• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - februar 2011

Started by Boban, 02-02-2011, 13:08:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Odaberite pet priča koje smatrate najboljim

1. Hiperhik - C2H5OH
14 (27.5%)
2. boki77 - Marko
4 (7.8%)
3. Stipan - Dažd
5 (9.8%)
4. Miljan markovic - Šećerna vuna
7 (13.7%)
5. Steva Lazin Ljustikin - Pijačni dan
2 (3.9%)
6. ivica - Velika pljačka Dartendala
9 (17.6%)
7. Džek svih zanata - Želje Damjanove
6 (11.8%)
8. scallop - Veselo vreme
14 (27.5%)
9. Josipovitch Broznjev - šest tisuća karaktera
2 (3.9%)
10. Kaa - Gete je kriv za sve
19 (37.3%)
11. Plut - Petlova kresta
1 (2%)
12. boki77 - M–efekat
7 (13.7%)
13. Steva Lazin Ljustikin - Okno
3 (5.9%)
14. Mouchette - Konkurs
17 (33.3%)
15. SuperSynthetic - Novi Sad 2022
1 (2%)
16. Džek svih zanata - Špageti sa tunjevinom
8 (15.7%)
17. Boban - Kralj Ušća
25 (49%)
18. Mica M - Србия
7 (13.7%)
19. Mims - Guliverovo putovanje u Zemlju Čuda
18 (35.3%)
20. boki77 - I-zen budizam
11 (21.6%)
21. D. - VZNM
12 (23.5%)

Total Members Voted: 51

Voting closed: 07-02-2011, 14:15:29

scallop

To ti je farmaceutika - uvek postoji obloga oko pilule. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Quote from: scallop on 11-02-2011, 11:32:20
Zlehudi konji i preskakanje kopalja[/b]? Za prorokovanje sa konjima i skakanjem preko kopalja će da se potrudiš da citiraš izvor.

Za religiju Istocnih Slovena najznacajniji i najstariji izvor jeste
takozvana Nestorova hronika, nastala u prvoj polovini 12. veka, u kojoj se
navode imena bogova postovanih u Kijevu. Manje su pouzdani podaci sadrzani u
spevu Slovo o polku Igorovu (kraj 12. veka), kao i u homelijama i polemickim
spisima nastalim izmedju 11. i 17. veka. Podaci arapskih putopisaca ne samo
da su odvec fantasticni vec je neizvesno da li se odnose na Slovene ili
Normane.

Što se tiče Južnih Slovena nisam uspeo da nađem nikakve podatke, pa sam koristio literaturu koja se poziva na ove izvore - dakle o religiji Istočnih Slovena.

Hiperhik

E, da.
Al, ima i onih gorkih pilula, gorkih da ih deca ne bi zobala..

:)

Stipan

Quote from: scallop on 11-02-2011, 11:32:20
U to vreme nisu razlikovali Bugare i Grke (postoje druge populacije)

Nazivi Bugari i Grci (za narod koji danas nazivamo Vizantincima) potiču iz letopisa Popa Dukljanskog.
Bugari jesu preplavili Rašku oblast pre dolaska Časlava na vlast.

Суба

Ја сам разумео Скалопа да је рекао да у 4. и 5. веку нису разликовали Грке и Бугаре. Сад, да су Бугари "преплавили" Рашку, тешко, јер нису они вршили колонизацију. Али према Порфирогениту граница Срба и Бугара у 9. веку јесте била град Рас. Ја бих волео да наставиш да пишеш о том периоду, очигледно га готивиш, има ту штошта занимљиво.

Stipan

U pravu si Suba, upotrebio sam pogrešan izraz. To nije bilo preplavljivanje nego pokolj. Postoje tvrdnje da je Časlav pri dolasku na vlast zatekao svega 500 stanovnika rasutih u zbegovima po šumama.

Суба

Да, цар Коста наводи да је Часлав при повратку из Бугарске нашао свега 50 људи (без жена) који су се бавили ловом. Елем, да не ширим причу где јој место није, навијам да пишеш о преднемањићким Србима. За критике у писању, мислим да су стручнији рекли своје.

Stipan

'Bem li ga, nisam se baš nešto proslavio.

scallop

A, sad, nazad na Subine topike.  xnerd
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Pa rekao si da navedem izvore! Nisi li?

Суба

Стипане, Скалоп је још опакији играч на мојим топицима.  xjap Мораћемо, као Пера Којот, "назад на пројектовање".

Josephine

Dažd - za početak, Stipane: šta je Dažd? Mislim, skapirala sam, ali kasnije. Za priču koja nosi taj naziv i to joj je lajt motiv, mislim da izbor termina nije srećan. Daj neki prepoznatljiv sinonim umesto starobiblijskog, arhaičnog izraza.

Ovo je originalna priča u smislu spajanja mitova i sf elemenata. Pogotovo mi je blizak taj sf deo, pa sam se osećala komotno dok sam je čitala.

