• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

RADIONICA: kako je počelo, gde smo sada i šta će biti sa svima nama...

Started by дејан, 23-03-2011, 15:37:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Anomander Rejk

Možda bi trebalo smanjiti broj krugova, uvesti tromesečja ili tako nešto. Ne znam Loni, to sa 24000k, ako stigne dosta priča, koliko bi ljudi htelo i imalo volje čitati dugačke priče...Možda uvesti nešto veći broj karaktera, ali smanjiti broj krugova, na svaka tri, ili dva meseca...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Loni

Pa što je forma duža to uglavnom stigne manje priča.
Tako bar govore iskustva sa konkursa.
Sve u svemu dođe ti na isto. Samo što je ovde 66 kucanih strana raspodeljeno na 22 učesnika, a kod novela isto stigne 66 strana, a samo 6 učesnika.

A ako stigne više radova svaki čitalac ima pravo da ostavi novelu koja mu se ne sviđa već posle prve trećine i ne gubi vreme.

Džek

Takođe, ne volim da komentarišem priče i gledam da to izbegnem. Komentari samo zbunjuju, ne treba i ja da učestvujem u tome.

Neko se oduševi pričom, neko je popljuje. I šta autor treba da misli?
Osnovni propust ove radionice je što svako može da komentariše. To nije Ok, nije svako objektivan ni merodavan da nekome kroji put pisanije. To je velika odgovornost sa kojom se ljudi igraju.

Svaki moj rad koji je ovde bio napljuvan, na drugom mestu se dopao narodu. I obratno.
Radionica ima specifičan ukus, samonametnuti kvazi-ukus tipa "samo da se analizira radi analize i da se ispadne pametan"

Ponavljam, nije za svakoga da analizira priče, neko to ne voli a mora pa ispadne naopako, nakaradno i nema veze sa istinom.

E to bi ja promenio sledeće godine. Da ne može kurta i murta da analizira i komentariše, nego ljudi koji ne učestvuju u radionici, koji su nepristrasni, koji imaju neku referencu da kroje drugome put pisanije i da su naravno normalni.

Sumnjam da ma takvih, al' eto, da spomenem :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Loni

Eh pa ne svodi se komentarisanje samo na pohvale i pljuvanja. To su tek krajnosti.

Smisao (dobre) analize je se ukaže na greške ne bi li ih autori u narednom periodu ispravili.
Ja uvek hoću da znam zašto je recimo neko glasao ili je preskočio moju priču.

Kad te neko polije kofom hlane vode, lakše ti je ako saznaš zbog čega.
U suprotnom morali bismo da pogađamo šta je dobro a šta ne ko ćorave koke,
a s obzirom da smo kao autori neobjektivni, pogodili bismo tek po koje zrno.

Džek

QuoteKad te neko polije kofom hlane vode, lakše ti je ako saznaš zbog čega.

A ako te ne polije, teže je saznati zašto nije? :)

Loni

Kimura

Quote from: Džek svih zanata on 30-12-2012, 13:29:05

E to bi ja promenio sledeće godine. Da ne može kurta i murta da analizira i komentariše, nego ljudi koji ne učestvuju u radionici, koji su nepristrasni, koji imaju neku referencu da kroje drugome put pisanije i da su naravno normalni.

Sumnjam da ma takvih, al' eto, da spomenem :)

A onda da se utvrde posebna pravila za predlaganje i izbore komentatora, da se obezbedi izborna komisija i veštaci koji će ceniti ko je od komentatora nepristrasan i normalan?
Džek, molim te! Valjda i sam možeš da proceniš čiji su ti saveti ili zamerke korisni, ko je zloban ili kome se jednostavno ne dopada tvoj stil. Ako ti neko baš i popljuje delo, pljuvačka ostaje pljuvačka. I vredi taman toliko.
A što se tiče tvog komentarisanja, meni to izbegavanje nekako liči na odsustvo želje da se tuđim pričama baviš. Ne umeš da komentarišeš, ma šta nam napriča!
Zar stvarno misliš da bi neko ko je objektivan, stručnjak za literaturu i još zdrave pameti, a ko sam ne učestvuje u radionici, prihvatio da se bavi našim (ne)delima, eto tek tako, od duga vremena ? 

Džek

Mme Chauchat

Quote from: kimura on 30-12-2012, 22:40:09
Zar stvarno misliš da bi neko ko je objektivan, stručnjak za literaturu i još zdrave pameti, a ko sam ne učestvuje u radionici, prihvatio da se bavi našim (ne)delima, eto tek tako, od duga vremena ?
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Karl Rosman

Quote from: Jevtropijevićka on 30-12-2012, 23:11:23
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Father Jape

Pa načelno je u pravu. A drugo je što je Jevtropijevićka, sirota, tako dobra u duši. Dobra u duši i dokona.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Plut

Quote from: Jevtropijevićka on 30-12-2012, 23:11:23
xrofl xremyb

Karl Rosman

Quote from: Father Jape on 30-12-2012, 23:18:38
Pa načelno je u pravu. A drugo je što je Jevtropijevićka, sirota, tako dobra u duši. Dobra u duši i dokona.  :lol:

Dodajmo i to da je Vladeta Jerotic opravdano odsutan.  :lol:
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Mme Chauchat

Quote from: Karl Rosman on 30-12-2012, 23:25:18
Quote from: Father Jape on 30-12-2012, 23:18:38

Dodajmo i to da je Vladeta Jerotic opravdano odsutan.  :lol:
I glupa! Slobodno recite, i glupa!  :cry: 

@Plut ni poljupci ne pomažu! Samo batine!

Plut

Kimura

Vidi sad! A meni se čini da je Jevtropijevićka učestvovala u radionici.

scallop

Pa, evo da se javim iz Vicksburga. Ovde je general Grant dobio jednu od dve najvaznije bitke u Gradjanskom ratu. Dobra strana je sto je net za DZ, tako da cu da se javim i sutra ujutro, odnosno, kad u BG bude 14-15h. Da bude u ovoj godini.

Zabavno je sto se dvojica vickastih bave planiranjem, a ne planinarenjem. Ako nam Boban ne servira ZS 20, Radionica ima da rikne. Sa druge strane, ako stigne ZS 20, ja cu da otvorim topik TABAK PRICA, a to je prica na 16 strana i idealna za objavljivanje u ozbiljnijim casopisima. Nase kratke price su za objavljivanje u novinama, a ne znam koje se novine danas time bave. Sve ono sto vam pripoveda Loni je bez imalo znanja sta je pisanje i objavljivanje. Da ne naglasim da je decembarsko kolo prvo u dve godine sa ispod 10 prica.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Sve te komentare shvatiti ozbiljno samo u zatvorenom sistemu ZS, gde se nastoji stvoriti lepu, visoku književnost.
Situacija na terenu je sasvim drugčija. Pokušajte kačiti svoje radove pred neko šire čitalaštvo i bićete iznenađeni.Ujedno time odgovaram Kimuri zašto nerado komentarišem priče ovde, sve to uz optužbe "da ponižavam učesnike radionice" izrečene od strane zna se koje princeze. Bolesno.
Ne osećam se merodavnim da utičem na bilo čiji razvojni put; ograničio sam se na lične impresije za koje me opet rojalstvo prkcmoka optužuje da nisu dovoljno dobre za njenu radionicu. Bolesno 2.
Dakle, većina priča valja za širi čitalački publikum, može da ide u neke novine ali zbog velikog izbora ići će samo najbolje.
Kao u ZS 20. Nekome idu po dve priče, nekome jedna... uprkos boljem proseku.
Već sam i zaboravio na ZS 20 dok Scallop nije napomenuo; moram proveriti da nisam negde dao priču?

Dobro je, nisam (još) :)

Hrundi V. Bakshi

Kvalitet priča sa Radionice nije ispod kvaliteta bilo čega što se, u tom obliku, u Srbiji objavljuje. I to kažem pri stanju koje se može okarakterisati kao "nadrkaniji nego obično", problem je što imamo bočne vetrove, zauzdavanja i često pogrešna usmerenja kojih se učesnici bespotrebno drže. Dva su problema, između ostalih,  uočljiva:

1. Mnogi nemaju karakter pisca, nisu posvećeni tom pozivu, ne misle kao pisci, već sve ovo smatraju "zabavom, dobrim druženjem i ubijanjem vremena". To je nepošteno. Kada kažem pisac, ne mislim pod time biti objavljiban, to je sranje.

