• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Može li biti gluplji?

Started by farah, 19-03-2011, 23:49:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Tex Murphy

Хех, питам се колико би још тај "lapse of judgment" потрајао да га нису укебали  :)
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

mac

Video sam na fejsu, ali fejs nije pogodan za rasprave. Šta se Đilasu tačno zamera?

Josephine

Neorganizovanje dočeka za paraolimpijce zato što nemaju rezultate ni publiku?

mac

Kakvog dočeka, ispred skupštine sa narodom koji skandira u delirijumu? Ili doček u nekoj sali, sa čestkom i prigodnim govorom? Jer ono prvo nekako ne vidim, ne zbog Đilasa, nego zbog manjka naroda koji bi skandirao.

Josephine

Quote from: mac on 12-09-2012, 01:21:19
nego zbog manjka naroda koji bi skandirao.

kako svima, tako i njima

mac

Karl Rosman

Nije to tako strasno, ipak Zoskovi imaju pravog sampiona u ovoj disciplini! U pitanju je pomocnik ministra nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske, proslavljeni kosarkaski trener Petar Skansi. Proletos bese neki spor dan na poslu, a tad najbolje legnu skupstinska zasedanja. Kad mi dojade ovi nasi bacim pogled preko tarabe, i kod komsija naletim na ovaj biser:

"Hrvatska Vlada planira uvesti trajnu naknadu, svojevrsnu sportsku mirovinu za vrhunske sportaše i dobitnike olimpijskih medalja. Međutim, njihov prijedlog da vrhunski  paraolimpijci dobiju upola manje naknade nego olimpijci izazvao je negativne reakcije i upozorenja da se radi o diskriminaciji.

Nova hrvatska Vlada lijevog centra kao da voli zabavljati javnost predlaganjem brzopletih rješenja, koje odmah potom povuče bez previše obrazloženja. Čini se da u kategoriju takvih brzopletih rješenja spada i ideja da se uvedu svojevrsne sportske mirovine za vrhunske sportaše, ali da olimpijsko zlato, srebro i bronca za olimpijce vrijede dvostruko više novca nego za paraolimpijce.

Recimo, osvajač olimpijskog zlata bi nakon navršene 45. godine života imao jednu i po prosječnu mjesečnu plaću, dakle 8200 kuna (oko 1100 eura) mjesečno, a paraolimpijac upola manje.

Iako je odmah upozoreno kako je to čista diskriminacija, u Vladi ne odustaju od svoje ideje. Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, legendarni košarkaš i košarkaški trener  Petar Skansi tvrdi kako treba uvesti kriterije po kojima se vrednuju rezultati."  xdrinka

http://www.slobodnaevropa.org/content/da_li_su_vrhunski_hrvatski_sportasi_jednaki/24543748.html
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Josephine

Quote from: mac on 12-09-2012, 01:55:49
Ne razumem.

Pa u čemu je razlika između olimpijaca i paraolimpijaca, osim u očiglednom? I zašto se ovim drugima i ne prenose takmičenja? Organizovati, pa ko dođe došao je. Kako svim sportistima, tako i ovim. A ako se pojavi sramno mali broj ljudi - država je kriva. Znači, država nije htela da se obruka pa paraolimpijcima zato nije organizovala doček ispred skupštine. Svi su sportisti. Kako svima, tako i svima.

Josephine

Quote from: D. on 12-09-2012, 01:08:56
Neorganizovanje dočeka za paraolimpijce zato što nemaju rezultate ni publiku?

Ovo "rezultate ni publiku" trebalo je odmah pod navodnike.

Josephine

Quote from: Karl Rosman on 12-09-2012, 01:58:07
Nije to tako strasno, ipak Zoskovi imaju pravog sampiona u ovoj disciplini!

Neće im proći.

mac

Quote from: D. on 12-09-2012, 01:59:55
Organizovati, pa ko dođe došao je.

I kad niko ne dođe onda vlast bude kritikovana što troši pare na sopstvenu promociju.

džin tonik

ovaj, oprostite, mala digresija, ovi nisu zoskovi.

Karl Rosman

A da, ljevicari. Pardon, oprostite. :)
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Meho Krljic

Quote from: D. on 12-09-2012, 01:59:55

Quote from: mac on 12-09-2012, 01:55:49
Ne razumem.

Pa u čemu je razlika između olimpijaca i paraolimpijaca, osim u očiglednom? I zašto se ovim drugima i ne prenose takmičenja? Organizovati, pa ko dođe došao je. Kako svim sportistima, tako i ovim. A ako se pojavi sramno mali broj ljudi - država je kriva. Znači, država nije htela da se obruka pa paraolimpijcima zato nije organizovala doček ispred skupštine. Svi su sportisti. Kako svima, tako i svima.

