• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Jelena Đurović - 30. FEBRUAR (2011)

Started by Boban, 27-09-2011, 01:33:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Josephine

Quote from: Boban on 28-10-2011, 11:05:05
Znam da ćeš ti ove moje reči protumačiti kao osvetu zbog toga što ti se knjiga ne dopada i što pišeš protiv nje i da ćeš se sigurno naduriti...

Ma joook... Možda zato što i ne pišem "protiv" knjige, već diskutujem. :) Istakla sam i dobre stvari u vezi sa njom.

Cripl avendžer me je pomenuo, nešto natuknuo o neobaveštenosti i "sviđizmu", pa reko da priupitam...

Koga briga što anđelina reč "vredi više od moje", po tvom mišljenju? Argumentacija stava je ono što se računa.

A to za pucanje dobrih ljudi... Ne smaraj i ne izmišljaj. Ko nema snage i živaca da diskutuje do kraja, dokaže mišljenje, ne treba da diskutuje uopšte.

crippled_avenger

Sad mi je glupo da kažem na kome je baziran Strahinja baš zato što sam uveren da je to toliko očigledno. Mislim da će već sledeći čitalac to uspeti da rastumači. Čim neko ko malo prati prati politiku uzme knjigu u šake, sve će se rešiti...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

angel011

Onda ostajem u neznanju, osim ako mi pošalješ PP...  xrofl
We're all mad here.

Josephine

Quote from: Boban on 28-10-2011, 11:05:05
Quote from: angel011 on 27-10-2011, 20:09:14
Pročitala. SF element mi je slabašan, ali mislim da autorki nije bilo bitno da ga razrađuje; služi samo tome da pokaže SPOJLER SPOJLER SPOJLER da bi Srbi nekog zajebali čak i kada im se ponudi ne samo fer, već fenomenalna pogodba, čak i kada je potpuno apsurdno nekog prevariti. Mada je to moglo i bolje.

Likovi spolja deluju površno; zapravo su sasvim od krvi i mesa, a tom predstavom površnog pokušavaju... Nešto. Da se uklope, da pronađu identitet, da nađu neki svoj komadić sreće - a njihovo sopstveno ponašanje ih sprečava u tome, pametuju i racionalizuju i nisu u stanju da slede sopstveno srce, sem tek negde na kraju, što bi nekima moglo da donese sreću u ljubavi (možda, eventualno, then again, maybe not), dok su drugi sjebani time gde žive.

Što se političkog dela tiče: bež'te, deco, u ovoj i ovakvoj Srbiji sreću naći nećete - možete izigravati ogorčene buntovnike, možete se "dobro udati", možete čak i pokušati nešto sa velikom ljubavi iz mlađih dana - šta god da uradite, ovde ste sjebani. Totalno. Nema pomoći. Ako, pak, odete odavde, postoji šansa da nađete neki komadić sreće za sebe, sve je krajnje neizvesno, nema tu bogatstva ni lagodnosti, ali neke radosti i neke šanse ipak ima.

Ovaj roman udara, bar mene. Udara baš gadno, drugačijim sredstvima, ali na sličan način kao Bakićev Novi Vavilon.

D. sada ću da ilustrujem šta ti radiš na svakoj temi pa i na ovoj.
Ovo gore je prikaz koji je napisala angel011. S obzirom na minuli staž i broj objavljenih tekstova u zemlji i inostranstvu, te po mnogo čemu drugom, njena reč ima realno veću težinu od tvoje.
Ali njen glas se jedva nazire od tvojih postova. Ti si dvesta puta ponovila svoje mišljenje koje ja ne sporim, ali si potpuno zagušila sva druga mišljenja, te većinu komentara privukla na sebe.
Ovo što ti radiš je etalon trolovanja. Uspela si da postigneš da se tvoj glas, realno manje relevantan nego angel011 čuje nemerljivo više i dalje i da stvorio utisak kod većine da je tvoj sud najvažniji. Marketionški ti si uspešnija, ali smaraš i zato dobri ljudi ovde pucaju i bune se protiv tebe. Znak sagite nije tek tako gomila slučajnih prolaznika na masovnom portalu pa je neophodno kokdakanjem skretati pažnju na sebe.
Sećaš li se da sam ti davno napisao: dođeš na temu, napišeš šta imaš i ideš dalje, kao što većina radi i kao što je angel ovde uradila, ali ne, ti se osećaš prozvanom da svakome odgovoriš i da pocrtavaš dodatno svoj stav.