2. Uticaj prevoda Anglo - saksonske književnosti, što se očituje u lošem baratanju sopstvenim jezikom. Umesto da se trude da pišu kao Crnjanski, mnogi se trude da pišu kao tamo neki Den Simons.

@Loni

Nemam ja ništa protiv tebe, samo stojimo na različitim stranama spektra komunikacije, do koje je tebi stalo i kojoj pridaješ preveliki značaj. Ta "dobra komunikacija" je i dovela do pada kvaliteta priča, do apatije, a na to sam upozoravao - svi novi učesnici koji su se pridružili, shvatili su Radionicu kao mesto za zajebanciju, videvši, iz kruga u krug, da se tu obilato zajebava, i naravno, zajebavanje je preuzelo primat nad analizom priča, nad razgovorom o njima. Ako želimo dalje, treba da budemo, figurativno, na "marš u pizdu materinu", to je dobar put da prevalimo kamen preko svoje sujete, da shvatimo da smo ovde da pišemo i čitamo, a ne da "budemo dobri virtuelni drugari". 

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Mene danas ceka jos osam sati dobre voznje kroz Mississippi, Louisianu, Arcansas i Oklahomu, a pickaranje cu da ostavim za sutra.

M.M

scallop

Sto volim kad je Hrundi konstruktivan. Nadru mi reminiscencije, pa bih odma' pristao. Pocnem od Beare, Stankovica i Crnkovica, pa nastavim sa Cajkovskim, Horvatom i Boskovom. Pa, ako naredim dobar centarsut, onda u zavrsnicu pustim Ognjanova, Mitica, Vukasa, Bobeka i Zebeca. I vergl-vergl-vergl. xfrog

Hrundi V. Bakshi

Quote from: pokojni Steva on 31-12-2012, 11:26:26

Šta, bre, figurativno?!

Da veruješ u Boga, sad bi ti rekao vaskrsni, treba nam jedan Ljuštikin na Radionici. I zaista, dokle nameravaš da budeš mrtav?

@Gospodine Scallop

Ukoliko ste u mogućnosti, ponesite iz Država jedan kvalitetan gel za kosicu, za Miljana.

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 30-12-2012, 12:49:15
Sad, mene zanima da li je D. nešto naučila, da li je odmakla od spisateljskog početništva i da li namerava da popravi komunikaciju sa čitaocem (kao najbitniji element uspešnog stvaralaštva)?

Svakako. Nekad davno.

M.M

Vidi ga ovaj Birdy Num Num, vidovit postao u međuvremenu, pored toga što sjajno skida stilove i jako dobro koristi wikipediju. Dobro za njega. Birdy Num Num, da si ti nama živ i zdrav, prva stvar koju je Scallop kupio kada je stigao u Ameriku bio je Goldwell extra strong gel Lagum Jam za mene.

Džek

saturnica

Quote from: Miljan Markovic on 31-12-2012, 16:53:13
Vidi ga ovaj Birdy Num Num, vidovit postao u međuvremenu, pored toga što sjajno skida stilove i jako dobro koristi wikipediju. Dobro za njega. Birdy Num Num, da si ti nama živ i zdrav, prva stvar koju je Scallop kupio kada je stigao u Ameriku bio je Goldwell extra strong gel Lagum Jam za mene.
Miljane, smijem li ja doc i najnjeznije ti utrljat gel u kosu? xremyb

M.M

Džek

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 31-12-2012, 17:28:24
Vidim, biće trljanja :)  :|
Lako tebi. Vi tigrovi iz porodice macaka, vama gel ne treba.
Dlake vam se samoinicijativno nakostrijese bez pomagala. :twisted:

Hrundi V. Bakshi

Oho, maneken zna i da sastavi rečenicu, ja dosad mislio da nije uznapredovao dalje od korišćenja smajlija, zaista je evolucija čudo. Vidim da je i "ljubav" koju je prema meni pokazivao smajlijima, onako iz zadnjeg reda, sada uznapredovala, pa mi čak i tepa. Uzgred, ako uvaženom gospodinu Scallopu na carini oduzmu gel, ne brini, kada seledeći put budeš plodio neku seljančicu, a ti sačuvaj malo sperme za kosicu, kažu da daje dobar sjaj, a i lekovito je.