Ne treba zaboraviti da je prenošenje takmičenja komercijalna delatnost, dakle prenosi se ne iz nekog osećaja patriotizma nego jer to mnogo ljudi gleda pa se onda lakše prodaju reklame. Paraolimpijci verovatno ne zanimaju dovoljan broj ljudi pa otud nema ni prenosa. Naravno, Đilas nije izabrao baš najsrećnije reči da objasni zašto nema dočeka za paraolimpijce, mada je istina da se ne bi tu okupilo baš nešto mnogo mase, ali olimpijski savez ili ministarstvo sporta je trebalo da organizuju neki lep prijem da to snimi televizija, da se ljudima podele neke plakete ili kinta or sumtin.. Da bude i vuk sit i koze na broju.

Josephine

Na nacionalnoj televiziji kojoj se plaća pretplata, prenosove vrste ne bi ni trebalo da bude komercijalna delatnost.

Stipan

Pa gde ti živiš? Kakva pretplata, kakvi bakrači?

Gde je tu Nole? Gde su tu moćni rendžeri?

Meho Krljic

Quote from: D. on 12-09-2012, 11:42:45
Na nacionalnoj televiziji kojoj se plaća pretplata, prenosove vrste ne bi ni trebalo da bude komercijalna delatnost.

Tu bih svakako mogao da se složim u principu. E, sad, ima tu cela debata, da li RTS ili uopšte ikakav nacionalni servis tog tipa treba da juri gledanost ili da striktno ganja neku, hm, edukativnost/ kulturu/ prosvetiteljstvo. Tijanićev stav je da treba uganjati gledanost pa onda navikavati gledaoce na sofisticiranije sadržaje od onoga što nudi konkurencija... Možda je u pravu, možda nije, ali sigurno je da bi prenosi paraolimpijskih igara u istoj količini kao i olimpijskih poterali gledaoce da odu na druge kanale jer većinu to ne zanima. Zato velim, u ovom trenutku mislim da je optimalno rešenje bilo napraviti pristojan prijem za paraolimpijski tim, sa učešćem ministarstva, nekih relevantnih NVOova itd., izveštavati o tome na TV u više termina itd.

Josephine

Ja sam želela da gledam paraolimpijce. Sa tim se nije ni eksperimentisalo, svi odmah znaju da ne bi bilo gledano, da ljudi ne bi došli ispred skupštine itd.

Koga briga za Tijanića? To nije njegova televizija.

Джон Рейнольдс

А кога брига шта си ти желела да гледаш? Ево, ја и још гомила параолимпијце не би гледали. И шта сад?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Pa, delim tvoj sentiment načelno. Mislim, mene nije zanimalo da gledam paraolimpijce, pošto me nije zanimalo da gledam ni olimpijce, ali uvažavam da bi nekoga zanimalo, ali da li dovoljan broj ljudi? Verovatno ne, a rizik da izgubiš nivo gledanosti, a time rejting pa onda pare od reklama je previsok u ova teška vremena. I naravno da RTS nije Tijanićeva televizija niti ja mislim da on sam donosi odluke tamo, to mi tako kolokvijano kažemo "Tijanić misli ovo ili ono", on je tu postavljen od strane tela koje ga je ovlastilo da bude menadžer javnog servisa u ime, jelte, građana. Koji su slobodni da ga smene nekakvim postojećim mehanizmom, kad se za to steknu uslovi.

No, vraćam se na ono što sam rekao, možda je RTS zaista trebalo da ima više minuta posvećenog paraolimpijcima, ali možda bi to oteralo previše gledalaca na druga mesta a onda bi RTS izgubio poziciju koju ima a u kojoj može da učini dosta više dobrog nego druge televizije koje jure njegovu gledanost. Ne zaboravimo da RTS ima - kao maltene jedina televizija sa nacionalnim dosegom - programe koji govore o trudnoći i majčinstvu, o etničkim manjinama i izbeglicama, o siromašnima, o zapuštenim delovima zemlje, ali i emisije koje se bave književnošću, teatrom, poezijom, slikarstvom, te redovno emitovanje narodne i ozbiljne muzike. Nije idealno, nikako, ali u ovom trenutku to je jedina televizija koja iole ozbiljnije radi na kulturi i edukaciji a da ima nacionalnu frekvenciju. Između ostalog, dobra gledanost je ovde nekakav garant da ovi sadržaji mogu da se prave i budu dostupni jer oni zabavniji sadržaji generišu prihod.

