• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - februar 2011

Started by Boban, 02-02-2011, 13:08:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Odaberite pet priča koje smatrate najboljim

1. Hiperhik - C2H5OH
14 (27.5%)
2. boki77 - Marko
4 (7.8%)
3. Stipan - Dažd
5 (9.8%)
4. Miljan markovic - Šećerna vuna
7 (13.7%)
5. Steva Lazin Ljustikin - Pijačni dan
2 (3.9%)
6. ivica - Velika pljačka Dartendala
9 (17.6%)
7. Džek svih zanata - Želje Damjanove
6 (11.8%)
8. scallop - Veselo vreme
14 (27.5%)
9. Josipovitch Broznjev - šest tisuća karaktera
2 (3.9%)
10. Kaa - Gete je kriv za sve
19 (37.3%)
11. Plut - Petlova kresta
1 (2%)
12. boki77 - M–efekat
7 (13.7%)
13. Steva Lazin Ljustikin - Okno
3 (5.9%)
14. Mouchette - Konkurs
17 (33.3%)
15. SuperSynthetic - Novi Sad 2022
1 (2%)
16. Džek svih zanata - Špageti sa tunjevinom
8 (15.7%)
17. Boban - Kralj Ušća
25 (49%)
18. Mica M - Србия
7 (13.7%)
19. Mims - Guliverovo putovanje u Zemlju Čuda
18 (35.3%)
20. boki77 - I-zen budizam
11 (21.6%)
21. D. - VZNM
12 (23.5%)

Total Members Voted: 51

Voting closed: 07-02-2011, 14:15:29

scallop

Quote from: Suba on 09-02-2011, 13:58:53
Мада мислим да је најважније разумети лудог генерала из М-ефекта и клинца из Марка као датост, као нешто што је једноставно ту.

Ne bih ja, ali, eto, zbog kontracepcije. Datosti kao "ludi naučnik" i "budale ne putuju svemirom" su ono što generiše trivijalnost u SF. To, jednostavno, nikad nije tako. To je kao, odjednom, izlaz iz ulice koja ne postoji. Kao "petao sa klempavim ušima" ili "grmljavina bombardera". Ne znači da vi ne možete da izmislite šta god vam padne na um, ali nikako ne poredite sa Monty Python-om, jer je ta verzija humora bila izuzetno osmišljena i zato - trajna. Eto, i Boban vam je isto napisao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: Suba on 09-02-2011, 14:26:57
Нисам сигуран у политички ангажман сцене у којој подивљали зец откида главе витеовима у потрази за Светим Гралом.  xrofl

Meni je tu politički angažman sasvim očigledan.

Boban

Nevolja je što većina ljudi danas doživljava Pajtonovce kao rasadnike besmislenog humora radi humora, maltene u rangu Nadrealista.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Pa, i Nadrealisti (ako pričamo o TLN) su imali jasno socijalno ukorenjivanje za većinu svog humora. Čak je i Daglas Adams koji se bezbedno bavio svemirom i zajebancijama jedan deo svog humora bazirao na satirizaciji socijalne ili političke zbiljnosti. Teško je napraviti humor koji je potpuno apsurdan a da i dalje bude smešan (mada svakak ne i nemoguće).

Mme Chauchat

Quote from: LiBeat on 09-02-2011, 13:48:44
Quote from: Jevtropijevićka on 09-02-2011, 12:14:41
I sve te odbrane ja mogu da prihvatim, i mizoginim piscima koje volim i kojima grehe praštam kraja nema (eno Elisona gde maše s drugog topika), ali me neke stvari svaki put iznova izbezume. Politički korektan narod se pičkara oko toga koliki je procenat lgbt pozitivnih likova u savremenoj omladinskoj književnosti, i nama je to smešno, a ovde se kao lak humor tretiraju i mnogo gore izjave nego što je Mušetina i ljudi se sablažnjuju kad se uvredim.

Pa, to sve stoji. Priznajem. 
Ali.
Dopusti za trenutak da je upravo ta jurnjava za nekakvim efemernim ,,lepim" zapravo i baza vaskolike političke korektnosti, pa time i ,,naše" krivice, koja se (možda, pretpostavi to samo kao mogućnost) ogleda u krajnje selektivoj reakciji.

Ako postoji stotinu sitnih incidenata na koje nismo reagovali, koliko nam onda prava ostaje da se uvredimo baš na onaj proizvoljni stotinu-i-prvi, to samo zato što u njemu vidimo kap koja je prelila čašu?

