• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Jelena Đurović - 30. FEBRUAR (2011)

Started by Boban, 27-09-2011, 01:33:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 21-10-2011, 11:11:29
Nego, da dodam da bih se i ja ograđivao od onakvog saundtreka,

Ma da, ali ti ne bi rekao "neka delo priča za sebe", pa se ograđivao i branio od muzike koju, očito, poznaješ, čim si je opisao. A onda i rekao "neprijatno mi je da se hvalim", pa dao fejk intervju u kom bi sebi dao priliku da se opravdaš, istakneš svoje političke stavove i "knez-mihajlovsko" poreklo, pomeneš zaslužne i na kraju se fotografišeš golih nogu i sisa (ovo poslednje možda i bi  :mrgreen: ).

Nemam ništa protiv, ali brate, sestro - ćuti onda i slikaj se gola, intervjuiši se, pročitaj Poslednjeg Srbina do kraja, upoznaj opus svog urednika i izdavača, kaži nešto više od "roman mi se dopao" i jednostavno ne foliraj urbanost.

Nije iskreno nastupila, ali koga briga za to... Nisam ni mislila da će ova rasprava ovako daleko da dogura. Htedoh reći reč-dve, uglavnom o potrebi da se žene reklamiraju "lepotom i šarmom"...

Meho Krljic

Mislim, ja sam potpuno protiv toga da se žene bave kreativnim radom, da ne bude zabune  :lol:

Ali sad bez sve šale, sve to kako pričaš može a ne mora da bude ali ne bih davao nikakve sudove o autorki jer me mnogo više zanima delo. Mislim, nije da me delo MNOGO zanima ali daleko više od autorke. Ako je napisala dobar roman, ništa od nabrojanog mi ne smeta. Ako nije, ne bi pomoglo ni da je najdivnija žena ili muškarac na svetu.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 22-10-2011, 00:13:17
Mislim, ja sam potpuno protiv toga da se žene bave kreativnim radom, da ne bude zabune  :lol:

Ma hajde, Meho, ne foliraj se sad ti.  :lol:

Tu uopšte ne postoji izbor čovek ili delo. I čovek i delo. Ja joj knjigu nisam pomenula, jer je nisam čitala. Sa druge strane, mene zanimaju ljudi u javnoj sferi Srbije. Zanimaju me i vrednosti koje promovišu. To jako volim da posmatram...

Kao što rekoh, nisam mislila da će ova rasprava otići ovako daleko.

Kunac

Danas sam u Beopolisu zatekao Jelenu na stolu.
"zombi je mali žuti cvet"

Josephine

Šta ćeš. Neprijatno joj je da se hvali.

Alex

Ova simpatična devojka je sigurno napisala simpatično romanče.

A ni soundtrack nije loš.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Josephine

Meho Krljic

Naprotiv, užasan je. Ali ni to ne znači da je roman loš.  :lol:  Mada možda jeste. I dalje rezonujem da Boban ne bi stao iza nečeg što je smeće.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 22-10-2011, 10:37:34
I dalje rezonujem da Boban ne bi stao iza nečeg što je smeće.

I ja.

Ali da se razumemo, nisam rekla reč-dve o romanu, več o jednom drugom njegovom aspektu - marektingu. Jer, vidiš, Meho, pisac u roman unosi svoje stavove i vrednosti, manifestuje lične percepcije sveta i crte svoje ličnosti. Dopustim sebi da ponekad intuitivno osećam svet. Otud moja reakcija. Možda roman stvarno nije loš, možda je odličan; ali ja ne želim da mi se u romanu stvari prezentuju onako kako se prezentuju oko romana (govorim o finim nitima koje čine potku kao pozitivnih vrednosti, o kvalitetu i porukama)...

Uostalom, nisam ja kriva što se ne priča o romanu, već o njenoj fotografiji i intervjuu. Tako je sama postavila stvari.

Meho Krljic

Ali i ja sam rekao da me marketing ne interesuje i da je Kunac actually, u pravu, bilo bi bolje da raspravljamo o samom romanu. Doduše, pošto sam ja suviše lenj da bih ga čitao bolje da šutim.

Josephine

I ja mislim da je Kunac u pravu. No, o njemu je i meni bolje da ćutim, jer ga nisam pročitala.
Sa druge strane, rekla sam da sam imala nameru da napišem jedan post o marketingu. No, kako je priča potekla u tom smeru, smatram da nisam kriva, već je spisateljica postavila stvari tako da se priča oko romana, a ne o njemu. Marketing je zajebana i osetljiva stvar.

Meho Krljic

Ma, dobro, markting je ovde odradio svoj posao, sigurno ima ljudi koji će sad pročitati roman a nisu imali nameru. Cilj opravdava sredstvo i sve ono drugo što je Makijaveli napisao u svom satiričnom delu "Vladalac".

