zaključenog u školi koji sam imao, bio je iz srpskog...

Тада је то био српско-хрватски језик. Твоје знање из хрватског, чини ми се, било је за више од 1. Али српски може да буде проблем...
Не волим југословене.

scallop

Ех, Свевиде, умеш ли ти некад да не звоцаш? Куфер трага за мотивацијом без спољног притиска. Онако, да ти писање буде као обавеза да дишеш. Јел' си икад осетио да ако нешто не напишеш да ће да цркнеш? То је то. А што се тиче писмености кец из српског је пре индикација да постоји шанса него да је неко неписмен. Хајде, чик нека се јави неко ко је имао пет из српског а сад дрма литературом! А, наравно, сви знамо да је српско-хрватски уствари хрватски, то је и Зоско схватио. Мартин-бродски је мало специфичнији, заправо, они што вуку оданде боље цртају него што пишу, а Бобан је могао да буде изузетак, али, ето, он не зна да црта.

angel011

Definiši drmanje literaturom.
We're all mad here.

Plut

xjestera xptit xanix xheks xflowy

Quote from: Miljan Markovic on 29-12-2010, 13:39:44

Auh, ovo je bilo baš onako... a zar svi rade samo ujutru? Ili se bar pojavljuju?

scallop

Ti si izuzetak za proveravanje pravila na više načina. Najpre, ne drmaš literaturom. Dalje, srpski ti baš i nije maternji (ako se hrvatski razlikuje). Na kraju, što se ti petljaš ako sa Svevidom raščišćavam neka ćirilićna pitanja?

@Plut - pokušaj da napišeš nešto kratko. Znam da možeš.

Има ли још ко ко би да толкује а да не пише? 

M.M

Quote from: Plut on 29-12-2010, 15:08:37
Quote from: Miljan Markovic on 29-12-2010, 13:39:44

Auh, ovo je bilo baš onako... a zar svi rade samo ujutru? Ili se bar pojavljuju?

Plut, ja sam dete iz malog grada i, na žalost, nisam uspeo da se otrgnem od provincijske filozofije. U mom gradu "ozbiljni" ljudi rano ustaju i imaju "dnevni" posao, a ostali, oni koji nemaju "dnevni" posao, ili se bave "neozbiljnim" poslovima ili su političari ili su kriminalci.
Naravno, ovo podela se ne odnosi na velike svetske metropole :?

scallop

U pravu si. Ja se bavim neozbiljnim poslom.

boki77

Quote from: scallop on 29-12-2010, 15:19:48
Ti si izuzetak za proveravanje pravila na više načina. Najpre, ne drmaš literaturom. Dalje, srpski ti baš i nije maternji (ako se hrvatski razlikuje). Na kraju, što se ti petljaš ako sa Svevidom raščišćavam neka ćirilićna pitanja?

Има ли још ко ко би да толкује а да не пише? 

xrofl xcheers

M.M

Quote from: scallop on 29-12-2010, 15:36:14
U pravu si. Ja se bavim neozbiljnim poslom.

I pored dva posla koja radim i od kojih živim, nastojim da se bavim i "neozbiljnim" poslom, isto kao i ti Scallop-e xjap.

scallop

Čim radiš dva posla nema-š-anse. Ja se bavim nijednim poslom. To ti je ono između dva tvoja posla. Kapiš?

Plut

Quote from: scallop on 29-12-2010, 15:19:48

:(

Džek

Hmm, dok sam blaženo hrkao, neko mi je smazao podvarak. Živim sam, sem ako ne delim rezidenciju sa gremlinima ili Pračetovim noumima.

Mada, najviše sumnjam na Lord Kufera, koji je izrazio pritajene pretenzije u ovom topiku ka mojoj rerni i blaga u njoj...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

možda samo jedeš u snu... i ko zna šta sve još radiš u snu, a ne znaš?
možda i pišeš, otud takve nebuloze...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

Nekad samo spavam snom pravednika i sanjam kako mi Stiven King sa Ronaldom iz Gileada dolaze na podvarak i posvetu, a nekad vanzemaljci vrše abduction nada mnom, mladom i naivnom...