(Pazi da ovim postavljam zaista generalno pitanje, pošto ni sama ne osećam previše želje da reagujem na izjave upravo onih ljudi koji, u mom sistemu vrednosti, figuriraju upravo kao ultimativni argument u korist vaskolike kontracepcije...  :lol: ... ali ostaje fakt da upravo zbog toga ne mogu da opovrgnem činjenicu kako je upravo doslednost najjači i jedini istinski vredan temelj iole zdrave vrednosne strukture...  :cry:

Ti si, naravno, u pravu. Da ponudim nefeminističko i neliterarno poređenje: ja mogu samo da cenim ljude koji vole film a iskreno preziru Leni Rifenštal ili, ne znam, Dzigu Vertova i odbijaju da ih gledaju, iz principa, i taj princip dosledno sprovode. Činjenica je, nažalost, da mene mogu bar donekle da zavedu njihove neideološke vrednosti, i da to isto važi za dobar deo pisaca. Recimo: da ja nekako potpadam pod čar nečijih estetskih kvaliteta pisanija i snimanija nauštrb etičkih, iako sam svesna da to nije dosledno.
Ali mislim da to nije dovoljan razlog da te mane previdim, kao što nečija uverenja-jednaka-mojima nisu dovoljan razlog da dotičnom umetniku oprostim očajnu netalentovanost. Ako me to uopšte vadi.

Ali ja sad ovde zbilja gušim i oftopikujem svojom davnašnjom dilemom o etici i estetici, pa bolje da ućutim...

scallop

Tačno. Nadrealisti su refleks Monty Pithon-a. Pozdravljam Mehu. xjap
Ku-ku, pogrešio sam y. :cry:
J. S'n ti oftopikuj.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Ako ćemo pravo i Guliverova putovanja su satira i ismevanje tadašnje Engleske.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 09-02-2011, 14:48:11
Tačno. Nadrealisti su refleks Monty Pithon-a. Pozdravljam Mehu. xjap
Ku-ku, pogrešio sam y. :cry:

Nema veze pogrešio si i kako se piše Monty Python  :lol: :lol: :lol: Ali nije bitno, ta ovo je forum, tu se ne gleda kucanje. Bitno je da se shvati kako je većina apsurdizma u umetnosti (čak i u okviru dadaizma koji se upinjao iz sve snage da mnoge svoje tvorevine predstavi kao ex-nihilo radove, a ne refleksivna ostvarenja) zapravo refleksivna i da se razume tek u određenom kontekstu.
Bar ja tako mnim.

Quote from: Plut on 09-02-2011, 14:49:21
Ako ćemo pravo i Guliverova putovanja su satira i ismevanje tadašnje Engleske.

Pa, da, kao i Makijavelijev Vladar. Ono što nama deluje kao udžbenik za stvaranje autoritarnog, neetičkog diktatora je zapravo apsurdistička satira. Mnoga dela ne razumemo dobro jer nismo upućeni u kontekst i mislimo da su samo namerno "besmislena".

Josephine

A ponešto je i višeznačno i multifunkcionalno...

Суба

Quote from: Meho Krljic on 09-02-2011, 14:46:38
Pa, i Nadrealisti (ako pričamo o TLN) su imali jasno socijalno ukorenjivanje za većinu svog humora. Čak je i Daglas Adams koji se bezbedno bavio svemirom i zajebancijama jedan deo svog humora bazirao na satirizaciji socijalne ili političke zbiljnosti. Teško je napraviti humor koji je potpuno apsurdan a da i dalje bude smešan (mada svakak ne i nemoguće).

Слажем се, и Боки је имао глупог клинца коме очајнички треба пиво и не зна да га отвори. Ко каже да му инспирација за то није била данашња српска омладина?

Meho Krljic

Pošto ja ove priče nisam čitao zahvaljujući naprednom obliku lenjosti, zaista ne bih da ulazim u tu raspravu, izvinjavam se.

Tex Murphy

Quoteja mogu samo da cenim ljude koji vole film a iskreno preziru Leni Rifenštal ili, ne znam, Dzigu Vertova i odbijaju da ih gledaju, iz principa, i taj princip dosledno sprovode. Činjenica je, nažalost, da mene mogu bar donekle da zavedu njihove neideološke vrednosti,

Zanimljivo, ja nisam neki fan Leni Rifenštal, ali me ideološke vrijednosti u njenim filmovima dosta privlače.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mouchette

Quote from: Jevtropijevićka on 09-02-2011, 11:36:32

(A Mušet ima od mene ozbiljan minus za "žene kojima količina gneva opada sa kvadratom broja dece" ili kako već beše. Nije to lepo.)

