• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šišanje

Started by crippled_avenger, 23-11-2007, 02:17:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

pa Geopolitika prenosi Rusku Gazetu, što je valjda oficijelni list ruskog predsjednika, nisam siguran, ali u svakom slučaju to Geopolitika izdaje kao svoj dodatak, kao što NIN izdaje (ili je izdavao) Foreign Affairs, a sad za Standard pišu Trifković i Iksenderov.

Mislim, na sajtu Vremena kad se ''prodao'' Mišku mogli ste vidjeti reklamu Delte, ovdje vidimo Vidovdan, Dveri, anti-NATO sajt banere, samo na osnovu toga zaključujem, nemam neke insajderske informacije.

crippled_avenger

Ne bih ja tako olako pripisivao Rusima, iz prostog razloga što je u Srbiji uvek najteže odrediti ko zapravo radi za Ruse.

Naravno, moguće je da su oni nekakvi sporedni ruski igrači, više grupacija za pritisak nego neko na koga oni stvarno računaju.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Albedo 0

što se mene tiče, tu je follow the money jasniji nego devedesetih, kupiš novine i vidiš ko kupuje reklamni prostor. U Vremenu ćeš uvijek vidjeti Deltu, Delta osiguranje, Delta ovo, Delta ono... Kad čitaš Blic oni uvijek imaju Deltine reklame, a onda nabodu Miška oko nečega i Delta se povuče na nedjelju do dvije dana. Nakon toga ukapira da joj je potreban Blic i ponovo počne da se reklamira kod njega. To je sam urednik Blica rekao.

Tako da ne mora biti sve urađeno pacovskim kanalima, i da je nemoguće da se analizom marketinga nešto prokljuvi. Ne bi Rusi finansirali naš najpopularniji fudbalski klub zbog ničega.

A naravno, uvijek postoji mogućnost da je Pečat najčitaniji od svih nedjeljnika, pa postoji čitavo tržište čitalaca koji više ne mogu da gledaju TV kao neki devedesetih, i Standard želi da poveća tiraž.

Джон Рейнольдс

U Pečatu se već dugo upadljivo reklamira Pink, što i ne treba da čudi s obzirom na to da su Vučelić i Mitrović stari ortaci. Pritom, provuče se i pokoja anti-RTS analiza, dok nema mantri o "zagađivačima srpske kulture".
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

da, a Pink bjesomučno reklamira Pečat. Nećeš vidjeti u Pečatu članak protiv Cece kao što sad izgleda ima Standard.

Vampirella

Da oglasivaci imaju prevelik utjecaj na uredjivacku politiku, stara je stvar. :(
Satan my master.

Vampirella

Hm, zajebah se, oglasivaci ne bi trebali imati nikakav utjecaj.
Satan my master.

SIMERIJANAC

crippled_avenger

ŠIŠANJE u Areni :)

Alex

Za manje od sat počinje film. Jel da gledam il da ne gledam?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

crippled_avenger

Gledaj, ali na svoju odgovornost. :)

crippled_avenger

Izdaja bez granica: :)

Prvi put jedan srpski film biće prikazan u parlamentu Velike Britanije, ali i srpskim poslanicima u Beogradu

Film "Šišanje" produkcijske kuće "Hypnopolis" biće prikazan 7. februara 2011. godine u Londonu, u britanskom parlamentu. Specijalna projekcija filma Stevana Filipovića za poslanike Velike Britanije biće organizovana tokom trajanja srpske nedelje, a na inicijativu ,,Srpskog siti kluba" iz Londona.

Tokom boravka u Londonu autorskoj ekipi filma domaćin će biti poslanik Greg Hands koji je povodom ovog događaja rekao: "Odnosi Velike Britanije i Srbije došli su do važnog trenutka, mi želimo da vidimo dalju integraciju Srbije u Evropu kako bi postala i članica Evropske unije. Srpska dijaspora može da odigra značajnu ulogu u tome. Radujem se sastancima, ali i projekciji filma ,,Šišanje" koja je planirano za 7. februar tokom trajanja Srpske nedelje u Velikoj Britaniji."

Autori filma će sa britanskim poslanicima razgovarati o problemima o kojima se bave u filmu, a koje je ta zemlja uspešno rešila: nasilje na fudbalskim terenima, huliganske grupe i njihova politička zloupotreba.

Predstavnica organizacije ,,Srpski siti klub" Nataša Kociš smatra da je upravo aktuelna tema koju autori obrađuju razlog zašto su izabrali ,,Šišanje" da predstavlja srpsku kinematografiju u britanskom parlamentu: ,,Nama je veliko zadovoljstvo što ćemo moći da realizujemo prikazivanje filma ,,Šišanje" u britanskom parlamentu i da predstavimo Stevana Filipovića i Natašu Vranješ kao odlične primere jedne nove, hrabre, obrazovane i elokventne Srbije."

Smatrajući da je važno da se temom nasilja u sportu bave i domaći poslanici produkcijska kuća ,,Hypnopolis" će uz podršku Skupštine Republike Srbije organizovati specijalnu projekciju i za srpske poslanike, koji će priliku da vide film dobiti pre britanskih kolega. Projekcija za njih je zakazana za 14. decembar u bioskopu Tuckwood u Beogradu.

Film  ,,Šišanje" je u bioskopima za dva meseca prikazivanja videlo preko 64 000 gledalaca, pa je time postao i najgledaniji domaći film ove godine.

S poštovanjem,

Nevena Radulovic

PR Manager

Meho Krljic

Stvarno, Cripple, jednom u životu poklekneš i izdaš Srbiju i odmah ti se otvaraju sva vrata. Da su ti one godine a ova pamet...

crippled_avenger

Vidiš da su u svim kritikama primedbe na scenario, ja sam kvario iznutra koliko sam mogao. :)

Meho Krljic

Hoćeš da kažeš da si prvo izdao Srbiju, a onda i izdajnike Srbije? Kao neki... double agent?? The spy who came in from the cold???

Jedva čekam da naprave film o tvom životu!!!!!!!!!!!!1111!

crippled_avenger

The Spy Who Came in From the Cool :)

Da ne kažem FROM DA COOL :)

Odradio sam klasičan false flag recruitment.

---

ja mislim da je scenario bolji deo filma. bez zezanja.

Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Albedo 0

Quote from: crippled_avenger on 09-12-2010, 19:29:18
Vidiš da su u svim kritikama primedbe na scenario, ja sam kvario iznutra koliko sam mogao. :)

ko je ubacio sečuansku patku, ako se smije znati? :)

Alex

Šišanje

r: Stevan Filipović

Radnju filma znamo svi - ko ne zna ima na http://www.kolosej.rs/bioskop/filmovi/film/sisanje/ .

Transformacija glavnog junaka od povučenog mladića, dobrog druga, primernog - odličnog đaka i vrsnog matematičara u pomahnitalog ubilačkog vođu skinheda odvija se u nekoliko faza. Sve od reda su prebrze, neubedljive, nerealne i teško moguće.

"Novica vođen zaljubljenošču u svoju komšinicu Minu postaje vođa navijačke grupe", bar nam tako kažu reklamni materijali vezani uz film. U filmu to ne vidimo (vidimo da ga Mina privlači), umesto toga ističe se nagovaranje od strane druga iz razreda Relje, dotadašnjeg lidera pomenute grupe nasilnika. On je zavrbovao Novicu suviše lako - to je početna neuverljivost, jer je i u zavođenje znatno glupljih, neobrazovanijih, sirovijih i u startu već problematičnih, potrebno uložiti više truda.

Kad Novica ubije iz čistog mira, hladnokrvno i brutalno, veći šok od samog ubistva izaziva dramaturška neopravdanost i (opet) neuverljivost ovog čina, jer ubistvo nije počinjeno u afektu, ni nesrećnim slučajem u žaru tuče, već na način prema kome bi i Hanibal Lekter imao respekt.

Film je u tom momentu već kolabirao, ali nastavlja da tone dalje, kako "tone" i glavni junak, koji odjednom postaje dijabolični vođa, dobija super-agresivnost, bezobzirnost, odlučnost i snagu, kakve se stiču godinama ili su u urođenim crtama karaktera. Novica nije bio takav, tako pokazuje početak filma, a vreme transformacije je super-kratko (filmsko vreme u nedeljama i vreme trajanja filma u minutima - bez naglih velikih skokova) i može se uporediti samo sa transformacijom čoveka u vukodlaka u horor filmovima.

Filipović poznaje metodologiju režiranja, ali ne zna šta se kada koristi i zašto. Njegovo (kompjutersko?) cimanje kamere levo-desno/gore-dole pokazuje da je on reditelj "u trendu"; nažalost Šišanje nije epizoda Battlestar Galactice, već realistična priča i pseudodokumentarnost nije potrebna, a ako je cilj podcrtavanje dramatike, pošto nje nema, opet je nefunkcionalno.

