• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - januar 2011

Started by Boban, 02-01-2011, 15:36:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Izaberite TRI priče koje vam se najviše dopadaju

1 — POLIKSENA (John Reynolds)
5 (9.4%)
2 — The Joke's on Google (D.)
19 (35.8%)
3 — ELEONIDA (ivica)
4 (7.5%)
4 — Grafiti svetla i tame (Džek svih zanata)
8 (15.1%)
5 — AGRONA (Angel011)
17 (32.1%)
6 — NAVENKA (Mića M.)
10 (18.9%)
7 — CRVENO (Miljan Markovic)
3 (5.7%)
8 — RENATA (SuperSynthetic)
9 (17%)
9 — ZNAK (tl:dr)
13 (24.5%)
10 — FIONA (Boban)
33 (62.3%)
11 — TEFTER (Perin)
20 (37.7%)

Total Members Voted: 53

Voting closed: 11-01-2011, 01:49:59

Stipan

Sad mi je jasno zasto me D nagovara da napisem najperverzniju priču koju mogu...

Boban

hm... ko zna koji su pravi motivi D. da pokrene ovu akciju i šta ona u stvari planira sa svima nama...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Čekaćeš do sutra.

Da sam morao da glasam, ja bih imao dve priče koje bi sigurno osvojile bodove (Fiona i Agrona).

Onda bih morao da dobro razmislim za treće mesto.
Mica

Josephine

Ako mislite da je to najperverznije što mogu da napišem, prevarili ste se.

Džek

Apsolutno verujem u to!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

Znaš ti, Bobane, da je ovo, u stvari, tvoja radionica.

Boban

Vidim da si savladala najstariji ženski naum, da ubediš muškarca da je tvoja ideja zapravo njegova.

pokojni Steva

Drago mi je što je Angel napisala Agronu, sad još čekam zaokrete u komentarisanju 'smislenosti' priče.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

armadillo

Ev' sad ću zaokrenem...
Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima koliko mu treba.

Josephine

Quote from: Boban on 12-01-2011, 01:09:39
Vidim da si savladala najstariji ženski naum, da ubediš muškarca da je tvoja ideja zapravo njegova.

Ja nemam potrebe da ubeđujem muškarce u bilo šta. Ideja je moja, radionica je tvoja od prvog posta koji si napisao u njoj. A tek onda je postala svačija.  :)

Josephine

Quote from: Stipan on 12-01-2011, 01:00:57
Sad mi je jasno zasto me D nagovara da napisem najperverzniju priču koju mogu...

Jasno. Poznajem te. Znam kakvu dušu imaš. Idi u drugu krajnost, samo tako ćeš da napreduješ. Nije moja priča toliko perverzna, koliko je test za moje emocije. Testiraj se. Upoznaj se.

Stipan

Quote from: D. on 12-01-2011, 01:13:56
Ja nemam potrebe da ubeđujem muškarce u bilo šta.

Tra la la la la...

Josephine

Quote from: Stipan on 12-01-2011, 01:20:20
Quote from: D. on 12-01-2011, 01:13:56
Ja nemam potrebe da ubeđujem muškarce u bilo šta.

Tra la la la la...

Da, da. Kada nemate šta da kažete, spočitajte ženi podlost. Blah.

Džek

D., kako ti to daljinski skeniraš duše? Ajd' onda skeniraj nam neku dobitnu loto kombinaciju, tebi ću dati... eto neka bude pola!

boki77

Iako nisam glasao za Agronu, čestitam angel. Ostalo - očekivano.

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 12-01-2011, 01:23:08
D., kako ti to daljinski skeniraš duše? Ajd' onda skeniraj nam neku dobitnu loto kombinaciju, tebi ću dati... eto neka bude pola!

Važi, nepoverljiva, povređena, nesigurna, kreativna ali izdržljiva dušo. :)

pokojni Steva

Đek, ućuti više! Vi'š da može do prekosutra...

Džek

D., prvo, treče i četvrto si pogodila. Ako nam tako budeš skenirala dobitnu kombinaciju, dižemo keš taman za po burek (tebi prazan) i ako ostane, meni za jogurt.