:( Žao mi je, nisam imala nameru da vređam. Zašto polaziš od pretpostavke da ja ne volim gnevne žene i da im zameram što ne rađaju, sve u cilju njihovog omekšavanja i dobrote? Šta ako je suprotno? Možda su mi draže buntovnice, a zameram im što odustaju od tog svog bunta kada postanu majke i naprasno na svet gledaju drugačijim očima? Ja se pritom uopšte ne izjašnjavam ni za jednu od ovih opcija, ja samo konstatujem prilično očiglednu činjenicu da se žene posle porođaja menjaju i... i ništa više. U redu, možda mi je zapažanje pogrešno, ionako to nije moj stav već to izriče lik u priči koja se bazira na činjenici da taj isti sve vreme lupeta (uh, izvukla sam se?), ali zašto i kome je to uvredljivo? Onim koje su rađale, ili obrnuto?
Svejedno, prihvatam ovu zamerku kao veliki minus, jer ako imate nameru da zabavite i nasmejete nekog a izazovete ljutnju, onda sa vašim smislom za humor nešto/svašta nije u redu :(
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Mica Milovanovic

Ja relativno lako mogu da se odmaknem od ideološkog u nečijem radu i da se posvetim estetskim vrednostima. Nemam velikih problema sa tim.
Mica

Josephine

Mušet

Samo kontrola cinizma, ništa više. U priči se vidi da namera nije zla, ali nekako nema kontrole, cinizam je sirov, nestilizovan... Stilizacijom bi napisala genijalnu parodiju. Genijalnu.

angel011

Quote from: Mica Milovanovic on 09-02-2011, 16:12:34
Ja relativno lako mogu da se odmaknem od ideološkog u nečijem radu i da se posvetim estetskim vrednostima. Nemam velikih problema sa tim.

Isto.
We're all mad here.

Mouchette

Quote from: Mica Milovanovic on 09-02-2011, 16:12:34

U redu je to, mene muči što sam ja neki etalon dobrote a sad mi ljudi govore da sam zlonamerna, cinična i sl. Kako sam to uspela, a nije mi bila namera? Da li samo iznošenje činjenica o nečemu ujedno šalje i (pogrešnu) informaciju da se sa tim istim slažete?

Mouchette

Quote from: D. on 09-02-2011, 16:13:38
Mušet

Samo kontrola cinizma, ništa više. U priči se vidi da namera nije zla, ali nekako nema kontrole, cinizam je sirov, nestilizovan... Stilizacijom bi napisala genijalnu parodiju. Genijalnu.

D, ne pišem ja za NIN-ovu nagradu (rado bih ja, ama ne umem), pišem za forum. Sirovo, nestilizovano, onako kako znam, a šta znam kad...
Kapiraš?

armadillo

Quote from: D. on 09-02-2011, 13:10:40

Nedostaje ti logike čak i u postovima. Poradi na tome.

Otkad to može da se radi na logici (sem da se izbegavaju sumnjive situacije, one nejasne i nepredvidive). Inteligencija je poprilična konstanta. Dobre logičke sposobnosti pomažu brže i lakše usvajanje određenih znanja, ali usvojena znanja ne uvećavaju IQ.
Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima koliko mu treba.

angel011

Logika nije isto što i IQ.
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Mouchette, ne vidim zašto te toliko muči to što te svi ne vole i ne vide u tebi dobru osobu. Pa napisala si priču koja humoristične efekte pokušava da postigne izvrgavajući ruglu stavove pojedinih ljudi na forumu. Moraš da budeš svesna da tvoj ironijski pomak, tvoja samoironija ne mora uvek da bude dovoljna mera stepenu nečije povređenosti što su njegovi stavovi ismejani. Što i nije previše bitno kada je književnost u pitanju. Ima dosta pisaca sa kojima se nimalo ne slažem u političkom, sociološkom, svakakvom pogledu, pa ipak mogu da uživam u njihovim delima.

Drugo, moguće je da dosta ljudi misle da nedovoljno dugo obitavaš na forumu da bi mogla da sa takvom slobodom igraš po oštrici. Ovo bi lakše podneli od nekog starijeg i redovnijeg člana foruma.

