• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Teme za april

Started by Kaa, 07-03-2011, 02:42:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

Kolaboraciju treba ostaviti za krajnja vremena, novembar-decembar.

Plut

Quote from: mac on 09-03-2011, 00:35:10

Ako tada ikome više bude do nje.  8-)

Nego, mene se ovde ignoriše. Da li se ona igra, na koju mislim, zove Kaladont ili nekako drukče? Mislim, to o čemu pričate, to nastavljanje.

Kad već svako ima neko iskustvo sa tim stvarima, aj da i ja iznesem svoje. Na radiju smo to radili sa slušaocima, sakloni me bože i sačuvaj tog bućkuriša koji niko nije mogao svariti. Jes' da su se svi smejali budalaštinama, ali je na tome i ostalo.

Boban

Pisanje se sastoji iz nekoliko faza i segmenata.
Važno je osmišljavanje, da provrtite u sebi ili naglas o čemu ćete pisati, da prosto odživite priču u sebi, scenu po scenu, od početka do kraja. To će umanjiti nelogičnosti.
Izvedba priče treba da se obavi odjednom, tako je bolje; ako pišete po rečenicu-dve dnevno, em ćete biti spori, em ćete gubiti pripovedačku nit i utisak kontinuiteta.

Osnov pisanja su stilske figure, Treba na što zanimljiviji ili neobičniji način reći nešto, opisati nekoga, približiti strani svet čitaocu. Atmosfera se najbolje iscrtava ako je gradite iz jedne tačke; zamislite da se vi nalazite na tom mestu i ako krenete da opisujete šta junak vidi i oseća, to će biti najbliže onome sa čime bi se eventualni čitalac eventualno poistovetio.
Poistovećivanja čitaoca sa junakom podrazumeva da ne šetate tačku gledišta gde stignete i na svakog stvora koji uđe u kadar, nego da se držite tog jednog ugla gledanja.

Sve ovo je teorija; stepen uspešnosti pisca zavisi od sposobnosti mešanja svega ovoga, jer je pisanje kao kulinarstvo; nije dovoljno pobrojati sastoke i odmeriti im pravi odnos; najbitnija je tehnologija pripremanja. U pisanju ne vredi znati šta treba, treba umeti, treba imati osećaj. I lepo se vidi po glasanju; ljudi podsvesno prepoznaju one koji su izgrađeniji kao pisci i one koji su u posedu određenih talenata u pristupu; izdvojile su se tri grupe priča, dobre, srednje i loše; lošima gotovo da nema pomoći i mada laicima može izgledati darazlike nisu tolike, one postoje i vrlo su jasne. Srednju grupu plasiranih priča čine ljudi koji imaju deo potrebnih talenata ali im i dalje nedostaje neki krupan segment; to su ljudi koji sa dosta rada mogu napredovati; istina, i oni najslabiji mogu napredovati, ali doseg i jednih i drugih je u ovoj godini za trećinu iznad sadašnjih mogućnosti.

Da li neko zna zašto je Radmilo pomogao Sintetiku i kako je D saznala za to?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

analogdigit

Jeste, kaladont je igra koja ima sličan koncept ovome... jedino što je u toj igri zabranjeno reći kaladont, ko to kaže gubi.

Plut

Quote from: Boban on 09-03-2011, 01:01:18

Nije bilo teško skontati to jer su se ovde (ne sećam se na kojoj temi) dogovorili. Delovalo je da je Radmilo, iz bezveze to ponudio Sintetiki, a on isto tako i prihvatio. E sad, zašto je to Radmilo učinio? Ili je video nešto u Sintetikovom pisanju, ili je hteo ostalima da pokaže šta se od sirovog talenta može napraviti, ili zaista eto tako, ili... ma pojma nemam.
Jedino što svi mi ne znamo jeste kako je izgledala ta pomoć.

Quote from: analogdigit on 09-03-2011, 01:01:39
jedino što je u toj igri zabranjeno reći kaladont, ko to kaže gubi.
E da, jeste. Samo sam na taj mali detalj zaboravila. E nije, bre! Nego prva reč sledeće priče mora biti poslednja reč prethodne priče. Mislim da je to.

mac

Heh, ček sad Bobane, da li nema pomoći meni, ili mojoj priči? Mislim, ovo sad mi je bila prva priča ikada, ako ne računamo par srednjoškolsko-brucoških pokušaja.