Znam da ćeš ti ove moje reči protumačiti kao osvetu zbog toga što ti se knjiga ne dopada i što pišeš protiv nje i da ćeš se sigurno naduriti zbog nekih gore ispisanih stvari, ali obazri se malo unazad, sve ovo sam ti već više puta napisao na PP i sada ti pišem javno u iluzornoj nadi da će prava poenta nekako dospeti do tebe: nije potrebno da 200x ponoviš nešto da bi te ljudi čuli i razumeli. Nismo mentalno zaostali. Ne vređaj nas svojim nasilnim nametanjem sopstvenog stava koji je samo jedan stav, ne esencija i smisao postojanja.

Uostalom, ovo što je Anđela napisala nije prikaz. Nemoj da mešaš prikaze i žabe.  :lol:

Ghoul

Quote from: D. on 28-10-2011, 13:07:18Uostalom, ovo što je Anđela napisala nije prikaz. Nemoj da mešaš prikaze i žabe.  :lol:

:x :x :x :P xtwak xtwak xuss xuss :(
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

Pa hajde, Gule, dušo, objasni gde je u njenom "prikazu" argumentacija stavova? Zašto likovi deluju površno? Zašto je sf element slabašan? Zašto je roman udara?

Mislim, može B. da govori šta hoće, ali ja samo umem da diskutujem. Profi sam diskutantkinja. Ne puštam dok ne dobijem obrazloženje/dokaze/argumente. Ne moraju oni da se slože sa mojim, ali dajte malo istinskih rasprava...

Ume ona i bolje od čavrljanja...   :lol:

Stipan

Sirota Angel! Šta vam je sad ona zgrešila?!

Father Jape

Evo, ja ću bez otvaranja knjige da lupim da je Strahinja Čeda.  :lol:

Jesam dobio kolačić? -_-
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Milosh

Quote from: Stipan on 28-10-2011, 13:35:28
Sirota Angel! Šta vam je sad ona zgrešila?!

Zašto persiraš D?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Stipan

Quote from: Kunac on 28-10-2011, 09:20:34
Šta mačke misle o 30. februaru
Kittens And Cats Meowing

Ne persiram joj. Nije ona prva udesila Angel...

Kunac

To si, Stipane, nešto pogrešno povezao (mada mi je jasno zbog čega, radile su asocijacije). Ja visoko cenim mišljenje Angel 011 i nikada je ne bih "udešavao" ili šta već. Mačke su tu samo da opuste raspravu, a i simpatične su. Mazulje dlakave.
"zombi je mali žuti cvet"

Stipan

Pa i ja visoko cenim njeno mišljenje. Zato sam se i začudio tom potezu.

Kunac

Taj potez nema veze sa Angel, niti sam bilo kim drugim na bordu. Mačići su uvek dobrodošli da začine svaku priču. Bar ja tako mislim...

Milosh

Quote from: Kunac on 28-10-2011, 13:52:11
To si, Stipane, nešto pogrešno povezao...

Nije mu prvi put.  :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

scallop

Šta je sad ovo? LDP zavera? Otkud sad Kripl u ulozi književnog kritičara, kad znamo da u knjizi nikad ne vidi knjigu nego neki biposkop? Ovde fali Lidija da vidi kako izgleda hajpovanje politike na uštrb literarnosti, a da nema ni trunke levičarenja. Meni je od početka pomalo bilo jasno zašto se Boban upustio u ovakav projekat, nije mu prvina, ali je pitanje da li je obećao autorki da će ZS prigrliti njeno delo, pa će svi čitati ono što im na um ne bi palo inače. Nije mi da branim D., ona ne vidi da cilj neke rasprave nije rasprava sama, ali nekako je uvek između čekića i nakovnja, pa je svejedno da li se sama tu turi ili je navučena da postuje komentar koji bi bez problema, ali i bez očekivanog efekta, prošao u Emitoru. U svakom slučaju, cilj da se o tom nedelu govori je postignut, a oni kojima je muka od toga neka pokušaju da kroz tu lekciju prođu nepovređeni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Scallope, da li si pročitao roman?

pokojni Steva

Mačke su tu samo da opuste raspravu, a i simpatične su. Mazulje dlakave.

Juu! Pokvarenjak onaj matori!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Quote from: Kunac on 28-10-2011, 14:04:10
Scallope, da li si pročitao roman?