Što se mene tiče, ja to što tvoja priča nekoga boli mogu da razumem, ali sam nemam nikakvih problema s tim. Mislim da je ton tvog teksta dovoljno odmaknut od stavova koje lik iznosi da se, pre svega, može tretirati kao autoironija, kao svestan pokušaj izazivanja humora dovođenjem određenih stavova do apsurda.

Ono što ne valja u tvojoj priči jeste, pre svega, prilično nevešt žargon koji koristi glavna junakinja. Meni se čini, a mislim da ne grešim, da je to vrlo daleko od govora koga bi neko koristio. Odbranu da je to, takođe, ironija, ne bih mogao da prihvatim.

Drugo, pojedine rečenice X51-R-a su krajnje neprimerene ostatku njegovog izražavanja ili situaciji u kojoj se nalazi. Posebno mislim na: "Šta dobija pobednik? Tretman revitalizacije citoplazme? Nagradno putovanje
u Idn? Vremeplov sa pogonom na četiri točka? Koja je nagrada?" Kao što smo mnogo puta napomenuli, unutrašnja logika priče ne sme biti narušena, ma kako pravila bila labavo postavljena. Što je situacija apsurdnija, to se junaci moraju ponašati "normalnije" apsurdnosti situacije. Moje mišljenje.

Inače, ovo su stvari koje su popravljive i koje se lako mogu doterati. Sama ideja mi je prihvatljiva - ne smatram da je lokalna - jer se ovo može odnositi na bilo koju od radionica pisanja - a lokalno prepoznavanje samo daje malo dodatnog šarma.

I ne drami i ne preti nam napuštanjem.  :)
Mica

Josephine

Quote from: armadillo on 09-02-2011, 16:55:41
Inteligencija je poprilična konstanta. Dobre logičke sposobnosti pomažu brže i lakše usvajanje određenih znanja, ali usvojena znanja ne uvećavaju IQ.

Koliko zabluda na jednom mestu. U pravu je scallop, ne čita se dovoljno...

Usvojena znanja itekako povećavaju IQ. Ne mnogo, ali ga povećavaju. Baratanje informacijama, njihovo povezivanje, memorisanje... bukvalno povećavaju fizički kapacitet mozga, stvarajući (opet fizičke) veze između neurona u mozgu.

Sa druge strane, IQ nije isto što i logika. Logika je izraz, manifestacija koeficijenta inteligencije. I na njoj može da se radi. Kako? Rešavanjem zadataka sledećeg tipa:

ako je p = q
a q = u
onda je p = u

Tačno? Uvek?

Logika se razvija razmišljanjem, povezivanjem, analizom...

džin tonik

Quote from: boki77 on 09-02-2011, 11:26:18...

9. 6000 k necu komentarisati.
...

boki, sorry moram, pitanje me muci od kad procitah tvoje price: je li ta zbrka sa brojkama nesto namjerno?

Mouchette

xrofl
Mićo, pošto si u pravu neću ni da pokušavam da se pravdam + dajem obećanje da neću da dramim i odlazim/dolazim i tome slično. Ali:

Quote from: Mica Milovanovic on 09-02-2011, 17:18:10
pojedine rečenice X51-R-a su krajnje neprimerene ostatku njegovog izražavanja ili situaciji u kojoj se nalazi. Posebno mislim na: "Šta dobija pobednik? Tretman revitalizacije citoplazme? Nagradno putovanje
u Idn? Vremeplov sa pogonom na četiri točka? Koja je nagrada?"
Ovo je aluzija na domaće nagradne igre sa kozmetičkim tretmanima, putovanjima i automobilima kao nagradama. Isto tako glupo zvuči odvajanje Plutona, globalno hlađenje vasione itd, ali to se lakše guta kada je smešno, a kada nije onda zaista para uši  :(

M.M

Mušete, ukoliko bi te svi voleli to bi značilo da nešto nije u redu sa tobom. Ovako, uživaj. Ne mogu svi da te vole. To je normalno xjap.
Nijedan poraz nije konačan.

Mme Chauchat

Quote from: Mouchette on 09-02-2011, 15:53:41
Quote from: Jevtropijevićka on 09-02-2011, 11:36:32

(A Mušet ima od mene ozbiljan minus za "žene kojima količina gneva opada sa kvadratom broja dece" ili kako već beše. Nije to lepo.)