Josephine

Zašto to pitaš sada, B?

Edit: hvala za post.

analogdigit

Osnov pisanja su stilske figure, Treba na što zanimljiviji ili neobičniji način reći nešto, opisati nekoga, približiti strani svet čitaocu.
Ima li neko štivo, koje može bolje da približi te stilske figure, nekome ko nije književnik profesionalac? Znam da je odgovor da treba čitati, ali dok čitam često mi promakne dosta toga... pogotovo kako je nešto urađeno i ZAŠTO deluje baš tako kako deluje!

Mims

Quote from: D. on 09-03-2011, 00:16:43
Ideja je bila da se, bar u jednom krugu, radi timski, a vi biste se opet samoafirmisali. Još ako feedback drugima pružite u jednoj škrtoj rečenici, a visite na forumu danonoćno, termin samoafirmacija dobija na značaju.

D, opusti se malo.

Nemoguće je na taj način raditi timski. I prestani da mi persiraš i da me umnožavaš.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Josephine

Moguće je raditi timski. D. je veoma opuštena. Upravo se istuširala, namirisala, opila koječime...

U stvari, ne radi se samo o tebi. Dosta njih nije dalo feedback. Ne očekujem da on bude sjajan. Ali za neko vreme, od nekoliko narednih dana, bilo bi lepo da poneko, u slobodno vreme, poneku priču iskomentariše.

Josephine

Ipak je to bila ideja u naletu mog privatnog ludila. Povlačim je. Ne samo da je nemoguće raditi timski, nemoguće je raditi.

Imam potpuno pouzdanje u Bobana da će uraditi pravu stvar.

M.M

Znao sam i ja.
Scallop je u jednom postu (ne sećam se na kom topiku) predložio Sintetiku da mu pošalje priču na PP ukoliko to bude želeo.
Lično, meni je to u redu. Mislim da je to sjajna stvar. Sintetiku, kao i svima nama, običnim smrtnicima, treba dobar mentor.
Možda će neko reći: Pa, da, ali ovo je bila radionica. Nije fer. Mogao sam i ja da pronađem nekoga da mi "sredi" priču. Mislim da je to manje bitno. Bitno je da smo dobili Sintetika.
Sintetik, samo napred! xjap
Nijedan poraz nije konačan.

Tex Murphy

Quote from: D. on 09-03-2011, 03:32:16

Ipak je to bila ideja u naletu mog privatnog ludila. Povlačim je. Ne samo da je nemoguće raditi timski, nemoguće je raditi.

Imam potpuno pouzdanje u Bobana da će uraditi pravu stvar.

Kissass!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Boban

Ruku na srce, Radmilo je bio korektan pa nije glasao za priču na kojoj je sarađivao.
Primećujem još jedan sličan slučaj, čovek koji je očigledno pripomagao priču, nije glasao za nju, tako da su ljudi maksimalno ovo odredili fer-plej.
Negativno brojanje za Miću koji nije glasao.
Negativno brojanje i za sve ostale koji su čitali priče ili učestvovali u komentarima oko radionice a nisu glasali. Stidite se.

Stipan

Pobogu, pa koliko je ovde kolaboracija bilo!?

M.M

Stidim se ja još od juče kada me je Plut nagazila za isto :( .
Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Quote from: Stipan on 09-03-2011, 11:23:58
Pobogu, pa koliko je ovde kolaboracija bilo!?

Dovoljno da ovo više ne bude radionica, nego stevina kereća trka.

Quote from: Boban on 09-03-2011, 11:19:47
Negativno brojanje i za sve ostale koji su čitali priče ili učestvovali u komentarima oko radionice a nisu glasali. Stidite se.

U stvari, najviše treba da se stide oni koji ne komentarišu priče. Jebeš glasanje, to je ionako postala trka ega i samoreklama. 

Stipan

Znao sam da ćeš da me nagaziš za komentare, ali malo kasniš...

Ygg

Quote from: D. on 09-03-2011, 11:28:56
U stvari, najviše treba da se stide oni koji ne komentarišu priče. Jebeš glasanje, to je ionako postala trka ega i samoreklama. 

Ja planiram da dam svoje potpuno nestručne i vjerovatno beskorisne komentare za svaku priču, ali nikako ne postizavam. Nadam se da ću to uraditi u narednih dan ili dva.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Josephine

Stipan

Ne verujem da je ijedan komentar beskoristan.

Mica Milovanovic

Vidi, bobane, ja ne mogu da glasam ako nemam dovoljno vremena da na miru pročitam priče, zabeležim nešto o svakoj od njih, itd. To nije pošteno.

Ovo je ovde postala trka ko će pre da glasa, ko će da zauzme koje mesto, itd. što mi se nimalo ne sviđa.
Ja sam imao ideju da na miru raspravimo o svakoj priči, da čitaoci autoru ukažu na sled misli dok su čitali njihovu priču, da autor može da dobije povratnu informaciju.

Ja naprosto nemam dovoljno vremena zbog obaveza na poslu da radim ovim tempom koji namećete. I mislim da ni po koga nije ovo dobro.

Mica

Josephine

analogdigit

Quote from: Mica Milovanovic on 09-03-2011, 17:36:37
Ja sam imao ideju da na miru raspravimo o svakoj priči, da čitaoci autoru ukažu na sled misli dok su čitali njihovu priču, da autor može da dobije povratnu informaciju.
xjap
Mislim da je ovo baš suština radionice...

Anomander Rejk

April je daleko, ima više nego dovoljno vremena da se prodiskutuje o svakoj priči.
A ova nestrpljivost ne mislim da je nešto planski, ljudi su po prirodi nestrpljivi i radoznali, ali zasad ipak ide ok, bilo je više vrlo argumentovanih komentara i utisaka.
Tajno pišem zbirke po kućama...

mac

Mogli bismo da formatiramo radionicu drugačije. Prvo, nema glasanja, jer to nema ni svrhe. Dobije se informacija koja je priča bolja, ali ne i zašto je bolja. Drugo, priče prvo na uvid dobije nekoliko moderatora radionice, ili "veće staraca", i to može da ih dobije i pre roka za prijem priča. Kad se skupi dovoljno staračkih komentara za par priča, onda se komentari objave i pučanstvu, ali tek kad prođe rok za prijem priča. Ciklus se ponavlja po grupama priča dok starci ne iskomentarišu sve priče. Pučanstvo može u međuvremenu da komentariše šta hoće i koliko hoće, ali poželjno je da za određenu priču sačeka dok je starci prvo ne premetnu kroz šake. Starci ne moraju da budu isti svakog meseca, ali ne mogu istovremeno da pišu i priče i autoritarne komentare. Na kraju poslednje grupe priča starci konsenzusom objave i koje su se priče izdvojile po kvalitetu.

pokojni Steva

Pravo zboriš dječače!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Džek

Da, svaki mesec isti cirkus oko glasanja. Treba ipak neko da isključivo ocenjuje priče, ukazuje na greške i tako... Kao neka merodavna komisija.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Pa ovaj Mac je čudo od vizionarstva! Ja sam za!
A svidela mi se i ideja o "kalodontu".

boki77

Ljudi, ništa ovde nije pretvoreno u cirkus. Ovo je tek treća radionica. Zar ste mislili da
ćemo odmah uspostaviti savršenu onlajn radionicu?? Polako. Mekov savet je dobar, ali može biti jaako zahtevan za veće staraca. Što se mene tiče - super, ali trebalo bi pitati starce...

Dakle, polako. Bez panike, evoluira ovo sasvim lepo.

Hiperhik

Quote from: boki77 on 09-03-2011, 19:27:26
Ljudi, ništa ovde nije pretvoreno u cirkus. Ovo je tek treća radionica. Zar ste mislili da
ćemo odmah uspostaviti savršenu onlajn radionicu?? Polako. Mekov savet je dobar, ali može biti jaako zahtevan za veće staraca. Što se mene tiče - super, ali trebalo bi pitati starce...

Dakle, polako. Bez panike, evoluira ovo sasvim lepo.

Ovakav je i moj utisak, skoro do u rec.
I potpuno mi je lepo i zabavno.
Ok, moglo bi da bude za nijansu opustenije, ali ni to nije preveliki problem.
Strasti je tesko kontrolisati, to je tako i cao.

Karl Rosman

Imajte na umu da su Nemci izgubili wwI (izmedju ostalog) zbog cinjenice da se njihov generalstab u to vreme sastojao od grupe ljudi slicnih kvaliteta, medju kojima je vladalo izuzetno medjusobno postovanje. Ukratko, blickrig na Francusku je propao zbog toga sto je taj trust mozgova "nemacki" precizno izracunao vreme koliko vojsci treba da stigne do Pariza preko tada neutralne Belgije, sto je ukljucivalo i vezbe istog u realnom vremenu, ali sa regularnom vojskom. Kasnije se ispostavilo da je greska bila u tome sto su trupe koje su krenule na taj pohod bile sacinjene od regruta, a ne od redovnog sastava vojske, koja je, podsecam, izvodila simulacije napada pod kontrolom istog tog generalstaba. Vremenske neprilike i kilavost obucara, pekara, i ostalih regutovanih mucenika, doveli su toga da su Francuzi na vreme uspostavili svima dobro poznat front.
U memoarima jednog od clanova generalstaba (ne mogu da se setim tacno imena, davno bese kad mi je deda ispricao ovu pricu...), navodi se da je nekolicina generala znala da ce se nesto slicno desiti, ali nisu ukazivali na to, samo iz postovanja prema ostalim clanovima.

Medjusobno takmicenje moze da izrodi svakojake dobre rezultate. Da ne spominjem uzivanciju citanja komentara prilikom devastiranja sujeta odredjenih clanova radionice... Molim vas, u ime nas anonimnih postovalaca ove uvazene radionice, da nastavite sa dosadasnjim sistemom glasanja.

(Bazinga! prim. K.R.  :))
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

pokojni Steva

Ovo je bilo baš podlo :-)

Karl Rosman

Lepe reči nisu istinite, istinite reči nisu lepe.
Lao Ce  :D

"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

lilit

Ne vidim problem da se nastavi s ovim sistemom glasanja i komentarisanja. Prosto, zanimljivije je kad su svi uključeni, a na autorima je da pronađu ono sto im, eventualno, može biti korisno za pisanje. Nemam ništa protiv "trusta staraca", ali bojim se da bi sve palo na Bobana, Miću i Skalopa te, samim tim, ne bi dugo opstalo. U tom smislu, bilo bi lepo kad bi se u komentarisanje uključili LiBeat, drf, varvarin i još neki članovi Sagite (Melkor, zakk, smrklja... :) ).
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Hiperhik

Rosmane..

Erik fon Falkenhajm?

Mme Chauchat

Quote from: Boban on 09-03-2011, 11:19:47
Ruku na srce, Radmilo je bio korektan pa nije glasao za priču na kojoj je sarađivao.
Primećujem još jedan sličan slučaj, čovek koji je očigledno pripomagao priču, nije glasao za nju, tako da su ljudi maksimalno ovo odredili fer-plej.

Hm. Meni nije odgovarao ovaj način glasanja, ali ozbiljno mi nije odgovarao, jer je ispalo da zbog jedne ili dve priče za koje bih glasala moram da biram još tri koje su "najmanje loše". I zato nisam glasala. Ono ranije mi je više odgovaralo. Zašto moram da biram celih pet od osamnaest pristiglih, ako ih nema pet da su mi se dopale? /vapaj
Da ne govorim o ovome što Mića pomenu. Rado bih ja komentarisala ali a) ne stižem b) dok se ja sastavim, sve ode u neko krajnje lično prepucavanje koje mi ne prija. Odnosno vređanje. I špekulacije o tome koja je čija i tako dalje. Ljudi, manite se, ne igramo u pare.

Karl Rosman

Quote from: Hiperhik on 09-03-2011, 20:14:02
Rosmane..

Erik fon Falkenhajm?
Moze biti, moze biti. Konsultovacu se na sledecoj spiritualistickoj seansi. ;)

lilit

Quote from: Jevtropijevićka on 09-03-2011, 20:19:59
Da ne govorim o ovome što Mića pomenu. Rado bih ja komentarisala ali a) ne stižem b) dok se ja sastavim, sve ode u neko krajnje lično prepucavanje koje mi ne prija. Odnosno vređanje. I špekulacije o tome koja je čija i tako dalje. Ljudi, manite se, ne igramo u pare.