Ko si ti da mene pitaš da li sam nešto pročitao? Pitao sam te da li da čitam tvoj roman, a ti si već znao da mi se neće dopasti. Ovo što sad radiš je svinjarija, čitao ne čitao. Bolje nemoj da mi se mećeš pod noge.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Zašto da ne pitam? Da nije možda to neka uvreda? Ako Vi to tako doživljavate, izvinite mnogouvaženi gospodine. Nisam želeo da Vas deranžiram i stresiram. Daleko bilo!

scallop

Stipan

Quote from: Milosh on 28-10-2011, 13:59:44
To si, Stipane, nešto pogrešno povezao...

Nije mu prvi put.

Eto ti ga sad. A šta mi je i trebalo da se petljam gde mi mesto nije...

crippled_avenger

Ja nisam književni kritičar, ali ni Vi scallope niste pisac tako da smo na istom. :)

crippled_avenger

Inače, danas je promocija na Sajmu bila dosta zabavna, šalili smo se i pričali koješta u neformalnoj atmosferi a Melkor je saznao i ko je inspirisao lik Strahinje Markovića (nije Čeda, naravno). :)

Father Jape

E, dođavola. Za bolji guess ću morati da kupim i pročitam knjigu. <_<
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Quote from: crippled_avenger on 28-10-2011, 18:22:21
Ja nisam književni kritičar, ali ni Vi scallope niste pisac tako da smo na istom. :)

Nas dvojica nikada ne možemo da budemo na istom, jer si ti umišljeni kritičar, bez ikakvog prolaza u književnoj kritici, a ja sam kod najmanje deset različitih izdavača bio dobra opcija za objavljivanje što ti ne možeš ni da zamisliš. Ja povremeno pročitam na Sagiti tvoje filmske prikaze i prihvatljivi su onoliko koliko i svih onih koji znaju da se pozovu na par drugih filmova. Sumanute gluposti kad umisliš da u nekoj žvrljotini vidiš film realizuju se "malo sutra" i možeš da se igraš samo po ovom forumu.

crippled_avenger

Pa sto Vas ne objavise onda ti ozbiljni? :)
Inace, ja se slazem da nisam knjizevni kriticar, u svakom postu koji sam pisao o knjigama insistirao sam na tome da se u knjizevnost narocito ne razumem, po tome spadam medju retke na ovom Forumu, i pri tome stojim i dalje. Ali, kad krene takvo revolverasko razracunavanje sa mnom ne bi li se kao razoblicila neka mutna radnja, onda ne znaci da nemam recenicu koja Vas moze upucati.
Ja necu da ulazim u to kakav ste Vi pisac, ono sto sam citao mi se dopalo, ali nema potrebe da se sad jos odmeravamo i kao pisci, ovde smo se skupili kao citaoci...

Josephine

Vredi li sukob sa Radmilom radi odbrane klimavog romana, dragi Avendzeru?

Ako cemo pravo, jos ni onaj srpski prkos nisi objasnio.

A tek onaj "novi talas srpske fantastike"?

scallop

D. pogrešio sam. Kripl je prvo izjavio da se ne bavi književnom kritikom, a onda je nastavio svojim privatnim mišljenjem da ja nisam pisac. Nisam se ni ja smatrao piscem do treće-četvrte knjige, a posle sam se nekako navikao. Ako "Prosveta" iz osamdesetih nije ozbiljna kuća, ako to nije ni sovjetska antologija evropskog SF-a iz tih godina, ako to nisu svi časopisi naučne fantastike u bivšoj Jugoslaviji, onda da zatvorimo radnju. Fantastika kod nas ne postoji i samo nam se pričinjava. Važniji je LDP marifetluk koji će da podrže Kripl i Kunac.

Stipan

LDP je pod svoje uzeo i fantastiku?!   :shock:

Huh, vreme je da se posvetim mainstreamu...   :roll:

crippled_avenger

Quote from: D. on 28-10-2011, 21:01:03
Vredi li sukob sa Radmilom radi odbrane klimavog romana, dragi Avendzeru?

Ako cemo pravo, jos ni onaj srpski prkos nisi objasnio.

A tek onaj "novi talas srpske fantastike"?