:( Žao mi je, nisam imala nameru da vređam. Zašto polaziš od pretpostavke da ja ne volim gnevne žene i da im zameram što ne rađaju, sve u cilju njihovog omekšavanja i dobrote? Šta ako je suprotno? Možda su mi draže buntovnice, a zameram im što odustaju od tog svog bunta kada postanu majke i naprasno na svet gledaju drugačijim očima? Ja se pritom uopšte ne izjašnjavam ni za jednu od ovih opcija, ja samo konstatujem prilično očiglednu činjenicu da se žene posle porođaja menjaju i... i ništa više. U redu, možda mi je zapažanje pogrešno, ionako to nije moj stav već to izriče lik u priči koja se bazira na činjenici da taj isti sve vreme lupeta (uh, izvukla sam se?), ali zašto i kome je to uvredljivo? Onim koje su rađale, ili obrnuto?

Pa, kako da ti kažem, uvredljivo je za obe grupe. Mislim, sa moje tačke gledišta. Ta činjenica da se žene menjaju posle porođaja... o da, menjamo se. Raširi nam se karlica, ugojimo se, dobijemo strije. Ali ako misliš da manje ili više galamimo? Tu nisi u pravu. Taj proces ima više veze sa karakterom, godinama i različitim iskustvima, i vrlo varira u pojedinim slučajevima, a svakako nema veze sa tim da li i koliko dece imamo. Ali primedba tvog lika - i ok, sad sam ja do besvesti ekstrapolirala iz nečeg što je trebalo da bude vic - prosto može da se tumači ovako: a) žene bez dece su zle i nadrkane b) žene sa decom su tupe i dobroćudne i ne dozvoljava treću opciju.

I još: verovatno se ne bih ni oglasila da sam takvu frazu našla u nečijoj drugoj priči, od koje ništa nisam očekivala. Ali od nekog ko je za avatara i nik uzeo Mušet, odnosno ženski lik koji, ako se dobro sećam, neguje mlađu sestru, majka joj umire, svi je tuku, izrabljuju, siluju, nazivaju droljom, pa se na kraju ubije, i sve to u uzrastu od nekih 12-13 godina i kontekstu "takva nam je ženska sudba" - nisam ovo očekivala, i zato me je pogodilo.

Mica Milovanovic

Nisam na to mislio. On pre i posle toga samo postavlja kratka i logična pitanja, memoriše šta mu se kaže, ponaša se kao oprezni posetilac. Nije on tu da daje sugestije, a posebno ne one koje imaju dvosmislen ton. Time ispadaš iz unutrašnje logike teksta. Zadrži ga kao zblanutog, neutralnog posmatrača, bar dok je na Zemlji.
Mica

lilit

Quote from: D. on 09-02-2011, 17:26:10
a na jednom mestu. U pravu je scallop, ne čita se dovoljno...

Usvojena znanja itekako povećavaju IQ. Ne mnogo, ali ga povećavaju. Baratanje informacijama, njihovo povezivanje, memorisanje... bukvalno povećavaju fizički kapacitet mozga, stvarajući (opet fizičke) veze između neurona u mozgu.

Sa druge strane, IQ nije isto što i logika. Logika je izraz, manifestacija koeficijenta inteligencije. I na njoj može da se radi. Kako? Rešavanjem zadataka sledećeg tipa:

ako je p = q
a q = u
onda je p = u

Tačno? Uvek?

Logika se razvija razmišljanjem, povezivanjem, analizom...

:x

Kakvo fizičke veze među neuronima u mozgu, tj. šta to znači?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Apsolutno svi neuroni u mozgu povezani su fizički - aksonom (jedan dugački nastavak) i dendritima (više kratkih). Preko tih nastavaka prenose se impulsi. Svaka nova informacija gradi poneku vezu (prenos impulsa) u mozgu...