Josephine

Ma ok, znam ja da trenutno promovišem roman pisanijama ovde i da se to kosi sa mojim principima koje podržavam u samom topiku, te da upadam sebi u stomak. Sa druge strane, ima sve ovo i negativne efekte. Oni se osećaju onda kada neko poželi da bude shvaćen ozbiljno, kao osoba od integriteta i literarnog autoriteta. Onda uvek iskaču ovakve fotke, iza kojih ne stoji nikakav stav (da me ne razumeju pogrešno, imam i ja svojih golšavih fotki; ali one ne reklamiraju ništa, a ja volim da verujem da ih podržava stav - feminizam, protest, štagod). Samo površna reklama.

Meho Krljic

Ali ja ne znam da li iza golotinje ima ili nema stava - nisam čitao roman!!!!!!!!

Josephine

Stipan

Quote from: D. on 22-10-2011, 11:01:00
(da me ne razumeju pogrešno, imam i ja svojih golšavih fotki; ali one ne reklamiraju ništa, a ja volim da verujem da ih podržava stav - feminizam, protest, štagod).

GDE?!

Boban

ma to D. nema pojma šta su golišave fotke...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Dopustite to nama da procenimo.

Nego, da podvučemo da ne bi trebalo da nam je bitno da li autor ili autorka na promociji pokazuje nogu ili sisu ili je zabrađena/ krije se iza paravana. Mi smo ovde zbog bezinteresnog uživanja u literaturi!!!

Josephine

Dopustite nama da to procenimo.   :lol:

pokojni Steva

Imal neko muda da postavi ovde dva tri pasusa iz knjige? Mislim, rado bih se i ja ujedao sa vama :-)
Ako ćemo da je do 'stajlinga', dotična stvarno odbija od apetita i ne zrači baš nečim obećavajućim.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mica Milovanovic

Čudi me, Stevo, da ti je, posle tolikog obitavanja na ZS, potreban nekakav tekst da daš svoj sud. Ta ravnica, to prostranstvo, ipak deluje na ljude...
Mica

Stipan

Meho Krljic

Pa, da li su golišave. Mislim, teško je proceniti bez gledanja.

Stipan

Pa u tome je poenta! Lepo sam pit'o - GDE?!

Meho Krljic

Pitanje koje treba da postaviš je šta ti treba da uradiš da dobiješ te slike.

Father Jape

Batalite golotinju, nego recite vi meni gde ona navodi taj soundtrack?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Gaff

Quote from: Meho Krljic on 22-10-2011, 13:17:06
... Mislim, teško je proceniti bez gledanja.

Svašta!

Pa ocenjujemo knjige bez prethodnog čitanja... možemo valjda da procenimo i stepen 'golišavosti' neke slike na neviđeno?!  :lol:
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Josephine

Stipan

Meho Krljic

E, bre Brate Đape. Prva strana topika.

Quote from: Boban on 06-10-2011, 21:42:55
Još dve nedelje do promocije...Upoznajte se sa soundtrackom romana, pesmama uz koje se odvija radnja knjige "30.Februar":

1. Don't fear the reaper – Blue Oyster Cult
2. This must be the place I waited years to leave – Pet Shop Boys
3. How do you sleep? – John Lennon
4. Darklands – Jesus and Mary Chain
5. Under my thumb/Play with fire – Rolling Stones
6. Reality – Richard Sanderson
7. Triput sam video Tita – Đorđe Balašević
8. Original sin/I want love – Elton John
9. Everlong – Foo Fighters
10. Karma Police – Radiohead
11. The Sound of Silence – Simon and Garfunkel
12. Wake me up when September ends – Green Day
13. You are the everything – REM
14. Like a friend – Pulp
15. Candy shop – 50 Cent
16. Black – Pearl Jam
17. Rape me – Nirvana
18. Against all odds – Phil Collins
19. Tonight tonight – Smashing Pumpkins

I da se razumemo, ima ovde lepih pesama.. Ali ima i Fil Kolins.

Meho Krljic

Quote from: Gaff on 22-10-2011, 13:25:48
Quote from: Meho Krljic on 22-10-2011, 13:17:06
... Mislim, teško je proceniti bez gledanja.

Svašta!

Pa ocenjujemo knjige bez prethodnog čitanja... možemo valjda da procenimo i stepen 'golišavosti' neke slike na neviđeno?!  :lol:

I nismo ocenjivali knjigu, nego autorku. Valjda!!!

Father Jape

Ih, pa propustao sam ja i ociglednije stvari. A, pa dobro, cetvrtina do trecina je legitimno dobra.

A Stipane imas nesto malo skoro pa obnazene D. da Najboljim fotkama; nije u redu sad da ti drugi muskarac i konkretne linkove trazi.

Gaff

Nadovezao sam se delimično i na Mićin post. Onako uopšteno... ne konkretno za ovu knjigu.

Quote from: Mica Milovanovic on 22-10-2011, 13:15:07
Čudi me, Stevo, da ti je, posle tolikog obitavanja na ZS, potreban nekakav tekst da daš svoj sud. ...
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Stipan

Ma ne treba Jape, to ja nju samo malo zezam, tek da joj vratim stare dugove...  :lol:

Josephine

ocenjivali smo mareketing za koji je zasluzna autorka. cisto da ne bude zabune koju meho unosi. :) ja sam za iskrenije predstavljanje u javnosti.