Bolje pitanje za tebe D. vredi li sukob sa mnom radi Radmilovog napada na knjigu koju nije čitao? Koliko sam ja primetio, prvi je Radmilo došao sa mučkim potkačinjanjem i diskvalifikacijom, onako u sred posta, da ni ne primetim ako pažljivo ne čitam. Pa, čisto sam želeo da odreagujem da ne ispadne da provocira uzalud, da ne bude da ga niko ne zarezuje jer je star, talentovan ili zašto već... Čovek je svojim zalaganjem zaslužio da mu odgovorim. Ima nekih kojima ne odgovaram i njih znatno manje poštujem od Radmila.

Dakle, ako se Radmilo nije zamislio nad tim da li da se kači sa mnom da bi napadao jednu knjigu koja je u svakom smislu na margini njegovih interesovanja, zašto bih se ja upitao nad time da li da mu odgovorim?

Ako govorimo o `novom talasu srpske fantastike` koji u sebi ima politicku dimenziju, a ja sam se ogranicio na to, imas jedan moj raniji tekst na tu temu pa ga potrazi na netu ako te zanima detaljnije. Ukratko, u poslednje vreme pojavilo se nekoliko knjiga koje se bave fantastikom i kroz nju promišljaju razna politička viđenja ovog podneblja, to su BAKARNI BUBNJEVI Miomira Petrovića, POSLEDNJI SRBIN Bobana Kneževića, ČOVEK KOJI JE UBIO TESLU Gorana Skrobonje, KONSTANTINOVO RASKRŠĆE Dejana Stojiljkovića i ŠAHT Andrije Matića. 30. FEBRUAR je u tom smislu ne samo deo tog niza već dolazak sa jedne suprotne strane - to je knjiga sa elementima fantastike koju je pisao neko ko je politički aktivista, u ovim slučajevima je inače bilo obrnuto. Ovaj talas političke teme u romanima fantastike koincidira sa ulaskom ovog žanra u vrh bestseler lista (KONSTANTINOVO RASKRŠĆE) i ulaskom fantastičara u ponudu najmoćnijih izdavača (Alnari, Laguna) i konačno okretanjem pisaca koji nisu po vokaciji fantastičari ovom polazu (Petrović u pekićevskom ključu još od LISIČJEG LUDILA, Matić). Dakle, ovo jeste talas jer imamo nekoliko romana čiji se stilovi i teme prepliću, te knjige nastupaju u isto vreme, i u krajnjoj liniji menjaju stvari. Mislim da nema razloga da se ovo ne posmatra kao novi talas u našoj fantastici i da se 30. FEBRUAR uklapa u to.

Činjenica da SF element u 30. FEBRUARU nije izraženiji nego u Houellebecqovoj MOGUĆNOSTI OSTRVA ne znači da on ne postoji, ali isto tako reklo bi se da ni u jednoj od ovih knjiga tajna uspeha nije ni bila u tome kako su plasirale fantastični element već upravo kako su likovi profunkcionisali, osim možda u TESLI gde je meni ključni bio opis te drugačije, paralelne Srbije u kojoj radi i boravi Tesla. I ŠAHT je naravno izuzetak jer tu ništa ne funkcioniše.

E sad, kao što nas iskustvo uči fantastika ima inherentnu političku dimenziju, tako da se u ovom konkretnom slučaju konkretno radi o političkoj dimenziji koja ad hominem vezana za političke ličnosti, istorijske događaje, razne narative.

Konačno, ostaje srpski prkos. Pa prkos proističe iz mog čitanja u kome ja ne vidim da je Strahinja puki prevarant. Kako rekoh, to je pokušaj da se problem koristi kao instrument - da ne bude isključivo stvar koju treba rešiti, da se resurs pretvori u nešto što se permanentno može eksploatisati, to je stvar našeg, srpskog, odnosa prema silama, prema jačima, našem pokušaju da se ne ponašamo u skladu sa redom koji nam se nameće. Ovde je to nešto što je apsurdan problem koji nećemo spoliovati ali ja to ne tumačim kao puku prevaru.

Stipan

Quote from: crippled_avenger on 28-10-2011, 22:12:49
Čovek je svojim zalaganjem zaslužio da mu odgovorim. Ima nekih kojima ne odgovaram i njih znatno manje poštujem od Radmila.