Savajat Erp

ако ће неко да пише причу уз непрестану аутоцензуру која му/јој виси над главом, боље да батаљује целу ствар...увек ће се наћи неко погођен или бар малчице уздрман неком реченицом или речју, по мени то обесмишљава ауторску слободу или шта већ.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Mica Milovanovic

QuoteKakvo fizičke veze među neuronima u mozgu, tj. šta to znači?
:D :D :D :D :D

Ovo ti je ko kad meni počnu o hraljivosti konjskog mesa...
Mica

Boban

Quote from: Jevtropijevićka on 09-02-2011, 17:34:28
I još: verovatno se ne bih ni oglasila da sam takvu frazu našla u nečijoj drugoj priči, od koje ništa nisam očekivala. Ali od nekog ko je za avatara i nik uzeo Mušet, odnosno ženski lik koji, ako se dobro sećam, neguje mlađu sestru, majka joj umire, svi je tuku, izrabljuju, siluju, nazivaju droljom, pa se na kraju ubije, i sve to u uzrastu od nekih 12-13 godina i kontekstu "takva nam je ženska sudba" - nisam ovo očekivala, i zato me je pogodilo.

Da li bi ti bilo lakše ako se Mušet ubije?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Niko ne brani cinizam, ni pisanje kao konkursno... samo iznosimo utiske...

angel011

Quote from: D. on 09-02-2011, 17:38:53
Apsolutno svi neuroni u mozgu povezani su fizički - aksonom (jedan dugački nastavak) i dendritima (više kratkih).

Kako bi drugačije, osim fizički, neuroni mogli da bidu povezani? Psihički? Empatijski? Spiritualno?
We're all mad here.

Josephine

Quote from: angel011 on 09-02-2011, 17:44:30
Quote from: D. on 09-02-2011, 17:38:53
Apsolutno svi neuroni u mozgu povezani su fizički - aksonom (jedan dugački nastavak) i dendritima (više kratkih).

Kako bi drugačije, osim fizički, neuroni mogli da bidu povezani? Psihički? Empatijski? Spiritualno?

Energetski.

Mouchette

D. i ovo što ti govoriš je tačno, ali ne uvek. Znam mnogo osoba koje su naučile matematičku logiku, a u svakodnevnom govoru zvuče nesuvislo. I obratno, neki čobani (i 'čobani') se služe logikom mnogo bolje od školovanih osoba.
Takođe: Euklidova geometrija je bila, jeste i biće uvek OK, nezavisno od toga što bismo mu se mi smejali i smatrali ga moronom kada bismo dobili priliku da čavrljamo sa njim.

Mme Chauchat

Quote from: Boban on 09-02-2011, 17:40:34

Da li bi ti bilo lakše ako se Mušet ubije?

Ma ne, ja sam samo za obavljanje konstruktivne samokritike, pa na "tragač" za prenošenje kamena, što da se ubija.

Josephine

Oh, kako bi me svi uhvatili u neznanju. :)

Mušet, ja uopšte nisam pominjala osobe i upotrebu logike. Ona je apsolutno nezavisna od znanja i obrazovanja, slažem se. Samo sam malo pisala o logici, njenim osnovama i tako to...

scallop

Izgleda da sam korisnije proveo vreme posle ručka. Aman, batalite ćorava posla. Šta ću sve da doživim? D: će da objasni neurone Lilit, Mića će o hranljivosti konjskog mesa... Zar nije moguće shvatiti da je car - go. Čak je i napomena o promenama naravi žena sa napredovanjem porodičnog života već viđena na forumu. Mi, jednostavno, slabo vodimo računa o sopstvenoj obzirnosti, pa je krajnje van pameti da podbijamo drugima njihovu. Ja ovde redovno bivam upozoren da imam sto godina, Jevtropijevićka je dobila poruku da je kepec (moja majka je imala 150 cm), Lilit da postaje popustljiva majka... A, smeta vam kad je to u priči! Koje licemerje!

Josephine

Quote from: scallop on 09-02-2011, 17:56:27
Mi, jednostavno, slabo vodimo računa o sopstvenoj obzirnosti, pa je krajnje van pameti da podbijamo drugima njihovu.

Upravo.

Mica Milovanovic

E. Konačno sam pročitao i Bobanovu i Radmilovu priču. Mislim da su obe priče veoma dragocene sa stanovišta radionice.

Kao što sam već rekao na topiku koji sam pokrenuo, mislim da je veoma zanimljivo ustanoviti šta je to, onda, što čini Bobanovu priču prijemčivijom za veći broj čitalaca, dok se meni, kao i u najvećem broju slučajeva, nešto više sviđa Radmilova.

Ja ne umem do kraja da to definišem, ali nekako osećam da je suština u skladnosti s kojom teče Bobanov tekst. Njegove rečenice, iako ne uvek preterano jezički precizne, nekako glatko klize i jasno i nedvosmisleno prenose poruku pisca čitaocu. To ne znači da u njegovim delima nema višeslojnosti, ali taj gornji, površinski sloj jakim silama vuče na dalje čitanje. Drugo, ono što on sam ističe, očigledno je da pisac jasno zna šta hoće, da postoji jaka unutrašnja struktura teksta.