Prvi (dijaloški) deo je komičan i vrcav. Solidna karakterizacija kroz dijalog i reakcije glavnih aktera. Jedina zamerka na rečenicu "Tiomil pažljivo osmotri poderanu odeću ispod koje..." - čiju odeću? Saputnikovu, naravno; ali naglasi to odmah umesto u sledećem delu rečenice ("saputnikovu ogromnu trbušinu").

Pripazi na zareze i korišćenje tri (dve?) tačkice.

Staromodan stil pisanja, koji preovladava u prvom delu priče, tu i pripada. Ali zato mi se čini da je u drugom delu (dva čistača) možda trebalo koristiti moderniji izraz, baš zbog naglašavanja razlike između dva vremena i njihovih savremenika.

Najveći problem priče je gubitak na tempu i zbrzavanje radnje. Kako je punchline donekle predvidiv zbog opširnog opisivanja zbivanja u prvom delu, možda je skraćivanje prvog dela, a produžavanje drugog bilo bolje rešenje.

E, sad, kako svaku priču u radionici čitam sa uključenim instinkt modom - imao si sreće što sam osetila da ti priča ima veze sa nekim mitom. Priči bih, međutim, zamerila korišćenje relativno nepoznatih motiva, pogotovo ako ih autor nije objasnio već je pretpostavljao znanje kod svojih čitalaca.

Kraj vadi Svetovidov prelaz od idealizma ka materijalizmu. To nosi dobru pouku.

Drago mi je što si skratio rečenicu, obratio pažnju na čitljivost i tečnost.

Preporučila bih ti da ne zbrzavaš radnju, da ostaneš koncentrisan do kraja, da obratiš pažnju na tempo i ritam.

Dobra priča.

Boban

dažd je staroslovenski naziv za kišu, D. nema veze sa biblijom.
Ovo spada u elementarnu opštu kulturu Slovena.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Mene su, prilikom neke davne, slučajne posete nekoj pravoslavnoj crkvi, iz iste isterali.

angel011

Tebe, slavnu moderatorku, eksperta komunikologije?
We're all mad here.

Josephine

Pa šta ćeš kada u crkvi ne dozvoljavaju gola ramena i kolena. Bez obzira koliko sam slavna.

angel011

Nikad mi nije palo na pamet da u crkvu uđem golih ramena i kolena.

Doduše, golih ramena i kolena me je ionako moguće videti samo na plaži. Eventualno se desi da mi bermude budu knap ispod kolena pa se malo podignu kad sednem.
We're all mad here.

Josephine

Ma, meni nikad nije palo na pamet da uđem u crkvu. A onda su me nagovorili da proverimo sveštenikov odgovor na pitanje zašto je zabranjeno u crkvu ući golih ramena i kolena (pogotovo ženama) ako je i Isus razapet go, a i zagovarao je ljubav prema ljudima bili oni goli ili obučeni...

lilit

Kakve veze imaju Stari Sloveni sa pravoslavljem?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

analogdigit

Quote from: Boban on 12-02-2011, 20:03:42
dažd je staroslovenski naziv za kišu, D. nema veze sa biblijom.
Ovo spada u elementarnu opštu kulturu Slovena.
Čisto ako nekog zanima...
Pošto znam slovački jezik, na slovačkom se još uvek ta reč upotrebljava za kišu...
a izgleda da je i rusi koriste.

Savajat Erp

Он зна словачки! Држ` те га!  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

analogdigit

Quote from: Savajat Erp on 12-02-2011, 20:46:09
Он зна словачки! Држ` те га!  :lol:
Ma ne znam, ovaj, samo ja da odnesem tetki lekove... :lol:

Josephine

Meni je dažd nepoznat termin. Nije to velika zamerka priči. Da se skapirati šta znači. No, sa mitologijama treba flertovati oprezno. Ova priča je zbog toga dosta nejasna.

boki77

Quote from: lilit_depp on 12-02-2011, 20:37:19

Gde stoji da imaju?

Elem, Dažd jeste stari slovenski izraz za nevreme, koji je preživeo do početka/polovine 20. veka; D je pomislila da ima veze sa Biblijom jer je Daničić često koristio taj termin pri prevođenju (Stari zavet).

Josephine

Quote from: boki77 on 12-02-2011, 22:17:07
D je pomislila da ima veze sa Biblijom jer je Daničić često koristio taj termin pri prevođenju (Stari zavet).

D. je bila cinična (kada je rekla "starobiblijski" mislila je na stari, arhaični). Ali Boban je tako simpatičan kada je pametan, pa se nije objasnila.

Boban

D. počeli smo od toga da ti nikada nisi čula za dažd.
Takođe, možda bi mogla da prestaneš svoje lapsuse da pravdaš time da nas zapravo proveravaš.

Josephine

Eto vidiš kako si simpatičan.

Nije bio lapsus. Ne ovog puta, ne ni prošlog. Ne pravim lapsuse u pisanoj komunikaciji jer imam vremena za razmišljanje. Usmena je već nešto drugo...

Josephine

Uostalom, zar stvarno misliš da nisam pročitala Stipanovu prepisku sa scallopom?

lilit

Quote from: boki77 on 12-02-2011, 22:17:07
Quote from: lilit_depp on 12-02-2011, 20:37:19

Gde stoji da imaju?