Je l' da? Ovo postaje sve interesantnije...

angel011

Quote from: crippled_avenger on 28-10-2011, 18:24:37
Inače, danas je promocija na Sajmu bila dosta zabavna, šalili smo se i pričali koješta u neformalnoj atmosferi a Melkor je saznao i ko je inspirisao lik Strahinje Markovića (nije Čeda, naravno). :)

Jeste fina bila promocija, i baš mi je žao što sam stigla tek pred kraj.  :cry:

(ne samo zato što nisam saznala ko je inspirisao lik Strahinje)

Dobila sam i potpis autorke.  :-D
We're all mad here.

scallop

Jel' postaje interesantnije? Ja "mučki potkačinjem", a jasno napišem, da se jednoj knjizi organizovano daje mesto koje nikako nismo dali "Grotlu" Olivera Jovanovića, "Manufakturi 5" Adrijana Sarajlije, "Čuvarima severa" Nede Mandić-Spasojević, pa ni "Ministarstvu senke" Zorana Jakšića, koje su takođe bile prve knjige (osim Jakšića) u izdanju malih izdavača, angažovane na primereniji način od nekih drugih koje možemo svesti na svesno političarenje radi utiska na neku ciljanu publiku za koju su izdavači pomislili da postoji. Uključio sam se tek tada kada sam shvatio o čemu se radi, a istovremeno, na jednom drugom topiku imamo raspravu o odnosu literarnosti i ideologije u nekim delima koje smo godinama smatrali vrednim zbog literature, a ne zbog političkih stavova koje su zastupala. Da se ne misli da je trend koji si primetio u srpskoj fantastici ostao nezapažen dok ti i Kunac to niste primetili i naglasili, imao sam priliku da čitam još nekoliko sličnih rukopisa namenjenih fantastičnim viđenjima srpskog društva i političkih napora da se ne uradi ništa. Jedan od tih romana, koncipiran je kao chili con carne (mešavina gulaša i pasulja) epske fantastike (to čitaoci, valjda, danas vole) i otkrivanja ko je ubio predsednika Đinđića (to će tek da ih navuče). I dok pokušavam sagovornike da uverim da su ideološka opredeljenja imanentni deo pisca, pa samim tim i njegove namere u literaturi, vi nas suočavate sa nekom literarnom opravdanošću političarenja u fantastici. Potom, vas dvojica reagujete ličnim napadom, kao da ste pupčanom vrpcom vezani za Jelenu Đurović i njen literarni prosede.

Pa, Kriple, ako znaš da budeš pristojan i da argumentima braniš knjigu koju zastupaš, izvoli na topik gde je rasprava o tome u toku. Ovde me više nećeš dobiti, jer i ovakav moj prilog može da posluži nekim čitaocima da se opredele za "30 februar", daleko bilo.

Boban

D. ovo što ti radiš nije diskutovanje, nego smaranje... najlakše je uvek replicirati, to je duboko usađeno u tradiciji naših naroda (vidi priču: "Laž za opkladu".)

Radmilo, ko tebe sprečava da pišeš o knjigama o kojima želiš? Zašto ikome uskraćuješ pravo da komentariše šta želi?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

O, Bobane, srećo, prestani da mi dobacuješ fraze i da moje mišljenje suprotstavljaš onim "relevantnim". Ja nikada nisam ni tvrdila da je relevantno, da bi ga ti sad opovrgavao. :)

Otkad kod tebe na forumu nije dozvoljeno suprotno, pa još veoma argumentovano mišljenje? Jel otkad se radi o knjizi koju si ti objavio? Nemoj da se prodaješ sada, kad dosad nisi. Bezvezno je.

Ok, trol sam, smaračica, sponzoruša, licemerna kurva i sve ostalo čime su me kod tebe na sajtu častili.  Jel možemo da nastavimo sada kada si izlepio sve etikete (jebote, zvučiš kao Čedin omladinac  :lol: )?

@Kripld Avendžer

Ja ne pokušavam da se sukobljavam sa tobom. :) Ti si krenuo na lično, ja sam vratila na roman. I drago mi je što si objasnio taj "srpski prkos", jer mi je sad jasno da ovaj roman "nove srpske japijevske" fejk vrednosti pokušava da proturi kao pozitivne činjenice.

Prvo, ne možeš da staviš 30. februar u koš sa romanima sa kojima si ga stavio. "Politička" komponenta u njemu je površna, smešna i infantilna. To je "kako mali Perica vidi politiku", a vidi je kao moćnog Strahinju Markovića, koji vedri i oblači Srbijom, drži je u šaci zajedno sa svim malim političarima oko sebe, pa se još pošteno i zaljubljuje u devojku iz komšiluka, mnogo je voli, oprašta joj kres sa strane, prosi je prstenom u ruži, i još, što je najtužnije od svega VARA VANZEMALJCE IZ SRPSKOG PRKOSA!?