Radmilo, s druge strane, poseduje lepšu rečenicu, njegove slike, poput one "klimave stolice" su nezaboravne. Međutim, povremeno, dok čita njegovu prozu čovek se izgubi i ne zna gde je. Potrebno je da se vrati i razmisli šta je pisac hteo da kaže. Ponekad su neke njegove slike nedokučive prosečnom čitaocu. Danas ljudi sve manje imaju razumevanja za takvu prozu. Ja imam i nekako sam uvek pre na strani onoga ko me više "muči", ko preda me stavlja veću količinu izazova.

Ali sam, takođe, svestan da je takvih kao ja sve manje i da bi, verovatno, ideal bio negde između - gde se nalaze pojedina njihova dela - crni cvet, dan mitre, sveće koje se jednovremeno pale, ili ona sa muralom kojoj nikad ne znam ime.

Tako mu je to.

Mica

lilit

Quote from: scallop on 09-02-2011, 17:56:27
Izgleda da sam korisnije proveo vreme posle ručka. Aman, batalite ćorava posla. Šta ću sve da doživim? D: će da objasni neurone Lilit, Mića će o hranljivosti konjskog mesa... Zar nije moguće shvatiti da je car - go. Čak je i napomena o promenama naravi žena sa napredovanjem porodičnog života već viđena na forumu. Mi, jednostavno, slabo vodimo računa o sopstvenoj obzirnosti, pa je krajnje van pameti da podbijamo drugima njihovu. Ja ovde redovno bivam upozoren da imam sto godina, Jevtropijevićka je dobila poruku da je kepec (moja majka je imala 150 cm), Lilit da postaje popustljiva majka... A, smeta vam kad je to u priči! Koje licemerje!

Krenuh da pišem kako je suština povezivanja neurona u elektrohemiji i pukotinama, a ne u fizičkom pipkanju, al stadoh. Na vreme.  :lol: :lol:

Što se tice priče, meni ona ne smeta niti me uvredila niti me dotakla. Moj problem s njom je u tome što mi je humor smoran, rečenice slabe, pa čak i ono "upozorenje" na početku - suvišno. Moguće da nemam smisla za humor, može i to da mi se spočita :lol:, ali ovakav tip parodije može da napiše recimo LiBeat i da to bude vrhunski smešno.
Da ponovim, nije da ljubim isključivo sofistike-duhovitost, volim ja i sirovo, ali kao što to radi Dragan Veličković u Sahibu.

Mouchette

Quote from: Jevtropijevićka on 09-02-2011, 17:34:28
I još: verovatno se ne bih ni oglasila da sam takvu frazu našla u nečijoj drugoj priči, od koje ništa nisam očekivala. Ali od nekog ko je... i zato me je pogodilo.

Verovatno se ne bih ni oglasila da sam ovakvu primedbu dobila od neke druge osobe, od koje sam tako nešto i očekivala. Ali od Jevtropijevićke, odnosno forumašice koja, ako se dobro sećam, govori nepristrasno i lucidno - nisam ovo očekivala, i zato me je pogodilo.

Ma, OK, baš mi je drago što si razumela moj avatar, ali često u životu pod zabavom podrazumevamo iskakanje iz svakodnevnice i bavljenje novim stvarima. Ispada da sam i ja poželela da zvučim hrabrije i drskije nego što jesam, pa se sad čudim što mi ljudi uzvraćaju istom merom (koju ne umem da ispratim).
Eh, te radosti interneta i lažnih identiteta  xrofl

Mouchette

Quote from: lilit_depp on 09-02-2011, 18:11:07
Što se tice priče, meni ona ne smeta niti me uvredila niti me dotakla. Moj problem s njom je u tome što mi je humor smoran, rečenice slabe, pa čak i ono "upozorenje" na početku - suvišno. Moguće da nemam smisla za humor, može i to da mi se spočita :lol:, ali ovakav tip parodije može da napiše recimo LiBeat i da to bude vrhunski smešno.
Da ponovim, nije da ljubim isključivo sofistike-duhovitost, volim ja i sirovo, ali kao što to radi Dragan Veličković u Sahibu.