Elem, Dažd jeste stari slovenski izraz za nevreme, koji je preživeo do početka/polovine 20. veka; D je pomislila da ima veze sa Biblijom jer je Daničić često koristio taj termin pri prevođenju (Stari zavet).

Ma to mi je jasno, nego mi ostade nejasno što uvedoše pravoslavlje (i oblačenje) u raspravu o terminu koji je nastao pre nego je pravoslavlja (ali ne i oblačenja)  i u naznakama bilo. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

angel011

Quote from: D. on 12-02-2011, 20:49:38
Meni je dažd nepoznat termin.

Koliko još ljudi na ovom forumu nije znalo šta je dažd?
We're all mad here.

Mme Chauchat

Dažd? Kako ne bih znala, to je ona domaća grupa...
:mrgreen: Ne, ozbiljno, otkad ta reč nije više u upotrebi, makar je izraz ala daždi raširen?

Boban

Jedna od ozbiljnijih primedbi na slabije plasirane priče jeste nesrazmerno previše dijaloga u njima.
Dijalog deluje kao laka opcija da se prenese informacija, obično jedan nešto zna a drugi ne zna i onda pada razmena informacija. Ali držati pažnju dijalogom vrlo je teško (drama se smatra najtežim književnim oblikom, upravo zbog strukture dijaloga koji nosi praktično sve) i nije dobro za početnike da se upuštaju u priče sazdane od dijaloga a da nisu savladali ni najobičnije linearno pripovedanje.
Probajte da napišete priču potpuno bez dijaloga, a onda ubacite 5-6 tu i tamo, egzotike radi. Videćete kako se mnogo bolje postiže atmosferičnost svega.

Josephine

Quote from: angel011 on 13-02-2011, 00:30:38

Eh, bre, kada ne mozete drugacije da mi nadjete gresku, nasladjujte se onim sto sam priznala da ne znam.

Zato i postavljam zamke. Nije mi interesantno da se igram ovako.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Ahahahah! Ovo stvarno postaje simpaticno. :)

Priznaj, Stevo, da si spremio gomilu klipova za ovakve prilike.

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Stipan

Malo ne pazim i evo šta sve propustim. Drago mi je što ste obratili pažnju na moju priču.
D. u pravu si sa zbrzavanjem, to me je mučilo i dok sam pisao.
Ne osećam se dobro u ovako kratkoj formi, ali pravila igre su takva i pokušavam da se prilagodim.
Što se tiče dijaloga učinilo mi se boljim rešenjem nego prepričavanje, što nikako ne znači da sam u pravu. Verovatno je postojalo i srećnije rešenje, samo ga ja nisam video.

Boban

Izgleda da je imperativ humoreske učinio da mnogi pomisle kako je rešenje u vrcavom dijalogu i otud ovoliko besomučnog upravnog govora na sve strane.
Videćemo kako će se ljudi snaći sa ovom narednom temom, koja deluje kristalno jasno i ne bi trebalo da rasipa pripovedačke resurse.

scallop

Dok se biju nema dijaloga. Samo - Uh! Aaaa! Krrr...

Boban

Kao što rekoh, banalizuješ stvari.

angel011

Quote from: D. on 13-02-2011, 03:42:51
Quote from: angel011 on 13-02-2011, 00:30:38

Eh, bre, kada ne mozete drugacije da mi nadjete gresku, nasladjujte se onim sto sam priznala da ne znam.

Zato i postavljam zamke. Nije mi interesantno da se igram ovako.

Aman.

Dok nisi rekla da ne znaš šta je dažd nije mi palo na pamet da postoji neko ovde ko to ne zna. Pa sam se upitala da možda ja ne tripujem, da znati šta je to možda predstavlja izuzetak a ne pravilo, i zato sam pitala.

No, ako želiš da veruješ da se sve vrti oko tebe i da samo gledam kako da te ulovim u neznanju ili kako god, samo napred, ko sam ja da ti razbijam iluzije? :lol:
We're all mad here.

scallop

Quote from: Boban on 13-02-2011, 10:44:59
Kao što rekoh, banalizuješ stvari.
Banalne teme se ne daju banalizovati.

Stipan

D.,  izvini!
Vidim da su te zbog mog termina "dažd" uhvatili u mašinu.
Jbg., drugi put ne pominji ono što ne poznaješ.
Tako ispadneš daleko mudrija, ako ništa drugo - bar naizgled.

Josephine

Objasni mi zašto ne bih priznala da nešto ne znam samo da bih "naizgled" ispala mudrija, pa ću možda i da pomislim da se svet ne vrti oko mene, a da i ti poseduješ bar daleki nagoveštaj mrvice te mudrosti.

Stipan

Da sam znao da ćeš ovako reagovati jednostavno bih ćutao.
Kako uspevaš u svemu da pronađeš negativnu konotaciju?
Ludice mala, pa IZVINIO sam ti se!!!

Josephine

Eto, vidiš sad ko od nas dvoje treba da ćuti da bi ispao mudriji.  :mrgreen: