• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 4 - april 2011 - PRIČE, rezultati i komentari

Started by Boban, 03-04-2011, 00:39:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Mislim da Mića nije pisao krug? Uh, al bi mi bilo drago da je Mića.  :lol:

Doduše, bilo bi mi drago i da je Mušet. To bi značilo da su žene opet u vrhu. :)

Mims

Quote from: lilit_depp on 10-04-2011, 10:39:45
Pa vidi, ovo je najprimetniji pomak u dosadašnjoj istoriji radionice! :)
Moram to da istaknem!  :lol: :lol:

wow, Stipane, ovo je definitivno pomak. Sveo si patetiku na svarljivu meru, samo još da oživiš prideve, ili da ih sahraniš!
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Stipan

Mislim da na svojoj rečenici mogu da poradim - baš kao i ti na svojoj. Ne sumnjam ja u tvoje motive.

Hvala Mims.

Josephine

Volela bih da mi napišeš šta treba da menjam u svojoj rečenici, Stipane. Nemoj tako suvo, hoću da učim. :)

Mims

Quote from: D. on 10-04-2011, 12:34:02
Mislim da Mića nije pisao krug? Uh, al bi mi bilo drago da je Mića.  :lol:

Doduše, bilo bi mi drago i da je Mušet. To bi značilo da su žene opet u vrhu. :)

Ne, glavni lik je ipak žensko; prvo lice koje nas uvodi u priču je samo lažni trag. Zato mislim da je autor u pitanju, a vidim da Mića nije glasao za ovu priču, dakle, hm hm.
sheep happens.

Stipan

Čekaj da još jednom pročitam priču Princezo - napisaću ti verovatno popodne ili sutra.

Josephine

Quote from: Mims on 10-04-2011, 12:42:13
Ne, glavni lik je ipak žensko; prvo lice koje nas uvodi u priču je samo lažni trag. Zato mislim da je autor u pitanju, a vidim da Mića nije glasao za ovu priču, dakle, hm hm.

Eh, kakav bi to Mićin povratak bio... :)

Albedo 0

Quote from: Boban on 10-04-2011, 10:08:13trebalo bi prvenstveno da se priča o tehnici

Ako je ovo meni upućeno, a djelimično i jeste, ja nikome nisam ni odgovarao ako mi je kritikovao tehniku (ja to i nemam, prva napisana priča u životu), tako su je kritikovali scallop, angel, Jevtropijevićka itd... Ali ako se prvenstveno priča o tehnici onda se moraš obratiti nekom drugom, onom (to jest onoJ) koji je sopstvenu kritiku proširio na oblasti o kojima pojma nema, a koje nemaju veze sa tehnikom.

Ja na tehničke primjedbe nemam primjedbi jer su osnovane.

Quote from: Jevtropijevićka on 10-04-2011, 11:09:08
Slušaj dete, daleko bilo da ja branim D. od tebe, ali ko čita Deleza, morao bi pokazivati nešto jače znanje gramatike sopstvenog jezika nego što ti činiš.

Slušaj ŽENO, ja ne vidjeh da je ovdje neko napadao priču PREMJEŠTAJ zbog LOKALIZAMA, pa hajde da se i meni ne zamjera tako nešto. ''Ne prdenjaj'' je dinarski lokalizam, i odnosi se prije svega na verbalno prđenje :twisted:

lilit

Mića valjda nije učestvovao u ovom krugu? A javlja mi se da je autor neko kome nick počinje na I. No, vrlo moguće da se varam.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Суба

Е, да-за ове сам приче гласао:

КЉУЧНА РАЗЛИКА
Залуд добра идеја која није добро реализована, а ова прича има и идеју и реализацију. Од свог "мрачног" почетка до духовитог краја позитивна. Писмено је, има само пар грешака у куцању, лако се чита. Право освежење. Него, због чега назив "Кључна разлика"?

ЖРТВА
Жалим што нисам имао више времена у овом кругу. Дефинитивно треба прочитати сваку причу више пута. Овој сам дао два бода а имам највише замерки. Прво, начин на који се личност брата обраћа сестри просто не стоји. Морало је бити бешње, свирепије, па чак и вулгарније. Мислим, "Признај да си поражена, раци да и сама прижељкујеш крај свом сопственом...", итд. Аааах...мора ли тако? Затим, недоследан крај. "Ко зна шта тај злотвор смера...итд." Па кога брига шта тај злотвор смера ако је затворен у санаторијуму. Та реченица би имала смисла ако би се расправљало о убици који дивља на слободи. Омануло се у реализацији добре идеје. И, хм, да-не видим да је ово баш испоштовало задатак писања из супротног пола. Упркос свему, увек има неке морбидне привлачности у описивању двоструких личности и осталих сајко-ствари, зато и гласах. Ако је аутор онај који мислим да јесте, види се напредак.