Ma dobro, sve je to deo igre, pažljivije čitaš ono što te zanima, manje pazljivo  :mrgreen: ono što ti ne prija. Sve dok ljudi komentarišu koliko hoće i kako hoće, meni je sve OK. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Quote from: Jevtropijevićka on 09-03-2011, 20:19:59
Hm. Meni nije odgovarao ovaj način glasanja, ali ozbiljno mi nije odgovarao, jer je ispalo da zbog jedne ili dve priče za koje bih glasala moram da biram još tri koje su "najmanje loše". I zato nisam glasala. Ono ranije mi je više odgovaralo. Zašto moram da biram celih pet od osamnaest pristiglih, ako ih nema pet da su mi se dopale? /vapaj

Da... I ja sam kriva.

Različiti su motivi pojedinaca da učestvuju u radionici. Neki šalju priču i čekaju rezultate, neki komentarišu šturo, neki komentarišu opširno (retki).

Svako vuče na svoju stranu i svoje motive. Možda bi, konačno, trebalo da se dogovorimo: da li radimo radionicu (što onda podrazumeva (kakav takav) feedback, (kakvo takvo) poštovanje rokova, (kakvo takvo) strpljenje, (bilo kakvo) učenje itd.) ili radimo takmičarske krugove sa uzgrednim komentarima?

Meni bi bilo lakše da znam, da ne branim više radionicu kada ona to nije.

Savajat Erp

ако још једном прочитам реч "feedback" почећу да се нервирам...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Pretekla sam te ja u nerviranju odavno. Upravo zbog iste reči...

Stipan

Quote from: D. on 09-03-2011, 20:33:06
neki komentarišu šturo
Možda nisi mislila na mene, ali tu sam se osetio pomalo prozvanim, pa ću ti odgovoriti.
Zašto komentarišem šturo? Zato što nisam dovoljno siguran u svoje ocenjivanje tuđih priča i ako nekog ne mogu da ohrabrim, onda sigurno neću učestvovati u tome da nečiju priču, u koju je verovatno mnogo truda uložio, satrem. Ovde postoje mnogo potkovaniji od mene koji će objektivno reći ko jeste, a ko nije za ovaj sport. U tu kategoriju ja sigurno ne spadam i moje komentare sam ograničio na one za koje mislim da su u usponu.
Ruku na srce, malo je razloga što i dalje učestvujem u ovom cirkusu. Jedan od tih razloga je moja tvrdoglavost (o kojoj bi psihijatri mogli štošta da izjave), a drugi nekoliko meni dragih ljudi koje samo ovde mogu da susretnem. 

Džek

Naravno da misli na sve nas koji se nismo stavili pod njenu komandu.

Dokle god imaš volju da pišeš, ideje koje bi da oblikuješ na papir, sve je OK.
Samim učešćem u radionici dokazao si da imaš petlju to nekome i pokazati, i to ne bilo kome...

Sad, i ja imam sličan kont kao ti za ocenjivanje i komentarisanje priča. Ono što me posebno dojmilo, to sam istakao. U ovom krugu to je Mićina priča. Baš me iznenadila. Nasuprot, priča Jahač mi ne leži, a neću da kažem zašto jer pretpostavljam ko je autor, a i da nije ne bih mogao da iznesem svoj negativan stav ka toj priči jer je drugi hvale, drugima se sviđa pa bih time rizikovao da se nekom moram pravdati zarad svog mišljenja i ukusa.

Ja ne mogu da napišem samo "Loše napisano, ideja nikakva, prežvakana, dosadna, neinventivna, bla, bla" a da ne obrazložim zašto. Toliko dugujem autoru, kad mu već kritikujem rad.

Zato se ustežem da napišem svoj kont. Da ne dobijem opet po ušima i da ne ispadne da, citiram, "vređam učesnike radionice."
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

Daklem, ozbiljan predlog za april je da Radmilo zada temu i način ocenjivanja/glasanja.
Čisto da malo razmutimo žabokrečinu ka kojoj vas ja vodim.

Josephine

Ti si samo bio ti i pustio da sve teče. Ja sam prikočila. Zato si ti tu, i zato sam ja tu. Drugačije i ne bi funkcionisalo.

Ali, hajde da vidimo šta Radmilo ima da predloži.

Plut

Quote from: D. on 10-03-2011, 15:10:20
Zato si ti tu, i zato sam ja tu.

A ja? A ja? Zašto sam ja tu?  :shock:

Josephine

Da učestvuješ i zabavljaš se, učiš. :)

pokojni Steva

Gospoža Dinistarka sad zahteva i fun'ciju. Lepo.

Josephine

Povući ću se ja, nema problema.