Джон Рейнольдс

Quote from: Meho Krljic on 12-09-2012, 12:14:59
Između ostalog, dobra gledanost je ovde nekakav garant da ovi sadržaji mogu da se prave i budu dostupni jer oni zabavniji sadržaji generišu prihod.

Много сам пута понављао, али опет ћу. Овако не би требало да буде. Јавном сервису би требало да да буде омогућено функционисање без много комерцијалних садржаја који МОРАЈУ да донесу профит. Мада реално, и Би-Би-Си производи комерцијалне садржаје, чак му немали део прихода долази од потоње продаје тих садржаја. Код нас је проблем што модел наплате претплате није добро направљен и што не постоји воља да се РТС реши неких баласта. Не само вишка запослених (на шта је одмах повика, мада није ни то без ђавла), него техничких, који свакодневно односе новац да би програм функционисао а могу се решити већим улагањем. Парадокс је тај што је накарадним системом много новца буквално бачено, да се могао опремити читав модерни студио, али једноставно није било новца на гомили да се то уради. Баналан пример је што се и дан-данас део касета (да не почињем сад о употреби касета данас) возилима пребацује из Таковске и Абердареве на емитовање у Кошутњак. И тако је још од НАТО агресије. Колико је на то отишло на гориво, амортизацију возила, итд... Ко зна. Али чик да чујем кад би неко изашао у јавност и рекао - е, треба нам толико и толико за централни сервер и повезивање свих редакција и пребацивање у електронске формате, итд итд итд... Јер овако бацамо паре. Па само могу да замислим крештање како још пара одлази на РТС, а једним таквим великим улагањем били би смањени многи трошкови у будућности. Али мало ко тако размишља. Зато се купује на ситно. Али је могло бити решено пре много времена.

Друга ствар је вика о томе шта би ко желео да гледа. Као што је у Србији свако селектор, тако је свако и уредник. Кафански или форумски.  :roll:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

QuoteNo, vraćam se na ono što sam rekao, možda je RTS zaista trebalo da ima više minuta posvećenog paraolimpijcima, ali možda bi to oteralo previše gledalaca na druga mesta a onda bi RTS izgubio poziciju

Znači, ti misliš da bi par prenosa paraolimpijaca u ukupnom trajanju od sat i po uništilo RTS i satrlo ga da više ne postoji i nikada i ne pokuša da postoji opet?

Джон Рейнольдс

Мислим да би Жигић требао да игра за репрезентацију.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: Джон Рейнольдс on 12-09-2012, 12:27:06
Quote from: Meho Krljic on 12-09-2012, 12:14:59
Između ostalog, dobra gledanost je ovde nekakav garant da ovi sadržaji mogu da se prave i budu dostupni jer oni zabavniji sadržaji generišu prihod.

Много сам пута понављао, али опет ћу. Овако не би требало да буде. Јавном сервису би требало да да буде омогућено функционисање без много комерцијалних садржаја који МОРАЈУ да донесу профит. Мада реално, и Би-Би-Си производи комерцијалне садржаје, чак му немали део прихода долази од потоње продаје тих садржаја. Код нас је проблем што модел наплате претплате није добро направљен и што не постоји воља да се РТС реши неких баласта. Не само вишка запослених (на шта је одмах повика, мада није ни то без ђавла), него техничких, који свакодневно односе новац да би програм функционисао а могу се решити већим улагањем. Парадокс је тај што је накарадним системом много новца буквално бачено, да се могао опремити читав модерни студио, али једноставно није било новца на гомили да се то уради. Баналан пример је што се и дан-данас део касета (да не почињем сад о употреби касета данас) возилима пребацује из Таковске и Абердареве на емитовање у Кошутњак. И тако је још од НАТО агресије. Колико је на то отишло на гориво, амортизацију возила, итд... Ко зна. Али чик да чујем кад би неко изашао у јавност и рекао - е, треба нам толико и толико за централни сервер и повезивање свих редакција и пребацивање у електронске формате, итд итд итд... Јер овако бацамо паре. Па само могу да замислим крештање како још пара одлази на РТС, а једним таквим великим улагањем били би смањени многи трошкови у будућности. Али мало ко тако размишља. Зато се купује на ситно. Али је могло бити решено пре много времена.

Друга ствар је вика о томе шта би ко желео да гледа. Као што је у Србији свако селектор, тако је свако и уредник. Кафански или форумски.  :roll:

Jasno, jasno, veliki sistemi uobičajeno imaju problem da im novac otiče na sto strana na nekakve trivijalnosti koje bi trebalo preseći ali dugačak lanac odlučivanja ne dopušta brzo presecanje.