ИСТО ПОПОДНЕ, ИСТИ ДАН
Изузетно емотивно, пуно лепих описа. Има пар стварчица које бих другачије извео али ништа суштински битно. Прича ме је купила на прво читање, освојила на друго, упила на треће. Замерам вишак патетике, то је све. Свиђа ми се што тражи размишљање од читаоца, треба разгрнути маглу да би прича била јасна, бар мени.

ЈАЈЕЦА ТИНЕБИТАН
Хехе, Синтетика мајстор, провејава из сваке поре ове причице. Непобедив на свом терену. Волео бих да изађе из градске вреве, и заигра у гостима. Обећавам да ћу и ја за следећу радионицу изаћи из историје и писати латиницом. Елем, брзо. Јасно. Кратке реченице. Не сметају ми. Овај пут. Ко је уљез?  :lol:

ДАДИЉА
О, како сам се зајебао. О, како сам јој требао дати три бода. Следећи пут нећу ни гласати не будем ли одвојио два цела дана за све приче. Школски пример свима нама како се пише прича до 6000к.

Mme Chauchat

Quote from: Bata Trokrilni on 10-04-2011, 12:45:40
Quote from: Jevtropijevićka on 10-04-2011, 11:09:08
Slušaj dete, daleko bilo da ja branim D. od tebe, ali ko čita Deleza, morao bi pokazivati nešto jače znanje gramatike sopstvenog jezika nego što ti činiš.

Slušaj ŽENO, ja ne vidjeh da je ovdje neko napadao priču PREMJEŠTAJ zbog LOKALIZAMA, pa hajde da se i meni ne zamjera tako nešto. ''Ne prdenjaj'' je dinarski lokalizam, i odnosi se prije svega na verbalno prđenje :twisted:

Ne zameram ti ja lokalizme, nego gramatiku i pravopis, i ne u ovom postu, već generalno. I zameram svima mahanje teorijom kad im napadaju praksu. (Prdenjanje može da bude i simpatično kao izraz, zato sam i parafrazirala.)
A da si dete, jesi, možeš i babom da me zoveš, ne vredi ti.

Mims

Quote from: lilit_depp on 10-04-2011, 12:50:49
Mića valjda nije učestvovao u ovom krugu? A javlja mi se da je autor neko kome nick počinje na I. No, vrlo moguće da se varam.  :lol:

Pa ne znam da li je Mića učestvovao, vidim da je glasao. Vidiš, mogao bi da bude i i***a.
sheep happens.

Josephine

Albedo 0

šta bre generalno, ja brzo kucam, tok svijesti, šahbaz, ne osvrćem se na prolaznost pravopisa, pisma se mijenjaju ali Bata je konstanta, a rekoh već da kritiku prakse nisam nikome zamjerio u istom postu u kojem je i odgovor tebi, ali nije moja praksa napadana pa je nisam ni branio. A Bata je vječno dijete, tu nema spora, u tome leži njegova moć. Prvo je bila kamila, pa se pretvorila u lava, a posljednja ubermensch transformacija je dijete.

Josephine

Quote from: Bata Trokrilni on 10-04-2011, 12:45:40
...

A ti, mali, da se nisi usudio da svoje nevaspitanje demonstriraš na Jevtropijevićki. Valjaj se u (nepismenom) blatu sam.

Nastaviš li sa prdenjanjem, pokrenuću inicijativu da se tvoje nekonstruktivno i parazitsko prisustvo izbaci sa radionice glasanjem.

SuperSynthetic

Isto popodne isti dan - Celu sam je pročitao tek kad sam skapirao da je stipanova. Prvo me je odbio bajkoviti stil. Moja greška.
Kod Stipana generalno je audio tih - bajkovit ali zato je odvrnuo dugme za intenzitet boja, pa se one prelivaju.
U ovoj priči je utulio malo boju na početku ali kasnije opet preliva.
Sadržaj je ok. Našao sam sebe. Lazareva Subota mi je slava,a sa Mirjanom imam višegodišnju situaciju. Da li je ova priča proročanstvo? Kakvo? Jel da bežim?
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Albedo 0

ne prdenjaj, siguran sam da te nema metar i ćevap sve sa štiklama. Evo sad, opet je kao Bata taj koji bi da verbalno kresa Dušicu...

Stipan

Pojuriće Mirjana, Sintetik. Divlja i slobodna. Kao i neke ovdašnje Princeze...

Stipan

Albedo 0

Stipane, da nisi ti previše Apatinskog procesirao juče, a? Hajde dosta ove retardirane kvazisolidarnosti, nisam te dirao, prošetaj iza ambara i vidi da li sam tamo. Pri tom upamti da se nisam ni obratio dotičnoj već je stvar sasvim obrnuta, saberi se čovječe...