U drugom delu filma montaža se ubrzava, događaji se nižu, a režija opet podseća na televiziju, ali one delove na početku epizode neke serije, gde se prepričava radnja prethodne, mehanički hladno se nabacuju scene, koji su bitne za dalje praćenje.

Ovo je pokušaj kraće analize filma, mada filmovi koji na prvi pogled deluju solidno, a sadrže krupnije greške, za razliku od ujednačeno slabih, kod kojih je situacija čistija, zahtevaju opširnost. Još bih istakao zanemarenu rolu Nataše Tapušković (ex- Šolak; glumi policijsku inspektorku Lidiju), kojoj je trebalo posvetiti više pažnje, kao i (prvu) erotsku scenu u (umetnički) nepotrebnom eksplicitnom obliku, kao i uvek kod srpskih filmova, odrađenom iz samo komercijalnih razloga, kako bi dominantno tinejdžerska publika uživala u dražima Bojane Novaković.

Komercijalnost možda i jeste svetla tačka filma. Brojne mane filma neće preterano smetati tinejdžerima, jer nisu dovoljno vidljive prosečnim predstavnicima tog uzrasta. A vidljivi su likovi i događaji koje prepoznaju, generacija koja im je bliska, kao i činjenica da se u filmu nešto dešava (za razliku od npr. filma Žena sa slomljenim nosem).

Zato ovo i nije totalni promašaj - uz to lako se gleda, fino je odglumljen i slikan a dijalozi glatko teku. Bez obzira na političku pojednostavljenost (neki bi rekli i naivnost i problematičnost -  ovde se ne bavim političko ideološkom stranom!) film je edukativno koristan, jer sadrži univerzalnu poruku o opasnostima odlaska na stranputicu, kod omladine.

4/10
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

stakmen

jel  puko pirat,,,,,,,na  net   al ceo snimak ne ono  50 min

ginger toxiqo 2 gafotas

Poslanici propustili "Šišanje"

14. decembar 2010. | 23:08 | Izvor: Beta Beograd -- Specijalnoj projekciji filma "Šišanje", na koju su bili pozvani poslanici Narodne skupštine, prisustvovalo je samo 6 poslanika i predsednica Narodne skupštine.

Priliku da pogledaju najgledaniji srpski film za 2010. godinu iskoristila su 3 poslanika iz PUPS-a, 2 predstavnika LDP i 1 parlamentarni predstavnik DS-a.

Projekat prikazivanja filma "Šišanje" narodnim poslanicima, ostvaren je u saradnji predsednice skupštine Slavice Đukić Dejanović i produkcijske kuće Hipnopolis.

Karte za film su upućene svim poslaničkim grupama, među kojima su G17 plus i stranke manjina unapred otkazali posetu.

Izvršni producent filma, Nataša Vranješ, koja je sa predsednicom skupštine i dogovorila projekciju, rekla je da su njeni saradnici došli na ideju da film prikažu domaćim poslanicima nakon poziva Srpskog siti kluba iz Londona da održe projekciju "Šišanja" u engleskom parlamentu.

"Osećali smo obavezu da prethodno pozovemo srpske poslanike, zato što smo hteli da ih podstaknemo da urade nešto po pitanju rešavanja problema huliganskog nasilja i kriminalnih grupa", rekla je Vranješ.

Ona je istakla da je začuđujuće da određeni poslanički klubovi nisu mogli da pošalju "barem jednog člana" koji bi na taj način stekao uvid u "veoma konkretan problem srpskog društva".

Među poslanicima koji su prihvatili poziv da posete bioskop "Takvud" i pogledaju autorsko delo Stevana Filipovića, koje se odnosi na temu huliganskog nasilja i političke zloupotrebe takvih grupa, bio je i poslanik LDP-a Ivan Andrić, koji je svojim prisustvom pružio podršku reditelju zbog pretnji koje je dobijao tokom rada na filmu.

"Najgluplje moguće obeležje politike do danas je ignorisanje stvarnosti. Ako je u filmu prikazana stvarnost Srbije onda je ne smemo kriti", rekao je Andrić pre projekcije.

Reditelj filma Stevan Filipović rekao je da je dobijao pretnje pre premijere filma i da je taj problem rešen u saradnji sa nadležnim organima.