Ne vidiš puku prevaru, nego odnos Srba prema silama, prema redu koji se nameće? Žao mi je (I Bobane, ovo je jedini razlog zašto ova tema ima toliko mojih postova), ali ne mogu da gledam kako se ova vrednost nameće kroz jedan roman, koji afirmativno govori o lopovima i prevarantima, pa ih još recenzenti nazivaju patriotama, pravim neposlušnim i prkosnim Srbima?

Jel to profil političara iz LDP-a? Takva nas budućnost čeka? Divljenje moćnicima iza zatamnjenih stakala, koji veze nemaju sa realnom slikom Srbije i njenog stanovništva?
Mislim, kad je već intelektualna elita skočila u odbranu romana i divljenje Strahinji, pretpostavljam da je to onaj fazon: svi bismo da budemo Strahinja?

A kako je taj čovek došao do pozicije u kojoj je? Poštenim radom? Poljoprivredom? Prodajom kuvanog kukuruza u prćiji Knez Mihajlovoj? Ni mali Perica nije toliko naivan da proguta romantizovanu, idealizovanu i opasnu sliku političara kojoj se divite u romanu.

Relativizacija nas je dovde dovela. "Nije on ukrao, on je pozajmio". "Nije bitno odakle mi prvi milion, ostalo ću da zaradim pošteno". "Nisam ja lopov, ja sam biznismen".

Gde su u ovom romanu ljudi? Gde su njihove emocije? Gde su njihovi strahovi? Gde je ovde stvaran život u Srbiji? Gde su ovde postojeći političari, svinjogojci i osnovnoškolci?

Da je autorka, što kaže Boban, imala muda iskritikovala bi političku scenu u Srbiji, i možda bi onda njen roman mogao da se nazove "političkim". Ovako se političarima dodvoravala, opravdavala ih, sve u fazonu: ako vam se pojavi Strahinja Marković u stvarnom životu - volite ga ljudi, bez obzira što je bogatiji od vas i ne zna za vaše postojanje, što putuje po svetu i sklapa velike poslove. On je moćan, on je romantičan, on je vaš vođa!

Ne, taj na kojeg se cilja u ovom romanu, i kom se autorka divi, taj picopevac koji je iz studentskih gaća uskočio u džip, taj nikada neće biti Strahinja Marković. Strahinja Marković NE POSTOJI. Postoje korumpirani lopovi i pošteni ljudi.

I niko ne može da se opere nakon što je "stekao prvi milion". Niko.

Josephine

Quote from: Boban on 28-10-2011, 23:56:02
to je duboko usađeno u tradiciji naših naroda (vidi priču: "Laž za opkladu".)

Duboko je usađeno i divljenje "autoritetima", "moćnim" pojedincima, u vidu predsednika, generala, popova (vidi priču "Stvarnost oko tebe").

crippled_avenger

Ono što mlađi učesnici diskusija mogu da nauče od Radmila jeste taj istančani osećaj da se povuče onda kada primeti da je svima oko njega očigledno da kuca gluposti. To je na ovom topiku pokazao i mislim da poneko može da nauči iz tog gesta.

Međutim, bez namere da kvarim atmosferu na ovom forumu koji je prevashodno posvećen SFu dakle žanru u kome se vreme često tretira na neobične ili nelogične načine, ono što mi ostaje nejasno jeste Radmilovo mešanje Kunca u celu priču. Naime, ako izuzmemo Kunčev intervju sa Jelenom, nisam primetio da je on na bilo koji način u bilo kom smislu - zajedno sa mnom ili bez mene - promovisao išta vezano za 30. FEBRUAR? Ne shvatam tačno uplitanje Kunca u ovaj slučaj osim kao Radmilov odgovor na dve moguće stvari - prva je da Radmilo govori o postu koji Kunac TEK TREBA da napiše, i to je iz žanra SFa; druga je da Radmilo zapravo uopšte ni ne razmišlja o tome što nakucava ovde i Kunca navodi po sećanju, kao neku osobu za koju zna da je nešto nekad pisala na forumu, a to već nije žanr nego posao za urednika.

Radmilo kao pisac zna da je umetnost jedna od retkih oblasti u kojima greška često može da donese bolji rezultat od postupka sprovedenog u skladu sa konvencijama. Međutim, mi se ovde bavimo diskusijom a ne stvaranjem umetnosti kroz greške, ima drugih topika na kojima može do mile volje da izmišlja i greši.