SuperSynthetic

JaJeca  TiNebitan -  Priču o uljezu načinjemo sa onim tipom koji joj je dao mobilni pa ne može da ga se otarasi. Prekršila je princip koji je naučila od Srđana. To sam ja. Stavila je ličnost iznad principa. Stavila je tipa ljubomornog smarača iznad principa da nikoga ne dovodi kući. Uljeza je dovela u kuću. Dakle uljez je onaj koji je ispod principa u trenutku kada ga stavimo iznad.
Po toj logici i ona je uljez kada dođe kod mene ali moja široka duša (plus sam pametan i lepo pričam) je stavlja iznad principa to jest ona mi postaje glavni princip - Jelena. Postaje ličnost i pred samom sobom. Nije više samo profil sa facea.
Razvodnjio bih priču da sem detaljisao ali malla stvarno ima profil na faceu koji se zove JaJeca TiNebitan. Ona ga je napravila. Nisam to ja izmisllio da bi je zezao.  

Stipan

Bato, Apatinsko mi je omiljeno i nikad ga ne procesuiram previše. Tvoje rasprave su tvoje rasprave i nisam nadležan da ti izigravam tatka.
Samo jedno sam hteo da kažem - biraj reči koje koristiš. Ovde se sastaju kulturni ljudi.

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 10-04-2011, 13:38:33
Ovde se sastaju kulturni ljudi.

"Хоћемо ли да пијемо к`о стока или к`о људи?"
"К`о људи..."
"Е, ондак, ја нећу са вама!"
:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

SuperSynthetic

Plut

Quote from: lilit_depp on 10-04-2011, 12:50:49
A javlja mi se da je autor neko kome nick počinje na I.

Mislim da se ne varaš, ako nas B nije lagao. A i tog na "I" nema pa nema, mudro ćuti i čeka... :)

Stipan

Savajat Erp

Stipan

Savajat Erp

I wish...или што би рекао наш народ - кам` пусте среће! Због пласмана, првенствено :)

Stipan

scallop

"Ključna razlika" je, u izvesnoj meri, takođe manifest. Onima koji u toj reči vide veće nego što ja vidim, izvinjavam se. Pisac uvek piše iz svoje perspektive, ali se dobar pisac trudi da tu perspektivu ne natura. Negde u pozadini priče "Ključna razlika" se nalazi opravdavanje neuravnoteženog mesta žene i muškarca. Ivicin fazon ne ide u tom pravcu i ako je to njegova priča, onda je debelo promenio stav. Jes' da se pominju konji, ali ni Mića nema taj odnos prema ženama. I, postoji detalj o "6000 zdravih prasića" što ukazuje na nemaran odnos prema tačnosti iskaza. Za pisca je bitna samo muško/ženska pozicija kako je on vidi.

Savajat je dao 3 poena priči, te je sigurno nije napisao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

SuperSynthetic

Ja sam je napisao pod drugim nickom. Kad bi se zezali.

Mme Chauchat

Ja sam mislila da su te hiljade plod genetske modifikacije, Monsanto svinja takoreći :) a da bi za normalno prase to bilo stravično, bi, bi.

scallop

Tropijevićka, kad je SF u pitanju ide se na razumno poverenje ili na objektivno obrazloženje. Kad su ovakve, ofrlje tvrdnje u pitanju, jasno je da apsurd ima za cilj samo zabezeknutost.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

SuperSynthetic

6.000 prasića. To samo majka može da voli. I mesožderi.

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 10-04-2011, 14:04:27
Eto, a ja pomislio da mudro ćutiš...

Нико ме није оволико прецењивао као овај Стипан :)...истина је много гора кад је ауторство у питању.

Stipan

Savajate, ja te cenim više nego što ti to misliš. Ali kad je neko lenčuga...

Plut

SuperSynthetic

Savajat Erp

Plut

Savajat Erp

Джон Рейнольдс

Pročitao sam "Ćuti tiše" i ta priča je u duhu naslova, čista folirancija. Setio sam se (pun intended) gde sam prvi put prekinuo čitanje, kod trenutka kad se gospodin Zarić priseća dobih stvari, pa pomisli - nisam tukao ženu. Ako je zadatak priče bio da se pisci identifikuju s likom suprotnog pola, onda ova priča to nije uradila jer je očigleno reč o ženskom pamfletarenju; pošto slabo pratim raspravu, ne znam ko je autorka, ali sam uveren da je neka od borkinja. "Dobro delo je to da nisam tukao ženu" ne samo što nema blage veze s muškim razmišljanjem, nego bih otišao korak dalje pa rekao da bi džangrizavi matorac mogao misliti baš suprotno, da je dobro što je tukao ženu, za njeno dobro, jer - recimo - kad ju je oženio bila je aljkavuša, pa ju je on doveo u red.