Quote from: D. on 12-09-2012, 12:32:20
QuoteNo, vraćam se na ono što sam rekao, možda je RTS zaista trebalo da ima više minuta posvećenog paraolimpijcima, ali možda bi to oteralo previše gledalaca na druga mesta a onda bi RTS izgubio poziciju

Znači, ti misliš da bi par prenosa paraolimpijaca u ukupnom trajanju od sat i po uništilo RTS i satrlo ga da više ne postoji i nikada i ne pokuša da postoji opet?

Ne, bre, ne pričam o sat i po, rekao sam gore:

Quote from: Meho Krljic on 12-09-2012, 11:56:05
sigurno je da bi prenosi paraolimpijskih igara u istoj količini kao i olimpijskih poterali gledaoce da odu na druge kanale jer većinu to ne zanima.

Dakle, moglo se razmišljati o nekakvoj srednjoj meri. Ali opet, ja nisam u tom poslu, možda se i razmišljalo pa odustalo, možda se nije ni razmišljalo, ne umem da kažem.

Josephine

Pa ko je pričao o prenosu tuđih olimpijaca? Ja sam pričala o našima.

Meho Krljic

Ma, u redu, sad se već radi o nijansama o kojima ja nisam spreman da pričam jer naprosto ne znam koliko bi to sati prenosa bilo, u kojim terminima, kako bi to uticalo na program, gledalište, partnerstva koja već postoje sa zakupcima reklamnog prostora itd.

scallop

Da li je bilo direktnog prenosa osvajanja olimpijskog zlata Milice Mandić? Nije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Dzimi Gitara

Quote from: scallop on 12-09-2012, 12:54:23
Da li je bilo direktnog prenosa osvajanja olimpijskog zlata Milice Mandić? Nije.

Kako nije? Ja gledao. Ona je sve borbe imala u istom danu, pa kada se plasirala u finale, to je bio "događaj od nacionalnog značaja", pa su se uveče uključili u prenos. Prenosio je Jovan Memedović, koji bar ima dovoljno poštovanja prema gledaocima da se ne pravi pametan, pa se izvinjavao što nije stručan za Tekvondo i što neće znati da prepozna sve finese. Za razliku od većine tupavih, sveznajućih RTS komentatora.
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Meho Krljic

Da, čak sam i ja gledao prenos i oduševljeno postovao na odgovarajućoj temi ovde čim je Milica pobedila. Naravno, kako Džimi kaže, prenošeno je jer je bila naša takmičarka u finalu, tekvondo inače ne zanima baš mnogo ljudi ovde.

scallop

Vi ste gledali, a ja nisam. Gledao sam Eurosport 1 i 2. Emitovali su njima zanimljivije prenose. Tamo sam gledao i Paraolimpijske igre. Nije naša muka što važne stvari zanemarujemo, nego što smo pljuvači po bilo čemu, da ne napišem onu ružniju reč.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

QuoteBeograd -- Premijer Ivica Dačić izjavio da zabrana održavanja Parade ponosa ne predstavlja poraz za Srbiju, već pobedu. Zvaničnici EU i SAD izrazili žaljenje zbog zabrane.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=10&dd=04&nav_category=12&nav_id=648539

Джон Рейнольдс

У праву је Дачић.

#Τζούτσε

mac

U pravu je kad je rekao da je ovo pobeda za Srbiju? Istinitost te tvrdnje najviše zavisi od definicije pojma Srbija.

Meho Krljic

Al, Dačić je kralj lapidarnosti  :lol:

Osvrćući se na to što su SAD uhapsile autora filma, koji je izazvao demonstracije muslimana širom sveta, kao i na objavljene karkature proroka Muhameda u francuksim navinama, Dačić je upitao "kako je moguće da neko smatra da je to isto moguće raditi sa Isusom".

Naravno, čovek je u SAD uhapšen jer je prekršio odredbe uslovne slobode na kojoj je bio (kojim mu je zabranjeno postavljanje sadržaja na Internet i oglašavanje pod aliasom bez prethodnog sudskog dopuštenja) dok je američka administracija veoma jasno naglasila da oni svojim građanima ne krše slobodu govora i ne mešaju se u to šta oni objavljuju na JuTjubu ako ne spada u kriminal.

Josephine

Mislim da Dačiću treba da testiramo IQ.

Meho Krljic

Ma ne bih ja sad demagogiju mešao sa neinteligencijom...