Kad je reč o polemici o ideologiji, ja sam svoje na temu srpske scene i ideologije rekao preko godinu i po/dve dana, to što tek sada ova tema postaje zanimljiva Radmilu pokazuje čudnu inverziju, a to je da on iako stariji nešto čime sam se bavio otkriva posle mene. No, nikada nije kasno i raduje me mogućnost da Radmilo donese neki svež uvid u ovu priču.

Što se tiče mog zastupanja knjige, koliko vidim ona sama sebe zastupa bolje nego iko sa strane. Čak i D. koja je danima bila nadraživana da se ostrvi na nju na kraju nije mogla da joj ospori određene kvalitete. Dakle, ovoj knjizi nisam potreban ja nego joj je potreban čitalac.

crippled_avenger

D. evo jedne lepe prilike da nam ti kao ljubitelj argumenta sumiraš političku dimenziju BAKARNIH BUBNJEVA, POSLEDNJEG SRBINA, ĆOVEKA KOJI JE UBIO TESLU, ŠAHTA, KONSTANTINOVOG RASKRŠĆA i 30. FEBRUARA u po tri-četiri rečenice pa da vidimo tu dubinu političkog promišljanja. To me baš zanima. Naročito kao nekoga ko je kopirajter teze o POSLEDNJEM SRBINU kao mešavini Neil Gaimana i Dobrice Ćosića. :)

Josephine

Quote from: crippled_avenger on 29-10-2011, 00:42:13
Ono što mlađi učesnici diskusija mogu da nauče od Radmila jeste taj istančani osećaj da se povuče onda kada primeti da je svima oko njega očigledno da kuca gluposti. To je na ovom topiku pokazao i mislim da poneko može da nauči iz tog gesta.

Hajde, Kripld, dosad si bio umeren i odmeren diskutant. Ovakva zavlačenja ispod žita ovde ne prolaze. Nemoj sad da gubiš dostojanstvo.

D. neće i ne može da osporava kvalitete 30.februara. Oni se isključivo odnose na zanatski, spisateljski deo. I D. se nije "nadraživala", Boban joj je drag pa je zbog njega htela da bude maksimalno objektivna i fer.

Sve ostalo što sam rekla o ovom romanu ostaje.

crippled_avenger

Quote from: crippled_avenger on 29-10-2011, 00:45:18
D. evo jedne lepe prilike da nam ti kao ljubitelj argumenta sumiraš političku dimenziju BAKARNIH BUBNJEVA, POSLEDNJEG SRBINA, ĆOVEKA KOJI JE UBIO TESLU, ŠAHTA, KONSTANTINOVOG RASKRŠĆA i 30. FEBRUARA u po tri-četiri rečenice pa da vidimo tu dubinu političkog promišljanja. To me baš zanima. Naročito kao nekoga ko je kopirajter teze o POSLEDNJEM SRBINU kao mešavini Neil Gaimana i Dobrice Ćosića. :)

Slažem se da je vreme da ova diskusija povrati dostojanstvo, a najbolji put je da napišeš ovo što sam te zamolio. Kao što vidiš sa tobom vrlo lepo diskutujem jer si čitala knjigu pa samim tim diskusija ima svrhu, sad je lopta u tvom dvorištu, vreme je da vidimo čija je politika bolja i zašto.

Josephine

Ne, dragi Avendžeru, ne prolazi ovde demagogija kojom se služiš. Vreme je da TI povratiš dostojanstvo. Nisam ja tebi dobacivala "sviđizam", "neobaveštenost" i "kucanje gluposti".

Najbolji put je ono za šta ja mislim da je najbolji put. I dobićeš šta tražiš ako me zamoliš da potrošim vreme i intelektualne resurse, a ne zato što misliš da bih "mogla" ili da bi "diskusija povratila dostojanstvo".

Uopšte me ne zanima da dokazujem "čija je politika bolja". Mislim da sam o ovom romanu rekla sve što sam imala. Ne bih da opet dajem priliku Bobanu da mi "politički" osporava relevantnost (čini se da je dosta naučio od svojih novih prijatelja).

crippled_avenger

Evo D. molim te, sumiraj nam političku dimenziju navedenih romana. Najiskrenije i bez ikakve šale te molim. Znam da to nije šala niti neko usputno dobacivanje već da iziskuje vreme i prisećanje ali eto, učini taj napor.

