• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vlastimir, poslednji paganski vladar Srba

Started by Суба, 04-02-2011, 09:19:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mims

Quote from: Father Jape on 04-02-2011, 18:33:25
Ma ne ogranicava, samo kaze radi to i to ili vecna patnja, bol i agonija. :lol:

:lol: upravo, upravo.

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Джон Рейнольдс

Meni su, kao iskrenom neverniku, antivernici poput Mims daleko komičniji od vernika. Kad te niko ne tera da veruješ - štaviše, mislim da je nemoguće nekoga NATERATI da u nešto poveruje, šta te briga da li to verovanje ograničava bilo šta?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Cornelius

Quote from: Father Jape on 04-02-2011, 18:33:25
Ma ne ogranicava, samo kaze radi to i to ili vecna patnja, bol i agonija. :lol:

I tebe je neko lagao... Nemoj da slušaš sekte.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mims

Quote from: John Reynolds on 04-02-2011, 18:51:36
Meni su, kao iskrenom neverniku, antivernici poput Mims daleko komičniji od vernika. Kad te niko ne tera da veruješ - štaviše, mislim da je nemoguće nekoga NATERATI da u nešto poveruje, šta te briga da li to verovanje ograničava bilo šta?

otkud znaš da sam ja antivernik?

Vidiš, ako nisam hrišćanka, onda sam antivernik. Slično postavljanje stvari kao u naslovu ovog topika.

sheep happens.

Father Jape

Da, Dzone, Mims bi mogla biti bilo sta od vikend sataniste, preko vikana, pa sve do nekakvog nju ejdz panteiste ili cak koliko-toliko ozbiljnog budiste. :lol:

No, to na stranu, povodom toga sta je briga, pa tome valjda forumi sluze. Ljudi koje nije briga sta drugi ljudi misle se drze podalje od takivh formi drustvene interakcije, i sigurno negde tamo imaju uspesne, produktivne zivote dok ja ovo kucam.

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Ma, da se razumemo, kakvih je izbora bilo pre hrišćanstva, nije ovaj najgori. Naravno, ucenjivački je, ali pošto je jedna od svrha religije da natera pučinu da se ponaša u skladu sa etikom, određena represivna komponenta se podrazumeva (Budizam je ovome doskočio time što je svakodnevni život već pretvorio u pakao).

Hrišćanstvo je previše staro i prefrigano da bismo ga tek tako kritikovali izjavama koje je, bez sumnje neko pre nas već isprobao (i potonuo), uostalom, prave kritike su stizale tek od najvećih među najvećima (Niče sa svojim prevrednovanjem vrednosti, Kjerkjegor sa svojim pitanjem zašto moramo da nosimo hipoteku krivice za smrt boga koji, navodno, priča o ljubavi).

Ono što bi mogla biti zanimljiva tema na osnovu koje bi se kritikovalo ili prejzovalo hrišćanstvo je njegov učinak, mislim, tako bi bar pragmatičari radili. (Naravno, to daleko izlazi iz okvira ovog topika.)

Dakle, pre hrišćanstva si u Evropi imao politeizam, robovlasništvo, ali i stalni ekonomski, naučni i socijalni rast. Sa hrišćanstvom si izgubio politeizam i robovlasništvo ali si dobio barem hiljadu godina naučne, socijalne i ekonomske stagnacije (ili izuzetno usporenog progresa). Naravno, iz naše prespektive, ukidanje ropstva kao dopustive socijalne kategorije možda opravdava stagnaciju (ili taj jako spori rast) ali to je zato što živimo u društvu izgrađenom na hriđćanskoj etici, čak i kad joj se odupiremo. Možda bi neko od spolja jasno rekao "pa vas je hrišćanstvo unakazilo", ukazujući, recimo na islam koji je za vreme od svog uzleta pa skoro sve do početka prosvetiteljstva u Evropi donosio ogroman društveni progres (u smislu bogatstva društva, razvijanja nauke, sofisticiranja upravljačkih mehanizama društvom itd.). Naravno, ja ovo najstrašnije uprošćavam ali bila bi to zanimljiva tema za obrazovanije ljude od mene da je se poduhvate.

pokojni Steva

Bem ti sunce, kakvih sam se besmislica ovde načito! Prava mala menažerija.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

Quote from: Mims on 04-02-2011, 18:32:34
Ograničava izbor.