On je poručio da je projekcija za poslanike realizovana kako bi delovala "vaspitno" na članove Narodne skupštine i istakao da je to prilika da političari saznaju da su i umetnici spremni da pokrenu inicijative za dobrobit čitavog društva.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=14&nav_category=12&nav_id=479369
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

stakmen

http://www.megaupload.com/?d=NUFSPQX7

Graydon  Clark---skinheads   moram ovu socijalu da okacim u nedostatku filma,,,,socko na kub,vec smo o ovom raspravljali,matora socko b  produkcija,shuma,kukache i anarhije zajedno ,vrh socijale  ,,,ovaj reziser je bog socko filma

Savajat Erp

баш сам га одгледао пре неки сат...ко што рече - јефтина продукција, гомила нелогичности од већ поменутух кукастих крстова заједно са "анархијама", смрт од звечаркиног уједа за само пар секунди итд....али иначе занимљиво и зајебано.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

crippled_avenger

SIMERIJANAC

70000? Čekaj,pa to je najgledaniji domaći film posle Aždahe.Dal se film prikazivao i u RS i regionu il su ovo rezultati samo za Srbiju sa ove strane Drine?

Ne možemo naravno da znamo profil gledalaca al se kladim da bar polovinu te brojke čine oni protiv kojih je film usmeren. :)

crippled_avenger

Samo za Srbiju i Crnu Goru. Što se ostalih srpskih zemalja tiče, to je pitanje za Harvija, jel ŠIŠANJE prikazano u Republici Srpskoj?

Ygg

Prikazivan je u Banjaluci. Igrao je nekoliko sedmica u kinu i dosta se pričalo o njemu. Rekao bih da je gledanost bila velika, mada ne znam tačne cifre.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

crippled_avenger

Albedo 0

Stenli Kubrik je u pravu, bolje da reditelji ne objašnjavaju svoj film.

Samo, vidi se da je o'ladio sa tim pričama o fašizmu, nacizmu, kao film se sada bavi ''racionalizacijom zločina'', ma daj...

crippled_avenger

ŠIŠANJE je prošle sedmice imalo prigodnih 666 gledalaca. :(

Alex

QuoteU prvih 15 minuta filma, pre susreta sa onom devojkom, Novica se okreće za 180 stepeni. Koja scena je ključna za motivaciju tog presvlačenja kože?

Svi elementi potrebni za transformaciju su raspoređeni ravnomerno po filmu, ali su prisutni još od prve scene. Kad Novica slaže na takmičenju iz matematike da bi se približio Relji, a njihov drugar iz klupa Stanislav bude kolateralna šteta te laži, Novica čini prvi korak ka zlu.

Otužno i komično je braniti neodbranjivo.

Джон Рейнольдс

U, jbt, pa ovo me podseća na ono ko laže, taj i krade, ko krade, taj ide u zatvor, ko ode u zatvor, ošišaju ga, koga ošišaju, lupaju mu čvrge. Dakle, ko laže, lupaju mu čvrge.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Alexdelarge

ghoul za danas najavio šišanje na nularicu. :|
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

namsey

pojavio se dvd rip na netu ;)

Albedo 0

Nije htio da plati bioskopsku kartu pa to ti je :)

Inače... do priče o Romima se nekako i koprcao, ali nakon toga je već nastupilo besmisleno silovanje... eto kao Ghoul se zabrinuo za Rome, valjda je imao nekog niškog glumca da preporuči...

I vrhunac:

QuoteČETVRTI ČOVEK (u poređenju sa SISANJEM, ČČ je slojevito i multivalentno seciranje društvenog tkiva i komplexno suočavanje srbije sa sopstvenom zločinačkom nacifikacijom koja prožima sve strukture društva!

crippled_avenger

ŠIŠANJE je film koji sam ja zamislio kao exploitation a Steva kao film "moralne panike". Pošto je rezultat REEFER MADNESS za skinse, mislim da je ishod ipak u domenu exploitationa, možda ne baš one vrste na koju sam ja pretendovao ali nije ni važno, na nekom nivou će umeti da razgali gledaoce i u generacijama koje dolaze.

"Exploitation si bio i u exploitation ćeš se pretvoriti". ;)

Čekam Mehmetov verdict.

Alex

Nije nikakav problem napisati preopširan tekst o nekom slabom filmu (iako oni ne zaslužuju trud oko njih) - ako se još uhvatite analize scenarija "do detalja", eto mogućnosti za priču "na dugo & široko", u sitna crevca, sa skretanjem pažnje šta sve ne valja (a ne valja mnogo), kako je trebalo da bude (indirektno najčešće), pa sve začinjeno duhovitostima i "duhovitostima". Nekom je ovo duševna hrana i veće uživanje od samog filma /vidi pod Adl/. Još ako je film "naš", a kritizer zna neke autore (a i bez toga), eto mogućnosti da se sve začini uvredama, podsmevanjem i ismejavanjem. Autor teksta se lepo oseća posle, kao Rocky kad pobedi u nekakvom boks meču, a njegovi obožavaoci kliču - e lepo im je reko, svaka mu čas.