Inače, kucanje gluposti se nije odnosilo na tebe, već na Radmila a njegovo ponašanje na ovom topiku sam izdvojio kao dobar primer za sve nas. To što si se prepoznala pod laskavom etiketom "mlađeg diskutanta" je druga stvar, ali nije bilo namenjeno tebi. Dakle, molim te, a ako Boban nešto pokuša u smislu političkog osporavanja, obećavam da ću te ja braniti.

Josephine

Quote from: crippled_avenger on 29-10-2011, 01:08:43
Evo D. molim te, sumiraj nam političku dimenziju navedenih romana. Najiskrenije i bez ikakve šale te molim. Znam da to nije šala niti neko usputno dobacivanje već da iziskuje vreme i prisećanje ali eto, učini taj napor.

Učiniću ga.

Quote from: crippled_avenger on 29-10-2011, 01:08:43
a ako Boban nešto pokuša u smislu političkog osporavanja, obećavam da ću te ja braniti.

Hvala lepo, od Bobana mi ne treba odbrana. :) I nisam pomenula "političko osporavanje". Ti pokušavaš da uvedeš taj pojam, očito.

Isto je i sa pojmom "mlađi diskutant", koji je očigledno prelaskav da bih se u njemu pronašla. :)

Samo jedna napomena: na pamet mi ne pada da čitam Konstantinovo raskršće.

Nightflier

Endži je dala sasvim pozitivan, bar mi se tako čini, prikaz ovog romana. Dapače, toliko da sam izgubio svaku želju da ga čitam. Nemam namere da me boli glava kao posle Bobanovog čeda. :) No, zanima me - da li se autorka izjašnjava kao žanrovski pisac, ili ima potrebu da naglasi svoju rezervisanost prema fantastici?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

Quote from: Nightflier on 29-10-2011, 01:18:50
Nemam namere da me boli glava kao posle Bobanovog čeda. :)

Ako je samo to problem, slobodno čitaj. :)

Nightflier

Quote from: D. on 29-10-2011, 01:19:57
Quote from: Nightflier on 29-10-2011, 01:18:50
Nemam namere da me boli glava kao posle Bobanovog čeda. :)

Ako je samo to problem, slobodno čitaj. :)

Možda i hoću. Naročito pošto ne poznajem autorku. Poznavanje pisca bilo mi je problem u čitanju "Poslednjeg Srbina", baš kao i u slučaju "Ostrva prokletih". Naime, imao sam problema sa karakterizacijom, pošto sam u svim likovima video autore. Ne znam za "Ostrvo", ali znam da u tome nisam usamljen kada je o PS reč.
First 666

crippled_avenger

Nema rezervisanost prema fantastici ali se ne izjašnjava kao žanrovski pisac već kao pisac-amater (tako se danas izjasnila na pormociji)...

Nightflier

E pa cvrc! Nema pisaca amatera i profesionalaca. Ima samo dobrih, loših i osrednjih; zabavnih ili dosadnih.
First 666

angel011

Quote from: Nightflier on 29-10-2011, 01:31:39
E pa cvrc! Nema pisaca amatera i profesionalaca. Ima samo dobrih, loših i osrednjih; zabavnih ili dosadnih.

Jelena je dobar pisac (ima mana u romanu, ali je i dalje dobar), i delo joj je zabavno.
We're all mad here.

scallop

Sa istančanim osećajem odgovorno tvrdim da nijednim slovom nisam napao knjigu koju nisam čitao i nemam nameru da čitam. Budući da me u ovom trenutku zanima jedino marketing i advertajzing, ja sam reagovao na marketinški napor i obratio sam se onima koji ga na ovom topiku sprovode. Takođe me nije zanimao ni odnos literarnog i ideološkog (podcrtavam ideološko jer se ovde ideološko nikako ne može smestiti) sve dok nije postavljen kao bitan u oceni pisca. Kriplova reakcija je istakla neke moje "karakterne" osobine koje su po njemu "svima očigledne" što dopunjava njegov karakterni profil, pre svega.

Bobane, ja nikom ne uskraćujem pravo na mišljenje, nikoga zbog toga nisam nazvao glupim i čestitam ti na opredeljenju da braniš one koji to čine, a ne mene. Nadam se da oni koji prate topik imaju u vidu taj detalj i da će izvući odgovarajuće zaključke.