Evo ti izbor: Ako ne vjeruješ u Boga, možeš li da ubiješ čovjeka i ne brineš zbog toga?

Meho Krljic

Ubijanje čoveka na stranu, ali možeš li da imaš analni seks i da ne brineš zbog toga, to je bitnije pitanje.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

pokojni Steva

Id' Meho u 'tamo'! Poginuh padom sa fotelje :-)

Albedo 0

Quote from: Meho Krljic on 04-02-2011, 22:57:58
Ubijanje čoveka na stranu, ali možeš li da imaš analni seks i da ne brineš zbog toga, to je bitnije pitanje.

sveštenici su u Srednjem vijeku preporučivali analni seks, zarad kontrole nataliteta ;)

Meho Krljic

A još su ga zvali "mračnim srednjim vekom"...

Alex

Quote from: Cornelius on 04-02-2011, 18:05:39
Naravno, spas duše zavisi od izbora puta. Jedini ispravni put je pravoslavni hrišćanski,

Pravoslavni hrišćani poštuju druge ljude i smatraju da ima spasenja i van pravoslavne hrišćanske crkve (u posebnim uslovima), ali druga verovanja ne smatraju istinitim.

Odlično te Father Jape razumeo. Meni ovo zvuči kao pretnja.

Ko nije pravoslavni hrišćanin, nije na ispravnom putu i neće biti spašen (od čega?)!

Postoji mogućnost da nečija duša nađe spas (od koga?) iako nije pravoslavac, ali samo u posebnim slučajevima - 1 od milion (ili mnogo više)?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Albedo 0

naravno da postoji, bar u pravoslavlju postoji teza da je npr Odisej nesvjesni hrišćanin, a njegov put od Troje do Itake je put od Pada do nebeskog Jerusalima. Vizantinci su tako riješili problem cenzure paganske literature, jer su je mogli tumačiti kao nesvjesne nosioce istine, a njihove Bogove tretiraju tek kao simbole ili đavolje aveti. U svakom slučaju, čak i paganin može biti na ''pravom putu''.

Npr Žižekovo putešestvije možemo da tumačimo kao ateistu koji se ponaša kao Odisej na početku svog puta, ali postepeno prihvata neoborive argumente Bate Životinje i uzdiže se na nebo. Već oko 2006. godine je počeo donekle da brani Srbe. Taj proces pokajanja i i preobrtanja u maniru Svetog Pavla mi u SPC Službi očekujemo do neke 2020. godine :)

Cornelius

Quote from: Meho Krljic on 04-02-2011, 23:22:07
A još su ga zvali "mračnim srednjim vekom"...

pa... zbog analnog seksa.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Alex

Quote from: Bata the Životinja on 05-02-2011, 01:06:49
naravno da postoji

Sve duše će biti spašene (od nečega?) onih koji zaslužuju. A ne samo sebični pravoslavci.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

pokojni Steva

Bio jednom jedan dobar vic. Sveti Petar sprovodi novu turu bezgrešnih, upoznaje ih sa okruženjem. Atmosfera opuštena, aman u Raj se stiglo! Kad su došli do izvesnih vrata, kaže Pera 'Pst! Zamolio bih sad za tišinu. Iza ovih vrata su '(upisati konfesiju po izboru)', oni misle da su sami ovde'.

Albedo 0

Quote from: Alex on 05-02-2011, 01:43:31
Quote from: Bata the Životinja on 05-02-2011, 01:06:49
naravno da postoji

Sve duše će biti spašene (od nečega?) onih koji zaslužuju. A ne samo sebični pravoslavci.

pa to sam i rekao :)

samo zato što je neko pravoslavac (po rođenju ili krštenju) ne čini ga predesetiniranim, predestinacija je protestantsko uvjerenje, ne pravoslavno. Odisej nije bio hrišćanin, ali po vizantijskom tumačenju zaslužuje da ide u Raj.

akhnaton

A tamo će ga sačekati, tj Odiseja će sačekati 10000 hurija da mu ulepša večnost.

Oh those Greeks  :roll:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

varvarin

Quote from: Alexdelarge on 04-02-2011, 23:02:46
to verovatno zavisi od recipijenta.
Jok, zavisi od prezervativa.
Zato vise nije mracni srednji vek. :)

boki77

Quote from: Mims on 04-02-2011, 17:17:02
U samom naslovu teme postoji velika greška. Nije sve prehrišćansko pagansko. I za neke pagane bi možda bilo uvredljivo da ih smeštate u taj kontekst.