Meho Krljic

Ja uneo zabunu??? Pa ja sve vreme oštro podvajam autora i delo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A ja nisam nužno za iskrenost, već za dobru predstavu!! Ipak živimo u društvu spektakla.

Josephine

a sto bi ti podvajao autora i delo, kada to ne radi ni autor vec delo reklamira fotkama svog tela?? autorka ocigledno ne zeli da se to odvaja, zato i komentarisem.. sa druge strane, dobra predstava nije fejk predstava koja vredja inteligenciju potencijalnih citalaca

Boban

Za prva tri dana prodato 45 primeraka krajnjim kupcima... praktično iz mojih ruku, ne računam po knjižarama.
S obzirom da ima domaćih pisaca sa izdatim knjigama pre godinu-dve koje do danas nisu otišle u toliko primeraka... ne znam šta da vam kažem povodom marketinga.
Evo, D. se malo time bavi pa može da me ispravi ako grešim: "Marketing ima za cilj da se roba proda, a roba će se svojim kvalitetom izboriti za mesto koje joj pripada."

Stipan

Quote from: D. on 22-10-2011, 13:55:37
dobra predstava nije fejk predstava koja vredja inteligenciju potencijalnih citalaca

Inteligencija čitaoca je ovde precenjen pojam. U ovoj igri se ne računaju oni koji će čitati, nego oni koji će kupiti...

Josephine

45 nije nikakav argument, dodjavola. samo toliko, rekao bi neko..
ma ja i ne govorim o kratkorocnim ishodima marketinga vec dugorocnim posledicama. da je prvo, ne bih je sve vreme reklamirala ovde.. fejk, fejk i neozbiljno

Father Jape

Sve dok je svesno fejk i namerno neozbiljno, ne mislim da je ozbiljno zamerati.

Boban

o, devojčice, 45 za tri dana je jeziv argument; veruj mi, ja prodajem domaću fantastiku od vremena kada si ti bila beba.

scallop

Najpre, da ne lupaš koješta.

Ed. Pardon, mislio sam na Bobanov post, a vi ste mnogo brzi. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

svesno fejk malo sutra.

45 x 10 je vec argument za odbranu marketinga

Meho Krljic

Ali kakve veze ima je li svesno ili nesvesno fejk? Niti mislim da mene ili ikog osim Bobana ovde treba da pogađa da li je prodato 45, 450 ili nula primeraka. To nema veze sa kvalitetom proze. A nas samo to zanima!!!!

Boban

Pitaj Radmila koliko je prodao svoje poslednje tri knjige.

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 22-10-2011, 14:16:06
Ali kakve veze ima je li svesno ili nesvesno fejk? Niti mislim da mene ili ikog osim Bobana ovde treba da pogađa da li je prodato 45, 450 ili nula primeraka. To nema veze sa kvalitetom proze. A nas samo to zanima!!!!

Da nas samo to zanima, svi bismo sad sedeli i čitali roman, mesto što meljemo ovde u prazno.  :lol:

Boban

Quote from: Meho Krljic on 22-10-2011, 14:16:06

ali pošto vi danima trkeljišete samo o marketingu a ne i o knjizi, onda i ja iznosim podatke koji nemaju veze sa kvalitetom knjige.

Meho Krljic

Kriv sam, priznajem. Evo šutat ću, for real this time.

Josephine

Meho, odvukao si raspravu u potpuno suprotnom pravcu od onog u kom je (kao) krenula (mada nisam imala nameru da krene).

Ja, kao potencijalna čitateljka ovog dela (a jesam, jer ga je Boban izdao) imam pravo da kažem da mi smeta što autorka daje fejk intervju i slika se poluobnažena radi marketinga. Mene to ne privlači, već me odbija, jer su sve šanse da je i nešto u knjizi fejk. Čak i da nije, i da je knjiga sjajna, osećam odbojnost. Takva sam. Autorka je sama povezala svoju prozu sa svojom pojavom i javnim rečima. U mojoj svesti to je sad neodvojivo, jer ja knjigu neću kupiti zato što je prikazala nagoveštaj sisa; naprotiv, to samo može da me odbije jer mi je dosta stereotipa u kom žene svoje knjige prodaju poluobnaženim fotografijama, pa se onda otvaraju teme "raspisale se dame". Ja to ne mogu ozbiljno da shvatim. Još jednom: takva sam.

Molim te, ne vuci raspravu u odbranu od napada na autorkinu ličnost. Nije tako. Reč je, po stoti put, o marketingu. Nije stvar u tome da odvajaš delo/prozu od autora, već marketing od proze. Ja odvajam, i zato kritikujem marketing...

Možda bismo i imali nešto suvislo da pričamo, da je autorka pročitala odlomak, ili da ga je Boban bacio ovde... To je marketing...

:)