Doduše Hanlonova oštrica veli da uvek treba da pretpostavimo da je nekompetencija razlog nečemu pre nego zla namera... Ali Dačić je svakako jedan od najpametnijih političara ovde, mislim, u okviru partokratijskog oligarhijskog modela koji ovde vlada on ima najbolje rezultate.

Meho Krljic

Ma, mislim, IQ test testira da li umemo da prepoznamo geometrijske, oblike matematičke nizove i tako te stvari, ne bih ja tome pridavao previše važnosti!!!!!!!!!!! To je jedan element inteligencije!!!

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 04-10-2012, 14:46:05
Ma, mislim, IQ test testira da li umemo da prepoznamo geometrijske, oblike matematičke nizove i tako te stvari, ne bih ja tome pridavao previše važnosti!!!!!!!!!!! To je jedan element inteligencije!!!

pa dobro, mi bismo mu merili više aspekata inteligencije. on nije demagog. on je jednostavno glup. iza svega što kaže stoji neizmerna glupost. demagogija je nešto sasvim drugo...

Meho Krljic

Kako nije demagog kad objašnjava da je Amerika uhapsila čoveka koji je napravio film koji je uvredio muslimane, a ne objašnjava da je uhapšen zbog kršenja odredbi uslovne slobode a ne zbog sadržaja filma?

Mislim, naravno, možemo sad da raspravljamo šta je PRAVI povod hapšenja bla bla bla, ali to nije tema.

Josephine

On ne shvata okolnosti, zato ih ne objašnjava.

scallop

Pozdravio vas Asanž. I njega bi sudili zbog silovanja koje ne priznaje ni silovana, a njegov sajt da ne pominjemo.

Meho Krljic

Tehnički, njega ne traže zbog silovanja nego zbog "seksualnog napada" u šta možemo da ubrojimo to da je sa nekim imao seks bez zaštite protiv eksplicitno izrečene volje tog nekog. Takođe, tehnički, Asanža Švedska i dalje traži u svojstvu svedoka, ne okrivljenog.

Ali nisu to poente o kojima sad treba pričati. Dačić se pravi da štiti pravni poredak pozivajući se na primer koji u pravnom smislu potpuno opovrgava njegovu poentu.

E, sad, iz gluposti ili zlobe, pitanje je sad!!!

Josephine

iz gluposti, zato što samo glupi pretpostavljaju da nema pametnih koji će to da shvate.

scallop

Glupost je pretpostavljati da je Dačić glup.

Josephine

Джон Рейнольдс

Quote from: scallop on 04-10-2012, 15:35:18
Glupost je pretpostavljati da je Dačić glup.

И то екстремна глупост. Наравно, ништа чудно... Али нећу о томе.

Осим што већ и врапци џивџане о томе како је он најшколованији за то што ради, већ сам писао о веома важном аспекту Дачићевог премијерисања: он је после овога ил' пуковник ил' покојник. Показао се као непоуздан партнер и то двапут и он савезника на прву лопту у Србији нема. Дакле, он сад просто МОРА да уради нешто конкретно и да из тога извуче директне политичке поене "у бази", а и да некако плива у страним водама знајући да они увек имају великог џокера (који за српске прилике то није) - Милошевића. Сви његови потези ићи ће у том правцу и због тога долазимо, размишљам, до једног парадокса:

ДС-овске владе биле су предвидљивије. Зашто? Зато што су биле послушничке, квислиншке. Дачић мора да игра на ивици жилета, као што написах горе, тако да ће његови потези бити овакви и онакви и многи ће због њих хистерисати и беснети (и себе ту урачунавам, јер Мали Слоба ми је један од најодвратнијих политичара у Србији, а жестока је конкуренција). Али због свега наведеног он можда и уради нешто ситно И ЗА ЗЕМЉУ. Не заборавите "Викиликс" извештаје - НИКО од политичара није спомињао Србију, сви су гледали само своје дупе или своју странку. Врзић је, мислим, о томе и књигу написао. А овде је довољно учинити макар мало па да популарност непропорционално скочи јер имамо катастрофалну власт већ колико? Двадесет и кусур година.

Дачић је странку дигао из мртвих (што Драшковић није успео нити ће, а видећемо да ли ће се Шеки вратити и шта ће бити са Радикалима) и од политичког мртваца дошао до премијерског места. Тај низ паметних потеза није случајан, а да ли ће сирот'ња раја од тога имати и неке користи, видећемо.

#Τζούτσε

Lord Kufer

Tako su i za Slobu pričali da je mnogo pametan i da je sve prejebo.
Saće Dača da objavi novi Zajam za Srbiju...