Vi hrišćani se svi nešto prenemažete da niko ne mora da veruje u Hrista, ali mora da poštuje to u šta vi verujete. Zašto vi onda ne poštujete tuđa verovanja i neverovanja?

Koliko paušalnih bezvezarija. Ko tebe u šta tera? Da li te je neko na ulici zaustavio i rekao da moraš u nešto da veruješ??? Što se svi ateisti po difoltu osećaju prozvanim samo postojanjem hrišćanstva?
Pusti vernicima njihov teizam, a ti ostani u svom ateizmu. Koga je briga.

Meho Krljic

Mims se od ateizma već donekle ogradila.

Problem sa hrišćanstvom kod ateista i pripadnika drugih vera jeste što je dominantna religija (u ovim krajevima) i kao takva ima ne samo dosta airtimea da priča o svojoj viziji etike nego i neretko logističku podršku državne propagandne mašine pa ih to žulja. Ne bez razloga, jasno je. Ali, izdržali smo i gore...

lilit

eh boki,
procenat teista koji te (ne)ubeđuju da moraš  da veruješ u nešto ekvivalentan je broju ateista koji te  (ne)ubeđuju u isto to. kao što se hrišćani (muslimani, jevreji, dodati po želji) po difoltu osećaju prozvani samim postojanjem ateista, tako vredi i obrnuto.
biće da je su ti porivi zapisani u genomu homo sapiens sapiensa...a sam predznak zavisi ne od genotipa, već od fenotipa.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Mene su i terali i napadali. Glupavo, bezvezno i nepotrebno.

Суба

Quote from: lilit_depp on 05-02-2011, 17:59:23
eh boki,
procenat teista koji te (ne)ubeđuju da moraš  da veruješ u nešto ekvivalentan je broju ateista koji te  (ne)ubeđuju u isto to. kao što se hrišćani (muslimani, jevreji, dodati po želji) po difoltu osećaju prozvani samim postojanjem ateista, tako vredi i obrnuto.
biće da je su ti porivi zapisani u genomu homo sapiens sapiensa...a sam predznak zavisi ne od genotipa, već od fenotipa.

Спроводио си истраживање? Анкету?  :idea:

Meho Krljic

lilit

Mims

Quote from: boki77 on 05-02-2011, 17:41:26
Quote from: Mims on 04-02-2011, 17:17:02
U samom naslovu teme postoji velika greška. Nije sve prehrišćansko pagansko. I za neke pagane bi možda bilo uvredljivo da ih smeštate u taj kontekst.

Vi hrišćani se svi nešto prenemažete da niko ne mora da veruje u Hrista, ali mora da poštuje to u šta vi verujete. Zašto vi onda ne poštujete tuđa verovanja i neverovanja?

Koliko paušalnih bezvezarija. Ko tebe u šta tera? Da li te je neko na ulici zaustavio i rekao da moraš u nešto da veruješ??? Što se svi ateisti po difoltu osećaju prozvanim samo postojanjem hrišćanstva?
Pusti vernicima njihov teizam, a ti ostani u svom ateizmu. Koga je briga.

O bože. O bozi.

Šta ćemo ako sam ja paganka koja se npr. uvredila zbog naslova topika? Gde je tu verska tolerancija?

I dosta više s tim "ko tebe tera", ko tebe tera da mene pitaš ko mene tera? Ako ćemo k'o deca.
sheep happens.

scallop

Problem je u jedenju mesa. Tako su prvi ljudi dobili višak slobodnog vremena i počeli da se osvrću oko sebe. Odmah su primetili da osim sličnosti postoje i razlike. I odonda istorija civilizacije protiče u nastojanju da one oko sebe učinimo sličnijim, ako nam je stalo do njih i različitijim ako bislo da ih istrebimo. Sve ostalo je protraćena istorija. Zato, budite vegetarijanci. Njima ne smeta niko.
----
---
--
-
Osim onih koji nisu vegetarijanci.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Ima i među vegetarijancima frakcija, nismo ni mi monolitan pokret.

scallop

Kako se vi koljete? Baba za dedu, deda za repu, pa povuci, potegni...