Elem, Ghoul u recenziji Šišanja kaže ono što su mnogi pre njega (pa i ja), opširnije i na svoj način, goreopisan. Na sve to dodati su i njegovi lični stavovi o svemu i svačemu, što je ok, na njegovom blogu. Možda je pravo mesto Facebook?

Meho Krljic

Quote from: crippled_avenger on 03-02-2011, 19:52:00
Čekam Mehmetov verdict.

Skinuh ga upravo. Od sramote ću posle da kupim DVD naravno.

crippled_avenger

Pazi, DVD će biti ludilo jer će imati izbačenih scena bar sat vremena. :)

Ali, sramota se ne završava u tome što si ga skinuo. Čekaj tek da pogledaš... :)

Albedo 0

Quote from: crippled_avenger on 03-02-2011, 20:37:46
Pazi, DVD će biti ludilo jer će imati izbačenih scena bar sat vremena. :)

Nataša Šolak zaslužuje bar da se pojavi na DVDu

crippled_avenger

Pa biće dve cool situacije s njom. :)

Meho Krljic

Kupio bih ja i BluRay ali ne verujem da će se proizvođač isprsiti za taj format... A tu bi moglo još svašta da se natrpa, commentary track itd...

namsey

Quote from: Bata the Životinja on 03-02-2011, 19:03:35

NIsam, ali sam gledao na novinarskoj projekciji...
Domace filmove uvek u bioskopu, skoro uvek...Mladje uvek podrzavam!

Albedo 0

Quote from: namsey on 03-02-2011, 21:07:49

ma mislio sam na Ghoula :)

Nije ga ni Meho odgledao, ali je Ghoul iz ''principijelnih'' razloga čekao film tri mjeseca.

crippled_avenger

Ma može da stane i na običan DVD, na dual-layer. Nego kod nas DVD uvek nastaje kao nusprodukt montaže. Obično samo prebace digitalni zapis filma, bez adekvatnog skeniranja. Ali, nadam se da će ovo biti bolje izdanje.

Meho Krljic

Quote from: Bata the Životinja on 03-02-2011, 22:04:34
Quote from: namsey on 03-02-2011, 21:07:49

ma mislio sam na Ghoula :)

Nije ga ni Meho odgledao, ali je Ghoul iz ''principijelnih'' razloga čekao film tri mjeseca.

U mom slučaju najviše se radi o lenjosti. Pa ja principe nemam još od 1987.

Hoće li DVD šišanja razmišljati o međunarodnoj distribuciji? S obzirom da je film zablistao na Novom Zelandu, a mislim i na drugim mestima, možda ima rezona?

crippled_avenger

Pa znaš kako, ja zaista ne znam šta tačno u današnjim uslovima znači internacionalna DVD distribucija kada se ona u stvari završi tako što izađe negde DVD sa engleskim titlovima pa ga fetišisti naručuju sa neta a oni koji su kao mi zna se šta urade (gledaju u bioskopu). :)

Ali ne znam koje su namere. Malo sam van loopa. Mada kapiram da je ovaj leak gamechanger jer je film imao skoro hiljadu gledalaca sedmično još uvek u bioskopima kod nas što uopšte nije zanemarljiv skor posle petnaestak sedmica distribucije. Verovatno će se to odraziti sada na bioskop kod nas.

ZONA MRTVIH i SRPSKI FILM su izuzetak. To su žanrovski filmovi sa velikim hajpom odnosno sa stranim glumcima, ali u suštini naši filmovi retko odu na DVD napolju. Eventualno na neku stranu televiziju. Ne znam tačno kako se radi world sales za ŠIŠANJE.

Mislim da će kod nas DVD raditi Tuck a oni onda rade i regionalnu distribuciju na DVDu. Ovaj leak je u svakom slučaju dosta smanjio šanse da film ode u bioskope u ex-Yu iako je bilo interesovanja, reicmo iz Hrvatske, ali pošto je išao dobro kod nas, mislim da se čekalo sa povlačenjem kopije sa našeg tržišta. I onda od toga neće biti ništa...

Father Jape

Samo da kazem da se sa rapidserbie brisu teme kako se postave. Mislim sa linkovima za Shishanje. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Monsun

Neka postuje neko linkove ako ima, ja skinuo vec dva laznjaka. Moze i na pm ako ne zelite ovde...

rade

Boga mi Albedo, lepo si ga ubo sa ovim Šišanje avec Peščanik.