Džek

Zar postoje tigrovi van porodice mačaka?  :shock: :)

Ne nakostreše se samo dlake bez pomagala... ups!  :oops: xrofl

Ajde, ajde, živa i zdrava bila, saće nova godina, gora nego stara. Kad je dernek, nek i poljski klozet gori!  xcheers

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 31-12-2012, 17:53:23
Zar postoje tigrovi van porodice mačaka?  :shock: :)

Ne nakostreše se samo dlake bez pomagala... ups!  :oops: xrofl

....a to ja samo zato da te navucem da sam kazes, da ne moram ja.

sretno i tebi Tigre u Novoj! xcheers

Josephine

ooo, hrundi je malo (više) ljubomoran na našeg manekena.  xremyb

M.M

Birdy Num Num, vidim da si dobro informisan o tome ko sam, što je lep osećaj, moram priznati. Za jednog provincijalca, mogu da kažem da sam uspeo. Što se tiče kvaliteta moje sperme, moraću da te rastužim i da te obavestim da je jako kvalitetna. Dokazano. Pravim lepu decu. A, ako moja sperma može da pomogne kvalitetu moje kose, ne brini, neću se ustezati da je upotrebim.
Ovde ću stati, ne želim da se spuštam na tvoj nivo, gospodin sam čovek isto kao i Scallop.

Hiperhik

Džek

Naravno, pred doček da se posluša šta lik komanduje, tako da blistamo sve u 16!:
(Posvećeno Miljanu i našoj Fb prepisci, uz sve najbolje u sledećoj godini :) )

UMIJ SE

M.M

Džek

Hrundi V. Bakshi

@D

Plašim se kako me dobro poznaješ, jebote.  :mrgreen: Ja sam za njega Alen Delon iz najboljih dana, samo slabo poziram kao ovaj seoski (kvazi)jebač. Dokle si stigla sa skidanjem? I skidaš li se uopšte?

@Miljane

Daleko si ti od bilo kakvog gospodstva. Da si gospodin ne bi se šunjao i smajlijima odobravao dok su drugi u svojim postovima lajali na mene. Gospodine. Tu počinje i završava se moja informisanost o tebi. Ti si samo još jedan licemerni račundžija. A ja sve pamtim, i ne propuštam da vratim. Ima ih još na tapetu... A o kvalitetu sperme porazgovaraj sa gospođicom iz ustašije, i reci joj da Srba ipak nema na Severnom polu, jer, eto, "oluja" nije bila dovoljno jaka, da ih čak do tamo oduva. I pojebi je dobro.

Sad vas pozdravaljam, pošto vidim da ste se raznežli pred slavlje, poželeo bih vam srećnu Novu godinu, ali ja to ne slavim, pa ćete biti uskraćeni za izlive moje ljubaznosti.

M.M

Birdy Num Num, pamtim i ja. Ne brini, a za tebe sam Gospodin.

Josephine

Quote from: Hrundi V. Bakshi on 31-12-2012, 19:33:45
@D
Plašim se kako me dobro poznaješ, jebote.  :mrgreen: Ja sam za njega Alen Delon iz najboljih dana, samo slabo poziram kao ovaj seoski (kvazi)jebač. Dokle si stigla sa skidanjem? I skidaš li se uopšte?

ma ti samo laješ, a ne ujedaš

Hiperhik

:x :x

Poslednji pokusaj:

Ljudi, Nova..

..idite bre na pivo negde, a?

xcheers

Loni

Quote from: scallop on 31-12-2012, 02:33:32

Zabavno je sto se dvojica vickastih bave planiranjem, a ne planinarenjem. Ako nam Boban ne servira ZS 20, Radionica ima da rikne. Sa druge strane, ako stigne ZS 20, ja cu da otvorim topik TABAK PRICA, a to je prica na 16 strana i idealna za objavljivanje u ozbiljnijim casopisima. Nase kratke price su za objavljivanje u novinama, a ne znam koje se novine danas time bave.

Scallope, vi kao da još živite u vremenu kada je samo slovo NA PAPIRU imalo važnost.
Pa valjda i ELEKTRONSKA objavljenost nešto znači.

U Americi pogasiše se silni časopisi, ali zato par hiljada blogera postaše zvezde sa milionima pratioca.

Ne možemo prevideti da od neta više ništa neće ostati isto.
Nemojte biti sigurni da je 1000 knjiga u 1000 privatnih kuća značajnije od večnog zapisa na netu, dostupnog svima.