Meho Krljic

:lol:

Ima raznih - militantnih, nemilitantnih, onih koji su to iz ubeđenja, onih koji su to zbog vere, vegana, koji ne jedu ni jedan životinjski produkt (med, jaja, sir), peskarijanaca koji ne jedu meso toplokrvnih životinja ali jedu ribu, frutarijanaca koji jedu povrće i voće (i, hmmm, korenje) samo u prirodnoj formi (bez termičke ili hemijske  obrade)... Velika je to i šarolika zajednica.

lilit

Ja ko da sam na nečemu...zaklela bih se da sam videla 2 posta između scallopovog i Mehovog.  :?

Mims

Ma obrisala sam, smorila me je pomisao na ono što će uslediti.
sheep happens.

lilit

Ali kako si sklonila cele postove? Odnosno, zar to može?

Mims

Postoji opcija delete, uz modify i quote.
sheep happens.

Meho Krljic

lilit

Možda postoji kad su novi članovi u pitanju, ne bi li pomislili da je demokratija na forumu široka.  :lol:
Šalu na stranu, kod mene "delete" opcije nema, ali sad me zanima kod koga sve ima.  :lol:

scallop

Kad ćete, bre, jednom vi teisti i vi ateisti da se bubate preko nas koji se opredeljumo ni za jedne ni za druge? xalli5

Albedo 0

Mims definitivno ide u pakao, uskoro će postati veća prznica od mene.

A ovo što scallop priča uopšte nije tačno, ja kad se najedem mesine ne mogu ni da mrdnem dok varim, a kad jedem neku vegetarijansku hranu samo mislim na krvave bifteke. Dakle, sasvim je logično da su ratove izazivali vegetarijanci gladni mesa.

I rest my case :)

Mims

Quote from: lilit_depp on 05-02-2011, 18:47:17
Možda postoji kad su novi članovi u pitanju, ne bi li pomislili da je demokratija na forumu široka.  :lol:
Šalu na stranu, kod mene "delete" opcije nema, ali sad me zanima kod koga sve ima.  :lol:

To je samo za nas pagane :) Mi imamo slobodu izbora :lol:
sheep happens.

lilit

Ma pazi, lepo je što duže živeti u iluziji da sloboda izbora uvek postoji  :lol:, ali jedna od boljih tekovina ovog foruma je što ni edit opcija ne radi posle sat vremena od pisanja posta. Zato se i zagrcnuh kad čuh da se dešava da nekom zapadne (čak i) "delete". E to se zove bogohuljenje.  :lol: :lol:

boki77

Lilit, lepo receno; potpuno se slazem. Stavise,  poslednji deo cu da maznem za sledecu raspravu teista/ateista ;-)

scallop

Bog je isfurao Adama iz raja kad ga je Eva navela da postane vegetarijanac. I ne čudi me šta sanja Albedo. I vegetarijanci sanjaju krvave bifteke. :mrgreen:

Lilit, oćeš da svoj delete podeletim sa tobom?

lilit

Quote from: scallop on 05-02-2011, 18:57:48
Lilit, oćeš da svoj delete podeletim sa tobom?

:? :?
Tu quoque, scallope, fili mi!
Mislim da je krajnje vreme da se vidi ko je ovde privilegovan, a ko nije, kao i da se iznesu  razlozi koji su doveli do ovakve neravnopravnosti.  :lol: :lol: :lol:

Mims

Quote from: Bata the Životinja on 05-02-2011, 18:51:11
Mims definitivno ide u pakao, uskoro će postati veća prznica od mene.

Ih, u pakao. Sad kad sam počela da koristim smajliće  :)
sheep happens.

Albedo 0

Smajlići su iz pakla izašli!

Lako je scallopu da bude vegetarijanac kad ima delete opciju, u Vlastimirovo vrijeme to je bilo isto kao i ispijanje krvi manje privilegovanih, bre ja nemam modify ni 15min :)

Суба

Quote from: Bata the Životinja on 05-02-2011, 19:33:10
Smajlići su iz pakla izašli!

Lako je scallopu da bude vegetarijanac kad ima delete opciju, u Vlastimirovo vrijeme to je bilo isto kao i ispijanje krvi manje privilegovanih, bre ja nemam modify ni 15min :)

У паганских (пардон, претхришћанских) Србаља није било испијања крви али било је узидавања живе деце у бедеме утврђења. Сетите се оне епске "Зидање Скадра".  xanix