Josephine

Bože, čime ste se vi majali noćas! Da ste pisali već bi sve bilo gotovo. Ipak, najviše me zabavila D.

Ma to je bila samo stara debaterska žvaka. Ja kažem nešto optimistično i idealistički, a suprotna strana počne da mi opovrgava tezu. Onda ja pitam suparnika u raspravi na kojoj je on strani (tj. smatra li se stabilnim i izgrađenim). Ako odgovori da - onda opovrgava sopstveni argument za opovrgavanje moje teze. Ako odgovori ne - onda diskredituje sebe kao zrelog sagovornika. Ali se mudri Lord nije upecao...

Niti sam toliko optimistična, niti nešto imam vere u ljudsku prirodu. Ipak, nadam se, s vremena na vreme...

Quote from: Plut on 29-12-2010, 15:08:37

Nisam se pojavila. Spavalo mi se.

Džek

Pa kad ti mudraci onda hrkaju?

Elem, prebrojah karaktere i ako se nisam zabrojao, 5450 sa spejsevima, 4500 bez.
Sad, šta se pika? Ono drugo il' da opletem po optimizaciji?

Boban

5000 sa praznim mestima.
Sažmi se.
Ionako je verovatno većina tih rečenica besmislena.

Džek

Tvoj entuzijazam i poverenje me iznova oduševljava, Bobane, tvoja podrška me uzdiže u sve veće visine optimizma. :)

Elem, optimizacija odrađena, ispod 5000K, sve sa onim KRAJ ispod pričice...
Kad kačimo, u petak?

Lorde, psovki nema, ipak, ja sam fino dete...

angel011

Quote from: Džek svih zanata on 29-12-2010, 19:05:30
Pa kad ti mudraci onda hrkaju?

U toku dana, naravno.

Što se kačenja tiče, ako sam dobro razumela, šalje se Bobanu na PP, a on kači prvog kad se probudi (i seti  :lol:).
We're all mad here.

Džek

U toku dana, kad treba ić' na posao?
Hmmm, pa da, zato i jesu mudraci, jer ne rade... :)

Nisam ni ja siguran za to PP-isanje.
Bobane?

Josephine

Quote from: Boban on 28-12-2010, 23:51:12
Šaljete meni kap PP radove do kraja ove godine, doslovno... posle ja sve okačim, napravim jedan lep topik od toga i kreće vivisekcija.

Obim do 5000 karaktera.
Tema je: Devojka sa vrlo retkim (da ne kažem unikatnim) imenom (koje treba smisliti) spušta se pokretnim stepenicama do podzemne železnice. vrlo duge stepenice, npr. kao one ispod Vukovog spomenika. I negde na polovini ugleda s druge strane, na zidu iza stepenica koje vode na gore da neki mladić sprejem ispisuje njeno ime...

Džek

Ok, poslaću sutra, dok još jednom pregledam.

I koliko sada imamo učesnika?

ivica

Moja je finito, šaljem je najverovatnije u gluvo doba noći.

Boban

jedna dama i gomila bilmeza...

Mica Milovanovic

...emocionalno nestabilnih.
Mica

Mica Milovanovic

Ali koji barem znaju u kom bloku žive  :)
Mica

Josephine

Quote from: Shall Teclex on 27-12-2010, 20:59:16
Dobro veče svima!

Pratim forum ZS već par godina, a sada bih vam se rado priključila u ovom poduhvatu. Radionica koju je predložila D. zvuči veoma zabavno, a ideja koju je nabacio Boban zaista budi maštu.

Dajte samo još dva-tri dana fore nama koji se tek danas uključujemo u akciju...

To bi bile dve dame. : )

Džek

Znači, u ovom derneku učestvuju dve dame, jedan fini i uglađeni džentlmen zvani Džek svih zanata i gomila bilmeza...

Neka igre počnu :)

pokojni Steva

Sve u svemu, mnogo priče; oko čega li ono beše?

(Vidi ga, Let3!)