Džek

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 12-01-2011, 01:27:34
Đek, ućuti više! Vi'š da može do prekosutra...

Zdravo zboriš, čika Ljuštikine. Vreme je da se minder pritisne i jastuk balavi...

pokojni Steva

A, nemože to da s mirom sedi i ćuti...

Mica Milovanovic

Ili, da krenem od prve:

Poliksena

Po meni osnovni problem sa ovom pričom je u nedovoljno hrabrom korišćenju potencijala koji ima. Čini mi se da je to, pre svega, posledica nedovoljnog zanatskog umeća pisca - muka koju sam i sam imao. Pisac se muči sa rečenicom, koja ne teče glatko, koja ima povremeno nedovoljno precizno upotrebljene ili neprilične izraze (možebiti, na primer), gramatičke greške, i slično. Ali to nije osnovni problem. Po meni, osnovni problem je što pisac priča iz pozicije sveznajućeg pripovedača, tako da iznošenje važnih informacija na kraju deluje kao varanje čitaoca. Ja bih to izbegao. Ja bih, na mestu pisca, iskoristio potencijal koji u sebi nosi ime Poliksena. Poigravao bih sa antičkim mitom. Povezao mladića koji piše sa Ahilovim sinom koji je preklao Poliksenu. Spojio ih nekako. Izbegao racionalna objašnjenja. Opustio rečenicu još više. Mogla bi ovo da bude sjajna priča.
Mica

Gudeja

D. je napisala Joke!!! Kuku, ja sam bila ubeđena da je pisao muškarac. Pojma nemam... :(

Čestitke D., Bobanu i Perinu. Bar je jedna priča za koju sam glasala među prve tri... :)
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Mouchette

Heh, nisam osoba koja zanoveta i gnjavi primedbama, ali vidim da Bebin Boban moj (priznajem, na brzinu i bez mnogo razmišljanja) izabran nick tl;dr piše pogrešno. Ništa strašno, popustiću (kako to narodna mudrost nalaže) i preimenovaću se u nešto prikladnije  :lol:   
A kako se retko javljam, iskoristiću ovaj post da... da pohvalim sve koji su imali volje da pišu i učestvuju u ovoj igrariji. Zabaviti se i nije baš tako lak posao, a ovo je ispalo veoma veselo i zabavno  xcheers
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Stipan

Quote from: D. on 12-01-2011, 01:22:15
Da, da. Kada nemate šta da kažete, spočitajte ženi podlost. Blah.

Nije istina! Izadji sa topika i pogledaj sta sam ti spremio, pa onda kazi da te ne volem!
Celo vece curo... Celo vece posla...

A sad odo' da spavam

boki77

Moram da priznam da je D. iznenađenje i meni. Lepo.

pokojni Steva

Nosi je kući onda, živite u sreći i veselju, oslobodi nas ostale muka.

Gudeja

I da, Angel je CARICA!! xcheers
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Boban

Stevo, uzalud ovoliko boguješ, jasno je svima da ti zapravo gotiviš D.

pokojni Steva

Cvrc. Odatih stvari ogluvim i zagledam se u tačku na plafonu.

ivica

Eleonida je moja priča (dodajte milarić na moj nick i imate puno ime).
Hvala na čitanju, komentarima i glasovima!

Josephine

Quote from: tl;dr on 12-01-2011, 01:43:04
Heh, nisam osoba koja zanoveta i gnjavi primedbama, ali vidim da Bebin Boban moj (priznajem, na brzinu i bez mnogo razmišljanja) izabran nick tl;dr piše pogrešno. Ništa strašno, popustiću (kako to narodna mudrost nalaže) i preimenovaću se u nešto prikladnije  :lol:  
A kako se retko javljam, iskoristiću ovaj post da... da pohvalim sve koji su imali volje da pišu i učestvuju u ovoj igrariji. Zabaviti se i nije baš tako lak posao, a ovo je ispalo veoma veselo i zabavno  xcheers

Tebe sam zapazila.

Šteta što se ne javljaš češće. Imaš vrstu duhovitog cinizma u nastupu koju volim.