Uz rizik da mi nećeš verovati, ipak ću reći da se slažem sa tobom. Ne znam... valjda sam ja pokušavala da napišem humoresku (mislila sam da je to zadatak), pa sam veštački gomilala bajate fazone u svakoj rečenici, dok su ostali pisali... duhovite priče, ako tako mogu da kažem. Zato je njihov stil, kako reče D, manje sirov i suptilniji. Da budem iskrena,  meni mnoge od tih priča ne liče na humoreske, već na lepo napisane priče sa par duhovitih detalja. Mislim, humoreska treba da bude 'nabudžena', predimenzionirana... ne znam kako da objasnim, ali u svakom slučaju ne treba da izgleda prirodno i skladno.

P.S. Opet rizikujem da, što onomad reče Jevtropijevićka, lepše branim svoju priču i nameru koju sam imala, nego što umem da je napišem  :)

lilit

Quote from: Mouchette on 09-02-2011, 18:32:33
Uz rizik da mi nećeš verovati, ipak ću reći da se slažem sa tobom. Ne znam... valjda sam ja pokušavala da napišem humoresku (mislila sam da je to zadatak), pa sam veštački gomilala bajate fazone u svakoj rečenici, dok su ostali pisali... duhovite priče, ako tako mogu da kažem. Zato je njihov stil, kako reče D, manje sirov i suptilniji. Da budem iskrena,  meni mnoge od tih priča ne liče na humoreske, već na lepo napisane priče sa par duhovitih detalja. Mislim, humoreska treba da bude 'nabudžena', predimenzionirana... ne znam kako da objasnim, ali u svakom slučaju ne treba da izgleda prirodno i skladno.

P.S. Opet rizikujem da, što onomad reče Jevtropijevićka, lepše branim svoju priču i nameru koju sam imala, nego što umem da je napišem  :)

Nema šta da ti ne verujem, ja verujem šta god neko napiše. :)
Takođe, to je tvoja priča, nemalom broju ljudi je bila duhovita i to je ono što je važno. Rekoh šta je meni bio problem s njom, a ne mislim da si bila zlonamerna, pa čak ni cinična. Stoji to i da su ukusi različiti, kao i to da humoreska treba da bude "nabudžena". Ali, stil nabudženosti se razlikuje od slučaja do slučaja i neki ti je smešan, a drugi i nije, biće da je i to subjektivna kategorija. Čekam mart i novu priču.

Plut

Quote from: Mouchette on 09-02-2011, 17:30:34
xrofl
Mićo, pošto si u pravu neću ni da pokušavam da se pravdam + dajem obećanje da neću da dramim i odlazim/dolazim i tome slično. Ali:

Quote from: Mica Milovanovic on 09-02-2011, 17:18:10
pojedine rečenice X51-R-a su krajnje neprimerene ostatku njegovog izražavanja ili situaciji u kojoj se nalazi. Posebno mislim na: "Šta dobija pobednik? Tretman revitalizacije citoplazme? Nagradno putovanje
u Idn? Vremeplov sa pogonom na četiri točka? Koja je nagrada?"
Ovo je aluzija na domaće nagradne igre sa kozmetičkim tretmanima, putovanjima i automobilima kao nagradama. Isto tako glupo zvuči odvajanje Plutona, globalno hlađenje vasione itd, ali to se lakše guta kada je smešno, a kada nije onda zaista para uši  :(

U TV Slagalici kao nagradu dele napolitanke, Bambijeve valjda, ili tako neke. E to je toliko smešno da već postaje tužno.

Stipan

Quote from: Plut on 09-02-2011, 19:18:28
U TV Slagalici kao nagradu dele napolitanke, Bambijeve valjda, ili tako neke.
Šta fali napolitankama? Ja volim napolitanke, čak i kad su Bambijeve. :)

Plut

I ja, ali nikako voćne. Ali napolitanke kao nagrada?!? Mada, šta se i čudim od jednog rts-a.

Stipan

Ah, to je ono : verujte našim očima, nije li?

armadillo

Quote from: D. on 09-02-2011, 17:26:10
Logika je izraz, manifestacija koeficijenta inteligencije. I na njoj može da se radi.
Quote from: D. on 09-02-2011, 17:48:45
Mušet, ja uopšte nisam pominjala osobe i upotrebu logike. Ona je apsolutno nezavisna od znanja i obrazovanja, slažem se.

???
Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima koliko mu treba.