Ali to čak i nije moja najveća zamerka, već to što je priča prosto rečeno - dosadna. Nije stvar u tome što se ništa ne događa, već likovi nisu dovoljno inspirativni da uvuku u atmosferu (a čini mi se da je atmosfera bila cilj), jer jedini lik koji je iole opisan, Zarić, u startu odbija autorkinim predrasudama prema muškarcima, pa ostatak priče "zvuči" kao mikrofonija koja je u laganom fejdautu, gde je završno pitanje višak koji ne donosi ništa i deluje kao neki afterthought, kao dosnimljena scena loše epizode Zone sumraka ne bi li se u poslednjem trenutku dodalo na atmosferičnosti.

A sad, spetakl. Pročitaću Batinu. Iskreno rečeno, sve vreme sam mislio da je Žrtva njegova, kad ono priča koja me je podsetila na Kripla, pa sam poterao dalje. :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Ma uzalud ti je to muško pamfletiranje u komentarima. Gotovo je, mleko je prosuto, Sagitu smo prožele feminizmom! Mi, sagitaške borkinje, svečano se zaklinjemo (mogle bismo i krvlju, šta kažete devojke?) da nećemo odustati u ovoj borbi za promociju ženskog pamfletizma i snage! Women power (!) and so on...

xrofl  xcheers

Джон Рейнольдс

You're a funny gal.  :)

I'm gonna kill you last.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Plut

Ne slažem se sa Džonom po pitanju premišljanja gospodina Zarića (umesto "gospodin", svaki put u sebi izgovorim "doktor", nikako mi nije jasno šta to moja podsvest zna, a ja ne) u vezi sa njegovom dobrotom.
Evo nekoliko premišljanja:
Ne znamo odakle potiče gosn Zarić, možda iz nekog mesta u kojem je bilo normalno tući ženu, a on to nije radio i, shodno tome, ima pravo da misli dobro o sebi.
Takođe, u vreme (ne znamo koliko ima godina, ali pretpostavljam ne manje od 75 ili 80) kada je ovaj gospodin imao snage da bije ženu i kada je to bio čest slučaj, on to nije radio jer je smatrao da to nije dobro, pa opet ima razloga da o sebi misli lepo.
E sad, možda je želeo da je bije, ali je živeo u svetu u kom to nije bilo preporučljivo pa je nije tukao, a tek sada, u vreme njegove smrti i sve češćeg pominjanja rodne ravnopravnosti, borbe protiv zlostavljanja žena i sl. može slobodno o sebi da misli kao o dobrom čoveku.

Po meni je ova priča daleko od "čiste folirancije" i ne bih rekla da autorka ima predrasuda prema muškarcima.

lilit

Možda Džon ima predrasudu prema ženama?  :idea:  xrofl
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mims

John očigledno nije čitao priče koje su muškarci napisali u ovom krugu, pa nije video koliko tu ima neopravdanih muških glasova. Opet jednostrano gleda.
sheep happens.

Josephine

Quote from: Mims on 10-04-2011, 16:33:47
John očigledno nije čitao priče koje su muškarci napisali u ovom krugu, pa nije video koliko tu ima neopravdanih muških glasova. Opet jednostrano gleda.

Ma da, ali vidiš "normalno" je da se žene definišu kao majke, žene, sestre, ćerke muškaraca. Tako da oni misle da su sve ispravno i fer uradili. Ne gledaju oni jednostrano, oni su sasvim fer prema ženama... kao nečijim majkama, ženama, sestrama, ćerkama...

Što se mene tiče svako ko je tako opisao ženu je pao na testu imaginativnosti. Ti si, Mims, otišla u veoma dobar apsurd, ja sam otišla u vanpolne/vanrodne predele, a oni se još uvek drže starih, proverenih obrazaca. Čekam objavu autora/ki, pa da povežem sliku sa delima, ali već je unapred jasno da je malo žena ograničeno ustaljenim šablonima u pisanju.

:)

Джон Рейнольдс

Quote from: Mims on 10-04-2011, 16:33:47

Nisam, ali kakve to veze ima? Valjda se ocenjuje svaka priča posebno, a ne čitav krug u globalu, pa onda postoji opravdanje za jednu predrasudu zato što u nekoj drugoj priči, nekog drugog autora, postoji neka druga. Two wrongs don't make a right.

Ne da mi se ovih dana, zbog mnogo čega, da se borim s osamnaest priča promenljivog kvaliteta i zanimljivosti. Evo, uputi me na priču koju je napisao muškarac a smatraš da je žena prikazana s nekom predrasudom. Odličan je primer priča (dosadna do bola, inače, nisam uspeo da se probijem ni do polovine) onog lika koji opisuje grudi onako kako bi je muškarac opisao, spominjao sam je u osvrtu na "Pretvaranje muškarca u ženu" AKA "Unapređenje".

#Τζούτσε