I tebi će dobro leći drugi krug.

Mica Milovanovic

The Joke's on Google

Ovo je jezički i zanatski prilično dobro. Dobra rečenica, za moj ukus možda preeksplicitna, ali dopuštam da je to moj ukus. Korišćenje eksplicitnih izraza je veoma često zamena za pažljivo promišljanje teksta i jedan je od uspešnih indikatora nezrelosti pisca (ne mislim pisca kao čoveka, već pisca kao spisatelja). Ovim ne kažem da nema dobrih pisaca koji su eksplicitni u izrazu, ali vrlo često važi obrnuto.

Ono što objektivno jeste problem u ovoj priči je skakanje tačke gledišta sa jednog na drugi lik. Za ovako kratku priču mislim da je šest izmena tačke gledišta previše. Da li je to moglo da se drugačije reši?

Druga suštinska primedba odnosi se na pretposlednji pasus koji, za moj ukus, objašnjava previše. Ako se pogleda priča na ekranu, vidi se da jedan pasus odudara - duži je od ostalih. Zašto ti je potrebno toliko objašnjenja?

Poslednji, najkraći pasus, može se činiti efektnim, ali, u suštini, i on je problematičan jer predstavlja rušenje nekog obrasca koji si uspostavila ranijim pasusima.
Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 12-01-2011, 09:43:15
Dobra rečenica, za moj ukus možda preeksplicitna, ali dopuštam da je to moj ukus. Korišćenje eksplicitnih izraza je veoma često zamena za pažljivo promišljanje teksta i jedan je od uspešnih indikatora nezrelosti pisca (ne mislim pisca kao čoveka, već pisca kao spisatelja). Ovim ne kažem da nema dobrih pisaca koji su eksplicitni u izrazu, ali vrlo često važi obrnuto.

Mićo, baš si se naizvinjavao. xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Ovo je jezički i zanatski prilično dobro. Dobra rečenica, za moj ukus možda preeksplicitna, ali dopuštam da je to moj ukus. Korišćenje eksplicitnih izraza je veoma često zamena za pažljivo promišljanje teksta i jedan je od uspešnih indikatora nezrelosti pisca (ne mislim pisca kao čoveka, već pisca kao spisatelja). Ovim ne kažem da nema dobrih pisaca koji su eksplicitni u izrazu, ali vrlo često važi obrnuto.

Tema je eksplicitna, internetska. Opisuje jedan vid virtuelne komunikacije među ljudima, omogućene pojavom svetske mreže.

Ono što objektivno jeste problem u ovoj priči je skakanje tačke gledišta sa jednog na drugi lik. Za ovako kratku priču mislim da je šest izmena tačke gledišta previše. Da li je to moglo da se drugačije reši?

Svakako je moglo. Istu kritiku dobila sam i od scallopa.

Zašto ti je potrebno toliko objašnjenja?

U stvari, nisam objašnjavala šta se desilo. Imala sam problem sa opisom motivacije za manijakalno ubistvo u par rečenica.

Poslednji, najkraći pasus, može se činiti efektnim, ali, u suštini, i on je problematičan jer predstavlja rušenje nekog obrasca koji si uspostavila ranijim pasusima.

Obrazac sam zamislila kao gausovu raspodelu. Počinje mirno, kratkim rečenicama, zatim se pasusi i rečenice produžavaju, da bi se, na kraju, opet sve vratilo (strmoglavilo) u nultu tačku.

Hvala lepo, Mićo&scallope.  xjap

Mica Milovanovic

Eleonida

Kratka priča je đavolska forma jer svaka reč mora biti na svom mestu i svaka reč nositi određenu informaciju. Kratka fantastična priča je još problematičnija, jer pisac mora da kreira svet različit od čitaočevog, da mu da neophodnu konzistentnost, a da, opet, ne preoptereti tekst nepotrebnim objašnjenjima.

Eleonida nema previše nepotrebnog u tekstu; pripovedanje nije baš najtečnije i rečenice najlepše, ali je, manje-više, u granicama jezički korektnog. Međutim, ovde postoji  problem: ko je pripovedač. Ovde nemamo klasičnog sveznajućeg pripovedača, već pripovedača koji stoji na njenom ramenu i posmatra svet iz njene perspektive. U tom slučaju, pojedine rečenice ne bi smele da postoje. Na primer: "Izgledalo je kao da ga niko drugi ne primećuje."

Zatim, doziranje informacija je zbunjujuće. Čitalac postaje svestan prisustva "drugih putnika" tek u "izmeštenom" svetu u koji Eleonida na kratko odlazi. Gde su ti putnici u "stvarnom" svetu? Ko su oni? Ja se, kao čitalac, osećam pomalo prevarenim, jer "lažni" sveznajući pripovedač mi nije rekao da li oko nje na stepeništu ima nekoga. Na kraju, zašto "Eleonida"?
Mica

scallop

Sad je Gaus kriv, a ja mislio da je Weibull u pitanju. Ustvari, kratka priča je više kao srčani otkucaj. Jedan. Nikako kao aritmija. Dakle, jok statistička raspodela nego medicinska dijagnostika.

Moje viđenje više ide u smeru zaključka da 11 priča ima čak četiri autora sa knjigom. Boban će razmišljati kako ga je u prvih tri čak 18 promašilo. Angel 011 će još jednom dobiti poruku da njen minimalizam ne mora da bude toliko ekstreman. Ivica neće dobiti poruku, on je uspešno izbegava iako je jedan od najtalentovanijih mladih pisaca. Džek će da izbalavi jastuk u razmišljanju šta je opet zabrljao.

Eh, Mića je uspeo da ne bude u prvih pet (target), jer je sa jednim pasusom (ona prebrza drama sa nadnaravnim začećem) pokušao da se uklopi u moderno "brzo pisanje sa još bržim čitanjem".

Meni nova imena su prijatno iznenađenje i nadam se da su pažljivo pročitali moje primedbe i savete.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

M.M

Ima pet autora sa knjigom  :x.
Nijedan poraz nije konačan.

Džek

Neko se očito ne pika... :)

Boban

Quote from: Miljan Markovic on 12-01-2011, 10:42:35

Danas definitivno svaka šuša može da ima knjigu, a pismenost nije nikakav preduslov.

Mica Milovanovic

Hm. Meni ova priča više liči na neku parametarsku raspodelu pomerenu ka desnoj strani dijagrama, nego na gausovu raspodelu.
Mica

Anomander Rejk

Zabraniti pod pretnjom nabijanja na kolac, objavljivanje knjiga svima koji nisu
u milosti Gornjeg Doma.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Džek

Reskiranje ilegale. Tihi sa plajvazom i tefterom beleži kritike blizu jeresa, a Prle na lapu hakuje glasanje. Walter brani šalter, štekdozu za lap a Marija, Sava i Boško glume botove, prave lažne nikove... :)

scallop

Quote from: Miljan Markovic on 12-01-2011, 10:42:35

Pa, predstavi sebe i knjigu. Niko te neće zbog toga manje voleti xremyb

Boban

misliš, nemoguće da ga manje volimo nego sada?

M.M

Predstavio me je Mića odavno, samo, napravio je jedan mali previd. Prekrstio me je. Nije pogodio ni ime ni prezime :?.

scallop

Sve je u oku posmatrača. :lol:

M.M

Quote from: Boban on 12-01-2011, 14:45:10
misliš, nemoguće da ga manje volimo nego sada?

Kao i uvek, Boban, pogađa tačno u centar  :cry:.

angel011

Quote from: Miljan Markovic on 12-01-2011, 14:46:46
Predstavio me je Mića odavno, samo, napravio je jedan mali previd. Prekrstio me je. Nije pogodio ni ime ni prezime :?.

Ovo?

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=9408.0
We're all mad here.

M.M

Quote from: angel011 on 12-01-2011, 14:57:23
Quote from: Miljan Markovic on 12-01-2011, 14:46:46

Ovo?

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=9408.0

To. :)

Boban

ti bre jedva da i sam znaš kako se zoveš; vidiš da svi greše; neophodan ti je zvučan pseudonim, recimo Miljan Rakovički...